Det är okej att vara prickig..

Ellinor Bjurström:

Jag har tidigare skrivit om Top Modeldeltagaren Ellinor Bjurström och hennes vardag med hudsjukdomen Psoriasis.
För några månader sedan började hon ta sprutor för att inte få skov och hennes hud förändrades till det bättre men nu berättar hon på sin Instagram att hon har slutat med dem eftersom hon fått så ont i lederna av injektionerna.

Det är starkt tycker jag!
Hon väljer sin hälsa framför att vara prickfri men om sanningen ska fram så skulle hon kunna vara prickigast i hela världen och ändå en av de vackraste kvinnor jag någonsin sett.
Det är någonting med hennes ögon. Det liksom suger in en och låser fast en och det kan inga prickar i världen ändra på.

Heller prickig än ha ont.
Absolut säger jag!

25 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Gulligt inlägg på ett sätt, fint att du stöttar henne, men det är synd att det i slutändan ändå ska handla om utseende. När jag hade ansiktet fullt av acne (från ca 12 år till ca 25 år när ppiller hjälpte mig) så fick jag ofta höra ”mem du har iaf vackra ögon” eller ”du har iaf en fin kropp”. Fokusera inte på yta för att väga upp annan ”bristande” yta (som man då uppfattar”felen” ännu mer som), fokusera på annat eller inget alls. Man kan acceptera och hylla något ytligt utan att behöva uppväga med annat ytligt. Vet inte om jag får fram min poäng. ..

  Ursäkta dåligt skrivey, min telefon laggar så ser inte felen förrän långt efter, orkar inte fixa.

  Svara

  Har lite svårt att tycka att hon är en bra förebild efter att hon gått på tittare till programmet PH – dels på sin egen instagram, men även PH’s insta och sina vänners (som är med i PH) instagram. Did that make sense? *hejbehöverkaffe*

  Hon har inte skrivit så trevliga saker till folk. Ungefär på den nivån där allt är i caps och hon kallar tittarna för fula misslyckade personer för att de påpekar att hennes vänner har mobbat andra deltagare. Näee, det känns inte som att hon är nån vidare förebild faktiskt.

  Svara

  Fint men nu har hon gått ut med detta X antal gånger, alltid samma historia och inlägg på insta/blogg som blir hyllande rubriker i expressen eller aftonbladet. Är nog tredje gången jag ser detta….

  Svara

   Ja men det behövs att hon tar upp det för en del människor kan vara så klumpiga och såra andra. vet ju när jag hade en rullator pga höften hur osynlig man blev. Så många lider nog inte bara av psoriasis utan även hur en del kan vara elaka.

   Svara

    självklart inte ok att behandlas annorlunda pga sådant!
    Men känns som den som får ut mest av dessa inlägg är Ellinor själv i form av uppmärksamhet & mer klick (tack vare expressen/aftonbladet som tar upp detta varenda gång hon bloggar om det…)

    Svara

  Varför måste allt jämt handla om utseende, kunde ni inte nämnt hennes fina personlighet istället för hennes ögon? Eller oj, hon har ju ingen fin personlighet. Sorry, aa det finaste med henne är hennes ögon.

  https://nouw.com/miniochluna

  Svara

  Jag gillar henne. Hon o sambon var nyss på en underbar resa. Och dit måste jag åka. Kommer inte ihåg namnet men vilka stränder. Hon visade fina bilder på bloggen. Tycker hon verkar trevlig och har jättegullig hund. Hon har visst fått höra många elakheter pga psoriasisen o det är ju inte ok.

  Svara

  Antagligen humira-injektioner. Inte trevligt om man inte tål dem

  Svara

  Kul för henne att hon insett att hon är jävligt privilegierad.

  Svara

   Va? Hur och jämfört med vem?

   Svara

    Skojar du nu? Hon är vit, smal snygg modell… Med eller utan ”prickar” har hon vunnit lotteriet och cashat in på det.

    Svara

     Så om man är vit, smal, modell så kan man inte må dåligt över psoriasis? Man får inte, för man är redan allt det andra? Jag fattar inte vad som är så fel på hennes post. Berätta gärna.
     Är det bara den som sitter längst ner på privilegierad-skalan som får tycka och känna och må dåligt?

     Jag kan säga såhär, utan att vara modell med hennes utseende: jag skulle aldrig vilja byta med henne. Jag är hellre en vanlig, osynlig tjej utan psoriasis än en modell med. Jag tycker synd om henne, verkligen. Samtidigt så är det skitbra att hon själv har kommit på att att hon kan leva lyckligt med sina prickar, jag hade nog inte varit lika stark i hennes position.
     Jag tycker inte att hon är så privilegierad faktiskt.

     Svara

      I denna värld där andra människor svälter, flyr från krig och blir diskriminerade emot så står jag fast vid att jag tycker det är superbra att hon har insett att hon kan må bra trots sin sjukdom. Hon har det bra och självklart får man utgå från bara sig själv när man sörjer eller mår dåligt, men om det kan leda till att man en dag inser att man faktiskt har det helt okej ändå så ser jag det som positivt. Offerkoftan kliar mer än den värmer tror jag.

      Svara

  SÅ trött på att allt jämt skall handla om utseende. Prickig, randig, rutig, vem bryr sig?! Hon säger ju också emot sig själv. Hon vill att det inte ska handla om utseende, att man ska va fin som den man är, men varför fokuserar hon då på utseendet? Det är ju det hon gör när hon lägger ut en bild på sitt utseende. Var hon även tvungen att sitta i trosor? Hade hon inte kunnat sitta nånstans med ett par byxor på sig? Så trött på att allt handlar om yta och den utseendefixerade värld vi lever i.

  Svara

   För bara trosor är så mycket bekvämare än byxor?
   Är det verkligen så besvärligt för dig att någon är byxlös? Trodde vi föddes nakna, men det kanske var annat på din förlossning?

   Svara

   Jag håller med dig Johanna om att världen är för utseendefixerad och att ”vi” är alldeles för snabba med att kategorisera folk i gruppen snygga eller fula, kan vi inte bara skita i det och säga att vi alla är människor. Tycker det är trist att så mycket handlar om utseende och att bedöma andras utseenden, som tex bloggar som måste skriva att i dag träffade jag min snygga kompis … Som om de bara kan vara kompis med någon om de uppfyller vissa utseendekrav och att det är det som är viktigaste, inte hur personen är mot en.

   Svara

   I stort håller jag med – klart att det är andra faktorer som är så mycket viktigare än utseendet hos en människa. Men, jag tror att det är viktigt för människor som inte känner att de passar in i skönhetsnormen (som både är snäv och skev) att få känna sig vackra. Vi får alla höra så mycket elakt om oss själva, vilket nästan alltid rör utseendet, och då tror jag att det blir en befrielse att ta tillbaka sin utsida.

   Jag har supermycket fräknar och blev mobbad för det på låg- och mellanstadiet. Nu älskar jag mina fräknar, men då hatade jag dem verkligen. För mig kändes det som revansch att börja älska dem och det gjorde att så mycket ångest släppte. Trots att fräknarna sitter på utsidan påverkade de hur jag mådde på insidan.

   Svara

  Du MÅSTE bara kolla upp den tokreligiösa församlingen Arken, som systrarna Graafs mamma Linda Bergling drive som pastor. Man baxnar när man börjar kolla runt på deras hemsida och sen läser vidare på nätet. Linda Bergling och hennes man är riktiga skojare som hittat sin flock får att lura pengar av. Nu är det borttaget från sidan, men innan så påstod hon att hon helat en man från cancer. Healing sker såklart inte gratis, trots att det är inte i kyrkan, utan det är fram med plånboken så for tillfälle ges. Att tala i tungor är en annan favoritsysselsättning. Troligen en rest från tiden i Livets ord, och liknande.

  Arken är som sagt jätteviktig att vara medveten om och kritisk till nu är den börjar dyka upp allt oftare i deras bloggar. Min fråga är var pengarna som dom ber om i donationer till barnhemmen tar vägen? Ingen av systrarna har varit där på åratal vad jag kan minnas. Nu ber dom ständigt om donationer, men det är inte till ett säkert 9-konto. Redovisas pengarna alls? Anmärkningsvärt hos en pastor som predikar om guds enkla liv är att hon har både pool och en Mercedez. Fint ska det vara!

  Bland det viktigaste kvinnor u u-länder behöver är full mödravård. Att hjälpa tjejer/vuxna att göra en medicinsk säker abort eller dela ut p-iller och dagen-efter-piller är är helt emot deras tro, eftersom man inte ligger innan äktenskapet och livet är heligt, bbla bla. Så himla typiskt för missionskyrkor att ha som mittpunkt att sprida sitt budskap och på folk deras religion och livsstil.

  Men det absolut sjukaste är ”Vårdbolaget Häloslävet AB” som Linda och Arken också driver. Jag rekommenderar ett besök för ett gott skratt. Nu har tyvärr ledningen tagit bort en lång skrivelse från en läkare (!) som förfasade sig över hur psykiatrin kan bortse från satans inverkan i vården. Hon föreslog rakt ut excorcism!

  Fler som har inblick? Fram med skiten! Även om systrarna menar väl så ska folk omedvetet inte behöva sponsra vad som helst.

  Svara

   Men suck! 💩

   Svara

  GULDKORN! Nu hittade jag inlägget från läkaren. Det här är alltså hämtat från deras egen hemsida. Arken driver även ett HVB-hem med

  ”Verksamheten erbjuder dygnet-runt-vård för personer med psykiatriska och/eller neuropsykiatriska diagnoser. Hälsolövets HVB-hem på Sjöhamra Gård erbjuder en behandling på kristen grund.

  Ett utdrag av vad läkaren skrev (det skulle kunna vara hämtat från 1800-talet).

  http://www.halsolovet.se/publikationer/artiklar/den-sekulära-psykiatrin-räcker-inte-till

  ”En målgrupp för kristen psykiatri som jag anser har svårt att tillfriskna utan en hjälpinsats på kristen bibelkunnig grund, är de patienter som insjuknat psykiskt på grund av att de varit involverade i det ockulta. Jag har många gånger sett hur psykofarmaka inte biter på psykotiska tillstånd som utlösts av till exempel spiritism. I dylika fall behöver vi personal som har god bibelkunskap, och som har erfarenhet av heltäckande biblisk själavård som även innefattar befrielsetjänst. Även sedan personen har blivit befriad från mörkrets makter så behöver han/hon mycket stöd och undervisning för att uppnå en livsförändring som motverkar liknande symptom och tillstånd i framtiden.”

  Svara

   Men hjälp! Fick fan gåshud av att läsa det där, men det kanske va Satan som flög förbi…

   Svara

   Skicka till uppdrag granskning!

   Svara

  Väldigt lätt för en som inte har sjukdomen att säga så. Sen jag var liten har jag alltid gjort allt för att dölja min psoriasis. Tjocka svarta strumpbyxor då det är +30c, alltid långärmat. Inte deltagit på gymnastik och hatar att bada offentligt eller byta om i omklädningsrum. För att folk är dömande, tittar och frågar. Och jag orkar inte berätta. Och jag känner mig bara hemskt ful.

  Min psoriasis är inget jag är stolt över eller nåt som gör mig stark eller vacker. Det är bara en helvetes jävla skitsjukdom. Det är inte lätt att övertala sig om att man är vacker när folk stirrar och man har röda fläckar med vitt fjäll över kroppen.

  Svara

  CamCam! Som en fellow psoriasisdiagnostiserad vill jag påpeka att psoriasis inte ”bara” handlar om att vara prickig, utslagen är inte det enda symptomet på sjukdomen. Dels kan utslagen klia, svida och fjälla utav bara helvete, dels så är vi med psoriasis mer benägna att drabbas av tex hjärt- och kärlsjukdomar och sedan är även psoriasisartrit (inflammerade leder) en vanlig diagnos för patienter med psoriasis. Det är alltså inte bara kosmetiskt, OBS OBS OBS! Absolut är det okej att vara prickig, men för oss med psoriasis är det sällan bara prickar- det kommer mer med sjukdomen!

  Så jag är inte säker på att det enbart handlar om prickarna och hur de påverkar utseendet, utan snarare att välja mellan pest eller kolera. Puss på dig!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.