Sanna Bråding kände sig tvingad att ändra sonens namn.

Sanna Bråding:

sanna
Saxat från Sannas blogg

Ni är många som undrat varför Sanna Brådings son första kallades ”Blakkie-Bee” och nu ”Lakkie-Bee” och Sanna svarar nu själv på frågan på sin blogg.

Hon menar på att de bytte namn på grund av att människor är så dömande men att förknippa ett namn eller hudfärg med någonting negativt – är det verkligen att vara dömande om det är så historien sett ut?
De som myntade begreppet var både dömande och kränkande, det säger jag ingenting om men nu?
Om hon skulle velat ge sin son ett namn som anspelar på N-ordet – skulle det fortfarande vara dömande om man ifrågasätter namnets lämplighet med tanke på dess historia?

Är inte det istället den krassa verkligheten – att ”blackie” på engelska är ett väldigt fult ord, ett rasistiskt skällsord som betyder ”svarting” vilket är ett hemskt sätt att benämna en människa på – enligt Sannas läsare Louise.
Kan jag ens skriva det här? Det känns inte rätt men hur ska jag annars beskriva det.
Givetvis kan man ”claima” tillbaka ett namn och försöka ändra på dess mening men en association kan ta lång tid att sudda ut men visst är det tråkigt att Sanna känner så här. =(

Själv associerar jag namnet mer till en svart häst än någonting annat med så är jag lite ”Min Häst-skadad” också från min ungdom.

 

27 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Håller med dig i det du skriver, men undrar också varför barn måste ha ”speciella” namn? När kane-lee och lakkie bee blir större och deras största önskan kommer vara att vara som alla andra barn och inte sticka ut så blir det svårt. Den förstfödda kan väl kalla sig för Lee men vad ska lakkie-bee kalla sig själv för? Sanna kan väl döpa om sig till rainbow-sunshine om hon nu tycker det är roligt med udda namn

   Jag hejar på ”udda” namn! Vem vill heta ”Anna Nilsson” liksom :/ Om man har integritet och uppskattar sin unika identitet bär man upp namnet, men om man är allmänt grå och hellre följer strömmen utan eftertanke kanske man föredrar intetsägande namn. Hellre provocera och förändra än vara tråkig och passiv imh.

    Jag blev retad för mitt ”unika namn” under hela min uppväxt. Det är svåruttalat och har man inte träffat mig kan man tro att det är ett mansnamn. Mina barn kommer heta typ Daniel och Sofia, det blir svårt att hitta på fula rim och liknande då. Att kräva av barnet att stå på sig tycker jag är för mycket begärt av ett litet barn. Hur hemskt det än är att jag ska behöva tänka såhär, så vill jag inte riskera att mina barn råkar ut för samma sak.

    Som om man skulle vara unik eller speciell bara för att man har ett udda namn…

  Jag anser att om man vill claima tillbaka ett namn och ge fingret åt rasister så gör man det själv som vuxen. Det står t.ex. barnets pappa helt fritt att själv byta tilltalsnamn. Man lägger helt enkelt inte över det ansvaret på ett litet oskyldigt barn.

  Bara för att man tror starkt på kvinnors rätt till sin egen kropp så döper man ju inte barnet till Porrstjärna Svensson eller Hårig-Stolt Feminist Andersson heller.

  Är själv mörkhyad och tyvärr har man ju fått höra en del öknamn som ”jävla neger” etc, under sin uppväxt. Ännu värre om jag dessutom hade haft ett namn som gett ”fripass” för folk att kalla mig tråkigheter. Så jag tycker helt klart barnet ska slippa detta namn, fast konstigt att Sanna som annars känns hyfsat klok inte reflekterat över det när namnet valdes. Ibland känns det som om kända personer bara vill ha så konstiga namn som möjligt på sina barn .

   känner med dig. Blivit kallad allt från babian till n*gerh*ra .
   Det känns så jobbigt att man liksom aldrig kommer komma undan försommar bara för att man fötts med en specifik färg.

    Jag blir faktiskt ledsen å era vägnar (jaa, tro det eller ej) även då det händer att jag själv säger ordet ne*er ibland. Men n*ger*ora och j*vla n*ger ? Jag har svårt att förstå att det finns så elaka folk ?

  Det regnar inomhus hos My. Tycker synd om henne! 🙁

  Är själv mörkhyad och tyvärr har man ju växt upp i ett samhälle där folk tagit sig rätten att komma med diverse öknamn och kommentarer ( blev kallad för ” jävla neger” varje dag av en klasskamrat tex) och skulle absolut inte velat ha ett namn som gett folk ännu mer anledning till detta. Lite förvånande att Sanna, som ändå känns hyfsat klok, inte verkar ha reflekterat över associationerna namnet ger redan när de valde det?

  Jag som tyckte det var så vackert. Jag tänker tydligen inte som många andra …

   För att många andra har namnets historia i åtanke men inte du?

    Ja möjligt. Jag såg bara ett vackert unikt barn.

     Ignorance is bliss, som man brukar säga.

      Japp, eller så väljer man bara hur man vill se på saker genom livet. tänker inte tjafsa om något så banalt att ord har olika betydelse för vissa än för andra.
      Tycker dock att det är trist att Sanna kände sig ”tvingad” att byta namn på sitt eget barn för att andra reagerar negativt på det. Det är ju inte så att hon döpte barnet Hitler direkt, som är ett riktigt namn, inte ett otäckt smeknamn på viss ”grupp” människor.
      Om pappan till barnet, som är mörkhyad inte reagerar negativt på det så är det kanske inte en sån stor deal egentligen. Men hey, tydligen är jag bara ignorant.

      Nej, det var förvisso inte namnet Hitler som var tilltänkt, men likväl ett namn som historiskt sett har använts för att förnedra och förminska svarta.

      Så det känns lite väl magstarkt att kalla det för att ”välja hur man vill se på saker i livet” eller att ”ord har olika betydelse för vissa än för andra.” Ja, för den vite priviligierade som utövade ordet och den svarte som utsattes för det hade ordet säkert jättemycket olika betydelse!

      Här råder absolut inget tjafs, jag är lugn som en filbunke. Trevlig kväll!

      Så Mbumba ”British” Mwasa är vit och priviligierad nu? För hans betydelse verkade ju vara det samma som för mig. Och Sanna, ja hon är vit, men kanske inte särskilt priviligierad med sin bakgrund. Japp magstarkt.

      Vet inte varför jag inte kan svara på ditt sista svar. Men ha en trevlig kväll du med. Häpp.

  haha IbiSSA :’)

  Det var väl för väl att pojken slapp heta Blakkie!

  Att ge sitt svarta barn ett namn som i andra sammanhang är ett rasistiskt öknamn är väl sådär. Att som VIT ge sitt svarta barn ett rasistisk öknamn är helt uppåt väggarna.

  Förstår hennes resonemang och att det inte fanns en enda ond tanke bakom. Men även om man har goda intentioner så kan det bli fett fel. Glad att hon valde bort det.

   Det är liksom inte upp till vita människor att claima tillbaka rasistiska ord.

    Håller med dig, men om man läser Sannas blogg så verkar det som om hon och den svarta pappan inte visste att det var ett skällsord som andvänts mot svarta. Hon försökte inte claima något som vit utan valde namnet för hon tyckte det var fint.

  Fattar inte heller detta med att ha konstiga namn och att döpa barnet till blakkie är jättekonstigt när han är hälften svart! Min ena katt heter Svarting men han är svart och ja en katt så tror inte han bryr sig:) tycker det är gulligt på honom.
  Hade ett ex som var döpt efter en viss planet, behöver jag säga att han döpte om sig… inte kul att heta konstiga namn. Annorlunda namn är väl en sak men knäppa namn nej tack.

   Får jag fråga vad exet hette? Blev nyfiken ?

   Min bror bytte också, från ett unikt dubbelnamn till det vanligaste namn man kan tänka sig, han fick våra föräldrar att gå med på det när han var 15. Jag själv har en massa ramsor och ”könsbyten” ekande i huvudet (många sa att mitt namn var ett pojknamn). Det är inte lätt att hantera sådant när man är en liten en. Jag vill dock inte byta längre, utan känner att jag måste väl ändå få vara jag, även om jag jämt känner att mitt namn är ”fel”. När jag var liten ville jag heta Hanna, men det är ju inte jag…

    Ååå jag heter Hanna och tycker det är skittråkigt! På min klass fanns det 4 Hanna, man blev confused bara ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.