Same, same but different..

Underbara Clara:

gw

För några år sedan visade Clara upp sin viktkurva på Instagram efter att ha lyckads gå ner till sin målvikt och hon fullkomligt överöstes av kritik, påhopp och ja…skit!
Hon fick minsann reda på att hon spred osunda skönhetsideal och vikthetsade.

Nu har Leif GW Persson gått ut med att han vill gå ner 50 kilo den här våren och Clara är förvånad över att den shitstorm som drabbade henne inte ens lyft ett endaste litet löv från marken för GW.

Men hittills har jag inte hört ett pip från någon av de som kritiserade mig så argt. Ingen har ens nämnt detta. För män får göra vad fan de vill med sina kroppar. Han har fått vara tjock ifred från kritik. Och kommer få gå ner i vikt ifred från kritik. Det är ingen som tycker att GW spridit osunda ideal som fet. Han har inte ”normaliserat fetma” som det så ofta heter när man pratar om feta kvinnor som inte skäms för sig. Väljer han att banta i offentligheten är det heller ingen som tycker att GW vikthetsar. Trots att han är en av Sveriges mest folkkära personer flyger hans viktresa under radarn.//Clara

Visst är det märkligt? När GW väljer att gå ner i vikt så förtjänar han hyllningar. ”Åh, så bra att han tar hand om sin kropp”, typ men när kvinnor gör det så är vi dåliga förebilder osv..
Är man tjock är man en dålig förebild, om man går ner i vikt så är man en dålig förebild.

Kan man egentligen ens vinna som kvinna?

40 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Tänker att som kvinna ska en, för att bli sedd som en ”bra förebild”, vara ”natuuurligt” smal med ”superbra ämnesomsättning”. Bibehålla en, i samhällets ögon, idealkropp utan att ge sken av att du behöver anstränga dig för det.
    Som du säger; har du inte en idealkropp – FÖRESPRÅKAR OHÄLSA! Glorifierar fetma! etc.
    Går du ner i vikt; DÅLIG FÖREBILD! Bidrar till ätstörningar! osv osv i all oändlighet, jag blir så TRÖTT.

    Det är för att män inte bryr sig om andra mäns kroppar särskilt mycket.

    Otroligt bra inlägg av Clara!
    Och nej, tyvärr tror jag inte vi kvinnor kan vinna hur vi än gör…

      Måste man vinna då? 🙂
      Jag kunde nog faktiskt inte bry mig mindre om någon har en åsikt om min kroppsform eller kosthållning. För mig är det samma sak som att någon skulle bry sig om vilken doft jag har på mitt tvättmedel. Helt befängt alltså.
      Vinna eller förlora?
      Jag tänker inte ens delta i spelet.

        Svar till ”?”:

        TACK, för den sista meningen ”Jag tänker inte ens delta i spelet. ”!
        Det var precis vad jag behövde.. Så glad jag blev, haha 😛 . Satte ord på det jag själv känner. Så tröttsamt att alltid någon ska vinna oavsett vad det gäller, eller mellan vilka det gäller. Äsch, vet inte vad jag försöker komma fram till, men vill bara tacka för de orden 😀 !

    Nu vet jag inte hur mkt övervikt underbara Clara hade och om hon fått följdsjukdomar pga övervikten.

    Men i GW´s fall handlar det om att få leva några år till. Han har bla hjärtsvikt som är ganska avancerad eftersom han blir lite andfådd bara av att prata. Hjärtat orkar till slut inte pumpa med all extra vikt över sig. Så kraftig övervikt leder ofta till allvarliga följdsjukdomar som hypertoni, åderförkalkning, ökad risk för diabetes, stroke mm. Just bukfetma med mycket fett runt organen i buken är den farligaste formen av fetma. GW är också ca 70 år och har inte så stora marginaler som en yngre person.

    Med andra ord går det inte att jämföra dessa personer. Det är liv eller död för den ena.

      Så… inte förrens man är döende får man försöka gå ner i vikt ?

        Nej, såklart får alla göra vad de vill. Jag svarade på det Camcam skrev;

        ”När GW väljer att gå ner i vikt så förtjänar han hyllningar. ”Åh, så bra att han tar hand om sin kropp”, typ men när kvinnor gör det så är vi dåliga förebilder osv..”.

      Clara använder även sin man och hand instagram som exempel i sitt inlägg. Innan du kritiserar, läs gärna hela.

      Och vad spelar hennes vikt för roll egentligen?
      Vill man(inom rimliga gränser) gå ner i vikt och träna för att må bra så ska man väl få det?

      Jag kämpar för att gå ner ca 10kg, inne kan se på mig att jag inte mår bra, men har ont i kroppen och vet att jag mår bättre när jag väger mindre. Varför ska någon annan få rätt att säga vad jag får göra eller inte göra? När jag nått mitt mål får jag väl stolt lägga upp det på insta utan gnäll och pekpinnar?

