Kakan Hermansson ryter till!

Kakan Hermansson:

kakan

Kakan hyllar Monkis kampanj att ha olika, helt oretuscherade modeller i sina nya kampanjer för under- och badkläder.
Samtidigt skickar hon en enorm känga till företaget för denna så ”inkluderande” kampanj eftersom storlekarna inte gå längre upp än till large.

Jag har inte haft på mig bad eller underkläder i storlek Large sen I don’t know, 7an typ. Det här är inte en inkluderande kampanj. HUR SVÅRT ÄR DET ATT GÖRA BAD OCH UNDERKLÄDER I STORLEK XL OCH STÖRRE? Det är pinsamt att utge sig för att vara radikal och missa det uppenbara, utge sig för att vilja ändra på normer och sen ändå va så sjukt normativ.
Det värsta är alla dom tjejer och andra personer som kanske jublar när dom ser kollektionen och sen förstår att nä, den här kampanjen, den var heller inte nåt för mig. Så jävla svenskt, att claima radikalitet men va precis som alla andra.//Kakan

Jag kan inte annat än hålla med.
Jag undrar hur stor procent av Sveriges befolkning som drar en större storlek i bad eller underkläder än en large? Jag behöver minst en XL i min överdel och är ju då exkluderad från de här kampanjerna hur bra de än må vara…

Varför göra något halvbra när man skulle kunna göra det helbra?

97 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Alltså jag är tunn och smal men har inte haft small på trosor sen jag var tonåring. Har storlek 42 eller XL i trosor nu (även i jeans från tex Gina) och tänker ofta på hur dåligt det är… om min kropp är störst enligt deras storlekar, vart handlar jag om jag skulle gå upp några kilon?
    Sjukt.

      Då himla tunn och smal kan du ju inte va, för då skulle du inte ha 42/XL. Jag drar S och jag är smal/vältränad. Jag drog inte ens XL som höggravid så låter inte så sannolikt att man kan vara smal och ha den storleken.

        Fettförakt much?

          Det är inget fettförakt. Det är bara fakta oavsett hur obekvämt det är att höra det: Man är inte smal om man drar 42/XL, såvida man inte är väldigt lång. ML är verkligen blind om hon anser sig själv vara ”smal och tunn”.

          Det är faktiskt ganska sjukt om man anser sig smal med den klädstorleken. Särskilt med tanke på att en 42 är myycket större nu än för 10 år sen. Vad är nästa steg? Fetma är normen och grav övervikt är ”chubby”?

            Hon kanske har ett stort arsle?
            Har 36 i allting på överdelen men 40 i trosor etc för att mitt arsle ska få plats. Är inte tjock alls, faktiskt haft anorexia men arslet mitt har aldrig haft anorexia 🙂
            Så ni är ute och cyklar!

            Är ej blind! Vägrar dock ha på mig kläder som skär in i röven på mig. Har storlek 34 i toppar, men 34 i trosor går fan inte. Storlek 42 sitter bra tycker jag. Som sagt, 175 lång och 58kg.

            Fast vänta här nu, det är inget fettförakt. Jag anser mig hyfsat smal, absolut ingen man stirrar chockerad på och tänker ”jävlar, hon kan inte ha ätit på en vecka” och jag köpte den 25/1 (LÖÖÖÖÖNING!) ett par trosor på Gina i storlek M och de är för stora. Skulle kunna dra ett par S eller XS men tror XS skulle smita in lite för mycket i röven för att mitt kontorsjobb skulle bli bekvämt.

          Huuuur är det fettförakt?!

        Gå och lägg dig Lina

        Är 175 lång och väger 58 kg. Har dock fött barn så kan ju vara det. Storlekar bryr jag mig dock inte då mycket om. Köper det som är bekvämt 🙂

        Seriöst, jag har varit underviktig hela mitt liv (gener, ätit som en häst…) men har haft 40 i trosstorlek. Man kan vara smal och ha större storlekar ändå, butikernas storlekar är ju fucked. Alla ser olika ut, face it.

        Hört talas om brett bäcken, alla är olika, you know.. väger mindre än före min graviditet men har gått från XS till M pga att bäckenstorleken ändrats.

        För att vara smal ska en alltså inte ha något fett alls på hela kroppen? En kan inte vara smal exempelvis om en har stora bröst som består mycket av fett men resterande av kroppen har väldigt lite fett? Allting är inte svart & vitt… När jag var ätstörd och vägde runt 50 kg (är 173 cm) så var dom flesta delar på min kropp väldigt smala, min överkropp var säkert en 34a men just rumpan, om den ska vara liten måste jag säkert väga 40 kg… Du kanske fattar vad jag menar…

      Nej du verkar inte speciellt ”smal och tunn”. Om du är tunn med dina XL/42 är jag isåfall antagligen döende med min XXS/32.

