Vad är det gjord av?

Nicole Falciani:

Jag var utomlands när min läkare skrev ut denna medicin och bad därför min mamma hämta ut den åt mig. Men så blev det ju tyvärr inte, väl där fick hon veta att den kostar 117 000:- dosen. Medicinen ingår alltså inte i högkostnadsskyddet och jag skulle behöva ta 12 sprutor per år vilket skulle resultera i en kostnad på 1,4 miljoner kronor per år.//Nicky

Nicole berättar om sin nya medicin för reumatismen hon har och att den kostar 117 000 kr per dos och att den inte ingår i högkostnadsskyddet.
117 000 kr!?!?!?!?!?
Vad är den gjord av? Nermalda enhörningshorn utblandat med fairy dust och askan från en drakes eld?

Jag har också en medicin som inte ingår i högkostnadsskyddet men den kostar ungefär 100 kr i månaden. 117 000 kr?! Det är ju helt sinnessjukt!!!!!!
Ska den svenska sjukvården blir mer och mer en klassfråga? Vi har valet att välja privat sjukvård för den som vill betala för att slippa kösystemet redan men ska pengar verkligen avgöra vem som kan få sin medicin eller inte?
Det är ju fruktansvärt!

Tack för tips, Anna!

78 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    I Sverige? ?? det är ju helt sjukt! Det måste ju finnas likvärdiga alternativ att erbjuda.

      Inte säkert det kommit ännu eller att de ej visat samma effekt, men kan ju vara på sin plats kanske att nämna priset för patienten ?

      Nicole berättar i inlägget att hon testat en likvärdig medicin redan, men fått extrema biverkningar. Denna medicin ska skilja sig på molekylnivå och tas mer sällan, men hon har inte kunnat prova den än pga priset.

    Har inget med ”Sverige” att göra. Det är läkemedelsföretaget som sätter priset, finns det ingen konkurrens så kan de sätta galna priser.

      Nej så är det inte. Företaget lämnar in en prinsansökan till TLV och TLV bestämmer om företaget får sälja till det priset eller inte. TLV tittar på en mängd faktor, bl a prissättningen i vissa länder inom EU. Läkemedlets prisansökan får inte överstiga vad drt kostar i vissa lågprisländer t ex.

      Det är inte fri prissättning på receptbelagda läkemedel i Sverige, eller någon annanstans i västvärlden.

        Förutom i USA då…

    Jag har RA. Har sedan 2003 haft en medicin som heter Enbrel. Den kostar 11 500 per förpackning och innehåller fyra sprutor. Jag tar en spruta i veckan. Det innebär att jag har hämtar ut ett sådant paket i månaden och har gjort så i 14 år! (Orka inte räkna men summan är hiskelig)

    Jag är glad att jag bor i Sverige med den sjukvården som finns och glad att jag får adekvat medicin som gör att jag mår bra och kan leva ett normalt liv.

    Reumatikermediciner är dyr just för att forskningen har utvecklats enormt. När jag blev sjuk -98 fanns inte ens en bråkdel av alla dessa mediciner som finns idag.

      Du betalar 149 500 kr per år och det betyder att du lagt 2 093 000 på medicinen. </3

        Tack ?

        Ja, det är enorma summor. Men jag är som saft glad över att forskningen har gått så oerhört mycket framåt.

          ????????

          Ingår din medicin i högkostnadsskyddet då? Hur har man annars råd med sånna summor för sin medicin?

            Undrar jag med vem har råd med sådan medicin?

            Ja, det ingår. De var otydligt men det gör den. Hade den INTE gjort det så hade jag i så fall varit tvungen att betala ca 2 miljoner.

    Jag har en släkting med reumatism som får en betydligt billigare medicin. Men den kanske inte passar alla, som det är med mediciner. Sen är det läkemedelsföretagen i landet som sätter priset, inte apoteken.

      Det har ju blivit mer vanligt med bipolär diagnoser än adhd diagnoser. Patentet (eller vad det heter) på adhd medeciner har gått ut-läkemedelsföretagen tjänar mindre. Däremot tjänar de mer på bipolär mediciner. Jag är bipolär o det handlar nog inte om priserna. Min pappa är manodepressiv (det hette ju väl så tidigare i historien) kul med den lekfulla beskrivningen om vad innehållet torde vara, förkolnad materia av drakens eld osv… Gillar sånt. Lite lekfullhet o gullighet är väl inte till skada för klimatet, feministkampen, göra alla rätt viljan o vara rätt önskan, eller någon bloggares integritet. (OBS mina värderingar är att alla har rätt till sin egen integritet) svårigheten här är att alla har så olika referenser till vad som är integritet o endel klarar ju knappt av att man säger ”hej” på fel sätt. Ingen vill vara utsatt för andras nedvärderande. Skampålen vill ingen stå i.

      Finns ca 100 st diagnoser som sortera under reumatism, bl a psoriasis. Ovan på det så är vi alla individer och olika mediciner biter på olika personer.

    Ja det kostar ju så en del mediciner. Sen beror det på vilket landsting man tillhör. Om de subventionerar just den sorten hon vill ha.

      Vill ha..
      handlar nog med om som hon kan ta och som hjälper utan allt för jobbiga biverkningar..

    Tycker sjukvården blivit sämre. Vet gammla som får vänta ett dygn nere på akuten innan dom läggs in. Inte ok. Bra om dom gör att vårdcentralerna är öppna dygnet runt. 2017 borde det inte vara sådana väntetider. mer resurser till vården. Men politikerna lägger mycket pengar på annat. För mycket går till fel proriteringar.

      Hur tror du att tvång på vårdcentralerna att de måste hålla öppet dygnet runt ska hjälpa till att få fler läkare att välja att jobba där? Det är bristen på distriktsläkare som är det största problemet på vårdcentralerna, inte öppetiderna. Om vi ska tvinga allmänläkarna att jobba på natten finns det förre som kan jobba på dagen = ännu färre tider på vårdcentralen till våra multisjuka äldre. Många läkare som väljer allmänmedicin som specialitet (de som blir distriktsläkare) gör det för att de slipper jourer och nattjobb, inte för att just vårdcentralsjobb är det roligaste i världen.

      För att lösa sjukvårdskrisen behöver vi fler sjuksköterskor + specialistsjuksköterskor som alla bör få högre lön, fler allmänläkare på våra vårdcentraler och fler läkare specialiserade inom psykiatri.

        Och är man så akut sjuk att man inte kan vänta några timmar tills vårdcentralen öppnar kanske man inte hör hemma på vårdcentralen alls?

          Ja, det är väl ingen som säger emot det?

          Men många äldre och dom som har småbarn har svårt att avgöra om det är akut eller inte?? Och vårdguiden hänvisar inte alltid rätt. Först när man själv blir drabbad av någon åkomma så förstår man hur det är. Livserfarenhet!

            Något jag upplever att 1177 är dåliga på att upplysa om är jourläkarbilen! Det finns, för de som har svårt att ta sig till akuten, alltså framför allt äldre och småbarnsföräldrar, en mobil jourläkare med allmänmedicinska kunskaper som kan komma hem till en. Kostar 300 kr, alltså mindre än ett akutbesök, och nyttjas alldeles för sällan, trots att det är just 1177 som har befogenhet att skicka ut den. Fråga efter dem specifikt, all ni som har svårt att ta er in, och berätta för era anhöriga om den! Verkligen en outnyttjad resurs.
            https://www. metro.se/artikel/håkan-kritisk-mot-jourläkarbilarna-åker-på-för-få-uppdrag-xr

        Jag är inte politiker! Jag tyckte det lät bra. Eftersom många åker till stora akuten och får vänta länge. Hur dom ska ordna fler läkare och personal får du fråga politikerna om dom har betalt för att se till att vi ska ha ett fungerande sjukvårdssystem. Du låter arg!!??

