”Jag frågar för en vän..”

Sindy Niklasson:

sindy

Tror ni Sindy – ambassadören för vit jul – frågar för att hon själv vill ta ett glas vin eller två under sitt ”bullebak” eller är hon generellt nyfiken på vad folk svarar?

Och vad ÄR rekommendationen?
Kan man ta ett glad vin under graviditeten eller är det nolltolerans som rekommenderas? När man ammar kan man väl ta ett glas vin med gott samvete som jag fattat det. Det känns som att de typ är olika rekommendationer beroende på vilket land man bor i.

Hur ställer ni er till frågan?
Och har ni? Eller har ni inte? 🙂

67 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ganska sorgligt att man inte kan hålla sig borta från alkoholen under sin graviditet. Hur många alkisar finns det i Sverige?

      Håller med.

    Jag har nolltolerans när det gäller alkohol under graviditet och i sällskap med mina barn.

      + Hundramiljoner

    Jag är gravid och skulle aldrig dricka alkohol nu! Det går emot instinkterna då allt jag dricker/äter Också går igenom till barnet.

    Nolltolerans!

    Att dricka under sin graviditet är otroligt oansvarigt och korkat. Vi vet ju alla att ifall man dricker alkohol går det över till fostret, dels direkt via moderkakan och dels ut i fostervattnet vilket fostret dricker. Detta kan ha allvarliga konsekvenser just för att fostrets lever inte är utvecklad och gör att fostret inte kan bryta ner alkohol.
    Barnet kan bli kortare, väga mindre, få mindre huvudomfång, skada växande nerver i hjärnan vilket leder till att barnets beteende och utveckling påverkas, kan bli överaktivt och få svårt att koncentrera sig. Ansiktets utseende och synen kan även påverkas. (Sammanfattning från 1177.se av mig).

    När man själv har PCOS och kommer förmodligen aldrig bli gravid/behöva försöka i många år med min partner så blir jag genuint ledsen när jag ser folk dricka alkohol och/eller röka under sin graviditet…

    Jag tyckte det var lätt att avstå under graviditeten, det är så kort tid av livet. Tycker liksom inte det finns nån anledning att chansa. Det svåra är väl i början om man vill vara lite hemlig men typ är bortbjuden. I vårt umgänge har det varit självklart att man inte dricker när man väntar barn, men hade en person på jobbet som rökte under grav. Kändes helt galet, och vansinnigt omodernt.

    Älskar dina rubriker på inläggen, Camcam! ?

    Jag har för mig att jag läste hos BB att hon hade fått en alkoholhaltig drink ist för alkoholfri när hon väntade Gillis och barnmorskan hade lugnat henne att det inte var någon fara..
    Men jag tror att det är bra att det finns ”avstå helt under graviditet” annars finns det nog flera som kan tänka sig ett glas då och då..
    Jag avstod helt för det känns inte rätt… lika dant med gravad/rök fisk, serranoskinka, vissa ostar, trots att man kan äta detta efter frysning av tex skinkan och tillagning av ostar.. kändes bara fel. Och vad är egentligen nio månader av ens liv?:)

    Nolltolerans under graviditet rekommenderas (i Sverige, det är lite olika rekommendationer i olika länder). Under amning kan man supa sig stupfull utan att det går över i bröstmjölken/till barnet. Sen är väl det inte att rekommendera av andra skäl 🙂

      Tack A! Så trött på att folk sprider myter om amning och alkohol. Bröstmjölk innehåller inte mer alkohol än blodet. Har man 2 promille är man aspackad men det är fortfarande mindre alkoholmängd än vad det tillexempel finns i saft. Dricker barnet bröstmjölk så förbränner det den minimala alkoholen och deras promillehalt är oförändrad.

    Min mamma rökte när hon väntade mig/mina syskon. Jag har skällt på henne för detta men på den tiden var det inte lika stort ståhej… Tror dock inte hon rökte som hon gör nu direkt. Men jag blev ju bra ändå! Likaså mina syskon. Själv skulle jag dock inte röka (för jag röker inte) under graviditet, eller dricka. Men jag har för mig att ett glas rödvin t.ex. inte var skadligt för fostret när denna diskussion var en het debatt?

