Inget förtalsåtal för Joakim Lundell

Joakim Lundell/Hannah Widerstedt:

Enligt Aftonbladet blir det inget åtal för förtal mot Joakim Lundell som Hannah Widerstedt hade hoppats på. Hon polisanmälde honom efter att hon fått information om vad han skrivit om henne i sin bok ”Monster” men nu lägger alltså Justitiekanslern ner ärendet.
Vill hon ta saken vidare så kan hon alltid driva det som ett enskilt åtal men riskerar då att vid förlust stå för både sina egna och Joakims advokatkostnader.

Det här känns som en kamp hon inte kommer vinna så vad tycker ni hon ska göra? Hävda att allt han skriver i sin bok är del av hennes konstprojekt som hon ägnade sig åt på den tiden?

Tack för tips, Sandra!

41 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Oj hur många glas drack du innan du skrev detta inlägg? Kolla svenskan haha

      Meningsfull kommentar? Inte särskilt…

      /Linda

      Godmorgon förresten,

      Det var nog både ett och två glas rumstempererad cola zero innanför västen här skulle jag tro. Sent var det också.

      I Resume.se
      Citerar: Att i beslutet JK betonar att anmälaren fortfarande har möjlighet att väcka enskilt åtal.

      Förtal – att utsätta personen för andras missaktning.

      Syftet med att skriva ett helt kapitel om Hanna framgår inte. Mer än dra upp gamlat skit.
      Eller hämnd? Viktig för Jocke få trycka dit så han kan gå vidare. För vad gör detta kapitel i denna bok i huvud taget. Ska alla möten vara en orsak till sitt eget handlingstagande. Att alltid spegla miljön runt sig som orsak hur du blivit.

        De var äldre omogna 25 åringar som filma en redlös tjej. Som jag förstod de på Hanna. Är inte detta beteende vidrigt om något. Att använda som utpressning/hot. Aldrig okej.

    Enskilt åtal är det väl?

      Ja, enskilt. Reagerade också på det. Allmänt åtal väcks av åklagaren och dit ledde det inte nu ju.

    Skriv ihop för lust. Syftningsfelet är iofs lite roligt?

    Så då betyder det att vi egentligen kan skriva vad som helst om någon annan och bara hävda att det är min upplevelse. Kan bli farligt.

      ”Kan bli farligt”, nja det har alltid varit ”farligt”. Det är inget nytt att förtal faller under enskilt åtal. Hanna kan absolut vinna om hon själv väcker åtal.

    Min bästa väns ex skrev ut en massa fruktansvärda lögner om henne och skickade till hennes chef, hennes föräldrar, hennes farmor och farfar… ja alla hon hade i adressboken (alltså runt 100 personer, jag fick också ett brev, liksom alla hennes vänner, gamla klasskamrater och lärare). Hon polisanmälde såklart men polisen lade ner det direkt. Förtal är inte så prioriterat.

      Din bästa vän borde ha läst på om när allmänt åtal för förtal är påkallat ur allmän synpunkt, och väckt enskilt åtal i stället.

        Borde och borde. Hon försökte ta sitt liv och mådde väldigt dåligt då vissa som fick breven trodde på det som stod. Kanske borde polisen upplyst henne om enskilt åtal istället. Tycker väl inte att det är brottsoffrens skyldighet att ta reda på egentligen, hon polisanmälde ju ett brott och det borde räcka. Man kan inte förutsätta att alla brottsoffer läst juridik eller ens gått i gymnasiet.

          I Sverige har alla medborgare ett eget ansvar att se till att kunna de svenska lagarna. Extra lätt är det idag då Google finns.

            M: Du har rätt men om du inte vet att något finns, tex om du aldrig hört om en elefantmyrslok, så vet du inte heller att du ska leta efter den, eller hur?

            Det är därför som samhället går ut och informerar om saker med jämna mellanrum trotts att det egentligen är din skyldighet enligt svensk lag att hålla dig själv informerad.

            Den lagen går dessutom mest ut på att du inte ska kunna skylla på eller komma undan med; ”Det visste inte jag”, när du gjort fel.

              Yes, i know ?? Därför jag skrev som jag gjorde här ovan…

                M: Dinkommentar låter som att du tycker att det var offrets skyldighet att veta hur hon ska gå tillväga, vilket du har rätt i sak, tex genom att googla.

                Men du kan inte googla efter något du inte vet att du ska googla efter. Om du tror, som majortiten gör, att det är polis och åklagarens grej att driva, så vet du inte om att informerar dig om att det inte ligger till så. Det flesta vet inte att de kan själva driva en process. Det vet inte ens att möjligheten finns och ”kan” således inte informera sig om det heller.

                Det lät som att du tycker det är offrets eget fel att hen inte visste att hon borde bedrivt ett civilmål.

                Du borde kanske utveckla den kommentar om det inte var så du menade?

              Man får väl titta lite mindre på kattvideos och selfies och utveckla en allmän nyfikenhet för hur samhället fungerar. Jag kände till att förtal oftast faller under enskilt åtal fast jag aldrig varit inblandad i ett sådant mål. Det ingår i den mest rudimentära allmänbildningen.
              En enkel googling på ordet förtal ger en uppsjö av upplysningar. Är man inte det minsta nyfiken får man hålla tillgodo med det som erbjuds.

            Är du dum på riktigt? Det är väl för fan inte offrets fel eller skyldighet

              Utveckla gärna vad du menar, jag förstår inte varför jag skulle vara dum i huvudet bara för att vi har en lag i Sverige som säger att varje individ har egen skyldighet att ta reda på vilka lagar vi har och hur de fungerar?

      Det handlar inte om prioritering. Förtal faller vanligtvis inte under allmänt åtal och har aldrig gjort (googla). Det krävs stort allmänintresse (tex förtroendevald person) för att en åklagare ska besluta om att väcka åtal (allmänt åtal) när det kommer till förtal.

      Förtalsbrott får normalt inte åtalas av någon annan än den drabbade = enskilt åtal.

      Googla så förstår ni varför en förtalsanmälan oftast läggs ner lika snabbt som anmälan kommer in.

    Jag tycker det är hemskt att ingen uppmärksammar vad Joakim har gjort. Han och två manliga vänner har filmat en kvinna som inte är i bestånd att försvara sig. Sedan hota med att sprida filmen. 5 år senare skriver han en bok där han använder kvinnans redlösa tillstånd för att smutskasta henne. Han använder vidare hennes sexualitet och det faktum att hon vill ha sex med honom som något negativt för att trycka ner henne. Det känns fruktansvärt omodernt och småaktigt av honom.

      ?????

    När jag hade en stalker så startade han en blogg där han la ut bilder på mig och skrev att jag jobbade som prostituerad plus en prislista. Jag anmälde men inget hände med det mer än ett kontaktförbud i tre månader men det var ju mer för allt han gjort ??‍♀️

      Vill bara tillägga att jag inte alls jobbade som det ? Så det inte blir några missförstånd. Är lite tidigt på morgonen för mig! God morgon allihop!

        God morgon! ?

    Bente gick ju ut och bölade om hur missförstådd hon är efter att Madlady sa upp samarbetet med henne.. men lik förbaskat lär hon sig aldrig.

    Hon har, precis som många Youtubers, väldigt många unga följare.. och något litet form av ansvar över vad man publicerat tycker jag faktiskt att man har.

    Igår la hon alltså upp på sin Mystory sekvenser från när hon spelar The Sims 4. Ett spel hon dessutom laddat ner modifikationer till så att man i princip kan låta figurerna utföra rena grovporren. Igår lät hon då filma när hennes figur ”Justin” misshandlar och sedan våldtar en tjej. För att sedan bygga fortsätta och eskalera i absurdum.

    Jag vet folk gör sjuka saker i The Sims eller tv-spel som GTA.. men måste man verkligen filma och publicera detta på en plattform där man VET om att barn figurerar.

    Jag hade blivit TOKIG om min dotter följde Bente. Hade absolut förbjudit henne.

    Till er som har barn i åldern att kolla på Jocke & Jonna och tex Bente.. se till att kolla deras innehåll innan ni är okej med det.

    Min dotter är bara 5år och kollar mest på filmer när folk öppnar Kinderägg.. så lyckligt förskonad från detta problem just nu.

      It’s a SURPRISE party!

      Jag är verkligen tacksam över att ni skriver och varnar om youtube-människor med tveksamma videos. Har en åttaåring som älskar youtube och som än så länge lyssnar på mig, oftast iaf… Hon vet att hon inte får se J&J, men Bente läste jag om först igår.
      Det är snudd på omöjligt att titta på alla videos innan åttaåringen gör det, hon klickar sig ju vidare hejvilt. Jag brukar kolla i efterhand vad hon tittat på för att kunna prata med henne om saker hon sett/hört, men det kan ju ha påverkat henne mer än hon visar.

        På vår sjuårings platta är youtube blockat. Youtube och instagram kollar vi på tillsammans. Tillgång att kolla på egen hand (med efterkoll som du gör) får hon när hon fyller 14 och får registrera eget konto.

          Tycker det är synd Youtube inte kunde skapa ett bättre filter att kunna slå på anpassat efter en specifik ålder.

          Tycker Youtube är fantastiskt på så många vis.. min dotter älskar filmer med Kinderägg, Lego, lera och diverse pysselfilmer.. men det går ofta inte många videos innan förslagen som kommer upp vid sidan om inte alls är anpassat för hennes ålder!

          Har en väninna vars son (5år) älskar flygplan och bilar.. han var sjuk hemma med feber och låg ganska länge och kollade på sin IPad. Så han satte igång sina Lego/Thomas tåget/Blixten McQueen etc på Youtube… sen efter någon timme tycker min väninna det låter som han kollar på något konstigt.. då har han hunnit kolla igenom 5-6 videos med ”världens värsta flygplanskrascher” och ”hemska bilolyckor”.

          Alltså hur svårt ska det vara att ha ett filter?!

      Även jag uppskattar väldigt mycket att Ni skriver om den här typen av Youtubers – stort tack! Har en dotter på 10 år som älskar YT och vi har bl.a. pratat om Jocke och Jonna – Bente kände jag däremot inte till.

      /Linda

    https://www.instagram.com/marrpan/

    Vet inte om du känner till henne men varje inlägg hon lägger ut är reklam utan att märka det..

    Fast förhållandet med jocke var ju under tiden hon sa sig ha sitt konstprojekt, så jag är lite förvånad över att hon har gått ut och försvarat kapitlet i boken så som hon har gjort.

    ..men det här tyder på att det faktiskt inte var ett konstprojekt som hon alltid velat hävda.

    Camilla var nog nyss uppstigen ur sängen när hon skrev detta inlägg, därav förlusten av allmänt åtal.
    Det ska vara enskilt åtal.
    🙂

    Hon kan väl bara fortsätta hävda att det är lögner om det nu är det, eller bara skita i det och glömma det, ingen som bryr sig liksom men jag kan samtidigt förstå henne att hon tycker det är jobbigt. Men äsch skit i det, hade hon inte dragit upp detta och gjort det så stort så hade inte många ens reflekterat över det nämnvärt tror jag.

    JK har inte lagt ned ärendet! Det är väldigt ovanligt att JK väcker allmänt åtal för förtal. Det som beslutats är att det inte rör sig om ett ärende som ska handläggas av JK.

    Skuldfrågan har inget med det att göra. Så alltså är ingenting nedlagt.

      Exakt.
      Hanna kan och bör för sin upprättelse väcka enskilt åtal.

      Likadant mamma och övriga nämnda i boken som inte blivit tillfrågade.

      Lika rättigheter och de är ens plikt att stå upp för sig själv likt Jocke gjort. Alla har rätt att säga sin mening.

      En person har sagt sitt och nu kan gå vidare. Nöjd och glad.
      Flera än Joakim behöver nu få ge sin version
      Och vidta återgärder i form av anmälan. Exakt så skulle Joakim gjort och lever efter vid övertramp.

    Jag skulle ge henne rådet att skriva egen bok om sitt liv och har minst en kapitel om Joakim Lundell. Eller en bok om bara förhållandet med Joakim.
    Det måste finnas en förläggare som vill publicera det, när till och med Virtanen får skriva sin historia.

      Kissie skulle lätt kunna konfrontera Joakim med trolljägarna som var på tapeten i samband med slynstämplad.

    Maktmissbruk då den är som obehagligast.
    Om Hanna ska bedriva kostnaderna för båda vid en eventuell förlust om ärendet skulle dras vidare.

    Detta är så utstuderat innan de gick i tryck hur schack matt berörda personer blir vid uthängning.
    Chanslösa att stå upp för sig själv och säga sin sanning.

    Orättvis värld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.