Jackie Ferm är skeptisk till Jockes bok

Jackie Ferm/Jocke & Jonna:

Jag kommer ihåg att jag såg ett youtube klipp där Therese Lindgren läst lite i min bok Rövardotter och sedan sa hon, kommer den då vara som Jockes bok?
Nej är svaret.
Jag känner igen hans avsky mot sin mor, men att inte kunna förlåta eller första att vissa val ens föräldrar gör, är sorgligt. Han är över 30 år gammal och kille. Dem analyserar inte lika mycket som kvinnor.
Det jag vill säga med detta är att jag pratat så mycket skit om mamma i min bok, i media och överallt, med all rätt oftast. Hon har gjort samma sak med mig…
Dock har hon förändrats, hon är en riktig fighter och jag har blivit äldre och förstått att vissa val var hon tvungen att göra i det förflutna. Sedan förlåtit henne! Sådant tar tid!
Jag hoppas att Jockibois självbiografi inte handlar om smutskastning av sin mor för mycket. För han hade inte varit där han är idag utan henne, sin mamma. Och precis ALLA människor är mångfacetterade. Även onda personer. //Jackie

Jackie uttalar sig om Jockes bok i vilken han ingående avhandlar sin uppväxt och i synnerhet sin mamma och allting som han menar att hon utsatt honom för.
Jacke menar på att Jockes avsky mot sin mor är sorglig och att han borde förlåta henne för allt hon gjort mot honom.
Ja, Jackie om någon kanske vet vad hon pratar om men man får inte glömma att hennes traumatiserande barndom ligger aningens längre tillbaka i tiden än vad Jockes gör. Det är knappt ett år sedan han fick tillgång till alla dokument och journaler från socialen där han svart på vitt fick reda på vad mamman utsatt honom för.
Givetvis är detta fortfarande ett öppet sår för honom.

Men jag kom att tänka på en annan sak…
Elaine har ju gått ut med att hon stod som ensam ansvarig utgivare på sin bok ”Medan han lever” eftersom det fanns en risk för att hennes pappa skulle anmäla henne för förtal.
Jag undrar om samma risk föreligger här och om det i så fall är Jocke själv som står som ansvarig utgivare?

24 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vadå, vad står det i journalerna? Eller har han inte sagt det?

   https://www.youtube.com/watch?v=JLANnB8GMtk

   Kommer komma fram i boken som jag förstått det.

  ”….men att inte kunna förlåta eller första att vissa val ens föräldrar gör, är sorgligt. Han är över 30 år gammal och kille. Dem analyserar inte lika mycket som kvinnor.”

  Alltså vem är hon att säga hur en annan ska känna gentemot sin förälder? Jag är kvinna (som om det spelar någon roll..) och har, utan att gå in på detaljer, väldigt svårt att förlåta min far för saker han utsatte oss för under min barndom. Hade någon påpekat något om mina känslor gentemot honom hade jag fan för första gången i mitt liv gett den personen en käftsmäll.

   Samma hör kommer aldrig förlåta min far för vad han utsatt hela familjen för o kommer heller aldrig respektera han fullt ut el lita på han. Men jag kan ändå umgås med han man behöver inte aceptera/älska alla val ens närstående tar i livet.
   Kan med handen på hjärtat säga att jag älskar min mamma mer än min pappa hur fel de ens säkert kan låta för många

  Jag minns när paow tog sönder ett halsband jocke hade fått av sin mamma.. det halsbandet var tydligen jockes käraste ägodel för han hade fått det från den som stod han närmast, Hans mamma.. Men men kanske minns fel.

   Minns det där också, jag har för mig att det var ett PR trick dock? 🤔 Eller så tror jag bara det pga Paow alltid tjafsade med alla back in the days..

   Jag minns inte händelsen med halsbandet. Men jag vet att hans och mammans relation har förändrats över tid i takt med att saker om hans uppväxt kommit till ytan och ännu mer när han fick hem alla papper från socialen osv. Också relationen till pappan har förändrats då han växt upp i tron att pappan helt skitit i honom, något som motbevisas i redan nämnda papper. Typ något sånt!

