Vikt fast från ett annat håll..

Alexandra Bring:

bring-sportswear-biker-tights-6

Som ett trevligt avbrott i de hätska diskussionerna om träning, vikt, förebilder och mat så vill jag lyfta fram Alexandra Brings inlägg där hon berättar – som någonting positivt – att hon gått upp 8 kilo och har svårt att komma i sina gamla kläder.
För oss som följt henne ett tag vet att hon kämpat med att lägga på sig vikt eftersom hon anser att hon varit alldeles för smal.

Eftersom jag gått upp typ 8 kg kan jag inte längre ha samma storlek i vanliga kläder, så mina stretchiga träningskläder är det som används nu typ haha! Måste köpa lite nytt.. Men ska ju till LA så där kommer det nog vara barbent som gäller.

En läsare efterfrågar ett inlägg där hon beskriver hur hon gjort för att gå upp i vikt med hjälp av kost och träning vilket jag tycker är en fantastiskt idé eftersom hon inte följt mitt enkla tips för att gå upp 8 kilo på en helg:
”Lägg dig på soffan och ät din egen vikt i godis, hämtmat och vin och låt inte din katt sno för mycket av maten eftersom han redan är en tjockis!”
Klart.

Hennes tips är förmodligen både sunt och hälsosamt och kan hjälpa människor vars problem inte alls får samma utrymme som de som kämpar med viktnedgång!
Så jag håller tummarna för att ett sådant inlägg kommer!

bringi

48 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hon har svarat ”Äter. A l l t. Haha, och dubbla portioner av det ?” på en kommentar om det och på kommentaren du klistrat in ”Jag äter allt! Tyvärr inte så nyttigt. Sen tränar jag inte lika mycket. Just nu är jag bara glad och nöjd utan större ansträngning, gymmet ca 3 ggr per vecka =) Tack fina! Kram”

    Varför tvinga sig upp i vikt om ens kropp inte normalt sett är stor? Hennes förra vikt verkade ju vara hennes trivselvikt.

      Fast ens idealvikt kan ju också vara som man vill se ut. Eller en blandning mellan hur man vill äta & hur man vill se ut. Det här är hennes idealvikt just nu verkar det som eftersom det är hon som har valt det

        trivselvikt*

    Här kommer lite tips från mig, inte lika känd som Alexandra kanske men jag arbetar som dietist med fokus framförallt på undernärda patienter så viss kunskap har jag ändå 😉

    Vill man gå upp i vikt handlar det främst om att man måste äta flera gånger under dagen. 3 huvudmål och minst 3 mellanmål, men gärna 4-5. Ofta äter man ju mindre mängder och portioner och då måste man äta oftare istället. Mellanmålen behöver inte vara avancerade men gärna mer energirika än en frukt, kanske lägga till yoghurt, smoothie, nötter och frön, smörgås med dubbla pålägg, kokt ägg etc. Glöm inte kvällsmål, undvik att nattfastan blir längre än 10 timmar.

    Andra bra tips är att energiberika den maten och mellanmålen man äter, dvs. tillsätta extra fett och/eller socker för att höja energimängden. T.ex. smakar rapsolja neutralt och kan tillsättas i t.ex. grytor, soppor eller fungera som dressing, tillsätt extra i just den portionen som den som vill gå upp i vikt ska äta. Det kan även behövas att man väljer fetare alternativ av t.ex. mejeriprodukter. Det innehåller mer mättat fett men under en period kan man behöva prioritera energiintaget.

    Ibland, om man t.ex. har svårt att äta vanlig mat, kan man behöva speciella kosttillägg som t.ex. näringsdrycker som innehåller extra mycket energi och näring i litet format. De finns receptfritt på Apoteket eller så kan man få dem utskrivna av en dietist vid behov. Det finns också en del produkter på den vanliga livsmedelsmarknaden som är speciellt framtagna för personer med nedsatt aptit, t.ex. Arlas ”Protino”-serie med drickyoghurtar och Findus ”Go vital”-soppor. Mycket energi på liten volym.

    Tveka inte att ta kontakt med en dietist på din vårdcentral om du behöver individuella råd! 🙂

      Äta 8 gånger om dagen låter ju rimligt. Och något vi är evolutionärt anpassade till. Absolut.

        Jag äter LÄTT åtta gånger om dagen! Två små frukostar, mellanmål, frukt, lunch, mellanmål, middag och mellanmål. Jag trodde att alla gjorde så?

          Jag äter på en vanlig arbetsdag
          05:45 Frukost
          08:00 Mellanmål
          10:20 Mellanmål
          12:30 Lunch
          14:30 Mellanmål
          17:00 Middag
          21:00 Kvällsfika/mellanmål

          Har ett väldigt aktivt arbete, blir snabbt hungrig. Mellanmålen är dock inte såå stora. Är ofta frukt, kvargburk (150 g), granolabar eller något liknande. Alltså inte alla tre på en gång, ett mål kan vara kvarg (och en kopp te) – och enbart det.

          Hemmavid äter jag inte lika ofta, men då är jag också mer stillasittande under dagen jämfört med på jobbet.

          Är inte underviktig eller kraftigt överviktig.

          Jag äter oftast bara två ggr per dag. Ibland tre. Skippar frukost och äter bara lunch och middag. 🙂

            Äter också oftast två gånger per dag. Enda som hjälper mig att åtminstone hålla vikten…

        Jag som sedan födseln haft svårt att gå upp i vikt med snabbt rasar äter ungefär så många gånger ja. Jag blir fort mätt och därför är det livsviktigt för mig att äta ofta. Tja, om jag inte vill hänga runt under 40 kg vilket för en 25-åring som både jobbar, studerar och har ett liv utanför det nog inte finner så jävla nice. Man behöver liksom något som tar emot en när man snubblar runt mellan möten och lektioner 😉

        Tycker du något i dagens samhälle är ett liv vi är ’evolutionärt anpassade’ till?

          Så 10 fel är bättre än 9?

      Amanda: Men vad är avsikten som du är ute efter? Vill du bara öka på kropps% fett eller vill du bygga en stark kropp utan att ha lindat in dina inre organ med fett?

      Om man inte naturligt har underhudsfett så kommer du inte heller lägga på dig fettet på ett hälsosamt sätt.

      Dina råd är en salig blandning och inget som ska tas för allmängilti. Alla kostråd ska vara anpassade efter idividen.

      Du får ursäkta och om det inte gäller dig så snälla bortse från det som följer, men dietisterna inom sjukvården har jag allmänt lågt förtroende för bla pga att de har läst alldeles för lite biologi för att förstå vad det är de ska lära ut.

        Varför sånt tråkigt svar?
        Tyckte Amanda skrev ett väldigt trevligt inlägg om de generella riktlinjer som finns kring att gå upp i vikt.

        Känns lite fult att du går på någon som bara kom in hit för att sprida sin kunskap vidare, i ett försök till att hjälpa folk..

          ah: Du är lustig du. Jag ifrågasätter budskapet och det tycker du är tråkigt och fult.

          Jag har varken gått till personangrepp eller påstått att just Amanda besitter för dåligt med kunskap.

          Men du tycker kanska att landets flertal dietister som har ett receptet fits all är något bra? Jag råkar veta att det inte bara är dåligt utan rent av farligt.
          Men du kallar min kommentar för ful… Har du feber?

            För att hjälpa dig förstå lite bättre i din feberyrsel. Generella kostråd till dem som har realla problem är farligt.

            Så att be Amanda att förtydliga vad hennes råd är menar att ge för resultat är i det här fallet en väldigt mild form av att ifrågasätta.

            Men om det hade gällt lika generella råd till överviktiga så hade fler fattar galoppen i faran med dem.

            Sedan så är det inte mitt fel att de flesta dietister är dåliga på det de gör. (Fråga de överviktiga i hur hjälpta de har blivit).
            Du demonsterar klassiskt fall av att skjuta budbäraren.

            Har inte sagt att du går till personangrepp 🙂
            Tycker din kommentar bara var väldigt trist att se när den inte tillför något – utan faktiskt bara är ren kritik. Sen att du på slutet slänger in: ” men dietisterna inom sjukvården har jag allmänt lågt förtroende för ….”

            Vad är det för negativ inställning? Det är som att jag inte skulle heja på kassörskan på donken för att ”jo men jag har ju träffat så många andra som är så nonchanlanta”. Hör du hur det låter?
            Det blir inte bättre av: ”Sedan så är det inte mitt fel att de flesta dietister är dåliga på det de gör. (Fråga de överviktiga i hur hjälpta de har blivit).”

            Nu pratade inte Amanda om överviktiga, utan om underviktiga. Där det finns fler generella riktlinjer och allt inte behöver vara individanpassat.
            Och att de flesta dietister är dåliga på det de gör? Har du träffat alla?

            Jag måste säga att du känns inte som den riktiga Hmm. Den riktiga var klok, trevlig och hade alltid något bra att flika in med i diskussioner.

            @ah: Jo då det är jag. 😉

            Hur menar du att jag ber henne förtydliga vilka resultat hennes råd ska ge är otrevligt.

            Jag har inte sagt att du sade att jag gick till personangrepp. Jag sade som ett exempel på hur jag inte varit otrevlig.

            Du menar på att ifrågasätta nu är att vara otrevlig. Annorlunda aporoch måste jag säga där vi kommer att inte komma mycket längre i vår utveckling.

            Din analogi med att inte hälsa är ju bara ett goddag yxskaft. Min ton var varken otrevlig eller att jag inte pratade över huvudet på henne yta till henne.

            Ja jag avfärdad dietister som sysslar med vikt i alla former. De har för lite kunskap. Om de sysslar med specialkost vid olja sjukdomar så fungerar deras aporoch men inte här.

            Jag hinner inte mer just nu. Återkommer om någon timme.

            PS Och jo hennes råd kan vara farliga. Här visade du på din okunskap också.

            Hennes råd är inte farliga så länge vi talar underviktiga som i underviktiga, inte anorektiker. Hon skriver olika tips på hur man kan gå upp i vikt, men hänvisar på slutet att kontakta en dietist på vårdcentral för _individanpassade råd_. Hur kan du få det till något farligt?

            Jag tycker dina inlägg bara blir allt märkligare..

            Avslutningsvis så hoppas jag att om jag eller någon i min omgivning behöver söka råd hos dietist så får vi en som är lika duktig och driven som Amanda 🙂

            ah: Ja men jag brasklappade redan från börja att min erfarenhet inte gällde just Amanda. Men… att bara få för sig att lägga ut allmänna råd på en blogg utan att ha träffat någon är inte en bra början.

            Och jag ska hålla det här enkelt eftersom du lyfte ner disskusionen till att handla om folk som arbetare på McDonken.
            Vad tror du en tandläkare hade tyckt om råden ovan?

            Läsning att rekommendera för dig en dag när det regnar och du inte har något för dig blir att leta upp alla effekter som en dålig tandhälsa ger runtom i HELA kroppen.

            Dina kommentarer finner jag inte alls märkliga. De faller helt in linje med dina övriga där du försöker få till en hetsig disskussion baserat på fakta tunna som löv. Om jag ska ge mig på en gissning ang dig så är du en konfliktsökare och kan start en var som helst även där ingen grund finns för att få en kick.

            Föll bort..

            *lyfte ner disskusionen till att handla om ATT HÄLSA PÅ folk som arbetare på McDonken.

            Hur kan du säga att det inte är en bra början? Vad har du för utbildning? Hur kan du sitta och säga att hennes råd är dåliga? Du har inga grunder att basera det på. Du har inte en endaste gång kommit med fakta kring hur det skulle vara dåliga råd. Du har bara sagt att du tycker det är farligt!

            Att jag skapar diskussioner är för att det i många fall behövs diskussioner. T.ex. när jag gick in och försvarade Andrea mot +15 personer som tyckte hon skulle ta sitt liv.
            Att du däremot ständigt kommer med personangrepp, det säger betydligt mer om dig som person än vad det någonsin kommer göra om mig. Nu tänker jag inte svara mer, eftersom att du inte kan vara vuxen nog att hålla dina ”personliga åsikter” utanför.

            En sak till ah.

            Du faller helt in i ditt mönster om att när du har slut på saker att säga till din sak, så går du över till att misstänkliggöra din meningsmotståndare.

            Antingen genom att fråga om jag har feber, dvs inte vara vid mina sinne fulla bruk eller som nu påstå att mina kommentarer är märkliga.

            Jag har sett att du gör så mot andra också. Kallas att deflektar fokus från dig själv.

            Hur kan du säga att det inte är en bra början?

            Att någonsin komma med en rekommendation utan att ha träffat hen, precis som jag skrev ovan, är inte bra. Måste jag verkligen förklara det närmre för dig? Vad tänker du om rekommendationen hade gällt för någon med diabetes?

            ”Vad har du för utbildning?”
            Varför fiskar du? blir mina påståenden mindre sanna beroende på vilken utbildning jag har? I så fall, vilken utbildning har du som kan påstå att det jag berättar inte är sant?

            ”Hur kan du sitta och säga att hennes råd är dåliga?”
            Därför att de är det. 😉

            ”Du har inga grunder att basera det på.”
            Ja det har jag. vilka grunder har du för att påstå att jag inte har några grunder?

            ”Du har inte en endaste gång kommit med fakta kring hur det skulle vara dåliga råd. Du har bara sagt att du tycker det är farligt!”
            Jo det har jag. Läs min första kommentar igen samt den om tandläkaren till dig.
            Att gå in på varför det är farligt bli för komplext om jag ska ta upp varje enskild sak som kan hända varje enskild person. Det var därför som jag bad Amanda förtydliga vad hon ville uppnå för sorts resultat med hennes rekommendationer.

            Att jag skapar diskussioner är för att det i många fall behövs diskussioner. T.ex. när jag gick in och försvarade Andrea mot +15 personer som tyckte hon skulle ta sitt liv.
            Att du däremot ständigt kommer med personangrepp, det säger betydligt mer om dig som person än vad det någonsin kommer göra om mig. Nu tänker jag inte svara mer, eftersom att du inte kan vara vuxen nog att hålla dina ”personliga åsikter” utanför.”

            Nu var det inte fallet ang Andrea som jag tänker på utan flera andra diskussioner.

            Jag har inte kommit med ett enda personangrepp. Jag visar dig på hur du beteer dig och vilka härskartekniker du håller på med.

            Som ovan. Du började med att påstå att min kommentar var tråkig, inte att du uppfattade den så utan statuerade det som att det vore fakta. Den var allt annat än tråkig utan en ren ifrågasättning samt information.

            Vidare så går din debattekink ut på att misskreditera din meningsmotståndare genom att ifrågasätta dess sinnesnärvaro, om det är den riktiga personen som skiver dvs försöka få det till att vara en trollkommentar till att påstå att det jag skiver är märkligt, när det är allt annat än det, och nu senats försöka visa på att jag är barnslig. Jag kan inte annat än att dra slutsatsen att du gör så pga brist på argument alternativt att du jobbar som politiker.

            Slutligen så kommer du med en rad falska påståenden så som att jag går till personangrepp och att jag inte har kommit med någon fakta och försöker dessutom dra in helt irrelevanta saker som inte har något med saken att göra så som artighet, vilket jag dessutom var. (Ang personangrepp och vem som sysslar med det, se stycket ovan och vad du håller på med).

            ”eftersom att du inte kan vara vuxen nog att hålla dina ”personliga åsikter” utanför.”
            Ha ha ha, har du ens läst vad och hur du själv skiver? 😆

            Om du är den som är vuxen av oss två så är jag fullt nöjd med att vara barnet. 😉

            Ha det så bra nu! 🙂

        Jag är intresserad The real Hmm av vad du har för utbildning? Hur många HP biologi har du läst? Du måste vara ganska duktig på det om du kan förkasta hela dietistyrket.

          Måste jag? 😉

          (Nej jag kommer inte berätta om mina utbildningar.) 🙂

          Och glömm inte, en hel del kemi skulle inte skada att ha i bagaget heller. 😉

          En lite rättelse bara.

          Jag förkastade inte ett helt yrke.

          Jag berättar att flertalet dietister som jobbar inom vården besitter med för lite kunskap för att kunna göra ett adekvat jobb

            Jag är läkare och biomedicinare, så jag har en hel del högskolepoäng i biologi i bagaget. Tillräckligt för dig The real Hmm? Och jag står absolut bakom Amandas råd. Tänker inte gå in på diskussionen mer än så för har inte tid.

    Oj skulle aldrig ha tid att äta så många ggr. Men förstår ju att man måste göra det om man vill gå upp i vikt. Äter oftast bara frukost och sedan middag, dock går jag upp rätt sent och lägger mig sent. Är lagom i vikt vill inte gå upp eller ner.

    Paula använder återigen ett helt obegripligt språk i sitt inlägg om genustänk. Jag kommenterade inlägget och skrev en konstruktiv (väldigt snäll – om man frågar mig) kommentar om att texten helt klart hade kunnat förbättras med ett mer grammatisk korrekt språk. Min kommentar försvann direkt 🙂

    Jag skriver själv som en kråka, men Paula har ju flera gångar tidigare berättat hur duktig hon är på att formulera sig, vilket jag tror hon har missförstått helt. Hennes text(er) är tyvärr väldigt obegriplig(a) för mig. Är jag ensam om att tycka så?

      Jobbigare brutta får man bannemej leta efter. Kommenterade en vänlig kommentar i hennes blogg om att hon inte behövde färga håret mörkare, next up: hon raderade och blockade mig från hennes OCH Hugos blogg. Psyko-kvinna 🙂 Stackars Hugo.

        Jag ställde en fråga i stil med: ”kan du motivera anledningen till varför du tycker att dina läsare ska se bilder på ditt nakna barn?” Frågan togs inte bara bort, jag blev även blockerad från att någonsin kunna skriva igen 🙂

        Hon verkar ha hög tolerans. Not.
        (Obs detta var för typ 2-3 år sedan när hon la upp bilder på molly utan blöja).

      Annica Englund var det någon som skrev ? Men vet inte om det stämmer?

        …jag har iallafall inte tänkt på om dom är lika

        Nä det var ju bara en dålig gissning 🙂 de är ju inte ett dugg lika på något sätt.

          Menar alltså inte att du gissade dåligt hehe, utan den personen som skrev det på kisses blogg.

    OT men har ni läst om Kissie och hennes nya kille på stoppapressarna,
    Snacka om skämskudde på den som skrivit.
    Bara gamla bilder på Kissie, anspelningar på att han förr för hennes bröst och kommentar på en bild ”kissie och hennes ex i matchande ögonbryn” Alltså va???

      Haha, vem skriver dessa patetiska bildtexter på Stoppa pressearna??! 😀

      Fast det här är ju lite gulligt..
      http://stoppapressarna.se/svenskabloggare/kissie-och-erik-har-varit-ett-par-i-en-vecka

      Det var ju till MIG Kissie bekräftade det först av alla.. =)

    Kan inte sluta läsa rubriken som vikt (folded).
    Jag vet ju att inlägget handlar om vikt som man väger men automatiskt läser jag vikt (folded) varje gång jag scrollar ner. ?

    Dagens omärkta inlägg: Linn Olssons senaste reklaminlägg. Suck?

      Kommenterade hennes inlägg igår och sa åt henne att reklammärka rätt, dock inget svar från prinsessan Linn. Sist jag kommenterade ett annat reklaminlägg som hon inte hade märkt ut fick jag skit först från Linn och sedan att från ett flertal läsare om att jag bara bitter m.m. Alltså va?! Haha

        Äh jag tycker det är bra att ligga på! Tycker man har ansvar som konsument att säga till om något blivit fel. ?

        Testa att skriva något liknande på Petra Tungårdens blogg ska du se vad som händer. Mänskliga vakthundar kommer att skynda till och kalla dig både det ena och det andra.

          Kan vi inte alla göra det som ett socialt experiment? =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.