Dagens bästa..

ittala

Ni är ju för jäkla underbara!
Dagens absolut bästa diskussion har ägt rum bland kommentarerna till det här inlägget!

Jag kan säga så mycket som att det handlar om de små klisterlapparna på Ittala-glas och huruvida man är ”white trash” om man lämnar dem på men ni borde helt klart gå in och läsa själva!

as

88 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Att läsa det där var frickin awesome och tänka sig att allt växte från en enda kommentar!

  Orkade inte läsa alla kommentarer där, är en slö jäkel så orkar inte heller diska bort dessa ”dekaler”. Önskar att jag var mer energisk för det är ju inte så snyggt och absolut inget att skryta med.

  Hahaha ja herregud..läste kommentarerna på det inlägget innan idag och tänkte Jäklar vilken debatt om vad som är wt och klisterlappar på eller av..jösses! Då har man lärt sig nåt nytt idag angående vad white trash är, där ser man 😉

  Hade mina klistermärken kvar på glas som jag sällan använder och min syster såg det och bara ”guud, så ohygieniskt och äckligt” haha. Har aldrig tänkt på saken men sedan hon påpekade att det samlas bakterier vid och under sådana där klistermärken tog jag genast bort dem.

   Tänkte precis skriva det. Vill helst inte dricka ur glas med de där klistermärkena kvar, tycker det är ganska äckligt. Spelar ingen roll hur dyra glasen är.

   Är din syster medveten om att dörrhandtag och hennes mobil har mer bakterier än en toalettstol?

  Att behålla klistermärken på glas har samma klass och stil som att behålla kavajetiketten kvar på kavajärmen.

   Vad är det som saknas i ditt liv och gett plats för energin till att bry sig om klisterlappar på glas?

   Håller med. Det är klart wt. Alla som har koll ser ju vem som designat vad och behöver inte gå efter en röd lapp.

    Alltså, du är lika duktig som Catten av Tälje när det kommer till användning av nya ord ni lät er. Du har lärt dig wt, och hon existensminimum. Ingen av er lyckas tyvärr att få det helt rätt, men det kommer nog! Grattis till er båda!

  Hahahaha tack vare det här inlägget så fattade jag att ”etiketten” går att ta bort på glasen som vi har haft i över 7 år. Dock används dom typ aldrig så är kanske inte så konstigt..

  Jag tyckte nästan det var roligast att man både var white trash OCH överklass om man hade etiketten kvar. ?

   White overtrash = WOT

    Hahah fick en liten skrattattack av din kommentar, tack! ?

    Även kallat borgartrash 🙂

  Fint porslin som överklassen har i sitt hem har INGA klistermärken, kära vänner. ?

   Bra att ha något tydligt mål att sträva åt.

    Ojrå, butthurt Matilda? 😛

     Om jag lägger till en ? Kanske det blir tydligare. Kommer aldrig bli överklass och strävar heller inte efter det.

      Skulle heller aldrig köpa iittala-glas men det har absolut ingenting att göra med klass eller klisterlapp

   Sant. Man har porslin man ärvt eller något klassiskt som Rörstrand. En obscen fixering vid stora synliga loggor är något nyrika håller på med. Alternativt bara någon som saknar smak och det finns ofta ett likhetstecken mellan det och nyrika. Rädslan över att inte ”se rik ut” överglänser liksom allt annat.

   Eftersom att dom flesta inte är överklass blir det bara löjligt när ni försöker ta efter och se ut som det. Ni blir inte överklass för att ni tar bort etiketter på glas och definitivt inte för att ni hånar namn på små barn eller hånar etiketter på glas. Tror ni att överklass sitter och ängslas över vad som ”ser överklass” ut? Knappast. Och sluta prata om dom som några att se upp till. Dom använder mest droger av alla samhällsklasser och finansierar organiserad brottslighet, dom har historiskt sett varit både nazister och antidemokrater. Pinsamt att ni inte kan vara stolta över er arbetarbakgrund istället och sluta förställa er.

  *iittala.

  MVH
  Grinig finne

   Det är liksom kombinationen av bokstäver i början som gör att dubbel-it inte syns för ickefinska ögon.

  Åh, den här diskussionen alltså! Kan det inte vara så att det främst är ängslig medelklass som absolut måste ta bort etiketterna och dessutom dömer andra som inte gör det? Överklass brukar väl inte bry sig. Så är man riktigt cool och obrydd och vill visa det så borde man kanske lämna kvar etiketten ändå? Låta det gå hela varvet liksom, från töntigt och trasigt till helt rätt. Får någon från medelklassen syn på det så kommer de iofs inte fatta, de kommer tycka det är WT men då kan man sitta och vara nöjd med att man står över allt det där, att man inte bryr sig. Lite coolt måste det väl ändå vara att ha annat för sig än att bry sig om andras eller egna lappar?

   Ja så är det. Medelklassen är orolig över att göra ”fel” och överklassen gör som den vill, kanske till och med roar sig med lite stilbrott bara för att de kan. Att bry sig så där mycket om loggor på glas säger verkligen mycket om en som person.

   Mvh,
   Någon som tycker det är väldigt intressant att analysera folks beteende kring konsumtion och hur det skiljer sig så mycket åt

   Ha ha 🙂
   Sååå bra skrivet!!

   Spot on Sofie! 🙂

   Haha, ja Sofie jag tror du är något på spåren där!

   Sedan är det ju ganska lustigt hur många VISSTE att klisterlapparna SKA av. Iittala gjorde själv ett uttalande en gång att det är upp till individen om de vill ha kvar lapparna eller inte. Produkter med lappar på visar att de är förstahands sortering. Iittala sätter inte lappar på sina produkter som säljs på andrahands sorteringen. Det skrev Iittala själva (hittar inte sidan nu, men det går säkert att maila dem o fråga).

   Själv är jag en Iittalasamlare av högsta rang! hehe. Jag låter alla mina lappar sitta kvar. Lapparna på dricksglasen försvinner av sig själva efter ett tag. Men ljuslyktor, karaffer, fåglar, vaser – där vill jag helst att lappen sitter kvar. Och ja, det ÄR skillnad på sådana som ”bara” inhandlar Kastehelmi-ljuslyktan och sådana som mig. Kan bli helt lyrisk om jag hittar en produkt som är ur produktion med lapp OCH låda!

   Nu hade jag ju inte tänkt att sälja min samling, men mina barn (eller potentiella barnbarn) kanske vill göra det i framtiden. Samlingen är värd en halv förmögenhet – och mycket av det är för lappar och orginallådor är sparade.

   OCH – det finns olika nivåer av Iittala. Nej en ljuslykta från Kastehelmi för 100 spänn är inte överklass. Men en glasfågel för 10 000 kr är något heeelt annat 🙂

    Men äntligen lite matnyttig info! Är mycket dåligt insatt i iittala, men tänker att de glasen som de flesta har nu, tex champagneglasen på bilden, och de som säljs på cervera, de är väl inte direkt samlarobjekt eller? De är väl mer massproducerade och en lägre prisklass?

     Word! ??

     Exakt så! Det finns inget ”överklass” med de glasen som vissa försökte få det till. Men de är fina. Jag har själv hela samlingen.. och mina lappar sitter kvar än så länge. Är inte så brydd ifall de skavs av (vissa glas har ingen lapp kvar längre).. det är ju inget andrahandsvärde eller så på dem. Men jag tar alltså inte aktivt bort dem, de får falla bort om och när de gör det helt enkelt. Finns bilder på fridauu på instagram om du vill se lite bilder på en liten liten del av min samling 🙂

      Jag är inre ens intresserad av glas/iittala men din insta var verkligen jättevacker!! ?

   Äntligen kan jag känna mig lite förmer än andra. Har lapparna kvar för att jag inte orkar pilla bort OCH blandar sådär härligt överklassigt obrytt med glas från IKEA. Hädanefter får ni kalla mig King K-Town.

  Huuuur kan man orka bry sig? Jag tycker seriöst att innehållet i TuttJoss köksskåp är intressantare än en klisterlapps vara eller icke vara.

   Jag finner diskussionen om klisterlappen högintressant men klassfrågan är ju vansinnig

  Jag undrar vilken klass jag tillhör? Jag har inte brytt mig om att ta bort klisterlapparna under foten på mina IKEA-glas.

  Förmodligen LWT. 🙂

  Men vem fasen bryr sig tänkte jag. Men uppenbarligen är det upprörande. Jag tar alltid bort alla lappar på allt glas/porslin. Mest för att inte riskera att de sätter sig fast i diskmaskinen och skapar problem. Längre än så har jag aldrig tänkt ?? Vilken klass är jag då? Villintehaproblem-klassen? 🙂

  Eftersom svensk överklass modellerar sig på brittisk överklass, vilken min farfar och hans släkt tillhör, tar jag mig friheten att hävda tolkningsföreträde i frågan.

  Min farmor och farfar och hans mor (min gammelfarmor) skulle aldrig visa upp märket på någon vara. Det anses vulgärt. För det första var nästan allt husgeråd samt möbler ärvt, alternativt bröllopsgåvor från när de gifte sig 1941. Alla eventuella lappar hade diskats och skavts av. Köpa nytt gjordes sällan och då bara för att matcha eventuella sönderslagna delar i en servis.
  Kläder var nästan uteslutande från ett par specifika butiker som man ”alltid” handlat hos (min farfar köpte aldrig strumpor i någon annan butik än i den hans mamma tagit honom till när den köpte hans första skoluniform…)

  Överhuvudtaget är hela frågan om kostnad, pengar, märken osv helt odiskutabel. Min farmor hade enbart det man idag skulle kalla ”märkeskläder” men utöver en diskretlapp på insidan av kragen eller vid innerfickan syntes det aldrig vem som sytt plagget. Att visa upp märket på sin väska eller kappa vore otänkbart. Däremot har farmor (hon lever fortfarande, kruttanten, äldre än drottningen av England!) har hon en oslagbar näsa för kvalité och vet exakt vilka butiker, märken och sömmerskor som kommer sy upp en klänning som håller stilen och kvaliten de närmsta 30-4 åren.

  De har två glasserviser, en till fest och en till vardag, tro mig, ingen har lappar på dem och tanken att den ska säljas vidare? Otänkbart! Det är utsatt i testamentet vem som får den och porslinet…

  Ett enkelt sätt att förstå det hela hur överklassens synpunkt är att ställa sig frågan, skulle man behålla lapparna på glasen på Downton Abbey? Ni som sätt serien, kan ni tänka er Carson servera vinet, som dekanterats i en särskild kristall- eller silverkanna, i kristallglas med lapparna kvar? Knappast… 😉

   Och tänk då hur olika det kan vara i olika ”överklassfamiljer”. 😉

   Naturligtvis så finns det inte ett sätt att vara på och olika familjer är olika brydda.

   Jag blir faktiskt lite matt över alla som tror sig ha kunskap att dela med sig i den här frågan. Jag gissar på att ju mer ni påstår er veta hur det ligger till desto mindre vet ni faktiskt.

   Sofie är nog den av er som är mest världsvan.

   I vilket fall, varför bryr ni er? Vill ni leva efter one sizie fits all?

    Blir du även matt på dig själv när du tror dig ha kunskap i vad andra har kunskap i?

     Skrev ett långt svar men raderade.

     God natt!

      Tack!

    Ja vi är mest matta av att du tar över varje kommentarsfält och tror du vet allting om allt. Du borde nog skaffa en egen blogg så vi slipper dina orimligt långa utläggningar.

     Du behöver ju liksom inte göra din röst hörd över hmm, det är ett kommentarsfält på internet, där har alla samma förutsättningar och möjligheter att uttrycka sig. Med undantag för vissa grundförutsättningar då.

    Det finns inga skillnader inom brittisk överklass. Reglerna ändras sakta över åren men alla gör på samma sätt. Och man känner igen varandra på hur man följer reglerna och hur man uppför sig. Det är omöjligt för någon som inte fötts in i det att förstå det och förstå reglerna.

   Har äntligen fått svar på denna fråga! Överklassen är rik för att de aldrig handlar nytt! Eller det finns ju mycket fattig överklass också men de klarar ju sig undan köphetsen med sina gamla kristallglas och tweedkavajer. Tur att 99 % av Englands befolkning då inte räknas dit och köper alla galna märkesprydda prylar!

  Haha, jag orkar inte att det är en fråga om vilken klass man tillhör PÅ GRUND AV ETT PAR KLISTERLAPPAR PÅ GLAS. Anledningen till att jag inte tar bort dem är att jag är lat. Väldigt lat. Tar knappt bort klisterlapparna under tallrikar, muggar osv. De får nötas bort under turerna i diskmaskinen.. Men men, då är jag väl ett WOT 😉

   Fast jag tror det hela bottnar sig i att nyrika, t.ex. många bloggare, vill visa upp och skryta om allt dyrt de köper. Har väldigt svårt att tro att lappar från Ikea skulle sitta kvar och pryda alla instagramflöden ?

    Man behöver inte vara rik eller nyrik för att köpa iitala glas, hallå, man kan ju till och med samla ihop en gedigen samling bara genom tidningprenumenations gåvor från Elle och Elle mat och vin. Köpte själv mina första glas som 18-årig student, hade ingen som helst tanke på att det var status att ha, finns ju i varannat hem i Sverige.

  Jag har faktiskt aldrig tänkt på lapparna tidigare men de stora vinglasen är skitgoda att dricka vatten ur. Det är liksom godare med så smal kant typ.

   Ja, tunna glas känns godare att dricka ur.

   Ja, dom är tunna vilket är en nödvändighet, men formen på kupan???? och foten? Helt fel. Men förstår att folk köper dem för designen. Sen går det ju inte att förneka att drickupplevelsen är subjektiv

    Jag äter även yogurt eller soppa ur koppar istället för skålar så jag gillar nog bara att göra ”fel” ☺

  Vinglas för 100kr stycket kan väl knappast anses som så dyrt och exklusivt att man vill ha lappen kvar för den saken?

  Eller är dessa glasen motsvarigheten till ”väskvärldens” Michael Kors? Isåfall förklarar det ju saken….

  Om inte annars så jag antar att de som har lappen kvar antagligen är samlare eller helt obrydda och därmed inte funderat så mycket på lappens vara eller icke vara.

  Har läst en del kommentarer nu och känner liksom att KAN INTE ALLA BARA FRITT FÅ VÄLJA OM DE VILL BEHÅLLA KLISTERMÄRKENA ELLER INTE VARE SIG DET ÄR WHITETRASH/ANDRAHANDS VÄRDE/VISUELLT TILLTALANDE SOM GÄLLER, UTAN RAMASKRI? GÖR.VAD.NI.VILL Och jo, jag kände att capslock behövdes..sätt er energi på människorätts- eller djurrätts organisationer istället för era jävla porslinsklistermärken? jo, jag behåller mina klistermärken för att jag tycker det är fint och bryr mig fan i vad någon annan kategoriserar mitt val som?✋?

  Det heter Iittala, med två i. Uttalas som det skrivs, med långt i. Talar själv finska och irriterar mig på när alla stavar fel. 😀

   Ja, det måste vara hemskt jobbigt för dig… 🙂

  Och jag som i min enfaldhet trodde att det var Johanna Toftby’s fula glas.
  Lapp hit å lapp dit, ränderna går aldrig ur en bonnläpp.

  Att ”Överklassen” inte bryr sig? HAHAHA!? Jo, det är ett stenhårt jobb att passa in. Man ska INTE skryta, och iitala glas är inte överklass. Och att lämna kvar klisterlappen på Iitalaglas som är högst vanligt och ordinära är mer än Whitetrash.
  Ge Iitala glas till en rik människa så ska ni se att de glasen kommer stå någonstans oanvända och ouppackade MED ettiketten på,
  Punkt på den diskussionen.

  Detta är oerhört roande att läsa. Själv har jag sålt alla kristallglas och, som jag skrev ovan, har jag IKEA-glas i dagsläget. Jag tröttnade helt enkelt på att handdiska.
  En ärvd och antik matservis med med massa guld på, ligger nerpackad i lådor uppe på vinden och skäms. Allt matsilver har jag också sålt och kör med äkta rosfritt.
  Jag sjunker som en gråsten på statusstegen.
  Livet ska vara enkelt, utan tankar på vad utomstående ev. kan tycka och tänka. Vilket de förmodligen inte ens gör.

   Jag diskar faktiskt mina guldplaterade tallrikar i maskin. Känns onödigt att inte använda dom och om guldet släpper så släpper det då har jag iaf använt dom ☺ men än har det faktiskt gått bra, tar det mildaste programmet.

    Samma här, försökte mig på att köra dom i micron med men där gick tydligen gränsen…

  Att man ens orkar sitta och diskutera klistermärken på glas, människor har fan för mycket tid ?

  Blir lite mörkrädd hur lätt folk har att döma folk som tex wt för att man har en lapp kvar på ett glas? Kan inte folk bara få göra som de vill med sina glas och så kan andra bry sig om sina egna glas? Eller alltså varför bryr man sig? Haha skummaste diskussionen!

   Hahaha…. verkligen!

   För att folk behåller dem för att visa hur fiiiiint porslin de har. Lite som att gå runt med en prislapp på sina märkeskläder när loggan inte syns tillräckligt tydligt.

    Okej fast det är väl bara låta dom göra det? Det skadar ju ingen. Som sagt skummaste diskussionen.

  Det är ytterst opassande att använda sig av uttrycket ”white trash” då det förutsätter att icke-vita människor automatiskt faller under kategorin ”trash”, medans för vita behövs en speciell term. Beklämmande att se all ängslighet och klassförakt i dessa trådar.

   Nej, det stämmer inte. I sådana fall får den tolkningen stå för dig. White trash kommer från USA och syftar på vita som bor i trailerparks och har lågstatusjobb eller är arbetslösa.

    Så du kan alltså inte se det problematiska i att peka på människors hudfärg i fall när det är irrelevant? Jag känner till uttryckets härkomst men jag förstår inte på vilket sätt det skulle rättfärdiga användandet av det.

     Jag själv använder inte ordet och självklart ska man inte använda sig av nedsättande termer överhuvudtaget som svar på din fråga oavsätt om ordet white är med eller inte. Men det du skriver om att man använder ordet white innan trash för att man redan ser andra hudfärger som trash är fel, whitetrash är ett ord som används nedsättande mot fattiga vita i USA och ordet används även av poc i USA.

  Hahaha, jag drog ut på stan efter att ha lämnat mina kommentarer. Stammisstället har visst bytit ut alla sina glas mot Iittala, och de har minsann kvar lapparna för att de tycker att det är finare så. Jag kör mina i både diskmaskin och för hand, lappjäveln lossnar inte vad jag än gör. Dessutom tycker jag personligen om den röda färgklicken på glasen och muggarna. Men jag är ju halvfinsk, vad vet jag?

  Jag tycker det är lite kul att det ska vara wt hade blivit chockad om iitala glas dök upp i my name is earl liksom. Röda plastmuggar typ det är wt

  Herregud, när jag ställde frågan om varför man ska ha klisterlapparna i första inlägget hade jag aldrig kunnat tänka mig att denna diskussion skulle uppstå. Har själv tänkt att det är meningen att klistermärken ska av, precis som prislappen på ett nytt klädesplagg. Och så tycker jag inte det ser snyggt ut. Men nu vet jag i alla fall vilka åsikter det finns i denna fråga.

  Jag är av samma åsikt som Magdalena Ribbing, klistermärket ska bort. Ohygieniskt samt fult, Iittala’s logga är dessutom graverad i foten på glasen om någon missat.

  http://mobil.blogg.dn.se/etikettfragan/2013/05/23/markesskryt/

  Men å andra sidan, det är en liten klisterlapp och folk får göra precis vad de vill med saker de själva köpt och använder. Världen går inte under 🙂

  ”Bloggbevaknings kommentarsfält sponsras idag stolt av Familjeliv!”

  Nu förstår jag ingenting, räknas Iittalas glas som överklass? De kostar väl typ 100kr styck? Herregud vad är då jag som samlar på Kosta Boda? Får banne mig hosta upp 400kr för ETT. Aldrog ens reflekterat över om det är överklass utan valde några som jag vet är av bra kvalité och framförallt är snygga.

  Herregud.. Jag är i antikbranschen och man skall självklart låta klisterlapparna sitta kvar. 50 år senare är det lättare att identifiera modellerna på detta sätt då det finns tusentals glas i olika modeller. Vill man säkra värdet på sina saker inför framtiden – ja då ger man fan i att ta bort klisterlapparna.

  Inser att jag är några dagar sen på bollen, men måste få tillägga: Jag känner han som sålde in etiketterna till Orrefors från allra första början! (Ja, han är över 90 år idag.) Han är extremt passionerad vad gäller etiketter och har jobbat med Orrefors i åratal, så jag har fått en och annan utläggning angående dessa. Etiketterna ska sitta KVAR! Limmet på etiketterna är speciellt framtaget för att det ska hålla i evigheter. Får man tag på riktigt gammalt glas från Orrefors ser man att loggan är inristad för hand. Jag antar att detta blev för dyrt/krångligt och att det var anledningen till att de bytte till etiketter. Håller med ovanstående om att det även för antikvärdet är viktigt att låta etiketten sitta kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *