Är det PK-maffian som är framme?

 

Blondinbella:

b1 b2 b3 b4

Diskussionerna fyller upp kommentarsfältet efter Bellas inlägg om sin Halloweenfest men de handlar inte om att hela skiten borde varit sponsormarkerat eftersom det till största sannolikhet är PartyKungen som ligger bakom även denna fest. Bellas adlink till sin Darth Vaderkostym leder även den till PartyKungen.
Men nej, det är inte vad kritiken handlar om utan den handlar om följande tre punkter.

1. Blondinbella klär ut sig till Darth Vader på årsdagen av morden i Trollhättan på Kronans skola.

2. En av gästerna har sminkat sig mörkare i huden för att efterlikna Bob Marley och anklagas för att bära ett sk. ”blackface”.

3. Bella och Odd anklagas för att vara omogna som bara lämnar bort sina barn för att festa istället.

Jag tänkte ta tillfället i akt att bemöta dessa kritiska röster på ett moget och vuxet sätt eftersom jag aldrig skulle lämna bort mina katter för att festa. (Tssss…who am I kidding liksom.?)

1. Anton Lundin Pettersson var på intet vis utklädd till Darth Vader. Han hade en replika av en hjälm från andra världskriget och en soft air-mask för ansiktet tillsammans med ett svärd i handen.

2. Får man helt enkelt inte klä ut sig till någonting annat än inom sin egen etniska rastillhörighet? Edit – det är väl ändå skillnad på att klä ut sig till Bob Marley och att använda ett traditionsenligt Black Face? Eller?

3. Jag kan räkna på ena handen de gånger Bella och Odd lämnat bort sina barn till far och morföräldrar för att ha fest. Två! Två gånger har de gjort det som jag kan minnas. Kräftskivan och denna fest. Är det att vara omogna och oansvariga?
Jisses…

70 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Däremot skulle det inte skada om BB markerade alla samarbeten 🙂 Det fanns ju gott om sådana på festen.

    Äh ”känner” man bella rätt så tycker hon bara detta är kul ändå, hon älskar sina ilskna kommentarer vilket gör att hon inte behöver försöka provocera lika mycket..

    Håller helt med dig camcam!

    Jag har haft koll på hennes inlägg om festen och även om partykungen säkert sponsrade den så har hon inte nämnt deras namn eller något annat företag. Om de sponsrar festen är det ett rätt kasst avtal för företagsnamnet har inte nämnts någonstans….

      Hon har skrivit ett nytt inlägg om det nu.

        Såg det nu. Och det är naturligtvis inte korrekt märkt…

    Finns uppgifter om samarbeten i efterföljande inlägg ”Halloweenfesten”.
    Partykungen var f ö med och fixade inför kräftskivan i augusti också.
    Catering och fotografen har också fått sina länkar.
    Dock otillfredsställande reklammärkning som vanligt eftersom hela inlägget är sponsrat.
    Vore bättre att göra ett renodlat reklaminlägg och en bildbomb. Det är så det måste bli i framtiden dvs att redaktionellt och reklam inte längre ska finnas i samma inlägg.
    Men Isabellas tid kommer nog när KO har hittat ett representativt inlägg att basera en stämning på. Hoppas vitet sätts till en halv miljon om Isabella bryter mot förbuden. Det var väl vad hon tjänade på aktierna hon fick av VJ Since 1890 för att ha satt sitt namn på skräpsmycken från Kina.

    ”2. Får man helt enkelt inte klä ut sig till någonting annat än inom sin egen etniska rastillhörighet?
    Om man vill vara en av karaktärerna ur Avatar? Får man sminka sig blå då eller kränker man någon smurf eller liknande då?”

    Det beror ju på. Finns det avatarer? Har avatarerna isåfall framställts på ett visst sätt genom tiderna i media/samhället, är avatarer en utsatt grupp i samhellet? osv osv. Varför börjar du prata om smurfar och avatarer när blackface är något som drabbar människor? Förstår du historien bakom blackface? Tycker du det är löjligt att som svart ta illa upp av blackface? Eller vill du bara löjla dig med att jämföra riktiga problem med tecknade figurer?

      Fast det är väl skillnad på att klä ut sig till Bob Marley och bära ett black face? Det är dit jag vill komma.. Sen om man anser att man inte ska sminka sig mörkare är en annan sak men att kalla det för black face tycker jag är att trivialisera allvaret bakom hur black face’s användes förr..

        Jag tycker det är att trivialisera problemet genom att jämföra mänskliga problem med smurfar/avatarer. Har du pratat med svarta personer om det här? Eller på annat sätt försökt förstå blackfacefrågan?

          Ameh gå och fortsätt sticka på din offerkofta, det verkar vara en gigantisk sådan.

            Det är så äckligt, jävla vidrigt när vita trivialiserar det svarta har fått gå igenom. Ni snackar om offerkoftor när det egentligen handlar om att det är ni som behöver kliva ner från era höga hästar. SKÄMS över er som är så okunniga och oförstående.

            Jadu… om man inte ens tål att se när någon ställer frågor för att förstå ett resonemang, vilken storlek på offerkoftan behövs då?

            Riktigt vidrigt skrivet av P. Jag tycker att ”hej” har en poäng i sina kommentarer och jag tar faktiskt mer illa upp av Camillas sätt att uttala sig om det här i inlägget än vad jag gör för att någon, till mig, okänd människa väljer att vilja se ut som en musikalisk legend.
            Dock kan jag tycka att det förstärker antydan på att svarta människor anses vara färgade, alltså att vitt är originalet, och svarta människor är målade/färgade ”varianter”. M a o markerar det att vi ses som annorlunda, men hey, det har nog mer att göra med en implicit bias än en konspirationsteori, så om personen inte verkar mena något illa borde man faktiskt spara på energin till något annat. Annorlunda är det självklart när syftet är att göra satir av svarta, såsom det var förr här i USA.
            Nu när jag ändå kommenterar så måste jag bara tillägga att jag är så trött på att vissa i kommentarsfältet verkar anta att alla svarta människor tycker likadant om saker o ting, med kommentarer såsom ”varför ska svarta få bestämma vad vi får ha för frisyrer?” under inlägget om utbakade/inbakade flätor. Jag har aldrig bestämt vad någon ska ha för frisyr, och skiter fullständigt i vem som väljer att ha flätor, så snälla inse att man inte kan dra alla över en kam när man kommenterar och sprida sådan onödig aggressivitet i samma veva. All I wanted was my daily dose of blog news!

      Uppriktig fråga: Är det okej att en man klär ut sig till en kvinna? Kvinnor har ju blivit förtrycka och förminskade typ alltid, men om en man klär ut sig tlll en kvinna på en fest betyder det då att han tar en del av det förtrycket som vi har fått/får leva med dagligen och gör sig lustig över det. Hamnar det i samma fack som cornrows och idiankostymer? Jag känner mig inte kränkt, borde jag göra det? Skulle någon annan här göra det?

    Kan vi inte bara sluta prata om huruvida någon är sponsrad eller inte? Såå tråkigt. Kan vi inte bara utgå från att alla bloggare fuskar med reklammärkningen? Finns väl intressantare skvaller…

      Vilket ändå inte gör det lagligt.

      Förstår hur du tänker men samtidigt inte. Såklart är det inte roligt ifall varje inlägg från Cam skulle innehålla kritik mot bloggarna ang deras icke-existerande eller felaktiga reklammärkning. Det skulle bli tjatigt. Men jag tycker att det är otroligt viktigt och bra att Cam tar upp detta problem och framförallt är det viktigt att det skapas en ”opinion” kring det, hur ska det annars ske förändringar? De bryter mot lagen när de gör dessa fel, och vi läsare/konsumenter börjar bli fruktansvärt less på nonchalansen.

      Och är det skvaller som du vill läsa så har du ändå kommit fel. Cam har varit väldigt tydlig flertalet gånger med att detta inte är någon skvallerblogg, utan en blogg som spräcker hål och krafsar under ytan på bloggares påklistrade fasader.

    Man kan klä ut sig till Bob Marley utan att måla sig mörkare i ansiktet. Hans hudfärg är inte direkt det som kännetecknar honom, min kompis var Marilyn Monroe utan att måla sig vit i ansiktet fast hon är mycket mörkare i huden. Black face målades just för att spela svarta så man kan väl inte säga att det är så långt ifrån.. Inte direkt jämförbart med smurfar.

    Det jag störde mig på med alla kommentarer om Blackface var att ingen ville tala om VAD det var. De sa bara usch och läs på.

    Jag känner att det är lite översitteri att säga någonting sådant men inte förklara. Ja, det är lätt att googla, men jag känner själv att ingen vinner över mig av att behandla mig som att de är bättre än mig för att de vet saker som jag inte vet. Det behöver inte ens vara en lång, teknisk förklaring utan säg kort och gott varför. Det känns även som att en person som inte kan förklara varför de tycker någonting inte är så insatt/vet varför de tror som de tror.

      Det är inte min eller någon annans uppgift att utbilda dig om vad som är rätt eller fel. Om du har en gnutta förnuft och empati så tror jag att du själv kan klura ut varför. Jag tror att många afrosvenskar och svarta i allmänhet är trötta på att utbilda icke-svarta angående varför rasism är rasism (nu vet jag att även folk som inte är svarta, alltså nbpocs, men ämnet handlar just om blackface).

      Och det handlar inte om att jag tror att jag är bättre än dig, utan om att jag är less på att hela tiden förklara för vita vad rasism faktiskt är och hur det används för att dehumanisera oss. Jag orkar inte lyssna och svara på folk som anser att vi bara är lättkränkta och PK, för ni vet inte vad rasism är, ni kommer aldrig få veta hur det känns att dag in och dag ut bli dömd enbart utifrån färgen på min hud eller min religiösa tillhörighet som inte är en del av normen i väst. Det suger ska ni få veta, och jag gråter mig till sömns ibland för att jag måste få uppleva sådant, det är inte rättvist.

        Låt mig gissa? Du är vit

        Ve sa att jag är vit? Vem sa att jag pratade om mig själv i texten?

    Är det bara jag som kan skratta åt inlägget? Trodde dina punkter var meningen att skratta åt/med men när jag läser kommentarerna känns det som en kommunledning som argumenterar om man ska sjunga nationalsången i kyrkan eller inte

      Du får väl skratta bäst du vill. Eller är det viktigt för dig att alla delar dina åsikter? När det gäller blackface så är det inget skämt för otroligt många, om du tycker att det är skoj så är det väl bara för dig att skratta och gå vidare, eller hur?

    Nu hävdar Bella i kommentarerna att hon ju faktiskt har märkt ut inlägget. Hon tycker tydligen en liten mening om att det är ett samarbete inne i inläggets text räcker…. Antingen försöker hon mygla genom att spela dum eller så är hon faktiskt så okunnig på riktigt…

      Jepp, blir så trött på henne… Hur kan hon inte veta hur man korrekt markerar ett samarbete? Hoppas hon åker dit så det ryker!

    Tråkigt camcam att du ger efter för lättkränkthet

      Skämtar du?

        Tagga ner lite.

      OT, men nu har jag anmält BB för hennes senaste inlägg. Nu får det vara nog. Hon måste följa lagarna precis som vi andra!

        Gjorde samma sak. Andra anmälan denna vecka.

          ????

        Bra där! Glöm inte print screen’a för hon är snabb på att ändra i bloggen.

          Jag har anmält och skickat in print screens på hur det såg ut i original, dvs utan reklammärkning.

    Så.. till halloween är det alltså inte okej att dra det så långt att man även försöker få sin hud att efterlikna vad/vem man klär ut sig till?
    Eller är det endast om man klär ut sig till någon som hade/har mörk hy som man inte får efterlikna?

    Haha asså fy fan vad människor är patetiska. HUR orkar folk ens leva och fungera i vardagen när dom blir så arga och kränkta av allting. Bella i darth vader kostym och folk tjuter. Det var ett par år sedan jag flyttade ifrån Sverige och varje gång jag är inne på bellas blogg och läser kommentarerna är jag så jäkla glad och inser hur rätt valet var. För det är verkligen ett svenskt fenomen

      Mmmm, visst att det är ett svenskt fenomen… Hela nätet över hela världen svämmar över av folk som känner sig kränkta och värst av alla är amerikaner. Amerikanska college studenter som kräver ”triggervarning” på sina föreläsningar och böcker så att de inte blir kränkta eller triggade….

        Jag skulle säga att vi är på ungefär samma nivå som amerikanerna snart. Det börjar bli löjligt.

        På halloween far jag till Sverige utklädd till ett omärkt och sponsrat blogginlägg iförd en darth vader mask.

        #svenskabloggläsarerasar

      Det handlar väl inte om kostymen i sig utan att det var på en dag där många andra associerar det med något väldigt tragiskt. Det är inget svensk fenomen – det finns världen över.

    Jag tycker att hon kunde valt nåt annat. Inte för att hon egentligen valt fel – men på just denna dag blir det tokigt. Och nej, jag förstår att han inte hade en sån kostym. Men folk är upprörda, människor i sorg ser inte saker så nyanserat.

    Tycker för övrigt att det är tre helt olika saker som buntas ihop i kommentarerna.