          Men du har ju skrivit tidigare att du är politiskt aktiv. Har du så många lögner att hålla koll på så att du glömt att du skrivit det, Kurt-Maria?

            Camcam den där kommentaren är inte ok att kalla någon lögnare fy för elaka personliga påhopp godkänner du verkligen det ?? Inte ok och varför?? Du som skrev det ta inte ut elakheter på någon du aldrig träffat det är så lågt!!

      Är man akut sjuk blir det inte såna väntetider.

        Precis. Dessutom är ett av problemen med akutsjukvården att många som är där faktiskt inte behöver vara där. En stukning bör gå via vårdcentralen, och oftast inte dagen efter, vänta ett par dagar och se hur det går. En förkylning är inte akuten. Ring 1177 innan ni pallrar er till akuten. Då slipper vi också långa väntetider.

          Njaaaaa, det kan vara svårt att avgöra om det är en stukning, spricka eller rent av brutet.

          Jag skulle faktisk inte alls rekommendera att vänta ett par dagar om man inte är säker.

            Trh håller med. Lätt att skriva åk inte till akuten. Ingen kan väll veta hur den personen känner sej i tex benet. Usch vad osympatiskt. Åker man däremot när det inte är akut ja då får väll den personen sitta och vänta!

          Går folk på riktigt till vårdcentralen för stukningar och förkylningar?

            Ja. En som jag jobbade med åkte till akuten med sitt barn för att han hade fått magsjuka. Jag vet en som åkte in på akuten för förstoppning. Och det var alltså inte så att han varit förstoppad i flera dagar, utan han hade varit hård i magen 2 dagar typ. Folk är i allmänhet dumma i huvudet, och det märks extra tydligt på akutmottagningar.

            Tyckte du skrev akuten, och inte vårdcentralen.

            Susanna, jar har just avslutat en termins praktik på den största vårdcentralen i min stad (med ca 25000 invånare) och det är fruktansvärt.
            Det är på tok för lite personal, av åtta läkarplatser är 2 st heltidsanställda och de andra sex är stafettare, syrrorna hår på knäna av den höga arbetsbelastningen, den psykiska påfrestningen av att få sitta i telefon, chefen har nyligen bytts ut, asylen stängde precis osv och folk som behöver tider nekas för att t.ex. en person kom in med en blåsliknande sak över ett operationssår (mindre än en lillfingernagel) och en halvtimmes tid av en sköterska samt en kvart av läkarens tid (dokumentation inräknat) fick åt för att kunma säga att hen bara hade ett ärr (som tog två minuter).
            En dag satt jag i telefon med en sköterska som pratade med en otroligt otrevlig person som vägrade lyssna på henmes medicinska bedömmning och krävde att få prata med någon annan och nöjde sig inte förens hen pratat med en syrra och en läkare som sen ordinerade ett prov som inte behövdes tas för att eventuellt kunna få en diagnos på ett tillståmd som ändå inte går att bota.
            Jag var huvudsakligen på provtagningenheten och kunde se folk som sa att de var så otroligt sjuka som t.ex. hade under 5 i CRP(infektion i kroppen) men jag har 27 när en elev fick provsticka mig och jag hade inte ens sökt vård.
            Eller på denna vårdcentral finns det ett gäng personer som söker vård i princip varenda dag, en av dem räknade vi och hen hade haft över 45 vårdkontakter på vårdcentralen (telefonsamtal, sjukgymnastik, läkarmöten, provtagningstillfällen osv) utan att det varit något direkt fel på hen.

            Det är också ett stort problem att folk söker vård för en grej och sen rabblar upp 35 åkommor till, det funkar inte när det finns begränsat med tid ocj resurser.

            Så för att svara på din fråga, JA. Framförallt om det rör sig om mindre barn. Jag vet inte hur många jag mött som har med sin <5åring som minsan hade 37.6 i feber igår och ska vara jättesjuk som springer rumt och har knallhröna parametrar.
            Eller folk som har varig hostig i två dagar men minsan hade lu ginflammation samma tid förra året och vet att det kändes "exakt såhär 1!!1!" Och blir upprörd när de inte får pencillin eller vidare läkarkontakt när de har knallgröna parametrar.

            Inser nu att detta blev mee av en rant men aja (:

          Fast frågan är hur bra 1177 faktiskt fungerar när det kommer till att avlasta vården. Nu kan jag bara utgå från mig själv och andra i min närhet (har det gjorts någon undersökning/utvärdering som säger annat så får jag inse att jag och andra har haft otur) men det är inte sällan de har gjort helt fel bedömningar – åt båda hållen. I de flesta fall så har de hänvisat till att ta en ipren när det faktiskt har varit allvarligt och till akuten när det i efterhand visat sig vara lugnt.

          Givetvis inget konstigt alls med denna typ av felbedömningar då det just sker över telefon, men pga detta så känns det ju inte riktigt heller som att de har möjlighet att avlasta vården på det sätt som var tänkt.

            Varje gång jag har ringt dem har de alltid sagt upp till akuten NU! Men så är inte jag den som åker dit i onödan heller ?

        Prova själv och ligga med njurstensanfall eller gallstensanfall och väntar Livserfarenhet på morfin i timmar! Finns massa olika exempel där du är akut sjuk och får vänta. Hoppas du slipper vara med om det !

          Jag har haft njurstensanfall och njurbäckeninflammation. Jag ringde 1177 och fick reda på att jag skulle åka direkt till akuten. 1177 bokade in mig. Jag kom in på tio minuter och fick ordentlig smärtlindring på ytterligare fem. DÄREFTER fick jag vänta i några timmar innan jag fick behandling. Det fanns ju trots allt de som var mer akuta än jag. (Bilolyckor, hjärtinfarkt o.s.v.)

          Jag är väldigt nöjd med sjukvården i Sverige. Dock kan det bero på att jag inte behövt belasta den särskilt mycket. Blir jag förkyld, stukar min högerfot eller får hög feber av influensa, stannar jag hemma och behandlar mig själv. Jag tror att många åker till akuten i onödan!

        M kalla någon lögnare är ett brott!

          Haha absolut! ??

          Berätta mer. Vilken lag är det jag bryter mot? ?

        Jag fick vänta 8 timmar på akuten för vård och då var jag ändå så pass dålig att läkarna sa att ”Du hade tur. Det var inte dags för dig än”

      Håller med om att sjukvården har blivit sämre. Har tyvärr flera egna erfarenheter av det, och min familj likaså.
      Jag bröt benet under mellanstadieåldern, sjukhuset VÄGRADE ta in mig och hänvisade till att barn ”ofta överdriver snärta och gör det värre än det är”. Värt att nämna är att mitt ben var sjukt svullet. De ville att jag skulle stödja och gå på det.
      Min familj är inte den sortens människor som låter folk trampa på dem, och min mamma var fullkomligt rasande när hon tillslut körde in mig till sjukhuset under deras protest. Väl där sa de bara ”ojdå” med chockade miner vid åsynen på mitt ben. Läkaren jag tilldelades var dock jättebra! Tycker det är allmän vården och det bemötandet man får när man söker vård som idag är under all kritik.

      Min familj har även råkat ut för så pass allvarliga läkarmissar att det skulle få medierna att gå i taket och de ansvariga läkarna/sjuksköterskorna att förlora sina jobb. Men det är alldeles för känsliga händelser att nämna här.

    Det finns bl a några läkemedel sk TNF-hämmare mot reumatoid artrit som är väldigt dyra och inte omfattas av läkemedelsförmån och högkostnadsskyddet.

    Det finns läkemedel och så finns det LÄKEMEDEL (!).
    Vissa läkemedel är i princip nermalda enhörningshorn, dom tillverkas i extremt små kvantiteter och ibland av ovanliga substanser.
    Priserna sätts av läkemedelsföretag, Sveriges land och dess landsting har NOLL att göra med prissättningen.
    Däremot har landstingen en sk reko-lista, detta är de läkemedel som rekommenderas av landstingen r/t pris och effekt.
    Det läkemedel som beskrivs i inlägget är alltså inte den enda behandlingsalternativet för reumatiska sjukdomar utan ett sidospår bland alla läkemedel.
    Så innan du börjar raljera över hur fruktansvärd svensk sjukvård är så sätt dig in i hur situationen faktiskt är och inte vad du tror den är! Vi är bortskämda med tillgänglighet och skicklighet inom sjukvården, men allt som någonsin hörs är hur dåligt allt är!

      Och mycket av den medicin som finns etablerat på marknaden redan är sällan lika bra eller effektiv som den som är ”nermalt noshörningshorn! och sällan ges det mest effektiva medicinera först utan de billigare för att se m de har effekt helt utan konstverkensanalys på de långtidseffekter som kommer bestå för pat.

        * de billigare för att se OM de har effekt…

    antagligen något nytt biologiskt läkemedel som inte används i Sverige, och därav inte går under högkostnadsskydd.

    Har själv tagit humira, remicade mot min chrons, som är reumatisk sjukdom i tarmen, därför behandlas dom med liknande medicin (riktigt, riktigt dyr) men har inte betalat ett öre för den. Den svenska sjukvården är guld på det sättet

      Exakt min tanke. Detta är antagligen ett biologiskt läkemedel. Om man skulle betala vad det kostar så blev det runt 100.000 om året för Remicade. Men i Sverige så betalar man endast upp till högkostnad inte ett öre mer.

        En till med MC här. Har fått både humira, Remicade och nu entyvio till ett värde av över miljonen. När jag fick mitt första skov hann jag knappt sätta mig i väntrummet innan jag fick massa hjälp och nu sist ville läkaren lägga in mig på tarmvila fast jag inte tyckte ”det var så farligt att jag behövde bli inlagd” (tröskeln blir ju rätt hög efter ett tag). Mår dock mkt bättre nu efter den. Så tack sjukvården i Sverige. Utan den hade jag varit väldigt sjuk och utfattig. Betalar gärna mkt skatt för att få bra sjukvård osv. Även om det alltid kan bli bättre tycker jag sjukvården ofta får oförtjänt mkt negativ kritik.

    Vårdgivaren har isf lyckats med bedriften att bli läkare samt idiot om hen skriver ut nåt sånt utan att informera berörd part.

    Men vilken läkare skulle skriva ut medicin som kostar patienten så mycket att hämta ut?

    Jag har en reumatisk sjukdom och går på Inflectra, får en dos var 8:e vecka på sjukhuset och det kostar ingenting när jag kommit upp i högkostnadsskyddet vilket man gör ganska snabbt 😉
    Och den medicinen är dyr.

    Såhär är det med kroniska, autoimmuna sjukdomar som ibland kräver väldigt dyra biologiska läkemedel. Specialister måste sitta och fatta beslut om vem som ska få testa vad, eftersom en dos kan snitta på 60 000 kr. Men någonting borde ju Nicole ta medan hon väntar på beslutet, tänker jag. Typ kortison? Metotrexat? Min pappa har IBD och han fick testa många olika preparat och i diverse kombinationer, varje gång tog det ett tag innan besluten gick igenom. Kanske ingen höjdare men samtidigt är svenska sjukvården oerhört billig (gratis) jämfört med andra länder.

      Svensk sjukvård är fantastisk, MEN inte gratis, du betalar den via skatter

      Alltid någon som ska jämföra med andra länder varför då finns både bra och dåligt i olika länder.

    Att inte Läkemedelsverket godkänt den till högkostnadsskyddet beror nog på att det finns likvärdiga mediciner redan godkända för hennes sjukdom. Och för att jag citerar Läkemedelsverket hemsida ”Bara sådana läkemedel ska ingå i läkemedelsförmånerna där kostnaderna för användning är rimliga ur en medicinsk, humanitär och samhällsekonomisk synvinkel. Det är i ett bredare samhälleligt perspektiv inte möjligt att i stort sett alla läkemedel ska omfattas av offentlig subventionering enligt regeringens mening, en uppfattning som också delas av riksdagen.”

