That’s what friends are for!

Madeleine Ilmrud:


Före och efter.

Min läsare A uppmande mig att gå in på Madeleine Ilmruds blogg för att se vad hon gjort som fått A alldeles tårögd, och jag måste erkänna att även jag satt med fuktiga ögon efter att jag kollat på filmen från Instagram.
Deras vänner köpte ett hus som visade sig vara förstört av kattpiss från golv till tak på övervåningen och de hade ingen försäkring som täckte detta eftersom de köpt huset privat och med en egen besiktningsman vilket inte hjälper då det är säljaren som behövt ha en dolda fel-försäkring.
Så här skriver Madde på sin blogg om sina vänner som bor i detta hus med en nyfödd och syskon:

Förra veckan bröt Angelica ihop totalt, med ångest och migränhuvudvärk. Jag pratade med henne flera gånger och tårarna bara rann. Mitt upp i allt så är hon såklart också orolig för hur hennes sambo mår som ska orka stötta upp familjen medan hon mår skit. Vi kommer inte klara detta, vi går sönder! 

Då fick jag och Micke nog! Att se Angelica ligga i ett mörkt rum med barnen tröstandes bredvid, att se att hon inte orkar komma upp. Det är fan inte klokt detta och vi står inte ut med att se dom må såhär fruktansvärt dåligt mera! Man ska inte behöva må dåligt när man är hemma! Där och då bestämde vi oss för att göra något för att underlätta och hjälpa dom.//Madde

Sagt och gjort – Madde och Micke samlade ihop hela sin barnaskara, vilket inte är så lite, och begav sig hem till vännerna och bad dem hålla sig borta från övervåningen under helgen.
Den spenderade Madde & Micke med att helrenovera hela övervåningen men nya golv och sanering av allt kattpiss med hjälp av sina barn.
Vilka vänner va?

Så här skriver vännen – Angelica – på sin blogg:

Jag får nypa mig i armen, gå upp tusen gånger för trappen för att inte tro att detta är en dröm.
Har de gjort allt detta för oss?

De har totalrenoverat hela vårat allrum, från golv till tak, de har inrett, köpt nya detaljer och möblerat. Jag är mållös. Jag har svårt att få fram ord, svårt att greppa och ta in. De är VÅRA Änglar, dom kom precis i rätt tid. Allvarligt talat. För mig har dom räddat hela våran familj. Vi har nu kunnat flytta tillbaka barnen till deras rum på övervåningen igen och vi har ett fantastiskt vardagsrum♥//Angelica

Här nedan ser ni en video på när Angelica och hennes man till slut får komma upp på övervåningen och se sitt nya hem. Vem blev inte tårgöd?

Det här förtjänar DEFINITIVT Den Gyllene Hetsätarkatten!!!!

Tack för tips, A!

59 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fint gjort, ja absolut men jag undrar hur dom har råd? Det kan ju inte varit gratis precis.. eller?

   Spelar det någon roll? Kan du inte bara vara glad över det fina som de gjorde?
   Vi måste sluta analysera och ifrågasätta precis allt.

    Denna blogg är till för?

     Bevakning.

   Party pooper.

   Jobbar inte mannen på byggvaruhus?

   Maddes make jobbar på byggvaruhus och kompisen äger inredningsfirma, inte så svårt att få tag i grejer mao…

    Jag vet inte i vilken värld du lever i som skriver att det inte är så lätt att få tag på saker.

    Ledsen att behöva berätta det men INGENTING är gratis i världen! Som om vi skulle kunna gå rakt in och hämta saker både här och där? Haha oh yes det hade väl varit gött! Men så är inte fallet! Dessutom så är inredning inte från min polares inredningsbutik, den är från RUSTA! Ha!

   Färg och ett laminatgolv kostar inte många hundralappar. En dörr kan du få för under 300:- och Ikeas laminatgolv kostar 69:-/m2. Förstår inte vad som skulle vara så dyrt?

    Det behöver absolut inte vara dyrt att renovera! Det finns alldeles perfekta budgetprodukter!

    Men för allas vetskap så kan jag absolut redovisa exakt vad kostade!!!

    Golvet kostade strax över 4000kr och dörrarna målade vi! Den ena färburken till väggarna kostade runt 1000-lappen och färgen till fönster och till dörrar ca likamycket. Tapeterna kostade 750kr tapetklister 99kr kuddar, pläd och krukor och blommor gick på tillsammans 1699kr Sen tillkom givetvis golvlister, vägglister och spånskivor… Så allt som allt så gick det på lite över 10.000kr

    Och för att tillägga! Det handlar inte om vad kostar, utan det är tanken som räknas!

  Sånt här ger mig hopp om mänskligheten, så fint gjort 🙂

   Du har verkligen ett fint lejonhjärta ?

    Haha jag har mina stunder 😉

  Underbart. Så fint gjort vad glad jag blir ?

  Fint av dem! Undrar dock hur det funkade med de mindre barnen? Själv orkar jag inte ens tänka på att vi skulle behöva måla om vårt vardagsrum, och då har vi bara ett barn (1,5 år).

   Som jag förstör det så hade Angelica tagit Maddes mindre barn (utom spädisen) och Madde hade hjälp av Angelicas lite större barn med renoveringen. Kan se det på deras bilder bla.

    *förstod

   Alla tänker olika… vi har en två-åring o en 10 månaders o har precis köpt ett hus som behöver totalrenoveras!

  Fint gjort. Men hur kan man vara så korkad att man verkligen inte ser till att allt är försäkrat och ordentligt besiktat?

   Undrar jag med. Undrar alltså om en sådan sak inte täcks av dolda fel? För visst har väl säljaren ansvar i 10 år för dolda fel som upptäcks?

    Inte om säljaren har en friskrivningsklausul.

     Om det inte finns någon sådan friskrivningsklausul gäller då dolda fel? Även om det inte finns någon försäkring? (Håller själv på att leta hus och skulle aldrig våga köpa med sådana villkor).

    Men säljarna hade ju inte tecknad någon dolda fel-försäkring.

     Spelar egentligen ingen roll om säljaren har tecknat en ”dolda fel-försäkring” eller ej.
     Enda skillnaden är vem som ska betala (säljaren eller försäkringsbolaget) OM det klassas som dolt fel.

    Det är väldigt sällan något kan räknas som dolt fel enligt Jordabalken. Kan felet upptäckas vid en noggrann besiktning är det INTE ett dolt fel.
    (Se mitt lååånga inlägg lite längre ner.)

   jag trycker inte ens det låter som ett dolt fel. Går det art upptäcka på en ordentligt gjord besiktning är felet inte dolt. Köparens undersökningsplikt är långtgående (har iofs inte läst inlägget).

   Friskrivningsklausuler måste vara väldigy tydliga och specifika för att gälla.

   Säljaren har ansvar i 10 år för dolda fel, men inte för följder som sker efter köpet.

   Om jag minns allt rätt… jag minns iofs tillräckligt mycket för att veta att det är fullt med påstående som är heltokiga om husköp så fort någon ska köpa hus, så lita inte på bloggkommentarer när du säljer eller köper.

  Det finns mänskligheten i sig och så finns det människor ❤️

  Visst är det fint att man ställer upp för sina vänner och man blir verkligen glad i hjärtat att de fått det så fint. ❤

  Men…
  Som köpare av hus har man ALLTID undersökningsplikt (regleras i Jordabalken). Det innebär att köparen rekommenderas att ta in en oberoende besiktningsman (som även ska ha ansvarsförsäkringar).

  Rent generellt betyder det att allt som KAN upptäckas av en yrkesman inte går att lasta säljaren för. Det innebär att det är mycket sällan något klassas som dolt fel.
  Allt ska undersökas från eldragningar till skorstenar m.m.

  Detta gäller oavsett om huset köps privat eller via mäklare – undersökningsplikten ligger alltid på köparen.
  Ibland hävdas att huset är besiktigat när det säljs via mäklare men i lagens ögon räcker inte detta som att köparen har fullföljt sin undersökningsplikt.

  Hur förälskade ni än blir i ett hus ni vill köpa och att mäklaren hävdar att det är bråttom, bråttom annars får ni inte huset så se till att ni får inskrivet i köpekontraktet att besiktning ska ske och att ni har rätt att häva köpet om allvarliga fel hittas. Ingen seriös mäklare nekar sådant!

  Samma gäller egentligen även vid köp av bostadsrätt men där är föreningen ansvarig för många delar (t.ex. rörstammar, fasader, tak m.m.) så de allra dyraste sakerna brukar inte landa hos den enskilda medlemmen.

  I en villa blir man dock ansvarig för allt så se till att gör en riktigt omfattande besiktning – det är väl värt de pengar det kostar!

  Och utgå från att det är mycket få fel som i slutänden räknas som dolda fel. Dessutom är det dyrt att processa om dessa.

  (Ursäkta att jag ”målar fan på väggen” men kan jag rädda någon från att göra ett mycket dyrt misstag är det värt det.)

   Bra info! Var på väg att köpa ett hus och då sa mäklaren att vi hade två veckor på oss att göra egen besiktning, kändes vettigt.

    Vi har haft ute en besiktningsman som har gjort en noggrann besiktning av huset. Och detta fel gick tyvärr inte att upptäcka vid besiktingstillfället då det inte fanns någon lukt av katturin. Huset var möblerat, alla katter var hemma och även alla kattlådor. Alla fel har upptäckts när vi börjar riva upp golv, lister osv. Hade vi upptäckt detta innan, hade vi aldrig köpt detta, skulle aldrig vilja utsätta min familj för detta om jag slapp. Är evigt tacksam för våra fina vänner som gjort detta fantastiska för oss <3

     Verkligen fint gjort av era vänner. Läskigt att köpa hus, helt klart. Menade inte att ni gjort något fel utan bara nyfiken på vad som gäller då jag själv är på jakt.

      Nejdå jag förstår, jag ville nog bara förtydliga att vi undersökte det enligt konstens alla regler och vi litar på vår besiktningsman =)

      Det är alltid bra att läsa på ordentligt helt klart innan man själv köper. Lycka till i letandet och hoppas ni snart hittar ert drömhus!

     Jag är så glad att det ordnade sig för er! ☺

     Mitt inlägg var mer generellt menat till framtida villaköpare.
     Att möbler ”står i vägen” är dock inget giltigt skäl (nu är jag generell igen ?) utan det räknas med att dessa ska flyttas om besikningen kräver det. Även badkar måste en besiktningsman kika bakom för att se eventuella fuktskador.

     Ett ”känt” orostecken är om det doftar nybakta bullar vid en visning. Då bör man som luttrad köpare misstänka att det är någon annan lukt som ska maskeras.

     Man kan aldrig kontrollera för mycket!

     Sedan kan jag lägga till att bara för att man hittar fel på ett hus så måste man inte avstå från att köpa det. Bara man vet vad man ger sig in i och eventuella kostnader för att rätta till felen så är det mycket möjligt att det blir drömhuset i alla fall.

     Lycka till alla blivande husägare!

      Ja jag är också superglad över vad de gjort, det är svårt att beskriva hur man känner över deras insats. Orden räcker liksom inte till=)

      Nu har vi fått tillbaka lite energi att återställa de två sista rummen på nedvåningen som vi också hittat katturin.

      Jag förstår hur du menar 😉

      Ja precis, vet man om problemen med husen och är villiga att renovera är det en helt annan sak. Detta hade vi absolut inte räknat med, lite ytskit. Men det är inget roligt att skruva bort lister och finna katturin som dessutom gått in i vägg mm..

      Lycka till som sagt till alla blivande husägare, nu när jag sitter i vårt nya vardagsrum så känns det fantastiskt och jag kan ”glömma” nedanvåningen för en stund <3

      Angelica: En jättekram till er hela familj – och vänner! ❤
      När allt lagt sig vet jag att ni kommer att få ett jättefint hus att trivas i. ☺

      ”jag kan ”glömma” nedanvåningen för en stund”

      Vad finns det för fel där då, om man får fråga? Samma sak som i det renoverade rummet?

      Anonym: Hon skriver ju det i samma kommentar som den meningen du citerade.

      NEJ! Nu har du verkligen fel. En besiktningsman har inte skyldighet att flytta på någonting. Det som görs är en okulär bedömning. Sen har en besiktningsman inte rätt att göra åverkan på huset överhuvudtaget utan säljarens medgivande. Om alla katter fanns hemma medan besiktningen genomfördes finns ingen chanchs för även en tränad näsa att avgöra om det finns en lukt som inte bör finnas. Bryta upp golv görs inte under en besiktning. El, vvs, ventilation och skorsten ingår inte i besiktningsuppdraget. Det finns mycket info hos till exempel SBR för den som vill läsa mer.

   Det heter ju dolt fel av en anledning, dvs det är sällan besiktningsbart utan ingrepp i själva fastigheten. Det är intressant att se vilka föreställningar folk har om dolda fel och köparens undersökningsplikt, den är långtgående men jag upplever att många säljare tror att de är hur fredade som helst. De flesta dolda fel upptäcks inte vid en regelrätt besiktning innan tillträde och bör heller inte upptäckas förrän något ingrepp i fastigheten skett, därav begreppet ”dolt fel”. Och nej, det hjälper inte att friskriva sig ifrån dolda fel heller…

    Visst kan man väl frisikriva sig från dolda fel, om man gör en tydlig friskrivning?

    Det går alldeles utmärkt att göra en friskrivning från dolda fel. Mycket vanligt vid t.ex. dödsbon. Detta brukar då redan tas upp vid visning. Som köpare bör man då se till att priset hålls nere.

   Håller med generellt men är lite tveksam till detta med hur du beskriver funktionen av besiktningsmän. I rätten brukar de väl inte vara avgörande huvida man har använt en besiktigaman eller inte, eller om det var köparens eller säljarens? Det är ett dolt fel om det inte kan upptäckas vid en långtgående undersökning (och om det är ett fel – med hänsyn till husets ålder osv) generellt sett. Bedöms felet gå att upptäcka vid en bra beskikting så spelar det ingen roll huvida man själv anlitat en superseriös besiktningsfirma som ej upptäckt det eller ej. Det kan vara ett dolt fel trots att man inte gjort någon besjung alls. Förstår du hur jag menar, att besiktningen i en specifik situation inte är avgörande för vad som är ett dolt fel?

   Däremot kan ju besktningsfiram bli ansvarig osv men det har ju inget att höra med huruvida något är ett dolt fel eller inte.

    Du har helt rätt i att man egentligen inte behöver anlita en besiktningsman alls och att om det finns dolda fel så är det säljarens (eller säljarens försäkring) som träder in om de upptäcks inom tio år oavsett om huset besiktigats eller ej.

    Problemet är att mycket som gemene man uppfattar som ”dolt fel” i lagens ögon inte är det. Det är därför en besiktningsman med ansvarsförsäkring i ryggen i de allra flesta fall är bra att ha.

    Naturligtvis kan en duktig hantverkare i släkten/bekantskapskretsen ställa upp och göra en rimlig bedömning om skicket i många fall. Men missar denne något så är du körd gentemot säljaren. Missar besiktningsmannen något träder däremot dennes ansvarsförsäkring in.

    Sedan spelar det roll vem som anlitat besiktningsmannen. Ansvaret ligger helt på köparen enligt Jordabalken för att denne ska anses ha genomfört sin undersökningsplikt.
    Det hjälper alltså inte att säljaren redan har gjort en besiktning.

    Sen vill jag lägga till lite saker som oftast inte ingår i en ”vanlig”” överlåtelsebesiktning men som man bör kontrollera ändå:

    – Elen. Är den gammal alternativt feldragen så är den potentiellt livsfarlig.

    – Skorsten. Finns det t.ex. kamin(er) så bör den provtryckas/besiktigas av en sotare. Även detta kan vara livsfarligt (brandfara).

    – Om det är enskilt vatten/avlopp bör dessa kontrolleras. Vatten så att det håller bra kvalitét, avloppet så att kommunen inte dömer ut det (detta kan bli väldigt kostsamt).

    – Ventilation.

    Dessa punkter ingår i en så kallad Jordabalksundersökning som är mer omfattande än en överlåtelsebesiktning. Personligen tycker jag att det är värt att göra en sådan undersökning.

    Sedan hoppas jag att jag inte skrämt någon från att köpa hus. Det gäller bara att veta sina skyldigheter/rättigheter innan man gör sitt livs största affär.

    P.S. Möbler och liknande måste flyttas under en besiktning för att den ska kunna anses vara gjord. Något dolt under en matta kan alltså aldrig räknas som dolt fel.

    Däremot ska man självklart inte behöva riva vägg/golv/liknande OM det inte finns indikationer på att något kan vara fel. I sådana fall antecknas det och besiktningsmannen brukar rekommendera en utökad undersökning. Då är det upp till säljaren och köparen att komma överens om hur man går vidare.

   Jättebra inlägg om besiktning och köparens ansvar! Det dummaste jag nånsin gjort var att köpa hus utan ordentlig besiktning. Vi var 30+, lugna och sansade vuxna (tyckte vi själva) som fick möjlighet att köpa hus inom släkten. Naiva som vi var fattade vi inte hur viktigt det var att besiktiga utan tog bara med en nära släkting som, jobbar inom byggbranschen som kollade lite snabbt. Fy fan vad vi fick lida för detta sen! Kan fortfarande inte fatta att vi var så dumdristiga!

   Vi bor inte kvar i huset idag, och med facit i hand gjorde vi en ordentlig vinst när vi sen sålde (ja massor med renovering senare då…) och lärde oss massor på kuppen som vi haft användning av senare. Men är numera manisk med att varna familj och vänner inför köp av hus, besiktiga alltid även om det kostar och man gärna vill spara in en slant.

  mmemim
  Kram tillbaka! <3
  Det tror jag också, jag har tvekat många gånger och känt att allt kommer vara förstört för framtiden. men när jag sitter i vårt allrum så känns det inte som samma hus längre. vi sätter vår prägel! =)

   Angelica, din reaktion går rakt in i hjärtat! Vilka fina vänner och vilka goa ungar, underbart! <3 Kram till dej

    Tack fina du, ja våra vänner är helt fantastiska , tror fortfarande att det är en dröm <3

  Så underbart! Mer kärlek och generositet behövs när kalla osolidariska vindar blåser. Spelar ingen roll hur mycket pengar min karriär inbringar, jag fortsätter vara röd i själen.

  I’m not crying you’re crying ?

  Vilka kompisar ?

  Fina vänner, fantastiskt! Underbar film!

  Kattlådorna måste inte ha varit rensade på länge eftersom katterna verkat ha kissat lite överallt i huset eller så var katterna inte kastrerade och pinkade revir överallt i huset.

  Det måste vara någon här som hackar lök… Så mycket lök…
  Så fint att jag inte vet vart jag ska ta vägen…. <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

  En varning till alla. Man vaggas lätt in i en trygghet att säljaren har en dolda fel försäkring. Det har ingen betydelse för dig som köpare. Det gör att dolda-fel-försäkringsbolaget går in och tar striden när du som köpare hävdar ett dolt fel. De är inte lätta att ha och göra med. Vår avokat stred mot försäkringsbolaget som till sist efter många vänder gav med sig annars hade det fått avgöras i rättegång. Vi fick själva stå för advokatkostnader 30000kr (trots att vi hade rättskydd via vårt försäkringsbolag som betala lika mycket). Vi stod också för en besiktningsman som fick riva upp delar av badrummet för att samla in ytterligare bevis på dolt fel. Hela processen tog 2 år.

  Det är behjärtansvärt. Absolut.
  Men… hade inte Madeleine fått sola sig i glansen hade hon aldrig gjort det.
  Hade jag varit Madde (tack gud att jag inte är det) hade jag valt att lägga helgen på att hjälpa en av mina andra vänner som sitter i mycket större nöd; Mirka. Hon kan för fan snart andas och väggen är farligt nära för henne…
  Men ett uppiffat allrum är bättre än att hjälpa någon fylla sin frys eller ge avlastning med städ, tvätt, barntillsyn… osv.
  Från Motala till Uppsala är det tre timmars körning. No big deal alltså.

  Bara en annan sida av myntet.

   Men snälla nån… Om hon hjälpt Mirka istället hade hon inte fått sola sig i glansen då menar du eller? Hur värderar du vilken vän som behöver hjälp först? Hur tänkte du? hmmm märkligt.

   Amen

   HAHAHA! Är du på riktigt eller???

   För det första så har inte du en aning om vad jag gör för Mirka eller inte. Och för det andra, så handlar inte det här om vem som mår sämst eller inte, och vem som behöver stöttning mest.

   För din information, jag pratar med Mirka nästa varenda dag. Och jag har erbjudit min hjälp och avlastning. Och det är egentligen ingenting som jag behöver dela med mig varken till dig eller någon annan. Hon vet att jag finns här ALLTID!

   Mirka har dessutom många fina vänner runtomkring sig som också bor närmare.

   Fattar inte riktigt hur man tänker när man vräker ur sig en sådan kommentar som du nyss gjort! Kan man inte bara glädjas för att andra får en hjälpande hand. Herregud!

  Sanna vänner! Filmerna..underbart!! Sanna vänner har man kvar när de andra har gått.. Fint!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *