Trasig häst?

Anna Book:

Jag håller med min läsare Siri – hur fan tänker man om man låter Boken flaxa runt i manegen på en häst med hackamore?
Har hon så fullständigt slitit sönder hästens mun att det enda alternativet var att betsla upp till ett betlöst träns?

Vad gör man sen när hästen har ett krossat nosben?
Låten honom slippa vara med i Stjärnhoppningen kanske?

https://www.instagram.com/p/BM9unSigLlw/?taken-by=annatoledanobook

46 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Håller med om att hack kanske inte är så mycket bättre det heller, men just att bryta nosryggen så är det väll främst om hacket inte sitter rätt som det är risk för det.

      Ja, självklart är det större risk att nosryggen går av om det ligger fel, men det finns en anledning till att endast rutinerade ryttare rider med hackamore & alla delade åsikter… :3

        Nej det finns ingen reell möjlighet att Anna Book kommer att bryta nosryggen på sin häst. Ryttaren på denna bild som håller på att flyga av HÄNGER (såklart inte med flit) i hackamoret och hästens nosrygg är intakt. Detta trots att hackamoret sitter för lågt ner.

        https://cdn1.cdnme.se/4254613/7-3/djurplag_542b0e2c9606ee1762e3b1ec.jpg

    Är hög cringe-varning på den där Anna Book alltså..

    http://www.hippson.se/artikelarkivet/kronikor/kronika-nej-stjarnhoppningen-hastar-ar-inga.htm

    Krönika skriven av en hästmänniska som hade varit så sjukt kul om Boken skulle läsa. Skulle nog blir många bortförklaringar och tårar över hur mycket ”hat” hon får. Trots att det inte ens är riktat till henne.

      Håller med. Hade vart helgens höjdpunkt ?

    Kul att höra att du tar upp detta Camcam!

    Tycker denna krönika eller vad det kallas, var bra.
    http://www.hippson.se/artikelarkivet/kronikor/kronika-nej-stjarnhoppningen-hastar-ar-inga.htm

    Stjärnorna kan inte rida, och alla har väl varit nybörjare. För en sån tävling de ska genomföra behöver de mer tid att lära sig, stackars krakar.

    Visst det kan vara kul att se ”fails” när folk rider, men det här är ju nästan vidrigt att titta på… Hade velat ha hälften av dessa hästars tålamod ?

    HACKAMORE!? SKÄMTAR DU MED MIG?!!!???

    För er som ej är hästmänniskor är hackamore ett bettlöst ”bett” som istället trycker över nosryggen istället för att ligga i munnen. Man måste vara väldigt, VÄLDIGT försiktig & lugn när man rider med det, för annars riskerar man – precis som Cam sade – att bryta hästens nosrygg… Den ligger precis över den tunnaste delen, https://www.google.se/search?q=hackamore&rlz=1C5CHFA_enSE715SE715&espv=2&biw=1440&bih=803&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiPsKKo1bTQAhVF_ywKHY2XDKkQ_AUIBigB#tbm=isch&q=hackamore+hur+ska+det+sitta&imgrc=pN0xq42Q73X2kM%3A

      Nej sätter du det där har du satt hackamoret för långt ned. Har heller aldrig hört talas om att en häst brutit nosryggen vid vanlig ridning, även från nybörjare. Det är en myt.

        Eller tror du på allvar att en lädertygel inte går av före hästens nosrygg gör det när du satt hackamoret i normal höjd?….

    Förresten ”& nu står jag upp i sadeln & rider verkligen lätt i galoppen & det märks otroligt stor skillnad när jag gör det” menar hon att det går lätt för henne att rida i galoppen eller att hon rider lätt i galoppen…? xD

      Hon menar förmodligen att hon står i lättsits.

    Hackamoret ska sitta fel för att nosbenet ska ta riktigt med stryk. Men är man så trög att man låter någon som Anna Book förstöra hästen så kanske man inte ens har kunskapen om hur träns fungerar.

    Alltså helt eget vitlöksbröd!! Haha!! Recept, tack!

      Såg ut som om hon hade brett någon form av sörja på baguetter. Så duktig! ?

    Ska kanske lägga till att jag tycker att det är olämpligt och inte schysst mot hästarna att man avancerar så snabbt inom ridningen. MEN det finns ingen anledning att sprida en myt om att hon kommer kunna bryta nosryggen på hästen med ett normalt inpassat hackamore. Det finns tillräckligt med saker att klaga på ändå…

      +1

    Och att hon var tvungen att plocka poäng genom att hon både tog av sadeln och tränset och benskydden? ”Sadla av” innebär ju liksom inte att ta av enbart sadeln?

      Haha skrattade gott åt detta. Även att hon gjort det supertydligt att de använder ’hästtäcken’ i stallet.
      Tydligen mycket viktigt att påpeka, så ingen skulle få för sig att de täcker sina hästar i hundtäcken.

        Äg ett gammalt duntäcke vet väll alla att man änvänder annars, obildad billigaste tunna sladder på våren 😉

          Och Ikeas tunnaste sladder på våren…
          jag ska inte försöka vara rolig.
          Åt helvete mes mobilskrivande!

    https://instagram.com/p/BMMfP8sgky0/

    Detta MÅSTE ju handla om Forni? Visst? Efter hennes starka känslor ang cimon i podden ”tankar med daniel redgert” så kan hon ju knappast uppskatta att fläkas ut såhär?

      Vad hände egentligen mellan dem? Camcam?

        De gjorde slut ganska abrupt (i samma veva gick cimon ut med att han var bisexuell). När han skrev sin blogg minns jag att han skrev att han blev nekad inträde/eller utslängd på något event pga Forni krävt det (då hon var på samma event). Känns som Forni inte visste att han kanske spelade i båda lagen och att det var därför hon blev så sårad?

        Minns att jag läste deras bloggar när de var tillsammans och tyckte alltid de såg så jäkla fina ut tillsammans

      Bra att någon bytte ämne. Då blir det naturligare att lobba för Micahs födelsedag idag. Hoppas att många är trevliga och klickar här för att gratulera:

      http://micahs.se/

        Nyfiken som jag är: Varför kallas du Egenremiss? ?

          Det var av en slump som mitt nick kom till. I efterhand har det gett upphov till en del lustigheter och skämt bland mina bekanta, så det var ett lyckat namnval. Har inte bestämt mig än om jag vill göra lustigheterna offentliga. Vi får se.

            Okej då är jag med!
            Tack för svar 🙂

        Nej, jag tänker inte klicka mig in.

    Kycklinginnerfile????
    Vad är det?

      Kanske det heter så nu när de har hittat på ordet ”ytterfilé” .
      För om det finns en yttre måste den andra heta inre.
      Förut fanns det bara ”filé”.
      Ytterfilé är hittepå produktnamn för en annan köttbit, så att lite mer sparsamma människor ska få äta filé ibland också.

        Kycklingfilé är också ett hittepånamn.
        Det heter kycklingbröst.
        Kycklingar har nämligen ingen filé alls

    Man kan ju tro att det är en 13-åring som skrivit texten ovan, är Anna Book efterbliven på något sätt?

    Jag förstår inte hur man kan smyga in så mycket skryt i en text som egentligen är SJÄLVKLARA och inget någon applåderar för.
    Hackamore är absolut inget farligt eller bryter av något men det innebär inte att nybörjare ska använda det för de är enormt skarpt OM man använder det fel.

    Jag rider bettlöst (repgrimma) men vi i vår familj har LÅNGA tyglar samt rider western – jag lägger ingen innebörd i hur duktig en ryttare är utifrån valet av bett utan utgår från att hen kan hantera det som tränsat med.
    Skulle jag låna ut vår häst till en nybörjare skulle jag föreslå ett mjukt bett och förklara att hästen inte ska styras utifrån smärta i munnen. Är du osäker så håll i manen – ryck fan inte i tyglarna när ni hoppar eller skrik att hästen ska stanna. Redan där borde ryttaren ha insett att kommunikationen inte klaffar… grrr.

