Nu ska mensen få en egen emoji.

Sociala medier:

Även fast jag inte föredrog att få mina ögon exponerade till Lady Dahmers blodiga binda så förstod jag ändå syftet med hennes inlägg – att normalisera mens.
En vanlig kvinna har mens i ungefär 3000 dagar av sitt liv. Det är 8.2 år men trots det så visar Plan UK’s undersökning på att 62% av brittiska kvinnor är obekväma med att prata om mens med manliga vänner.

Ungefär 50% av kvinnor mellan 18-35 år har sagt att det skulle vara enklare att prata om mens om det fanns en emoji för just detta.
Plan UK har startat en omröstning med hashtaggen #periodemoji där man kan rösta på sin favorit-mensemoji och vinnaren kommer skickas till Unicode Consortium för att hamna på tangentbord över hela världen.

Så! Vilken är din favorit?

Blodsdropparna?
Kalendern?
De blodiga trosorna?
Bindan?
Den blödande livmodern?

 Har DU saknat en mens-emoji?
Jag har saknat en ”crazy catlady-emoji”.

81 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vi lever på 2000-talet, så jag hoppas och tror att vi ser mens som något normalt. Så om dessa emojis är en sanning, då är det enbart löjligt. Vem är det som ska normalisera nått som redan är normalt??!! Hittepådumheter

      I vårt land kanske mens är något väldigt normalt. Men de finns dom i andra länder där mens är något skämmigt och inte anses lika ”normalt” som här. Tyvärr är det en sorglig sanning!

      Jag kan garantera att om de här mens-emoijisarna blir verklighet och implanteras i allla operativsystem för mobiltelefoner så kommer ”vissa” länder förbjuda och blockera dem. Garanterat! För även om vi i Nordeuropa är relativt ok med att diskutera mens så är det mååååånga länder som styra av mossiga gamla gubbar som tror på sagoböcker som fortfarande anser att kvinnor är orena när vi har mens och att allt som rör den kvinnliga kroppen ska gömmas undan.

    Tror det är mer män som är obekväm att prata om mens men sina kvinnliga vänner än tvärtom.

      Jag kanske lever i ett väldigt öppet umgänge men jag upplever faktiskt att kvinnor har svårare än män. Det är något tabubelagt och skämmigt även fast det inte borde vara det. Man använder ord som ”röda veckan”, ”lingonvecka”, ”fröken röd” etc medan mina killkompisar pratar om ”mens” och ”menstruation”. Jag brukar prata mens med mina killkompisar utan problem, men jag kanske är blessed.

      Oavsett så tyder ju undersökningen i inlägget på att 62% av kvinnorna tycker det är jobbigt så att säga att ”jag tror att det snarare är männen” är aningen naivt. Därmed inte sagt att männen inte tycker det är jobbigt eller att siffrorna är bättre där men det känns som att det är att minska problematiken. Man kan inte bortse från statistiken (som är förskräckligt tråkig). Vi måste våga prata om det mer!

    Ha ha ha. Jag bjuder er på dagens ”click bait”.
    Bästa kommentaren inne på Bloggbevaknings insta går till @annatv….

    annaetv Vem av dom ? ?? @gabriellajoss

    Se vad hon svara på här… ?

    https://www.instagram.com/p/BUw0T0yBXO9/?taken-by=bloggbevakning

      Hahahaha!! Klockrent!!

    Test på om det är jag eller ett ord jag använt som är i modd då min förra kommentar inväntar granskning. 🙂

      *glad bloddroppe* på att du släpptes igenom med testkommentaren

      Alltså- du får ju börja vårda ditt språk lite?

    Jag saknar emoji med pistolen!
    ”Skjut mig” följt av en pistol var nog mitt vanligaste sms innan den där j-vla gröna vattenpistolen kom…..

      Fick lov att kolla i Whatsapp hur den såg ut (använder det ibland för att jämföra och se så vissa emojis blir rätt, vissa har en helt annan innebörd i min telefon) och den ser ju bedrövlig ut! I min telefon är det fortfarande en vanlig pistol, hoppas det aldrig ändras för då skjuter jag någon.

    Om det var en ”ligger ihopkurad av smärta trots två alvedon medan det blodiga slemmet forsar fram och magen är i uppror så att toalettbesöken liknar något ur en analsession gone horribly wrong där man står och försöker torka bort blod och skit från låren så gott det går”-emoji. Då skulle jag använda den för i dessa tjusiga droppar är inte min mens representerad.

      Om du blöder mycket be din läkare skriva ut cyklonova (stavas?) det har hjälpt mig MASSOR! Man tar dom de dagarna man blöder som mest

      Du kan prova att kombinera två Alvedon 500mg med en Ipren 400mg.
      Dock får man endast ta 3st Ipren per dygn medan du kan ta 8st (500mg) Alvedon per dygn. Om det inte heller hjälper nämnvärt skulle jag rekommendera dig att boka ett besök på vårdcentralen, det finns fler läkemedel att prova.

        Kan inte ta ipren pga magsår 🙁 en cocktail på citodon + diklofenak är bäst men bara om det är helg för man blir helt däckad av det. Inte så lyckat på jobbet!

        Alvedon? Skämtar du? Det är precis så tradolan funkar.

      Testa p-piller? Då försvinner mensvärken och du blöder mycket mindre varje månad. Förstår att det inte är alla som vill ta p-piller men jag ångrar det inte en sekund och så länge man kollar blodtryck osv. med jämna mellanrum så fungerar det fint.

        Det gäller nog inte för alla. Jag började med p-piller för ca 3 år sedan nu, blöder fortfarande lika mycket som jag gjorde när jag fick min mens från start, har fortfarande också mensvärk. Är jag inte snabb nog med ibumentin (som är mitt enda hjälpmedel under menstruation) så har jag en del mensvärk. Detta har jag även kollat upp men det är ”normalt” säger dem.. ?

        Många får tyvärr inte heller. Jag skulle gärna äta det men får inte pga hjärtsjukdomar i nära släktled. Surt!

        P-piller var guld för blödningen och tarmen men mensvärken var minst lika illa! Tog det några år så vill vara hormonfri ett tag. Minipiller skulle kunna funka men ska orka ta tag i det också. Längtar till klimakteriet i stället.

        Min första mens varade i två veckor och jag blödde så rikligt att det gick åt en nattbinda varannan timme. En natt blödde jag igenom dubbla nattbindor, extra bomull, trosor, pyjamas, lakan, bäddmadrass och resårmadrass. Var en bra introduktion till womanhood liksom. Moder Natur ba ”Because f*ck you, that’s why”. ?

          Lider med dig! 🙁 Låter tufft. Hoppas verkligen att det finns någon form av hjälp du kan få.

          Låter som min.. vidrigt. Nu efter två omgångar med hormonspiral har jag bara lite hugg under ägglossning och har knappt mens. Räcker att kissa och torka sig regelbundet. Inte ens tamponger behövs. Hallelujah!

        Jag slår ett slag för p-piller också faktiskt. Äter dom just för smärtan och mängden mens. Gyn rekommenderade att jag inte har uppehåll (pillerfria veckor) utan äter varje dag hela tiden. Jag har inte mens och jag mår toppen! Någon mellanblödning ibland, inte något man tänker på så värst.

        Jag fick mensvärk efter att jag slutade med p-piller, hade ingen alls innan…

      provat minipiller? började med cerazette för 10 år sedan och mensen försvann med en gång och därmed den HORIBLA JÄVLA SMÄRTAN. vilket helvete det var. stackars alla kvinnor i världen som genomlider detta varenda månad. hatar verkligen allt som har med min mens att göra. tillslut blev jag tack och lov fri.

        Mini-piller är det bästa som hänt mig. Mens, pms och smärtfri! Rekommenderas verkligen ??

        Äter också cerazette och efter många års helvete med kräkningar och svimningsanfall varje månad har jag inte mens alls, förutom nån blödning varje år. Det har räddat mitt förstånd!!

    Tampongemoji! Jag vill ha en med lite blod på sö jag kan minnas tiden då jag sög på mina 😉

      Du sög på dina tamponger med blod på?

        Sök hjälp!!!

      Men sluta prata om att du suger på dina tamponger ??

        Var tvungeb när det kom upp ett inlägg om mens. Och nej jag har bara gjort det 1 gång. Jag var nyfiken. Smakade som när man sväljer näseblod. Järn alltså ??

          ….??

      Hahaha, förlåt. Det var jag som skrev det där om att jag började tänka på tampongsmakande när jag såg ditt användarnamn. Förlåt, var inte meningen att starta någon sorts mobb. Jag förstår ju nog att du inte ”brukar”göra det. ? Hade själv aldrig vågat, men hatten av. Läste någonstans att ”du är ingen riktig kvinna förrän du druckit ditt eget mensblod” så grattis till dig i så fall. ?

        ??? Skulle fan aldrig komma på tanken att smaka…. why liksom?????

    Nej, jag har inte saknat en emoji. Vad är det för fånerier? Jag förstår mig inte på argumentet att mens är naturligt, så därför borde vi prata om det. Varför?

      Om kvinnor känner sig bekväma med att prata om det kommer det blir lättare att söka och få hjälp för problem relaterade till mensen. Framförallt unga kvinnor skulle i vissa fall hellre dö av menssmärtor än att säga till en lärare eller läkare att de har mens. Jag tror många kvinnor lider i onödan för att mens och dess relaterade problem fortfarande anses ”pinsamt”.

        Tack för en informativ kommentar! Det är så tröttsamt när det enda som tas upp är att ”det är naturligt” som argument till varför vi ska kunna prata om det. Din kommentar förklarar det hela så mycket bättre.

    Ett ex (man över 40 med 4 barn) var tvungen att harkla sig och sen säga ”din period” – så nä för män är det inte normaliserat. De flesta män jag träffat på vill inte visa att de blir lite äcklade men lyckas ändå inte riktigt dölja en min som vore mer passande om jag sagt att jag snyter bajs ur näsan.

      Men fy vilken prydis. Har aldrig blivit bemött av äckel. Däremot har många män tyckt att man man ha sex ändå för att HAN tycker minsann inte att det är äckligt och då borde ju inte jag som blöder göra det. Noll förståelse.

        Verkligen noll förståelse. Minns en gång när en kille skulle förklara för mig att sex minsann skulle fixa så jag inte hade mensvärk. Snälla, när det känns som att mina insidor försöker mörda mig vill jag väl knappast att din kuk ska in och börja peta på dem. Pff.

          HAHA exakt så!

          Men orgasm hjälper iaf mot mensvärk. Ett litet tag 😛 och för vissa åtminstone.

        Jag försöker istället övertala min att ha sex när jag har mens. Är alltid extra kåt då. Har mer värk innan mensen dock.
        (Han har extremt svårt för blod, från alla kroppsdelar, så han är alltid extra osugen då)

        Är så lycklig att jag har en underbar man som jag kan prata om precis vad som helst med, även mens!

          Same here! Min sambo är het obrydd för allt. Jag skäms dock för allt. Men blivit mycket bättre sen jag träffade honom ❤️

            Åh! Det är verkligen samma här! ?

      Som kvinna är jag likadan. Tycker mens är något av det äckligaste som finns pga min mens alltid har varit ett rent helvete. Desdutom är jag pryd för det är så jag trivs bäst. Tycker inte det finns något skäl att håna/förlöjliga någon vars gränser för vad som är passande/bekvämt att diskutera går någon annanstans än ens egen. Gäller såklart åt båda håll, jag respekterar den som vill prata om mens och förutsätter att mina omskrivningar eller undvikande av ämnet också får lika mycket respekt.

      Min kille tyckte det va jobbigt förut och det resulterade i att jag pratade om det hela tiden för att jävlas, och nu verkar han inte bry sig längre. Men jag har iof utbildat honom i feminism nu, och han har liksom fattat hur skevt han tänkt i vissa situationer☺

    Ett mellangärde med en röd blixt I hade varit passande.
    Tycker dock att ägglossningen är lika smärtsam nu efter att ha fött tre barn. Känns som att stockarna slår knut på sig själva ???

      Mmmmm ägglossningen gör ännu ondare efter två barn än innan tycker jag. Kunde knappt resa mig ur soffan senast pga smärta ?

    Detta gjorde mig jätteglad! Jag gillade blodsdropparna bäst (första emojin), de hade jag använt flitigt! 🙂

    Jag kanske ligger lite efter i feministdebatten och mensdebatten, men ibland hänger bara inte min hjärna med. Visst, det ska inte behöva vara konstigt att säga ”jag har mens” om man nu vill det. Men varför är detta så viktigt? Är det lika viktigt normalisera ”jag ska gå och bajsa”? Varför är detta så viktigt för vissa, hjälp mig förstå!

      Undrar också, och varför ska det vara ett kollektivt ansvar? Vill folk prata om mens, ja, men så börja prata då! Inget stoppar dig. Förändringar börjar med dig etc

      Det är viktigt eftersom en stor del av Sveriges och världens befolkning lider av problem, skador och sjukdomar relaterade till mens och barnafödande. När en öppnar upp för samtal och normaliserar mens och saker som rör kvinnokroppen hjälper man till att öppna för chansen att man får hjälp! Tiden när man måste bita ihop och acceptera läget måste vara förbi. Ju mer kvinnokroppen normaliseras desto mer medicinsk forskning, öppnare mottagande och mindre behov av tyst lidande.

        bra där Anna!!! ingen jämförelse i övrigt men stigma och skam kring psykisk sjukdom gör att jag inte vågar vara öppen och berätta för människor. att öppet prata om saker är superviktigt.

    Är bara glad att blodet äntligen är rött och inte blått som i alla reklam?

      Hahaaa ?

    När blev mens tabu att prata om?

      Antagligen vid kristendomens intågande. I gamla Mesopotamien sågs menstruerande som något gudomligt och magiskt, och på den allra äldsta kända religiösa kultplatsen Göbekli Tepe i Turkiet har man funnit en 12000 år gammal bild på en menstruerande kvinna. I Hohle-Felsgrottan i centrala Tyskland har man hittat 15000 år gamla prickmönster i stenar som arkeologerna tror är en form av menstruationskalender! Kristendomen gjorde det skamligt. Läs gärna Liv Strömqvists bok ”Kunskapens frukt” som handlar om just mens och det kvinnliga könet och varför det anses skamligt idag. Superbra bok!

    Om det är tabu att prata om saker från underlivet, saknar jag emjois för flytningar och svamp i underlivet. Varför inte psoriasis, löss o.s.v.

    Jag skäms inte för Mens, det är dom som vill tysta det som ska skämmas! Det lärde jag mig av världens coolaste storebror när jag hälsade på hos honom för 10 år sen.

    Jag; jag måste också handla
    Han: jag kan köpa det du ska ha
    Jag: neeee…. Jag vill köpa det själv…
    Han: om du har Mens så behöver du inte skämmas för det!
    Jag: haha! Sant! Köp med tamponger tack
    Han: hur mycket Mens har du?
    Jag: åh meh! Hur så?!
    Han: haha jag måste veta vilken storlek jag ska ta!
    Jag: hahahah! vad vet du om storlek?
    Han: men snälla, jag har köpt mensskydd hundratals gånger

    Sen den dagen har jag pratat helt öppet om Mens inför killar och tjejer och dom som tycker det är opassande småretar jag lite på skämt och sen pratar dom också om det, ingen människa vill känna sig som en dum tönt??

      Bra storebror 🙂 tycker själv det är lite pinigt att prata om mens så blev typ rörd nu haha. Hoppas jag får en son som blir en så bra storebror i framtiden.

        Nästa gång du har Mens, pröva att säga det rent ut till en kompis! Säg också att du försöker lära dig att inte skämmas och att det va därför du sa det. Om det känns konstigt, säg att du har mensvärk precis på samma sätt som om du skulle säga att du har huvudvärk.

        Va gulligt att du blev rörd!❤️ Din son kommer bli en sån storebror om du själv pratar öppet, och inte skäms för en blodig binda. Jag tror det är därför min bror är så obrydd. Så äran ska nog till morsan istället?

      Åh, fin bror ❣️

      Igenkänning! Min lillebror sa precis likadant ?
      En fördom jag har är att män tror att det finns olika storlekar på tamponger pga vi kvinnor är olika breda där nere (!?!?!?). Haha, tacksam att brorsan ändå har koll på vad som är sant och inte ?

        Haha! Om jag ska va ärlig så trodde jag själv det! Skammen va så stor så jag skämdes inför mig själv t om. Jag tror vi kvinnor behöver fler storebröder om dom är som våra❤️? Han har hjälpt mig med andra ”kvinnoproblem” också, att vi duger precis som vi är och ser ut, utan smink, plastikskit eller vältränad kropp. När han märkte att min föredetta sänkte min självkänsla gjorde han det klart och tydligt, och berättade allt som va fint och bra med mig. När jag undrade hur han kunde veta det va svaret ”för att din utstrålning är borta! Mina fina glada syster som älskade sig själv har försvunnit, du behöver inte träna och hålla på för att han ska vilja ha dig, du har aldrig brytt dig om sånt innan, kom igen nu, du kan få vem du vill så dumpa honom nu innan han dödar dig totalt, du ska va älskad för den du är inte för något du skulle kunna vara”

        Haha ett gammalt ragg till mig skulle köpa tamponger åt mig då jag fick mens under natten hos honom och inte kunde resa mig från sängen. Han kom tillbaka med ett pakey OB mini och sade ”ja alltså, jag har ingen koll på sådant där men jag tänkt logiskt – liten människa liten tampong!”.

