Linn Olsson bjuder sin 17-åriga lillasyster på alkohol..

Linn Olsson:

På väg hem, med fredagsrundans shopping i händerna, ringde jag Maja för att höra om hennes fredag. Hon skulle ut på festligheter ikväll så jag frågade om hon hann komma förbi på en drink och äta förrätten med mig och Felix vilket hon ville! Så vilken sekund som helst plingar hon på dörren och då ska vi fredagsskåla och laga toast med stuvade kantareller och parmesan <3//Linn Olsson

Linn försöker ursäkta att hon bjudit sin sjuttonåriga lillasyster på vin med att ”de har sin egna vuxna relation” och det kanske de har, vad vet jag?
Vad jag VET är att det är en otroligt dålig idé att basunera ut det på sin blogg.

Det är dock tillåtet att bjuda den som inte har uppnått föreskriven ålder på en mindre mängd alkoholdryck under förutsättning att förtäring sker på platsen och under ordnade förhållanden samt det med hänsyn till den unges ålder, utveckling och omständigheterna i övrigt framstår som försvarligt. – enligt alkohollagen.

Föreskriven ålder är i det här fallet 20 år, 18 om det handlar om folköl. Så att bjuda någon som är över 18 men under 20 är okej om förutsättningarna är de som nämns ovan men Linns syrra är 17. Så det gäller inte henne utan det hade det bara gjort om hon bjudits på folköl.

Tack för tips, Emma!

61 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Med den logiken borde man få gå på krogen som 17 också eftersom man snart är 18 och snart vuxen. Linn framstår som korkad emellanåt.

    Blir betydligt mer provocerad av den fåniga poseringen och de fula vinglasen.

    Huruvida man bör göra det och sedan skriva ut publikt är en sak men det är icke alls olagligt, ta reda på fakta först kanske.

    ”Enligt svensk lag är det dock tillåtet för föräldrar att bjuda på en försvarlig mängd alkohol med hänsyn till sammanhang, mognad och ålder.”

      Är Linn en förälder?

        Men ? Det är ju inte endast tillåtet att bjuda om man är en föräldrer. Man får som vuxen bjuda, men man får inte köpa ut, då langar man.

      Ja, precis

      Allmänna bestämmelser om försäljning och utlämnande av alkoholdrycker:

      ”Man konstaterade
      emellertid att ett totalförbud skulle föra för långt och t.ex. kunna
      medföra förbud mot att servera nattvardsvin till unga, att bjuda unga deltagare på champagne vid en bröllopsfest och att låta sina
      barn ens i de övre tonåren få smaka på ett glas vin till maten. ”

      ”Som exempel på
      uppenbart oförsvarligt bjudande angavs att låta ungdomar deltaga i spritfester eller liknande, liksom ofta återkommande bjudande av
      alkohol. ”

    Jag älskar när folk är så smarta helt offentligt! ”Langar” – haha <3" som att det är det tokigaste hon någonsin hört, att det skulle vara brottsligt att ge bort alkohol till en sjuttonåring

    Man langar ju inte för att man bjuder en 17åring på ett glas vin.

    Åh Who cares?! Nu är ni nog bara ute efter att klaga på Linn. Mina föräldrar gav mig ett glas vin till maten från att jag var 15. Ett glas vin kan till och med en gravid kvinna dricka utan att fostret skadas.

      Fel. Man vet inte vilken mängd som skadar foster, därför råds gravida till avhållsamhet gällande alkohol.

        Fast ett glas kan nog inte skada ett foster. Drack själv ett glas till maten då och då. Alla är väääldigt försiktiga med allt nuförtiden men ändå föds barn med skador.

          ”Kan nog inte skada fostret” ? Varför ens chansa?

      Foster har inte enzymer att bryta ner alkohol, därför är man dum i huvudet om man dricker alkohol när man vet att man är gravid.

        Okej, whatever, bye.

          Bye bye ???

    Jag har för mig att man får bjuda minderåriga på alkohol i hemmet om det sker under ordnade former tex en middag eller mindre tillställning. Som vuxen ska man vara med och inte bara låta den minderåriga dricka under ”mitt tak” utan ha ansvaret så att säga. Fast det kanske bara är när vårdnadshavaren är med, går kanske inte att applicera på syskon? Går säkert att läsa från förarbeten till alkohollagen.

    Sen finns det mycket forskning som säger att man som förälder inte ska bjuda sina barn på alkohol för att avdramatisera. Blir inte den effekt som man önskar.

    Du borde ändra i rubriken, det där är verkligen inte vad ordet langning innebär och det är inte olagligt att bjuda en minderårig på ett glas hemma.

    Ser att du ändrat rubriken och texten, men varför hittar du på att det bara skulle vara lagligt om man är förälder? https://sv.wikipedia.org/wiki/Alkohollag
    Man kan tycka vad man vill om att bjuda en minderåring på ett glas vin, men att hänga ut en 22årig tjej och påstå att hon begått en olaglig handling för att hon bjuder sin 17åriga lillasyster på ett glas till maten är fel.

      Det är dock tillåtet att bjuda den som inte har uppnått föreskriven ålder på en mindre mängd alkoholdryck under förutsättning att förtäring sker på platsen och under ordnade förhållanden samt det med hänsyn till den unges ålder, utveckling och omständigheterna i övrigt framstår som försvarligt.
      Föreskriven ålder är i det här fallet 20 år, 18 om det handlar om folköl. Så att bjuda någon som är över 18 men under 20 är okej om förutsättningarna är de som nämns ovan men Linns syrra är 17. Så det gäller inte henne utan det hade det bara gjort om hon bjudits på folköl.

        Fast föreskriven ålder på 20 år är när du handlar alkohol på systemet. Du har fr.om. Det du fyller 18 år rätt att dricka alkohol på resturang och dylikt. Annars är hade det ju varit 20-års gräns på krogen och att köpa ett glas vin till maten när man går ut.

          ”På serveringsställe gäller dock den åldersgräns som anges i 7 § andra stycket.” avslutas den delen med

        Jag tror att du misstolkar texten. Det finns ingen minimiålder angiven. Var hittar du att det inte är OK att bjuda en 17-åring?

          Jag förstår inte heller logiken i texten om föreskriven ålder? Hur kan du få det till att det endast vore lagligt att bjuda på folköl? Nej, det är inte fakta, det är eget tankesätt som framstås som fakta. Gör om, gör rätt.

        Vänta nu, hur får du det till att det skulle vara OK bara med folköl? Jag inser att lagtext kan vara svår för gemene man att läsa men nu lägger du ju in egen information som man inte ens genom att misstolka kan få in där?

            Men det förklarar inte hur du får det till att man får bjuda folk under 18 på folköl om det är försvarligt, och folk över 18 även på annan alkohol. Det finns ingen grund för ett sådant påstående. Undantaget gäller på samma sätt oavsett om personen man bjuder fyllt 18 eller inte.

            Kapitel 3 i alkohollagen gäller försäljning, det är något annat än att bjuda. Jag skulle anta att ”på annat sätt lämnas ut” hänvisar till att du, som vuxen över 20 år, inte får ge en flaska whisky i present till en 17-åring.

            ”Alkoholdrycker får inte lämnas som gåva eller lån till eller bjudas den som inte har fyllt 20 år. I fråga om folköl gäller dock motsvarande den som inte har fyllt 18 år.Det är dock tillåtet att bjuda den som inte har uppnått föreskriven ålder på en mindre mängd alkoholdryck under förutsättning att förtäring sker på platsen och under ordnade förhållanden samt det med hänsyn till den unges ålder och utveckling och omständigheterna i övrigt framstår som försvarligt. På serveringsställe gäller dock den åldersgräns som anges i 7 § andra stycket.”

            Kan inte läsas på annat sätt än att det kan vara tillåtet att bjuda en 17-åring på lite vin, under ordnade förhållanden och om det i övrigt framstår som försvarligt.

      Camilla brukar ändra om i inläggen hejvilt utan att nämna att saker ändrats.

      Men ja, Camilla har fortfarande fel. Det finns faktiskt ingen undre åldersgräns på när man får bjuda någon på alkohol. Så länge det sker i en vuxens sällskap på platsen där man bjuds, under ordnade former och det ska vara med hänsyn till åldern och mognaden på den som bjuds vara försvarsbart. Att då basunera ut att du ”de facto” vet att det är olagligt, att Linn langar och allt vad orginalinlägget sa är ju bara komiskt.

      Du kan väl istället ta råden du får här när folk säger till dig att du har fel? Hur tror du annars att ungdomar får nattvarden? (Det är långt ifrån alla kyrkor som kör på alkoholfritt!). Många gymnasieelever som går hotell- restauranglinjen får också provsmaka viner tex.

    OT
    Kan inte du göra ett inlägg med alla ”influensers” Snapchats (namn)?

    Alltså Gynnings konst, dessutom på vinglas, disktrasor, vaser… Ser för jäkla hemskt ut.

      Det var vad jag reagerade på också, så otroligt fula glas! Typisk bloggar-stil…
      Tror inte en 17 åring tar skada av att få ett glas vin av storasyster men det var ju inte särskilt smart att skriva det på bloggen.

        I såna där stora glas pytsar man nog lätt upp mer än ett standardglas (1,5 dl).

          Jag kollade på nätet. De vinglasen rymmer 75 cl – en hel vinflaska! ”Jag drack bara ett glas”…

            Sen när är 75 cl en hel vinflaska?! En vinflaska är oftast 750 cl.

              En vanlig vinflaska är 75 cl (750 ml), så jo det stämmer

              750 cl är 7,5 liter, tror aldrig jag sett en sån vinflaska 🙂

              Haha var köper du dina 7,5 liters vinflaskor?

              7,5 dl = 75 cl = 750 ml = en vinflaska = glasen på bilden. Hur mycket tror ni att det är i dem? 3 dl?

                Man fyller vinglas till hälften era spån

                  ”till hälften” som i där glaset är som störst på bredden

                  Som det spån jag är, tyckte jag att de var fyllda till knappt hälften och gissade på att de innehöll ca 3 dl = två standardvinglas.

    Oavsett vad lagen säger så måste vi väl vara överens om att det, moraliskt sett, är noll procent kontroversiellt eller fel från Linns sida (förutom att glasen är så fula). Eller?

      ungefär så!

    Alltid när Linn Olsson diskuteras är det i ett negativt sammanhang. Jag tycker att hon är en förebild! Studerar vid uni, jobbar och lyckas kombinera detta med att vara en influencer och allt vad det innebär. Hon visar ju att man måste arbeta för sina mål. Jämför henne med t.ex. Paow…

    Nej det är väl inte hela världen att bjuda din syster på ett glas vin, men hennes motivering är ju som sagt extremt underlig. Ungefär lika logiskt som att en 18åring som haft sex med någon som är yngre än sexuell myndighetsålder (15) skulle försvara det med ”ja jag vet att hen är 14 år och enligt lagen inte kan samtycka det spelar ingen roll för jag tycker att vi har en vuxen relation”

    Moralpanik ?

    Är Nemo singel? Fick för mig att han var nybliven pappa, men det kanske var ett tag sen nu? Fick upp han på tinder nämligen så blev lite fundersam

      Han och Frida – barnets mamma – gjorde slut redan innan Nova föddes och är bara vänner numera.

    Sånn dubbelmoral många har. Det här är tydligen jättehemskt men alla 13-14-15-åringar som går på spritfester med sina kompisar är liksom helt ok. ”Sånt Tonåringar gör.” Jag förstår inte att det är helt accepterat i Sverige att tonåringar ska gå till hemmafester och supa sig redlösa men någon som fyller 18 om ett par månader inte får ta ett glas vin med sin syster utan att alla ska dra fram lagboken och tolka och tillämpa på den här situationen. Blir så trött.

    SNARK. Vem bryr sig?! Vid 17 år känner man ju sig vuxen, vad spelar det för roll? Känns som bland det löjligaste man kan klaga på. En storasyster som bjuder sin, snart myndiga (!) lillasyster på en drink. Har inte en enda vän i min stora vänskapskrets som inte drack alkohol vid 17 års ålder.

    Linns lillasyster är modell och har jobbat utomlands, där fanns med all säkerhet mycket större risker än ett glas vin av sin storasyster. Är det inte lite löjligt att ens ta upp det här? Hon är sjutton och i andra länder skulle ingen ens höja på ögonbrynet.
    Linn är en otroligt duktig och driven tjej och att hon har en sådan fin kontakt med sin lillasyster är bara att gratulera.

    Förstår inte alls detta inlägget. Vad är det som är så häpnadsväckande med att hon bjudit sin 17-åriga syster på ett glas rödvin under lugna förhållanden hemma hos sig?

    Jag antar härmed att ingen här inne druckit alkohol innan 18 eller 20 med tanke på moralpaniken? Självklart gör hon egentligen fel men jag hade hellre bjudit min fiktiva yngre syster på ett glas vin än att ge henne en flaska att göra vad hon vill med.

      Varför skylta med det. Tror inte ens Linn tänkte att det var fel. Att ungdomar bjuder varandra på alkohol är inget nytt., fast det är fel. Tycker att det är värre att föräldra ger, bjuder, sina barn på alkohol. Jag kan inte förstå vitsen med det.

        Linn är en ungdom hon också?

      Med tanke på glasens storlek (7,5 dl), så bjuder hon nog snarare på två glas vin.

      Eller så kan hon servera alkoholfritt! Alternativen är inte bara ge ett gigantisk glas vin eller ge en flaska. Man måste inte dricka alkohol. Linn må vara duktig på att rida, men hon dricker väldigt ofta. Det är vin och drinkar många gånger per vecka och hon skriver om det på ett sätt som romantiserar alkohol. Det är problematiskt med tanke på att de flesta av hennes läsare är barn!

    Hade min första fylla på nyårsafton 1997. Jag är född i januari 1985. Blev folk av mig också. Typ.

    Var i texten framgår att det är alkohol i drinken?

    Det är väl inte det faktum att Linn bjudit sin lillesyster på vin eller ej som är ”fel”, utan att hon skrivit ett blogginlägg om det? Samt försvarar sig på rätt korkade sätt..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.