Bloggbevakning granskar Cecilia Blankens.

Cecilia Blankens:

Cecilia må bo i Los Angeles men eftersom hennes blogg är på svenska, ligger på svenska Damernas Värld och riktar sig mot en svensk publik så måste hon följa svensk marknadsföringslag på den. 
Vilket hon inte gör. Inte ens lite. Det finns inte den minsta tillstymmelse till reklammarkering någonstans och då består ändå runt 85% av hennes inlägg av någon slags reklam.
Oftast är det reklam för det egna skomärket ”Blankens” men det vet väl alla vid det här laget att även det ska markeras ut precis som vilken annan reklam som helst. (Om man inte vet det så kan man läsa mer om det HÄR.)

Jag har kanske skrollat mig igenom omkring femton till tjugo inlägg på Cecilia Blankens blogg och antalet inlägg med omarkerad reklam återfinns i så här många:

HÄR

HÄR

HÄR

HÄR

HÄR

HÄR

HÄR

HÄR

HÄR

HÄR

HÄR

HÄR

Undrar hur många fler jag skulle hitta om jag fortsatte skrolla?
Skämmande siffror, är det inte?

Tack för tips!

39 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Gud, vem bryr sig:p

      Vilka andra lagar och regler kan man strunta i då enligt dig, Laura? Kunde vara bra att veta så man inte gör något i onödan.

        Bryr mig lika lite om lagbrytare som inte reklammärker som de som går mot rött eller laddar ner. Det är inte värsta grejen, tycker jag. Värt en axelryckninhg at best, men i Sverige är vi ju lite hysteriska när det kommer till skatt så förstår att folk blir upprörda.

          Jaaa fy satiken vilket gissel att alla ska skatta korrekt så att vi kan hålla välfärden med skola, vård etc i rullning.

          Ja fy så hysteriska vi är. Det kan ju vara så att vissa av oss uppskattar avgiftsfri skola, sjukvård mm
          Men du kanske tycker det skulle vara fantastiskt att inte ha råd att gå till doktorn? Eller skuldsätta dig upp till öronen för att ditt barn ska kunna gå i en vettig skola?
          Eller vara tvungen att börja arbeta igen 1 månad efter förlossningen vare sig du vill eller ej.
          Ja Gud så hysteriskt med människor som bryr sig om skatter…

          Vad är det för skatt du menar?
          Att strunta i reklamidentifiering har väl inget med skatt att göra?
          Eller kan man strunta i att betala skatt på samma sätt som man tydligen kan strunta i reklammärkning?
          I don’t fatt a skvatt.

            Om man kollar i exempelvis Bellas bloggkommentarer så ser man att en hel del av hennes läsare inte fattar att de utsätts för reklam hela tiden. De tror att de får blogginlägg utan baktankar.

            Bella är väldigt skicklig också, som flikar in ord som ”min passion” in i produktbeskrivningarna, så det känns som om hon skriver så mycket om produkterna bara för att hon ”brinner” så.

            Så ja, det är vilktig att någon uppmärksammar det hela och upplyser bloggläsare.

            @Antonia: om man inte har ett samarbete (samarbetet döljer man ju för skatteverket iom att man inte märker ut det) måste man inte redovisa intäkterna av det, för officiellt tjänar man ju inget på att påvisa produktens förträfflighet. Iom detta slipper man skatta på det.

            Skatteverket har knappast möjlighet att sitta och leta efter utebliven reklammärkning för att sen leta efter undanhållna intäkter som inte beskattas. Man måste utgå från att alla ersättningar en influencer får för samarbeten bokförs korrekt och blir föremål för både moms och inkomstskatt. Undanhåller man inkomster från beskattning begår man bokföringsbrott och skattebrott.
            Jag tror knappast att utebliven reklammärkning i första hand handlar om att ta dessa risker. Snarare är det för att företagen helst ser att samarbeten inte framstår som betald reklam. En influencer ska ju komma med personliga och uppriktiga rekommendationer till sina följare 🙂

      Skulle du säga samma sak om en låginkomsttagare lurat försäkringskassan i åratal? Detta är nämligen i förlängningen samma sak, fast med tillägget ”mycket vill ha mer”.

        höginkomsttagare myglar också. att försöka kringå regler är något alla typer av människor i alla samhällsskick ägnar sig åt.

    Undrar mest vem som orkar läsa hennes blogg om 85% av inläggen är reklam? Då kan man ju lika gärna bläddra i den där bunten som brevbäraren kommer med ett par gånger i veckan istället. Vem läser bloggar för att man tycker att reklam är intressant?

    Skulle du inte använda din nya knapp för att anmäla till Konsumentverket?:P

      😛

      Tidsinställde inlägget innan jag skapade min fina knapp. Bytte nu! Tack! =)

    För att inte prata om hennes företag. Svenskregistrerad vilket betyde följa svensk konsumentlag. Men köper man skor på rea i hennes nätbutik men lämna tillbaka dom får man ej pengar tillbaka utan ”store credit” Fel enligt distansköplagen. Man ska erbjudas pengar tillbaka oavsett om det är rea eller ej. P

    Många frågor på bellas blogg om innehållet i krämerna och en kundtjänst mm som aldrig svarar.
    Vore intressant med en granskning av de påstådda hormonstörande ämnena, stämmer detta å vad innebär det?

      Kundtjänsten på LCC har samma policy när det gäller att svara på frågor som Bella har på bloggen. Obehagliga eller ifrågasättande frågor besvaras inte. Enbart positiva och intetsägande frågor eller tillrop får ett svar.
      Den som har obesvarade frågor om produkterna som LCC säljer och är orolig för vad de innehåller och hur de verkar får helt enkelt strunta i att köpa dessa produkter och köpa från märken som kan lämna besked även när det gäller svåra och känsliga frågor.
      Heja!

        Fy f-n vad oproffsigt. Såna företag borde inte kunna gå runt.

      Nej, det stämmer inte, du kan vara lugn.
      I princip all hysteri om hormonstörande ämnen är ju det, hysteri. Gemene man har börjat uttala sig om ämnen de inte har någon kunskap i (kemi, biologi, medicin) och gör därför felaktiga förenklingar av information som finns att tillgå. Det finns idag en stor alternativ marknad (med homeopater, ”naturliga medel” osv) som tjänar väldigt mycket på att skapa detta agg mot den vanliga industrin (ironiskt nog med att vanliga industrin vill tjäna pengar på vår bekostnad…).

      Om du har någon specifik fråga (om nåt ämne eller dyl) så kan jag försöka svara på den.

        Och gemene man har även tillgång till advekat information rörande forskning idag…

        Det finns i realiteten många hormonstörande ämnen i våra produkter; men även i den ”naturliga” maten vi äter. Exempelvis mjölk stör våra hormoner otroligt mycket och påverkar hgf-1 vilket i sin tur kan leda till cancer (hormoniell cancer).

        Med detta vill jag ha sagt att då korrekt forskning finns tillgänglig för gemene man nu för tiden så kan även lekmän få upp ögonen för sånt här – nån hysteri skulle jag dock inte kalla dagens reaktioner på ex. kemikalier. Utan en berättigad oro. Många har färskt i minnet hur hormonstörande mjukplast varit och särskilt röd sådan som var mycket vanlig i barnleksaker.

          Visst har gemene man tillgång till forskning men få lekmän kan inte tolka och värdera vetenskapliga artiklar på korrekt sätt. Hade det varit så enkelt hade jag tyckt att det var bortkastat med tid att studera 5 år (med ytterligare i alla fall 4 framför mig…)

            få lekmän kan**, ska det förstås stå

    Ironiskt att när man läser detta via förstasidan för alla bloggar hamnar Kristin Z’s otroligt omärkta inlägg för hudvårdsprodukter precis under..

      Fast Kristin brukar recensera produkter hon har köpt och gillat, det betyder inte att hon får betalt för att marknadsföra dem

        Nä inte alla såklart, och möjligtvis att detta inte heller är spons eller behöver märkas. (även om produktbilderna är från märket och det är väldigt många länkar i texten) Jag själv älskar Kristins blogg/bloggperson och har köpt flera produkter hon tipsat om pga hon är en baozz! Men rätt ska ju vara rätt och jag är ofta osäker på innehållet i hennes blogg, om det är sponsrat innehåll eller ej. Jag vill bara inte bli för bakom ljuset! 🙂

      Jag undrar också hur det är med Kristin Z? Hon skriver ju ganska mycket om produkter, men jag har alltid tänkt att hon köpt produkterna eller fått ”pressprov” typ, mest pga att hon känns som en smart person. Men nu när jag läser detta så inser jag att jag kanske är helt blåst? Det kanske är spons?!

        Det är spons. Hon har ju samarbete med Nelly tex. Plus att hon skriver ut adlinks = hon får betalt. Är ju därför hon ger ”tips” om saker hon bara äääälskar hela tiden.

    Sorry men Är det ens någon som läser hennes blogg?

    Vem är hon ens? Och damernas värld, var det inte sånt ens gammelfarmor läste?

    Taaack!!! Har stört mig på det i en halv evighet. Följd henne på Instagram, men det var i princip bara reklam och aldrig märkt.

    Hamnade här av en slump och har en enda undran: Varför bry sig om huruvida folk märker ut om det är reklam eller ej? Får ni betalt per anmälan? Det finns ju folk som jobbar med detta ”på riktigt”. Kan man inte bara låta dem sköta det? Vad stör det er om någon gör reklam för något? Majoriteten av människor kan väl själv sortera ut det för vad det är. Känns bara så otroligt löjligt. Låt bli att läsa alla dessa bloggar om ni mår dåligt av all denna reklam. Och nej, jag har ingen blogg, inga varor att marknadsföra osv, tycker bara det är löjligt att bli så upprörd. Finns värre saker att engagera sig i!

      Vem jobbar med detta ”på riktigt”? Den personen har inte gjort ett bra jobb isåfall med tanke på hur läget ser ut.

      Jag bryr mig mest för ungdomarnas skull som ofta inte tänker på att det är reklam. Om du kan sortera ut genuina inlägg från reklam, så bra för dig men det gäller inte alla.

    Tack!
    Har stört mig väldigt länge! Älskar hennes blogg och att hon ändå känns så streetsmart, men inte när det kommer till att konstant dyvla på en reklam…. konstigt och irriterande!

    Är man anonym när man anmäler någon för smygreklam?

      Allt som skickas in till myndigheter blir offentliga handlingar och kan begäras ut av vem som helst, så nej.

      Men du behöver ju inte uppge vem du är eller din riktiga mailadress, så du kan vara anonym på så vis.

    Äntligen någon som tar upp det. Har länge undrat varför det inte är någon som helst reklammarkering på hennes blogg som är full av reklam för hennes skor och allt vad det är.

    Jag har länge funderat på hur det fungerar för bloggare/poddare som ständigt tipsar om olika plagg, smink etc från specifika märken. Jag tänker på exempelvis Sofi Fahrman och Säker stil, är det reklam och ska märkas ut, eller har företag bara ”tur” om de blir tipsade i deras kanaler?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.