        Inte döende. Men väldigt smal. Och det ryms tydligen mycket förakt i din xxs mot de som är större än dig. Ingen vikt är bättre än någon annan så länge man inte är skadligt smal eller skadligt stor men I tell you Girl, Skulle hellre vara 42 än 32.

          Jag håller med dig om att ingen vikt är bättre än någon annan, så länge man inte är extremt åt något av hållen. Men jag tycker det är märkligt att anse sig själv vara smal och tunn med en så stor klädstorlek. Du hade hellre varit storlek 42 än 32? Var det en lite subtil hint att jag inte har en önskvärd kropp? Hoppas att du blir en storlek 42 nån dag då om du inte redan är 🙂

            Tillbakakaka! 🙂 du pratar illa och säger att man inte kan vara smal om man har 40-42 i nederdelen och att den personen är blind som tror att den är smal? Så då sa jag att jag hellre är 42 än 32, för det är min åsikt, sen vill ngn annan hellre vara 32 än 42, ja tur att vi alla vill och tycker olika 🙂

            Du är fin som du är, men det är större människor också så droppa attityden så matchar din personlighet din perfekta kropp, för vi är alla bra som vi är. Du med. 🙂

            Lina har väl inte sagt att en smal person är finare, det är du som verkar ha åsikter om vilken kropp som är finast. Lina har enbart en annan definition på smal än ML (och säkert många andra) har.

            Förtydligande: alla mina kommentarer är riktade till ”M”

          Hahaha fyfan ida vilken korkad och vidrig kommentar. Hävdar i samma jävla mening att ingen storlek är bättre än nån annan men att du hellre är en storlek framför den andra. Jag är 32 i mina kläder och kan säga dig att man inte per automatik är ”jävligt smal” eller ens FÖR smal som vissa går runt och tror. Jag är perfekt storlek för min kropp och tycker det är skamligt att det ska vara okej att bete sig som åsneröv mot smala bara för att hylla de större. Med det sagt gäller det även de med storlek XL, man behöver inte vara fet/tjock bara för man är den storleken. Inte XXL heller (Lägger inte heller värdering i ordet fet eller tjock,est för ”jämförelse”, fast jag själv kan tycka det är synd orden blivit så negativa)

          Sluta shamea större personer och sluta shamea ”för smala”, vet att det är värre för de större, men det är bara onödigt att hugga smala i ryggen för att hylla större.

        Haha gud alltså. Ni vet ju inte ens hur jag ser ut?
        JAG HAR FÖTT TRE BARN for fuck sake. Mina höfter och röven ommöblerades då.
        Jag vägde mig senast igår. Så nej, tjock är jag absolut inte.

        Den här diskussionen säger ju rätt mycket om samhället tycker jag.

          Jag tycker det är jättekonstigt att se sig själv som tunn och smal med storlek XL/42, det är vad jag reagerade på, särskilt som jag drar en mycket mindre storlek och anser mig själv vara normalbyggd. Insinuerar inte att du är tjock bara för det. Inget personligt och det var inte meningen att spekulera i hur du ser ut eller så. Jag ber om ursäkt.

            Jag vet inte hur du vill att dina kläder ska sitta, men jag får panik av för tighta underdelar, speciellt efter att jag fött barn. Blir uppblåst i magen av för tighta trosor och jeans. Får på mig mindre storlekar men tycker 42 sitter mest bekvämt.
            Tycker inte jag behöver skriva mer än så. Hela diskussionen som blev av att jag valde ordet smak och sen skrev storlek 42 verkade få folk att gå i taket.

            Du anser dig som normalbyggd, ska vi bete oss som du och säga: hur kan du se dig som normalbyggd, XXS/32 är barnstorlek… är du blind som inte ser att du inte är normalbyggd? Se till att alltid tänka: hmm… Vill jag själv att någon skriver så till mig? Hur mår jag om någon skriver så till mig?
            Bra att du bad om ursäkt, hoppas bara du inte ber om ursäkt men inte inser vad du gjort för fel.

            Men det beror ju på modell på trosorna och vad man tycker är skönt. Jag har samma mått som ML, väger 58 kg och är 174 lång.
            Jag har rutor på magen, alla revben syns och jag glider omkring i HM’s gravidtrosor i storlek 40. Jag kan nog ha de i 36 också, men det tycker jag inte är skönt.
            Är det sjukt att jag anser mig smal också?

          Undrar vad du skulle säga om min kompis som köper XXS och ofta handlar på barnavdelningen för tjejer 12-10 år… döende? Sist hon frågade på H&M om de hade plagget hon ville ha för tjejer 8-6 år fick vi bara konstiga blickar och fick lämna. Hon är väldigt smal, minst sagt.

            Linnea, menar du mig eller? Jag säger ingenting om någon storlek, jag har pendlat i storlekar hela mitt liv, jag har också handlat på barnavdelningen, det är billigare hallå? Jag kan även köpa barnskor, hallå vet ni hur mkt billigare märkesskor ??? Jag ger bara tillbaka till ”M” som uttalade sig korkat till ”ML” 🙂

            Tror att alla här utgår från sina egna kroppar. Iallafall M och Lina mfl. Att påstå att man inte kan se ut på ett visst sätt av pga storlek är jättetrångsynt.

            Utgår jag från min kropp så vet jag att jag skulle inte må bra om jag hade storlek 34 i trosor. Medan andra här anser sig normalbyggda i storlek 32 /XXS.

          Till Ida; Ja jag uttryckte mig mycket klumpigt och sårande. Hade någon spekulerat i hur min kropp ser ut och min klädstorlek på det sättet så hade jag definitivt tagit illa vid mig. Det är därför jag ber om ursäkt, känner mig dum. Jag står fast vid att jag inte tycker att XL/42 är särskilt litet/smalt men jag hade inte behövt uttrycka mig på det sättet eller ens uttryckt mig alls. Därför ber jag om ursäkt till ML.

            Tack för ursäkten.

            Tycker dock att man inte kan stirra sig blind på storlekar, så att tro att 42 bara är en kroppstyp blir galet. Vi är olika formade. Är platt, tunn och lång, har A-kupa över bysten.Däremot bred över höfterna efter barnafödande. Tror inte jag är EN storlek, utan många.

        Jag är 150cm och väger 45kg, behöver också typ xs/xxs på vissa kläder.

      Ok jag väger alltså alldeles för lite för min längd och jag gör precis samma som ML dvs köper trosor i strl 40-42 när jag köper kjolar och byxor i 34 och jag har ställt mig samma fråga, om jag använder underkläder för dem som ”ska” ha 40-42 hur ska de hitta bekväma underkläder när jag använder deras.

      Däremot så vänder sig väl Monki till tonåringar och jag misstänker att de flesta i den åldern kan ha deras kläder.

      Jag å min sida var inne på Kapahl och ville ha en klänning men den är inte tillverkad i strl 34 pga att de flesta som är i deras kundgrupp är i en ålder där få bär så små kläder. Bara att acceptera att jag inte tillhör gruppen som de tjänar pengar på. Det får man väl acceptera när det kommer till alla sorters verksamheter. Ingen mänsklig rättighet att just jag ska vara deras målgrupp.

        Klart det inte är en mänsklig rättighet att tillhöra en viss målgrupp, men skillnad är väl ändå även att du isf kan gå till någon av alla andra butiker som faktiskt har strl 34, vilket ju ändå är en majoritet. Den omvända situationen är inte densamma, det är inte särskilt många butiker som har större strl än large och verkligen inte av high end märken, så det är inte lika lätt att bara traska vidare.

          När du slutar att handla i kedjor för tonåringar så slutar det med att finns kläder i strl 34. De börjar alla på strl 36. Då får man handlar kläder i märkesbutiker.

          Vad med om jag haft strl 34 i skor. Ska jag tänka lika som du då? Eller om jag är 2m lång?

          Faktum är att jag inte kan hitta alla sotres kläder för vuxna. Inte helt ovanligt att jag får köpa kläder för barn och inte då heller passar de.

          Men om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte hur butikers modell för kroppar ser ut, för det kan inte vara många som det sitter helt 100 på. Jag tror vi är många om tackar så mycket för streechens ankomst i kläderna. 🙂

            Jag måste handla på barnsidan ibland pga att jag är så liten i kroppen, kort och smal. Men det är inget jag klagar över, man kan inte få allt anpassat! 🙂

            Vore intressant att se hur stor andel av den kvinnliga befolkningen som är 2 m lång och hur många det är som har större storlek än L. Tycker jämförelsen haltar.

        Men sitter inte trosorna helt slappt då? Jag har väl rätt ”fet” (ingen värdering) röv och behöver liksom trosor som håller ihop. Köper alltid m/l 40/42. Men det krävs iofs en väldigt specifik modell och material, skulle aldrig kunna köpa vanlig bomullsmodell det delar liksom mina skinkor (som när man har för liten bh) troskanten måste gå under skinkan annars är det kaos. Och de kan inte vara låga, och absolut inte låga byxor för då visar jag hela rövskåran. Haha, köper alltså en enda modell av svarta trosor, som min kille kallar granny-pants.

          Jag avskyr när det känns som att trosorna stasar eller lätt glider in mellan skinkorna så de får heller fladdra lite runt låren då, vilket alla verkligen inte gör. Mina trosor hänger lite löst från höften = perfekt. 😉

          String köper jag alltid XL i. 😛

            EXAKT så. Hellre ett litet schysst häng än något som skaver in, haha. Får verkligen panik av för tighta underkläder/byxor.

      173 cm och 57 kg här och har oftast large eller xl i trosor pga breda höfter. Tycker att jag är ganska smal, men tydligen är jag extra stor.

    Förstår att det är jobbigt om det är svårt att hitta kläder i rätt storlek. Förstår dock inte varför marknaden inte följer med om efterfrågan på större storlekar är så pass stor som det låter i många sociala medier? Det är ju vinstdrivande företag vi pratar om, skulle marknaden finnas borde även utbudet öka?

    Nu kan jag inte svara på hur fördelningen mellan befolkningen har i klädstorlek. Däremot kan jag bara utgå ifrån att Monki någonstans har dragit (och säkert undersökt i vilka storlekar de säljer mest av etc) slutsatsen att det inte är så pass stor andel som köper i en större storlek än L och därför ansett att det kanske inte är bra eller lönsamt för dem att tillverka större stl. Det slutar oftast med att företag måste rea ut kläderna till väldigt billiga priser eller till och med gå back på dem då de inte blir sålda. Ett företag måste tänka ekonomiskt vare vad vi tycker om det eller inte. Sedan kan man absolut argumentera att de ändå har ett ansvar att se till att inte förespråka osunda ideal eller exkludera människor (kön, hudfärg, etnicitet, storlek etc etc), men det är väl där det är en gråzon mellan lönsamhet och ansvar.
    Ett företag har ingen skyldighet att ta ansvar, däremot så gör dem det för att de vill tjäna pengar och det gör man inte om man beter sig dåligt 🙂

      Sen ska man tänka också på miljön. Det är inte bra om vi bara syr upp massa kläder i alla storlekar om det är en bråkdel av dem som blir sålda, då tär vi mer på miljön 🙁

    Och jag är kort och behöver storlek 34/XS men upplever Monkis storlekar som väldigt stora, inte alls motsvarande en 34 hos tex H&M, därför kan jag inte heller handla där. Svårt att göra alla nöjda även om jag håller med om att de borde erbjuda XL som ju är en storlek de flesta andra klädbutiker har i sitt sortiment.

    När jag går i affärer (H&M, Monki, Gina osv) upplever jag att L och XL alltid är kvar. Finns drivor med stora kläder kvar rea efter rea. När jag ska köpa S eller M är det alltid få plagg kvar. Har folk antigen S/M eller XL/XXL? Verkar inte finnas så stor efterfrågan på de stora storlekarna i affärerna? Handlar det om att passformen är fel för större i dessa affärer? Brukar alltid reta mig och tänka vad ekonomiskt det vore om jag hade XL för det är ju nästan bara det som finns kvar i de snygga kläderna.. Låter väl som en galning nu men detta är något jag funderat på länge och får inte ihop det. Finns det en efterfrågan hade väl affärerna skaffat större storlekar? Nån med ekonomisk utbildning eller nåt som har nån tanke? Vad beror detta på?

      Håller med! Man skulle haft XL, de hänger ju alltid kvar med grym rea ?

      Tycker snarare det är tvärtom, hänger alltid bara kvar XS och S.. Man är väl så negativ att man bara ser det man inte letar efter, typ.

        Fast när jag tänker efter har det nog med affären att göra också. Jag handlar inte i tonårsbutikerna, typ Gina Tricot eller Bik Bok, utan snarare Lindex eller KappAhl. I de sistnämnda är ju medelåldern på kunderna högre och därmed blir väl storlekarna som reas ut annorlunda 🙂

          De som hänger kvar på Lindex och Kappahl hänger nog där för att passformen kan vara riktigt dålig i de storlekarna.. Prövade ett par kostymbyxor på kappahl i strlk 44 (har normalt 42) och de gick knappt upp över låren och var sjukt små i midjan, som att dra på sig ett par 38or för mig. Och klänningar/toppar blir ofta fyrkantiga tält i strlk 42 (40 kan va gränsfall) och sitter liksom inte bra, är nog därför de hänger kvar på rean. Tycker HM är mycket bättre med shysst passform i de storlekarna 🙂

      Vad det blir för storlekar kvar på rean beror nog på vilken stad man bor i och affär, när jag var inne på Cubus hade de massvis med tights och byxor i minsta storleken kvar på rean men inga i andra större storlekar.

      Hej! Tyvärr är ofta kläderna dåligt anpassade efter stora personer. De har endast lagt till mer tyg i många fall och då sitter kläderna jättefult, obekvämt eller så har de inte gjort sömmarna större så i vissa fall skulle armarna eller bysten domna bort efter en stund.
      Och tittar vi till ”plussize” avdelningen är tyvärr många av kläderna tält med öppningar för huvud och armar. Helt oformliga, oftast jättelånga eftersom de verkar tro att ju bredare man är desto långre är man och de är ofta tantiga i brist på bättre ord.
      När de går upp i storlek på kläder känns det som att vissa klädmärken inte alls tar hänsyn till större byst, större armar, större magomfång(dvs behövs mer längd). Det skulle vara fint att se att de sydde om kläderna bara en smula, så att de passar en större figur och ändå är figursydda.
      Det finns många bra och fina kläder för oss större personer också, men detta är i alla fall för mig några av sakerna som drar ner betyget för storlekar större än L.

        Det är precis likadant för mig som ofta är för liten för minsta storleken (160 ’lång’, noll höfter och 70A). Ska en söm sitta precis under bysten sitter den över magen på mig. Urringningen vid naveln. Bylsigt över grenen för att byxorna är sydda för bredare höfter.

        The list goes on. #jaäintbitter

          Haha åh känner igen problemet med dom jävla sömmarna. Fast har tvärtom – är det meningen att den ska sitta under bysten så hamnar den mitt på mina 80D och liksom delar upp dom så att jag får dubbel-tuttar. Och försöker man dra ner sömmen till rätt plats väller dom liksom ut ovanför istället. Är inte överviktig för övrigt, bara stora bröst vilket gör att överdelar alltid sitter fel och skjortor är bara att glömma.

        Jag läste om detta någonstans, att alla kläder sys efter ett visst mått (alltså minsta, modellmänniska-storleken), och sen skalas bara de måtten upp till de större storlekarna.
        Det är därför större storlekar kan bli så ofantligt konstiga, eftersom större människor kan se så väldigt olika ut, i och med vart fett och muskler sitter osv, jämfört med riktigt smala personer som de flesta har mer eller mindre samma kroppsform.
        Ingen större människa ser ju ut som en uppskalad modellperson, utan får kanske större höfter och mage men har fortfarande smalare armar, någon har jättestora bröst och nästa kanske inga alls, någon har stora armar men smala höfter osv.
        Det är därför storlekar är så djävliga, för egentligen är alla storlekar sydda efter den minsta personens kroppsform.

      Jag är tjock, och har L/ XL i typ alla butiker. Men icke på Gina tricot där jag har M på alla överdelar/ klänningar. Så det känns om o Gina kläder är extra stora

      På HM går ju inte storlekarna över L på de flesta plaggen och deras ”Plus” sortiment har ju så överjävligt fula och få plagg att välja mellan att det inte är konstigt att de finns kvar.
      Monki och resterande fjortiskedjor är jag aldrig inne på så deras sortimjent kan jag inte uttala mig om.

      MVH 33-årig tjock tant som bara handlar på Gudrun Sjödén numera

        Deras plusavdelningar är dessutom helt åt helvete. Tror dom försvunnit från 80-90% av alla HMaffärer i hela landet vilket är fucked up. När jag för några år sedan frågade var plusavdelningen låg någonstans för dom hade ändrat om och jag kände mig vilsen. Då blev jag utskälld och hon skrek över hela affären att ”NÄ HÄR HAR VI INGA TJOCKISKLÄDER KVAR. DU FÅR GÅ NÅGONANNANSTANS!” och jag kände hur alla i hela affären stirrade ut mig och min syster. Mejlade HM och fick ingen ursäkt tillbaka. Inte handlat på HM sedan dess.

    Jag tycker kampanjen är bra och normbrytare om man jämför med HMs swimwear bilder, det är ett steg i rätt riktning. Den rosa toppen till vänster tror jag skulle passa dig CamCam, den ser ut att vara stor i storleken, sen kanske det inte är bekvämt om det väller ut men det är ju en smaksak.

      Tyvärr sitter den ju väldigt illa på modellen. Trist att kläderna bara sitter bra på de två smalare personerna. Det verkar som de bara passar traditionellt proportionerliga kroppar vilket gör att budskapet inte riktigt går fram, trots förmodat goda intentioner.

