Vem vill inte ha en slampig häxa till barn?

Linda Blom:

Jag fastnade för häxdräkten i orange nedan, den tänkte jag skulle varit söt till Selma ihop med ett par svarta strumpbyxor (om hon nu inte redan hade bestämt sig för en annan) – tills jag får se namnet. Slampig Häxa för barn!?!?!
[…] Vad är det här för sjukt? Det här är alltså en dräkt som passar till barn från 4-5 års ålder. Att barn sexualiseras är ett stort problem i det här landet, i världen. Det är fruktansvärt och hela min kropp smärtar av tanken på alla barn som far illa i både hemmet, på förskolor eller någon annanstans. Men hur kan ett företag, öppet och helt seriöst döpa sina dräkter till något likt dessa? Hur kan ett företag på fullaste allvar tycka att ordet slampig på något som helst sätt kan kopplas ihop med barn? //Linda Blom

Jag såg faktiskt just den här kostymen skymta förbi i ett reklaminlägg på Instagram strax innan jag fick ett tips av att Linda Blom lyft upp exakt samma sak i sin blogg.
En häxkostym – aboslut, men en SLAMPIG häxa för barn? Någon måste ju ha tappat det totalt här!!!
Linda namnger inte företaget men det gör jag och är företaget Funidelia som står bakom den och jag tänker sätta mig ner i detta nu och snickra ihop ett mail till dem där jag gärna vill att de ger en förklaring på det är lämpligt att sätta ordet slampa i beskrivningen till en halloweenkostym för barn. Eller än bättre… lämna det här inlägget på deras Facebooksida! (De modererar sina kommentarer så jag gissar på att min inte kommer släppas igenom)

Och det tar inte slut här! Ungefär varannan kostym för barn som det här företaget säljer har en beskrivning som handlar om utseende och värderingar kring det. En olydig honjävul? Och så en bild på en liten unge i rött läppstift som ler lite mot kameran.
Många av dem kallas även för ”koketta”  och för den som inte vet vad kokett betyder så betyder det följande:

En kokett är en person, i synnerhet en kvinna, som genom ett utstuderat erotiskt eggande uppträdande och elegant, raffinerad klädsel strävar efter att bli uppmärksammad, beundrad och att behaga (i synnerhet personer av motsatt kön). Begreppet användes under 1700-talet som ett nedsättande ord för en person som uppträdde erotiskt, var erotiskt lättsinnig och lösaktig. Ordet kunde även beskriva hur denna var i sinne, känsla och dylikt.

Så en fyraårig flicka ska alltså ha på sig en ”kokett kostym” för att bli uppmärksammad, beundrad och att behaga i synnerhet personer av motsatt kön? 
VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ VÅRT SJUKA SAMHÄLLE!?
Ja, man kan välja att inte köpa en sådan kostym till sitt barn utan låta det klä sig i någonting annat men problematiken kvarstår. Varför sexualiseras våra barn – och framför allt tjejer och små tjejer – till den milda grad att de inte ens kan få välja en halloweenkostym utan att få skiten nedkörd i halsen?

Tack för tips, Clara!

71 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Detta är inget svenskt företag och de har ingen svensktalande personal, så om de ska förstå får ni skriva på engelska. Hade varit intressant att se vad de döpt dräkterna till på den engelska sidan

        okej för på hemsidan står det att man ska skriva till dem på engelska och att man alltid får svar på engelska. Men då får man hoppas att den som sköter facebooksidan verkligen lyfter detta till de ansvariga.

          Fast det kan även vara så att de bara lägger in översättningar på Facebooksidan och att de egentligen inte förstår svenska själva, eftersom kundtjänsten inte är svensk.

    Flykting från 40-talet? Människor som flydde andra världskriget har alltså blivit maskeraddräkt. Fint. Mysigt. Trevligt.

    VAD I HELA H-VETE?!?!

    Håller med men förstår inte problemet med vacker? Känns mest som en beskrivning utav själva plaggen. ”Traditionell” är ju väldigt märklig dock.. geisha klädseln på ett svart/latino/vitt barn är kulturell appropriering som de så fint heter. Inte traditionellt och inte ok!

      äh lägg av. själv funderar jag på om jag ska klä ut mig till pocahontas eller mulan till årets halloweenfest. eller kanske en blanding av båda, så kommer folk garanterat gå bananas xD

        Skrev jag att du inte fick göra det? Nej. Jag skrev att jag inte tycker det är okej och skulle inte falla mig in att klä ut mitt barn till geisha eller indianflickan. ni behöver inte bli så kränkta över att jag inte tycker som er. Lol.

        Jag tycker att du ska klä ut dig till en kentaur. (Och om den ev får epitetet sexig så vore det unikt)

      Nej det är inte ”kulturell appropriering”. Det är en utklädnad. Det är meningen att man ska likna någon från en annan kultur, ett annat land eller en annan person.

        jag är zigenare och hade du bärt min folkdräkt på krogen som en utklädnad hade jag nog blivit ledsen. Jag tänker utifrån mig själv när jag nämner geisha outfiten som tillhör japansk kultur och därför blir kulturell.

          Burit, Ida. Burit.

            Har två frågor dem första är vem är Ida? Den andra är vad tjänar en språkpolis i timmen? 🙂

              1. Ingen aning.
              2. Varit Camcams språkpolis ibland och därmed att man inte tjänar en endaste krona.

              :)))

          Och själv kallar du dig zigenare, ett förlegat namn som många andra med din kultur skulle bli ledsna av. Men de kanske bara är lika lättkränkta och snarstuckna som du?

          Själv är jag adopterad från Kina och blir inte det minsta kränkt över Kina-utstyrslar, roliga historier eller bilder på gula stereotyper med streck till ögon. Självdistans kallas det.

            vad trevligt för dig! men hur du än försöker vända och vrida kan du inte förändra att någon annan kanske blir ledsen även om du inte bryr dig att folk skämtar om dig på din bekostnad. Säger du även n-boll för att du en gång träffat en människas vars kusins svarta vän tyckte detta var ok?

            vi ZIGENARE däremot har varit en minoritet i detta landet sen urminnes tider och jag ska vara jävligt tydlig till dig med att jag äger ordet zigenare för det är mitt. Vi har med all rätt rätten att bli ledsna, eller som du med dina förminskande ord skriver ”lättkränkta” över folk som bär våra kläder som halloweenoutfits med tanke på den förföljelse som alltid jagat oss i alla länder vi någonsin befunnit oss i. Usch

              Man kan inte äga ett ord. XD men ni zigenare tror väl att ni äger allt ni ser. Baam baam Baam. Jag skojar bara 😉

                nä men en benämning kan man äga tycker jag:) haha kul 😉

          Borde du inte säga romer?

            har redan svarat på det en gång Elin!

              Voldemort, en fråga!
              Jag är resande rom, vad har zigenare för uppfattning gentemot resande? Själv har jag blivit lärd att stora skillnaden förr i tiden som splittrade resande och zigenare var att ”ni” ville behålla traditionerna och ”vi” ville smälta in i stora massan så att säga. Är inte uppvuxen i resandekultur då min mamma valde att starkt ta avstånd från detta. Hon har heller inget intresse av att delge mig vår kultur.. det suger. Kan endel romani men sen är de inget mer typ. Hoppas du kan svara på min fråga! Uppriktigt nyfiken! Tack på förhand.

                Hejsan V! Bra fråga tycker jag:) jag är finsk zigenare och vi har en kultur som skiljer sig ganska markant från andra Romani kulturer iallafall när det kommer till folkdräkt och utsmyckning. Jag själv bär inte vår folkdräkt förutom vid tillställningar exempelvis bröllop och dylikt men mina morföräldrar bär den:) jag är väldigt sekulariserad från kulturen också men tror det har blivit så naturligt tyvär eftersom jag är uppvuxen i Sverige 🙂 var kommer din resande släkt ifrån? Kul att träffa någon annan från liknande kultur, kram ?

                  Hej! Jag tillhör tydligen båda de största släktena resande i Sverige.. avstår väl från att säga vilka för annars blir jag väl avslöjad ?
                  Jag vet bara att vi ursprungligen kommer från indien, väldigt långt tillbaka. Men mina släktingar har väl lite dethär husvagn/guldsmycke-grejerna som tillhör resandestilen. Många i min familj är lite mörkare i hyn med brunt hår och bruna ögon, men jag är blek blond och blåögd haha. Det är tråkigt att ha mist en hel kultur som faktiskt är rätt intressant. Jag har ingenting med kulturen att göra förutom språket. Vi har ju inga traditionella dräkter och sådant såvitt jag vet, iallafall inget vår familj gör..

                  Du kanske utnämns negativt som zigernare, själv som resande så kallas vi ju oftare tattare. Som egentligen kommer ifrån vårat egna ord, tatarer (dvs resande). Övriga befolkningen kallas ju ”bönner” på romani 😉 Så om ni hör någon tala illa om bönner (bonde) så kanske de är dig vi pratar om hahahaha. Nu vet ni.

                    Tror jag vet vilka men det är ganska stora släkten va? Tror inte du blir ”påkommen” hehe 🙂 ja både resande och zigenare (vi är ju i grund och botten samma allihopa) härstammar ju från Indien, så även de romer vi ser på gatorna som kommer från Rumänien. Tror alla romer har olika traditioner och dylikt samt dialekter av romani beroende på vilket land vi bor i. fördomarna har vi iallafall gemensamt emot oss den saken är klar.. yes stämmer. Hel del fördomsfulla bönner i denna tråd aswell 😉

      Vad fan…
      Alltså om jag åker till Japan så får jag inte köpa en geisha-dräkt? Eller jag får köpa men inte någonsin bära? Får jag göra det om jag bott i Japan i 50 år och känner mig som en del av kulturen, eller måste jag bli medborgare först? Om jag har viss japansk ursprung, typ 25%, är det okej då?

        skillnad på att hedra en kultur i ett land eller tillsammans med andra som delar kulturen osv än att sätta på sin unge det för en utklädningsfest, eller sig själv för att gå på maskerad fest. synd vissa inte tänker så själva.

        Det är väl ändå skillnad på om du köpte en kimono från japan och på att köpa billig skit kopia för halloween?

        Skillnad på att använda kläder med inslag från andra kulturer och att klä ut sig till en folkgrupp. Folk klär ut sig till olika nu levande ursprungsfolk på samma sätt som ma klär ut sig till sagofigurer. Jmf hur vi influeras och inspireras från kulturer som vi ser som jämställda eller över oss med hur man klär ut sig toll en indian genom att slänga på sig lite stereotyper.

        Det finns kanske inte en skarp gräns men man kan se en skillnad på hur olika kulturer behandlas om man ser det som helhet, och vissa kulturer behandlas rasistiskt.

        Finna cultural apriciation också. När du är i japan och möter och uppskattar deras kultur är inte det samma sak som att tex klä ut sig till Indian på Halloween.
        Har du på dig indiandräkt på ett Indian bröllop så är det en annan sak.

        Det är ALDRIG okej att klä ut sig till en geisha för ”skojs” skull. Oavsett om du är japansk eller inte. Det är ett yrke, en livsstil och en del av Japans kultur. Endast geishas klär sig samt sminkar sig på det traditionella sättet och är utbildad i att vara underhållare.

        Det är en extrem skillnad att klä ut sig till det och att faktiskt vara det. Bryr mig inte ett skit om du inte är japansk och är geisha. Så länge du är utbildad. Det är ett hån att man tror att det är okej att klä ut sig det för skojs skull.

        Det heter dessutom inte geisha-dräkt. Klä dig i en kimono om du vill, jag bryr mig inte. Det är en extremt stor skillnad att klä sig i traditionella japanska kläder och att klä ut sig till en geisha. Är f.ö japansk om du inte insåg det.

          Jag fattar inte riktigt resonemanget.. varför är det ett hån?

          Att klä ut sig till någonting, även om det är en skitbillig bajsdräkt, kan mycket väl vara för att man tycker om kulturen och känner sig fin i det? Det är inte upp till folk från andra kulturer att föra deras talan.

          Att bli upprörd för en utklädnad som inte är för att håna (som t.ex. en person med blackface och trasiga kläder) tycker jag är väldigt fjantigt.

            Västvärlder har haft tendensen till att sexualisera eller ridicule geishor. Många gånger har de blivit kallade för prostituerade. När de egentligen gör saker som t.ex te ceremonier eller spelar instrument framför folk.

            I nutid har man verkligen pushat på att ge geishor dess status som de har i Japan även i västvärlden. Att klä ut sig till en sådan prestigefylld yrke som kräver något otroligt disciplin är inte okej. Det är inte menat till att vara en kostym, det är en del av Japans kultur. Att vara geisha visar någons dedikation samt uthållighet. På grund av hur geishor är sedda i Japan så finns det oskrivna regler när det gäller fotografering av dem.

            Man kan bära kimono, men klä inte ut er till en geisha.

            Dessutom spelar det ingen roll om du anser dig fin i en uppklädnad av geisha. Jag, som japansk blir upprörd och många andra japaner skulle bli det. Jag tycker inte att du hyllar mig kultur eller dylikt. Klä dig i så fall istället i en kimono.

          Tack Mango! Jag lärde mig faktiskt lite mer nu ang. Geishor, och att det nu är skillnad på Geisha-kimonos och vanliga. Jag skulle inte kunna uppföra mig korrekt nog för att bli tagen som en Geisha hur jag än gjorde med kläder och smink, och jag ska inte ens försöka, lovar. Men med det sagt så är en vacker kimono någonting jag skulle vilja bära en gång.

      Men isåfall borde väl all västerländsk klädsel som bärs av ikke vita inte vara okej heller? Det här med appropriering är så sjukt löjligt.

        Det är väl klart att det är löjligt för dig som aldrig har blivit utsatt för det. Jag tycker att svenskar är löjliga som blir kränkta över att någon har åsikter om vad dom klär ut sig till så jag ska klä ut mig till en kränkt svensk.

          Haha! Jag är varken svensk eller speciellt ljushyad. det är du som är kränkt 😉 inte jag.

            Vad är jag kränkt över? Min folkgrupp är ingen kostym men jag har tillräckligt med respekt och erfarenhet för att inte heller se andra kulturer som kostymer.‭ Det enda jag tänker på när jag ser en sån utklädnad är att den egentliga karaktären är ”världsfrånvänd, priviligierad och bortskämd person” och det är pinsamt att se.

              Men vad ska man få klä ut sig till då?
              Att klä ut sig till en kändis är väl inte heller särskilt trevligt isåfall eftersom en människa inte är en kostym?

              Kom igen skaffa lite självdistans. Jag hade inte brytt mig alls om någon från en annan kultur satte på sig en svensk folkdräkt, så länge man inte gör det till ett hån. Det kan lika gärna vara en hyllning för att man tycker om den svenska kulturen? Varför se allt på ett så negativt sätt?

                Använd din fantasi. Nej, du kanske inte hade blivit kränkt men varför tror du att det inte finns kostymer som heter ”slampig svensk”? Hade det vart ok? Kul? Gärna stereotypiskt med en blond peruk och en falukorv till. Eller kanske en kostym ”som heter kränkt vit man”? Med en vitmålad mask och tillhörande plakat med ”inte alla män”. Svensken är inte en kostym och det är därför du inte kan tänka dig att du skulle bli kränkt, det är för att du ses som det vanliga och alla andra som kostymer. Det är därför du kan ha självdistans.

                  Kränkt vit man kostymen hade ju varit underbart roligt!!! ??

              XD ja du är uppenbart kränkt över att jag tycker att man får ha på sig vad man vill. En svart syr in asiatiskt hår i sitt eget. En asiat sminkar sig för att få runda ögon. Vita gör dreads osv osv vi alla approprierar varann hela tiden. Håller med, såg en svart tjej i en norsk bunad för några helger sen. Gud va pinsamt det var, så världsfrånvänd bortskämd och priviligerad hon var. 😀 jag gråter inte över att nån skulle ha på sig folkdräkter från min kultur eller skoja om min kultur. Chilla Pernilla. Men du får tycka vad du vill jag bryr mig faktiskt inte 🙂 *klär på sig en indiankostym* ha en fin kväll 🙂

                Ojoj.. klockrent ????? klä du dig hur du vill, det är bara bra för då kan man särskilja dig från andra klokare människor och hålla avstånd.

    Måste in och kolla hur kostymerna för killar är beskrivna

    Om man kollar på deras engelska sida så är det inte beskriver såhär sexistiskt, så det verkar som de litar blint på helt galna översättningar.

      Ja precis, det verkar vara galna översättningar för på deras co.uk sida står det inte alls så. Jag tror ”billig” (prisvärd) blev ”slampig” etc.

    Aftonbladet skriver om det här

      Aftonbladet borde kanske lära sig att granska bättre. Det rör sig högst troligen om galna översättningar.

    Helt sjukt! Och vem vill ta på sitt barn det…? När det kommer till översättningar.. Borde det inte heta ungefär samma på språket de översatt ifrån? Eller kan det bli så pass galet?

      Med google translate, kan det bli märkliga översättningar

        Absolut, men brukar ju inte skilja sig så mycket 😛 På sidan på engelska var det inte i närheten. Men det får mig att tro att de översatt från typ kinesiska till engelska och det blev rätt , sen kinesiska till svenska och det blev fel. Jag gissar bara, ingen aning vilket första språk de översatt från 🙂

    Vidrigt, men nu har dom fått vad dom vill en massa gratis reklam!! BOJKOTTA!!

    Alltså detta är ju helt sjukt.. Men måste bara kommentera att du skrivit ”lite slampig ändå” på en dräkt med kort kjol, det spär ju bara på det här att kort kjol = slampig. Tjejer ska väl kunna ha på sig vad dom vill, inklusive kort kjol, utan att bli kallad slampa. Tänker bara på vilka signaler det sänder till unga tjejer att skriva en sån kommentar bara för att outfiten är en kort kjol och kort topp

    För drygt 30 år sedan var jag på en 50-årsuppvaktning där alla gäster hade klätt ut sig till zigenare. Detta var för att vi alla hade ett gemensamt husvagnsintresse. Det var ingen som ens tänkte tanken att det var något kränkande i det, men ag hade nog tänkt annorlunda om detta idag!

    Dräktnamnen, låter som dåliga porrfilms namn…

    Eftersom jag flera år har arbetat med internetmarknadsföring så googlade jag sidan och ser att de har en annons på google. Så jag kommer ta detta även med dem för Google har en massa policyregler och jag är rätt säker på att dessa bör bli granskade..Engelspråkigt företag och dålig översättning eller ej, en sida som ligger som annons på google ska veta dessa regler men de kan ha köpt en annonsplats av ett oseriöst företag. Det här ska faaan bort, det är sjukt, osmakligt, kräkkänsla och ja finner inte ord för det.

    Så JÄLVLA äckligt, har kontaktat via deras formulär. Stäng ner skiten. Och vem har bett småtjejerna posa sådär inför kameran. Vidrigt.

    Står inte ens ”snygg” pirat utan STYGG. Sinnessjukt!

      Ja, det har du fan rätt i.. Morr liksom…

    Men vad i helv…? Nu gick det en propp i min skalle. Min unge ska vara katt när de firar halloween på dagis (vi snackar onepiece med påsydd svans och huva). Kan inte barn få ha gulliga och tja, barnsliga utklädnader på sig?

    Vem i helvete vill klä ut sig till Jungru Maria? Och vem vill att ett barn ska klä ut sig till Jungru Maria? Religion och barn ska hållas så långt ifrån varandra som det bara går.

      Och hur i helvete kan min telefon autocorrecta jungfru till jungru? Det är ju inte ens ett ord…

    Men jag dog lite grann när jag läste ekonomisk jungfru maria ?

    Helt sjukt!!! Borde anmälas och läggas ned.

    Som åttaåring hade jag en My Little Pony som hette Kokett. (Vi tyckte att det var ett fint namn, inte att det innebar mer äkta vara än en geomsnittlig plasthäst med regnbågsman. Barn kan – på gott o ont – sällan urskilja politiska begrepp…

    https://tusenrosor.se
    evighetsrosor

    Läkarna vågar inte säga nej på grund av räddslan när det i finland är allmänt känt att våld är en stor del av deras kultur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.