    Vi kvinnor kan definitivt vinna. Genom att inte bry oss om när någon ger oss obefogad kritik. Som att man skulle vara en dålig förebild för att man vill få bort sina kärlekshandtag, tex. Min kropp – mitt tempel – ”none of your business”.
    Vi kan vinna genom att inte slänga på oss offerkoftan så fort vi har möjligheten till det (som Cissi och Elaine gjorde nyss t.ex.) Eller att överdramatisera händelser som faktiskt inte är värda att ens lägga ner en minut av tanke kring.

      Ja, precis så. Och om man helt seriöst mår dåligt, på riktigt, av sociala medier, så kanske man ska ta sig en funderare och inte hänga på sociala medier. Varför ska man plåga sig själv för…
      Sen kanske man börjar må dåligt över nånting annat istället, vilket jag tror stämmer på många individer. Har man problem med psyket så mår man dåligt, med eller utan sociala medier och ”osunda förebilder”.

      This. Man behöver inte bry sig om vad andra har för åsikter ang ens utseende.

      Folk som yppar sina åsikter om andra människors utseende är trots allt bara idioter och idioter ska man inte lyssna på 🙂

      Det där blir ju dubbelt av dig ah. Om en kvinna står upp för sig själv så är det lika med att sätta på sig en offerkofta enligt dig. Samrtidigt så predikar du non of your business. Är det inte samma som Elaine gjorde. Dessutom när det gäller ogrundat spekulationer aka skvaller.

      Att det är så många som inte förstår allvaret med att få sin kompetens ifrågasatt offentligt och då dessutom genom saker helt tagna ur luften, oroar mig.

        Många bloggare utsätts för spekulationer och skvaller från omgivningen. Är det bara när den yrkemässiga kompetensen ifrågasätts som det är förödande? Även skvaller om annat kan väl vara nog så besvärande för den utsatta/utsatte?
        T.ex. (nu blir det säkert hallå) Catrin Hedlund. Det som skrivs om henne är ju till stora delar sant, men man kan fråga sig om det ligger rena hämndmotiv bakom de kommentarer mot Catrin som görs på denna blogg. Hämnd för att hon inte betalar de skadestånd hon blivit ålagd. Folk får väl lära sig hur man beter sig i byråkrati-sverige för att få ut sin rätt, eller?
        Jag vill kalla mig lite av en ”administrationsräv” och jag tror att The real Hmm också är det. Vissa tycker att detta är ett negativt epitet, men det är det INTE.

          Ett förtydligande, bara för att några som skriver här är extremt (sjukligt) petiga med detaljer.
          Meningen: ”Vissa tycker att detta är ett negativt epitet, men det är det INTE”, syftar på uttrycket ”administrationsräv” och inte på The real Hmm. – Denna gång. Annars kan jag gärna hacka på Hmm när tillfälle ges och här skulle man lägga in bild på glatt ansikte, men hittar inget.

          Nej då jag tycker mycket som skrivs inte borde skivas och är grejer som jag inte håller med om men jag kan inte kommentera allt även om det verkar så. 😉 🙂

          Och här får jag ställa en fråga. Vad är en administrationsräv. Hittade inget på googel och jag har inte hört uttrycket förut även om jag har en gissning på vad som menas. 🙂

          I övrigt så får du gärna ”hacka” på mig. Tar sällan illa upp. 😉 🙂

    Jag håller med LadyDahmer i den här frågan.

    http://ladydahmer.nu/det-ar-skillnad-pa-man-och-kvinnor/

    Clara har en poäng men det har inte bara med kön att göra, det handlar om ålder också. En 70-årig kvinna skulle inte få lika mycket spott och spe som Clara fick. En 25-årig kille skulle troligtvis få mer negativa kommentarer än 70-åriga GW. I GWs fall handlar det inte heller om att få en snygg bikinikropp (säger inte att Clara var det heller utan generaliserar när det gäller unga tjejer) utan det om att överleva och behålla hälsan. Klart att folk inte har så mycket negativt att komma med då.

    Är det inte lite roligt hur Dessie skrev ett långt argt inlägg om killar och hur hon aldrig behöver eller vill ha nån man i sitt liv, att hon är så självständig och i princip ”hatar” män (även om hon inte skrev det rakt ut), sen lägger hon några dagar efter upp en bild på någons förlovningsring på instagram och skriver ”kan inte vänta tills det är min tur!” hahaha, hon måste ju vara schizofren helt klart, inte första gången hon ändrar sig drastiskt!

      Vad menar du med att Dessie skulle ”vara schizofren”?

        Att Dessie svänger om på fem sekunder i åsikter och tankar hela tiden, det är inte ett normalt beteende således man MÖJLIGEN inte har sjukdomar som exempelvis bipoläritet eller schizofreni. Nåt har hon!

