Magdalena Graaf morrar till..

Magdalena Graaf:

forsakringskassans_logotyp

Igår skrev jag det här inlägget om hur Magdalena Graaf frontar Försäkringskassans senaste kampanj för Laget Sverige. Tydligen har hon fått en massa kommentarer från missnöjda läsare om nu ska sluta följa hennes blogg pga att de inte fått samma bra bemötande av FK som Maggan fått.
Så här skriver hon på sin blogg:

Varför ska jag korsfästas för att jag fick ett positivt upplevelse av sjukskrivning, försäkringskassa och vägen tillbaks. ÄR DET MITT FEL, ATT DU INTE FICK det???
Nej! Det här gör mig förbannad! Rasa och hata. Men förminska inte MIG eller det jag har gått igenom.
Jag har full förståelse om man känner ovisshet, rädsla, överkörd, åsidosatt och bortglömd av samhället.

När jag var sjukskriven fick jag ett FANTASTISKT bemötande av både läkare och min handläggare på Försäkringskassan men om jag ska vara ärlig så har jag nästan bara hört om extremt dåliga erfarenheter som folk haft.
Jag inser att min erfarenhet nog mer är undantaget än normen men att bli påhoppad för det? Märkligt?
Varför inte ta min, Maggans och andras mer positiva erfarenheter som att det finns hopp? Det finns bra hjälp att få men man får fan leta både noga och länge..

Herregud, Maggan fick en hjärnblödning – ska det förminskas bara för att få någon annan att må lite bättre i sin misär?
Nix, nej, nope! Absolut inte!
Det är för jävligt att människor känner sig bortglömda av samhället men sen när blev det Maggans fel? Eller ansvar?
Jag tror knappast att FK har någon typ av VIP-hantering för sjukskrivna kändisar, eller vad tror ni?

29 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Nånstans kan jag förstå frustrationen men jag tycker ändå, som du, att det är fel att ta det ut på Magdalena. Det är ju inte så att det är hon som styr och ställer på hela Försäkringskassan. Jag har hittills aldrig själv behövt ha o göra med Försäkringskassan (peppar peppar ta i trä) men har också bara hört att folk blir illa behandlade så det verkar va mera regel än undantag. Jag vill tro att de som jobbar på FK gör allt dom kan för att hjälpa.

    Min mamma är högt uppsatt chef på FK så har lite insyn. Alla följer samma regelbok och granskas hela tiden av sina chefer så att de följer reglerna. Ibland spelar den mänskliga faktorn in och någon tar ett felbeslut. Oftast tror jag dock att missnöjet beror på att kunden inte får de bidrag de vill ha, och inte förstår att det inte är handläggaren som skrivit reglerna. Det händer att handläggarna lever med hot, polisbeskydd och ibland till och med skyddat boende för familjen för att någon blivit missnöjd med hens beslut. Riktigt synd att det är sådana slitningar mellan folket och FK.

      PS: Mamma är ansvarig för kundrelationerna på FK. Har ni konstruktiv kritik om det så vidarebefordrar jag gärna det till henne ??

      Jag tror också du har mycket rätt i det. Många får en dålig upplevelse när de inte får vad de förväntade sig, sen är de ofta givetvis i en utsatt situation vilket förvärrar saken.

      Jag har väldigt mycket med FK att göra. Jag är hjärnoopererad två gånger bl.a. För en hjärntumör. När jag var hemma sjukskriven för att återhämta mig ett par månader efter ett sånt ingrepp ringer en handläggare. Säger att hon har mitt läkarintyg framför sig men att hon har ett par frågor. Här tror jag att det är en intelligent fråga typ om adressen fortfarande stämmer, kontonr stämmer. Men hennes fråga på riktigt var: vad är det som orsakat att du inte kan jobba heltid.
      Jag frågade henne om hon var läskunnig eftersom hon hade mitt läkarintyg från Karolinska sjukhuset framför sig. Jag har så många historier om dem då det skulle ta mig en evighet att skriva. De är inte kloka någonstans. Nu menar jag inte att din mamma inte är en klok kvinna men det är fruktansvärt hur de behandlar folk! Visst finns det säkert många som försöker fuska. Men när du har ett jävla läkarintyg från KS ska det inte behöva rina en idiot och ifrågasätta.

        Det kommer alltid finnas dåliga handläggare tyvärr. Det som är positivt är att de kallas in till sina chefer när de får klagomål på sig. Mamma har behövt ge ett par personer sparken på grund av sådana klagomål. Vet inte om det får dig att känna dig bättre över hela situationen, men det kanske kan vara lite tryggt att veta att cheferna har stenkoll på vad som händer där! 🙂

    Jag blev vid min första och min andra sjukskrivningsperiod behandlad like a frikkin’ princess. Efter jag blev utförsäkrad och behövde sjukskriva mig igen i början på förra året var jag inte ens värd skiten på deras toalettpapper. Allt handlar om vilken handläggare man får och hur mycket paragrafryttare denne är.
    Inte faan har Graafen något med det att göra. Var bitter på F-kassan, men allra helst; ta det med de som sätter reglerna, vilket är regeringen.
    När Löfven valfläskade på om att ”det ska inte finnas en tid för hur länge man är sjuk” så sa jag: vänta bara, de hittar något annat sätt att jävlas med oss sjuka.
    Och se på faan, nu sjukskriver de inte folk alls istället. Problem solved, liksom.
    Men som sagt, det är ju inte någon B-kändis fel. De tar bara pengarna för att göra helt olidligt onödiga reklamfilmer istället.

    Jag blev väldigt bra bemött i samband med min sjukskrivning. Fick även väldigt bra hjälp tillbaka till arbete.

    Har alltid fått ett bra bemötande på FK. Dock känns det väl som om Maggan borde kunnat förutse reaktionerna när hon valde samarbetspartner denna gång, det är ju ingen direkt hemlighet att försäkringskassan är omdiskuterad och att många är besvikna.

    Att då få höra att reklamen kostar miljoner att göra, pengar som nog behövts i många fickor, det säger ju sig självt att folk inte kommer att vara odelat positiva. Hon lär väl knappast ha missat bella och Thereses reklam som ju fick massiv kritik? Sedan tänker jag att de på FK knappast är mer än människor de heller, så att de behandlar kändisar lite bättre än oss andra händer säkert en hel del …

    Jag har samma erfarenhet som du. Väldigt positiv till mottagande och hanteringstider. Jag var väldigt sjuk, men är lyckligt lottad så att jag inte behövde oroa mig ekonomiskt eller för annat stöd – det jag dock tänkte när utbetalningen ramlade in omgående efter att intyg etc var på plats, var att jag är väldigt glad om det generellt är så pass snabba hanteringstider, så att folk i alla fall slipper det orosmomentet bland alla andra som kommer med att man är sjuk. Min handläggare var helt fantastisk – hon gratulerade mig och blev fanken lite rörd när jag meddelade att jag var redo att gå upp i arbetstid.

    Jag har bara positiva upplevelser av FK. Jag har varit sjukskriven både för min reumatism och för en lättare utbrändhet. Men något som jag tror hjälpte till var att jag fortfarande hade lite ork att rodda med alla papper och intyg hit och dit. Min syster dock, som inte orkade upp ur sängen ens, var det inte lika smidigt för. Och det förstår jag, för det krävs ork för att sätta sig in i alla regler så att allt blir rätt.

      Glömde skriva att det ibland känns som man blir påhoppad om man har bra saker att säga om FK. Ungefär likadant som om man råkar säga att ens förlossning var lätt och smidig framför någon som haft en helvetesförlossning. Då kan det verkligen ta hus i helvete.

    Jag tror de har någon form av VIP-skit. Min mamma är allvarligt sjuk och kan inte ens torka sig i baken på egen hand, hon får nada hjälp. De gör inte annat än ifrågasätter, ifrågasätter och ifrågasätter. Ibland ringer de och bråkar på hennes läkare.

    Jag tror att anledningen till att samtliga deltagare i den här kampanjen har fått så negativa kommentarer är att många sjukskrivna är så vana vid att bli kritiserade att de alltid har taggarna utåt när ämnet kommer på tal. Speciellt när det gäller psykisk sjukdom är det så många som tror sig veta att personen egentligen bara är lat etc.

    Då blir det säkert lätt att läsa in samma budskap i de här kampanjvideorna, typ: ”Jag behövde bara vara sjukskriven 50% i fyra månader, så varför är du fortfarande sjukskriven 100% efter ett år?” när det egentligen bara är ett antal kända svenskar som berättar sin subjektiva berättelse.

    Arbetar på papper sen jag var 16 ( jobbat extra en längre tid innan det) älskar att tjäna pengar och varvade det med gymnasiet och jobb.

    Blev sjuk och fick tillsist hjälp privat via företaget jag arbetade på, eftersom vårdcentralen inte hittade den verkliga orsaken. Bl.a. Immunbristsjukdom, körtelfeber och kronisk ”halsfluss” ( tonsilit) med mera.
    Riktigt jäkla sjuk och gick från jobbet när jag började hosta blod. Försökte i det längsta.

    Blev sjukskriven i några veckor åt gången.

    Från första mötet som 21 åring med f.k fick jag inget trevligt bemötande av min handläggare.
    ( tro mig jag är trevlig jobbat inom service större delen av mitt liv, vet hur man lägger manken till)

    Tillsist efter alla frågor och hur han vände och vred på saker sa jag bara: tror du det är en dröm att va 21 år, inte kunna följa med kompisarna till Thailand om en vecka, inte kunna tjäna pengar eller leva mitt liv. Knappt få ut 12.000;- i månaden ovh innan runt 20-25 tusen? Och du pratar som om detta är något jag valt och inte vill jobba, som om det vore något jag vill, leva på f.k & inte jobba mer i livet.

    Då blev han tyst. Ställde inga mer vridna frågor.

    Efter det hade jag inte mer kontakt med honom än vad som behövdes.

    Medan jag har bekanta som har väldigt bra erfarenheter av f.k det beror på handläggaren till 110%. Man kan byta. Men med risk för att verka som en jobbig ”kund” behåll jag honom och avvaktade.

    Var sjukskriven tills jag blev utförsäkrad. Hade pengar så jag klarade mig utan pengarna från f.k tills jag var redo att arbeta igen.

    Hela Processen med operation, medicinering osv tog ca 2.5 -3 år.

    Nu helt återställld, arbetar som innan. Tackar läkaren för hans stöd och kamp åt mig med f.k.

    Men folk som varken har råd eller stöd. Fy fan vad ni får kämpa om ni har otur! Önskar er all lycka till!

    Jag fick ett bra bemötande av försäkringskassan, var sjukskriven i nästan 5 år pga depression + nedsatt arbetsförmåga pga aspergers. Tog några månader innan jag fick pengarna och då fick jag även retroaktivt för de månader jag inte hade fått mitt bidrag. Var absolut inga svårigheter att förnya varje år och sen när jag fick bostadsbidrag så var det heller inga konstigheter.

    Nu jobbar jag, 100%

    Till er som lider av psykisk ohälsa, det finns hopp. Jag trodde att jag skulle dö och att det aldrig fanns någon framtid för mig, men det finns. Jag lovar. <3

    De som arbetar på FK arbetar efter regler och direktiv som fattas av regeringen så att skylla allt på FK är ju bara så fel, byt regering!!! Jag har själv varit långtidssjukskriven efter cancer och komplikationer till den. Har aldrig blivit bemött med annat än respekt, aldrig ifrågasatt, har en handläggare som är toppen. Jag tror att många är nöjda men det är de som inte är nöjda som hörs, vi andra säger inget tyvärr…

    Jag har varit anställd hos FK i snart 5 år. Jag kan ärligt talat räkna med båda mina händer hur många jag har nekat sjukpenning till när det gäller nedsatt arbetsförmåga i förhållande till sjukdom.
    Att neka någon sjukpenning gällande SGI har jag tyvärr fått göra ganska mycket men då handlar det om att den försäkrade inte har någon SGI sen tidigare eller inte har skyddat sin SGI.

    Jag tror att många som har negativa synpunkter gällande FK inte haft någon kontakt med Fk utan det har blivit en grej att hata FK då de känner någon som känner någon som har haft en dålig handläggare på FK.
    Sen menar jag inte att vi alla som jobbar där är perfekta utan rötägg finns det tyvärr överallt. Men majoriteten är väldigt kunniga och följer våra lagar och regler.

      FK-anställd här med! Så trött på alla som tror man ifr

        FK-anställd här med! Så trött på alla som tror man ifrÅgasätter sjukdom när man egentligen följer lag. Att läkare skriver pissiga intyg och inte orkar behandla så sjukskrivningarna drar ut på tid och övergår beslutsstöd… pratas det aldrig om

          Ja jätte tråkigt! Nä precis, det talas aldrig om att många läkare skriver dåliga intyg och inte följer mallen.

            Av egen erfarenhet vet jag att inte all personal är så bra att förmedla just det. Självklart finns den mänskliga faktorn med och alla har bra och dåliga dagar, men om handläggaren på FK inte förmedlar att det är på sjukintygen problemet ligger så känns det ändå som en rätt naturlig reaktion att bli arg på FK? Nu förstår jag att det kan vara sjukintygen, men det har jag förstått nu och ska ta med mig. Tack för infon!

            Fast … i våras skrev min läkare 5 (FEM) olika intyg som alla beskrev mitt mående och min nedsatta arbetsförmåga. När jag ändå blev meddelad att de inte dög undrade jag vad som var fel. Och det kunde de på FK inte säga, för de ”kunde ju inte tala om vad det ska stå”. Jag tog en specialist till hjälp till det sista intyget, men de hade redan bestämt sig. Min läkare ville ha ett möte med FK, min chef och mig, men det hade inte FK någon skyldighet att gå på, fick jag höra. Det tog nästan 6 (SEX) månader att komma fram till ett nekande beslut.
            Utöver mina kroniska sjukdomar var jag så nere under den här tiden så att jag funderade seriöst på att ta mitt liv.
            Så nog räcker det inte med perfekta intyg heller.

            Missförstå mig inte, jag har, som jag skrivit ovan, verkligen träffat hyvens folk på FK också, men vissa verkar njuta av att gadda ihop sig mot oss sökande, eftersom jag under dessa månader pratade med fyra olika kvinnor som alla skyllde på varann.

      Min mammas läkare skriver korrekt men hon kan nekas för att man på FK inte anser att hon är tillräckligt sjuk. Hon kan inte torka sin egen röv på egen hand och hon är sängliggandes ungefär 23 timmar per dygn.

        Fyyy faan!
        Jag ansökte bara om fjuttiga 25%. Så det är ju ingenting i jämförelse.

    Har tack och lov aldrig varit sjukskriven, men har haft kontakt med FK i andra ärenden, föräldrapenning, aktivitetsstöd, bostadsbidrag, även återbetalning av för mycket utbetalda bidrag, och jag har enbart positiva erfarenheter. Alla jag talat med har alltid gjort allt för att hjälpa mig. När jag som ung och arbetslös blev gravid var jag inställd på att bara få garantinnivån i föräldrapenning, men min handläggare hjälpte mig gå tillbaka i tiden och hitta ett jobb jag kunde grunda min sgi på och få ut en bättre ersättning.
    Förstår absolut hur uppgiven man måste känna sig om man är sjuk och inte kan betala räkningarna, men fk får oförtjänt mycket skit ibland. Vissa regler behövs absolut ses över, likaså handläggningstider, men dom som jobbar där gör enligt min erfarenhet ett jättebra jobb med tanke på hur deras uppdrag ser ut.

    Känns som att jag är den enda med bra erfarenhet av sjukvården i det här landet, och det gör folk så förbannade att det inte finns. Och de blir arga på MIG. Jag går till vårdcentralen och akuten när det absolut behövs, jag går inte dit för att jag har en sticka. Jag förväntar mig inte hjälp på en gång, jag ser trötta sjuksköterskor, jag förstår att ambulanser kommer hela tiden då jag själv har kommit in med en, oväntade saker händer bakom kulisserna, är det inte akut får en väl räkna med att vänta, även om det är jobbigt?! All personal har även varit supertrevlig. Förstår dock att det är frustrerande och jobbigt för många som ofta råkar ut för mindre trevlig personal. Men snälla, ta inte ut det på mig!

    Jag har en ledsjukdom är grovt deprimerad och har haft problem med självmordtankar, vissa dagar har jag inte ens kunnat gå upp ut sängen. Och FK:s svar var ”hur hindrar det dig att jobba? Depression är ingen sjukdom” Nej, jag har aldrig fått någon hjälp ifrån dom! Fyfan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.