Miljötänkt bland bloggare.

Janni Delér & Jon Olsson:

jonni

Jag tog upp det här med bloggarnas påverkar på miljön precis när jag startade Bloggbevakning i februari men jag tänker att det är ett ämne som inte kan dryftas för många gånger..
Kenza flög till Paris för att fota dagens outfit vilket för mig var helt katastrofalt motiverat och onödigt men de som nog faktiskt sliter mest på vår kära moder jord måste nog ändå vara Jon Olsson och Janni Delér.

Jag tror helt ärligt att dessa två spenderar mer tid på flygplan än hemma i sin egen säng. Tänk om alla skulle orsaka den mängden utsläpp som de gör? Det skulle inte finnas någon jord kvar till oss andra då.
Bara för att man KAN resa jorden runt varje vecka – betyder det att man borde?

Men visst – de kanske äter vegetariskt en gång i veckan och kompenserar?

49 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Varken Jon eller Janni verkar trivas på något av de ställen där de har en bostad. Jon är sedan många år av skatteskäl bosatt i Monaco (och egentligen tvungen att vistas där minst sex månader om året för att behålla sin skattemässiga hemvist där) men han har minsta möjliga lägenhet (vad jag förstått av bilderna bara ett rum, kök, bad och balkong).
    I Marbella (där Jannis pappa och Jannis syster bor) har Jon ett hus men där vistas han och Janni bara några dagar åt gången.
    Resten av tiden spenderar Jon och Janni på flygplatser, i flygplan och på hotell. Anledningen anges ofta vara Jons vlog och Jannis blogg som måste fyllas med innehåll.
    Vi får väl se hur länge de kommer att flänga runt på detta vis. Istället för att slösa pengar på onödigheter borde Jon skaffa en bättre bostad i Monaco i synnerhet om han och Janni tänker sig att skaffa barn. Bostäder i Monaco är så dyra att även den tjusigaste vindsvåning i Stockholm verkar billig.

      Jon badar i pengar så att köpa något större i Monaco lär knappast vara ett problem. Att dom reser mycket har med deras jobb att göra. Båda har företag som dom driver vilket gör att dom behöver resa mycket.

        Hej Janni!

          Nu heter jag Sanna och har mailen sanna.johanna@gmail.com. Vi kan prata där om du vill istället för att tro att jag skulle vara Janni? Tror hon är upptagen med att resa än att sitta och försvara sig.

          Om man följer Jon och Janni så vet man att dom jobbar tillsammans med Cube samt har företag vid sidan av.

            Så en människa kan inte kommentera under annat namn och ange en påhittad epostadress? Näää!

            Svar till Susawoo: Klart man kan men det gör mig fortfarande inte till Janni.

    Ärligt talat jag skulle flyga en hel del om jag hade råd. Men nu blir det mest i tanken med någon energidryck som ska ge mej vingar. Jag väntar fortfarande på den effekten!

    Nej, jag tycker absolut inte att man ska resa jorden runt veckovis bara för att man kan lika lite som jag tycker att man ska äta kött, slänga mjölkkartonger i sopen, ta bilen till Ica och konsumera upp hela sin lön bara för att man kan.

      Ta bilen till Ica? Är det förkastligt? Hur tusan storhandlar man annars? Släpar helst inte fem stora påsar på bussen.

        Det funkar väl alldeles utmärkt? Jag och min sambo tar varsina stora ryggsäckar som vi fyller med varor samt en eller två påsar vardera. Sedan promenerar vi hem, ca en kvart tjugo minuter konstant uppförsbacke. Vi överlever, fast ibland när man har lite tyngre och otympligare grejer så får man ta ett par pauser på hemvägen.
        Ironin i att folk spenderar hundratals kronor i månaden på gymkort men inte orkar storhandla utan bil…

          Det beror väl på vilka förutsättningar man har kan jag tycka.
          Om man som ni bor inne i stan är det bästa att gå/cykla/kollektiv trafik.
          Härligt att ni löser storhandling som ni gör, jag hade inte alltid orkat packa ryggsäck och bära kassar.
          När jag bodde i Malmö hade jag 5 minuter gång till ett stort coop, då blev det naturligt att handla allt och bära till fots.
          Men nu när jag bor med familjen på landet och har 20 minuter med bil till närmsta större affär så blir det bilhandling en gång i veckan då det saknas bussar denna sträcka..tyvärr inte så mycket att göra.

          Näää tack. Jag bor också rätt långt ifrån närmsta storbutik. Hade behövt ta tåg + buss och det med en bebis som ogillar att åka vagn gör att jag avstår ? Det lät som ett mindre helvete att behöva göra varje vecka.

          Javisst, funkar säkert alldeles utmärkt utan bil i stan. Mindre bra när man har 15-20 km till närmaste stad och bussen går två gånger om dagen. Extra bra när närmaste busshållplats ligger flera km hemifrån. Tack för tipset, jag ska genast sälja bilen och börja promenera.☺☺☺

          Ifall ni inte märkt provoceras jag av alla som glömt att det finns annat än innerstad. Kommentaren är inte enbart riktad till dig, förlåt.☺

          Bra idé! Jag ska genast berätta för mina föräldrar att det är så de ska göra. Först gå 3 kilometer till busshållplatsen, åka buss, hoppa av och gå ca 6 kilometer till affären, storhandla, gå tillbaka 6 kilometer och hoppas att de lyckats passa busstiden så de slipper vänta 2-3 timmar på nästa och sen bära hem varorna de sista 3 kilometerna i beckmörker pga avsaknad av gatubelysning.

          Ps: har inte gymkort heller. Är jag alldeles för lat för. Mvh tar även bilen till Pressbyrån 5 minuters gångväg bort.

        Du får göra precis så som du vill. Ser inte någonstans hur min åsikt skulle hindra någon från att ta bilen och storhandla? Sen så skrev jag ingenting om storhandling när man bor mil från närmsta butik men känner ni att ni vill ta åt er av att jag anser att bilen används för mycket så kör hårt.

      Nu tycker jag att flera här är lite väl lättkränkta med stora tår…

      Jag tolkade kommentaren som att de som har möjlighet att strunta i bilen bör göra det. Alla har inte möjligheten, det förstår väl de med normal intelligens? Som sagt, jag betvivlar att kommentaren var riktad till de boende i små områden på landet. Men det finns fler chanser till miljövänlighet för er: handla på vägen hem, eller beställ hem maten. Coop, ICA, Matsmart, Mathem täcker tillsammans hela Sverige.

      Till er som har möjlighet att gå eller cykla men ändå tar bilen: det är inte så jobbigt att gå. En kasse i cykelkorgen, och en på vardera styre. En fjärde kan stå på pakethållaren.

        Äh blir ej kränkt. Ni blir nog säkert ännu mer provocerade av mig dock när jag säger att jag inte bara tar bilen till Ica utan även ibland kör runt på måfå en extra stund pga sovande bebis i bilen. Ojoj.

          Jag gjorde samma sak när ungen hade kolik!

          Någonting mer du vill ”provocera” med?

          Alexa- Tror du att du sitter på en separat jord? Det är ingen som blir provocerad av dig eftersom alla vet att du andas samma luft som vi.

        ”..eller beställ hem maten. Coop, ICA, Matsmart, Mathem täcker tillsammans hela Sverige.”
        Nej, tyvärr finns inte möjligheten för alla att beställa hem matkassar. Men det är nog på god väg, så förhoppningsvis blir det av inom en rimlig framtid.
        MVH MittUtiBushen

          Skulle tro att de också använder bil dock 🙂

          Tror faktiskt att det är Mathem som via postnord garanterar leverans till dörr hos kund. Och postnord i sin tur täcker Sverige.

