Foki blev anklagad för snatteri.

Foki:

p

Fay ville gå in på Hanzens i Luleå och jag fick syn på Hugo Boss avdelning och tänkte direkt på Bill så jag gick dit för att kolla efter kostymer till honom. Men jag hittade ingenting och gick sakta därifrån till nästa avdelning.

Sedan blev jag stoppad av en butikspersonal där hon började första meningen med:
– VAR HAR DU SMYCKENA SOM DU HAR STULIT?//Foki

När Foki och hennes syster var inne på en butik i Luleå blev hon stoppad och anklagad för att ha stulit en massa smycken av butikspersonalen som nog borde gå både en och två charmkurser.
Jag förstår att personalen hamnar i situationer där de misstänker att kunden har snattat något men då är det väl upp till en väktare att stoppa vederbörande och att göra det på ett respektfullt sätt.

Tydligen har väktaren/butikspersonalen anklagat henne från ingenstans enbart för att hon har ett utländskt utseende vilket för det första är olagligt och för det andra både rasistiskt och diskriminerande.

Jag har själv kontaktat affären med en fråga hur de ställer sig till det här och huruvida detta bemötande är ett standardförfarande hos dem.
Vi får väl se om de svarar.

mail

40 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag jobbar i butik och har fått lära mig att en kund har inte stulit nått förrän den passerat ut genom dörrarna. Det är inte förbjudet att ”bära” det man ska köpa i fickan (även om det kanske är att betrakta som olämpligt, om man inte vill väcka misstänksamhet). Sen avråder iallafall VÅRA ”högre uppsatta” ifrån att vi själva ska ge oss in i nått med en eventuell tjuv. Kalla på väktare/polis istället, precis som du sa.

  Och detta skriver Sverigedemokraten Foki. Försöker hon tvätta bort den stämpeln?

   Fast var det inte under den tiden som Ricky skrev bloggen som de åsikterna kom fram? Rickys åsikter är bekräftade via flashback, men hur var det med Foki? Någon som kommer ihåg om hon också var på samma spår?

   Foki har aldrig varit en Sverigedemokrat. Det syntes tydligt att det var Rickys egna åsikter från hans Facebook. Kan tänka mig att hon inte stod ut med honom p.g.a hans hemska åsikter därför tog det slut också. Fyfan så obehaglig när nån tar över hennes kommentarsfält med rasistiska åsikter.

  Vart skriver Foki att personalen sa att det hade att göra med att hon har utländskt ursprung?

   Det enda jag kunde se var att foki skrev att personalen anklagade henne från ingenstans och därför är det diskriminerande och främlingsfientligt.

   Den enda som antyder att det är pga hennes ursprung är henne själv.

   Det är ganska vanligt förekommande tyvärr att personer med utländsk härkomst skyller på att det skulle vara rasistiskt motiv så fort de blir utsatta för något.

    Jag har sett hennes svar och ser fortfarande inte att personalen sagt att det hade att göra med hennes ursprung. Det kan absolut ha varit anledningen, men vad jag kan se så har ingen nämnt det. Jag förstår att Foki känner sig förnedrad över att blivit anklagad för stöld (lite komiskt med tanke på att hon är före detta miljonär), men det är hon som säger att det hade att göra med hennes bakgrund.

    ”Utsatta för något” ?

    Vad mer exakt innebär det? När någon är hos tandläkaren och utsätts för en röntgen eller nåt, brukar det anses vara ett rasistiskt motiv? Skriker folk rasister åt personal på pressbyrån för dom säger ”det blir 90 kr tack”. Exakt vad för händelser pratar du om? Eftersom du verkar tycka det är löjligt att prata om ett eventuellt rasistiskt motiv

    Därför att det ofta ligger rasistiska motiv bakom.

    För massa år sedan jobbade jag i en matvaruaffär och varje gång det kom in en rom och handlade så var det någon som följde efter för att se så personen ifråga inte stal något. Det var en regel på jobbet, så fort man såg en rom komma in genom dörren så var det ens plikt att säga till så nån kunde följa efter.

    Hur sjukt är inte det? Så ja, personer av utländsk härkomst blir ofta rasistiskt behandlade. Och vi som är vita har inte rätten att säga att de överdriver eller har fel för vi har ingen aning om hur det är att utsättas för det.

    Det kan vara rasitiskt, men det kan också vara så att de inte är rasistiskt och att de fanns misstankar och någon trodde att de sett något. Min pappa blev stoppad av polisen när det hänt ett bankrån i närheten där han var och då hade de fått signalement på någon som liknade honom från vittnen. Eftersom han är vit tolkade han det inte som rasism. Själv så har jag blivit tillfrågad att visa innehållet i väskan när jag klivit ut från butik, om jag varit rasifierad så hade jag tolkat det som rasism. Men är så klart medveten om att det finns mycket rasism i samhället och rasifierade är med om flera händelser och oftare utsätts för dålig behandling. Hon blev illa behandlad av personalen helt klart, men person som gjorde det kommer antagligen få sparken.

     Du sa det själv Mimmi. ” Eftersom han är vit tolkade han det inte som rasism.”

     Det kallas privilegium, sånt som gör att när mina vänner – varav den ena är vit och den andre av utländskt ursprung – går genom passkontroller etc så är det alltid bara den ena av dem som blir stoppad, genomsökt etc. Kan du gissa vem av dem?

      Jag vet redan att vita är priviligierade, förstod att det här skulle bli provocerande för många att läsa. Har förövrigt själv blivit genomsökt i tullen, det händer vita hela tiden. Det finns mycket rasism i samhället, men allt dåligt som andra gör mot en är inte rasism.

      Jag blir också alltid stoppad på flygplatser, varför vet jag faktiskt inte och hade jag inte sett så satans ”svensk” ut så hade jag antagligen dragit paralleller till diskriminering jag med. DOCK så vet jag ju att det tyvärr mycket oftare händer människor som ser ”utländska” ut, men det är något farligt att inte se några gråzoner alls utan alltid anta det värsta direkt.

      I detta fallet med Foki behöver det alltså inte ha att göra med härkomst, givetvis kan det vara så men det kan också endast ha handlat om att personalen uppfattade deras beteende som misstänksamt. Det kan även ha att göra med ålder, då hon ser ung ut och långt fler unga än äldre snattar. Det ursäktar självklart inte bemötandet, men jag tycker det är farligt att stämpla någon som främlingsfientlig/vidriga fördomar utan att veta om så är fallet.

    Generalisera much? Var vänlig och låt bli att låta påskina att du har en insyn i hur vi med utländsk bakgrund uppfattar situationer och bakomliggade orsaker när vi blir illa bemötta. Såvida du inte är telepatisk så kan du spekulera tyst för dig själv istället för att basunera ut dina fördomar här, speciellt när ditt uttalande antyds nästintill vara en axiom. Tack på förhand – en liten jävla blatte.

   Bland kommentarerna.

    Hittar inte bland kommentarerna heller :/

   Du tror inte att det är ett problem? Att personer med annat utseende än typiskt svenskt misstänks mer ofta än andra?

    De kanske stjäl mer än andra. Eller så ser det bara ut så i statistiken (i USA) för att fördomar gör butiksbiträden mer misstänksamma mot poc varför fler tas på bar gärning, medan man missar vita som stjäl för att man helt enkelt inte kollar. Eller så tar man fler poc på bar gärning för att de stjäl mer. Eller…, eller…, osv.
    Om detta tvista fortfarande de lärde.

  Nästan precis samma sak hände mig och en tjejkompis när vi var i tonåren och var inne i en klädbutik och letade efter flanellskjortor till hösten.

  Det var dåligt utbud på damavdelningen så vi gick till herravdelningen istället där det var lite större utbud men även mycket dyrare priser.

  Precis när vi skulle gå tomhänta därifrån tar en av gubbarna i personalen oss åt sidan och begär att kolla igenom våra väskor.

  Blev så stött och chockad att jag svarade att det ska du ge fan i gubbjävel och gick därifrån.

  Har aldrig besökt den butiken efter det!

  Kan förstå om butikspersonal kan vara rädda för snatteri men att behandla sina kunder ohövligt är inte okej!

  Bra gjort av CamCam att maila dem, får se om de kan ge något vettigt svar.

   Men att kalla honom för gubbjävel är okej?
   Jag jobbar i butik och vi har all rätt i världen att be kunderna att visa vad de har i sin väska. Nu gör jag ju inte det med alla kunder utan med de som man misstänker har snattat, oftast ungdomar/barn i grupp som går fram och tillbaka i butiken en lång tid utan att köpa något. Kanske tyckte personalen ni såg misstänksamma ut eller så var det nån rutinkontroll. Oavsett så förstår jag att man som oskyldig känner sig förnärmad, men för butikspersonal är det sjukt vanligt att folk snor saker.
   Tycker inte det är okej att vara otrevlig mot någon som bara gör sitt jobb. / mvh någon som får ta skit och utskällningar av kunder varje dag för saker jag inte kan hjälpa

    ”Jag jobbar i butik och vi har all rätt i världen att be kunderna att visa vad de har i sin väska.”

    Haha, ja, du har all rätt i världen att be vem du vill om vad du vill, men du har INGEN (lär er det, ni som läser det här) rätt att tvinga någon att visa vad de har i väskan. Varken du som butiksbiträde eller ens en väktare har den rätten. Kunden kan neka er och välja att lämna butiken och håller du som butiksbiträde eller väktaren fast denne gör ni er skyldiga till lagbrott.

    Det enda ni som butiksbiträden, enligt lag, har rätt att göra när kunden vägrar visa innehållet i sin väska är att neka denne att få handla i butiken och eventuellt avvisa denne. Och det gäller oavsett om ni har skyltar som varnar för att väskor kan kollas eller inte.

    Nästa gång du yttrar dig i egenskap av att vara butiksbiträde för att ge stöd till dina påståenden kan du väl åtminstone göra en snabb googling innan du sprider bilden av din yrkeskår som ett slags subventionerade hobbypoliser.

     Nu skrev hon ju ”Jag jobbar i butik och vi har all rätt i världen att be kunderna att visa vad de har i sin väska”, alltså be och inte tvinga. Så med andra ord har hon inte uttalat sig om saker hon inte vet. Hon påpekade hur onödigt det var att säga gubbjävel när personalen bara bad om att få se väskan.

      Nej, det har du förstås alldeles rätt i. Ber så mycket om ursäkt!

      Var nog för ivrig och drog slutsatser utifrån kontext. Och för att ämnet ligger mig varmt om hjärtat då jag själv blivit ombedd att visa väskan otaliga gånger (har aldrig snattat någonsin, ens som barn) innan jag fått veta att jag faktiskt inte behöver göra det.

      Jag tycker att det är kränkande och har som ung haft svårt att släppa de oförrätterna. Efter att jag råkade ut för det i min lokala mataffär som 16-åring upplevde jag obehag varje gång jag behövde handla där. Vem vill egentligen utsätta sig för en sån miljö där man redan blivit misstänkliggjord?

      Jag tycker att det kollas i väskor alldeles för godtyckligt och alldeles för få är medvetna om sina rättigheter. Om butiksbiträden ska be om att få kolla väskor ska det föreligga rimliga skäl.

      Att personen är ung, fattig eller har ett annat ursprung är inte rimliga skäl.

      Tonåringar kanske snattar mer frekvent, men vuxna snattar både mer och dyrare saker så att misstänkliggöra tonåringar håller inte heller om man menar att man gör det för att trygga butikens intäkter.

     Precis som anonym nedan skrev så skrev jag att jag har rätt att BE kunden visa vad de har i väskan, ingenting om att tvinga eller hålla kvar kunden. Och nu yttrar jag mig inte som butiksbiträde utan som butikschef så jag har som tur är full koll på vad jag får och inte får göra i butik =)

  Charmkurs är nog för avancerat för dem, föreslår grundkursen i ”hyfs och folkvett”. Konstigt att de är så otrevliga när hon var angelägen om att bevisa att hon inte försökt stjäla något.

  BRA GJORT AV DIG CAMCAM! Fan vad arg jag blev när jag läste inlägget i Fokis blogg. Så där gör man bara inte. Det är t.o.m. olaglig att stoppa kunden mitt i butiken när de fortfarande tittar på saker eller handlar. Eftersom det var black friday kan jag tänka mig att det fanns mer människor i butiken än bara Foki. Varför har butikspersonalen valt just henne kan man undra?

  Envarsingripande får alla civilister göra om man tror att brottet kan ge fängelse i straffskalan. Butikspersonalen kanske tyckte att de sett någon av tjejerna gräva innanför jackan eller i väskan och då är det svårt att inte tro att det handlar om snatteri.

  Vi vet det facto inte om Foki hunnit lämna butiken eller precis var på väg att lämna den. Det står inget om det, bara att hon senare stod mitt i butiken.
  Hon kanske hade hunnit förbi kassalinjen och då är det inte fel att stoppa henne.

  Jag kan heller inte hitta något som skulle klassas för diskriminering eller främlingsfientlighet och det är väldigt fult att missbruka de orden så fort man känner sig felbehandlad.

  Men! Personalen har betett sig jävligt klumpigt åt och kunde ha skött det bättre, men jag tror inte Foki hade känt sig mindre kränkt om hon ombetts följa med in i ett angränsande rum och SEN anklagats för snatteri/stöld.

  Vi får bara en sida av historian här och jag säger inte att Foki snattat utan vi inte vet hur hela förloppet verkligen gått till.

  Tråkigt för Foki att råka ut för det här. Men jag köper inte hela snyfthistorien utan att ha hört bägge sidor.

   ”Jag kan heller inte hitta något som skulle klassas för diskriminering eller främlingsfientlighet och det är väldigt fult att missbruka de orden så fort man känner sig felbehandlad.”

   Vem bestämmer vem som får bruka dessa ord? Du, som inte var där? Butikspersonalen? Jag? Måste personen som felbehandlat någon erkänna vad för fördomar som fick hen att reagera på det där sättet? Vem vänder man sig till när man blivit felbehandlad för att få reda på orsaken till denna upplevda främlingsfientlighet eller diskriminering?

    Bestämma? Ser du själv inte felet i att sänga sig med ord som inte passar in i ett sammanhang? Lite pojken och vargen över det hela.
    Ska hon anmäla dom för diskriminering i såfall och hur hade den rättegången sett ut när inget, som hon berättat iallafall, handlade om hennes ursprung eller utseende?

    Det är jättemånga svenskar som åker dit för snatteri, vi har ungefär 50/50 svenskar och invandrare som åker dit för snatteri varje dag. Ska vi be väktare och personal sluta gripa de som inte ser ”svenska” ut för att inte riskera att någon känner sig utsatt för rasism?

    Det handlar inte om att bestämma när man får känna något utan att ha grund för sina uttalande och inte bara slänga sig med ord för att man kan.

    Hon blev dåligt behandlad, det är väl illa nog? Måste hon dra rasistkortet också bara för att vadå, få det att se värre ut? Rikta fokus från något annat?

     ”Jag kan heller inte hitta något som skulle klassas för diskriminering eller främlingsfientlighet” skrev du och att du inte tycker människor ska missbruka orden diskriminering eller främlingsfientlighet och nu fortsätter du med att hävda att orden inte passar in i ett sammanhanget.

     Får jag inte undra vad som ska få krävas för att få säga dessa ord, eftersom du sitter och verkar sitta inne på sanningen?

     Du kan inte hitta något som tyder på det säger du. Hur? Har du gått igenom affärens policy, säger den kanske att varje dag ett visst klockslag ska personalen anklaga en person som går ut från butiken för att ha stulit smycken. Valdes alltså Foki ut på grund av en slump, det är butikens regler. Skulle man, om man går tillbaka och ser på liknande fall, se att det enda personerna som blivit anklagade har gemensamt är just tid och plats?

     Nu så var ju inte Foki ens misstänkt. Hon blev anklagad. ”Var har du smyckena som du stulit”. Det var andra personer i butiken också: ”mycket folk och många ögon på oss”. Hur kommer det sig att Foki blev anklagad av alla dessa människor? Och just för att ha stulit smycken. Butikspersonalen var mycket säker på sin sak, hur kunde hon veta det? Och varför, i en butik med många personer, valde hon att just punktmarkera Foki? Eller var det någon annan i samma veva, som gick ut från samma avdelning, som också blev anklagad? Eller var det bara Foki, av alla, som blev det? Vad baserade hon sin misstanke på, hon hade inte stulit något. Och då kan ju inte personalen ha sett det = inga bevis. Så, varför fick Foki av alla personer (hur såg det ut bland kunderna. blandade etniciteter eller vad Foki och hennes syster dom enda som inte såg etnisk svenska ut?) stå till svars för något på det här otrevliga sättet?

     ”men jag tror inte Foki hade känt sig mindre kränkt om hon ombetts följa med in i ett angränsande rum”

     Jaså, du TROR inte det? Borde du inte ta lärdom av dig själv och sluta hålla på att missbruka ord. Är väl inte så svårt att lista ut att folk kan tycka det är mer jobbigt att bli utskälld framför publik än utan?

     ”Rikta fokus från något annat” vad menar du nu? Anklagar du Foki för något, isåfall vad? Och tala i klarspråk, håll inte på att säga saker som inte passar in i sammanhanget. Om du inte vill att folk ska ropa varg

      Fast de passar ju inte in i sammanhanget _vi känner_, eftersom det inte någonstans i det händelseförlopp vi fått berättat för oss framgår eller finns indikationer på att det förelåg rasism eller diskriminering vid ingripandet.
      Det kanske gjorde det, men det förtäljer inte händelseförloppet vi har fått beskrivet för oss, så för allt vi vet kan hon lika gärna ha blivit stoppad för att personalen ansåg sig ha skälig misstanke om att hon tagit saker. Kanske tyckte sig personalen se att hon tog någonting, eller reagerade på något i hennes beteende eller rörelsemönster vilket ju nu visade sig vara felaktigt, men det är inte rasistiskt eller diskriminerande att ta fel om man tror sig ha agerat på skälig grund.
      Poängen är att vi inte vet, för det framgår inte, och att orden därför känns ovidkommande i det kända sammanhanget vilket du ju själv bekräftar genom att lista massa potentiella faktorer som KAN ha spelat in vid händelsen. Vad Sanna skrev var ju dock inte att dessa faktorer är uteslutna, bara att ingen utav dem framgår i den historia som vi känner till. Därför finns det inget, just nu, som styrker att Foki blivit diskriminerad och orden framstår därför, just nu, som obefogade i sammanhanget. Ok? Kram

      Nej. Det är inte ok, kram? Vad finns det för något i Fokis berättelse som stryker på att hon hittar på/överdriver/ropar varg angående den delen i hennes historia? Hon var den enda i affären som blev anklagad. Hur kommer det sig att du ger exempel som framställer det som att butikspersonalen har agerat på skälig grund men det är totalt uteslutet att tro att hon blev anklagad på grund av fördomar?

      Vad i berättelsen, historian som vi känner till kan stryka att hon reagerade på något i hennes beteende eller rörelsemönster eller att hon tyckte sig se att hon tog smycken? Vad Sanna skriver är att Foki ljuger för att rikta fokus från något annat, att hon ropar varg och missbrukar ord.

      ”eller finns indikationer på att det förelåg rasism eller diskriminering vid ingripandet.”

      En indikation är att hon som kvinna med thailändskt utseende blev konfronterad, utskälld och anklagad för stöld. Ingen annan i butiken blev det. Det är liksom det som är själva kärnan i det hela

      Det måste vara någonting annat- Rädda barnen

      st nu/medelpad/sundsvall/motte-rasism-i-butik

      Delar av mönster
      – en analys av upplevelser av diskriminering
      och diskriminerande processer – Diskrimineringsombudsmannen

      Etnisk diskriminering i affärer – Antigona Ibishi

      Det finns mycket på ämnet.

      ”Jag kan heller inte hitta något som skulle klassas för diskriminering eller främlingsfientlighet”
      ”Därför finns det inget, just nu, som styrker att Foki blivit diskriminerad”

      Ni verkar inte tro att saken inte existerar mitt bland oss? Eller tror ni att människor inte låter sig färgas av fördomar inför medmänniskor och behandlar dom där efter. Så, hur skulle en situation se ut där det tydligt handlar om diskriminering eller främlingsfientlighet. Måste exempelvis butikspersonalen uttrycka det i egna ord för att det ska räknas?

      Oj, snacka om att missa målet.

      Du får gärna gå på känslor och hittepåhändelser så håller jag mig till den sorgliga verkligheten där vem som helst kan vara en snattare, så även Foki.

      Nej, detta är inte diskriminering eller främlingsfientlighet hur mycket du än vill hitta det.

      Men, snälla kan du inte förklara för mig då? Så jag lär mig det du vet. Du måste ju berätta för andra när du har med 100% rätt.

      – När kan något klassas som diskriminering och/eller främlingsfientlighet. Vad måste situationen innehålla för ingrediens om du förstår mig
      – Eftersom du vet att den här situationen inte hade något med sådana saker att göra: har du varit i kontakt med butiken? För att få en helhetsbild av deras policys och den andra versionen
      – Vad för information sitter du inne på eftersom du säger att Foki ljuger samt att hon reagerar såhär för att dölja att hon faktiskt stulit något (vad jag förstår är det så du menar)
      – Vad är hittepåhändelser? Det som Rädda barnen, DO och andra personer skrivit om i det jag länkade?

  Fan vad folk är skitnödiga

  Jag tycker Foki ropar varg väldigt ofta. är det inte någon som anklagar henne för stöld är det medarbetare som snor, och är det inte medarbetare som snor så är det posten som inte levererar och är det inte posten som inte levererar är det kompisar som ljuger och behöver pengar osvosv. Bara en massa jävla snyfthistorier hela tiden där hon ständigt är offret.

   What? Jag orka inte. Hur kan man göra egna slutsatser bara så där? Hur går det ens ihop?

  Usch vad hemskt, förstår att hon är upprörd! Jag vart oskyldigt anklagad för snatteri av en civilklädd butiksvakt när jag var 14 och var inne på en Glitterbutik. Blev medtvingad in på något bakrum och då jag är extremt konflikträdd och livrädd för arga män började jag såklart gråta så pass att jag inte fick ut ett enda ord. ”Varför gråter du om du är oskyldig?” gormade han gång på gång innan han tömde ut min lilla väska över bordet. Tamponger och pennor flög åt alla håll. Han tog triumferande upp ett halsband som trilla ut, som jag fått av min mamma som i sin tur fått det från gammelmormor. Det fick jag iallafall fram mellan tårarna;”det är mitt” kved jag. Efter att besviket ha rotat igenom minsta lilla fack och känt i fodret på väskan sa han bara ”du kan gå” så stod han över mej medan jag skamset rafsade ihop mina saker och gick. Inte en ursäkt fick jag för förnedringen och hans skrämseltaktiker. Var så ung så orkade inte anmäla eller göra något åt det, men mamma fick hämta upp mej gråtandes efter min första tur själv till ett shoppingcentrum. Fyfan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.