Jag är på gång..

Paula:

När man i princip ”dygnat” – något som de coola kidsen mest sysslar med så kommer mitt morgoninlägg ännu tidigare och ej tidsinställt utan i realtid! Det ni! =)


Ser ni alla knep jag snappat upp? Bilden är tagen EFTER att jag krånglat mig in bakom gardinen och nästan vält ut tre blomkrukor på vägen men schnyggt blev det – eller hur?

 

Jag fick det här mailet idag och bara rubriken fullkomligt skriker sensationslystnad lång väg.
Min första reaktion var att göra som på bilden – förfasas –  för att sedan marschera över till Paulas blogg, ta några skärmdumpar på olagligheterna för att sedan marschera tillbaka till min egen blogg för att RASA!!!!

Det är ganska svårt att marschera i cyberrymden men trycker man bara ner tangenterna lite extra hårt när man skriver in en blogg-adress så räknas det tycker jag. Jag brukar inte komma längre än till www punkt P A förrän hennes webbadress visar sig i verktygsraden så det där sista avslutande trycket med ENTER bör vara extra, extra hårt för att räknas som marscherande.


Det är jag som täckt över ip-numren.

Men….
Sen kom jag ihåg vilken vän, ljuv och lugn individ jag faktiskt är och svalde ner den stora boll av fradga som jag av ilska tuggat upp i ena mungipan.
För vad är det som gäller egentligen?

Det är många som gapar och skriker så fort så mycket som en siffra från ett ip-nummer visas upp någonstans och jag lämnar inte ut ip-nummer så vida inte polisen ber om det i en pågående utredning men vad säger lagen?
Att visa upp delar av ett ip-nummer kan väl inte vara värre eller avslöja mer än om jag skulle visa att någon som mailar heter Anna nånting..
Det går ju inte att identifiera vederbörande på det – lika lite som det gick att identifiera ”The Real Hmm” när denne blivit outad som anonym skribent till en kommentar. (I did open up that can of worms.. =)

Men IP-nummer?
Borde inte de omfattas av PUL (Personuppgiftslagen)?
Jo, det borde de – OM de kan kopplas till fysiska personer men bara då.

Ett ip-nummer KAN kopplas till en fysisk person men det kan lika gärna kopplas till ett öppet nätverk, en arbetsplats eller ett bibliotek där massor av människor använder sig av samma nätverk, kanske till och med samma datorer och där ett ip-nummer inte kan ge mer information än om vart personen som lämnat ett avtryck kan ha befunnit sig.

Som i det här fallet med det ip-nummer som Paula skriver ut på bloggen.
Jag kan inte få fram någonting alls ur det förutom att personen ska använda sig av Telia och befinna sig i Blekinge.
OOH! SCORE!

Intressant, för när jag kollar upp mitt eget ip-nummer i skrivande stund – från närakuten i Nacka där jag surfar på datorn via min telefon som har ett abonnemang via Halebop (Telia) – så får jag upp exakt samma information.
Jag ska alltså också befinna mig i Blekinge län, närmare bestämt i Karlskrona.
Kanske är det så att ALLA som i skrivande stund surfar via en mobil på Telias nät ser ut att komma från Karlskrona?
Det betyder alltså INGENTING!

Så skulle det strida mot PUL att lämna ut mitt ip-nummer?
Jag tvivlar på det eftersom det inte pekar ut mig som fysisk person och det bara är DÅ som man kan skrika om brott mot Personuppgiftslagen.

Så! Tycker ni att Paula begår brott som ”hänger ut” den här människan med namn och bild ip-nummer?
Enligt lag verkar hon ju inte göra det men när det kommer till sådana här saker verkar folks högst känslostyrda logik vara den lag som råder.

Tillägg: Jag frågar inte det här för att vi – the people’s court – ska avgöra huruvida det är brottsligt eller inte… vad VI tycker – för precis som vid reklammarkeringar så ska lagen följas och det spelar ingen roll vad läsarna tycker. Men jag har svårt att greppa vad lagen faktiskt säger här!
Är det någon av er där ute som på riktigt sitter på den informationen? Allt jag läst är lite luddigt..

VAD SÄGER LAGEN? Konkret?!

Vi borde kanske byta tillbaka till en enklare tid då rätt och fel avgjordes med huruvida du fick en svart eller en vit kamel av en annan person baserat på hur du skött dig under veckan som gått?

55 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det handlar inte om vad ”vi” tycker utan om vad lagen säger. Det är ett brott, i mina ögon inte något särskilt allvarligt men dock ett brott.

  Svara

   Fast det är väl just det…lagen är inte så glasklar som jag skulle önska. Eller så letar jag på fel ställe. Har du hittat nått ställe där det står tydligt hur det ligger till?

   Svara

    Lagar är inte glasklara, de är ämnade att tolkas (av ”lärda”) De som författar lagtexter kan omöjligt täcka in allt.

    Svara

  Jag tror det finns de datanördar som faktiskt kan få fram denna typ av information bättre än genom att bara kopiera och klistra in ip-adressen på en hemsida…

  Svara

   Ja, det stämmer säkert. Det finns säkert någon som kan komma mig så pass nära att de typ vet vad jag har på mig när jag skriver det här… 😉

   Svara

   Routern sätter utgående IP-adress i många fall. Har du IP till den så kan du sabba rätt mycket med rätt kunskaper. Jag menar hur många har administrator som användarnamn och admin som lösen default? Bara en sådan sak.
   Webkameran kan kapas och då ser man ju vad du har på dig. De riktigt insatta tejpar för sin kamera i laptoppen. Fast värsting är lösa kameror typ Locitech.

   Svara

    Men så ni menar att Paula HAR begått ett brott genom att lägga ut det här? Med säkerhet?

    Svara

     Så här:
     Sitter jag i tex i en kommuns egna nät och skriver så har jag deras internet och den IPn ser du . Men sitter jag hemma och har en router kopplad till min fiber för att kunna använda wifi hemma så är alla datorers IP ut, det du ser, samma. Alltså fyra enheter (två datorer och två telefoner) får samma IP från min router som står på golvet Tex. Oavsett vad internetleverantören ger ut för IP till dig. Går jag ut med min telefon och surfar hos en kompis och använder hennes lösenord och admin för att kunna använda wifi så får jag hennes IP. Surfar jag med 3/4G så har jag en IP från tex Blekinge. Så det går att hacka IPnr och ta sig in den vägen.

     Svara

      Men nu pratar jag inte om att hacka utan om man bryter mot PUL om man skriver ut någons IP-nummer som Paula gjort.

      Svara

      Gick det att tyda vad jag menade? Jag är så trött så jag ser dubbelt.

      Svara

      Jag såg att du har ställt denna fråga förr. 🙂
      http://www.datainspektionen.se/ Jag har inget bättre svar. Ring dem.

      Svara

   Det stämmer ju inte; bara bredbandsleverantören kan få fram informationen om vem ett visst IP tillhör.

   Svara

  Jag tänker mer på att det de ”missnöjda” läsarna skriver inte är hatkommentarer utan sanning. Jag slutade läsa hennes blogg av just den anledningen. Att hon har gått från att vara jordnära till en bortskämd snorunge.

  Svara

  Ge inte TRH plats i dina inlägg. Ryser av obehag så fort jag ser en kommentar av henne. Kan verka överdrivet att jag skriver att jag ryser, men jag gör faktiskt det. För hon är en obehaglig besserwisser som lägger sig i allt och tror hon har såååååå mycket kunskap. Sen avslutar hon allt som oftast med att hon är sjuk/ska någonstans så ”hinner” egentligen inte skriva. USCH!

  Svara

   Skit på dig så fåru randiga ben! TRH e king!

   Svara

    ??

    Svara

   Jag tycker det är mer läskigt att det PÅ RIKTIGT finns folk som sitter och stör sig på en person som kommenterar i en blogg.

   Det du gör är mer oroväckande än något jag någonsin sett TrH göra.

   Svara

   Böh ?

   *kilar iväg och käkar lunch* ?

   Svara

   Jag som varit övertygad om att det är en han!?? Har jag fel? Och varför har jag trott det? ?

   Svara

    För att hen har ett så typiskt ”mainsplsining”sätt.. ??

    Svara

     *Mansplaining

     Svara

    För att vi inte tror kvinnor ska kunna något och kan dom det så ska dom ursäkta sig för det inte vara så kaxiga att låta någon annan veta om det. Du trodde THR var en man för att hon inte skäms för sig.

    Svara

  Tror man ska in och kika på missbruksreglen och proportionalitetsprincippen, i båda dessa fallen har Paula begått något olagligt. Det finns undantag för privatpersoner som hänger ut andra privata, Paula bloggar dock via sin egen ”sida” vilket innebär att hon är en juridisk enhet (företag) och inte en privatperson, så hon är inte heller omfattat av undantagstillfällen.

  Svara

  Den här veckan vill jag faktiskt ha en vit kamel. Har läst bloggar och förfasats i min egen enfald men inte lämnat kritik alls.