          Fast de nämnda dör är inte matkassar…

    Jag måste säga att jag inte stör mig ett dugg på människor och familjer som reser utomlands och flyger någon gång per år. Men jag stör mig verkligen som sjutton på alla dessa små, superkorta resor som Janni och Jon gör hela jäkla tiden. Bara den senaste veckan har Janni hunnit flyga mellan Spanien, Sverige, Miami och Monaco.. och stannat en dag i Sverige, en dag i Spanien, tre dagar i Miami och sedan flugit vidare. Jag tycker det är helt sjukt! Hur mycket de än källsorterar, väljer bort bilen och äter vegetariskt kommer de aldrig kunna kompensera för alla flygresor de gör.

      Miami var för att Jon och Janni spelade in ett avsnitt av Parneviks.
      De har varit förhindrade att avslöja det själva men eftersom de bodde på hotell i Jupiter som ligger i det område Parneviks bor så behöver man inte vara särskilt bra detektiv för att lista ut.
      Fjärde (och sista sägs det) säsongen av Parneviks spelas in nu. Förra året var Isabella med men man såg inte så mycket av henne sen när avsnittet sändes.

        Asså Anton kan inte vi gå på date? 😀 Jag gillar som fan folk som tar sig tid att kolla upp allt; för allt går ju att kolla upp idag! Dina inlägg har alltid bra substans.
        Vi kan typ prata diagram och statistik eller nåt annat mätbart och käka god mat, är du game? Haha love you man 😉 <3

    Känns så sorgligt att behöva resa bara för att fylla sina vloggar och bloggar med innehåll. Tänk att behöva anpassa sitt liv till andra människor så mycket. Skulle aldrig kunna leva så. Tycker synd om dem.

      Fast nu stämmer inte det du skriver i din kommentar. Dom reser inte för att fylla på med material, dom reser för att dom jobbar. Både Jon och Janni driver egetföretag vilket kräver att man behöver resa i deras fall.

        Hej Janni!

        Fast vad för företag kräver så mkt resande förutom en reseledares egna företag..

        Jag skrev ju att det var för material (video/bilder/innehåll) till Jons vlog och Jannis blogg/instagram som de reser så otroligt mycket och ofta
        I övrigt vet jag inte vad det är för företag som kräver resor till Maldiverna och Bali?
        Jon har i princip slutat med skidåkning i olika former och sysslar med att försöka hålla sponsorerna glada på annat sätt (Red Bull-keps dygnet runt och förevisning av sponsrad bil med loggor för Leovegas och jag vet inte vad).
        Sen promotar han Douchebags det medhålles vilket kan kräva en och annan resa.

        Menar du att resorna är sponsrade så att de är ”tvungna” att flyga iväg och bo på olika hotell osv på grund av samarbeten?
        I så fall är väl problemet det omvända dvs ingen bloggare kan väl vara tvungen att bo på ett hotell mot sin vilja utan samarbetet uppstår väl helt enkelt för att bloggaren vill åka till ett ställe och utnyttjar där möjligheten till att få bo gratis?
        Det är möjligt att Jon och Janni får så många propåer från företag som vill bjuda dem på det ena och det andra mot reklam och att de sen inte vill avstå och tacka nej till vissa erbjudanden. Men det är ändå helt frivilligt att resa så mycket som de gör. Det är inte precis några tjänsteresor om man så säger.

        Haha Janni, det är helt okej att skriva i sitt riktiga namn. Tips: bra att kunna skillnad på de och dem (ej dom) så blir det lättare för folk att avslöja förklädda kommentarer

        Sanna aka Janni, ert s.k. jobb är bloggen. Att samla material är ert ”jobb”. Fortfarande sorgligt. Ert liv är verkligen styrt av andra människor. Usch vilken klump i magen jag får bara av att tänka på ifall mitt liv skulle styras av att andra ska tycka jag är intressant.

          Förlåt men det är pinsamt hur ni sitter och tror att jag skulle vara Janni? Många som följer dom på sociala medier delar inte samma tankar och åsikter om dom som ni gör. Jag hittade Jon via Gustaf som är grundaren till IcanIwill. Dom tränade ihop förr och på så sätt fick jag upp ögonen för Jon och då även Janni. Så nej jag är inte Janni… Camcam kan bevisa detta då jag ofta kommenterar här även saker som inte är relaterat till Janni och Jon.