      Vi kan inte trippa på tårna pga hemskheter hänt i världen. Jag hade absolut inte en aning om Trollhättan grejen, och säkerligen flera med mig förknippar darth vader med filmerna och inte de tragiska som hänt. Hon valde darth vader dräkt. That’s it.

      undrar varför kommentarsfältet inte strömmar in ang odds val av kostym.

      Ateister – kränkta över allt ont präster gjort
      Religiösa – över att man klär ut sig till en död präst (eller vad han nu var för typ av präst)

        Fast om du inte hört om det som hände i Trollhättan så undrar man ju vilken sten du bott under. Jag bor inte heller i Sverige men hör saker från alla delar av Sverige, framförallt om Trollhättan då jag är därifrån precis som du säkert hör mer om din egna hemmastad.

        Det är inte att vara kränkt när det kommer till trollhättemorden, det är en av de värsta sakerna i Sveriges skolhistoria.
        Sen är det inte ens halloween än så JUST den dagen JUST ett år efter är känsligt för alla de som kände offren.

        Innan du säger att man är kränkt pga olika saker så tycker en väl att du kan läsa på mer vad som händer i Sverige just nu (eller innan du ens kommenterade ang Trollhättemorden så kanske du skulle läst på vad som egentligen hände.)

        Han må inte vara utklädd till Darth Vader men för de som går igenom sorgen är det svårt att se detaljerna.

          Har svårt att tro att dem som var med om det som hände i Trollhättan, sitter och tänker på att blondinbella har en halloween fest i helgen. Det finns en årsdag för allt.. vi ska inte behöva trippa runt o vara rädda för att trampa nån på tårna.

          Förklara för mig var man har någon sorts skyldighet att ta hänsyn till andras känslor. Det är ett fritt land (än så länge.) Ja, man har fritt fram att känna sig förolämpad men det är även fritt fram att förolämpa andra.

            Njaa, du får inte förolämpa folk hursomhelst då du inte får kränka någon, hets mot folkgrupp osv.

            Heads up: inget händer för att du känner dig lite förolämpad 😉 du dör inte.

            Sofie: mobbning dödar varje dag. Det tenderar att börja med en förolämpning.

            @Susanna: Skilj på förolämpning och kränkning. Att förolämpa någon är ej lagförbart, men en kränkning är absolut det. Problemet är att dessa vitt skilda begrepp har geggats ihop idag till den punkt att vissa människor tror att lagen är till för att skydda deras känslor, eller att de kan skapa en lag som kan skydda dem. Newsflash: Lagen har aldrig funnits till för något sådant. Den finns däremot till för att skydda folks rättigheter att vara sig själva (läs in läggning, kön, och etnicitet i detta). Så nej, att förlämpa någon är inte samma sak som att kränka dem och jag för den delen tänker aldrig ta hänsyn till folks känslor om det hindrar mig från att uttrycka mina åsikter och kritisera någon eller något.

          Jag kan säga att det är absolut ingenting jag har lagt på minnet och jag tycker inte Bella gjorde något som helst fel att ha maskerad på sin födelsedag som dessutom råkar vara på samma dag detta inträffade, inte heller var det ett dumt val av kostym.

          jag säger inte att det som hände inte är hemskt. Men snälla, ska vi associera allt vi tänker och gör till dåliga saker som hänt här i världen och livet så kan man ju lika gärna ge upp livet nu och leva olyckliga istället.

          Men nej! Man måste kunna gå vidare. Man kan heller inte ta hänsyn till allt som händer överallt. Man behöver inte vara respektlös och att klä sej som Darth Vader på en maskerad-fest på en lördag för att fira sin födelsedag som också råkar vara årsdagen för när någon annan tog på en annan mask för att dölja sitt ansikte när han skadade människor i en annan stad är heller inte det. Ska man inte kunna vara klädd som polis runt årsdagen för Utøya för att Breivik är ett rövhål av sällan skådat slag? Clowngrejen som pågår just nu tex kan ju göra skäl för att kanske inte välja just scary clown i år

          Jag tycker iofs också att det är helt okej att klä ut sej till Bob Marley, eller vem som helst, så länge det inte är på ett hånfullt eller nedvärderande sätt.

        Du tycks läsa in saker som jag inte har skrivit.

        Till att börja med så skrev Blondinbella själv inlägg i samband med massakern om jag inte minns fel så hon är knappast omedveten.