        …. söta pojkvasker. ?

    Minns det första menssamtalet med min make 😀 Vi hade dejtat i några veckor och var iväg med vänner och badade. Ligger och solar när han plötsligt lägger en handduk över oss och drar handen diskret uppför mitt lår. Jag i panik:
    -Nej inte här!!
    -Sch!
    -Men jag har mens.
    – Jag vet. Jag ska bara stoppa in ditt tampongsnöre i trosan…det hänger liksom utanför.

    Jag typ dog men åh så skönt med en kille som inte är pryd vad gäller mens. Såhär tre barn senare finns det inget av min prydhet kvar heller 😀

    Till er som inte tycker mens är tabu eller pinsamt och inte förstår varför det är en del av den feministiska kampen:

    Mens är fortfarande så pass skamligt och förbjudet i många delar av världen att kvinnor dör pga bristen på rena hygienartiklar och mensskydd. Många tas ur skolan för att man är ”oren” vid mens, en del får inte ens sova inomhus hemma pga sin mens. Vi måste se det större sammanhanget och inte bara här, vi måste förstå att vi genom att normalisera och bryta tabun kan göra skillnad.

    Det finns massor att läsa om ämnet men här är en länk att börja med (som innehåller fördjupande länkar) och sen ta sig vidare från. http://m.huffpost.com/us/entry/9518754

    Eller bara googla, det är inte så svårt.

      Hur hjälper det de att det blir normalt att prata om här?

        För att vi inte är isolerade i universum. Kvinnokampen förs solidariskt, utvecklas vi kan vi påverka andra länder och deras utveckling.

    Till er som säger att mens inte är ett tabu eller varför är det en del av den feministiska kampen, har ni tänkt i det större sammanhanget?

    I många många länder är mens ett tabu fortfarande. Du är oren. I vissa länder får du inte bo inomhus vid mens för att inte smutsa ner hemmet. I många många länder är bristen på rena hygienartiklar och mensskydd livsfarlig, kvinnor blir ordentligt sjuka av att använde orena mensskydd eller inte mensskydd övht. Kvinnor dör pga tabun om mens. Vi måste se lite längre än våra egna gränser, handla solidariskt, inte bara se till oss själva.

    Läs gärna http://m.huffpost.com/us/entry/9518754 där man kan navigera vidare till olika artiklar med källor om saker rörande mens. Det är viktig läsning.

    Oj där blev det dubbelt, skrev om då jag trodde första försvann. Jaja, information är bra osv.

    Nomnomnom, såå gott att äta sina egna flytningar!

    Here we f*ing go again! Jag är inte intresserad av era historier om er mens och hur ni har sex då osv. Kan vi bara hålla oss till frågan? Så trött på alla som har ett behov av att berätta i detalj om sin kropps behov och funktion. Inkl även blogginnehaverskan. Bläh.

      Sååååå… för att ”hålla sig till frågan” – vilken är din favorit?

    Ursäkta men jag fattar inte. Vem påstår att mens är tabubelagt? Jag personligen har aldrig stött på något konstigt, varken i skolan, inom idrottsrörelse, i npn relation, på min arbetsplats etc. de gånger då mens har påverkat min vardag. Alla vet att det är en naturlig del av en kvinnas liv så det har aldrig varit något att snacka om. Eller är det bara jag? Förstår inte var problemet är.

      Citerar Kristins inlägg där uppe:

      Till er som säger att mens inte är ett tabu eller varför är det en del av den feministiska kampen, har ni tänkt i det större sammanhanget?
      I många många länder är mens ett tabu fortfarande. Du är oren. I vissa länder får du inte bo inomhus vid mens för att inte smutsa ner hemmet. I många många länder är bristen på rena hygienartiklar och mensskydd livsfarlig, kvinnor blir ordentligt sjuka av att använde orena mensskydd eller inte mensskydd övht. Kvinnor dör pga tabun om mens. Vi måste se lite längre än våra egna gränser, handla solidariskt, inte bara se till oss själva.
      Läs gärna http://m.huffpost.com/us/entry/9518754 där man kan navigera vidare till olika artiklar med källor om saker rörande mens. Det är viktig läsning.

    Lite roligt att det finns såna emojis. Alltid kul ju fler emojis det finns. Bindan gillade jag bäst

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.