          Schizofreni är inte kluven personlighet, utan det är en långvarig psykos som kan innebära hallucinationer. Kör en googling så får du se.

          Bipolär är ett annat ord för manodepressivitet.
          Jag tror aldrig jag sett Dessie manisk så att säga…..
          Tror vi kan utesluta psykiska sjukdomar.

    En man hoppar sällan på en bantande kvinna och hojtar om osunda ideal, det är kvinnor som gör det mot andra kvinnor.
    Män härjar inte om att de är stolta över att vara ”feta och naturliga”, det är kvinnor som gör det.
    Om vi kvinnor bara kunde vara som vi vill, skita i att alltid känna att vi behöver försvara och förminska våra val angående våra egna koppar så kaaaanske vi kvinnor skulle sluta kroppshetsa andra kvinnor. Sminka på, eller skit i det, raka eller inte, ät vad fan du vill eller håll strikt diet. Gör vad i helskotta du KÄNNER för men härja inte runt över andras val utan se person istället. Inte lösfransarna och de stora läpparna, eller de håriga armhålorna, opererade rumpan eller byst storlek DD som väljer att vara utan BH.
    Så länge VI hoppar på andra kvinnor så kan vi aldrig kräva av männen att de ska vara schystare, de är redan så mycket bättre på att hylla kvinnor överlag än vad vi själva är.

      Det där tycker jag är jävligt svårt faktiskt, för jag vill inte shamea andra kvinnor över huvud taget men har samtidigt svårt att inte kritisera det sjuka ideal som finns och som så många köper. Jag tycker hela skönhetsindustrin är rätt sunkig.

      Samtidigt som jag har full förståelse för dom som gör de här operationerna (eller whatever, ni fattar) eftersom vi matas med hur vi ska se ut sen barnsben men jag önskade att fler stod emot och tycker det är viktigt att kunna prata om det – om fenomenet, inte om individer.

      Om t ex 99% av alla som plastikoperar sig gör exakt samma sak, typ bröst, kan man fråga sig hur personligt det där valet egentligen är. Jag skulle ha lättare att hylla nån som opererar in tuttar bak, längre fingrar eller horn.

        Fast man behöver ju varken shamea eller hylla.

        Det verkar finnas nån idé idag om att man måste ha en åsikt om precis allt och att den åsikten måste yttras. På både gott och ont.
        (Nu menar jag inte dig personligen, utan allmänt.)

      AMEN ”S” ?? så LESS på att alla alltid ska tycka och tänka så mycket om varandra. sköt er själva och se till att ni är nöjda med er SJÄLVA istället.

        Det är nog inte så enkelt. ALLA har åsikter/tankar om andra. Idag verkar det tyvärr som att många känner behov av att sätta det på pränt.
        Jag har tankar om det mesta vad gäller utseende. Vissa anser jag vara fula, andra har bred/smal häck. Sen ska vi inte prata om hur en del klär sig.

        Dock skulle jag aldrig skriva om det eller säga det. Men jag är övertygad om att ALLA tänker liknande… och säg inget annat.

    Hatar ordet ”kroppshets”. Om ni verkligen blir så lätt hetsade av att någon bloggare/instagrammare/whatever lägger upp bilder på sin bikinikropp – då är det ni som är lättkränkta och borde se över er självkänsla! Det är hälsosamt att träna regelbundet och att inte ösa i sig all jävla mat ”bara för att man kan”. Ingen ska förnedras för sin kropp, men ingen ska heller attackeras för att den väljer att gå ner i vikt och bli fit.

      Ska vi och unga flickor flytta till en bergstopp för att slippa bombarderas av bantningstips och retuscherade perfekta kroppar överallt? Det GÅR inte att komma undan. Man är inte ”lättkränkt” för att man är trött på att samhället hetsar (främst) kvinnor till att tycka att bara en typ av kropp är godkänd vilket lett till att 7-åringar bantar.

    VARFÖR måste alla som blir lite kända, vara förebilder?
    Om jag skulle börja blogga, vill jag inte tvingas på att vara nån jävla förebild. Jag skulle bara vara jag. På gott och ont.

    Det är kvinnor som hatar kvinnor, så kvinnor får ju tänka efter lite vad för signaler de ger ut när de skriver sådana saker. Skärp er nu!

    Men snälla, detta är en gammal man (med hjärtsjukdom) som har övervikt, han behöver gå ner väldigt mycket i vikt för sin hälsa! Det är definitivt inte samma sak som när en 20 årig tjej som inte ens var överviktig börjar skriva om det. Nae lägg ner bara Clara.

      Och varför spelar det någon roll?

    Är jag den enda som inte har något emot denna kroppshets? Tänker mer att utan den här ”hetsen” skulle jag nog inte må så bra som jag mår idag. Skulle nog inte bry mig lika mycket om kropp och hälsa och inte känna mig lika fräsch. Dessutom tycker jag att ”kroppshetsen” ger mig en känsla av samhörighet, hur konstigt det än låter. När jag bryr mig om min kropp gör jag samma sak som mina vänner. Vi diskuterar hälsa och tränar tillsammans. Vet inte om någon håller med mig,men så upplever jag iaf det.

      Hellre en kropphetsvåg med fokus på hälsa än en våg av överviktiga som försöker få fetma att framstå som idealet, eller supersmala som tror att de är goals. Jag är hellre en ”manlig” tjej med massa muskler än en överviktig tjej med ”kurvor”, just för att välmåendet kommer först.

      Hälsa bör ligga i fokus. De ska helst inte gå så långt att vi knappt vågar trycka i oss en ruta mörk choklad lite då och då, men aldrig gå så långt åt motsatt riktning som att glorifiera snabbmat och fettvalkar. Något däremellan kanske.

      Jag respekterar övervktigas beslut- Deras kroppar och hälsa, vem är jag att döma. Dock är jag helt emot #goalz-hetsen. Alla är inte goals. Dessie*, tex, är inte goals. Hon är smal men jag tror knappast att hon är hälsosam. Sitter med latte i varannan bild, äter massa mejeriprodukter, rött kött, tränar inte mm. Goals är de som hittat en balans i livet. En balans mellan kropp och själ.

      LD verkar ha hittat sin plats i livet. All eloge till henne. Så länge hon är lycklig. Hon förespråkar inte övervikt utan allas rätt till att forma våra egna åsikter utan yttre påtryck.

      * Jag menar inte att gå på Dessie. Hon är bara den enda jag kom tänka på. Kenza/Kissie/Foki tränar, BB/Egoina påstår inte att de är goals. Bara Dessie som återstår (gapar goals och ”naturligt smal” i vartannat inlägg).

    Håller med Clara till 100%! Är sååå trött på kvinnor, särskilt de som kallar sig feminister, som hoppar på Clara och andra som vill ner i vikt. Ni som börjar rabbla om ålder, att det skulle vara för att GW är 70 – hur mycket skit fick Amir (Gaybloggaren som han kallade sig) ta emot när han sa han skulle ner i vikt? Han var väl inte ohälsosamt överviktig? Eller Biggest Loser Simon? Noll. Den senare skrev tom en bok och hyllas!

    Faktum är att det bara är kvinnor som ska vara förebilder hela tiden. Man ska väl för fan få se ut som man vill? Vill du vara tjock? Var det! Smal? Kör på det. Trivs du med en liten bulle på magen? Awesome. Sluta döma andra kvinnor och vad de gör med sina kroppar!

    Alltså är det självaste grejen att man lägger ut på sociala medier, eller är det att man över huvud tagen vill försöka gå ner i vikt som stör?

    Jag förstår inte varför vissa ska tjata på att man inte får gå ner i vikt för man redan är smal. Makes no sense. Jag tycker man kan jämföra det med städning lite. Man städar lite då och då annars blir det tillslut jättestökigt & smutsigt. Ska man inte heller få städa förens man har det jätte-jättestökigt eller?

    Inte för att jag skulle låta dom påverka mig hur jag gör med varken städning eller vikthållning, men vill bara säga vad jag tycker om detta

      Spot on!

    Jag håller med om att det absolut är skillnad mellan kvinnor och män och vad de kan göra och hur de får uttrycka sig utan att skammas. Och det är i princip fel. Men det är ju en uppenbar skillnad på Clara och Leif. Clara är ung kvinna och har därmed unga kvinnor och tjejer (som kan vara känsliga i sådana här frågor) som hon har inflytande på. Hon har dessutom ingen uppenbar övervikt och därför kan hennes viktnedgång lättare kopplas till ”smalhets” för den lättpåverkade. Leif har ju en vad som framstår som en direkt livsförkortande fetma och kan väl inte sägas vara förebild för nån jättekänslig målgrupp. Därför tycker jag ändå att det är stor skillnad mellan de två.

    Aldrig tänkt på det men det stämmer nog, jag blir bara så matt på hela diskussionen och ännu mer på denna jäkla hälsohets. Vad spelar det för roll om en annan människa är hälsosam eller inte, vi har rätt att leva våra liv precis som vi vill och om det är så himla viktigt att alla är hälsosamma i samhället kämpa för förbud mot cigaretter, alkohol, mer pengar till vården och kortare arbetsdagar. Jag har aldrig haft någon brist på något, aldrig järnbrist och har låg vilopuls, jag tränar när jag känner för det, äter det som är gott och stressar typ aldrig. Jag anser mig vara hälsosammare än den som aldrig vågar äta något ”onyttigt” eller stressar till gymet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.