Om sociala medier i kriser

Med tanke på dagens attack i centrala Stockholm så finns det vissa riktlinjer för att inte sprida rykten och liknande på sociala medier och generellt hur man ska agera.
Informationen kommer från sidan www.krisinformation.se

Namn och bild på människor
Tänk efter innan du delar bilder på människor eller personuppgifter om drabbade. Hur skulle jag själv vilja att bilder på närstående hanterades om de var drabbade? Om du namnger någon person offentligt i samband med någon händelse, är du säker på att personen som du till exempel pingar i ett öppet flöde inte har något emot det? Kanske kan du dela uppgifterna i ett privat meddelande istället.

Om du delar bilder på själva händelsen kan människor och föremål bli igenkända. Resultatet kan till exempel bli att någon känner igen en drabbad anhörig på bilden innan polisen hunnit kontakta de anhöriga.

Gallra bland ryktena
Var källkritisk och sprid inte rykten. Medier gallrar bland många olika rykten i en händelse. Det bör du också göra. Hur vet du att det du vill dela är sant? Vems intressen gynnar ditt inlägg? Kommer du att stå för det du skrivit efter händelsen?

Vid en allvarlig händelse får du om du är vuxen och frisk räkna med att klara dig själv utan samhällets hjälp, i alla fall inledningsvis. Tänk i stället på hur du kan hjälpa andra som har det svårare att klara sig. Barn och äldre, till exempel. Barn behöver diskutera de intryck de får i sociala medier. En del äldre kan ha svårt att ta till sig information i sociala medier. Här kan du vara till hjälp.

Tack för tips, Emma!

35 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Bra inlägg ❤️ Hoppas ni läsare i Sthlm är oskadda.

    Locket på om 2 dagar, kod 291. Patetiskt jävla land.

      @Lee

      Du gör vårt land patetiskt.

      Mina ungar är samlade ”under mina vingar”.

      Jag gråter med dem som inte längre har sina ”ungar under sina vingar”.

      Gråter för att idioter som du finns.

      Gråter för ondskan i världen.

      Gråter för min födelsestad.

      Moa

      Är det verkligen läge för det där just nu? Blir något bättre?

        Min ovanstående var riktat till lee alltså..

        Realism gör saker bättre, ja.

    Hoppas att ni alla mår bra trots omständigheterna, det som hänt är hemskt och vi borde samla våra krafter till att vända detta till något bra! Vi är alla samma glöm inte det❤

      Hur f*n ska man vända att en galen fundamentalist har haft ihjäl folk menar du?! Förklara gärna!

      Vända detta till något bra??
      Människor ligger i blodiga delar på gatan.
      Vi är INTE alla samma, vissa är onda och vissa är döda…

        Edit by Cam: Fy fan vilken äcklig kommentar!

          Du är ju helt störd i huvudet!

          Fy fan vilken vidrig kommentar ?

            Jag skrev kommentaren om att människor ligger blodiga o att det finns onda människor. Jag förstår inte vad som är vidrigt och äckligt med det. Är jag störd i huvudet pga det? Eller har jag missförstått något? Förlåt om jag gjort er upprörda.

            Såg nu att det står edit by Cam. Betyder det att nån kommentar är raderad?

              Japp

    Det är just därför man ska rösta på SD

      Bra ?

      Och spela terroristerna i händerna.

      Nej tack. Jag hoppas på att lagarna kan ändras men SD skulle jag aldrig lägga min röst på.

      Så extremt korkad kommentar ang att rösta på SD! Terror har inget med invandring och religion att göra i grund och botten. Det är ett vapen för att skapa rädsla och fruktan, använt långt före is existerade och användbart för alla som vill skapa oro och rädsla i människan. Så sluta blanda in invandring och invandrare i terror!

        Terror har i dessa fall med religion att göra, dom vill skapa förändring genom skräck och rädsla. (Nu vet jag inte vem som låg bakom dådet idag, så jag säger inget om det) Religion är på många sätt uppbyggt på terror. Sen är att rösta på sd en urusel lösning enligt mig också.