            Nej men nu får du avslöja dig Sanna, klart alla förstår att de är Janni, eller?! Folk önskar att du var Janni för att de skall skapas lite drama eftersom de är rätt lite drama i vanliga fall runt Janni (läs; ingen alls)

            Vad ja har fått känslan så är Janni en tjej med rätt mycket skin på näsan och hade hon skrivit kommentaren själv hade hon med största sannolikhet skrivit under med sitt eget namn, fast va vet ja.

            Äh strunta i dem, hen har fått för sig att du MÅSTE vara Janni nu så det spelar ingen roll vad du säger. Det är som att prata med en 4-åring som vägrar lyssna, eller en tonåring där allt du säger vänds emot dig.

            Jag tror inte du är Janni, ”Sanna”.
            Inte skulle Janni skriva:
            ”Jon badar i pengar så att köpa något större i Monaco lär knappast vara ett problem.”
            Eller hur?
            Oavsett om faktauppgiften stämmer (vem badar förresten i pengar med undantag för Joakim von Anka?) eller inte, så är det inte särskilt troligt att Janni skulle uttala sig på detta sätt. Om det sen inte är något ”problem” för Jon att skaffa ett större boende i Monaco vet jag inte. En trerummare i Monaco kostar minst 25 milj svenska men normalpriset ligger kring 50-60 milj svenska och jag misstänker att även för en tämligen välbärgad Jon Olsson kan det vara mycket pengar.

    Jag har fått för mig att Janne äter vegetarisk varje dag.

    Och Kenza och aleks ska åka till dubai för att vara där 4 dagar! De vill komma bort lite säger hon.. Stackars. Det vill säkert miljön som förstörs av våra destruktiva handlingar också!

      ”Swedish celebrities” som det hette när Kissie var där.
      Kanske Kenza och Aleks ska vara värdar för något poolparty?

      Miljön åsido så förstår jag helt ärligt inte hur man frivilligt kan vilja åka till Dubai…

      Åk då för fan på spa eller ta en tågresa till Danmark…….

    Tänk vilket helvete att packa och packa upp sin väska hela tiden…

    Vilka miljökämpar ni är som kommenterar här!
    Flygresor bidrar till en MINIMAL del av alla utsläpp. Det som kostar är transport på andra sätt.

    Köp närodlat, konsumera mindre (köp bara saker ni behöver), och var smarta konsumenter; köp alltså svensktillverkat och bara från företag med en tydlig miljöpolicy.

    Alla som handlar på HM kan sluta gnälla på att de flyger omedelbart.

    kram
    /Energiingenjörsstudent

      Nej, globalt sett är inte flygresor en vidare stor klimatbov som bidrar med enorma utsläpp. Men det har ju att göra med att en majoritet av jordens befolkning inte har råd att flyga. Men sett till Sverige står flygen däremot för hela 10% av våra totala utsläpp. Det är mycket i min mening. Och i takt med att allt fler människor i världen når en högre levnadsstandard kommer flygens utsläpp utgöra ett allt större problem.

      Om du nu studerar på högskola/universitet tycker jag att du kan slänga in ett par i kurser i förståelse och reflektion.

      Förståelse: försök förstå att det pågår saker utanför din bubbla. Det finns människor som bryr sig om miljön som inte är så lyckligt lottade som du. Med andra ord: de har inte råd. Nej, det spelar ingen roll hur mycket man än vrider och vänder på kronorna och om prioriterar, alla har inte råd att vara miljömedvetna på alla plan. Jag tror att detta nämns på grundskolan, så helt främmande tror jag väl inte att det är.

      Reflektionskursen har med kommentaren över min att göra. Hela världen har inte råd att flyga. En liten del har. Svenskar däremot flyger som om vi hade tio planeter att konsumera och förstöra.

      Tänk utanför din egen lilla värld.

    Om jag hade råd skulle jag åka på resor minst 2 gånger om året. Fyfan så gött det vore!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.