      Så sjukt egentligen, men folk har ju så svårt att ge upp ciggen. Min mamma rökte också och jag har en mutation i immunförsvaret (oklart om det är pga rökningen), astma och Hortons (garanterat pga rökningen) så det är verkligen ett lotteri

        Precis ett lotteri. Och när allt kommer omkring är man nog inte så förbannat katig när man dragit nitlotten. Oavsett hur mycket man ”försvarar” sitt beteende under graviditeten (som alla som röker/dricker/snusar gör när den är gravida. ”Det är inte såååå farligt osv.)

    Folk tror att jag snusar under den här graviditeten. Började snusa igen när min dotter slutat amma och blev gravid två månader senare. Gick direkt över till onico efter rådfrågan av både läkare och barnmorska. Vilka jävla blickar man får nu. Magen i vädret, en ettåring på höften och en prilla under läppen. Orkar inte förklara heller. Människor har så mycket åsikter. Så jag låter dem tro vad de vill och vet att jag inte skadar mitt barn.

    Ät gravid nu. Skulle aldrig komma på tanken att alkohol.. försöker göra det bästa för mitt barn, förstås.

    Men självklart dricker jag inte under min graviditet! Har inte druckit sen jag och min sambo bestämde oss för att försöka. Jag tycker inte det är ett dugg jobbigt att avstå från alkohol överhuvudtaget, så att inte avstå under graviditeten är inte ens nånting jag reflekterat över. Det är bara så självklart. Och är det inte självklart att avstå från sprit och nikotin under ens graviditet måste man inse att man har ett problem.

    Tror inte Sindy vill dricka alkohol, tror snarare att hon vill veta hur de där 5% som inte avstår är funtade.

    Rekommendationen är nolltolerans då forskningen bakom ej kan stödja att ett glas vin om dagen är helt ofarligt. Jag smakar på ett vin jag är intresserad av men jag dricker inte i övrigt.

    Om man inte kan avstå från alkohol och cigaretter (droger tänker jag inte ens nämna) under den korta tid man är gravid kanske borde fundera om man är redo att skaffa barn.

      Word!

    Jobbar i butik och har uppmärksammat en kvinna som köper cigg, hennes man snusar. I början var jag lite osäker om även mannen rökte så att ciggen kanske var till honom. Men nu när hon blivit gravid och varit ett antal månader och jag studerat noga så inser jag att ciggen hon köper är till henne. Tex när hennes man kom tillbaka in en dag och sa ”höll nästan på at glömma hennes nu ju”.. det känns riktigt vidrigt att röka under graviditet. Är inte det konstigt att röka när man är gravid, när man vet hur skadligt det är?
    Har på tal om det även två kunder, en man och en kvinna, som har ett litet barn ihop (kan inte vara äldre än 2 år) som i princip alltid ”går på nåt” man ser i deras ögon att det inte är i sina sinnes fulla bruk. Vissa dagar är deras ögon alldeles dimmiga, svårt att stå stilla när de ska slå in sin kod med kortet. Speciellt kvinnan. Mår så jävla dåligt över detta, att det är ett barn inblandat och jag får se detta nästan varje dag. De köper otroliga mängder godis varje dag också, och varje gång barnet är med får hon stora mängder godis och skriker och gråter om hon inte får stoppa det i munnen redan innan kassan. Alltså vi snackar godis måndag till söndag för ett litet litet barn. De köper också till sig själva väldigt stora mängder. Men socker är väl inte det stora problemet utan mer att de är så sjukt jävla påtända när det har ett litet stackars barn…

      Skulle verkligen råda dig att göra en barnskyddsanmälan. Inte okej att vara drogpåverkad då man vistas med barn. Socialen gör en evaluering och om det anses nödvändigt, kan barnet omhändertas.

        Oj vilka fina ord! ? Aldrig hört om en evaluering, och då jobbar jag på soc med barn. Men i alla fall håller jag med i att anmäla! Det svåra är ju att du kanske inte vet namnet på dom? Ring oavsett socialtjänsten så kan du få råd i hur du ska göra. Du kan alltid vara anonym också!

        Brukar säga till alla som funderar på att anmäla att det är bättre att göra en anmälan för mycket än att göra en för lite.

      Jobbar också på socialtjänsten, anmäl!

    Som jag har förstått det har forskarna inte riktigt kommit fram till om det är värre för fostret om mamman dricker små mängder kontinuerligt eller dricker stora mängder ett fåtal gånger. Fostret kan vara mer sårbart vissa dagar än andra beroende på vad som händer i utvecklingen den dagen. Det är väl en stark anledning till att rekommendera gravida att avstå helt.

    En annan anledning till att förespråka nolltolerans även om ny forskning skulle visa att små mängder är okej är att folk har en tendens att avrunda uppåt när det passar dem: ”Om ett glas vin är okej kan det väl inte vara hela världen att ta två. Om två går bra kan jag nog ta ett till”…

    Skillnaden mellan graviditet och amning är att det ofödda barnet får samma alkoholhalt i blodet som mamman medan bröstmjölken får samma promille som blodet. Så om mamman har en promille på 3 får bebisen dricka bröstmjölk med en alkoholhalt på 0,3%.

    Nu har jag aldrig varit någon som tycker om att dricka varken mycket eller ofta, men jag kan ändå störa mig på när folk blir upprörda över en ammande kvinna som dricker. ”De som inte kan hålla sig borta från alkohol under den korta tiden har problem/älskar inte sina barn”. Jag har nu ammat i nästan 2,5 år… Nyligen drack jag en rom och cola. Det var gott och ingen kom till skada 🙂

      Amen to that! Dricker sällan men ammade mitt barn i över ett år. När vi var på semester drack jag en bloody Mary innan maten varje dag och någon öl och glas vin. Det är absolut inte hela världen! Rekommendationerna om 2-3 glas 1-2 ggr per vecka handlar inte om att barnet får i sig alkohol utan risken att utveckla beroende/hantera barn när man är alkoholpåverkad. Med andra ord borde samma rekommendation gälla alla pappor också. Jävla idiotisk diskriminering och missinformation som sprids. Sen tycker jag alkohol och spädbarn är en jävla dålig kombo.

    Jag dricker knappt alkohol annars så det var inte svårt att lägga av nu när jag är gravid. Jag tror för de flesta som inte lider av alkoholism eller nån annan form av missbruk är det enkelt att avstå. Men har man ett missbruk av alkohol eller cigg så kan jag tänka mig att det är otroligt svårt att sluta även om man vill och tänker på barnets bästa. En barnmorska berättade för mig att i såna lägen försöker man i främsta hand minska på alkoholintaget hos mamman utan att pressa personen för hårt eftersom man tenderar att dricka mer under press eller sorg.

    Valet mellan ditt barn och ditt sug efter alkohol borde ju inte vara annat än självklart…

    Nolltolerans. Likaså med andra droger och tobak under graviditeten. Är själv gravid och snart dags att föda. Satan vad man längtar efter en kall Duvel i sommar 🙂

      Åh samma här fast har bf i april. Längtar till sommardagar i solen med ett glas kall rosé! Varit gravid två somrar i rad…

      Åh, jag med! Jag har BF i april och längtar efter ett glas kallt mousserande i sommar!

    Jag drack inte under mina graviditeter.
    Eller jo en gång, men det var inte med flit, till mitt försvar, hahaha…
    Jag förväxlade en flaska. Trodde det var min vattenflaska, men det visade sig vara en flaska med sprit i (efter att ha skjutsat min sambo på fest under helgen). Så där satt jag, tog en klunk och svalde innan jag visste ordet av. Dessutom körandes med bil. Höggravid

    Hoppsan… Allt gick bra, barnet är idag 6,5 år gammalt och jag klarade av att köra bil. 😉

      Det är nolltolerans för min del också men liknande hände mig på nyår. Väntar vårt andra barn och vi hade köpt med alkoholfri cider till mig. Var så himla törstig, öppnade en flaska och tog en stor klunk…….ÖL. Hann inte reagera förrän jag redan svalt drickan.

    Rekommendationer hit o dit.
    Hur svårt kan det vara att bara ge fan i att dricka medan man är gravid???

    Låt bli! Punkt!

    Inte en droppe och kan inte förstå hur man ens kan ha ett behov av att dricka alkohol under graviditeten.

    Ingen alkohol, nikotin, ens en liten bit jäkla chevré. Jag la ner snusningen så fort jag plussade, det var inget snack om saken. Det är 9 månader det gäller. 9 månader för att det lilla pyret i magen ska få bästa möjliga förutsättningar att växa och utvecklas som det ska. Då kan man väl till och med käka lite bättre än man brukar.

      Word! Jag är gravid för andra gången nu, är sjukt noga med vad jag äter/dricker. Dricker inte ens koffein, skulle aldrig få för mig att dricka alkohol.

    Och som vanligt flyger moralkakorna i luften när det är svenskar i farten. Jag rekommenderar att ni vänder er uppmärksamhet utåt i världen och tittar på lite statistik. Jag kan berätta att ta ett glas vin som gravid då och då inte är nåt som skapar uppståndelse alls (tex i Frankrike, Spanien, England..) och dom har inte heller högre procentandel barn som föds med skador relaterade till alkohol. Det är enkel statistik. Att det finns en nolltolerans just i Sverige är inte konstigt när Svenskar generellt dricker på ett så jävla extremt sätt: bara på helgen och då 14 GT. Vi som folk kan inte behärska oss så bra som tex fransoser eller spanjorer här. Jag bor i en av de länder jag nämnde.

      Som gravid skulle jag inte ta risken. Jag sätter mitt barn före ev alkoholdrickande, jag vet att jag själv blir påverkad av ett glas.
      Sen kan folk i spanien tycka vad f-n som helst om det

      Fattar inte riktigt varför det alltid ska hänvisas till andra länder i sådana här sammanhang , som att vi svenskar är så uptight och tråkiga … själv bodde jag utomlands en period i ett land där de inte har nolltolerans vid bilkörning,

      Tyckte det var asjobbigt när vi hade middagar och folk drack och sen körde efteråt (tvivlar på att folk vet exakt var gränsen går många underskattar nog glas vin eller öl ) , Är väldigt glad för att vi har andra lagar här för att reaktionsförmågan försämras ju rätt fort, Hur man skulle vilja chansa med en bebis i magen på att alkoholen inte gör skada övergår mitt förstånd,

    Jag var ung när jag blev gravid och det var en oplanerad graviditet (använde skydd, men det funkar inte alltid). Jag var inte medveten om mitt tillstånd på ganska många veckor. Och det var sommar och jag var ute och partajade rätt friskt.

    När jag sen insåg hur det låg till så drack jag inte en droppe till och så hade jag sån jäkla ångest hela resten av graviditeten. Tänk om jag hade skadat mitt barn? Jag grät hos barnmorskan och hon sa att det inte nödvändigtvis behövde vara någon fara, alla prover såg bra ut etc.

    Hursomhelst. Mitt barn föddes friskt och starkt, men den ångesten jag hade innan jag visste kommer jag aldrig glömma.

    Aldrig att jag skulle dricka om jag skulle bli gravid igen. Det är inte värt det.

    Man vet inte hur stor mängd alkohol under graviditeten som kan leda till skador på fostret (Fetal Alcohol Syndrome eller Spectrum Disorders). Därför rekommenderas nolltolerans.
    Det är inte svårt att avstå, jag höll mig till alkoholfritt och det gick fint.

    Jag skäms otroligt både då och nu över att jag tog en cigg ibland under min graviditet. Men av någon anledning är det så svårt att motstå ibland. Sen tror jag inte att man är sämre föräldrar för det, alla är vi människor. Men alkohol och matvanor var jag väldigt noga med. Kanske för att försöka kompensera det andra.. tänker att om jag blir gravid igen så skulle jag aldrig göra om det.

    Men alkohol, det förstår jag mig inte på. Väldigt farligt, känns som att minsta droppe skulle kunna ge missbildningar ?

      … alltså…

    Är gravid och har BF nu i februari. Rekommendationen är noll tollerans från MVC (i alla fall där jag går). Inga problem för mig då jag i princip aldrig dricker ändå. Har svårt att förstå de som inte kan hålla sig undan i 8-9 månader. De som har svårt erbjuds hjälp via MVC då man under inskrivningssamtalet går igenom bl.a alkohol, tobak och andra droger. Egoistiskt kan jag tycka.

    Hade jag velat dricka själv så hade jag fan inte skrivit ut skiten på mammisar….. Frågade för jag läste frågan via en ”poll” i en av mina gravidappar och undrade bara varför man ens dricker under sin graviditet då jag tycker man är jävligt ointelligent om man ens riskerar fosterskador osv med ett glas här och där! Skickat DM till dig på ig med röstningen från min app, så kan du sluta oroa dig för mina substansbehov medans jag är gravid.

      Vet du, jag trodde faktiskt inte det och det verkar ingen annan här inne heller ha gjort men ämnet är intressant att diskutera kring – framför allt alkohol och amning. Eller amning och tatueringar.. Men jag ska kika på det du skickade mig så fort jag hinner. Tack!

        Tycker att det var ett rätt taskigt vinklat inlägg mot Sindy. Rubriken och frågan om hon vill dricka var väl onödiga. Det känns som att du ville att vi skulle spekulera kring Sindys alkoholvanor medan hon är gravid. Jag tycker Sindy har gjort ett otroligt jobb i att sluta med sitt tidigare missbruk när hon fick Ozzy/Lucy, och tror absolut inte att hon skulle dricka nu.

        Själva frågan är väl intressant, eftersom man vill veta hur de som inte slutar röka och dricka under graviditeten tänker. I Sverige är rekommendationen nolltolerans och de flesta som väntar ett barn vill sitt barns bästa. Tror inte en öl eller ett paket cigg dödar barnet, men iallafall jag nojar jämt att allt inte är väl med mitt barn i magen, och jag lever så hälsosamt jag förmår. Kan bara tänka mig hur man skulle må om man riskerade det för en jäkla cider eller cigarett.

    Inte druckit en droppe sen jag väntade min 1a för 12år sedan.
    Mest pga är uppvuxen med en pappa som är alkis och Nää alkohol och barn/ett glas vin när man är gravid är big no no för mig

    Officiellt är det nolltolerans men jag känner många läkare och de får lära sig att en liten mängd inte skadar fostret, t.ex. ett glas vin då och då.

    Jag drack ett glas rödvin till middagen när jag var gravid. Det hände fyra eller fem gånger under graviditeten. Frågade barnmorskan om det var okej och hon sade att det inte rekommenderas, men att det inte heller skadar fostret på något sätt att dricka ETT glas. Orsaken till att man ofta förespråkar nolltolerans är att ett glas kan bli fem glas för många…

      Samma här, och många av mina vänner gjorde likadant (även många som avstod).

    Vet inte varför man skulle chansa?
    Som sagt är fostret olika känsligt i olika perioder. Det är säkert mycket som avråds under graviditet som, om det görs måttfullt, inte är något problem alls men personligen ville jag inte chansa.

    Skulle personligen inte dricka eller röka under graviditet, spelar ingen roll om det är liten mängd då och då-varför ta chansen? Anledningen till att det inte finns glasklar forskning på ämnet är ju att det vore katastrofalt oetiskt att lotta kvinnor till att dricka alkohol under sin graviditet medan en annan del fick avstå alokohol. Blir trött på folk som häver ur sig att ”det inte finns belägg i forskningen för det” när det så uppenbarligen aldrig kommer att kunna forskas på ett etiskt vis kring frågan. Känner likadant med amning men där upplever jag att det är mer gråzoner, folk får väl göra som de vill om de är inforstådda i riskerna..

    Nu ska jag väl vara en sån där lagom torrboll men jag förstår inte behovet av att dricka, röka eller snusa överhuvudtaget under sitt liv och absolut inte under en graviditet. Har inte jättemycket över för såna som har småbarn och röker heller, men som sagt, jag förstår inte ens varför man börjar, varför man vill dricka och har man svårt att hålla sig borta från det i dom ca 9 månader man är gravid bör man verkligen ta och fundera över varför man har svårt för att hålla sig borta.

    Gravid – nolltolerans!
    Amning – go for it! ?

    Hur kan man inte ens avstå alkohol i 9 månader av sig liv, medan man bär ett helt eget liv i magen? Man måste ha skev förhållande till alkohol för ens att fundera den tanken.

    Förstår dock inte heller de som envisas med att dricka alkoholfria dryckar som påminner om alkohol. Vad är syftet? Förberedda sig inför att börja dricka igen?

      Man tycker det är gott kanske..?

      För att man kan tröttna på läsk och bubbelvatten. Då kan man väl festa till det med en alkoholfri cider, eller kanske en alkoholfri drink? Vad spelar det för roll? Så länge där inte är alkohol i så kan det ju kvitta vad man dricker. (Nej jag menar inte att man ska dricka koffein eller lightprodukter)

    Jag har en vännina som då och då under graviditeten tog ett glas vin. Hon födde ett barn med skador (vill inte gå in på vilka) som KAN ha koppling till alkoholintag.
    Jag har följt henne genom åren och vet vilken fruktansvärd ångest hon har över detta.

    Är det värt det? Definitivt inte enligt mig.

    Smuttade någon halv munfull öl här och där när min sambo köpte finare sorter som var på tillfälligt besök hos Systembolaget, just för att vi båda är väldigt ölintresserade och det smakar gott 🙂 rökte några bloss på en joint också när jag mådde illa. Ingen tobak dock. Min dotter är så frisk som hon kunnat bli 🙂

      Måste ifs tillägga att jag inte är stolt över mig själv eller att jag tycker det är en bra idé, men det var det som funkade för mig.

      Tog några bloss på en joint som gravid?! Du är ju fan sjuk på riktigt

    Gravid? Nolltolerans. Amning? Där ansvarar du själv över ditt eget omdöme. För just barnets hälsa och välmående i förhållande till din alkohol, ja barnet får i sig den promille du har i blodet. Men hur skärpt är du efter ett glas eller tre?

    Skulle aldrig, har aldrig! (2 barn)

    Jag skulle aldrig dricka eller röka under graviditet och jag hade inga problem med det under min förra graviditet eller denna. Man går ju in i det som något självklart. Men det är det enda, sen äter jag sushi och det jag är sugen på så länge det är färskt. (Ja, jag vet att är helt oskadlig men vissa är ju anala) Jag kunde ta ett glas vin då och då trots att vi har barn för jag tror mer på att visa en ”normal” relation till alkohol än en självuppoffrande mamma.

    ALDRIG alkohol. Inte ens under amning, tycker det känns riktigt obehagligt.
    Snusade 2 ggr under en av mina graviditeter. Fick sådan grov ångest efteråt och trodde jag hade förstört allting. Inte värt det.

    Min mamma var alkoholist och drack under graviditeten, vilket resulterade i att jag fick FAS (Fetalt Alkohol Syndrom). Mitt liv har varit och är fortfarande ett helvete. Det är oklart hur mycket man behöver dricka för att fostret ska skadas och varför äns ta den risken att skada sitt barn? FAS försvinner inte, detta får jag leva med.
    Jag ber er, drick inte under graviditeten. Inte en endaste droppe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.