    Ja som många påpekat så borde det finnas likvärdiga mediciner tillgängliga som täcks i högkostnadsskyddet. Det vore oansvarigt att kräva att alla skulle få tillgång till detta läkemedel subventionerat av staten när likvärdiga preparat borde finnas. Tycker det är att förenkla problematiken när det ska raljeras över att svenska sjukvården minsann är så dålig bara för att man inte satt sig in i vad som ligger bakom att vissa preparat blir godkända och andra inte. Hör dagligen hur folk kommer till akuten och kräver att de ska ha rätt att söka vård för minsta skråma, jag håller med om att mycket i vården fallerat. Men lägg ansvaret för det där det hör hemma- politikerna måste agera! Som personal står man handfallen, jag bemöter alla med respekt och är ärlig- det kommer ta flera timmar med ett besök på akuten- men det är inte för att jag inte gör mitt jobb. Får dagligen höra att vården är skit och alla är så missnöjda men aldrig hör jag om någon som ska lyfta problematiken. Jag jobbar 110% för att alla jag har hand om ska ha det så drägligt som möjligt. Anledningen till att det är patienter som får övernatta och gamla som ligger kvar på akuten är för att det inte finns sjuksköterskor! De har flytt de pissiga villkor som råder, förändra det så kommer de tillbaks!

      Tack för din kommentar! Min tanke exakt!

      Du skriver bra. Själv har jag bara åkt vid allvarliga akuta problem som krävt inläggning. Men på tex Huddinge sjukhus finns ju även en lättakut . Men vanligt folk som åldringar kan inte läsa problemen. Sjuka och personal blir drabbade. Det är olyckligt och blir ett otryggare samhälle. Tur iallafall jag fått så bra hjälp vid svåra åkommor och smärtor.

      Men alltså jobbar ni på riktt inom sjukvården?

      1 Att forska fram ett läkemedel tar ca 20 år och är ingen säker investering då fler mediciner blir förkastade än de som blir godkända. det är DYRT att forska på läkemedel och att då ha likvärdiga långt innan patent gått ut så kommer inge längre våga att ge sig i det forskningesområdet.

      2 Och vet ni att bara för att den ”ska” innehålla samma verksamma substans så innebär det inte att den är lika effektivt tillverkad eller att substanserna som ska transportera ut medicinen är lika bra etc i kopiorna. För ja det är vad det är. Billiga kopior.

    Så glad över att bo i UK. Här får jag min MS-medicin helt gratis, levererad direkt till min dörr 🙂

      Det får man i Sverige också alltså medicinen levererat till dörren. beställerman före 13 så har man det i postfacket dagen efter, bara beställa via KRY- Apoteket, kostar inget!

        Så KRY levererar icke så vanliga MS mediciner med leverans dagen därpå? Levererar de också ”sharps bin”? (Vet inte vad det heter på svenska, men alltså en soptunna där enbart nålar slängs). Tar de också med sig fulla sådana soptunnor? Och levererar de också resesoptunnor när man behöver en mindre tunna när man ska ut o resa?

        I vilket fall, jag behöver inte lägga någon beställning, har inte ens ett recept. Leveransföretaget ordnar allt sådant åt mig, de tar också med sig min tunna med använda nålar när den är full och ger mig en ny.

        Men det är ju bra att man får MS-medicin gratis i Sverige. Känner ingen med MS i Sverige men ver i alla fall att min morbror inte får sin reumatismmedicin gratis utan får betala en viss summa.

          Sverige är å andra sidan ett EU land…

          Förlåt, min pappa är britt, men han och mamma flyttade till Sverige (mamma är svensk) för att kunna adoptera. Och jag fullkomligt kräks på allt som har med f.d. älskade Storbrittanien att göra.

            *Är och kommer fortsättningsvis vara ett EU land

            Ja tyvärr är det ju så, men å andra sidan röstade 48 % för att stanna i EU. Det finns ju bra och sämre sidor med varje land. Tex har Sverigedemokraterna 47 säten (eller nåt) i riksdagen. Liknande finns inte i UK. UK har fri läkarvård, Sverige har det inte (ni måste ju faktiskt betala för ett läkarbesök). Här måste man betala för universitet/högskoleutbildning vilket inte behövs i Sverige. Jaja man kan ju jämföra i oändlighet, sanningen är att det finns bättre och sämre sidor med de flesta länder. Allt är verkligen inte bättre här i UK. Men min kärlek finns här och numer också min son och livet helt enkelt.

            Men kanske dags att uppsöka sjukvården om du kräks bara UK kommer på tal 😉

      Har du en MS-medicinering i stil med piller och sprutor som du kan hämta ut på apoteket så faller det inom högkostnadsskyddet och du behöver betala runt 2000 per år. Får du infusioner vid ett sjukhus behöver du betala vad ett besök kostar (och även här finns ju ett högkostnadsskydd). Dvs. inga stora summor ur egen ficka för mediciner som kan gå på flera hundra tusen per år.

      Jag blir nyfiken, vad står du på för medicinering, vad är vanligt i UK?

        Tack för svaret (har ingen aning alls hur det funkar i Sverige för var aldrig sjuk när jag bodde där).

        Jag började med Tecfidera men fick sluta efter ett tag då min lever inte klarade av det. Nu har jag rätt så nyligen påbörjat behandling med Copaxone som inte har några biverkningar på levern, eftersom jag inte skulle klara medicin som har det längre, har en del ärrbildning på levern efter den första medicinen nämligen.

          Vad jag förstår så är begränsar prisläget subventioneringen av ditt läkemedel här (och jag har inte hört om så många som står på det). Men samtidigt så är det ju ett av de ”snällare” läkemedlen, själv måste jag stå på tyngre grejer. Vet du om det förekommer användning av Rituximab (MabThera) i UK? Vad jag läst mig till så verkar en del stå på Lemtrada i UK, vilket inte är så vanligt här ändå.

            Ja har bara haft min diagnos i två år och den upptäcktes väldigt tidigt, så tidigt som är möjligt faktiskt. Så de vet inte än hur fort (eller långsamt) min MS kommer utveckla sig. Sen vill vi gärna ha ett till barn inom två år typ så kör de ’snällare’ medicinerna nu tills dess och kollar samtidigt hur min MS fortlöper. Förhoppningsvis behöver jag inte byta till starkare grejer än på ett tag!

            Vet tyvärr inget alls om den medicinen, har bara hört namnet mabthera. Min morbror i Sverige har tagit det mesta mot sin reumatism. Vet faktiskt inte vad han är på just nu, det verkade som inget fungerade sist jag pratade med min mamma.

    Kanalplast, lögn!

    Jaha, så hon kan få den subventionerad men Karolinska måste besluta om de vill ta kostnaden först och därför är hon arg, för beslutet dröjer. Vilket iofs är förståligt, det är inga småpengar, Det är ju typ vad det kostar att anställa två extra sjuksköterskor per år.

    Och jag som är bitter över att en av mina mediciner inte ingår i högkostnadsskyddet, den kostar kanske 280 spänn..

    Vissa månader får vi göra om hela budgeten eftersom min sambos mediciner är dyra ?

    Vi har ju i princip gratis sjukvård i Sverige med, max 1100kr per år är knappt en hundring i månaden.

    Apropå ”Sharps bins” eller behållare för använda nålar, så är det upp till varje enskild kommun i Sverige om man delar ut och samlar in sådana på Apoteket. Kommunen ansvarar för avfallshantering, vilket detta är. Upp till dem om de vill ta kostnaden alltså. Inte apoteken eller vården. Säkert annorlunda i UK.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.