Hejja alla män, eller?

Lady Dahmer:

Ja, hur fan kan man bemöta mäns bekännelser med applåder och hejarop?
Borde de inte bemötas med tystnad eller kritik istället?
Bra att du insett att du betett dig som ett svin, men inte fan ska du hyllas för det! Gör om, gör rätt istället!!!
Mitt flöde fylls också av dessa manliga bekännelser och likväl följs de av hejarop. Jag tänker inte heja på en jävel. Ni borde skämmas som betett er på det här viset istället!

Istället för att sitta och bikta på sociala medier över allt dumt de gjort mot kvinnor så borde de i stället ta ställning och stötta de kvinnor som blivit utsatta för ”Mediamannen” och ”Snickerimannen” och som i dagarna delat sina hemska erfarenheter med världen. DET är ett ställningstagande – inte att själv böla ut om vilket svin man varit.
Jo, tack! Vi vet hur män beter sig! Bespara mig ditt ynkande!
Var är alla mäktiga mediamän nu? Dags att ta ställning kanske?

104 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  En sorglig tanke jag haft är att en del av dessa ”mäktiga mediemän” kanske inte går ut och stöttar/tar ställning offentligt för att de vet att det kan bli deras fall. De vet att där ute sitter det personer som utsatts av deras svineri och personer som vet att de har betett sig som svin. Att gå ut och fördöma någon annan för liknande svineri kan då vara att väcka den björn som sover.

   SH, jag förstår inte varför vi överhuvudtaget ska bry oss om att män stöttar varandra eller bekänner vad de har gjort? Detta är kvinnors upprop och inte mäns – att vuxna män inte FATTAR att det är fel att behandla kvinnor på detta sätt övergår helt ärligt mitt förstånd. Och att de nu dessutom ska få gillande för att de erkänner? Nä, fy fan.

   /Linda

    Tror du helt missförstod vad jag menade. Camcam skrev ”Var är alla mäktiga mediamän nu? Dags att ta ställning kanske?”. Mitt svar ovan är till detta. Att en tanke jag har haft är de (en del iallafall) inte kommer ut och stöttar sina kollegor för att de vet att någonstans där ute finns någon som skulle kunna outa de för deras eget sviner.

     Med sina kollegor menar jag alltså de kvinnor som gått ut med att de blivit utsatta, inte kollegorna som nan ha utsatt.

     Haft samma tanke SH! De vill inte provocera personer som de har utsatt för övergrepp och själva bli outade. Det är nog många som har ett och annat på sina samveten.

   Exakt så har jag också tänkt. Många kända kvinnor har gått ut med vad som hänt dem och tagit ställning, men trots att flera av deras män är kända är det ingen av dem som sagt ett pip (förutom typ Henrik Bastin).

  Det enda positiva jag kan tänka på med att män erkänner är att kanske fler män inser vad dom har gjort. Att sexuella trakasserier inte bara betyder våldtäkt utan att de inser att det också är deras ”oskyldiga” hand på ett bröst eller rumpa eller varsomhelst på någon annans kropp.

  Men jag håller med om att deras ”bekännelser” inte borde bemötas med hejarop!

  Förlåt för ot på ett viktigt ämne men: Kenza skriver att hon slutade med sina p-piller för några månader sedan. Tror ni de försöker sig på en liten bebbe? 🙂

   Graviditet eller om folk ska skaffa barn är ingenting man behöver spekulera i, så länge hon inte väljer att gå ut med något själv

    Men Gud folk är så känsliga. Om jag hade så stora kanaler hade jag nog undvikit att skriva om mina preventivmedels vara eller icke vara ifall jag inte velat ha folks nyfikenhet.

    När jag sa att jag slutat med p-piller gissade iaf de flesta att vi skulle börja försöka få barn. Jag blev inte kränkt över det ?

    Håller med. Fattar inte varför vissa (och alltid är dessa ”vissa” av kvinnligt kön) inte kan mind their own business. Hur intresssant kan det vara om ngn man inte ens känner ska föröka sig eller ej?!

   Det har ingen med att göra förutom de själva. Dessutom finns det ju en hel del andra preventivmedel att prova. Många influencers har ju samarbeten med Natural cycles tex.

   Men HUR har det undgått alla att Kenza faktiskt har svarat ett flertal gånger att dom faktiskt planerar att börja försöka skaffa barn efter bröllopet?

    Jag läser inte kenzas blogg och har ingen aning vad hon sagt eller inte sagt. Men reagerade på att Alexa tyckte att vi skulle sitta och gissa, därav min reaktion.

   Det är väl rätt uppenbart att dom försöjdr. Hur mer.tydlig kan.man vara ?

  Fast vad ska man göra? Ett dåligt exempel men om nån har varit alkolist och betett sig som ett svin men nu är nykter å går ut och berättar vad alkoholen gjorde och hur hen nu har valt att ändra på sig – ska man då inte stötta detta beteende?

   Nej? Att ha respekt och behandla människor väl ska vara en självklarhet!

  Är det verkligen något dåligt med män som erkänner svinigheter? Jag har ingen färdig åsikt själv, har inte reflekterat så mycket ännu över saken. Men jag tycker spontant att det låter långsiktigt skadligt att vi med skambeläggande ska tysta de som kliver fram. Jag vill ha ett samhälle där problemen inte sopas under mattan. Med aggressiv skamretorik kommer det ju sopas under mattan. Möts den som erkänner BARA av kommentarer om att det var vidrigt och att personen är ett kräk så finns det ju INGEN motivering för männen att erkänna. Men det kanske är en bättre väg att gå? Att bara ha #metoo och så tystnad från den grupp som är förövare?

  Jag har som sagt ingen färdig åsikt men jag förstår inte motiveringen bakom att aggressivt verka till att fortsatt osynliggöra.

   För att allting de gjort blir inte okej eller ogjort för att de kliver fram. De behövde aldrig ta konsekvenserna. Att erkänna att man gjort något brottslig ska inte bemötas med positiv respons.

    Det är det ingen här som sagt heller. Men mäns bekännelser visar att de förstått att de begått övergrepp. Att publikt skriva det kan förhoppningsvis göra fler män mer benägna att reflektera över dessa hemska beteenden. Ett #metoo talar ju inte om vad alla övergrepp innebär eller är. Att förstå som man att så mycket mer än överfallsvåldtäkter är det vi kvinnor menar är ju första steget att eliminera övergreppen!

     Självklart får de komma med ett erkännande MEN det Camilla och lady Dahmer reagerade på starkast var ju att de blir hyllade när de fakriskt sitter och erkänner en brottslig handling.

      Männen bad väl inte om att bli hyllade?

     Man kan väl bemöta erkännanden med att det är bra att man tar på sig ansvaret för vad man har gjort, man kan också ställa frågan till förövaren hur han tänker att han ska gottgöra de personer som han har utsatt, och vad han ska göra för att undvika att det sker igen. Att så många hyllar de här männen tror jag har att göra med att vi kvinnor är så inskolade i att alltid, i alla lägen, stötta män och ta hand om deras känslor och egon.

   skambelägga? Vem har sagt något om det? Det handlar om att inte höja dessa erkännande män till skyarna – det är inte att skambelägga.

    Äh, kom igen. Det finns visst uppmaningar till att skambelägga de personer som erkänner i det ursprungliga instagraminlägget. Att skriva ”nä fy fan ditt jävla svin, mig imponerar inte din bekännelse på. Belasta nån annan med ditt jävla bölande, det är fan inte synd om dig” gör att de män som skrivit erkännande får kritik men de som inte erkänner går fria. Vilket är en uppmaning att inte skriva. Vilket leder till att problematiken fortsatt inte belyses.

    Jag tycker att det är något positivt att erkännanden framkommer. Jag tycker INTE att det är positivt att sexuella övergrepp har begåtts. Det är olika saker.

    Självklart ska ingen ”höjas till skyarna” för att denne är en sexualbrottsling. Det vore vansinnigt. Men jag tycker inte att det här är en så enkel ekvation att man ska skriva som LD förespråkar. Det kanske känns bra i magen att ha en tydlig åsikt, men för att hjälpa samhället bort från problemet gör det ingen nytta att bara skriva ”du är vidrig!”.

    Det kanske svider hos andra läsare här att jag säger att man inte ska skambelägga erkännandena, när det rör sig om personer som har begått hemska övergrepp. Men det jag skriver är inte att övergreppen ska slippa skambeläggas. För de ska beläggas med skam. Förenas med skam. Massor av skam. Skam som de här männen ska bära med sig för alltid. Men den skammen ska inte skapas av kommentarer i sociala medier. Den ska skapas av vetskapen om hur skamligt det som de har gjort är. För att det i samhället talas om det vidriga i sexuella övergrepp. Att det erkänns som ett enormt problem i samhället. Vilket är vad jag hoppas att denna kampanj hjälper till med.

     Bara för att någon erkänner betyder det ju inte att personen inte förtjänar ett straff, en man som erkänner ett övergrepp låses ju inte fri från sin handling och offrets upplevelse förändras inte. Han är fortfarande ett svin och det är inte synd om män som får höra sanningen. Män som behöver förlåtelse för att erkänna sina handlingar är inte bättre än dom som sitter tysta. Ett erkännande ska komma hand i hand med en acceptans för mottagarens respons.

      Men för att sammanfatta: ett erkännande är ett pyttelitet steg i rätt riktning.

       Eller är det ett steg mot att ta ifrån oss rätten att vara kränkta? ”Jag sa ju förlåt”

        Exakt så!
        Om en man framför ett erkännande och därefter har behov av att lyftas till skyarna så är det inte ett ärligt erkännande. Då handlar det enbart om att flytta fokus från de utsatta till den ”stackars insiktsfulla, nu för tiden barmhärtiga”-mannen.

        ”Ta ifrån rätten att vara kränkt.” Förlåt men det var det löjligaste jag någonsin hört. Går inte att ta bort någon rättighet kring kränkningar. Också är kränkt en känsla så det går inte riktigt att säga åt någon att sluta känna på det sättet. Att du dock hellre vill vara kränkt än att förstå och kunna gå vidare och jobba mot något bättre är ju också sorgligt. På vilket sätt är erkännanden och förlåtande av misstag ett sätt att ta bort din ”rätt att vara kränkt”? Vill inte du ta del av den konstruktiva diskussionen får du lov att kliva ur den istället för att hitta fler anledningar att skada din kränkta själ på. Att män inser att det är fel att ta på någon annans kropp utan tillåtelse kan bara leda till att de lär sina barn samma sak vilket jag inte det som något annat än positivt. Titta efter sätt vi kan lösa problemen på, inte på regelboken om hur man löser problem

         Men det är ett bra inlägg i debatten att säga att man inte kan ta ifrån någon känslan att vara kränkt följt av en utläggning om att jag ska sluta vara så kränkt? Det är precis personer som du som min kommentar handlar om, wyy så ironiskt ??

  Tanken är väl att de här männen uppmärksammar de patriarkala strukturerna som ”möjliggjort” dessa beteenden och reflekterar över att de gjort fel. På samma sätt som många tjejer ser tillbaks och inser i efterhand att det är övertramp gör dessa killar det. De har också fått höra boys will be boys och fått sitt beteende rättfärdigat från andra vuxna och samhället i stort, hur lätt är det som individ att själv ifrågasätta, främst när man är yngre. Det är inte övertrampet i sig som applåderas utan reflektionen och insikten. Sen säger jag inte att det är oproblematiskt, men det finns ändå något positivt i att män reflekterar över de partiarkala strukturerna de verkar inom, hur ska de annars förbättra sig?

   Klokt skrivet. Jag ser det heller inte som att det är övertrampet som applåderas, utan insikten och reflektionen. Men kanske man skulle avvakta med #ihave kampanjen, kanske inte. Vet inte, är kluven. Vad jag dock inte är kluven till är LD förslag att bemöta dem med kommentarer som ”svin” och liknande. Det är fel väg att gå, helt fel. Hatet växer och klyftan blir större.

    Maken till bitter människa. Var ifrån kommer all hennes hat. Tycker synd om dig!

     Menar du rätt person nu?

    Jag håller med! Ihave för folk att inse att det är vanliga killar som begår övergrepp. Inte enbart galna gubbar i buskar. Det är väldigt bra. För det är där det stora problemet ligger.

   Instämmer till 100 %. Vi kommer ingenstans om killar inte reflekterar och vågar erkänna, för sig själv också, att de är en del av problemet.

  damned if you do damned if you don’t

   Ja, livet som man kan inte vara enkelt Thomas

    själv så avhåller jag mig från att säga varken bu eller bä. Men även där gör man fel. Det bästa är att bara stämpla ut.

     Det viktigaste man kan göra som man (förutom att upphöra med att begå olika typer av övergrepp) är i mitt tycke att ha de här samtalen med andra män. Inte att söka bekräftelse från kvinnor, vi har liksom fullt upp med att stötta varandra i våra upplevelser.

      Så allt kvinnor ska göra är att stötta varandra i våra jobbiga liv medans männen ska diskutera med varandra och försöka argumentera om kvinnoförtryck? Jag är kvinna och fullt kapabel och villig att ha diskussioner med män medans jag lever mitt liv på samma gång! Tycker det blir problematiskt när du so kvinna ska tala till alla män som om du hade någon aning om vad kvinnor överlag vill.

   Fast nej, så är det inte alls. Man borde inte från första början ha utsatt någon för sexuella övergrepp/trakasserier och behöva ha något att erkänna. Och varför skulle man få en klapp på axeln för att man erkänner ett brott?

    Så är det ju och man ska inte förvänta sig något.

    Anledningen till att hela #metoo kampanjen finns är ju för att det händer. Det ska inte behöva hända, men det har redan hänt. Det går inte att gå tillbaka i tiden så det man kan göra är ju något konstruktivt tex att inse att man gjort ett fel. Jag tror vissa män som begått övergrepp vet om det och vissa tyvärr så blinda att de inte insett det. Om män börjar prata med varandra tänker jag är ett steg i rätt riktning att dom fattar

   Mer passande vore kanske: damned if you förgriper dig på nån and damned if you berättar om övergrepp du utfört och förväntar dig beröm

    amen!

  Genom att männen skriver #ihave så handlar hela frågan plötsligt om dem istället för kvinnorna. Det gör mig riktigt förbannad. Hade de bara skrivit #ipromise eller #nerveragain eller något annat och bara gått ut, lova ändra sina beteenden så hade allt sett annorlunda ut. Men nej män kommer alltid vara män och vi kvinnor kommer alltid ses som lägre varelser…

  Jag är kluven. Självklart ska man inte berömma någon för att de har varit svin, men att helt vanliga killar erkänner att de hör till de personer som gjort fel belyser ändå att över grepp görs av just helt vanliga killar. Att det kan vara vem som helst, till och med den där schyssta killen som du aaaldrig hade kunnat tänka dig. Det är ju faktiskt en av de saker folk haft svårt att erkänna tidigare. Då har det låtit att det ”inte är riktiga män”, och att det är ”ett importerat problem”.

  Känns helt obegripligt faktiskt. Typ som ett religiöst tänk där det är okej att synda bara man innan sin död ber gud om förlåtelse.

  Hela grejen med att ge ryggdunkningar för att folk insett att de gjorde fel innebär ju per automatik att det felaktiga beteendet fortfarande anses som normalt, vilket är själva problemet. Det som bör vara normalt är att man inte förgripit sig på någon, och varför skulle man få hyllningar för det? Jag får ju knappast en stående ovation om jag avslöjar att jag inte mördat någon, och hade jag avslöjat att jag brukade mörda förut men nu kommit på att det är fel vore det ännu mindre rimligt att jag hyllas.

  Fattade man inte bättre innan man p.g.a. en hashtag började reflektera över sina handlingar har man en jävla uppförsbacke att ta sig ur innan man förtjänar någon som helst bekräftelse.

   Nej. Att ge ryggdunk till en heroinist som kommit ur sitt missbruk är absolut normalt och det minsta man kan göra. På samma sätt som beroenden kan normer och system bli osynliga för de som lever med dem. På så sätt borde vi applådera de som vågar erkänna att de gjort fel oavsett sammanhang. Att erkänna att man gjort fel är motsatsen till att normalisera misstaget. Att synliggöra det negativa gör det lättare att distansera sig från det. Skämma aldrig de som erkänner att de gjort fel för det är det enda sättet man utvecklas som person.

    Det finns dock en skillnad i att en heroinist främst skadar sig själv medan övergrepp begås på någon annan. Och det är inte erkännandet av felet som är problemet utan att man gör det offentligt och förväntar sig en positiv reaktion. Att erkänna det är bra, men det bra ligger ju i att man erkänner det för sig själv, inte för andra.

  Om de bemöts med jubel och en klapp på axeln för att de väljer att erkänna dessa brottsligheter och vidriga beteenden så tar det ju lite bort allvaret i det hela. De SKA skämmas. Sen säger jag inte att vi ska skriva elaka saker till dem, för det är inte heller ett bra beteende. Men de ska defenetivt inte hyllas. De får ju ta konsekvenserna för vad de gjort, oavsett när det inträffade.

  Hahahahaha jag dog precis av denna tweeten på aftonbladets inlägg hahahahahahahahaa

  https://twitter.com/ju_nunu/status/920944318751354880

  Jag har inte skrivit #metoo eller tänkt skriva det någonstans pga min ensak.. MEN fick ett mail från en snubbe som jag inte sett på över 10 år idag på Facebook där han bad om ursäkt(?!?!) för sitt skit-beteende mot mig i högstadiet.. Jag ba wtf?? I don’t need din ursäkt? Var det en f*ucking hashtag som fick honom att tänka till och ”känna ånger” eller?
  Jag hade förlåtit honom redan inom mig själv, men detta fick mig att ta tillbaka det och ogilla honom igen..

   Bättre sent än aldrig hade jag tyckt. Eller du kanske var perfekt som ung och aldrig gjorde några fel? Nu vet jag inte vad han gjort mot dig och du behöver såklart inte acceptera hans ursäkt, men jag tycker ändå det är bättre att han nu insett att han gjorde fel och vill bättra sig än att leva hela sitt liv utan att förstå och istället fortsätta så som han betedde sig mot dig för 10år sen.

   Du har rätt att känna precis det du känner. Du har rätt att inte förlåta honom och du har rätt att bli upprörd.

   Men rent allmänt ser jag det hela som något positivt. Hela #metoo kampanjen kan faktiskt ha fått honom att komma till insikt att det han gjorde mot dig var sexuella trakasserier, övergrepp eller våldtäkt. Precis som många kvinnor har kommit till insikt att de blivit utsatta för sexuella övergrepp har en del av männen insett att de har utsatt kvinnor för övergrepp. Ibland krävs det något stort för att människor ska komma till insikt. Hur jävla obvious det än borde vara för personen i fråga.

    (Ursäkta överanvändandet av ”insikt” …)

   Jasåatteee:
   Tycker din reaktion är helt vettig. Vad ska du med hans ursäkt till? 10 år senare? Nä, tack, bättre män pratar med varandra och lovar sig själva att förändra sin syn på människor än att försöka ta kontakt med folk som kanske inte ens vill ha något med dem att göra.

    Håller med!

  Jag tycker det är bättre att män erkänner (även om de får hejarop) än att sitta tysta. De som är tysta gör ju också ’fel’, för att de enligt oss tjejer då ’ljuger’. Jag tror vi behöver männens kommentarer i denna kamp (sorgligt men sant, män lyssnar mer på män, så dessa mansbekännelser når ut till fler).

  Blir så frustrerad, att män börjar med #ihave är inte i närheten av samma sak som kvinnor går ut med vad dom har utsatts för och det är så fel att det likställs. #metoo kommer ifrån mäns våld mot kvinnor och är ingenting som vi har valt eller har kunnat påverka och det är även något som vi har skambelagts för. Att män nu vill ta en del av kakan och på så sätt distansera sig från ”dom riktiga svinen” är bara att fortsätta i samma spår. Vi delar inte historierna, vi delar inte upplevelserna och vi delar verkligen inte konsekvenserna så det är här ingeting som vi kan mötas i. Män valde själva och lät oss stå med skammen och nu vill dom lätta SITT hjärta? Nej, vi vet att förövare finns och vi vet hur ni tänker så var bara tysta och lyssna.

   *lyssna och sen börja agera

  Tycker det trista/problematiska är väl att de flesta inte verkar ’erkänna’ något faktiskt eller regelrätt övergrepp utan mest att de har följt patriarkala strukturer och normer. Vilket jag egentligen inte tycker är dåligt, men det finns ju a time and a place som man säger. När massor av kvinnor berättar anonymt eller öppet om i en del fall grova traumatiserade övergrepp, som är väldigt skamfyllt och som de kanske hållit tyst om i flera år, är det väl inte riktigt rätt tidpunkt för män att komma galopperande och insistera att ’jo i gymnasiet tog jag min flickvän på rumpan utan att hon ville, men sen dess har jag insett att jag bidrar till att upprätthålla värderingar bla bla’ Liksom fint gjort killen, men måste du prata om det just nu för att visa att du är en ’bra kille’?

  De som kommer till tals i #blir alltså kvinnor dom utsätts och män som inte utsätter/utsätter för ringa saker. De verkliga våldtäktsmännen (som också kan vara ’bra killar’) förblir då osynliga som alltid. Därför jag tycker det var starkt av Cissi att namnge!

  Jag tänker att #ihave fyller en funktion i att män i allmänhet reflekterar över sitt beteende och att det även synliggör för andra att män som i regel betraktas som vettiga och respektfulla mot sin omgivning också är formade efter samhällets normer och beter sig därefter, vilket inte är ok. Sen håller jag med om att goda intentioner inte är värt något om det faktiska beteendet inte ändras.

  Jo, det är bra att män erkänner sitt handlande. Den synliggör saker som är fel och beteenden som behöver ändras. Tjatsex, till exempel. Om man säger: ”det är fel att tjata till sig sex, även med sin flickvän, om den andra partnern säger eller visar nej” – ja, det kan de flesta män förstå och hålla med om. Likaså att kvinnor förstår att tjatsex inte är acceptabelt. Men hur går tjatsex sen till i praktiken? Kanske säger en kvinna ”nä jag orkar inte ikväll” varpå mannen säger ”men du har ju inte orkat på flera dagar. Har gjort något eller?” Kvinnan: ”nej, jag är bara trött. Det är mycket nu”. Mannen: ”är du trött på mig?”

  Detta är väl ändå en realistisk och okej diskussion?

  Men det som kanske händer sen för många: kvinnan får dåligt samvete. Kanske orkar lite då. Så mannen blir glad. Kanske mannen säger något i stil med att han känner sig sårad. Etc, etc. Sexet blir av.

  Tjatsex. Inte okej. Men måste uppmärksammas. Från båda parter. Jag sa en gång: ”okej, men då har vi sex då fastän jag egentligen inte vill nu då. Bir det bra? Sexuellt utnyttjande? Våldtäkt? Ska vi bygga vidare på det sen?” Min sambo blev skitsne. Då. Sen insåg han att det var fel och situationen har aldrig uppstått igen.

  Alltså, jag måste bara säga hur varm jag blir av att kommenteraren här inne de senaste dagarna. Även om man har delade åsikter och olika sätt att se på saker så diskuteras det sakligt och intressant. Jag har typ in sett en enda nötig kommentar.

  Att majoriteten av oss här inne dessutom är unga kvinnor gör mig jävligt hoppfull. Det är ju vi som kommer göra världen bättre, det syns så tydligt nu.

  Puss på er!

   Fick rysningar av din kommentar! Känner sån kärlek ❤️

  Hur fan kan det bli legitimt att hata en grupp människor så pass som feminister nu gör? Jag blir så less! Vi har sett vänsterextremistiskt hat, kommunistiskt hat, nazistiskt hat…
  …är nästa storhetsvansinne alltså det feministiska hatet. Vår nya scapegoat: mannen! Fy fan… se er själva i spegeln, feminister!

   Hur fan kan det vara legitimt att hata en grupp människor som många män gör just nu? Jag blir less på kvinnomord, våldtäkter, kassa löner, att aldrig känna sig trygg som kvinna. Ser jag mig för mycket i spegeln får jag kroppsångest så det är bättre att låta bli.

   Vi håller upp spegeln för män just nu och det var inte så roligt tydligen.

  Detta får inte balla ur nu!

  Kvinnor får inte framställa sig själva som enbart offer – det gynnar ingen kvinna men däremot det patriarkala samhället. Kvinnor har alltid varit offer – tidigare för att vi inte kunde försörja oss själva – just nu för att vi inte får ha våra rumpor ifred.

  För faaan – kämpa lite kvinns…(pratar nu så klart inte om rena våldsverkare som ska sitta inom lås och bom för det är en helt annan sak än vad som förs upp just nu). Ska vi gissa (för jag orkar inte leta upp statistik just nu) men kanske att 2 promille av alla män är våldsamma på riktigt – slår, våldtar osv. Kanske att 85% någon gång har slickat någon i örat eller tagit någon på rumpan utan samtycke, kanske sagt något snuskigt, kommit med en oönskad invit…

  För mig är det en extremt stor skillnad mellan dessa ytterligheter.

  Detta börjar tyvärr likna en ren offerdebatt. Att typ lilla Lisa 12 år utsätts för en överfallsvåldtäkt och är helt försvarslös blir slagen etc är inte samma sak som att Margaretha 42 får en hand på rumpan när hon står i en bar. Kan ni vara snälla och förstå vad jag menar här? Tack!

  Sluta tänk kränkt och offer om du inte verkligen har varit det. Vad har du själv gjort mot män i ditt liv? Förmodligen inte så många av er som har gjort något fysiskt övergrepp men alla kvinnor är inte ”snälla” mot sina och alla män i världen.

   Fräsch kommentar.

    Man är inte ett offer endast för att man inte accepterar att någon oombedd pillar en på rumpan. Tänk om och tänk rätt….

     Det är exakt personer som du som gör att vi inte kommer någon vart. Vi kan inte konkurrera på lika villkor om vi har en svans av kränkta fnissmödisar som hela tiden tar plats och kränker sig själva medans männen tar plats och formar sin egen framtid. Ja och då ofta på bekostnad av just personer som dig.

      Du vet ingenting om mig. Du vet inte ens en gång om jag haft en mödomshinna. Inte lätt när man tänker fel.

   Jag håller helt med dig, det är en jäkla skillnad på att bli fullbordat våldtagen och att bli tagen på rumpan av en full person på krogen.
   Begreppet metoo blir väldigt, väldigt urlakat och förlorar sitt egentliga syfte då allt kontaktsökande inte är av sexuell natur och alltså inte sexuellt ofredande/övergrepp.

    Förstår inte hur man vill ta bort nyanser i diskussioner. Ok att ta fram kuken o visa den för folk som inte vill se? Absolut inte – ska det på något vis kategoriseras i samma fack som våldtäkt och sexuella trakasserier? Tycker jag inte heller. Handlar väl om man känner sig hotad i guess. Har liksom aldrig varit med om många av sakerna många tjejer här skriver, men förstår inte heller hur man kan bli så kränkt att Mann behöver skadestånd för att någon slog en på rumpan när man var ute? Det kan ju liksom hända av misstag.
    Att berätta historier när en klasskamrat tog en på röven kan ju omöjligtvis vara lika allvarligt som någon som blev tvingad till att utföra sexuella aktiviteter fast båda finns under taggen. Eller har vi tappat all mått av logik och gett över den till folks extremt subjektiva och personliga känslor?
    Omg min meningsbyggnad

   Vad menar du med ”enbart offer”? Just i sexualbrottssammanhang, eller har du ett problem med att alldeles för många kvinnor enbart identifierar/presenterar sig som offer, typ ”Hej jag heter Eva-Lena och jag är framför allt ett offer. Annars har jag inte så mycket mer att säga om mig själv”

   Självklart är kvinnor offer i den här debatten, majoriteten av dom som utsätts är kvinnor. Det är inget fel att vara ett offer, det är inte olagligt eller något som gör en mindre värd. När man utsätts för exempelvis sexualbrott blir man automatiskt ett offer, för man _utsätts_. Och vems är felet? Gärningsmannen. Kvinnor springer inte runt och tafsar på sig själva, det är det gärningsmännen som gör. Det är det som borde vara skamligt, att vara en gärningsman. Att tycka att det är helt okej att ta på kvinnor, men tyvärr så ska man istället skämmas för att man är ett offer. Som om det är något man väljer att bli, herregud

  Enda fördelen med Ihave är att alla kvinnor vet vilka snubbar de verkligen ska akta sig för.

   Indeed!

  Den värsta måste ju vara Nemo Heden som är själv anklagad för sexuelbrot och postar en #Ihave (copy and paste text + söt selfie såklart) utan att säga ett ord om handelse. Hycklare och uppmärksamhet torsk på en helt annan nivå!

   Men vafan, vad ska han göra för att få rätt?! Det spelar fan ingen roll om han hashtaggar eller inte, om han talar ut eller inte, för det är du inte intresserad av. Du vet redan vad han har gjort, alla vet. Han blev dömd och han fick ett straff. Men det räcker inte. Allra helst ska han antingen utveckla en tidsmaskin eller så ska han bara ta livet av sig, eller hur?
   Han skulle också kunna sitta och ruttna bort i en sunkig lägenhet och vara försörjd av samhället, av dig. Är det kanske att föredra?
   Liksom släpp det och gå vidare med ditt liv. Som första steg i det kan du börja med att inte följa han på Instagram eller ge han någon uppmärksamhet alls.
   Hur i helvete orkar man älta över Nemo Heden år efter år. Som att det han gjorde skulle på nåt magiskt sätt bli ogjort då.

  Jag safear och hatar alla killar och pojkar i förväg. Rätt som det är så kommer dom daska en tjej på rumpan eller stå vid sidan av och skratta åt det när dom blir tonåringar och vuxna, eller så är dom tysta och inte tar ställning. Jap, alla pojkar.
  Nästa gång en pojke kikar på mig under provhyttsdörren när jag står där halvnaken och provar kläder (har hänt, pojken var typ 6) så låter jag honom att veta vilket svin han är och kommer alltid att vara, att jag inte vill ha någon ursäkt. Jag startar en Facebook-grupp, instagram och hashtaggar loss. Jag är kränkt, ofredad. Han ska inte få någon position i samhället, han har begått ett brott.
  Jag har ingen aning om allt detta hat kommer lösa några problem, men det är inte det viktiga. Tydligen.

   SÅ JÄVLA BRA SKRIVET! Jag kommer börja hata män nu. Vilka svin. Vi behöver inte dom. Alla av manligt kön nyfödd till 100 år kommer jag att hata. Äckliga småpojkar som troligen kommer tafsa på stackars flickebarn I framtiden. Kanske aldrig…men det spelar ingen roll. Det är en MAN! Sådana ska vi hata.

   Det bästa av allt är när alla män dör ut. Då kommer hela mänskligheten att dö ut och djur och natur kan leva vidare I fred och ta hand om moder natur. Fy fan va bra!

   *Suck*

    #metoo #dömändö #folkdomstol #dinlillapojkeockså #arvsynd #noforgivness #kränktforlife

  Missförstå mig rätt nu.

  Men, här sitter vi och kommenterar och funderar kring mäns del i detta.
  Och att vi funderar kring det…

  Om igen.

  Är det någon annan som skäms över att inte ta del av #metoo som går runt? Jag vill göra det, för jag vill vara öppen med vad jag har gått igenom så att andra som har gått igenom det med inte känner sig ensamma men samtidigt så vill jag inte att folk ska veta så mycket om mig. Så jag skäms väl över att jag är självisk kanske? Vet inte.

   Var inte det. Jag har heller inte postat metoo.

   Av den anledningen att jag själv har gjort så mycket tabu grejer. Har även försökt tvinga mig på killar som inte egentligen varit intresserade av mig. Tagit den på snoppen när de sovit för att de ska vakna kåta och vilja ha sex med mig. Tex.

   Är helt upp till var och en om man vill göra det eller inte. Ingen som har något att göra vad du väljer att göra.

    +1 på den… Ska man kommentera #ihave då också eller?

  Så här tycker jag:
  1. Svinbra att ALLA reflekterar över dessa ”vardagliga” övergrepp som pågår och förhoppningsvis inser att de är fel. Och om någon inte gör det kanske deras vän, bror, syster, far, arbetskamrat osv inser det och öppnar käften!

  2. Vad ffa män gjort tidigare gällande detta är för mig ointressant, tycker det vore bättre att de förband sig till #I wont, dvs att de tar till sig historierna och tänker till framledes

  3. Om någon känner behovet av att bekänna sina synder, låt dem men låt dem också f¨å den uppmärksamhet de förtjänar – typ jaha, hoppas du gör bättre i framtiden!

  Att låta förövarnas stories ta över de utsatta är inte okej! Förövarna vill få förlåtelse, de kan gått skämmas en stund och lära sig ”veta hut”. Det är de utsatta som behöver hjälpen, trösten och framförallt – att sluta skuldbelägga sig själva!

  #ihave känns överflödigt i sammanhanget då det ju blir uppenbart i och med #metoo att män beter sig såhär. Vi behöver liksom inte att män ska komma ut och tala om hur de beter sig åt oss kvinnor. Vi kan ju uppenbarligen visa på det helt utan deras hjälp.

  Att bemöta de männen som erkänner sina fel ock brister på det sättet Lady Dahmer förseslår ställer jag mig inte bakom, men de ska heller inte ”hyllas” med hurrarop och hjärtan.
  Jag tänker dock att de männen som reflekterar över sitt beteende är män som förhoppningsvis inte beter sig på samma sätt igen och det är ju ett steg i rätt riktning.

  Det slår aldrig fel! Så fort det sker en positiv utveckling så kommer LD och gapar och slänger skit. Det spelar ingen roll vad som händer, på något sätt handlar det om henne.
  LD, kan du inte bara hålla käften?!
  Det är genom att öppna dialogen, öka förståelsen och samarbeta för att bryta normer som vi kommer framåt. Vi behöver alla dessa män som vågar ta ett steg fram! Det är dom vi ska samarbeta med för att orka stå emot.

   Vi kan inte samarbeta med männen, är du helt från vettet?

   Männen är inte våra allierade utan våra fienden, glöm aldrig det!
   Exakt så avslutade LD ett blogginlägg för ett par dagar sedan.
   Jag trodde att själva grundtanken med feminism var att kämpa för allas lika värde, att strida som fienden kommer inte lösa några problem.

    Våra fiender? Verkligen? Nej, ”de” är inte våra ”fiender”. Är det verkligen helt omöjligt för somliga att ha två tankar i huvudet samtidigt?!?

  Män är helt enkelt så vana att alltid bekräfta varandra så de inser inte när det är opassande.

  Problemet är väl inte att de erkänner, det är väl alltid bra. Problemet är, enligt mig, att 1) varför nu? Kvinnor får uppmärksamhet med hashtaggen #metoo och så kommer männen och ska ta över för de inte tål att män som grupp kritiseras? De vill skilja sig från ”de andra”. Påminner även lite om black lives matter som triggade all lives matter. Om de verkligen ville stötta rörelsen borde de använda den ursprungliga hashtagen och hylla kvinnorna som vågar berätta, inte läggs fokus på sig själva och hur otroligt goda de är. 2) Samtliga #itwasme jag har läst har påstått att de inte förstod att det var fel vilket jag STARKT tvivlar på. De visste men de brydde sig inte eftersom de visste att de inte skulle behöva stå tillsvars för det. Antagligen blir de rädda när de ser någon som får uppleva konsekvenserna. 3) Förväntar du dig att få en jävla medalj för att du insett att kvinnor också är värda att behandlas med respekt? Känner du dig duktig för att du inte längre tar dig friheten att kränka kvinnor? Någonting du borde (och troligtvis även har) ha fått höra och lära dig när du var ett litet barn. De flesta män respekterar kvinnor de bryr sig om och behandlar dessa väl vilket tyder på att de faktiskt vet vad det rätta är så att skylla på att man inte ”visste bättre” är ett jävla skitsnack.

  För övrigt, tack för bra uppdatering om detta Camilla. Har kritiserat dig flera gånger tidigare men detta har du gjort väldigt bra!

  Gläder mig jag med åt att kommentarerna är balanserade, vettiga och att majoriteten fattat att kvinnokamp kräver samarbete (utan att ursäkta) med männen. Tack och lov

  Något jag tycker är skevt är att somliga av de mediakvinnor som går ut med #metoo, poddar om det mm är samtidigt vän med de två mediaherrar som är på tapeten, på FB, insta mm. Vore det inte en bra markering att ändra på det? De uppmanar män att markera mot och säga ifrån, kanske de själva bör göra det med?

  ”Jag har kränkt och skrämt kvinnor med min sexualitet”. Nej du har kränkt och skrämt kvinnor med makt. Med vad du kanske tror är din rätt att utöva makt gentemot kvinnor.

  Det enda bra med att män går ut och erkänner är att andra män kan se det. Så kanske de äntligen fattar att övergrepp är något som alla typer av män sysslar med.
  Det är lixom inte bara den där pundaren eller invandraren som drar in tjejer i buskar. Utan det är också helt vanliga svenska pojkvänner, kompisar och chefer som sysslar med den här typen av svinerier.

  Nu är det fan dags att slå tillbaka! Det är ALDRIG okej att bli utsatt för något som man inte vill.

  Det är väl bra om det rasslar till i huvudet på dessa alldeles vanliga män som utsatt kvinnor omkring sig för övergrepp. Att man inte fattat tidigare att oönskade/oombedda närmanden är just det, oönskade, är helt obegripligt. Nähä, ville du inte ha mina fingrar uppkörda i dig så på konserten, ville du inte ha sex med mig när du sov/var full fast vi bara har varit kompisar förut? Att män genom tiderna har hävdat att de är det rationella könet är ett av historiens stora skämt. Bra om insikten är verklig, vill ni verkligen ställa upp för era offer så är det väl bara att polisanmäla er själv. Eller göra allt i er makt för att inte ge er själva eller någon man i er närhet frikort att bete sig så här igen. Och stötta nästa kvinna som berättar att er bästa kompis/bror/kollega förgripits sig på henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.