    Jag ser ut enligt ”normen”. Är 172 cm lång och väger 63 kg. MEN jag har storlek 65F i BH:ar. Måste också ha XL eller i sällsynta fall L om jag ska köpa bikini på vanliga butiker. De försöker men de når inte hela vägen fram..

    Till att börja med så är Monkis storlekar väldigt stora. Jag som brukar vara s/m är s/xs hos dem.
    Sedan är det inte välgörenhet de pysslar med utan de tillverkar kläder som säljer. Ja, folk blir tjockare och tjockare i Sverige men majoriteten av befolkningen ligger fortfarande inom spannet där de ”vanliga” klädstorlekarna ligger.

    Har man speciella behov får man leta efter märken som uppfyller dessa, inte kräva att alla ska tillverka kläder på det sättet.
    Själv har jag väldigt stora höfter och en slankare midja vilken gör det svårt för mig att hitta klänningar som sitter bra.

    Det Monki däremot gör är att visa normbrytande kroppstyper och olika hudfärger. Modellerna speglar Monkis målgrupp.

    Varför Kakan enbart tar upp storleken på modellerna säger mer om att hon känner sig sårad snarare än att hon har ett vasst öga. Varför ifrågasätter hon inte att det bara är unga som är modeller? Eller att det inte är några transkvinnor?

      Nej men vad befängt att även tjocka personer ska ta plats i samhället. Så kan vi ju inte ha det! Inte fan ska vi bygga handikappsramper heller för de som har handikapp, eftersom majoriteten inte har några sådana.
      Och.. nej, alla tjocka kan inte hjälpa att de är tjocka. Ja, vissa handikappade kan hjälpa att de har handikapp (tänker t.ex. de som kört rattfulla och skadat sig).

        Vänta nu.. Jämför du handikappade människor med feta människor? Att vara fet är självvalt och går således att göra något åt. Att vara handikappad är däremot svårare att göra något åt tror jag. Men vad vet jag..?

          Fast riktigt så enkelt är det inte. Om man plötsligt blir handikappad mitt i livet så blir man lätt fet också eftersom man inte kan röra sig som man är van vid. Äta kan man däremot göra. Ingen lätt ekvation, jag lovar. Man ska nog inte döma folk om man inte själv varit i samma sits…

        Självklart får tjocka människor ta plats i samhället. Det var inte överhuvudtaget det jag sa. Jag är också fullt medveten om att man kan bli tjock av sjukdom (både fysisk och psykisk).

        Att skrika på ett vinstdrivande företag är däremot inte det mest effektiva (av de anledningarna jag tog upp innan).
        Om du verkligen vill göra skillnad för tjocka människor och kläder föreslår jag att du drar igång ett projekt med mål att sälja kläder till tjocka människor.

        Om du tycker att marknaden finns så säger jag ”kör”, vi behöver fler entreprenörer i Sverige.

        ”Anonym”, jag tycker sedan att du kan se över hur du besvarade min kommentar. Jag skrev inga påhopp eller något elakt.
        Du har givetvis ingen skyldighet att besvara kommentaren vänligt men med en trevliga ton är det större chans att få motparten att lyssna.

      ”Till att börja med så är Monkis storlekar väldigt stora. Jag som brukar vara s/m är s/xs hos dem.”

      Menar du inte att du brukar vara en s/xs men storlekarna där är som s/m, om dem nu är väldigt stora? eller menar du små?

      Eller missförstår jag (x ber om ursäkt annars

        Tror hon menar att hon brukar ha S eller M, men på Monki har hon XS eller S – att Monkis M är för stort 🙂

          Jahaa då missförstod jag ^^ tack!

    brukar ju vara så att företag börjar någonstans och sedan utökar sortimentet med tiden. Kan vara så att dem har information att det inte är så många över den storleken som köper badkläder och då inte satsar på det för att inte lägga extra kostnad på produktion som kanske inte ens säljs. Men å andra sidan så kan jag tycka, hur det än ligger till, att ett litet utbud bör finnas i lager för att själva få in en statistik på hur många som är intresserade m.m och utgå utifrån det. Vet inte heller hur storlekarna ser ut där, en L kanske sitter som en M, L eller XL. ibland sitter det helt konstigt.

    Jag tycker det är svårt med kläder över huvud taget. Jag är 160, rätt smal, men med stora bröst. Behöver ibland gå upp i L för att det ska passa över bysten, men då hänger det som en säck runt midja och axlar. Plus att det är alldeles för långt.
    Man borde gå en sykurs och sy sina egna kläder

      Oh, jag känner igen det problemet så jävla väl. Jag har tur att min pappa syr så han syr alltid in mina kläder så det sitter snygg! Kolla fall du har någon i din närhet som kan fixa 🙂 annars om det är ett plagg du älskar kolla vad det skulle kosta hos en skräddare 🙂

    Jag har storlek 34/xs i de flesta kläder men jag är dock ganska normallång. Är inte heller underviktig alls som det ofta låter på folk att man är om man är mindre än 38.

