Får man skylla sig själv om man får anorexia?

Edit – vill förtydliga att det som tidigare stod i rubriken inte var ett citat från Carola utan ett påstående jag skapat utifrån min tolkning av hennes uttalade, men inser nu att det lämpar sig bättre som en fråga så jag ändrade det. Carolas citat är det som står här i hennes kommentarer…
Jag ber om ursäkt för otydligheten.

Carola Wetterholm:

”Det handlar om eget ansvar, du får skylla dig själv om du tittade på Biggest Loser och fick ätstörningar!”
Det är i princip vad Carola Wetterholm säger till den läsare som berättar att hon drabbades Anorexia av Biggest Loser. I princip.
Eget ansvar, säger hon. Okej. Det egna ansvaret.
Man kan välja att inte titta på Biggest Loser, men vad gör man med alla annan publicerad information som leder till att människor drabbas av ätstörningar?
Alla tv-program, tv-reklam, tidningar, bloggar, Instagramprofiler, musikvideos, bilder, reklam på tunnelbanan, i bussar, på billboards och på alla andra ställen man kan råka fästa blicken så fort man lämnar hemmet?
Ska man isolera sig hemma utan någon kontakt för omvärlden för att inte behöva ”skylla sig själv” om man drabbas av en ätstörning?
Är det vad du menar, Carola?

Jag brukar raljera om Peter Jihde och det lägsta han varit med om i och med chokladen i fruktdisken på Coop men vet ni vad..
Det här är nog faktiskt bland det lägsta jag någonsin läst på en blogg. Det lägsta och det jävligaste! Fy f*n!
Vidrigt rent ut sagt! Skyll dig själv som fick anorexia!? Hur f*n kan man ens säga så till en annan människa?
Ska man skylla sig själv om man drabbas av en depression också? Rycka upp sig lite? Skyll dig själv som fått ADHD! Du kan väl bara tagga ner lite och fokusera lite mer!
Usch, usch, usch för Carolas människosyn och brist på empati.
Att hon avslutar sin kommentar med ett hjärta gör nästan det hela ännu värre. Som att spy någon i ansiktet för att sedan erbjuda dem en använd bit toalettpapper för att torka bort det med.

113 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Carola W har många gånger skrivit otroligt ignoranta inlägg och kommentarer – ofta om just anorexia, adhd och liknande, att man har eget ansvar för anorexia är inte första gången hon skriver och hon beskrev i ngt inlägg att adhd antagligen i de flesta fall berodde på ouppfostrade barn med föräldrar som inte var engagerade….

    Dessutom är hon som Boken- det går inte att diskutera ngt med henne…hon blockar inte folk men hon kan verkligen INTE se ngn ur en annan synvinkel!

      Sen måste jag ändå säga att FA är kanske det mest pinsamma programmet – att man som förälder väljer att (över)exponera sina van i syfte att tjäna pengar är fasen så mkt mer pinsamt än att man som 18åring festar i TV….

      Många av de äldre barnen i FA har berättat i intervjuer hur de blev retade i skolan pga serien o ändå fortsatte familjera att vara med….eller som Maddes familj där en unge inte fick synas för hans pappa och då var resten av familjen med ändå – det är fasen på gränsen till mobbing att delta om inte alla barn får delta….

        Jag reagerade med viss sorg när det, i första programmen, frågades barnen om det var roligt med så många syskon och de äldre barnen svarade nej pga mamma och pappa hann inte med alla och man syntes inte och barnen själva fick ta så mkt ansvar för varandra…

        Ansvar i all ära, det får även mitt äldsta ta för sina syskon men…. Nåt skavde ändå i min själ av det svaret ?

          Varför väljer man ens att skaffa så många barn som man inte kan ta hand om eller hinner med, och därför måste de äldre syskonen bli någon ”extraförälder”?

            Ser att jag låter hård, inte min mening. Men jag undrar faktiskt.

      Snälla kan inte du leta reda på vart jag skrivit detta? För vad jag kan minnas har jag aldrig skrivit om vare sig adhd eller anorexia förut?
      Att jag skulle tycka att adhd beror på ouppfostrade ungar och oengagerade föräldrar är en ren lögn. Rent hittepå. Helt i stil med mycket annat jag läst om mig själv.
      Som att man får skylla sig själv om man får anorexi. Ren lögn. Jag har aldrig sagt det, aldrig ens tänkt det tyst.

      Men ni sprider rykten. Hittepågrejor. Utan att kolla fakta. Bara vidarebefordra nåt ni hört.

        Om du upplever att du blir ”missförstådd” ofta kanske det ligger i hur du formulerar dig? Flera personer kan ju inte tolka en text som Fan läser Bibeln, författaren av en text har ju huvudansvaret i hur texten uppfattas. Så det kanske är en sak att se över?

          Susawoo: Jag håller faktiskt inte med. Vissa blir för mig helt oförklarligt alltid misstolkade och vissa människor är experter på att tro att om du tycker A ja då måste du tycka B också samt läser in en hel massa mellan raderna som aldrig stod där. Det kan inte författaren ta ansvar för.

          Jag ser också att den stora massan påverkar hur efterföljande skulle tolkar texten om tillskillnad från om de läst texten ofärgade av hur det vet att andra tolkat den. Som en form av masshysteri nästan där många blir oförmögna att tycks annat än vad de som skriker högst tycker där står.