        Men förlåt hur tror du denna människa tog sig in i Sverige? Var lite realistisk nu.

        Varför tror du att det just att de länderna i Europa som blivit drabbade är de som tagit in många invandrare från mellanöstern? (Tyskland, Frankrike, Sverige)

        Hade vi inte haft den immigration vi haft hade risken för detta varit BETYDLIGT mindre.

        Dock så tycker jag inte att det var en misstag att vi var så öppna. Misstaget var att vi tog in alldeles för många på för kort, vi hade ingen aning vad vi höll på med. De som kommer hit ska ju också få resurser och tid för att kunna integreras. Det är utanförskap som leder till dessa händelser..

      Och bidra till ännu mer terror menar du? SD skapar hat genom att skilja på vi och dem = terror föds.

      Nej tack.

      Blir SD för min del också ??

        Är värt att påpeka att SD inte lagt fram några förslag eller anslag om finansiering till vård, omsorg & skola under mandatperioden.

    Fy så osympatiskt av er att diskutera politik ikväll. Tänk på de som förlorat en anhörig, på de som blivit skadade, på de som fått springa för sitt liv. Snälla, spara politiksnacket till en annan dag.

    Ta hand om er Stockholm & hela Sverige. Ni finns i våra tankar!❤

    Suttit som klistrad hela dagen. Känslan man får av rapporteringen är ju att det är mycket värre än vad som sägs. Hur som helst är min bedömning att om det här är den fruktansvärda terrorn som drabbat Europa och nu oss så kommer den inte få någon skrämd. Terroristerna har inte en aning om vad som krävs för att sätta skräck i en befolkning. Jag tex är fortfarande mer förbannad på LD och blomjäveln än vad jag chockas över det här.

      Och jag mår fysiskt illa av vad som händer i världen och Sverige just nu. Att bry sig om vad en kvinna gör med 1200 donerade kronor förstår jag verkligen inte. Människor har dött idag.

      Wigwag, jag hoppas att du skojar och försöker vara ironisk. I annat fall behöver du söka hjälp

        Jag tror ni missförstår hennes kommentar. Hon säger det just i samband med att hon vägrar låta terrorn skrämma eller beröra henne, som är terroristernas största önskan.

          Hennes eller hans* 🙂

          Jag menar förstås vad jag skriver och vägrar hjälp för det. Tycker alltså det blev ett himla oproportionerligt haloba, Stockholms innerstad utrymt och avspärrat, tusentals människor ofrivilligt inlåsta som inte kan ta sig hem, (tyck synd om dem), hela Sveriges mediaelit tävlar om vem som ser mest chockad ut. Hela världen skriver snyftande Leander. Osv. i all oändlighet. Jag blir smått äcklad faktiskt. Hur vi kollektivt ryggmärgsreagerar på sån här infantil bebisterrorism eller vad fan man ska kalla skiten. Vad som hänt är att en förvirrad stolle dödat och skadat ett antal människor i Stockholm. Det lär hända igen många ggr tills nåt riktigt hemskt händer. Typ Breivik masaker. Hur chockade orkar vi bli då? ”Hela Sverige i chock!” Pyttsan.

            ”Förvirrad stolle”. Nej, han visste med säkerhet precis vad han gjorde. Som alla andra terrorister. Övertygande människor kan göra fruktansvärda saker.

            Om du var där när det hände så skulle du förstå att medierna är ganska milda i sina beskrivningar. Det är betydligt fler döda än vad man hittills gått ut med kan jag säga.

            Men du hade kanske föredragit att man bara ryckt på axlarna och låtit de döda ligga kvar på gatorna som om inget hänt?
            Dumbass

            Jag hade föredragit normal polis och ambulansinsats vilket inte innebär man lämnar döda och skadade på gatan. Dumfan.

            Man kan veta exakt vad man gör men ändå vara sjukt förvirrad. Det här var inget dåd utfört av en mäktig ondskefull terrororganisation som planerat noga i månader för att sätta maximal skräck i det stackars Lätt chockade svenska folket. Folk är så jävla lättlurade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.