    Ursäkta om jag låter dryg men jag blir så jävla arg på människor som inte rider efter sin egna förmåga. Det kvittar vilken inriktning som det handlar om.
    Ett besök av en hästtandläkare och veterinär skulle vara en bra lektion under programserien. Varför inte från start? Det är inga maskiner utan djur!

    Med vänlig hälsning, gnällkärring och hästägare

    Alltså jag tycker inte hennes mat ser god ut. Jag vet inte varför känner bara nej när jag ser bilderna på maten.

    Hon ska dela receptet för att det blev så mycket över? Hennes sätt att skriva får en att vilja hugga sig själv i låret med en gaffel ??

    Är det bara jag som tror att hon hjälpte till i stallet efteråt för lite damage control efter att hon klagat på på dom för att ingen ringde henne (!) när hon var skadad? Låter lite smörigt..

    Åh, känner mig så kluven till dessa inlägg!
    Allt med och om hästar är för mig totalt ointressant, vill mest sucka högt när det skrivs mycket om det.
    Däremot är det svårt att inte roas av Booken och hennes eskapader, både som ”stjärna” och i köket.

    Jag är blir jävla ledsen över hur hon skriver om ridningen och hästarna.
    Att hon ska bestämma, kontrollera m.m.
    Vad fan hände med att man ska ha ett fint samband, vara ett team?

    Fy fan alltså. Hon verkar på riktigt tro att hästarna och ridning går ut på att lära sig en maskin…

    Men hur många & kan en slänga in i en text? Jag blir alldeles andfådd av att läsa hennes text. Finns liksom inget slut. Bara en massa &.

    Jag tycker att Anna får oförtjänt mycket kritik angående stärnhoppningen faktiskt. Jag har kollat några avsnitt och hon rider faktiskt helt ok och framför allt inser hon sina begränsningar och håller sig till lägre tempo och lägre hinder. Till skillnad från flera av de andra som flänger omkring i galopp och hänger som trasdockor hit och dit i tyglarna. Jag tycker att hon ska ha lite cred för det faktiskt. Hackamore kan inte rakt av sägas vara mer eller mindre skarpt än ett vanligt tränsbett. Hack har en hävstångseffekt men nosryggen är mindre känslig än lanerna.

    Helt ärligt Camilla så tycker jag att du har gått lite vilse i pannkakan. Du påstår att du vill driva denna bloggen för att granska bloggare och vara en förebild för din bonusdotter och andra unga. Men hade du tyckt det var okej om hon höll på och hackade på någon på det viset som du gör på t.ex. Anna och Tyra? Granskning av bloggare avseende smygreklam osv. – superbra, fortsätt gräva bara! Satir – javisst, alla mår bra av lite självdistans. Men inlägg som detta är varken granskning eller satir, utan mest bara… taskigt. Och innan jag får hela Camcam-fan club på halsen med ”LÄS INTE DÅ” så är även bloggbevakning en professionell blogg och bör därmed kunna kritiseras på samma premisser som andra professionella bloggar.
    Rant finished, over and out!

    Har inte sett någon bild men hackamore är inte så jävla komplicerat som många verkar tro.
    Det finns olika slags hack där ponnyhack är absolut snällast och med tanke på hur vissa red på filmerna man såg för några dagar sedan välkomnar jag att dom rider på hack. För att bryta nosryggen måste du 1. Har sätt på hacket helt fel och hästarnas ägare är med under träningarna vad jag förstått det så det händer alltså inte. 2. Dra som fan. Jag har haft hästar som blivit rädda på hack och stuckit och inte fan har dom fått några brutna nosryggar.

    Vi hade en häst med bruten nosrygg när jag var yngre, så jag vet att det går att göra med ett hackamore, är inte alls någon skröna som vissa verkar tro… Mina föräldrar köpte henne (var ett sto) av en hoppryttare precis under landslagsnivå. Hon var extremt het & de hade provat med allt för att få henne att lyssna mer på ryttaren (hon hade enorm kapacitet, men blev farlig på högre banor eftersom hon rusade så). Det hela gick över styr & de drog så hårt i hacket att de knäckte nosryggen på henne. Efter det gav de upp & mina föräldrar fick henne billigt. Hos oss fick hon vara avelssto & motionsreds för nöjes skull periodvis. Gick bra med vanligt tränsbett & så klart utan nosgrimma (så länge man inte styrde på ett hinder).

    Så visst, det kräver mycket kraft/styrka (& brist på vanligt j-vla sunt förnuft kan jag tycka) men det är fullt möjligt att skada en häst illa med ett hackamore i fel händer.

      Självklart går det att skada en häst som man vill men sitter hacket rätt så bryts inte nosryggen. Det finns ganska grova hack som jag inte tycker är ett dugg bättre än att rida med bett med.
      Sen kan jag tycka att man inte avlar på hästar som uppenbarligen inte är särskilt ridbara trots de kanske har väldigt mkt kapacitet som den hästen du skrev om.

        Så målet för alla uppfödare är att få fram ridskolehästar som alla kan rida…?

        Sedan kan man inte avgöra avelsvärdet bara på det faktum att hon hamnat på fel ställe som unghäst, utan man bedömer individen & i det här fallet rörde det sig om en häst som var väldigt vänlig & lätt att hantera, men som svarade väldigt dåligt på om man försökte kuva henne med bara styrka (vilket var den manliga hoppryttarens enda taktik) i ridningen. Hon hade väldigt mycket energi men var absolut inte dum eller opålitlig, jag red henne t.ex en del när jag var 12, så det där med ridbar är ju ganska relativt…

        Men hade hon passat i något som Stjärnornas hoppning? Gud nej, men det är det nog inte många tävlingshästar som hade gjort. Min poäng är i alla fall att det är ingen bedömning någon kan göra utifrån enbart den info jag lämnade (men får väl skylla mig själv som kommenterade något hästrelaterat på nätet, borde vetat bättre ?).

          Nej absolut inte. Målet med avel bör vara att få fram starka, friska hästar med god ridbarhet och kapacitet. Alltså bör man inte avla på hästar med avvikande exteriör, dålig ridbarhet, dåligt lynne. Det säger väl sig själv?! Mamman är lika viktig som pappan och ni som avlar på hästar som blir avelston för att dom blir skadade/går inte att rida/tävla på är ju bara….?
          Sen är det få vanliga människor som kan rida de allra bästa hästarna och därför får man acceptera att vissa hästar inte når enda fram men passar jättebra till hobbyridande/tävlande människor vilket inte är dåligt eller gör att hästen får det sämre.

            Är precis det här jag menar.
            Får vissa ”hästmänniskor” en promille av information på nätet så kommer det en massa generaliserande, ofta lite lätt aggressivt & väldigt nedlåtande… tja, vet inte riktigt vad jag ska kalla det utan att själv hamna i samma tunna? Låt oss säga ”åsikter” helt enkelt.

            Nä, man bör inte avla på allt, men man behöver ett sammanhang & framförallt kunskap för att kunna avgöra det. T.ex. vad är har stoet för typ av skada & varför? Hur & av vem har stoet blivit riden & vem bedömer vad som klassas som ”oridbar” eller ”dåligt lynne”? Kan ett stos avkommor inte gå bra på tävlingsbanorna för att deras mamma stressats & fått dåliga upplevelser på tävlingar? Är sällan svart eller vitt. Och får stoet inte ha några som helst svagheter för att vara lämplig, då blir det verkligen inte lätt att hitta något att avla på…

            Just det här stoet var själv ett diplomsto (dvs av god exteriör), hon fick fyra avkommor, varav två fick diplom, en av dem har tävlat högt i dressyr & en blev en söt & rar liten hobbyhäst. Så i min bok var hon ett alldeles utmärkt avelssto! (Annars hade vi varken köpt eller avlat på henne, framförallt inte tagit flera föl.)

            Tänker inte lägga mer tid & energi på detta nu, men är så trist med den här uppläxnings-attityden ? som jag är övertygad om gör mer skada än nytta när det gäller det som framstår som försök att informera eller bidra med kunskap (om det nu verkligen är det som är syftet – vilket jag inte tror…).

            Over and out and good night! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.