    Upplever att monkis kläder i många fall är väldigt stora för min kroppsform (även i xs) och mystiskt sydda. Vissa kläder passar bra, medan andra hänger som en säck på mig. På H&M däremot passar kläderna i 34 bra på bredden, men H&M verkar automatiskt anta att bara för att jag har storlek 34 är jag 150 cm så många av kläderna är rent ut sagt superkorta. Och om jag nu hittar en tröja som sitter perfekt – då kan det hända att den sitter bedrövligt på armarna och jag knappt kan röra dem. Men ibland hittar man guldkorn som sitter perfekt, men det är inte alltid superlätt för mig heller.

    Min poäng är; kläder kommer aldrig att passa alla kroppsformer. Klart att man som storbystad har svårt att få på sig vissa kläder, men skulle man ändra modellen skulle istället personer med liten byst och större storlek uppleva att storleken var fel. Det kanske vore bättre att fokusera på klädernas modeller än på själva storleken. Alla modeller kommer inte att passa! Oavsett kroppsstorlek/form.

    Perfekt baddräkt om man vill visa hela könet som hon i mitten gör. Blev så äcklad att jag inte orkar läsa färdigt din/vemdetnuärs text.

      Seriöst?? Du blev äcklad? Skärp dig..

    Så detta är en bild från kollektionen? VARFÖR har hon sandaler och strumpor?? Hahaha

      Fashion…jobbar i Ayia Napa, sa dar sag 80% av engelsmannen och engelskorna ut sommaren 2016…

      Tack!!! Vad är det för jävla kampanj haha?! Trodde reklam var till för att locka köpare men så fort man ska vara lite gränsöverstigande i det här landet så bli det parodi liksom… kan inget få vara samtidigt vackert o för alla kroppar??

    Om det nu är så som många i tråden har sagt, så borde storleken L på Monki passa på dem som vanligtvis har XL eller t.o.m. XXL.

    Jag har tröttnat på att försöka leta efter kläder som inte passar. Det är väldigt, väldigt sällan som jag hittar något som verkligen passar min kropp. Jag är 170 cm med storlek 32/34 men jag har väldigt breda axlar och liten midja. Toppar får antingen strama över axlarna och riskera att gå upp i sömmarna eller bylsa sig runt midjan.
    Jag har börjat sy in mina kläder, det var lite klurigt i början dock (inte min starkaste sida, tog mig två terminer i högstadiet att brodera på ett örngott). När jag köper kavajer så väljer jag en storlek större som jag sen får insydd i midjan 🙂 Sen är stretchtoppar en jättebra grej där man slipper kompromissa vad gäller storlek!

    Jag kan absolut förstå irritationen rent generellt över kedjor som inte har större storlekar med snygg passform, men jag tror inte alltid att det handlar om någon form av diskriminering/kränkning gentemot folk med högre vikt. Min kära sambo som är runt 2 m och muskulös har exakt samma problem, han måste köpa svindyra skjortor för att de inte ska sitta som en säck på honom. För att inte snacka om alla pirat byxor han hade kunnat fylla garderoben med, haha. Han har definitivt en kropp som samhället just nu ser som eftersträvansvärd, men det är inte särskilt lönsamt att göra en massa kläder för honom då inte majoriteten är byggda så. Jag tror därför inte att alla dessa kedjor gör detta för att diskriminera någon eller säga att någon kropp är mindre värd, utan helt enkelt för att tjäna så mycket pengar som möjligt på majoriteten av befolkningen har en viss storlek. Likadant som att storlek 37-39 i skor är vanligast och att man som tjej med storlek 43-44 oftast behöver välja ”herrskor” eller specialbeställa.

    Dock kan jag tycka att det klingar ganska illa just i detta fall, då de inte har större storlek än L. Väljer man att marknadsföra sig på detta sätt så får man ju också leva upp till det, det blir ju annars ganska löjeväckande.

      Autocorrect och ingen ordentlig korrekturläsning:

      *piratbyxor (usch för särskrivning)
      *som har en viss storlek (meningen blir ändå skum, men ni fattar säkert vad jag menar)

      HAJ.

    Har aldrig handlat på Monki men gick in och kollade på deras hemsida för att kolla storlekarna på deras underkläder.

    Det är en sak som ni verkar ha missat: Storlekarna går faktiskt upp till 42 och såvitt jag vet så är det XL is it not? Det verkar bara som att de har missat att skriva XL (proffsigt not).

    De hade klarat sig undan det här om de bara lagt till XL…

      Nej, 42 är large

      36/38 är S
      40/42 är M
      44/46 är L

      ”Grundstorleken” som man vanligtvis utgår ifrån när man skapar mönster till kläder är C38.

        Då har jag haft fel i hela mitt liv… Trodde det var såhär:
        XXS = 32
        XS = 34
        S = 36
        M = 38
        L = 40
        XL = 42

        Det är superförvirrande

          Bokstavstorlekar är dubbelstorlekar. Men vissa mindre företag hittar på lite eget och kör exempelvis en 36a som en S, 38 M osv. Det blir ju rätt storlekshopp även då, men är inte enligt svensk standard som större företag som Monki som går under Hm gör..

          När jag var yngre var storlekarna annorlunda.
          Då var
          S – 34/36
          M – 38/40
          L – 42/44
          osv..

          Storlekarna gjordes om ibörjan av 2000-talet tror jag.

          Så du har inte helt fel. ?

    Och när ett företag försöker göra någonting bra ska de halshuggas för att det inte var så bra som XXXXL-kvinnorna önskade. Blir sur på er. Heja på de som vågar utmana i reklam istället för att dissa.

    Det är väl ganska unikt att ett företag använder den här typen av olika modeller kan jag tycka. Men ändå likt förbannat även när de försöker så ska de få skit. Kommer säkert bygga vägar för mer fritänkande inom reklam …. verkligen

    Här måste jag ju skriva att jag är 180 cm lång och väger 85 kilo för annars räknas man inte som röst tydligen? Jag kanske inte är tillräckligt fet för att räknas?

    Tycker att deras reklam är grym.

    Jag är 170 cm och väger 45 kilo. Det är ett helvete att hitta kläder som passar 🙁
    Försöker gå upp i vikt men tyvärr så hindrar jag mig själv.
    Dumt det där när skönhetsideal är så inpräntat i hjärnan att min hälsa inte går först.
    Får hjälp dock, men det är en lång resa! 🙂

    Monki har svarat på kritiken här:

    http://www.chic.se/kakan-hermansson-kritiserar-monki-kampanj/

    Tycker dock inte det är ett särskilt bra svar eftersom svaret är att de ska börja med XL… Snart…

    Meh. Jag är lite lagom trivsamt överviktig (säger jag vissa dagar, mer klimakteriaktiga dagar står jag högröd framför spegeln och illvrålar), men jag är 178 cm lång. Jag drar minst XL och jag hatar att allt är gjort för kortare personer. Jag har velat ha en byxdress i flera flera år, men varje gång jag hittar och provar är det inte tillräckligt med tyg från nacke till gren och jag kan inte ha dem, alternativt får jag gå lite kutryggigt. Skräddarsytt framstår mer och mer lockande.

      Så olika vi upplever det. Jag är 165 cm, inte lång men inte jättekort, och många byxor, klänningar, markerade midjor och liknande är för långa. Som att allt är för folk som är 185cm typ =)

    TILL ALLA ER SOM HAR SVÅRT ATT HITTA KLÄDER I ER STORLEK SÅ SÄGER JAG BARA ASOS.COM!

    Dom har avdelningar för plus size, pitite (alltså personer som är väldigt små/smala), tall (för tjejer som är längre) och dom har även en short avdelning för dom som är kortare.

      Tack för tips! 😀 ?

      Alltså petite-avdelningen på asos är inte för smala utan för korta, Petite är för folk som är 160cm och under! De har ingen avdelning för ”skinny” eller så. För att alla ”vanliga” kläder på asos som inte är märkta med ”curve” eller ”plus size” är för smala människor.

    Intressant att läsa dessa kommentarer medan jag äter choklad. Skulle inte kunna bry mig mindre om att behöva köpa kläder i t.ex. H&M+ avdelningen. Är nöjd i min kropp och ifall någon affär ej har min storlek så köper jag i en annan som har. Ibland handlar jag även i mansavdelningen, speciellt t-shirts. Men, jag är ändå 183 cm lång och väger runt 80 kg och de flesta tröjor för kvinnor sitter skumt på mig. Oh well, finns mer intressanta grejer att fokusera på.

    Märklig kampanj. Det här känns som endast effektsökeri…

    Vi är flera små webbshoppar som jobbar med underkläder som redan gör detta. Men har storlekar som räcker till. Jag har ännu inte bytt alla bilder men det kommer en ny uppdaterad shop i vår.

    Ska en bikini/baddräkt sitta bra så fungerar inte ”L” utan det krävs bh-storlekar. Brallorna är en annan sak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.