Har Linneá Claeson plagierat sin krönika?

Linneá Claeson/Assholes Online/Instagram:


Så här börjar Linnéa Claesons senaste krönika på Aftonbladet.
En stark börjat, ett kraftigt ställningstagande och mäktiga ord och sammanhang.
Ord och sammanhang som låter väldigt bekanta om man har läst Zoe Leonards dikt ”I want a president” från 1992.
Den startar nämligen så här:

I want a dyke for president. I want a person
with aids for president and I want a fag for
vice president and I want someone with no
health insurance and I want someone who grew
up in a place where the earth is so saturated
with toxic waste that they didn’t have a
choice about getting leukemia.

Så… är Linnéa bara inspirerad av den här dikten och hur inspirerad får man egentligen bli utan att på något sätt uppge källan för sin inspiration?
Läs och jämför själva:


Här hittar ni Linnéas text i sin helhet.

45 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Källan borde det klart anges OM hon använt den som inspiration. Plagiat handlar om att ta någon annans arbete och få det som att se ut som sitt eget. Likheter finns ju defenitivt. På universitet jag studerar (utomlands) kan man åka dit för plagiat om man så mycket som använder samma idéer, synsätt eller uppdelning som någon annan, behöver inte vara att man kopierar någons text rakt av.

      Och ursäkta stavningen och meningsbyggnaden, gick lite fort där på mobilen ?

    Jag vill ha en bra statsminister. Vi börjar där.

      ?

    Skrattade lite åt Gillis marabou-mys som Isabella bjuder på i bloggen idag… Familjen som helt slutat med socker har börjat igen. Tänk vad mycket lättare hon gjort för sig själv om hon istället hade skrivit sina inlägg lite mer nyanserade, och skrivit något i stil med att hon är mer medveten idag och har som mål att de ska äta mindre socker och godis men att det fortfarande blir lite vid speciella tillfällen istället för ”Allt konstgjort och sockrigt går bort” och ”bort med allt socker” (nu skrev hon att barnen fick födelsedagstårta när de fyllde år, i en liten bisats, men budskapet var ju att de inte längre konsumerar socker).

      Gick in och kollade, han är sjuk och har fått lite choklad medans han sitter på kontoret. Blev glad över att se att hon gör så och inte ger honom en morot att gnaga på. Sen kom han väl direkt från O så lite svårt att veta om hon gett honom socker eller inte, hon kan ju inte ta ifrån honom det om det är från O. Eller? Annars tycker jag som du, hon gör det svårt för sig själv när hon skriver som hon gör

        Helt enig om att det är snällt att han fått chokladen och tanken slog även mig att den kan ha blivit medskickad från Odd, men så typiskt henne att stoltsera med det samtidigt som det går emot vad hon sa för 10 min sen haha. Hon uppmuntrar indirekt kritikerna genom att vara så onyanserad i det hon skriver bara för att tvärvända efter ett par dagar, helt utan reflektion eller eftertanke.

      M, kan du göra annat än att klaga på Blondinbella?
      Get a life.

      Men allvarligt? Hon skrev aldrig att de har slutat helt med socker, hon skrev att hon dragit ner på socker. Hon skrev samtidigt i samma inlägg att både hon och barnen äter mörk choklad nästan varje dag och att de även äter efterrätt ibland. Hon skrev även att hon inte är strikt med barnen.
      Är läsförståelsen verkligen så dålig eller har du inte ens läst hennes inlägg?

    OT. Någon som har en lägesrapport på Redgert vs Hanna och Amanda? Förstår inte att det inte skrivits något om detta ännu. Är ju årets smaskigaste. #teamdanieloavsettvad

      Vad?!?! Missat detta! Berätta!

      Jag är också sjukt nyfiken, men jag är inte team någon av dem. Tycker de framstår framstår som oerhört osympatiska allihop, beredda att klättra över lik för att bättra på kändisskapet och tjäna ytterligare några kronor.

        Skulle nog sätta mina pengar på att nästa person som är ute i kylan blir Sigge Eklund. Klanen Schulman har snart ingen större användning för honom längre.

          Förstår hur du tänker, men tror Alex är alldeles för impad av Fredrik Eklunds framgång och rikedomar för att våga stöta sig med Sigge.

          Däremot hör man tydligt i deras podd hur avundsjuk Alex är på Sigge pga hans bror vad det gett Sigge i form av resor och upplevelser.

            Jo, det är han såklart. Fast å andra sidan har Alex förstört för sig själv förr när hans missunnsamhet och avundsjuka tar kommandot över honom… Och numera har väl makarna Schulman även lite egna ”draåthelvete”-pengar.

            Sigge med familj kommer dra till NY

              Coolt, men tungt för Alex. Avundsjukan han måste bära menar jag.

                All avundsjuka han måste bära förtjänar han SÅ mycket. Tror inte folk i allmänhet fattat hur illa sedd han är i sina eftertraktade kretsar. Där inte pengar kan köpa in honom.

      Måste vara oerhört tröttsamt att vara medlem i en familj som blir ovänner med folk på löpande band…

        Håller med.
        Har en känsla av att det skurit sig mellan Hannah och yngsta systern Amelia..

      Berätta, pretty please!

      Han och Hannah följer fortfarande varandra. Det är alex, amanda och redgert som avföljt varandra. Gud SÅ nyfiken även om det inte är ngn chock. Han tog vad han ville och sen drog han.

        Detta MÅSTE grävas i. Så sjukt spännande!

      Ja hela det gänget har blivit så sjukt osympatisk. Lyssnar inte på någon av dem längre. Älskade särskilt Amanda och Hannah, men tröttnade för typ 3år sen.

      Man undrar ju vad som hänt. Amanda som älskar sin redgert. Var förresten på Teatergrillen för ett tag sedan och redgert var där. Jag skrattade nästan högt, för han hade en stor acne-påse med sig som han typ har på alla bilder. Och så satt han och tittade sig ängsligt omkring hela tiden, och kollade in alla som äntrade lokalen. Dessvärre var inga kändisar där den kvällen, så han fick spana i onödan. Just det, han åt inget heller – vem går till restaurang utan att beställa mat? Sällskapet satt där i typ 3 timmar och han sippade på en liten drink. Han satt precis framför mig, därför jag har sån koll ??

    ”Att den som har vissa ytliga, ofta medfödda, egenskaper skulle representera ”sin” grupp är själva kärnan i identitetspolitiken. Teorin är på modet men saknar verklighetsförankring.
    När Claeson vill ha en ”svart kvinna som statsminister” undrar man genast: vill du ha Liberalernas Nyamko Sabuni eller Victoria Kawesa som fram tills nyligen var partiledare för Feministiskt initiativ?
    Inte ens vi som är födda i samma land ”håller ihop” åsiktsmässigt. Föreningen Rättviseförmedlingen hävdade att Miljöpartiets då nyblivne minister Mehmet Kaplan representerar sådana som jag, ett påstående jag bara kan skratta åt.
    Och skulle Vänsterpartiets Ali Esbati kunna företräda Moderaternas Hanif Bali?
    När Claeson vill ha en ”svart kvinna som statsminister” undrar man: Nyamko Sabuni (L) eller Victoria Kawesa (FI)?
    När identitetspolitiker pratar om representation anar man att det inte inkluderar personer med ”fel” åsikter. Jag har då aldrig sett dem applådera en utlandsfödd eller rullstolsburen kristdemokrat.
    I rättvisans namn ska det sägas att Linnéa Claeson även nämner vikten av erfarenheter, och där har hon en poäng. Erfarenheter ger kunskap, perspektiv och förståelse, vilket förstås behövs hos politiker.
    Men det är något annat än våra pigment eller vem vi föredrar att dela säng med. I politiken samlas man snarare för att man delar åsikter och drömmar, oavsett bakgrund.
    Linnéa Claeson, hur glad skulle du bli om det påstods att du representeras av ”vita kvinnor”? Om dina åsikter därmed viftades bort?”
    – Sakine Madon i DT –

      Alltså <333333333!!!!!!!

      Är också från mellanöstern och känner såhär flera gånger per dag. Som kvinna från Iran antas det så jäääävla ofta att jag "representeras" av en muslimsk kvinna i slöja. Och det är så långt ifrån sanningen man kan komma. Jag representeras inte av det som förtrycker mina familjemedlemmar, vänner och medsystrar som inte haft samma tur som jag. Det är sån skit att vi ska buntas ihop som om vi inte var människor med enda åsikter och tankar.

      (Nej jag är inte intresserad av någon debatt angående om slöjan är förtryckande eller inte. I iran ÄR den det. Hejdå.)

        egna* inte enda

      Usch vad bra du skriver! Önskar jag jade gjort det före dig :-D. Skämt åsido, tummen upp bara asså.

      Så bra skrivet!

      Stort tack för insikten! Jag inser ofta att det är mycket jag som vit inte tänker på, även när man försöker tänka inkluderande (eller hur jag ska formulera mig).

      Så bra skrivet! Jag håller med. Som Jonas Gardell en gång sa: ”Finns även bögar som är dumma i huvudet” – och så är det ju, bara för att man hamnar i en och samma definitionsgrupp, om det är av etnisk härkomst och bakgrund eller dylikt är man inte en homogen grupp för det!
      Finns alla olika typer av individer och med alla olika typer av åsikter. Erfarenhet och kunskap är A och O, det förutsätter att alla ska ha möjligheten till att nå dit dom vill. Genom ett väletablerat välfärdssamhälle (som Sverige faktiskt räknas till) har vi idag turen att alla som vill nå till den kunskapsnivån som det innebär att vara statsminister, politiker av olika slag kan nå dit. Låt viljan vara det drivande, inte din härkomst, din sexuella läggning osv.

    Här finns en intressant motpol till ovan nämna kolumn: https://twitter.com/doppler3ffect/status/937365226558840832

      Eller inte. Som nån skrev har den där Claudia medvetet massuppfittat missförstått varenda rad i krönikan.

    Så otroligt dåligt att plagiera andras arbeten för att sedan ta åt sig äran, och då dras hela personen med i trovärdighetstappet.

    CamCam, apropå plagiat kanske du sett att Tomas Ledin kopplat in jurister som ska försöka stoppa Niclas Wahlgrens julparodi ”Julen är för kort”?

    ”Julen är för kort, det mesta töar bort”…haha. Något säger mig att Ledin hade blivit mindre arg om det inte vore för att det är Niclas – Vitaepro, det funkar för mig – Wahlgren som försöker sko sig på hans låt.

      Men är inte detta gammalt som gatan eller har liknande varit uppe innan? Fick enorma flashbacks av din kommentar men minns inga detaljer.

        Vet inte, det är en nyhet publicerad idag i Expressen och daterat dagens datum. Och jag har inte hört om det tidigare.

      Har du dubblat dosen? Funkar för mig!

    Oj oj behöver köras genom URKUND! Studenter vet vad jag menar.

      urkund does not approve

    Får intrycket att hon har gått på kurs hos Alexandra Pascalidou, plagiatets okrönta drottning.

    Victoria Kawesa, som någon nämnde, åkte också dit på plagiat.

      Fast skillnanden mellan kawesa och pascalidou och Claesson är att kawesa plagierade inom akademin, hon låtsades att en annan forskares arbete var hennes eget vilket är totalt förbjudet (också därför polisanmälan gjordes, för att tvinga universiteten att ta sitt ansvar plus påpeka att lagen måste förtydligas) Att likna en redan existerande text när du är journalist är väl mer ett välkänt grepp? Tycker att det i en likande krönika som Claessons skulle störa om hon helt plötsligt började nota grejer. Hon har dessutom varit öppen med inspirationen på tex Instagram.

    Det var väl pga plagiering som Pingis började sin nya karriär som Bellas sidekick?

    Jag kan ju meddela att en försvarsminister från Balkan är nog det sämsta draget man kan göra om man vill behålla ett neutralt land hahaha // Balkankvinnan

    Det finns ju många kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp i olika grad. Kukbilder kan ju bli väldigt traumatiskt att kolla på, då det blir att en kuk blir påtvingade dom – igen. Många våldtäktsoffer klarar ju inte att se filmer med nakenhet, eller sexuella scener, även fast det är okej från båda parter. Ska dessa kvinnor sluta använda internet då, för att vissa män är idioter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.