Är det mängden kroppshår som avgör hur mycket feminister vi är?

Madeleine Ilmrud:

1595-4-shaismoothrakhyvelfront
Igår skrev Madeleine Ilmrud ett inlägg där hon tog upp ämnet ”kroppsbehåring” – detta ock så laddade och debatterade ämne.
Hon tycker att det är både ofräscht och oattraktivt:

Apropå hår, har inte riktigt fattat det här med att en del kvinnor väljer att inte raka sig under armarna och på benen? För att förtydliga sina feministiska åsikter? Jag tycker PERSONLIGEN det ofräscht och oattraktivt . Sorry, men jag fattar det inte om det nu är så!? Man kan väl ha åsikter utan att aktivt bevisa det genom hår under armarna och på benen som kvinna tänker jag.//Madeleine

Jag är den första att erkänna att jag rafsar runt under armarna med en rakhyvel någon gång då och då – mest för att jag upplever att jag svettas mer med hår under armarna. (Dock har jag läst inne hos Lady Dahmer att det ska vara tvärtom – är det bara min hjärna som spelar mig ett spratt?)

Men jag blev lite konfunderad av Madeleines inlägg eftersom hon några dagar tidigare beskrev sig själv som enurmoderoch hur trött hon är på moraltanter som ska diktera vad som är rätt och fel.
Hur går rollen som ”urmoder” ihop med rollen som hårborttagningsfantast?
När jag tänker mig en ”urmoder” så tänker jag mig någon mer som Lady Dahmer än en silkeslen och nyvaxad kvinna. LD har det där magiska håret – lite som ett skogsrå minus hålet i ryggen – och skiter fullständigt i håriga ben.

Jag trött på moraltanter (för oftast är dom kvinnor) som sätter de sociala reglerna för vad som är rätt eller fel. Vi kan väl istället ändra relationen till samhället. Höja varandra och spegla en positiv syn på vår sociala kompetens. Intelligensen är inte inte mera intelligent för att den är påklädd.//Madeleine

Jag fattar mest inte varför folk bryr sig så mycket om hår – andras hår.
Och håret på benens vara eller icke vara är väl knappast det som avgör om man är feminist?

Vad jag tror Madde missar här – rätta mig om jag har fel – är väl att det mer handlar om samhällets förväntningar på oss som kvinnor och om vad som anses attraktivt och de krav som läggs på oss kvinnor att leva upp till dem?
Hår anses väl generellt som ofräscht och hårlöst som mindre fräscht – vem det nu är som bestämt det?

 Tack för tips, Karin!

 

43 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Så om man rakar benen på sommaren men inte på vintern betyder det att man är mer feminist på vintern då? Dessies hårunderarmarna inlägg känns genialiskt jämfört med Madeleine Imruds kroppshårdebatt inlägg.

      Ja. ? Jag är väldigt mkt feminist just nu, men vänta tills juni! ?

    Feminismen sitter i armhålehåren likt styrkan i samsons hår.
    Känns lite uttjatat tycker jag, låt folk göra vad dom vill.

    Det här känns väldigt ”nu ska jag säga något provocerande à 2010”.

    Inte för att Madde tidigare framställt sig som den vassaste kniven i lådan, men wow. Så ointelligent trodde jag inte att hon var.

    Haha… jag kan bara berätta för Er ungdomar… att ju äldre man blir, desto mindre ”feminist” blir man.
    I dagsläget verkar jag gå över till ”maskulinist”… om det nu är mängden behåring som räknas.
    :))))

    Haha alltså skitsamma om folk rakar sig eller ej? Sen jag blev singel har jag inte pallat, då det gör mig sak samma. Däremot kan jag störa mig på folk som måste ha armhålan i ansiktet på varje selfie bara för att VISA att de har hår under armarna. Men vakna, nobody cares (iaf inte jag).

      Tror många ”har armhålan i ansiktet” just för att det är så många som bryr sig dock. Det bevisas varje gång i kommentarsfälten till dessa bilder.

      Fast folk bryr sig visst. Vadå nobody cares? I somras åkte jag tunnelbana i orakade ben och det gör jag inte om för det var inte så roligt när ett ungdomsgäng satt och hånade mig hela vägen. Någon kvinna råkade synas med orakad armhåla i melodifestivalen för några år sedan och det blev ramaskri. Så då är det kanske inte så konstigt att några gör aktivism av frågan och visar upp sitt hår. Det behövs. Hylla dem istället för att de ställer sig själva i skottgluggen för att kämpa för kvinnors rätt att få göra som de vill med sina kroppar.

        Har varit med om exakt samma sak en gång när jag och mina naturligt håriga ben var i Tyskland. Jag stod i en kö en varm sommardag med knäkort kjol och tanter + kvinnor runt omkring mig stirrade som FAN. Jag kände mig stolt över att det väckte sån reaktion – men jag slapp ju bli direkt hånad utan bara utstirrad så klarade såklart av situationen bättre…

        Vad många inte förstår är att det är en patriarkal struktur i samhället som gör att majoriteten av kvinnor känner sig tvingade att raka bort allt hår. (Och i övrigt uppnå ett visst skönhetsideal.) Indokrinationen är så djupt rotad att kvinnan själv anser sig vara äcklig med hår på benen men påstår att det inte alls har med mannens förväntningar och åsikter att göra… Pyttsan!

        De flesta tjejer vågar inte ens visa sig i kjol en snabbis på stan orakad – det fattar väl alla att det är ett strukturellt problem då? (Om än inte av högsta rang.)

    Sitter männens styrka i hårstråna?
    Nej och inte kvinnans heller. Målet för mig är att alla människor ska få leva sitt liv som dom själva vill och nå såna mål och drömmar utan att deras sexualitet, hudfärg eller kön ska spela någon roll.
    Vi äger våran egna kropp och har rätten att göra vad vi vill med den och det ska respekteras. Sen ska man inte sticka under stolen med att vi kvinnor anses vara äckliga om vi inte rakar oss och det är ju det som är problemet, jag menar en tjej hamnade i tidningen när hon fångats på bild med håriga armhålor i Melodifestivalen (hon stod i publiken) och det skulle aldrig hända en man.

    Inte första gången Madeleine Ilmrud framstår som lite smått intelligensbefriad.
    I ett av sina nyare inlägg förespråkar hon att ammande mammor ska dra en filt över bebisen när de vistas på diverse uteställen för att ta hänsyn till andra. Klingar illa med den urmoder som hon påstår sig vara!

      På sitt är det väl en bra grej. Man kan vara feminist och ändå beröras illa av de som ammar ”hämningslösa” (i brist på bättre ord). Barnlösa är också människor… Eller så kanske man berörs illa av att bli påtvingad andras intimitet. Det betyder inte att man är anti-amning eller sämre feminist. Sen kan jag dock inte säga att jaghåller med MI i sak, tycker det verkar finnas en baktanke.

        Jag förstår verkligen inte din kommentar. Berörs du illa av amning? Hur? Varför? Och varför skulle man vara sämre feminist för att man berörs av det?
        Och hur känner du dig påtvingad? Jag kan erkänna att jag blir stirrig och generad när jag ser en kvinna amma sitt barn, men det är nog för att jag har blivit uppfostrad att kvinnor inte ska visa något och jag är barnslig. Men jag känner mig inte påtvingad utan jag tittar på kvinnans ansikte, om jag är i samtal med henne eller så tittar jag bort. Resonerar inte heller att jag ”som barnlös” har rätt att slippa se ”intimitet” för vi ”också är människor”. Tycker det är jättekonstigt för kvinnor är också människor och behöver komma ut bland folk och barn är också människor och behöver mat. Tycker det är betydligt mer ”mänskligare” och viktigare än att jag ska få slippa se det… Inget ont, utan undrar genuint.Tycker jag har läst nu ”vi barnlösa är också människor” många gånger och jag får verkligen inte ihop det.

          Min kommentar är en direkt replik till den ovanför. Och jag förstår å andra sidan inte vad det är du tycker är så otydligt? Men men… då gör jag väl ett nytt försök. Kommentatorn beskriver Ilmrud som lite smått intelligensbefriad (schysst personangrepp där btw) och backar upp sitt påstående via inlägget om amning. Jag motsatte mig alltså att det skulle vara intelligensbefriat att ha skrivit så. Utan snarare tvärtom att det tyder på att man besitter en viss intelligens om man kan gå utanför sin egen horisont och ta hänsyn till omgivningen. Jag tycker heller inte att uttalandet skulle vara en kontrast till att identifiera sig som ”urmoder”.

          Ja, jag tycker inte om amning i alla sammanhang. Varför är inget jag är skyldig dig att redovisa. Jag har uppenbarligen levt i en annan miljö än din. Det har handlat om extrema situationer i offentlig miljö. Du ser inte amning som något intimt? Men jag gör det och med intimitet menas inte i detta sammanhang nåt sexuellt.

          Ja, det behövs sägas om och om igen att att barnlösa är människor! När de tongivande feministerna i Sverige (och ännu värre i Norge) håller på som de gör så ja, behövs det skrikas jävligt högt! För även i allmänhet blir du extremt påhoppad om du som kvinna inte har barn och inte gillar att prata om barn och bebisar. Folk du inte känner kommer fram och klämmer på din mage, grannar stannar dig på vägen och skriker att du borde vara gravid vid det här laget. Såväl män om kvinnor ska upplysa dig om att du måste tänka på din fertila ålder och hur egoistisk man är om man inte skaffar barn innan 35. Och det är helt normaliserat och de som håller på kan inte ens föreställa sig att deras oombedda intrång i privatlivet får effekter för mottagaren.Och nej, jag vet att jag inte är ensam om dessa erfarenheter. Feminismen blir jäkligt exkluderande när ”urmödrarna” får härja fritt och det var knappast inte tanken från början. Och ja, det glöms bort att de som inte har barn är människor med allt vad det innebär, däremot hörs det du skriver alltsom oftast. Men jag tycker inte att en förälder har större rättigheter än någon annan. Att få barn gör dig inte till en förmer människa eller en person som har rätt att ta plats på andras bekostnad. Jag är trött på att ursäkta mig, alltid hjälpa till, visa hänsyn, styra med andras barn bara för att det är barn och ”det krävs en hel by” etc. I korthet att föräldrar och den gren av feminismens som jag möts av helt enkelt tycks se andra som förbrukningsvaror gör mig förbannat trött. Och less på att överhuvudtaget stå upp för kvinnors rättigheter när barnfria inte får ingå i gemenskapen eller för all del att de som inte verkar för kroppspositivism och ”naturlighet” exkluderas om vi nu ska prata rakning och kroppsbehåring.

          Jag försöker inte plocka några pluspoäng åt Ilmrud – jag presenterade en alternativ tankegång som jag nu kände mig pressad till att utveckla via mitt privatliv. Fler förklaringar får du inte.

            Fast det är inte intimare att amma sitt barn än det är att äta en macka. Mat som mat… Ska ammande kvinnor stängas in eller behöva gömma sig på toaletten? Låt bli att titta om det är så störande för dig. Jag lovar, den ammande mamman gör det inte för att på något sätt påverka dig utan för att barnet är hungrigt och behöver äta… Så mycket förstår väl varenda kotte? Och ja, jag har barn själv men tyvärr inte haft möjligheten att amma.

            Svar till Therese: har du ens läst vad jag skrivit?!? Du utgav dig precis nämligen för att vara precis en sån ”feminist” jag skrev att jag blir less på. Förstår att det kan vara en sorg att inte amma om man nu vill det men det är absolut ingenting jämfört med att få från 14 års ålder ha fått höra det jag skrev, varje vecka, varje jävla år och sen kommer skuldbeläggandet istället när tjatet lämnat. Ni mödrar och amningsivrare är ena förhelvetes jävliga mobbare som gömmer er bakom en ideologi som egentligen ska vara inkluderande. Kommer du att ropa i stridsklockorna och få hela amningsmaffian hit nu? Ska ni skriva kommentarer a’la Wallin om att jag sänker en annan kvinna eller att jag ska hålla käften för att jag inte har barn? Eller förstör jag framtiden för ditt barn och borde gå och dränka mig? Det är ju nämligen precis sådana argument ni kör med och därför det är så otroligt viktigt att någon faktiskt törs säga ifrån. Och jo, du får ett svar i precis den ton du själv satte.

            Eh? Say what? Snacka om att flippa bananaz!
            Du verkar inte riktigt kunna diskutera med andra. Therese säger bara att amning=mat? Vill du inte titta så titta inte? Och med tanke på att hon flaskade sitt barn är hela din sista harang helt oförståelig… Sök hjälp människa!
            //en annan barnlös person som tycker du är helt ute och cyklar. I skogen. I mörkret.

            Du verkar ju ha problem på riktigt… Tänker inte ens bemöta den där ordspyan. Jag hoppas du hittar någon frid så småningom, kan inte vara nyttigt att gå runt med sådana aggressioner och förutfattade meningar.

            Bästa jag läst på länge Malin. Du sätter ord på det jag ofta känner och då har jag ändå ett litet barn. Du kan ju tänka dig hur mycket skit jag fått höra som valt att inte amma mitt barn. ”Urmödrarna” blir galna.
            Och det här med att målet för en kvinna är att bli mamma… Har vi inte kommit längre än så?

            Oj oj. Hade ingen plan att sätta dig på plats utan var nyfiken och ville veta från din synvinkel. Därför jag ställde frågor som ”hur” och ”varför” då jag ville förstå hela bilden. Sedan använde jag mig själv som exempel för jag ville få fram hur jag menade och hur min synvinkel var, inte poängtera någonting.
            Jag tycker inte heller om ordvalet ”intelligensbefriad” men jag orkar inte säga till människor i kommentarsfältet då alla generellt använder hårda ord. Däremot var jag intresserad av din kommentar.
            Nej, du behöver inte redovisa någonting. Jag är bara en random på nätet som ville förstå hur du menade, men om du inte har någon lust att berätta så behöver du inte svara. Du är inte skyldig mig någonting.
            Jag hade en teori om varför just jag tyckte det var så jobbigt att se på amning, jag sa inte att det var svaret på frågan.
            Det är respektlöst att folk inte kan acceptera ditt val att vara utan barn, det har inget med dem o göra och det ska inte heller spela någon roll. Jag förstår dock inte vad det har med offentlig amning o göra?
            Det enda jag ville förstå var din syn på offentlig amning. Du verkade läsa in saker i mitt inlägg som jag inte ens menade.
            Ditt inlägg gjorde det inte lättare att förstå direkt.

            HAHAHA! I skogen. I mörkret. Klockrent!
            Men sant. Malin verkar ha grava problem.

        Bebisars behov av mat går före vuxna människor som tycker det är onaturligt eller stötande att amma. Skulle inte under några omständigheter dra en filt över mitt barn för att vara en vuxen till lags. Det är 2017. Skrämmande att det finns vuxna människor som fortfarande har den typen av inskränkta åsikter.

    Låt folk va som de vill.
    Jag gillar inte att ha hår under armarna för att jag tycker att jag lättare luktar svett då och det tycker inte jag om att göra. Därmed rakar jag mig under armarna.
    Rakar benen på sommaren och ej på vintern.
    Var detta det mest intressanta ni läst på länge? Om nej, varför lägga så mycket energi på hur folk ser ut? Lägg energin på något som ger er någonting istället

    Det som är så förbannat korkat är att många personer som tycker att kroppsbehåring är ofräscht på kvinnor, ofta inte anser det samma om kroppsbehåring på män. Fine om de håller sig till estetiska argument, men att hår skulle vara mindre hygieniskt eller äckligt på kvinnor är bara att dumförklara sig själv.

    Jag blir f ö MER feministiskt övertygad ju äldre jag blir.

    Det är dessutom galet att låta bli att ta bort hår anses vara det aktiva valet, att det antas bero på ett ställningstagande och att en genom att visa sin behåring på något vis skulle trycka upp detta i ansiktet på andra. Det är ju helt och håller MIs tolkning att det är så nämligen.

    Suck.
    Människor :/

      Amen! Amen. Amen!

      Leve feminismen

    Alltså.

    Hur tänker Blondinbella med sitt ”hitta vänner”-inlägg? Jag vill ju kunna söka på min stad i ”sök”-funktionen men hela kommentarsfältet är ju uppdelat i massa delar. Det är ju helt omöjligt att läsa igenom ALLA 1600+ kommenterar för att hitta sin stad man letar efter??

    Förlåt, men blev så irriterad, haha. Kommer aldrig att hitta min kommentar igen.

      Funkar inte ctrl + f ?

    Meningen ”jag tycker att det är ofräscht med hår på kroppen” är rent kvinnohatisk så länge den används för att ifrågasätta varför kvinnor – men inte män – låter bli att raka sig.

    Jag tycker att folk ska göra som de vill. Jag är själv mer bekväm när jag rakar mig, eftersom jag känner mig som ett vandrande politisk plakat när jag är orakad. Fast jag avskyr att raka mig. Jag tänker inte låtsas som att min rakning är ”för min egen skull” på så vis att det inte skulle höra ihop med hur samhället ser på orakade kvinnor.

    Hade jag varit starkare hade jag inte rakat mig. Men jag tänker inte kräva varken av mig själv eller andra kvinnor att vi ska orka vara starka hela tiden. Vi gör vad vi kan för att klara av vardagen någorlunda smärtfritt. Det måste man få göra.

    Men en kvinna som inte rakar sig gör en god feministisk gärning. Hon bidrar till att normalisera kroppshår på kvinnor. Hon ökar chanserna för mig att en dag kunna låta bli att raka mig utan behöva känna mig äcklig och utstirrad.

      Jag känner exakt likadant

      Huvudet på spiken – det är en del av sexismen som genomsyrar hela vårt samhälle.

      Exakt vad jag känner men har svårt att sätta ord på!
      Ska typ hänvisa till den här kommentaren om diskussionen kommer upp och jag har svårt att få fram min åsikt nästa gång!

    Nej, man är inte mindre feminist för att man rakar benen, klär sig i åtsnörd korsett, bär kostym eller har massor med smink. Feminism kommer ifrån hjärtat. Och varför ska det vägas olika mot varandra? Det är inte förbjudet att ha estetiska preferenser även om man är feminist och långt ifrån alla delar bilden av att man behöver vara en ”urmoder”. Kors i taket jag känner även en feminist som rakar sig i ansiktet…

    Jag började raka hela kroppen när jag var 12-13 år pga hets bland kompisar och blev så besatt av att ta bort minsta lilla hårstrå att jag utvecklade en kroppshårsfobi. Det gick så långt att om någon med skägg eller hår på armarna rörde mig, så fick jag panik.
    Idag mår jag bättre på så sätt att jag skiter fullständigt hur andras kroppar ser ut. Men kan fortfarande få ångest av att se ögonbrynstrån som kommit fram under brynet eller ett ”mustasch-strå”, om jag inte har möjlighet att ta bort det på en gång. Till och med åkt hem från skolan med sådan ångest över att någon skulle se mina ovårdade bryn.

    Så jag tycker att det är viktigt att visa att hår är naturligt. Men skit i att göra det BARA för att provocera. Hade jag haft möjlighet att sett bilder på håriga ben på tex Instagram eller Facebook när jag var 12, ja då kanske mina vanor hade kunna varit bättre.
    Sedan så tycker inte jag att feminismen sitter i håret, utan i sina värderingar.

    Det här tycker jag var ett bra inlägg! Granskande och ifrågasättande utan att vara spydigt och hånfullt.

    Feminism har inget att göra med att en kvinna väljer att ha kropps-/ansiktshår eller inte. Frågan är varför det över huvud taget ifrågasätts och diskuteras när det inte ifrågasätts eller diskuteras när en man väljer att inte raka sig. ”Jag är feminist fastän jag rakar bort könshåret” – självklart är du det, varför skulle du inte vara feminist pga en rakning?? Denna sista mening gäller alltså för BÅDE män och kvinnor.

    Herregud, jag är så glad att jag föddes 1964. I mina tonår så hade inte någon börjat raka sig på benen. Jag hade lurv som en varulv,men vi gick minsann i pumps och kort-kort utan att en jäkel kommenterade eller stirrade. SÅ skönt. Min dåvarande kille älskade att dra sina fingrar genom håret på mina ben när vi satt på bio t ex. 🙂 Underbara tid. Att jag började raka mig under armarna var bara för att jag vantrivdes att känna svettdropparna frodas i armhålan, var helt enkelt omysigt! Sedan kom rakningen av benen bara ”av sig självt”…,efter att ha läst tio tusen artiklar i allsköns magasin där det bombades ang. håriga ben som bara MÅSTE rakas…
    Lustigt att hår på övriga kroppen är så ”äckligt”, men håret på huvudet ska förlängas och förtjockas och helst hänga ner på knävecken… 🙂 Och som någon skrev; med åldern blir det glesare med behåring både här och där… 😛

    åh herregud.. är det ens ett seriöst menat inlägg? Mvh vaxad feminist

    Madde fjortismamman borde kanske gått klart skolan ist för skaffat tio ungar… urbota dumt inlägg

    Haha, nu ska kvinnan börja spärra IP-adressen för nån som inte höll med henne och sa att hon skulle sluta läsa bloggen eftersom hen inte tyckte det var åsikter som var rätt. För det första; kvinnan kan bevisligen ingenting om IP-adresser, för det andra; varför inte ta ett steg tillbaka och erkänna att det hon säger att hon skrivit och faktiskt skrivit inte är samma sak? Att personligen tycka att behåring är äckligt och ofräsch, eller att tycka att hår på en själv är äckligt och ofräscht är inte samma sak. I det första fallet dömmer man ut alla med hår, i det andra är det bara uppfattningen av hår på ens egen kropp… Korkad kvinna det där! Jag har mest kikat in av nyfikenhet nu, men näää. Jag förtjänar bättre läsning!

    Kanske sköta om det överblekta HUVUDHÅRET nån enda gång kanske ? För det är lika ofräscht som blaffan till tatuering på överviktiga ben i allt för kort kjol? / T-shirt !! Men det är bara min personliga åsikt 🙂

      Fast är fatshameing verkligen rätt väg att gå? Jag har överviktiga och håriga ben som jag inte tänker skämmas över! Din kommentar är ju precis lika fel som hennes…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.