          Jag vet inte mycket om denna Carola, men jag ser nog en hel del medvetna missförstånd och sekundärkränkta här.

        Jag påstår inte att du skrivit det utan undrar stillsamt om du anser det på samma sätt som man får skylla sig själv om man drabbas av anorexia. Att det är ens egna ansvar att se till att man inte får det.

          Alltså… du skrev ju faktiskt ett egentolkat citat i inlägget ”du får skylla dig själv om du får anorexia”. Så jo, jag skulle nog säga att du påstår att hon menar det.

          Du fick det att låta som att jag tyckte man fick skylla sig själv. Det är dina ord, inte mina.

          Och du är fullt medveten om att du tvistade till dem.

            Vem är det som lägger ord i mun på vem nu?

            Ja det är du. Eftersom jag inte sagt det du skriver att jag sagt.

          Fast, även om jag skulle hålla med dej i sak Camilla så tycker jag ändå att du frånsäger dej ditt ansvar här – rubriken är satt som ett citat; ”MAN FÅR SKYLLA SIG SJÄLV OM MAN FÅR ANOREXI” samt efter det skriver du om vad Carola tycker. Man får verkligen intrycket att det är ett citat – att hon sagt detta med att anorektiker får skylla sej själva. Fast hon har faktiskt inte skrivit det någonstans. Så att det är en ”stilla undran” från din sida som du skriver, framgår inte direkt i inlägget….. Utan det ser ut som ett citat.Tycker du verkligen att det är ok?

            Jag satte det inom citationstecken för att det inte skulle framstå som ett faktiskt påstående…kanske finns det bättre sätt att skriva det på?

        Så otroligt pinsamt av en vuxen person att svara på detta sätt. Om det ens var en hörsägen eller ett rykte men när det finns ”svart på vitt” ? Hur var det nu med egenansvar? Personligen tycker jag att personer som inte tänker till ett extra varv innan de skriver på Internet får skylla sig själv om de blir avskydda och ”missförstådda”.
        /Linda

        Stackare, alltid lika missförstådd…….

    Men herregud!
    Skrev hon den kommentaren i sömnen eller?
    Även om man inte kan beskylla enbart ett tv-program för att utlösa en ätstörning så är det väl ändå inte ”eget ansvar” och något man styr över.
    Den som kommenterar kan ju dessutom vara väldigt ung och sårbar i sig.
    Fruktansvärt nonchalant ?

    Nä henne går det inte att diskutera med. Hon har ju alltid rätt. Det här var det lägsta av det lägsta.

    Och som vanligt mycket faktafel i hennes inlägg. Män kan liksom inte läsa och tro på det första som kommer upp på Google.
    Kul att just hon berättar hur mycket feta kostar staten. Vad kostar det att ha någon mammaledig i 20 år? Och vad kostar statskassan att ha hennes 9 ungar i skola? Läkarvård? Vad kostar det att hålla hennes studieplatser? Studier som leder till vaddå? Hälsocoach – vem vill gå till nån som inte kan respektera andra människor och tror att alla får skylla sig själv över hur de ser ut.
    Nä man kanske ska sopa rent framför sin egen dörr innan man ger sig på andra

      Jag håller med dig rent ”känslomässigt” men inte riktigt dina argument. Tänk på att Sverige behöver fler framtida skattebetalare (för att säkra min o din pension,haha) och att de saker du rabblade upp till stor del inte är en ren kostnad utan snarare en framtida intäkt. Måste förtydliga att jag inte alls håller med den här människan om nånting och jag hatar när troll håller på att prata om feta som en vårta på samhället.

        Fast vi vet faktiskt inte om alla dessa barn blir framtida skattebetalare. Vi få hoppas det, men faktum är att så länge barnen är just barn så kostar en barnfamilj mer än de ger (barn ska ha utbildning, barnbidrag, gratis vård och tandvård etc, föräldern jobbar mindre/inte alls i perioder).

          Helt rätt, men ser inte riktigt hur man stärker sin åsikt genom att jämföra fetma-förakt med att ha flera barn. Det kanske inte är exakt samma sak?

            Det handlar om att olika saker kostar olika mycket. Så innan hon klagar över att fetma kostar kanske hon ska se vad hon själv kostar samhället. Man behöver inte överbefolka jorden. Man behöver inte ens ersätta sig själv.

    Så enligt henne var det mitt ansvar att jag som 11åring fick anorexi.. Hm. . Tio års helvete är inget jag önskar någon.. Frisk (så gott som det går) sen 2 år tillbaka..

      Nej, klart att det inte är ditt fel. Ditt barn skulle ha tagit lite eeeeget ansvar. ? Skönt att ditt barn mår bättre ❤ och hoppas det förblir så.
      En av Carolas nära vänners barn lider ju också av ätstörningar enl den förälderns blogg. Undrar om Carola säger samma sak till den familjen.

        Sorry läste din kommentar fel. Men meningen går fram hoppas jag. Hoppas du får fortsätta må bra!

          <3

      Känner samma sak.. hon ska inte uttala sig om hon aldrig varit sjuk i en ätstörning själv.. (fd UNSare med bulimiska inslag)

    Jag kan tycka att skydda sig under sex faller på eget ansvar, men just den biten verkar hon ha missat. 😉

    Grrr, jag blir så arg över folk som verkligen inte tänker längre än näsan räcker och inte förstår ordets makt och att ord kan såra enormt. Min man och jag var länge ofrivilligt barnlösa. Om jag fått en spänn för varje gång någon sa åt oss att ”slappna aaaaaav, så ska ni se att det löser sig. Det är därför folk får barn när de har adopterat, för att de slappnar aaaaav då”, så hade jag varit rik som ett bergatroll.

      Men Ja! Som om en inte är tillräckligt ledsen över situationen som den är. Och det där med att de som adopterar får egna biologiska barn händer i enstaka fall (och då handlar det om par som lyckas trots omöjliga odds, inte avslappning) men används som nån medicinsk sanning.

        Exakt! ?

      Om det på riktigt hade handlat om stark psykisk stress så hade ingen blivit gravid i flyktingläger, i förhållanden med misshandel eller liknande. Det finns någon undersökning som visar att de som faktiskt blir gravida efter att ha adopterat sannolikt hade blivit det med tiden ändå, med eller utan adoptionen.

      Fertilitet är bland det mest komplicerade som finns, läkare med många års studier och erfarenhet har inte alltid några förklaringar, att då gemene man slänger ur sig såna dumheter som ”sluta tänka på det” är ju … helt iq-befriat!

      Ja, Gud, ja!
      ”Ni måste slappna aaav”
      ”Har du provat att äta [valfritt av 1000 olika alternativ]”
      och favoriten (som jag bara fick höra en gång, men den gången satte sig i minnet!) ”Är du säker på att ni gör rätt?”

    1. Vem är hon ens??

    2. Jag såg familjen annorlunda i texten..
    Antar att det är en lägre begåvad morsa med typ 8 ungar och som aldrig haft ett riktigt jobb någonsin och därmed ingen vidare social IQ på hur man ska bete sig…
    Såg att hon studerat till hälsonågonting och sen ger såna svar… Bra jobbat… Verkligen…

    Jag förstår att anorexi är en sjukdom precis som tex alkoholism men samhället kan ju inte ta ansvar för allas eventuella sjukdomar. Vi hade inte kunnat visa matlagningsprogram för det kan trigga de med ätstörningar (de som hetsäter/överäter). Vi kan inte visa program så som PH då det kan trigga alkoholister. Vi kan inte visa BL för det triggar de med anorexia. Vi kan inte ha Bingolotto för det kan trigga spelmissbruket, osv. Äh lika bra att vi lägger ner tv, radio, tidningar och sociala medier så ingen råkar bli sjuk. Heja!

      Tack för en vettig kommentar!
      Jag har lidit av både anorexi och bulimi i lite drygt 11 år.
      Jag blir triggad av biggest loser och program som top model och liknande.
      Jag kan förstå vad bloggaren menade. Det är faktiskt lite mitt eget ansvar att undvika såna program jag vet triggar mig. Det är som att en alkoholist för sin egen skull lär undvika gå på öl- och vinmässa, man blir frestad av något man vet är skadligt för sin egen del.

      Skulle det verkligen vara så hemskt om tv slutade med dokusåpor och matlagningsprogram?

        JA

        //beroende av Masterchef

        Vad finns det då annars kvar på tv att visa? Dokumentärer om djur och nyheter.
        Nu har jag inte tv så vet inte exakt vad som visas nuförtiden men varje gång jag tittat hos någon annan så finns det endast skräpprogram, dokusåpor och just matlagningsprogram.
        Det är självklart att man måste ta eget ansvar för sin egen hälsa och välbefinnande och inte enbart slussa det över till…tv-producenter. Annars kan vi lika gärna börja vaddera hela världen.

    Ingen aning om vem denna människan är och håller inte med henne i kommentaren, MEN man kan inte skylla sin sjukdom på ett tv-program. Jag har haft grav anorexi i 10 års tid, lever hyfsat normalt sedan 8 år tillbaka. Därimot vet jag vad som triggar min ätstörning som ändå ligger där i bakhuvudet och där ligger mitt ansvar att undvika dessa triggerpoints. Jag kan inte kontrollera samhället, vad folk säger, media osv så kan ändå förstår vad denna bloggare (antar jag att hon är?) menar med att ta ansvar över vad man tex kollar på. BL är väl inte det bästa programmet att titta på om man är ätstörd!
    Sedan ligger det mkt mer bakom en ätstörning än ett tv-program

      Precis, dock är kommentaren väldigt otrevlig och aggressiv skriven av henne. Hon kunde lagt fram det på ett bättre sätt.
      Men anorexi är ju som lite som beroendesjukdomar, man letar hela tiden ursäkter till varför man faller dit igen. Inte Biggest Loosers fel.
      Däremot om man ska ha en åsikt om själva sjukdomen så kanske man ska läsa på lite mer innan man skriver något så dumt som Carola tycker jag i alla fall. Så man får lite insikt också hur personer tänker som har sjukdomen.

        Hon svarar alla som inte överöser henne med komplimanger på samma otrevliga spydiga sätt…..tyvärr.

      Jag tolkar det precis som du gör. Jag ser inte alls att hon säger det är på eget ansvar man får anorexia. Det är en komplex sjukdom som kan ha tusen orsaker varför den utvecklas. Som hon säger kan man inte skylla på ett program på tv men man kan bli triggad om man varit/är sjuk och borde med eget ansvar undvika sånt man vet triggar.