   Han visste inte allt hans mamma gjort då, det fick han veta för ca ett år sedan när han fick ut alla papper.

    Men vad har hon gjort? Kanske inte i detalj men vad handlar det om, misshandel, missbruk..? Måt annat? Är inte så påläst på jockiboi

     Jag har fått för mig att det handlar om manipulation, tablettmissbruk hos mamman och någon form av sexuellt övergrepp. Framför allt att mamman inte tagit hand om honom, utan lämnat honom på socialen när han var ”jobbig”, utrett honom för psykisk sjukdom så han hamnade på stängd psykiatrisk avdelning som väldigt liten osv.

   det var hans morfars

  Jag kommer aldrig förstå människors fokus på att förlåta varandra hela tiden. Min pappa har gjort en massa hemska saker som jag aldrig kommer förlåta honom för, han kan inte ta tillbaka dem och han valde själv att göra dem. Men det i sin tur betyder inte att jag hatar honom och aldrig någonsin kommer prata med honom igen.

  När man säger ”jag förlåter dig” så hör människor ”det du gjorde spelar ingen roll och jag får aldrig ta upp det igen”. Vissa tjatar sig till ett ”jag förlåter dig” och kan inte acceptera ett nej, de tar bort ens förmåga att sörja och försöker undvika att ta ansvar.

   Att förlåta i detta sammanhang tycker jag är mer ”Vi vänder blad och blickar framåt istället för att älta mer det som vi inte kan göra något åt.” Att förlåta betyder inte att jag struntar i det någon gjort utan att jag helt enkelt blickar framåt. (Kanske låter lustigt)

   Min far har varit en riktig idiot hela min uppväxt. Har inte någon lust att gå in på detaljer. Men vi har en god relation idag. Dock kan jag ändå känna mig berövad min barndom. Men förlåtit honom, det har jag gjort. Det betyder inte att jag glömmer eller att han glömmer.

   Jag vet att han lider varje dag av ångest och ånger över vad han gjort, det räcker gott för mig. Han behöver inte må ännu sämre genom att jag ”påminner” honom ännu mer över hur dåligt jag mår. Det vet han redan.

   Halkar han dit igen, då har han inte någon dotter kvar.

    Jag kan bara tala utifrån egen erfarenhet i det här fallet. Ett förlåt är inte alltid ”nu vänder vi blad” när det kommer till destruktiva och manipulativa människor i ens närhet. Det kan lika mycket handla om att lindra deras skuldkänslor. Jag har en person i min närhet som aldrig ger sig innan hen har fått ett svar på ”förlåt mig” och det svaret måste alltid vara ”okej du är förlåten” annars tjatar hen tills man ger upp. Ingen tid ges till reflektion eller sorgearbete över att ha blivit sviken, personen vill bara lindra sina egna skuldkänslor. Trots långa diskussioner om varför det blev som det blev och hur det inte får upprepas igen kan samma situation mycket väl upprepas. När jag då har påpekat att det var exakt samma sak som hände en gång till har personen svarat med ”men du sa ju att du förlät mig, sluta dra upp det där”. Idag är vår relation mycket bättre, men det har också krävt väldigt mycket emotionellt arbete från min sida.

    En person som missbrukar och ljuger kan inte alltid påverkas med hjälp av samtal. Hen kommer istället ljuga eller säga vad som helst som hen tror att den andra personen kommer tro på. Vad som helst för att kunna döva sina egna skuldkänslor. Då kan man tillslut inte förlåta, för man har redan försökt så många gånger och resultatet slutar bara i mer besvikelse hon en själv.

  Det går ju inte att jämföra 2 hemska barndomar och 2 olika mammor. Blir som att jämföra äpplen med päron. Men Jackie verkar vara en väldigt förlåtande person. Jag skulle aldrig velat haft något som helst att göra med hennes far. Rekommenderar alla att se dokumentären om de båda på Svt-play. Väldigt bra och väldigt hemsk!

  ”Han är över 30 år gammal och kille. Dem analyserar inte lika mycket som kvinnor.” Okej? Kanske enligt hennes egna erfarenheter, speciellt när hennes far var en psykopat men män kan analysera situationer lika mycket som kvinnor kan och tvärt om. Min kille analyserar varenda liten grej medan jag inte gör det. Han är även mycket känsligare än vad jag är, bland annat.

  På tal om att förlåta så finns det mycket i min barndom som lämnade djupa ärr i mig och som jag aldrig kommer att förlåta personerna för.
  Något som hände för inte så länge sen var ett av mina syskon som jag alltid stod väldigt nära, som jag hjälpte ekonomiskt och var ett stort stöd under hens depression och när hen hade självmordstankar vill inte ha något med mig att göra nu när hen är i ett förhållande. Jag har försökt att ta kontakt med hen, försökt att bestämma en tid då vi kan umgås och att jag saknar hen men det enda jag får tillbaka är personliga påhopp och hur tragisk jag är. Jahap. Känns ju sådär alltså. Jag vet att hens förhållande förmodligen en dag kommer att ta slut och då kommer hen stå där helt ensam igen. Jag önskar faktiskt att fler uppskatta de som fanns där då de mådde som värst eller hade det värst. Är detta ett beteende jag bör förlåta när mitt syskon sen kommer tillbaka till mig?

   Jag är i exakt samma sits med min bror. 🙁 Har inga bra svar mer än att jag känner för dig. Det är en genomvidrig situation att vara i. 🙁

  Man måste inte alltid förlåta men att ha en viss förståelse kan vara en väg till läkning. Det känns som att folk idag kräver massa förståelse, t.ex. Jocke, man ska ha förståelse för hur han beter sig för han har haft tuff uppväxt och adhd etc men är inte själv villig att ge den förståelsen. Det är så enkelt att kategorisera människor som onda och goda men sanningen är ofta mer komplex. Jag tror iallafall inte att människor (med undantag) väljer att vara onda utan är själva påverkade av sin bakgrund.

  Lite märkligt att utgå ifrån att bara för att han är kille så ska det vara lättare att släppa det som gjorts mot en. Jag kan tycka att det är ganska friskt att inte förlåta någon som gjort en illa när man bara var ett barn, barn kan aldrig värja sig mot vad deras föräldrar gör och i mitt tycke är det helt oförlåtligt att göra illa och svika sitt barn på det sätt som det verkar röra sig om här. Det är osunt att gå och bära på ett hat eller en bitterhet som förstör ens liv, då bör man få hjälp av en terapeut men tycket fortfarande inte att man behöver förlåta förövaren. Sedan tycker jag också att det är konstigt att Jackie kan jämföra sin situation men någon annans, kassa föräldrar kan ju vara dåliga på olika sätt och i olika grad och barnen som utsätts har ju också olika mentalitet och förutsättningar.

  Tycker det var respektlöst skriver utav henne. Och varför ska hon jämföra hans situation med hennes. Och att hon påstår att män över 30 inte ska analysera lika mycket som kvinnor är ju bara sjukt. Alla fungerar olika.

  Man behöver inte förlåta. Men att hämnas är sällan en bra lösning.
  Den som går runt och hatar mår oftast sämst själv.

  Den dagen man inte hinner försonas med sina föräldrar innan man skiljs åt för gott kan få den hårdaste att gå sönder inombords.

  Ibland är de man tycker känns rätt idag på sikt vara fel och försent för alltid.

  Sättet denna bok lagts fram har låtit mer som en hämnd mer än självbiografi. Hatet har redan startat. 🙁 men jag kan ha fel…..

  Cam, kan du inte läsa boken och sen recensera den.

  Nån som fattar varför Therese Lindgren kom med på ett hörn där?! 🤔😆

   Här är klippet när hon jämför Jackie och jockes bok.

   https://youtu.be/LVjq680b2MU

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *