Ring the alarm.

Jackie Ferm:

Jag hörde inte ens larmet.
Hade ryssen kommit så hade jag förmodligen strukit med först.

Jä jä, tur att man har vaktkatt som håller koll på inkräktare i alla fall.

62 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    De mest provocerande är inte att någon råkade få igång larmet, de är att folk kallar det krigslarm! Jösses det är ett vma-larm och varnar inte bara för krig, de varnar för situationer som kan innebära för allmänheten så som krig, farlig rök osv…

      Jätteprovocerande. Inte.

      Jag håller med dig. När fick folk för sig att VMA är ett krigslarm?!

    Ganska naturligt att det mesta går fel en söndag kväll i juli. Då ska man ha händerna på täcket och inte hålla på och mixtra med kritiska grejor.
    Jag hade dock just somnat och hörde inget larm över huvud taget. Först på morgonen blev jag varse att jag kunnat ha svävat i livsfara av något slag.
    Tänk om det varit en moln av sarin som någon släppt iväg för att hämnas på vår västliga livsstil? Då hade alla förgäves fått leta efter gasmasken.
    Men jag hade ju inte ens fått chansen att stänga dörrar, ventiler och fönster förstås för jag sov redan…

      du svävade väl varken mer eller mindre i livsfara den natten än andra nätter

        IRONI…

        Eftersom det var ett felaktigt larm så blev det helt riktigt en natt som alla andra när det gäller livsfara. För mig och andra.
        Men hade det varit ett skarpt larm hade jag ju kunnat sväva i livsfara medan jag sov, eller hur?

    Människa i en svart bubbla på himlen?! ? Påminner om en sån där fakebild i tidningen ”Ding Ding Värld” som man kunde kolla i när man var liten ?

    Orka vara rädd för ryssen .

      Håller faktiskt med dig! Är mer rädd för amerikanarna som det är just nu..

    Men du bor väl inte i Stockholm? (menar inget illa) 🙂 Man kan ju inte räkna med att alla småstäder runt om (tänker förorterna som Värmdö, Ekerö, Sollentuna osv). I Stockholm stad hörs larmet oavsett var man är. 🙂

      Jodå, det kan man
      Värmdö kommun, liksom flera andra kommuner hör till Stockholms län. ☺️

      Det är ett under att du inte hörde Camilla!
      Det finns 7 st tyfoner utsatta på Värmdö, alla i Gustavsberg!
      Jag bor längre ut, i hemmesta, och hörde ingenting! Såg en informationsremsa rulla i SVT 40 minuter efter…

      Som nån på fb skrev:

      ”Detta test var ”tyvärr” bra. Inget fungerade. Allt brakade ihop. Det tog 15+ minuter för MSB att överhuvudtaget gå ut med någon information.
      MSB.se, polisen.se och SOS.se kraschade. Men krisinformation.se som fungerade lade inte upp någon info förens efter 49 minuter!
      11313 pallade inte trycket. Inget ”faran över” ljöd heller. Det fungerade verkligen inte. I slutändan blev det ändå ett bra test! Det finns massor att göra när det är VMA på riktigt. De lyckades i alla fall med konststycket att väcka 1,5 miljoner människor på ett bräde ?”

        Jag sover med öronproppar. Kanske därför?

          Ja förmodligen.
          Verkar vara lite svajigt med vem som hörde ljudet tyvärr..

    Testas inte Hesa Fredrik i Stockholm? Den testas ungefär en gång i månaden här i Göteborg och tjuter ljudligt.

      Jo? Dock inte på söndagskvällar runt 22 tiden?

        Jaha så det var så sent. Läste aldrig artikeln.

      De testas alltid första måndagen i månaden kl 15.00. (Så om Ryssen anfaller just då är åtminstone alla som fått lära sig att det är då de testas helt körda.)

        Test sker fyra gånger/år första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

        Bott i Stockholm i 17 år och aldrig hört den…

          Då skulle jag uppsöka farbror doktorn för dålig hörsel. För den hörs!!

        Tror det är ändrat till en gång per kvartal nu

          Ja första måndagen var tredje månad klockan tre.

    VMA testas första måndagen varje kvartal, så i mars, juni, sep, och dec. Det finns tre olika typer av larm: Viktigt meddelande till allmänheten (det är den signalen som testas) som kan innebära farlig brand eller liknande. Krigslarmet har längre signaler och varning för flygattack har flera korta signaler. VMA innebär att man ska ta sig inomhus och stänga fönster och ventilation och slå på P4. Övriga larm innebär att man ska ta sig till närmsta skyddsrum direkt.

      I Skåne testas det första måndagen varje månad klockan 15.00

        Nej. I Skåne, precis som i hela landet i övrigt, testas signalen 15:00 första måndagen i mars, juni, september och december. Det finns inga lokala avvikelser. Hör man signalen någon annan gång ska man vidta korrekta åtgärder.

        Det låter märkligt. Undrar varför Skåne har andra regler? Förut testades VMA varje månad men efter andra världskriget ändrades det till varje kvartal istället. I övrigt är det just första måndagen kl 15.00 – men inte varje månad.

          Skåne har inte andra regler, det är bara en massa människor som fått för sig att larmet testas en gång i månaden fastän det inte är så. Över hela landet testas VMA första måndagen kl.15 i mars, juni, september och december. Det är nationell grej, ingen regional/lokal angelägenhet.

            Märkligt, för jag hör det varje månad första måndagen 15.00, och alla andra här på jobb också.

            Nej, det gör du inte alls det, KC.

            KC: Har ingen berättat att vi grävde bort er så ni tillhör Danmark nu? Kanske därför ni testar annorlunda.

            P.S Skoja, ni skåningar brukar vara riktiga sköningar. Alltid glada, är väl för ni får mer sol än oss andra gråmulna, nordiska vemodssjälar ???

            Ååh vi skåningar hoppas så att du har rätt i det. Vi VILL bli danskar igen så det blir litta ordning o reda som vi sajor här nere 😉

            Jo Michaela.

            KC: näää det låter inte varje måndag varje ny månad.

            Då måste du ha grav tinnitus för som andra skriver testas den bara 4 ggr per år. För du hörde den väl inte förra veckan?

        Kan det vara så att du jobbar nära en hamn eller liknande? Det gjorde jag ett tag (i Göteborg, dock) och de testade någon sorts mistlur just första måndagen i varje månad kl 15:00.

        Den framkom efter helgens missöde att SOS Alarmering tydligen gör interna dvs tysta tester alla månader. De kanske lyckas få dessa interna tester att gå ut till allmänheten i Skåne?

        Bor i Skåne (Helsingborg), jobbar i Malmö. Hör signalen första helgria måndagen varje kvartal. Inte varje vecka…

    Det mest skrämmande med hela händelsen i förrgår är att folk inte bryr sig, att folk inte orkar vara ”rädda för ryssen”, att ingen började planera för flykt, katastrof, krig eller olycka.
    Nu vet hela världen det (pga internet där våra reaktioner målas upp) och framstår än mer som världens mest rädda men också mest naiva folk.

    Jag är rädd för ryssen för jag vet att vi har all anleding att vara det. Jag vet också att vi inte har en chans att stå emot ett anfall från deras håll men det innebär inte att jag rullar över på rygg och ger mig.

    Vad Jackie och grannarna sett har jag ingen åsikt om, det är lite som alla andra ufo-n, vi kommer aldrig få veta om de ens såg något eller inte.

      Men Gud, bara för att svenskarna inte jagar upp sig i onödan en söndagskväll. Klassisk Sverigevän-retorik att tala om den naiva svensken. Stockholm borde förberett sig för flykt menar du? Vad vet du som vi andra inte vet?
      Jag blundar inte för världssituatuationen just nu, men att Sverige plötsligt skulle bli invarderade är inget som är sannolikt och inget jag tänker gå runt och oroa mig för i onödan. Och jag är absolut medveten om att Sverige inte kan stå emot om ryssarna skulle invardera.

        Sverigevän? Jag är en vanlig medborgare som arbetar med rikets säkerhet. Får jag inte kalla befolkningen naiv utan att du ska dravla om ”sverigevän” då? Ge dig.

        Jag arbetar inom en av våra viktigaste myndigheter och pojkvännen inom en annan och jo, ryssen är visst något att vara rädd

        Att bli sur för att du inte gillar att bli kallad naiv är bra, du reagerar då iallafall. Gör det nästa gång hesa Fredrik tjuter också, se det som en övning för ett kommande skarpt läge istället för att förminska allvaret.

          Att kalla svensken för naiv (och samtidigt rädd?) är frekvent förekommande bland de som också kallar sig Sverigevänner. För mig blir det tramsigt att försöka jaga upp befolkningen när det inte finns reella hot. Du har fortfarande inte delat med dig av vad du vet som vi andra naiva inte vet? Men set är kanske en del av mörkläggningsapparaten inom den myndighet du jobbar inom?
          Som sagt, jag är informerad om situationen i världen, men inte övertygad om att vi står inför ryssanfall eller för den delen inbördeskrig som vissa ickenaiva proklamerar, och tänker inte jaga upp mig i onödan innan det finns belägg. Jag är heller inte rädd för terrordåd i min närhet, vilket är ett mycket större och mer realistiskt hot.

      Har aldrig varit rädd för ryssen. Känns som ett väldigt gammaldags tänkande! Var rädd för amerikanerna istället, särskilt nu när Trump sitter på tronen.

      Den enda anledningen egentligen till att resten av världen är så rädd för ryssen är för att de, och har alltid varit, olika oss. De förespråkar andra system och är kommunister.

      Nä, jag riktar hellre mitt kritiska öga mot Amerika och diverse terrororganisationer som vi aldrig kommer bli av med.

        Gammeldags? Ryssland kränker vårt luftrum flera gånger per dygn. Är det gammeldags tycker du?

        Ryssland har varit ett hot länge, men tro inte att hotet försvann bara för att Trump också blev ett hot mot världen.

          Europa kränker Deras luftrum minst lila många gånger. Men det är väl klart att våra nyheter inte går ut med sådant. Men myntet har två sidor. Det är inte bara ryssarna som håller på.
          För att bilda en rätt uppfattning i allt kanske man ska läsa svenska, amerikanska och ryska tidningar. Jag gör det varje dag då jag är gift med en ryss.
          Allt vinklas olika beroende på vilket land som går ut med nyheterna. Men jag kan tycka att det är konstigt att man kan bilda en uppfattning om hur ryssarna är utan att faktiskt läsa deras nyheter också.
          Vilket jag faktiskt nästan antar att de flesta svenskar inte gör.

            Vi tittar ofta på RT och får ofta en klarare bild av läget när man får två mynt av historien. (Även fast varken jag eller min sambo ge något att göra med Ryssland) Och eroupa är inte några änglar direkt ?

            Jag är också betydligt räddare för USA och deras sponsring till saudi Arabien och att det flera gånger ”råkat” skicka vapen till Isis.

          Man förstår på dina inlägg, som även andra påpekat, att du bara läser och tar till dig nyheter som är kritiska mot Ryssland.

          Var rädd för Islamiska staten istället vet ja, de är sjukt pressade nu när de förlorade Mosul.

      Vad menar du nu? Vad menar du att folk gjorde? Det tog 11 minuter innan ”falsklarm”-meddelandet kom, och hur länge ska man förbereda?
      Enligt protokoll ska man stänga sina fönster och ventilation, samt lyssna på P4 lokalradio vid VMA, vilket var precis vad vi gjorde hemma. Vi hade självklart agerat annorlunda om ett flyglarm eller krigslarm ljudit.

        Jättebra att ni gjorde det, men många berättar att de struntade i det, de hörde signalen men trodde antingen att det var övning, vilket visar på rätt dålig allmän kunskap, eller så reagerade de inte ens på vad det var för signal.

        Att vara så chill när hesa F ljuder en söndag är galet.

          Jag har inte hört någon som gjort så! Både polisens och MSBs hemsida kraschade, så det tyder ju på att folk har agerat 🙂

          Om man inte agerar är man ju dum i huvudet.

          Jag har ”preppat”! Jag har känslan av att ”invasionen” skulle kunna komma som nedstängning av el och Internet, genom hackning. Jag klarar allt i runt en månad, utan el.

      Tror inte Sverige behöver vara så rädda för ryssen just nu.

      MVH
      Ert mysiga grannland i öst

      Fast instruktionen när VMA går är att lyssna på radio och leta nyheter på tv för att därifrån veta vad som händer och eventuellt fly/förbereda osv. Man ska ju inte få panik och springa för livet pga signalen

      Vi har ingen anledning till att vara rädda för ryssen! Hade du vetat exakt vad som pågår hade du inte heller varit det, ryssen ”markerar” bara.

      Ryssen märker att vi skapar ett starkare band med NATO, men att vi ändå inte går med i det. Ryssen vill självklart att vi inte ska det för då har dom ”tappat” kontrollen över Östersjön. Det enda ryssen egentligen är intresserad av är Gotland. Men dom är samtidigt inte dumma att försöka gå emot NATO.

      Är inte heller orolig över USA heller för den delen, även om deras president är helt blåst, just för att USA och Sverige har ett bra samarbete när det gäller försvaret. Vet inte exakt hur många övningar det är som USA samarbetar med Sverige i, men det är ändå några. Snart är det Aurora 17, en av dom största övningarna på x antal år som är tillsammans med en rad NATO länder. Klart som fan att ryssen blir orolig och vill hålla koll på vad som händer i närområdet.

    Om vi nu ska vara petiga, så är det första måndagen i sista månaden av varje kvartal som signalen hörs.

      Precis som jag skrev dvs första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
      Man vill förmodligen undvika tester i början av januari och juli pg av helger och semestrar.

        Jag trodde också innan jag läste på i söndags när det tjöt att det var varje första måndag varje ny månad kl 15. Men det vet jag att mina föräldrar sa till mig när jag var liten. Deras fel! Sen har jag aldrig reflekterat att det inte alls är så ofta.

        Tycker ändå det var bra att dst tjöt. Tror folk är mer beredda och pålästa inför om det skulle ske på riktigt

    Jag bor ganska långt ut i skogen i Norrland med bara en liten by knappt en mil härifrån. Därefter är det ca sex mil till närmsta större stad. Jag har aldrig hört signalen här. Hur är det egentligen med oss som bor ganska långt från civilisationen? Hur ska vi få information om det händer något?

      Hittills har VMA utanför tätort skickats ut med sms till alla mobiltelefoner med abonnemang inom området.
      Men från 1 juli i år (vilket nog var anledningen till problemen här i Stockholms län i söndags) så ska alla mobiltelefoner som befinner sig i visst område oberoende av abonnemangets adress kunna ta emot VMA.
      Jag tror att det var detta nya som man testade hos SOS Alarm. En lagändring har alltså från 1 juli gjort det möjligt att oberoende av integritetsaspekter lokalisera mobiltelefoner och skicka VMA till dem.

      När det började brinna nyligen på soptippen och giftig rök spred sig över Kiruna så fick nästan alla ett sms med info om vad som skulle göras. På mitt jobb ringde telefonen och ett meddelande spelades upp med info. Tänker att det kanske är så landsbygden skulle informeras?

      Tydligen så ska mobiltelefoner pejlas via mast så de som är berörda får meddelanden på telefonen framöver 🙂 Lite osäker på när det sker eller om det redan skett men hörde det iaf. Så de går inte efter vart man bor utan efter vart man är vid tillfället liksom.

    Vare nån här som såg ufo:t då?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.