Stå upp för aborträtten

Idag – den 28 september – är den Internationella dagen för kvinnors rätt till säkra och legala aborter, något som RFSU vill uppmärksamma på Instagram.
Kända och okända människor använder sina konton för att visa sitt stöd till alla kvinnors rätt till sina kroppar och beslutet kring abort.
Jag ser även vissa män under hastaggen vilket gör mig glad.
Någonting som inte gör mig lika imponerad är att i alla fall två av dessa kända kvinnor har tagit betalt för att lägga upp detta på Instagram – Clara Henry och Kakan Hermansson. Själv har jag svårt att förstå hur man har mage att göra det, men vi kanske är olika där?
Varm Korv Boogie fick frågan att lägga upp bilden mot en summa pengar men tackade vänligt men bestämt nej, vilket jag lyfter på hatten åt.
Nog för att man inte kan betala räkningarna med goda gärningar men nånstans får det väl ändå finnas måtta?

Men stå gärna upp för aborträtten, du med, på Instagram.
Använd dig av hashtaggarna #ståuppföraborträtten #kvinnatillkvinna #rfsu #sept28 och tagga gärna @rfsu på Instagram.

img_3388.jpg
img_3389.jpg

img_3419.jpg

 

img_3386.jpg

img_3387.jpg

img_3438.jpg

img_3434.jpg

img_3439.jpg

 

img_3435.jpg

img_3436.jpg

img_3432.jpg

 

img_3433.jpg

img_3429.jpg

 

img_3430.jpg
img_3431.jpg

 

img_3437.jpg

img_3428.jpg

 

img_3427.jpg

img_3425.jpg
img_3426.jpg

 

img_3423.jpg
img_3424.jpg

img_3420.jpg
img_3421.jpg

img_3422.jpg

81 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ännu fler av dem som uppmärksammar ämnet kanske har tagit betalt – men inte märkt ut samarbetet på rätt sätt?

    Vad gör de mer för aborträtten än att lägga upp en bild på instagram? Lite tröttsamt med sådan posering tycker jag… Blir mest som interna ryggdunkningar.

      Att uppmärksamma och föra samtal om frågor gör faktiskt ganska stor skillnad.

        Jaså? Tycker det pratas jävligt mycket och görs jävligt lite med massa grejer… typ all politik. Naturligtvis inte fel att prata, men jag saknar mer handling i politiken.

          Hörru, kolla in vad Barbro Westerholm gör och har gjort. Och skäms för att du sitter på ditt troligen unga arsle och gör för lite, i den här frågan som väl som andra, gissar jag. Vare sig du är kvinna lr man är aborträtten extremt viktig att slåss för.

      Vad menar du att de ska göra då? Genomgå fler aborter själv?

    Bella har en live uppe och snackar om LCC produkter, ger en rabattkod och hänvisar till hur bra produkterna är och att man bör köpa dem. Liven finns sparad på hennes insta. Bör inte sånt här tydligt reklammarkeras? Inte ett ord om reklam nämndes.

      Sorry för OT. Inte helt rätt inlägg att skriva under kanske. Läste inte det innan jag skrev. Men ärligt, betalt för att stå upp för aborträtten offentligt? Riktigt osmakligt i mitt tyckte, usch!

        Även Flora och Vanja har tagit betalt btw.

    Viktigt för alla kvinnor och för alla barn som har rätt att komma till världen önskade och älskade!

    Fan vad osmakligt att ta betalt för att lägga upp detta!!

    Budskapet faller lite platt när man tar betalt.

    Jag förstår att de också måste ha pengar såklart men det naggar förtroendet för dem rätt rejält.

    Typiskt Clara står bara upp för saker hon får betalt för

    Jag tycker faktiskt aborter inte ska få ske med så långt gångna graviditeter som det sker idag. Att sänka aborträtten till max 12 veckor låter vettigt. Med undantag såklart om det innebär livshotande faror för mamman.. visst ska man ha rätt till o bestämma över sin egen kropp. Men när bebisen utvecklats så långt som till vecka 19 så handlar det inte längre om ens egna kropp. Det handlar faktiskt om två kroppar. Och jag tycker man ska ta ansvar, vill man inte ha barn då ska man skydda sig så gott det går och ta graviditetstest så fort som möjligt när man visar tecken på graviditet (utebliven mens, trötthet, illamående osv) i vecka 19 är barnet nästan 5, 5! Månader. Jag tycker inte det är okej.

      Det går inte att göra abort efter vecka 18 utan tillstånd från Socialstyrelsen, det krävs synnerliga skäl för att det ska godkännas

        Ja ok, vecka 18, my bad. Tycker fortfarande det inte är okej.

          Det absolut vanligaste är fortfarande att göra en tidig abort. Men varför just 12 veckor? Den övre abortgränsen handlar om att fostret anses vara livsdugligt. Det är det knappast i vecka 12-18, att det ”låter vettigt” tycker inte jag är tillräckligt bra argument för att ändra vår abortlag

          Tungt argument för att de ska sänka gränsen ”du tycker inte det är okej”. Det ändrar ju allt. Vissa får inte ens symptom på att de är gravida eller så kan saker ändras under tidens gång. Men visst, du tycker ju inte det är okej…

          Jag tycker en hel del jag med. Bland annat tycker jag att abortmotståndare kan ta hand om alla oaborterade barn om de nu värnar om liv.

          Varför tycker du just 12 veckor?

            Som mamma som följt sitt barn i magen så förstår man varför. Jag genomgick själv en abort i v 12 som artonåring, som kunde skett tidigare om det funnits sjukhustid.
            Nu har jag fått barn barn och följde utvecklingen från att jag plussade till födseln, och mådde fruktansvärt dåligt över att veta hur mycket fostret hade utvecklats som aborterades.
            Jag står för fri abort, men inte att den ska vara lika lång som nu. Idag finns det appar, dagen efter piller och graviditetstest lättillgängliga.

              Men Emma det är ju inte du som varken behöver utföra eller genomgå aborten så det är helt ovesäntligt vad du ”känner”. Aborträtten ska inte styras av känslor eller mammors moraliska dilemman, eller ofödda foster. Kvinnan som är tvungen att bära ett oönskat barn går före allt. Annars kan vi lika gärna lagstifta att ingen spermie får gå förlorad, eller att kvinnor inte får menstruera.
              Sveriges lagstiftning är skitbra.

              Vet du Emma, det finns en anledning att byråkratin är som den är. En av dem är att hålla känslor och sådant utanför lagstiftningen. Du får självfallet tycka precis vad du vill, men att grunda ditt tyckande på det faktum att du varit gravid och följt ett foster? Är du på något sätt medveten om VARFÖR abortgränsen utan särskilt tillstånd är där den är? Om sådana som du skulle få bestämma, skulle du vara beredd att ta hand om det barn jag tillslut aborterade två dagar för sent enligt dig? Förutom dina personliga känslor och erfarenheter, har du någon som helst anledning till varför abort bör limiteras inom den första trimestern? Tror du att en graviditet märks av så fort en befruktas? Tror du att alla aborter är slarvgraviditeter?

          Ok, den som känt kvinnor som stoppat upp strumpstickor för att abortera tänker inte alls i de banorna. Läs, bilda dig – om du nu inte är en PR-nisse från KD., så kan det vara.

      93% av aborterna sker innan vecka 12. Majoriteten av de andra 7% sker under vecka 13 och 14 och beror på väntetider i vården. ”Sena” aborter är inte ett problem utan något som abortmotståndare gillar att fokusera på för att få med sig sympati röster och inskränka på aborträtten…

      Tack för ditt tyckande!

      Svensk abortlagstiftning och det rättsliga rådet vid Socialstyrelsen tycker annorlunda än du. Är varken rättslig eller medicinsk expert själv, men gör antagandet att de som stiftat abortlagen eller behandlar abortfrågor i Socialstyrelsen är/var det.

      Vore ju väldigt tokigt om de bara valde en vecka på måfå och helt struntade i att titta på forskning innan de bestämde sig för v.18 och särskilda fall därefter.

      Ha en bra dag!

      Skydda sig?! Jag vet inte i vilken verklighet du lever i men i min blir kvinnor våldtagna, kvinnor blir gravida trots skydd, de kanske inte ens får några
      graviditetssymptom.
      Herre Gud, skulle jag behöva ta gravtest för varje försenad mens (oregelbunden sådan så jag vet inte när den kommer), illamående (har magproblem/stressmage) och trötthet så hade jag fan blivit bankrutt på gravtest.
      Har en kollega som nyligen berättade att hon inom få månader går på mammaledighet – singeltjej som fick till det EN gång för 5 månader sedan, går på p-piller, haft regelbunden ”mens”, syns knappt på henne. Inte mycket att göra åt idag, men tro fasen inte att alla ligger och hulkar i vecka 2.

        Skrev med undantag.. Men egentligen så tycker jag att är man inte mogen nog att ta hand om ett barn så är man inte mogen nog att ha sex, iaf sex på det sättet som kan göra en gravid. Sen så ja jag tycker det är ditt jävla ansvar att köpa graviditetstest varenda jävla månad. Så mycket kostar det inte. Har du inte råd med 1200 om året eller? För det är fan så jävla mycket värt det istället för att mörda ett människoliv.och egentligen så tycker jag abort ska vara förbjudet. Med vissa undantag! Herregud på dig själv.

          Har aldrig förstått mig på ni som tycker att abort ska vara förbjudet rent allmänt, men att det undantagsvis skulle vara ok.
          Antingen tycker man väl att det är ok eller att det är barnamord? Varför skulle barnamord ibland då vara ok?
          Förstår inte den logiken.

          (OBS, är själv för fri abort oavsett om det handlar om en abort eller 1000, oavsett om kondom användes eller ej, och oavsett om det var våldtäkt eller ej.)

          Så det är analsex som gäller för alla som inte är mogna för barn och därmed fittsex?

      Fast du, det här med att ”så fort som möjligt” handla. Jag var i vecka 7 (ca) men fick vänta i 3 veckor på en aborttid i min stad. Jag hade gärna fått det utfört samma dag om det gick. Det är inget man vill gå runt och tänka på konstant. Jag hade dock turen att få en tid inom 5 dagar i en annan mindre stad, 70 mil från min egen där min kompis bodde, och åkte dit och utförde den där. Men ansvaret på att handla ”asap” ligger inte bara hos kvinnan.

      Jag var 15 när jag av misstag blev gravid. Inte för att jag inte visste hur barn blev till men konsekvenstänket var liksom inte helt där. ”Åh, nu är vi kåta och en sak leder till nästa.. hoppsan, hade visst inga kondomer.. hm, vi kör ändå så kan han dra ut innan han kommer”. Och så vart jag gravid. Innan jag förstått det och dessutom väntat strax över en vecka på min tid hos ungdomsmottagningen var jag i vecka 13.

      Så med din logik skulle jag idag haft en nästan 13-åring. Men tack o lov har jag istället utbildat mig, arbetat, gift mig, köpt hus och har nu en tvååring ❤️

      De allra flesta aborter görs tidigt och sena aborter görs av en anledning. T.ex. att en allvarligt skada upptäcks på fostret vid rutinultraljudet (som görs v.18-19 sisådär). Kvinnor har liksom ingen anledning att vänta bara för att. Varför skulle någon vilja vara gravid ”i onödan” liksom?

    Kan för allt i världen inte förstå hur man kan se abort som ”kvinnans rätt till sin egen kropp”. Du dödar ett embryo eller ett foster, ett blivande barn! Abort är mord och inget annat, hemskt att se dessa människor posera för det.

      Vad tråkigt att du ser mig och många andra kvinnor som mördare. Men jag kan säga dig att man inte gör abort för skojs skull, det finns hundratals anledningar till att man tar det beslutet. För mig var det mitt livs bästa beslut och jag ångrar det inte för fem öre. Jag ser däremot, tio år senare, fram emot att en vacker dag födda ett barn och göra allt i min makt för att barnet ska få en trygg och stabil uppväxt.

      Sluta trolla. Eller om du är seriöst: börja häng på amerikanska pro-life forum istället. Många där delar din vidriga kvinnosyn.

    Är tjocka hetsätarkatren en devon Rex?

    Har alltid sett en tjock röd bonnakatt framför mig 😉

    Och Kakan har stängt av kommentarerna. Undrar varför.

      Jadu, den dag hon annonsmarkerar något öht är en dag att minnas. Vet ingen som smygreklamerar så bra som hon. Så självklart att hon markerar rfsu, så rätt och liksom Söderrätt att stå,upp för aborträtt och ta betalt för det

    Flera av oss har fått erbjudande om betalt men valt att tacka nej av självklara anledningar.

      Och det tycker jag ni gjorde så rätt i!

        Håller helt med. Fast det skulle vara härligt om folk läste på mer om själva rfsu också, kolla in här, spec vd och styrelsearvode, allt är pengar och kudos till LD mf som i nte tog betalt. Välgörenhet, organisationer etc skulle ni granska mer ni som kommenterar

        http://www.solidinfo.se/foretag/rfsu-aktiebolag-3887/ekonomi

      Men uppmärksamheten genererar betalt på andra områden… Det gäller att marknadsföra sig, dvs väcka uppmärksamhet. Man behöver lixom inte vara en expert…

      Det säger så otroligt mycket om dig/er (positivt)! Det är en viktig fråga som förtjänar att lyftas. Tack för att du ställer upp (gratis)!

    Jag är för abort och kvinnans rätt att bestämma. Men nu när jag själv är gravid för första gången har jag börjat tänka på hur generös abortlag vi har i Sverige. Jag är gravid i v 18 idag(17+0).. Magen har växt och snart får jag reda på kön, många andra känner redan sparkar i samma vecka. Det är en önskad graviditet som jag känt till i 13 veckor. Men jag har ändå full rätt att ångra mig i hela 7 dagar(!) till och utföra en abort utan frågor. Om jag skulle föda om 5 veckor från idag skulle bäbisen ha chans att överleva. Men jag får göra abort om jag vill utan att behöva förklara mig eller berätta varför. Hur sjukt är inte det? Jag känner mig kluven, tycker självklart man ska få göra abort så här sent om det är risk för mamman eller barnets hälsa, om man blivit våldtagen eller är väldigt ung eller av någon anledning inte upptäckt sin graviditet i tid, dvs särskilda skäl. Men att som JAG en vuxen kvinna som blivit gravid medvetet har rätt att huxflux ändra mig och gå och göra abort, om jag vill, så här sent, utan någon som helst anledning. Det känns.. ja konstigt?

      Nej, du har inte rätt att utföra en abort utan frågor i 7 dagar till. Det hade du inte ens för 5 veckor sedan och då med synnerliga skäl.

        En graviditet räknas från senaste mensens första dag, inte från själva befruktningstillfället. Fram till och med den 18:e graviditetsveckan har du rätt att göra abort utan att behöva berätta för någon varför du vill göra det. Efter den 18:e graviditetsveckan måste Socialstyrelsen ge tillstånd för abort.”

        Taget från 1177

          Har samma källa som Amanda på det jag skrev om att man inte behöver ange skäl. Sen är jag inte insatt i hur det funkar i praktiken med väntetider mm. Hoppas så klart att ingen väntar så sent med abort med vilje!

            Men VARFÖR I HELA VÄRLDEN skulle någon göra det med vilje??? Vad är det för sjuk frågeställning? Och OM någon nu mot all förmodan jättegärna vill vara gravid ett visst antal veckor och därmed gör det med vilje, på vilket sätt skadar det dig eller någon annan? Den absoluta majoriteten av alla aborter sker innan v 12, de få som sker därefter har garanterat ett bra skäl till det. Finns ju fall när kvinnor faktiskt inte upptäckt att de är gravida förrän relativt sent (man kan få blödningar även om man är gravid/om man använder preventivmedel som inte ger blödningar går man inte och väntar på mens). Det är en sån sjuk halmgubbe att det skulle gå runt massa kvinnor därute som bara njuter av att få vara lite gravida för att sen göra abort när fostret är så stort som möjligt. Lägg ner.

      Ändra dig inte då?

      Ytterst, ytterst få aborter utförs i vecka 17 (93% innan vecka 12). De få som görs är ofta pga väntetider i vården.

        Jag kommer inte ändra mig. Känns bara konstigt att det är tillåtet att utföra abort så här långt in i graviditeten som jag själv är i just nu. Inget jag reflekterat över innan.

      ”Medvetet rätt att huxflux ändra sig”; tror inte så många som avslutat en graviditet känner igen sig i den känslomässiga beskrivningen.

      Men även om ni finns därute – det är helt ok att ni ändrade er sent – aborträtten skyddar er från att behöva redovisa ”en tillräcklig bra anledning” inför tyckande moralister.

      Vi har en tydlig abortlagstiftning i Sverige – man får göra fri abort fram och till och med v.18, och vid särskilda omständigheter därefter. Punkt.

      Så ett barn som blir till pga. våldtäkt är mindre värt än ett barn som blir till via samtyckessex? Om det verkligen handlar om rätten till liv skulle alla liv vara lika mycket värda, inte bara de som inte har ”särskilda omständigheter”

        @Emma Sorry, särskilda omständigheter var fel terminologi. Socialstyrelsen använder sig av ”synnerliga skäl”.

        Här finns en rapport om rådande praxis för tillstånd om sen rapport:
        https://www.sfog.se/media/301263/handskmakaren_10.30_praxis_i_r_ttsliga_r_det__sfog.veckan_2016.pdf

      Men som du säger så är det hela fem veckor tills fostret skulle överleva på egen hand. Alltså är det rätt generöst med tid åt andra hållet, vill säga att man har en marginal på hela fem veckor så att man helt säker på att fostret inte är livsdugligt, så det argumentet håller inte.

      ”Det är en önskad graviditet som jag känt till i 13 veckor.”

      Självklart känns det inte bra för dig att tänka dig att göra en abort, du vill ha barnet

      Återigen, det du skriver spelar ingen roll. Aborträtten är okränkbar. För den som känt kvinnor som använt strumpstickor som sagt så är det inte intressant med den sortens inlägg. Har också väntat barn med vilje, två olika saker. Håll isär begreppen.

    Kan vi diskutera ironin i att Saco har ett sponsrat inlägg hos Hannalicious som handlar om att välja rätt utbildning? Fröken Hanna tycker ju att det är en god idé att strunta i utbildning.

    Eller så kan tjejer sluta låta killen spruta i dom? Förstår liksom inte varför tjejer ska behöva göra 10 aborter för att fatta vinken.

    Eller så kan tjejer sluta låta killen spruta i dom? Förstår liksom inte varför tjejer ska behöva göra 10 aborter för att fatta vinken.

      Driver du?

        Ja hen är ett troll. Alternativt för dum för att förklara om hen driver eller ej. Oavsett, uppmuntra den inte!

      Väntar med spänning på att du ska utveckla månadens mest korkade kommentar.

      Eller så kan snubbar knipsa sig. Förstår liksom inte varför dom ska behöva göra brudar på smällen 10 gånger för att fatta vinken.
      Pucko.

        För att det kanske är skönt att kn*lla? Och att man gör det ett par gånger innan man träffar ”rätt” partner man vill leva och ev skaffa barn med?
        Men vad vet jag?

    Självklart för fri laglig abort, men när det börjar gå upp till 7,8,9,10, då vette fan vad det är för fel på folk ?

      Så du är inte för fri laglig abort med andra ord?

        Har du lässvårigheter ???

          Snarare har du ingen kunskap om graviditeter när du hänvisar till att det är fel på folk som ”väntar” till vecka 7,8,9 och 10? Tror du man märker av en graviditet på fem dagar eller? Vet du hur sjukvården fungerar? Väntetider? Något?

            Ber om ursäkt. Jag trodde du syftade på veckor.

            Jag blev tvungen att vänta i 5 v för att få göra min abort. Vilket var väldigt psykisk jobbit. Jag blev utskälld 2 gånger av gynekologen som tyckte att jag skulle föda barnet och adoptera bort det. Jag hade en granne när jag växte upp som är adopterad, hon blev påsatt av sin adoptivpappa. Hon mår väldigt dåligt i dag och jobbar som prostituerad. Så nej jag hade aldrig adopterat bort mitt barn. Min uppväxt var ett helvete med en mor som inte ville ha mig.
            Man ska bara skaffa barn om man kan ge dem ett bra liv.

      Svårt att läsa eller? Väntetiderna kan vara flera veckor långa samt du kanske ej vet om att du e preggo.

        Jag läser alldeles utmärkt, men när man läser om att det finns de som har gjort upp till 10 aborter, anser jag att något är riktigt fel, en del kanske tycker det är ok, det får stå för dem, detta är min åsikt, som ingen annan behöver gilla, men jag har tamigfan rätt att tycka det jag gör.

          Du får tycka vad du vill, men skriver du en kommentar på en blogg så får du också räkna med att folk säger emot och uttrycker det se tycker. Det är liksom så det fungerar.

    Extremt bra initiativ men extremt tråkigt att vissa av dessa personer har tagit betalt för att uppmärksamma det. Kan tycka att pengarna istället kunde ha skänkts till t.ex. organisationer/rörelser som jobbar för säkrare aborter i andra länder.

    Hela min barndom talade min farmor om sin syster som dog av blindtarmen, tills jag var vuxen och fick veta att hon dog efter hon gjort olaglig abort ?
    Är så tacksam att vi i Sverige har fri abort!

    Ser ut som tjocka hetsätar katten har en jätte vulva mellan benen??

      Japp! Han ger ”bullfitta” ett nytt ansikte… =)

        Är det en devon?

    Vad söt du var i lugg camcam!

    En fundering som jag har. Det har ju varit på tapeten om barnmorskor som vägrat att utföra abort.
    Ett tag sedan läste jag om en läkare som utförde aborter men ändå var pro life och försökte rädda misslyckade aborter, dvs när foster kom ut livsdugliga.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lakare-forsoker-radda-aborterade-foster

    Tycker ni att samma sak ska gälla där, att barnmorskor ska vara tvungna att utföra aborter på graviditeter som gått över aborttiden?
    (Obs menar givetvis inte att rädda barn som faktiskt aborteras utan snarare när de märker innan att aborten kommer att gå över tiden).

      Ingen är någonsin tvingad till att utföra en abort, tidig eller sen. Att vara barnmorska är ett fritt val, och vill man inte utföra uppgifterna i ens arbetsbeskrivning är det nog på sin plats att välja en annan väg.

    Vilken härlig stjärt din kisse har. Söt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.