      Fast biggest loser har visats på tv i minst 15 år. Hon som skrev kommentaren kanske menade att det var en del av det som startade sjukdomen hos henne när hon var yngre? Jag tolkade iaf inte det som att hon kollade på biggest loser vip och hux flux blev sjuk.

    Jag måste säga att jag förstår hennes poäng, även om det inte är ok att hoppa på någon som hon gjort. Man kan inte hålla på att skylla ifrån sig, och det är nog inte Biggest Looser som gjort läsaren sjuk. Visst kan det ha varit en trigger, men det måste finnas annat bakom. Har själv lidit av olika former av psykisk ohälsa, och då det var som värst fick jag ångest av allt som innehöll våld, skräck, psykisk drama etc. Så jag lärde mig att undvika allt sådant. Vilket jag ånnu gör eftersom jag vet jag inte mår bra av sånt. Som någon annan sa, samhället kan inte anpassa sig till alla sjukdomar och psykiska störningar som finns. Så det finns faktiskt en typ av eget ansvar också, och jag tror det är något som man själv måste inse. Så länge man går omkring och skyller på alla andra över att man mår som man mår kommer man knappast börja må bättre. Jag säger inte att man ska skylla på sig själv heller, för nej det är inte ens eget fel att man blivit sjuk. Men när det gäller att tillfriskna och hållas frisk, ja då är det faktiskt ens eget ansvar det är ingen annan som kan göra det åt en.

    NG skulle ta bort reklamen men istället har dom ökat med ännu mer. Det är tragiskt att dom inte lyssnar på dig Cam!

      Skulle de gjort det? ?

        Ja iförrgår om jag inte missminner mig.

      Nu är det istället nya annonser som dyker upp! Same same but different…

    Då får hon skylla sig själv att hennes ex lämnade henne. Man har alltid ett val..
    Eller vad var det hon sa? ?

    Vilken vidrig kommentar från Carola! Detta kommer från en kvinna som dessutom tycker att det är löjligt av kvinnor att anmäla sexuella övergrepp på krogen om någon t ex tafsar på dansgolvet eftersom det är sånt man ska kunna ta som kvinna och inte göra nån stor grej av. Mycket osympatisk kvinna.

    Nej fy fan för er alla.
    Hur orkar ni sitta och vända på saker, tolka in massa skit som inte står och sen spy ut er galla över folk?
    Jag pratade om ETT program! Inte hela samhället! En människa som varit sjuk i anorexi bör väl klara av att se ett program utan att bli sjuk igen och om inte, så får man avstå. Som vilken nykter alkoholist som helst får avstå från att skåla i champagne för evig framtid. Eget ansvar. Det är INTE personens fel att den är sjuk!! Men man måste väl anpassa sig efter sin sjukdom. Ta sin medicin, avstå vissa saker och göra sånt man kanske inte vill. Man kan inte skylla allt på alla andra. Sjukdomen i sig är inte någons fel om vi pratar om anorexi. Dessutom ser jag att flera med ätstörning håller med mig…
    Det känns väldigt skönt.

    Ni skriver så mkt skit. Jag blir mörkrädd.
    Jag får skit från allt för mina studier till att jag är så otrevlig. Ja det sistnämnda är inte så konstigt när folk som ni vänder saker på det här viset. Attackerar, vänder mina ord så jag låter som en ondsint och galen person. Man blir lite trött och kanske ledsen till och med då.

    Ni snackar om att mina barn kostar, och ja men tänk vad de kommer tillföra samhället då? Och tänk på vad pengar jag sparat på att aldrig vabba och inte ha förskola .. summan mina barn kostat är betydligt lägre än många med få barn. Summan som Sverige kommer få in på dem, alltså tjäna, är väldigt mkt mer än vad de kostat.
    Räkna på det! Ingen vabb på 23 år.. ingen förskola och vi ligger nog iaf plus minus noll redan nu.
    Men så långt tänker ni inte.

    Nej ni skriker att jag är aggressiv och omöjligen har ett enda rätt, inte speciellt högt IQ heller och återigen är det fel att jag pluggar. För att?
    Jag fattar heller inte att skydda mig vid sex.. på allvar? Som att Mina barn är en produkt av slarvigt sex? Tvärtom så är varenda en av dem välplanerade. Alla nio. Mitt liv består av medvetna val. Tro det eller ej.

    Ni är inget annat än en bunt mobbare. En grupp människor som hetsar upp varandra och pekar ut en annan person. Fräscht.
    Jag tänkte att ni kanske ville ha orden direkt ur min mun men inser att ni skiter i det, ni vill trycka ner, förödmjuka och kräkas galla. Ni är inte intresserade av att försöka förstå.
    Lite som katter som äter gräs för att kräkas hårbollar;) Så varsågoda då, spy er galla.
    Men försök att inte tolka in saker jag inte skriver så kommer ni kanske slippa kräkas:)

      Jag hade iaf inte velat gå hos en hälsocoach som uttrycker sig så om anorexia. Jag tycker det tyder på att du har problem med att se det större hela och när det gäller just hälsa så är det väl ändå ett helhetsgrepp som är det viktiga.
      Sen tycker jag du har helt rätt i att folk inte borde gå till attack mot dina barn och dig som mamma.

      Ja, du har verkligen fått mycket otrevliga kommentarer här. Inte ok det heller.

      Men poängen kvarstår ju, både i ditt svar där du tog upp anorexin och i ditt blogginlägg om biggest looser framstår du som okunnig och ignorant. Om du har ett genuint intresse för hälsofrågor borde du läsa på mer innan du uttalar dig. Både om övervikt och om anorexi!

      Tips: avstå från att läsa kommentarsfält från Bloggbevakning? Att gå in här och kolla vad folk som inte laser/gillar din blogg gissar/spekulerar/raljerar om dig och ditt liv verkar väldigt onödigt. Du har en blogg som folk gillar, har hittat dina läsare och din nisch (och verkar väldigt driven generellt) – jag tror du tjänar mer på att bry dig om vad folk kommenterar inne hos dig än här.
      Kanske lite som att kolla på BL om man haft en ätstörning. Onödigt, liksom.

      Frågan är väl varför du skriker konstant? Kunde du inte bara ignorerat kommentaren i din blogg?
      Du visste att det var en sjuk människa = alltså väldigt lite att vinna på att diskutera och argumentera.
      Kan inte du istället lära dig att släppa orelevanta saker istället för att gorma till alla andra att inte granska dig i dina korkade kommentarer?
      Tänk efter först vad du tänkte skriva, tänk sedan lite till, och lite till, innan du trycker på enter.

        *irrelevanta 🙂

        Menar inte att leka ordpolis, men om du har svenska som andraspråk eller dyslexi eller liknande vill jag bara påpeka det i all välmening 🙂

          Men herregud, detta är väl inte en tenta på högskolan eller?

            Nej, det är det självfallet inte.

            Däremot kanske personen, eller någon annan, inte vet att det heter irrelevant och därmed riskerar felsägning och felskrivning i mer seriösa sammanhang.

      Jag tycker det var bra gjort att du skrev ut din sida av myntet här. Tror det skakar om kommentarsfältet och att de som skriver lite väl spydiga kommentarer får sig en tankeställare då du nu mer känns som en ”riktig” person.

    Nej, rent krasst så kan man ju inte skylla en sjukdom på ett tv-program, då en sjukdom som anorexi är mer komplex än så. MEN vi kommer aldrig undan den påverkan som tv, radio och sociala medier har på oss, även det undermedvetna. Så självfallet kan inte tv-program GE anorexi, men det kan BIDRA!

    Anorexi är en sjukdom som drabbar vem som helst. Smarta, välbildade, folk som haft dålig uppväxt, populära. You name it, jag har sett alla olika personlighetstyper och livsöden bland anorektiker under åren jag spenderade inlagd på ätstörningsavdelning.

    Hon har ju en jäkla massa barn och jag tvivlar på att hon skulle uttrycka sig sådär om hennes barn drabbas. Hade min mamma uttryckt sig så under min sjukdomstid hade vi garanterat inte haft någon relation idag.

    Läste hennes blogg när hon och hennes man gick isär säger bara fy vad hon smutskasta sin ex man offentlig. Hon mena också på att om hon inte fick bo kvar i huset så skulle han få ta alla barnen men hon fick allt ta skit för smutskastningen från sina läsare.Stackars barn som säkert läst det det.Var så mycket hon pladdra om så kommer inte ihåg allt.Som sagt det är aldrig ens fel att man träter förstår att hon var sårad men den smutskastningen var hemsk och läsa om jag inte minns fel så fick svärmor en känga emellanåt.

      ”Läste hennes blogg när hon och hennes man gick isär säger bara fy vad hon smutskasta sin ex man offentlig.”

      Det gjorde hon i flera år och ger nuförtiden en känga så fort hon kan. Hon smutskastade även exmans mamma, nuvarande fru och blandade i exmans och frus gemensamma barn. Fräscht.

        Jag förstår inte en sak: om hon hatar sitt ex så innerligt, varför har hon inte bytt sitt efternamn?

          Vilken konstig kommentar! Ska hon heta nåt annat än sina nio barn pga av deras pappa? Har för mig att hon skrivit att Wetterholm kommer från hennes sida från början. Om jag inte minns helt fel har dessutom hennes ex numera ett annat efternamn numera.

          Anonym: Ex-maken har ju bytt efternamn så det är väl onödigt att C också gör det, när hennes barn fortfarande heter Wetterholm.

          Han bytte namn så fort han kunde……

    Om man pratar om sjukdomar så som anorexi, fetma och olika beroendesjukdomar så är det väl en stor del av det hela att man inte kan ”kontrollera” sig själv och sin sjukdom. Det här verkar Carola glömma, eller inte förstå, för å ena sidan ska anorektiker ta eget ansvar och låta bli att titta på BL mm, medan tonåringar inte ska utsättas för Unga mammor etc för att inte uppmuntra dem att skaffa barn för tidigt. De flesta tonåringar lider inte av ngn sjukdom som kan få dem att skaffa barn baserat på ett TV-program, däremot kan tex en anorexisjuk kanske inte låta bli att titta på BL och bli influerad, just pga att sjukdomen inte alltid går att kontrollera. Även fetma är en sjukdom, beror oftast på andra bakomliggande sjukdomar och medicinering, ibland på en ätstörning. Sällan (aldrig?) enbart på lathet eller ovilja till att ändra sina vanor som CW vill få det att låta. Det är oftast inte så svårt att gå ner i vikt, det som är svårast är att behålla den nya vikten, mycket pga att man kanske inte har behandlat den bakomliggande orsaken till fetman, som då INTE är ovilja eller lathet. CW säger även många andra provocerande saker så som att det är bättre för barn att vara hemma till skolstarten, sämre att lämna barn på förskolan. Det är att skuldbelägga alla småbarnsföräldrar som inte har valmöjlighet (vilket CW dock menar att alla har om man prioriterar rätt). Så inte nog med att man lämnar sina stackars barn på förskola, man prioriterar dessutom fel. Är du dessutom fet och feminist så har du i princip alla fel. Ooops! Glömde högskolepoäng! Har du högskolepoäng så är du totalt ute och cyklar, för inte fasiken behövs de, det är bara löjligt att tro att man är ngt bara för att man har läst på högskola. Det finns mycket som den här damen skulle behöva utvärdera och omvärdera. Inklusive hur hon talar om sin fd make, sina barns pappa, på sin blogg. Människosynen överlag är ganska kass där…

      Som sagt, vissa läser bloggar som Fan läser Bibeln;)
      Du har inte fattat ungefär ett enda dugg av vad jag någonsin skrivit. Ändå sprider du vidare med din eget hittepå-tolkning,

      Men Mili, vad ska vi då göra åt alla dessa problem? Kom gärna med en lösning.
      Om vi alla går till Biltema och köpen varsin rulle bubbelplast och börjar jobba tillsammans så kan vi säkert vaddera hela Sverige.

    Nu ska tydligen Bella måla om huset igen? Senast skrev hon i april i år att dom hade provmålat huset för att se vilken färg dom skulle ha.
    http://www.isabellalowengrip.se/2017/04/provmalat/
    och nu är det alltså dags igen?

      Man provmålar inte hela huset 😉

      Men målningen av huset blev ju aldrig av tackvare skilsmässan. Så nej, hon målar inte huset igen. 🙂

      Då valde hon bara färg som hon nu ska måla hela huset i. Detta är alltså första gången som huset målas om 🙂

    Detta har väl ändå gått för långt. Sluta leta fel. Eller leta dom felen på er själva i så fall. Ni har ju tolkningsproblem. Be Carola om ursäkt för att ni är elaka!!

      Håller med!

    Carola har fått mycket skit av en annan Annorlunda dam, som anklagade henne för både det ena och andra! Sjukt!

    Raderad av CamCam.

      Wow. Vilken otroligt onödig, elak kommentar.

      Nä, jäklar vad lågt!!

      Radera detta Camilla. Inte ok att hoppa på influencers barn på detta sätt trots att dom är vuxna.

        Tack!

    Jag har en fråga till dig Camcam som jag har funderat på. Du säger att du inte skriver om skvaller och liknande, utan det som redan har skrivits om i bloggar. När det gäller assholesonline har du ju spekulerat i om Linnea ljuger. Är inte det en typ av skvaller? Eller lutar du dig tillbaka på de som kommenterar på hennes inlägg och påstår att hon omöjligtvis kan ha blivit utsatt för det som hon skriver om?

    Men vad är då lösningen? Ska vi stänga ned alla program som kan eventuellt kan göra så att någon tar illa upp/får en ätsötrning/ dålig självkänsla/känner sig kränkt? Då kommer vi behöva stänga ned alla program som finns. Det kommer alltid finnas någon som tar illa upp/mår dåligt/känner sig kränkt av det som visas på tv. Jag kan till viss del hålla med Carola. Absolut inte att man får skylla sig själv om man får anorexia men jag tycker att det låter märkligt om man får anorexia av att titta på ett tv-program. Då låter det som att det funnits något som legat i bakgrunden sen tidigare och att man då eventuellt kan bli triggad av sådana program som uppmuntrar till viktnedgång. Måste man då se på sådana program? Jag har svårt att se ”veterinärprogram” där djur är skadade eller mår dåligt. Eftersom jag vet detta tittar jag inte på sådana program.

    Haha men vafan, hur ska hon ha det? I förra inlägget du skrev om så VAR det ju just tv-program som kunde påverka/ uppmuntra beteenden hos unga (när hon menade att programmet Unga Föräldrar uppmuntrar tonårstjejer att skaffa barn). Men samma gäller inte viktminskningsprogram? Då är det ens eget fel och inget man kan skylla på programmet? Läste hennes diskussioner under förra inlägget och har sällan skådat mer motsägelsefulla argument.

    De här ”trigger”-kommentarerna gör mig förbannad. Man kan inte förvänta sig att resten av samhället ska tippa på tå omkring en och anpassa sig efter vad man nu kan bli ”triggad” av. Om du vet att något triggar dig, undvik då detta! Du kan inte på allvar mena att resten av världen ska skydda dig från just det som triggar dig. Ta lite eget jävla ansvar.

      Hur ska man göra det när hela världen i princip är en ”trigger” och vi konstant matas med photoshoppade bilder och ideal som är omöjliga att leva upp till? Isolera sig hemma utan tv, radio, internet och med konstanta skygglappar på? Jag antar att du aldrig själv haft en ätstörning eller känner någon som har/har haft det? Hade du det så hade du inte uttalat dig så urbota ignorant.

        Det är klart att man i vårt samhälle ”råkar” ut för triggers, exempelvis i media, reklam osv. Men att medvetet sätta sig och kolla på ”Biggest loser” om man är medveten om sin ätstörning, kanske inte är en bra idé? Tycker det finns en poäng i den här bloggarens mening, även om det så klart går att uttrycka det på ett bättre sätt.
        Jag lyssnade på träningspodden här om veckan, och de skulle tala om viktminskning. Lofsan sa då, innan de kom in på ämnet, att de som känner sig triggade av sådant snack att helt enkelt stänga ner podden. Bra, tycker jag.

          Att skriva en sådan här kommentar visar på total okunnighet. Du skriver om aneroxi som en sjukdom i vilken den drabbade personen har kontroll. Jag trodde att vi hade kommit längre år 2017 än att fortsätta skuldbelägga de människor (många människor) som har olika former av psykisk ohälsa!

          Förövrigt så visar Carolas svar här i tråden att hon är helt världsfrånvänd. Hur svårt kan det vara att erkänna sina egna fel?

          /Linda
          /Linda

            Man kan inte kontrollera anorexia, nej. Men om man har haft anorexia tidigare borde man vara medveten om riskfaktorer och inte utsätta sig för dessa i onödan.
            Om man tidigare har varit sjuk i anorexia – som personen i kommentarsfältet skrev – varför sätta sig och kolla på Biggest Loser?
            Jämförelsevis, om man vet att man inte klarar av att dricka alkohol – då kanske man inte ska dricka ett glas vin till maten? Det kan trigga igång ett sjukdomen. Ja, jag tycker att man har ett ansvar att förhålla sig (försöka) till sin sjukdom genom att inte medvetet utsätta sig för risker.

    Fast lite ansvar över sina egna tankar och känslor har man ändå, tycker jag alltså. Andra får ju tycka som dem vill i vanlig ordning. Det är såklart inte någons aktiva val att bli sjuk, precis som ingen väljer att bli utsatt för brott som sexuella övergrepp. Men hur man hanterar den erfarenheten, den psykiska traumat osv är väldigt mycket upp till en själv. Jag som våldtäktsoffer och fd psykiskt sjuk kan ju inte gå runt och tro att folk ska anpassa sig efter mina personliga erfarenheter för att inte jag ska bli triggad och få ånges/må dåligt/bli deprimerad. Skulle jag känna att det hugger till och hjärnan vandrar iväg så är det bara jag själv som bestämmer hur jag vill att den ska tänka och det är på samma sätt jag själv som får ansvara för hur jag agerar på mina tankar och känslor. Sådant där kan ingen annan göra åt en.

    Som barn är ju detta såklart svårare, så det är såklart inte småkids jag pratar om. Men någon som sitter och beskyller ett program på en blogg för att man skadat sig själva är förhoppningsvis vuxen nog att kunna styra över sitt eget liv på ett bättre sätt.

      Obs. Det var bara spontana tankar kring den enskilda kommentaren från bloggläsaren och liknande kommentarer som jag ser ofta. Har inte orkat fördjupa mig i situationen och tar ingens parti alls här alltså.

        Tidigare kommentar sitter fast i granskning om det där blev obegripligt (y)

      Anser du då Att de som inte är lika psykiskt starka som du får skylla sig själva? Eller blir allting bra igen om.en sätter den sidan till?

        Har inte sagt att man får skylla sig själv. Att inte skylla allt på omvärlden är inte detsamma som att skylla sig själv.

    Det är så svårt med den där sjukdomen. På något sätt så tas ju den fria viljan i från en. Det blir ett tvång att äta så lite som möjligt, träna en massa osv. Så man väljer inte. Men å andra sidan väljer man om man vill kämpa för att bli frisk. Skulle välja säga så här att man har ett eget ansvar för sin hälsa, oavsett vad man råkar ut för – göra det bästa av situationen.

    Aldrig hört talas om denna CW. Känns lika bra det. Skummat igenom kommentarsfältet och har nog skapat mig en hyfsat klar bild. ???

      Familjen annorlunda heter hennes blogg, läser den ibland, faktiskt så skriver Carola ganska kul, är öppen och hon vågar säga vad hon tycker. Trevlig blogg har hon.

    Jävlar vad mycket skit Crola får. Gäller att vissa tänler sig noga noga för vad de skriver. Jag tänker nog lite samma att någon får anorexia kan man väl ändå inte beskylla BL för eller ja det kanske påverkar ändå, inte bra. Men tycker iaf att Carola har mycket vettiga åsikter, hon vågar säga vad hon tycker det gillar jag. Hon skriver fängslande och humoristisk på sin blogg. Sen är det klart att en del stör vissa och det går altid att hitta fel om man letar.

      *hoppsan vad mycket stavfel det blev, jag kanske har dyslexi.

    Vad är det för fel på denna hjärndöda människa? Inte första gången hon skriver något helt korkat. Tex när hon skrev att hon hade skrattat åt en artikel som handlade om en kvinna som hade anmält en man på krogen som tafsat på henne. Enligt henne var det helt normalt att män ska tar än på röven på krogen. Och nu detta? Tycker fan synd om hennes barn som får höra dessa åsikter.

    Oj vad den här Carola (vem hon nu är??) tog illa upp. Blir man upprörd av att gå in här och läsa kanske man ska undvika det dock. Personligt ansvar har jag hört att det heter…

      Fast vad jag kan se så har hon inte beklagar sig över att hon blir upprörd.

      Vidare så är det väl viiiiiss skillnad på att stå upp för sig själv när man anser att man blir orättvist behandlad och att utsätta sig för en frestelse som man vet kommer göra en sjuk och som från början aldrig handlade om just dig?

    Men snälla ni som pratar om ”eget ansvar” och om Biggest Loser som ett unikt och fristående fenomen. Förstår ni inte att program som Biggest Loser är ett symptom på det generella klimatet? Ja, de med anorexi kan ducka för programmet (så gott det nu går) men det existerar. Det är väl det som är problemet kanske? Att det är helt ok att sända den här typen av program utan att någon höjer på ögonbrynen. Förstår att de flesta av de har begränsad kunskap om mekanismerna bakom en ätstörning, eftersom ni på allvar säger att det ligger på individens ansvar att stänga av tv’n och inte ”låta” sig triggas. Det är fruktansvärt till svårt, för att inte säga omöjligt. Lite det som är sjukdomen. Att ätstörningar triggas av/kan utvecklas av yttre påverkan är ett faktum, men nästa generations måeende verkar inte vara så viktigt hör jag, att era söner och döttrar växer upp i den här världen, med den här hetsen. Med program som kan trigga: det verkar ni strunta i så länge ni -Carola W- kan sitta hemma och fylla era innehållslösa dagar med underhållning ni rent intellektuellt kan ta till er. Jag förstår att det är mycket svårt att vara en medelålders kvinna utan socialt, kulturellt kapital eller normala referensramar gällande den här biten. Men sätt på en Disney film istället då Carola.

      Det finns många saker som kan trigga en ätstörning. Är man sjukdomsmedveten och vill bli frisk kan man göra det lättare för sig genom att inte följa träningskonton på instagram, slänga vågen och inte kolla på tv-program som handlar om bantning. Sedan är det så klart att mycket inte går att undvika, det förstår jag. T ex om man har kompisar som pratar om bantning, eller om man ser reklam, är det svårt att undgå att låta sig påverkas. Är man sårbar på ett sådant sätt kan det trigga ätstörningen. Biggest Loser inte oproblematiskt, men vem ska bestämma vad som visas på tv? Var ska gränsen gå? Ska vi leva i en auktoritär stat?

        Um, nästa gång du känner den minsta osäkerhet kring vad exakt en kommentar handlar om: be en ansvarsfull vuxen att hjälpa dig klura ut det. För att spara energi och med hänsyn till mina ögon. Jag talar inte om ett förbud av någonting alls, jag talar om att den här typen av program är ett symptom på ett sjukt samhälle. Eller kanske snarare normaliseringen av vikt och utseendehetsen. Ätstörningar är extremt komplexa, och klimatet vi lever i leder inte till att de minskar.

    Min autocorrect ska alltid spela lite mystisk och svår, läs mellan raderna 🙂

    Den här människan verkar vara fullständigt tappad över lag. Innan man bestämmer sig för att vara fullständigt inkonsekvent gällande vilken yp av program som påverkar och vilka som inte gör det, program inom exakt samma genre med exakt samma struktur: Kanske man ska fundera lite på de eventuella konsekvenser som ett föräldraskap i ung ålder kan innebära, och se över sitt eget liv. Carolas sätt att glädja ut din skilsmässa och använda barnen som spelpjäser är just en sådan. Hon är som ett barn, 100% självtillfredsställelse och 0% empati eller tanke på hur det här påverkar hennes barn. Jag var 17 när jag födde mitt första barn, (helt utan påverkan från dokusåpor ;)) men jag har i första hand alltid skyddat mitt barn . Speciellt under och efter min och pappans separation. Redan då, redan innan jag utbildade mig, började jobba och skaffade mig normala referensramar. Carolas beteende är inte ålders adekvat, men empati och förmåga att sätta sina barn före sig själv är uppenbarligen inte knutet till ålder . Självklart är en 17-årings konsekvenstänk mindre utvecklat än en medelålders tants, men som synes behöver inte det betyda någonting alls. Skummade igenom bloggen när den nämndes i en tidigare post på Bloggbevakning. Jösses vilken pinsam och tragisk människa Carola är. Jag förstår inte hur man som mamma kan hänga ut sina barn i en dokusåpa, där går min gräns känner jag. Visst, jag tittar på dokusåpor, men jag ”tar eget ansvar” för mina barn och skulle aldrig hänga ut dem på det viset. Fast som sagt: om man har suttit hemma i 23 år med 9 barn och blivit formad därefter: kanske medverkan i en dokusåpa är något av det finaste som finns. Något att eftersträva liksom.

      Well said. ??

    Undrar vad hennes kompis Mirka tycker om det här…. hennes dotter fick ätstörningar efter FA

    Men hon är ju fel på riktigt. Här är hennes svar på min kommentar på hennes blogg:

    Varför? För att det är sant. För att hon helt uppenbart skyller ifrån sig med sitt : tack för den liksom.
    För att jag tror att hon skulle må bättre av att försöka ta kontroll över sitt problem, eftersom hon uppenbart tillfrisknat en gång, hon borde ha de rätta redskapen .
    Vad SKA man säga till nån som återfaller i gamla spår?
    -Oj då, stackars dig det var ju tråkigt att nån tvingade dig att äta/inte äta/dricka/knarka osv?
    Vem är ansvarig?? Samhället? Föräldrarna? Tv? Donald Trump? Vem??
    Kan du svara mig på det?

    Om inte personen med en sjukdom kan försöka sköta den, vem ska sköta den åt hen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.