Det där med att låna och aldrig få tillbaka..

Jacke Ferm:


Bild från Bloglovin’.

Igår läste jag det här inlägget av Jackie Ferm där hon skrev om hur hon lånat ut ett set med kläder till en vän som hon sedan aldrig fått tillbaka, trots enträgna sms och löften om att de ska återlämnas.
Meddelandena från vännen lät ungefär så här:
”Men guuuuuuuuud så pinsamt! Klart du ska få tillbaka med! Jag skäms över att jag inte lämnat tillbaka dem!”
Och det var alltså flera stycken från flera olika tidpunkter.
Vännen som Jackie lånat ut grejerna till var en av medlemmarna i Dolly Style – en tjej som hon tidigare var kollega med innan hon iklädde sig en färgglad peruk.
Inlägget verkar nu vara raderat – Dolly style-medlemmen kanske inte uppskattade att bli uthängd på en blogg, vad vet jag?
Men kanske var det vad som krävdes för att få tillbaka kläderna?

För är inte det bland det mest irriterande som finns?
Att låna ut – egentligen vad som helst – till någon och sen behöva tjata för att få tillbaka det?
Speciellt pengar tycker jag är extra jobbigt. Att behöva tjata om att någon ska betala tillbaka en skuld.
Det kanske är sant det här med att man aldrig ska låna ut pengar till en vän.
Men vad gör man när man inte får tillbaka det man lånat ut? Anlitar en torped? En bounty hunter? En indrivare?
Eller tar man till det fetaste vapnet av dem alla right of the bat? En uthängning på sin blogg?
BAAAM BAAAAAM liksom!

60 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag lånar ut pengar till vänner men aldrig mer än att det inte gör något om jag inte får tillbak dem och på så vis aldrig behöver fråga om att få tillbak dem.

    En gång lånade jag ut en större summa men då skrev vi kontrakt och sista datumet som pengarna skulle betalas tillbak.

    Det har fungerar klockrent för de små summorna kommer jag inte ens ihåg så blir inte sur om jag inte får dem och förvånad och glad när jag gör. ?

      Haha ”tillbak”

        Bättre kan du. ??

          TRH: är det fler (igen) som använder ditt nick? Upplever att sättet att uttrycka sig på skiljer sig så mycket åt?

            Och humöret……

            De är nog ett gäng?!? Vi andra har blivit utsatta för en komplott!!!

            Inte vad jag har sett. 😉
            Jag låter väl olika beroende på hur mycket jag har att göra eller humör.

            Just nu är jag helt slut efter en maratonmånad med saker som jag haft att göra. 🙂

    Jag följer hantverkarnas principer att aldrig låna ut verktyg eller maskiner av något slag. Pengar lånar jag inte heller ut – i synnerhet inte till nära vänner. Nu har jag för övrigt inga vänner som behöver låna pengar så frågan är inte aktuell.
    Jag tror att det bästa sättet att slippa konflikter angående lån och försträckning (penga”lån” är försträckning i lagens mening eftersom lån förutsätter att ett identiskt föremål återlämnas 🙂 ) helt enkelt är att aldrig låna ut något.
    Jag lånar dock gärna ut ägg, citroner, socker och annat till en behövande granne men insisterar på att slippa få tillbaka något. Då blir det mer som hjälp till nödlidande.

      Men det där tycker jag är ett så dåligt miljötänkande. Då måste alla ha sina egna verktyg och mycket som långa tider står oanvänt. Enormt slöseri.

      Jag har tänkt precis tvärtom att delar så mycket som möjligt med grannar mm. Sparar utrymme i förvaring vi delar på kostnaden för inköp och service och har vi tur så hjälps vi åt med varandras sysslor också när de ska utföras.

      Bättre att omge sig med vänner som man kan lita på och är generösa med allt istället för vara tvungen att ensam sitta och ruva på sitt. Tycker jag då. 🙂

        Men då delar ni/samäger sakerna. Stor skillnad på det och låna saker!

          Både och. Vissa saker samägs andra inte. ?

        Fast det finns anledning till att hantverkare inte lånar ut sina verktyg/maskiner. Folk är urusla på att lämna tillbaka i tid. Och de behöver sina verktyg i sitt yrke.

        Min pappa var hantverkare, varenda jävla helg stod det någon ”hemmafixare” som kunde lösa grejen själv om de bara hade rätt verktyg (och fick lite gratis vägledning). Och nej, det kunde de oftast inte och vafan? Det är ju min papps levebröd. Varför ska han bara låna ut sina grejer helt gratis till avlägset bekanta? Nu är min pappa alldeles för snäll men jag förstår inte att folk har mage…

          *varenda jävla helg stod det en hemmafixare på uppfarten och ville låna något ska det ju stå

          Men det kan jag förstå. Att du är mer rädd om dina arbetsverktyg vare sig det är en hammare eller dator.

          Nu stod det ju ovan att det var i tradition som hantverkare gör, inte att hen var en. Det var det jag reagerade på. 🙂

    Jag lånar aldrig ut något. Jag vet av erfarenhet att man aldrig får tillbaka det man lånat ut.

      Men vad hemskt att du har sådana erfarenheter. Jag har precis tvärt om, får och har alltid fått allt jag lånat åter.

    Låna aldrig ut pengar du inte är villig att bli av med är mitt motto när det kommer till sådant. Har ju även tänkt att det är lite som en ”asshole tax” när folk inte betalar tillbaka – ok jag blev av med pengarna -men- jag fick även se lånarens rätta färger, bättre att bli av med en dålig kompis förr än senare liksom.

    Jag lånade ut pengar till en vän som hamnat i lite ekonomiskt trångmål, en ganska stor summa pengar ändå. Vi satte ett datum när pengarna skulle lämnas tillbaka (när hen fick lön) och när datumet kom ville hen skjuta på tillbakalämningen. Då sa jag nej och ville ha tillbaka mina pengar. Kände mig så småaktig, jag hade ju pengar och hen inte men jag var så rädd att det skulle bil sådär att det sköts på och sköts på och att det sen skulle förstöra vår vänskap. Pengar är ju verkligen jävulskap. :/

      Skulle säga att du var rädd om din vän. Er vänskap. Jag har SJ haft svårt med pengar o fått nej. Jobbigt att fråga o få ett nej men i längden faktiskt bäst! Sen om hon tänker att hon kommer eller skulle låna ut om situationen var den motsatta är upp till henne. Ingen vill heller vara kompis med en dörrmatta. Hoppas att hon var vuxen nog för ett nej. Hårt men kämpigt, hoppas hon fått stöd o hjälp i en situation som ingen vill vara i på något sätt!

        Vart är empatin? Dörrmatta? Om någon har det svårt och framförallt en nära vän och man har möjlighet att hjälpa och så gör man inte det? Hemskt. Skrämmande att det finns då många kalla och egoistiska människor. Förhoppningsvis är ni inte i majoritet.

    Jag lånar inte ut pengar om jag behöver dem. Har lånat ut till en vän i trångmål men tänker att det är en glad överraskning om jag får dem tillbaka. Jag lånar sällan ut saker och i sådana fall också bara i de fall jag inte blir ledsen om jag inte får dem tillbaka. Jag tjatar heller inte om något är utlånat, det blir bara jobbigt för alla parter.

    Jag hade en kollega som ständigt lånade pengar av en annan kollega. Han kom med den ena dåliga ursäkten efter den andra. Hans kort var inte aktiverat, han hade glömt sin plånbok, bankappen krånglade, Swish krånglade… Och min snälla kollega vågade inte säga ifrån. Snyltaren blev inte särskilt långvarig på sin tjänst, så problemet löste sig själv till slut. (Även om kollegan aldrig fick tillbaka sina pengar).

    Lånade ut 100 kr till en kompis som jag under flera år betraktat som ett syskon. Han behövde cigg o jag skulle få tillbaks pengar veckan efter. Sen….. försvann han. Haha. Hade klarat mig utan dom där 100 kronorna (även om vi var ganska unga och 100 kr var värt mer för mig då än det är nu), hade han bara sagt att han inte kunde betala tillbaks hade jag sagt glöm det och gått vidare. Men näää han tog dom hundra kronorna och sprang för sitt liv. Så mycket var den vänskapen värd :’)

    En gång lånade min rumskamrat min dildo utan tillåtelse, har aldrig förlåtit henne sedan dess. Han var min!

      Haha wtf

        Min kompis lånade min tandborste o borstade sin röv!

    Åh, nu fick jag en käftsmäll av generellt dåligt samvete utan att veta varför, men jag kommer grubbla resten av kvällen. Jag är hopplös åt båda håll. Lånar glatt ut och lånar själv. Både saker och pengar. Upp till en viss summa har jag någon slags gemensam ekonomi med mina närmsta vänner och jag funderar inte så noga på om jag betalar något, vad som helst, fem gånger i rad. Jag glömmer det oftast. Däremot glömmer jag inte för alltid när det gäller saker, men när jag väl börjar sakna har det gått pinsamt lång tid.

    Det betyder ju dessvärre att jag är likadan åt andra hållet vilket inte alltid funkar. Om någon lägger ut för mig eller om jag lånar en tröja glömmer jag det med. Då kanske det inte alltid är de kompisar jag har gemensam ekonomi med och det är så jävla pinsamt när jag blir påmind om det. Som nu när jag läste inlägget och direkt kom på minst en sak där någon lagt ut pengar för mig och jag har inte betalat. Och det är säkert fler gånger som jag bara inte minns.

    Det är rent slarv och inte snålhet eller girighet, och åt andra hållet är det ju bara en bra egenskap.

    Däremot har jag lärt mig att aldrig blanda stora pengar och vänskap mer. När det går åt skogen gör det ju det ordentligt.

    Så, nu skall jag ägna resten av söndagen åt att fundera över eventuellt lånade saker eller utlägg av pengar.

    Är jag skyldig dig något?

    ?

      Åh men sådan är jag också. Glömmer. Så själv lånar jag aldrig pengar för jag kommer inte ihåg att jag glott det och tycker det är så pinsamt när jag minns det långt senare.

      Saker däremot är inga problem för dem ser jag ju eller låter ligga framme tills det lämnats tillbaka till sin ägare. 🙂

    Booken var tydligen inte bjuden till kalaset i Luleå hon var där för att mima ABC https://www.instagram.com/p/BZI2QJGAPfV/?tagged=miken40 så hon var där för att sjunga hos miken det var ett jobb!! Dessutom har hon tagit bort bilderna från sin egen insta där hon gav sken av att det var en vän hon firade.

    Har inga vänner som behöver låna pengar (och har aldrig haft). Någon gång har det hänt att en vän glömt plånboken/kortet hemma och då betalar jag gärna åt hen. De brukar insistera på att betala tillbaka men det godkänner jag inte, det kommer tillbaka förr eller senare ändå.

    Jag lånar sällan ut pengar, jag har blivit bränd förr och jag vill inte åka på den niten igen.

    Jag har dock lånat pengar från min syster vid ett tillfälle när Försäkringskassan strulade med min utbetalning och jag inte fick någon lön (sjukskriven) eller sjukpenning. Jag betalade dock tillbaka summan till min syster direkt FK blev klar med sin TRE MÅNADER långa handläggningstid ?

    Jag har även lånat pengar från min sambo när jag ville köpa en bil. Han insisterade på att jag skulle låna pengarna från honom och inte ta ett banklån (jag slapp räntan). Vi har dock skrivit ett kontrakt på avbetalningen då det rörde sig om en större summa pengar.

      Men va? Är det vanligt att låna av sin sambo? Är det inte era pengar eller delar ni upp allt ni köper och betalar med era separata inkomster?

        Jag skulle säga att det är ganska vanligt. Ena partnern kanske vill och/eller kan spara, medan den andra inte vill eller kan det. Ena kanske tjänar mer pengar och den andre vill inte leva på partnern. Eller vill att ens partner ska leva på en. Ena partnern kanske inte vill ha en bil/en bil till medan den andra vill det. Även om det är en skruttig bil som köps är det en större summa pengar. Personligen tycker jag bara det är märkligt med delade ekonomier (förutsatt att inte missbruk som exempelvis spelmissbruk finns med i bilden) om man har barn ihop. Fast egentligen går det ju att lösa det smidigt också.. Men det blir ju mer att tänka på, än att ha delad ekonomi, tycker jag.

        Är väl inget konstigt om man har separat ekonominoch det rör lite större summor.

          Det är faktiskt konstigt när man är sambos eller gifta.

        Som svar till er alla:

        Bilen är värd en större summa. Något som jag själv vill betala med mina egna pengar så det inte blir något krångel med bilägandet ifall vi skulle gå isär. I övrigt så betalar vi räkningar, barnens kläder, mat etc lite hur som helst. Den som har plånboken närmast ungefär. Det jämnar ut sig i slutändan.

        Gällande bilen så hade vi redan en bil sedan tidigare, en bil som min sambo köpt för hans egna pengar. Jag behövde en ny bil (gamla var uttjänt och rostig) och ville gärna äga den själv.

        Jag tror det är ganska vanligt att man betalar dyrare ting från sin egen del av ekonomin trots man betalar allt övrigt gemensamt. Vi har både gemensamma bankkonton och separata konton. De flesta par i min bekantskapskrets sköter sin ekonomi på det sättet.

        Självklart använder vi varandras bilar då och då, bilarna är ju inte bara till för den ena parten. Sambons bil är familjebilen och min bil är en lite mindre variant som inte är till för storshopping på Ikea.

        Gemensam ekonomi eller inte. Oavsett vad så spelar det ingen roll. Bara man har något som fungerar för en och alla är nöjda och glada! 🙂

          Hej! Mycket möjligt att du redan har koll på detta och att ni har skrivit samboavtal, men ville andå bara tipsa om att en bil man köpt under tiden man är sambos och som används i det gemensamma hushållet kan anses vara samboegendom som ska delas lika om man går isär. Vill man absolut inte det ska man skriva ett samboavtal som reglerar hur sambodelningen ska gå till. Bara ett tips I all välmening eftersom det verkade viktigt för dig att ha bilen som din egen egendom även om ni skulle flytta isär i framtiden. 🙂

      Insåg nu att jag lät ganska dryg, inte alls det jag menade. Blev bara så förvånad 🙂

        Haha men det är lite märkligt att bli förvånad över att vissa föredrar separat ekonomi även fast man lever ihop 🙂

    Har en kollega som har en liten bok där hen skriver upp allt som någon lånar. Tror mest att det är för att hen alltid glömmer var saker är, och står de i boken så behöver hen inte leta, utan vet exakt var de befinner sig! Samtidigt så skärper man sig när man lånar något eftersom man vet att det står uppskrivet i en bok! Tycker det är en bra idé!

    Jag hade en väldigt nära vän för några år sedan som lånade pengar av mig. Jag fick tjata i veckor då jag själv var i stort behov att få dom tillbaka. När hon skulle lämna tillbaka på samma dag så sa att hon hade blivit ”rånad” och berättade ologiskt historia. Jag trodde inte henne och våran vänskap bröts. Om hon talade sanning vet jag ju inte men gick efter min magkänsla och hennes ologiska historia. Sedan dess lånar jag inte ur stora summor till vänner längre. Kan låna ut kläder m.m till nära vänner som jag vet att jah får tillbaka 🙂

    Tycker det är värre att Jackie skriver om sin bantning och hur lite hon äter om dagarna

    Jag kan tänka mig att låna, ja menar, vad har man vänner och familj till?

    Jag har lånat ut pengar till folk men får alltid tillbaka, de vet om att min mamma är kronoinspektör så ingen vågar försöka komma undan återbetalning.

    Lånade ut en alldeles för stor summa till min mamma för 2 år sen som hon skulle betala inom 1 år. De pengarna kommer nog aldrig komma tillbaka, så det körkortet får vänta ?

      Blir alltid lika förundrad av föräldrar som inte betalar tillbaka pengar de lånat av sina barn. Hur funkar er relation i övrigt? Du känner ingen ilska mot din mamma?

        Jo det är klart jag gör. Mest över att hob ljuger istället för att säga som det är när hon vet att jag vet sanningen. Hon brukar låna flertal gånger i månaden men de mindre summorna får jag tillbaka till slut. Ska äntligen snart flytta och då är det äntligen slut på det..

    Har blivit av med många böcker genom åren. Just böcker är folk dåliga med att lämna tillbaka tycker jag, kanske för att när de väl hamnar i bokhyllan så blir de lätt kvar där. Pengar lånar jag ut om summan är så liten att jag klarar av att inte få tillbaka dem. Trevligt när folk betalar tillbaka men inget man ska räkna med och tjatar man så finns stor risk att det förstör vänskapen eller förhållandet.

    Min sambos kompis hörde av sig för ett tag sen och frågade om han kunde få låna ”några tusen”, min sambo undrade ”hur många tusen då? Vad ska du göra?” ”Nä men tvåhundratusen, tänkte köpa en tomt” WTF! ?
    Nä, vi har tyvärr inte tvåhundratusen på ett konto liggandes för att låna ut… Hört talas om banken?

    Mina syskon och syskonbarn lånar prylar av mig, tex kläder, div apparater, etc. När jag efter en lagom tid undrar om de är klara med lånet så att jag kan få tillbaka det, säger de alltid: ”ja, du kan komma och hämta det”.

    Retar mig till max att jag ska hämta saker som de har lånat. Det är väl de som ska lämna tillbaka? Lika lång tunnelbanaresa åt båda håll liksom…

    I swishandets tidsålder känns det ganska lätt att låna ut pengar eller lägga ut för nån lunch eller så, förutsatt att båda parter har pengar förstås. När det kommer till mindre summor lånar jag gärna ut och tänker att det alltid kommer igen, på något sätt. Däremot har jag slutat att låna ut böcker. Folk suger på att lämna tillbaka böcker och jag älskar mina mer än pengar. Tyvärr glömmer jag ofta vem som lånat vilken bok och jag sörjer de som aldrig hittat hem igen.

    GUD DAG MITT FOLK AV LUIEA SVERIGE

    TESTIMONI PÅ HUR JAG LÅN ATT KÖPA EN HUS FRÅN EN VERKLIG OCH LYCKLIG LÅNBOLAG KALLEDA Albaker låneföretag. JAG ÄR MYCKET LYCKLIG DAG OCH GUD FRÅN JOSE LUIS LÅN FÖRETAG.
    ,
    Jag heter Abdullah Jag är från staden Luleå Jag har letat efter en äkta låneföretag de senaste 5 månaderna, att köpa ett hus
    all I got was a lot of fraud that made me trust them and at the end
    av dagen tog de mina pengar utan att ge något jag betalade, allting
    mitt hopp var förlorat, jag blev förvirrad och frustrerad, jag ville aldrig ha något att göra med låneföretag på internet, so I went to borrow some money from a
    Vän, jag berättade för henne allt som hände och hon sa att hon kan hjälpa mig det
    Hon känner till en låneföretag som kan hjälpa mig med någon mängd lån
    behövs av mig med en mycket låg ränta på 2%, att hon bara fick en
    lån från dem, instruerade hon mig om hur man ansöker om lånet, gjorde jag
    precis som hon sa till mig, jag ansökte med dem på e-post: (albakerloanfirm@gmail.com) jag trodde aldrig men jag försökte och till min
    biggest surprise I received the loan within 24 hours, I could not believe,
    Jag är glad och rik igen och jag tackar Gud för sådant lån
    Companies like this still exist on these scams everywhere,
    Snälla rekommenderar jag alla där ute som har behov av lån att gå för
    (albakerloanfirm@gmail.com) de kommer aldrig att misslyckas, och
    Ditt liv ska förändras som mitt gjorde. Snabbt kontakta (albakerloanfirm@gmail.com) idag och få ditt lån från dem, Gud välsignar Albaker låneföretag för sitt genuina lån erbjudande.
    Se till att du kontaktar Albaker låneföretag för ditt lån eftersom jag fick mitt lån framgångsrikt från det här företaget utan stress.

      Aids.

    Jag hade en vän i gymnasiet (utan ekonomiska problem) innan swish som aldrig ville lägga ut pengar när vi köpte saker gemensamt (typ mat), så det fick jag göra. Hon lånade pengar ibland också. Det var ju bara det att hon aldrig betalade tillbaka heller. De få gånger hon la ut var hon väldigt noga att kräva tillbaka och påminde ofta, men det hon var skyldig mig var glömt. Minsta summan hon krävt var 12 kronor. Jag orkade inte tjata mer. hon var skyldig mig uppemot 200 kr vid ett tillfälle (mycket som 17-åring) och jag var skyldig henne runt 40. Hon påminde att jag skulle betala och jag ruttnade och sa att ”vet du, vi gör såhär istället – jag drar av de 40 kronorna från allt du är skyldig mig så betalar du mig bara 160 istället”. Hon blev tyst och svarade inte. Fick jag tillbaka pengarna? Nej.

    Behöver du ett företagslån?
    Behöver du ett personligt lån?
    Vill du köpa en bil?
    Vill du refinansiera?
    Behöver du ett hypotekslån?

    Behöver du en stor kapital för att starta ditt företagsförslag eller
    expansion? Har du förlorat hoppet och du tror att det inte finns någon väg ut, och din
    finansiella bördor kvarstår? kontakta oss idag på vår e-postadress på ezmoneyloanservices761@gmail.com

    Hej tittare på den här sidan Jag heter Maria Hernandez med namn. Jag bor på svenska, jag vill använda detta medium för att varna alla lånesökare att vara mycket försiktig eftersom det finns så många scammers överallt. För några månader sedan blev jag ekonomiskt ansträngd, och på grund av min desperation blev jag bluffad av flera online långivare. Jag hade nästan förlorat hoppet tills en vän av mig hänvisade mig till en mycket pålitlig långivare som heter Mrs Anita Brence som lånar mig ett osäkert lån på $ 30.000 under 48 timmar utan stress. Om du behöver någon form av lån, kontakta henne nu på e-postadressen nedan (anitabrenceloanfunds.usa@gmail.com) text +1 516-882-5675 Jag använder detta medium för att varna alla lånesökare på grund av helvete jag passerade i händerna på dessa bedrägliga långivare tack.

    Behöver du finansieringshjälp för personliga eller affärsmässiga ändamål? Vi har för närvarande övertag för småföretagslån, kommersiella lån, byggelån, fastighetsfinansiering, auto lån, personliga lån, bostadsinstitutslån, HUD-lån, FHA-lån, VA-lån, billånslån etc. Kontakta oss idag via e-post för mer detaljerad information.

    Varmaste hälsningar…
    Kellie Wilson
    Oceanic Finance Company
    E-post: Oceanicfinance113@gmail.com
    Webbplats: http://www.Oceanicfinancialhome.wordpress.com
    Förvaltning.
    Upphovsrätt (c) 2018 all reserverad

    Kasta skithögen i soporna. Umgås inte med denna pissluffare och spärra dennes nr. Svara inte på sms eller samtal ifrån detta avskum. Skriv bara att du inte vill ha med hen att göra och att du skaffat bättre vänner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.