Är My Martens så här dum på riktigt?

My Martens:

Jag har inte sett så här många länkar sedan Petra Tungården var i gång och renoverade men jag tror faktiskt att det här inlägget av My Martens tar priset.

Sex olika länkar med både hänvisningar, uppmaningar till köp och löften om hur bra produkterna är och inte minsta tillstymmelse till indikation på att det här är ett sponsrat inlägg.
Och varför inte då undrar ni säkert?
Jo, för My anser inte att hon behöver markera ut reklam eftersom hon driver sin blogg som ett aktiebolag.

*Här var jag tvungen att ta en paus och gapskratta högt in i en kudde för den där väteperoxiden måste ju ha kortslutit varenda vajer där inne i huvudet på henne*
Vad? Sa? Du? Nu?

 

Att få sitt företag reviderat och bli anmäld till RO eller konsumentombudsmannen är två helt olika saker vilket man kan tycka att My borde veta om nu när hon sköter sitt företag enligt konstens alla regler men tydligen inte. 
Så jag tänkte spendera ett par minuter här med att informera henne om henne så hon slipper göra bort sig så här fatalt i framtiden. Jag skäms å hennes vägnar och den känslan ökar för varje bokstav jag knapprar in.

Revisionen kan ses som en kvalitetssäkring av den information om de ekonomiska förhållanden som hennes bolag lämnar till marknaden i samband genom årsredovisningen.
RO och Konsumentombudsmannen har ingenting med din deklaration eller årsredovisning att göra utan de bevakar så att du som näringsidkare följer lagar och regler när du marknadsför de uppdrag du fått betalt för och redovisar för.

Hur hon har kunnat blanda ihop dessa två är för mig en gåta?
Det är som att blanda ihop Melodifestivalen med Klippans Karaokecup. Du måste vara både blind och döv för att lyckas med det.

Tror My att hon är den enda bloggaren som driver att aktiebolag och då är undantagen regeln?
Så korkad KAN hon ju helt enkelt inte vara!!? Säg att det inte är så!
Nöjesguiden som jag arbetar för är så klart ett AB och måste indikera reklam enligt lag. Samma sak gäller GabJoss, Kissie, Blondinbella, Tyra, Ida Warg och alla andra som driver egna bolag. Oavsett om det är AB eller enskild firma. (Edit)
Till och med när de gör reklam för sina egna företag och inte fått ett uppdrag av någon mot betalning eller gratis prylar måste inlägget markeras.

Jag har sammanställt marknadsföringslagen för Sociala Medier och framför allt bloggar i fyra enkla punkter som till och med Myggan borde vara kapabel att ta in.
Vad tror ni?
Ska jag bryta ner det med?
En dockteater?
En liten sång som illustrerar? Kanske på rim?

lag1 lag2 lag3 lag4 lag5

Spelar det någon roll att bloggen drivs som ett aktiebolag?
Nej.

Sugen på att anmäla? Klicka HÄR!!!
(Edit – tog bort bilden för att behålla min seriositet. :-))
Tack för tips, Jenny!
?

 

75 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Catrin ska sluta blogg… Nu när hon är på topp. Långt inlägg på hennes blogg.
  Är det möjligtvis så att hon ska sluta blogga för att hon själv tror att hon kommer va borta ett tag?

    Oj då! Hade missat den, tack=D
    Grymt bra blogg!

  Kanske hon tror det är så eftersom ett AB är en ”egen” juridisk person.

  Är det ingen som undrat varför My inte har några bloggvänner kvar förutom Åza med Z?

  Utan att bli påhoppad som mobbare nu, för det är också något som My ofta skriver om att hon är – mobbad.

  Tror det finns en del under ytan som vi läsare inte har en aning om. fast vi kan ju ana såklart. BetterYou jobbar hon inte heller för längre? Konstigt.

  Tacka vet jag tjejerna som lyfter varandra istället. Kvinnor som inspirerar.