        Sen har jag inte sagt att hon inte ska få ha maskerad. Och inte heller att hon inte ska få fira födelsedag. Visst står det henne fritt att välja den kostym hon nu gjorde. Men ja, jag tycker att hon kunde ha valt något annat, det hade varit smidigt gjort. För henne spelar det knappast någon roll om hon kunde ha valt någon annan lika rolig kostym – men för många andra spelar det roll. Handlar inte om att vara lättkränkt eller att tassa på tå – det handlar om att hantera en situation i kombination med ett visst datum i kombination med många andra människors sorg. Kan man låta bli att göra folk ledsna – varför då inte låta bli? Gör man ett misstag, eller upptäcker att det blev en reaktion man ej väntat sig – varför då inte släta över eller be om ursäkt?

    Givetvis är det fel att sminka sig som blackface. Kom igen nu, det är 2016.

      Blackface är dock inte samma sak som att klä ut sig till Bob Marley och sminka sin hud mörkare…. blackface är en distinkt sorts sminkning gjord enbart för att ”skämta” med svartas utseende.

        jo det är blackface

          Klär man ut sig till en specifik person är det knappast ”blackface”. Du föringar hela debatten kring vad ”blackface” innebär och hur det användes historiskt när du gör den kopplingen. Om det bara handlade om att sminka sin hud mörkare skulle det vara ”blackface” även när en afrikansk kvinna med brun hudton sminkar sig mörkare för att klä ut sig till Grace Jones. Eller se på Americas Next Top Model som haft flera tävlingar där deltagarna fick porträttera olika kändisar, bland annat genom att vissa sminkades mörkare. Tror du Tyra Banks skulle gjort det om det handlade om ”blackface”?

            Hur förringas debatten genom att prata om hur blackface används idag? Är du själv medveten om hur debatten förs i dagsläget? Gör en googlesökning och se vad folk skriver om saken vettja

        Är inte halloween en utklädning ? Skämtsamt? Inte många vågar måla sig svarta i ansiktet men bruna det går an, jag menar oskyldig rasism har ingen dött av. det är ju kul å klä ut sig i annan färg och göra narr. Kul att ens hudfärg blir ”hedrad” så.

    Kan det inte vara så att man faktiskt hedrar någon genom att klä/sminka sig till att se ut som någon?

    Kanske lite OT, men bor i Trollhättan och här har många som arrangerar halloweenfester sagt/skrivit att det inte är okej att vara utklädd till Darth Vader just för att man kan förknippa Anton Petterson Lundins klädsel till karaktären. Clowner är inte heller välkomna för den delen.

    Man kan vara en hugglig medmänniska utan att för den sakens skull ha en pinne uppkörd i arslet…..

      *hygglig

    Bella och Odd verkar vara väldigt måna om att ha tid med barnen, tex går de inte långa dagar på förskolan trots att Bella driver framgångsrika företag (Öhm vet inte vad jag ska skriva om Odd) vilket kräver massor med hårt arbete. Så den kritiken förstår jag inte alls.

    Men, gud, hur svårt kan det vara att google black face innan du öser ut skit ur munnen? Nej, inte okej. Alls.

    Blackface är givetvis inte okej. Att klä ut sig till Bob Marley – och då bl.a. sminka sin hud mörkare – är inte blackface. Att peka ut något som blackface när det inte är det bidrar till att människor glömmer bort vad syftet med blackface faktiskt var: Att håna och avhumanisera svarta människor. Det är en viktig del av historien som vi inte får glömma bort.

      Så det är inte ett hån för en vit person att låna min hudfärg för en kväll för att klä ut sig som en clown, min hud är en rolig maskerad? Okej tack då vet jag. Mvh svart kvinna

        Nej, varför skulle det vara att håna? Är det ett hån att färga håret när man klär ut sig till någon kändis med en annan hårfärg än man i vanliga fall har?

      Hallå Sofie! Det är snarare du som bidrar till att saker och ting inte tas på allvar. Jo det är blackface. Nej att säga det förminskar ingen debatt. Seriöst, googla blackface tillsammans med sökord som 2015, 2016, halloween så får du se vad folk säger. Håller andra med dig eller inte?

        Att folk numera tror att det per automatik är tal om blackface när någon sminkar sitt ansikte mörkt visar att ordet redan tappat en stor del av sin historia. Varför vill ni att ordet ska börja användas för alla sminkningar som går ut på att göra huden mörkare? Problemet med blackface har ju ansetts vara att det används för att håna och för att skapa en rasistisk nidbild. Men ni verkar tycka att problemet egentligen är något annat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.