  Helt OK att visa upp IP för ingen vet vem som har vilken IP så länge du inte kan påvisa att det handlar om grov brottslighet. Att vissa bloggare från år 0 hävdat att dom kan se exakt vem som döljer sig bakom en viss IP är bara nonsens. Att vissa sedan dessutom polisanmäler IP som kanske uttryckt sig negativt om deras läppstift, kattungar, fula kläder, plastikmunnar eller hängbukar och slösar skattepengar på meningslösa saker är rent vansinne.

  https://www.bahnhof.se/press/press-releases/2016/09/06/darfor-maste-vissa-operatorer-lamna-ut-dina-uppgifter-till-spridningskollen

  Svara

  Kommentarerna som hon publicerade tillsammans med IP-adress/nummer uppfattade jag inte som hotfulla eller över gränsen, de var kritiska och innehöll missnöje, men inte på en nivå så att det är ”befogat” att gå till motangrepp genom att skriva ut personernas IP. Det uppfattar jag däremot som lite hotfullt, oavsett om det är ett brott eller inte.

  Svara

  Personuppgiftslagen är rätt vag när det gäller vad som ska klassas som personuppgift i dennnya tekniken. Praxis är dock att IP-adressen är en personuppgift trots att den inte kan identifiera mer än operatör och generell fysisk plats. Och i och med att IP-adressen falller under PUL och Paula inte är journalist eller privatperson så skulle man nog kunna argumentera i rätten för att hon bryter mot PUL genom att offentligt publicera personuppgifter.

  Svara

  Det enda jag tog med mig från detta inlägg var ”men skriver hon verkligen in www??” ?

  Svara

  Jag ska byta plattform från Joomla tiil WP nu när jag ändå sitter här och hemmafärgar mig blond. (Jag vet, men man kan göra flera saker samtidigt.). 🙂

  Finns det fallgropar jag bör undvika redan nu? Tips mottages gärna.

  Svara

   Med håret eller med bytet??

   Svara

    Med håret. 🙂

    Svara

     Beror på om du färgar eller bleker. Om det blir kaos med blekning rekommenderar jag intensivtoningen från loreal, glossy-någonting. Den finns i massa blonda nyanser och täcker nästan alla misstag.

     Svara

      Been there, done that. Det ska gudarna veta! 🙂

      Svara

    Ja fy fan med färgningen alltså. Ta ut färgen med shampo innan du använder efterbehandlingen. Annars riskerar du blekta kuddar :/ Tog mig 7 år av hemmafärgning innan jag klurade ut det.

    Svara

     Aj då. Jag som har redan efterbehandlat och sitter med en handduk runt håret för jag vågar inte titta.

     Svara

     Va? Det står väl i instruktionerna? Har du kladdat i efterbehandling i färgen?! ??

     Svara

      Här kladdas det inte. 🙂 Jag är klar. Det gick bra.

      Svara

  Elaine har gjort det i flera flera år, förstår inte varför det blivit så ”nytt” när någon annan gör det.. hon gjorde det till och med innan hon flyttade till mamas portal..Tråkigt med människor som sitter och hackar på andra bakom sina skärmar..

  Svara

  Alltså har för mig att Kenza gjorde samma sak och blev polisanmäld och tog bort det sen? Det var en del år sen men ändå…

  Svara

   Från Wiki: ”Kenza kritiserade vid ett tillfälle en läsare i sin blogg och publicerade läsarens IP-adress. Därvid bröt hon mot svensk lag, vilket svenska media uppmärksammade”

   Hittade även:
   ”Om man får en hat-kommentar, får man då publicera Ip-adressen till avsändaren (om inte, vad kan man bli straffad för?)
   Tumregeln är att man alltid ska vara försiktig med att publicera information om personer som inte önskar det. IP-nummer är en personuppgift enligt personuppgiftslagen. Som vi berättat kan det vara olagligt att sprida personuppgifter. Att publicera en IP-adress är alltså inte en bra metod. Att gå till polisen eller Institutet för Juridik och Internet är mycket bättre.

   Det är troligen svårt att bli straffad för att publicera en IP-adress eftersom det inte rör sig om en känslig personuppgift, däremot kan den som publicerar adressen bli skadeståndsskyldig gentemot den personen som gömmer sig bakom adressen.”

   There you go 🙂

   Svara

  Klart det sticker i ögonen på folk att Paula får saker gratis och inte markerar ut samarbeten. Samtidigt som hon känns som den klassiska curlinggenerationen. Där minsta lilla problem blir uppförstorat och jättejobbigt, för de har inte haft den sortens problem tidigare.

  Jag tycker det ligger väldigt mycket sanning i läsarens kommentarer även om jag tycker att hon använde ett onödigt hårt språk.

  Svara

   Jepp, håller med! Tänkte på detta när jag läste Annika Englunds blogg häromdagen, hon ska tydligen skaffa sig en assistent för att kunna klara av sitt jobb… Suck!

   Svara

  Kamelerna.. Villa Medusa eller vad hette programmet? Herregud vad mycket skräp-tv man tittat på genom åren.

  Svara

  Haha, Johanna Toftby och hennes gubbe älskar att hänga ut folk med IP-adress och insinuera att de minsann vet vem som döljer sig bakom ip-adressen. Allt för att skrämmas. De har givetvis ingen aning.

  ”Vi vet vem du är, vad du heter och var du bor. Skriver du här igen kommer vi publicera det på bloggen. Stick härifrån nu, hur vågar du skriva att du tycker att det är mycket reklam på vår blogg???”

  Svara

  Isabella Löwengrip tjänar 500.000 per månad säger hon i tidningen.
  http://www.expressen.se/noje/sa-mycket-tjanar-isabella-blondinbella-lowengrip/

  Svara

   Jag läste inte färdigt. Så mycket var inte in i hennes egen ficka.

   Svara

  Camilla säger det här för att rättfärdiga sig själv. Hon erkänner i inlägget om pungen att hon inte tycker texten som ni mejlar henne är privat. Det är bara ditt namn som hon ALDRIG skulle hänga ut. Säger hon nu iaf. Vad hon gör imorgon är det ingen som vet. Vill ni inte att det ni säger ska publiceras i hennes blogg, mejla inte.

  Kila in bland kommentarerna så kan ni själva se att hon inte tycker det är att hänga ut någon bara hon inte säger ditt namn.

  http://blogg.ng.se/bloggbevakning/2017/03/det-dar-att-halla-sig-till-sanningen#comments

  two of a kind säger det bra.

  two of a kind skriver:
  28 Mar 2017 kl. 23:17

  Backar Isabel fullständigt här. Så himla oschysst /oetiskt att lägga ut privata mail här, hur troligt är det att man har lust att kontakta dig framöver när man inte vet vad som kommer ut till allmänt beskådan.

  Tycker dessutom att det osar dubbelmoral här; du får panik och tar ner inlägg och försöker med alla medel att kontakta ankpung (classy lady med det namnet btw) för att ”varna”, medan du själv ivrigt mailar Catrins bloggportaler och samarbetspartners, och försöker få kommentarer av Kissie eventuella dejter. Känns som om objektiviteten skiftar väldigt här och det drar ner kvaliteten på bloggen. Det gäller för övrigt när du raderar kommentarer på inlägget om Lady D och hennes dator (läste innan och det som togs bort var absolut inte värre än mycket annat du släpper igenom) samtidigt som du ger folk öknamn och skriver spekulativa inlägg.

  Det blir väldigt godtyckligt allting, och som läsare är det svårt att hänga med i svängarna. Antingen så står man för det man skriver, genomtänkta inlägg som man vill ha ut, och då raderas det inte (om det inte är rena kränkningar ang sexuell läggning, hudfärg eller annat som faktiskt är olagligt) eller så lär man bli ifrågasatt …

  Nu känns det som om du tyckte du var en god person som ”räddade” pungen från elaka Isabel, och sedan när hennes version inte faller dig i smaken så ska du minsann hämnas. De flesta normalt funtade människor, varav många skrivit kloka och vettiga argument här i tråden, fattar varför det hon gjorde var fel och hade inte Isabel reagerat så hade jag gärna anmält henne själv. Numera lär alla veta bättre än att höra av sig till dig innan dock ….

  Svara

  Nej jag som person AFK blir inte uthängd CamCam, men vi är flera här som folk känner igen nicken på och som folk håller reda på.

  Om jag tex skulle velat berätta något som inte kunde knytas till mitt nick, som tex under inlägget om skjärtsex (nej jag skrev inget där 😉 ) så skulle jag iaf inte lita på att du inte en dag skulle dra upp det och knyta det till mitt nick.

  Hade jag under anonym eller annat nick varit elak eller mobbat någon så hade jag inte tycket det var mer än rätt om du lyfte fram mitt vanliga nick. Det är en annan fråga för mig.

  Men som det är nu så skulle jag aldrig känna mig ok att berätta något privat under ”skyddet” av nicket anonym eller annat, för du och jag har inte samma syn på att det här är med nät-idetitet.

  Svara

   Vad skriver du ens? Så många frågetecken.

   Och skjärtsex? Really? Hahahaha

   Svara

    Hmmm lite väl luddig fråga att svara på.

    Dels så skriver jag om det CamCam skriver om mig i sitt inlägg ovan.

    Dels så hänvisar jag till ett skoj inlägg CamCam skrev där många ”anonymt” berättade om sin upplevelser (jag var alltså inte en av dem 😉 ) Du får helt enkelt söka själv på bloggen.

    I övrigt om du inte fattar så är det hela an lång historia med mycket sammankopplat som bäst kan beskrivas med ”You had to be there”.

    Svara

  ”Det är ganska svårt att marschera i cyberrymden men trycker man bara ner tangenterna lite extra hårt när man skriver in en blogg-adress så räknas det tycker jag.”

  HAHAHAHHAAH ???

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.