  Tror man tillräckligt hårt på en lögn så kanske man i bästa fall kan lura sig själv.. men det är ingen annan som går på det.

  Särskillt inte myndigheterna!

  Gillar inte bloggare som om man inte bara fjäskar stänger dom en ute. Går bort för mej. Man måste få ha egna åsikter men inte enligt vissa undrar varför? Divafasoner.

  Ja hon är verkligen så dum som hon verkar. Ligger med väninnor karlar, sviker förtroenden och har sen ingen aaaaniiing om varför hennes tidigare väninnor ber henne fara och flyga. Senaste tiden har det varit mycket prat om att hon blir utsatt för vuxenmobbing, anser hon själv alltså. Där har du mycket att granska kan jag lova!

   Nu läser jag visserligen inte hennes blogg så jag vet ju inte vad som hänt, men just när det gäller otrohet så tycker åtminstone jag att det är personen som är i ett förhållande som har ansvaret att inte vara ett svin. Sen kan man ju absolut tycka att det inte är något världens bästa vän skulle göra heller, men ansvaret ligger ändå på pojkvännerna här. Hoppas tjejerna i fråga dumpade dem också och inte bara My.

    Håller helt med dig om att i grund och botten är det ju den som är i ett förhållande som bär på ansvaret att inte vara otrogen. Det försvarar dock inte att någon är med någon som man VET har en annan. Skulle aldrig någonsin göra det själv då jag vet hur sårad jag skulle bli om min pojkvän var otrogen mot mig. Det är ju ändå två delaktiga. Killen är ju fortfarande ett svin dock.

   Blir uppriktigt förvånad över allt detta skit snack! Vet alla här verkligheten /fakta??? eller är det vad ni *tror* er veta/ hört. Vad jag hört ryktesvägar är något HELT annat! Och pinsamt vore om detta rykte kom fram!! Så allt har 2 sidor. NI och JAG borde veta till 100% innan vi varken dömmer skvallrar eller mobbar!! Punkt❤

    Öööh den enda fakta du själv har är ju rykten? Du är inte ett dugg bättre eller vet mer än andra som sitter och gissar.

     Jag tycker att när det gäller skvaller runt My så fråga M Graaf hon är nog boven i dramat vad det gäller my.
     Som vanligt byter hon vänner stänger ut systern sin.
     Fråga Mona.
     Juridiskt sätt verkarcamcam ha koll

  Ja det är korkat att inte kunna marknadsföringslagen. Konsekvensen kan bli böter på upp till 5 milj.

  Nu är ju inte My ensam om detta i bloggbutikerna så jag kan tycka att du gick lite väl hårt åt just henne. Du var verkligen riktigt elak. Jag tror varken att du eller jag vet exakt vad detta handlar om och ingen av oss är väl kristen heller men att stampa på så där…

  Det är ju dock så det fungerar här liksom från dagis – när en börjar slå på en som är lite annorlunda (ful, tjock, korkad, fattig, rik, rödhårig, svarthårig eller vad som helst) så kommer ofta följare som har egennytta av att slå vidare.

   Jag tyckte hennes översittarsvar förtjänade att få en liknande respons.. Så jobbar jag. =)

    Jag tycker inte hennes svar översittaraktigt alls? :p

  Kanske för att jag har anmält sönder Petra så att hon slutar. Tror att hon antigen har blivit varnad eller att en utredning har påbörjats mot henne för att granska henbes omärkta reklaminlägg. Har dock märkt att hon gått in i efterhand och skrivit ”sponsrat inlägg ” och adlinks. De fanns definitivt inte med förut.

  Jag håller inte med om att ansvaret ligger på pojkvännen, jag anser att My har lika stort ansvar om hon vill kalla sig vän. Sen är det nog inte så lätt att dumpa pojkvännen om det finns barn och hus och annat ansvar inblandat.
  Förövrigt har en av hennes läsare uppmärksammat henne på detta blogginlägg. Vanan trogen så avfärdar hon kritiken som skitsnack och förtal…som sagt, aldrig skyldig till något och alla andra har fel.

   Vems snubbe har hon legat med?

    Verkar som Daniel Boudal (pappa till ett av Hannag Graafs barn), Festfixare Johan Petre, kändiskocken Pontus och misstänker att Ilmruds man slunkit med också med flera antar jag…Hedman?

     Detta är verkligen så humoristiskt! War of Sveriges samtliga bloggtanter!

  Driver verkligen gabbjoss eget bolag?

   Hon kanske inte har ett aktiebolag än men egen firma förmodar jag.. samma regler..

    Nope har hon inte. Varken AB, HB eller EF. Källa allabolag.se

     Då är hon undantaget men lik förbannat måste även hon markera sina samarbeten. Till och med THK måste göra det! 🙂

      Gabriella är egenanställd, hon fakturerar med företag som coolcompany, frilandsfinans osv.

    Hon får ju sin lön via Loppi? M.a.o. har hon väl inte direkt så mycket att göra med sina samarbeten osv.

    Dock inget företag skrivet på deras adress… eller på Gabriella joss! ?

  Galet att hon tror att hon kan jobba såhär. Men det kan också vara en av hennes ”drag” fröken Martens har ju också själv ringt upp pressarna med olika ”nyheter” för att bli uppmärksammad har jag hört av en kollega på en av tidningarna där jag praktiserat. Stoppa pressarna den här tjejen går över lik för ett kändisskap. Så ett litet bloggfusk skulle väl ge henne nästa uppmärksamhet då kan tänka sig. Vilken galen värld, hon borde bo i USA där allt är möjligt. Tack för ordet.

  Bloggbevakningen du roar och rättfärdigar. Bra initiativ.

   Hon sitter nog inte inne med de fördelarna som behövs för å bli framgångsrik i Amerikat. Å med fördelarna menar jag t.ex. utseende.

  Hennes fejkade yttre verkar ju stämma överens med hennes inre…

  My verkar vara ordentligt blåst – på riktigt. Min morsa läser hennes blogg emellanåt och vi brukar garva åt alla konstiga val hon gör, när hon säger emot sig själv samt de gånger hon hängt ut diverse människor.
  Fick en konstig känsla av henne på en gång och ”gillar” verkligen att jag hade rätt! Något riktigt illa måste liksom ha hänt då hon nu är heelt borträknad i hennes forna kretsar. (Har bara läst alla rykten men det skulle inte förvåna mig om allt stämmer.)

  Lite väl hård ton i detta inlägg. Du skulle ha avslutat efter faktarutan. Jag håller med dig i sak, men inte sättet att uttrycka det på.

   Cams, så imponerad av hur du numera hanterar konstruktiv kritik. Du kan vara den enda bloggaren som kan hantera detta. ☺️

    Jag jobbar på det! 🙂

     Och du gör det bra! ???

  Någon som vet hur man anmäler? Desto fler vi är som gör det, desto större chans för kontroll tänker jag..

  What’s up med de fetade kommentarerna? :O

   Ingen aning! Ska genast fråga NG om det.. märkligt!

    Det känns som vi allihopa sitter och skriker till varandra :D.

    Jag tror du glömde avsluta taggen i inlägget (alltså ) för fet text så hela sidan får fet text 😀

     Men tack!!!

  Jag tycker att det är roligt att nästan alla benämner sina bloggar som ”en av Sveriges största”. Är de i storlek med Blondinbellas och Kenzas bloggar och varför har man då inte hört talas om dem?

  Ett inlägg med efterföljande kommentarer som detta (med ett fåtal undantag) är deprimerande nära slutsatsen att genusforskning är lika meningsfullt att bedriva som publicerande av dagens outfit är att ta del av.

  Denna brud gör reklam i varje inlägg i princip utan att märka ut det: https://www.instagram.com/sannacygler/

  Psyksjuk tjej fotar sig själv när hon gråter

  Vem är det här? Läser folk på riktigt hennes blogg?

  Så det är alltså inte tvång på att reklaminlägg ska markeras i början av inlägget?
  Så hade jag förstått det, men här står det ju bara listat som ett förslag.

  När jag läser den här texten så håller jag med de bloggare som säger att ”det inte finns några tydliga regler”. För det gör det ju inte. Att det ska framgå tydligt, ja. Men inte HUR det ska framgå. Och vad som är tydligt är ju helt och hållet en tolkningsfråga. Märkligt att de inte tar fram en sån regel om exakt hur reklam ska märkas. Skulle ju förenkla saker en del och göra det betydligt mer svårt och riskabelt att smygreklama.

   Nja… läsaren ska inte behöva läsa inlägget för att förstå att det är reklam så då måste det stå överst.

    Det står ju bara att det genast ska framgå och inte att det ska framgå så småningom.
    Detta skulle ju exempelvis kunna tolkas som så att så länge man skriver att ”detta är ett samarbete med X” i textens första stycke, så är det ok. För då framgår det genast och inte så småningom. När jag läser reglerna förstår jag såklart att hur man ska göra och jag har även en god uppfattning om vad som är ”genast, enkelt och tydligt”. Men jag tycker nog ändå att reglerna är allt för öppna för egna tolkningar som lämnar kryphål för fusk.

    Varför inte spika att reklaminlägg ska märkas med ordet ”Reklam” allra först i inlägget med en annan bakgrund- och textfärg än övriga inlägget. Exempelvis. Eller ha några olika såna alternativ, där ett av dem måste följas. Då finns det inga som helst öppningar för att göra egna tolkningar för vad som är tydlig markering och inte och man skulle inte behöva lägga ner lika mycket tid på att utreda. Det vore ju bättre än det här. Tycker jag.

     Läs 1:2. Genast ska framgå.

      Och punkt 4 – första stycket.
      Det är alltså inte tillräckligt att läsaren kan ana och så småningom förstå att ett inlägg eller en del av ett inlägg är marknadsföring.

      Men visst, vill man försöka hitta ett kryphål så är det givetvis upp till var och en men lagen är tydlig och klar.
      Du kan även läsa här – http://www.konsumentverket.se/Foretag/Marknadsforing/

     Det är väldigt få lagar och regler i Sverige som är direkt tydliga och det beror på att de ska vara applicerbara på flera olika områden. Detta gäller, vad jag förstått det som, inte endast bloggar utan även t.ex. Instagram. Det finns olika möjligheter till att skriva rubriker, i olika färger och olika typsnitt beroende på var du skriver.

     Vill man göra rätt är det knappast svårt, skriv REKLAM i rubriken och med vilket företag i första meningen och avsluta med detsamma, då finns det inga tvivel på att om man följer reglerna eller inte.

     Jobbar med marknadsföring. Tänkte jag kunde dela med mig av några paragrafer ur marknadsföringslagen:

     2 § Lagen tillämpas

     1. då näringsidkare marknadsför eller själva efterfrågar produkter i sin näringsverksamhet,

     5 § Marknadsföring ska stämma överens med god marknadsföringssed.

     8 § Marknadsföring som är vilseledande enligt någon av bestämmelserna i 9, 10 eller 12-17 §§ är att anse som otillbörlig om den påverkar eller sannolikt påverkar mottagarens förmåga att fatta ett välgrundat affärsbeslut.

     9 § All marknadsföring ska utformas och presenteras så att det tydligt framgår att det är fråga om marknadsföring.

  Att det är dumt att inte märka ut reklam är självklart men man blir fan mörkrädd när man läser vissa av kommentarerna här.
  Ryktesspridning om att hon legat med olika män, att hon ljuger, hintar om att hon är ful osv.
  Det är ingen här som har en aning om vad som har hänt och vem hon har legat med och oavsett om hon legat med hela jäkla Sverige så är det vidrigt att slut-shama henne för det.

  Varför snackas det inte om hur vidriga alla dessa killar är som tydligen legat med henne.

  Detta påminner så otroligt mycket om högstadiet och det är verkligen inte konstigt att ungar beter sig illa på internet när de har sånna vuxna som förebilder.

   Det är ingen som har påstått att my är en dålig person bara för att hon tydligen gillar att ligga med olika män. Vart läser du det? Det handlar ju snarare om att det inte är ok att hon ligger med män som hon vet är upptagna och dessutom i vissa fall män som är i en relation med hennes väninnor. Kommentarerna handlar även om att hon missbrukar vänners förtroenden och att hon inte märker ut sponsrade inlägg osv. Tycker du att detta är ett ok beteende från mys sida? Och återigen, jag påstår inte att det är fel att ha många sexpartners! Kan inte vara nog tydlig med det!

    Du känner alltså My och vet till 100% att hon legat med sina väninnors män?
    Det gör inte jag nämligen och förmodligen inte så många andra som sitter och skriver här heller.
    Att sprida rykten på det sättet motsätter jag mig.

    Bara för att någon hintat om att hon legat med halva bloggsveriges män så betyder inte det att hon gjort det.
    Och om du inte var med i sovrummet när hon låg med dessa påstådda män så vet du nog inte heller exakt vad som hänt.

    Dessutom började jag min kommentar med att skriva att det var dumt att inte märka ut reklam plus att jag inte är väninna till My och kan därför inte kommentera på vad jag tycker om att hon missbrukar deras förtroende.

    Det är otroligt tråkigt om My varit din vän och på något sätt missbrukat ditt förtroende, det är tråkigt när vänner gör det men det tycker jag personligen att man kan lösa sinsemellan.
    Jag har aldrig haft ett behov av att hänga ut och sprida rykten om vänner som svikit mig, det räcker att jag vet vad som hänt och sen har jag avslutat den vänskapen.

    Är du Johanna Toftby eller ?
    Samma språk och spydiga sätt att uttrycka sig på !

  ”Jag var tvungen att gapskratta högt in i en kudde”

  Hahahahahahaha exakt så! Är hon på riktigt?

  Tack CamCam för dagens skratt och tack för att du skrev om My och hennes verklighetsfrånvända syn på saker.

  Blåst brud helt klart. Borde hon inte ha märkt ut alla dessa inlägg om hennes utbildning som hon fick om hon gjorde reklam?

  Nu skriver hon i sin blogg att hon fått jobb som PT på Sats i Märsta,trodde att man behövde vara licensierad för att jobba som PT…
  Igår skrev hon att hon gjort två tentor och gjort två praktiska prov men att hon får vänta några veckor på svar….
  Om hon ine klarat proven så får hon väl göra om dom antar jag…..men tycker att det är lite märkligt att man får jobba som PT innan man har en examen eller vad man nu ska kalla det för.

   Hon kommer inte jobba som PT då utan som någonting som kallas träningsinstruktör där man mest visar nya medlemmar hur man använder maskinerna. Men jag antar att PT låter bättre?

    Ok sorry kanske jag som läste slarvigt men jag tyckte hon skrev PT….
    My baaad !

     Det gjorde hon. Kika in hit igen om en kvart

  Och hux flux har hon märkt sista blogginlägget med krämer och dylikt under rubriken med samarbete hahahaha
  Hon som inte behövde märka enligt henne själv

  Kommer aldrig glömma när Isaks begravning var och my gjorde reklam att hennes affär gjort blomsterarrangemang till begravningen på sin blogg. Jag kommenterade om det och fick ett mycket ilsket mejl från my om det. Hon ändrade efter det i sitt blogginlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.