Sekundärkränkt for the win!

UNDERBART!
Äntligen kommer några av de ord jag frekvent använt mig av under året att få den berömmelse och uppmärksamhet de förtjänar!
Sekundärkränkt är ett av mina absoluta favoritord och för den som behöver lämna en rapport kan skriva ut och använda det här dokumentet som jag modifierat lite för att passa just den sekundärkränkte individen.

78 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Killgissa är ett bra ord också ?

      Sjukt bra ord som jag anammat och använt mig av väldigt mycket under 2017.

        Gillar också killräckligt. Det ska jag jobba på under 2018. Att göra killräckligt ?

    Sekundärkränkt vilket ord. Jag kallar det att bry sej medmänsklighet. ?

      #kränkt

      Jag blir kränkt av din svenska.

        Vilken onödig kommentar. Du vet väl vad som menas? Översittarfasoner sånt där.

          Ironin i att du blir sekundärkränkt åt anonyms vägnar.

          Inte lönt för dig att bli upprörd över ett oskyldigt skämt. Inga ”översittarfasoner” med det.
          Välkommen till internet!

            Lala ditt stolpskott.

            Lala: Ja att göra sig lustig på andras bekostnad är ju väldigt ineligent och framförallt ett helt oskyldigt skämt. ? ?

            Så vem var du på skolgården, den coola som mobbade andra och som inte vuxit upp än?
            Eller
            Den som var mobbad och ser nu sin chans att som anonym bakom en skärm efterhärma de coola tjejerna i nian och få utlopp för dina hämndlustar?

            Dagens tips, väx upp!

              * Intelligent

              Kan med glädje tala om att jag varken mobbade eller var mobbad. Var en omtänksam och hjälpsam flicka precis som nu. Hur du kan få ut så mycket aggressivitet från min kommentar är bortom mig. Jag tror du behöver lägga från dig riddarrustningen en dag Trh och ta det lugnt.

                Att håna någon för deras kunskaper i svenska är inte empatisk. FYI

                Men jag avskriver dig som ett lost cause iom att du inte ens förstår basen i hur det går till att mobba någon.

                ✔️På att du var den som mobbade på skolgården. Värre är att du inre själv kommit till insikt därom.

    Sen blir det nya lagar. Att sprida bilder blir ett allvarligare brott. Läst många som tagit livet av sej för dom inte orkat. Så ser ingen humor med mobbning och spridda lögner på nätet. Många fått sina liv förstörda. Det är inte något roligt alls. ?

    Själv HATAR jag ordet ”sekundärkränkt”. Jag blir (minst sagt) upprörd av slaveriet i Lybien, trots att jag bor i Sverige och är vit. Jag blir upprörd när jag hör om masskjutningar i USA, fast jag aldrig satt foten in i det landet. Jag blir upprörd när jag ser barn blir utsatta för kemiska vapen i Syrien, trots att jag inte är en av dom barnen. Även betydligt mindre saker, när någon blir ”basalt” trakasserad eller behandlat på ett sätt jag inte tycker är ok.

    Se genom andras ögon > sekundärkränkt
    Tycker det är jävligt fegt och ointelligent när någon klämmer ur sig ”äR dU sÄKunDäRkrÄNkt?!!?!” når man försöker hålla en seriös konversation. Får lust att klappa till den personen…

      Lisa jag också. Det är att vara mänsklig och ha empati mycket bra egenskaper. Hemskt med psykopater utan medkänsla eller som tar ansvar för sina handlingar.

        Thank you!! Finally någon som håller med

      Jag har aldrig någonsin hört någon använda sekundärkräkt i samband med det du beskiver. Ett exempel på sekundärkränkt:

      Min bästa vän har föräldrar från Niger, och hon och jag har en rätt hård jargong där vi skämtar om varandras ursprung. En bekant som inte känner oss särskilt väl började plötsligt läxa upp mig om vad jag fick säga till henne eller inte. DET kallar jag att vara sekundärkränkt.

      Att känna medmänsklighet är inte att vara sekundärkränkt..

        Hahaha liknande som hände mig: jag är iranie och min kompis arab och vi skämtar massa om sånt, en gång sa hon något och jag svarade typ ”aja men jag är inte arab i alla fall” och en svensk tjej som satt i närheten bokstavligen vände på sig helt förfärat och ba ”men vad säger du?” hahaha kunde inte sluta skratta. Däär snackar vi sekundärkränkt.

          På ett sätt ändå lite fint att hon reagerade? Tror inte hon blev kränkt utan vi (i vår generation) är i mångt och mycket fostrade att reagera negativt på rasism. Vilket det inte var i det här faller men det visste ju inte hon. Jag ser inget fel i tjejens agerande.

          Om en kille satt på t-banan och kallade en tjej hora eller dylikt vill jag tro att jag sagt ifrån. Inte som sekundärkränkt kvinna utan för att jag inte tycker sånt är okej och om ingen säger ifrån normaliseras sådant språkbruk.

            Tveek om det är samma sak att kalla sin arabkompis för arab som att kalla en tjej för hora ?? Mest skämmigt för man märker hur den där tjejen vill visa sig duktig + hade hon lyssnat på oss i mer än en sekund hade hon vetat att det inte var något för henne att lägga sig i. Och eftersom hon lyssnade på oss längre än så så visste hon kontexten och därför var det inte rimligt att hon sa till, bara #sekundärkränkt

          hahaha det var verkligen exakt samma sak som hände oss.. vi skrattade i flera timmar efteråt ?

          Mon OJ vilket liv det hade blivit om en svensk hade sagt samma sak. Och ingen reagerade. Inte så roligt längre?

            Kanske för att det inte är samma saaak ?? Det kan vara ett roligt skämt om en svensk kompis driver med ens ursprung också, lovar de flesta tycker inte att det är så deep. Däremot om en främling säger något eller om det sägs på ett fult sätt, då är det inte kul. Tror de flesta är kapabla att själva märka skillnaden.

      Jag tror dock att sekundärkränkt syftar på personen som sätter sig ner och skriver ett inlägg om hur caféet hon besökte saknade rullstolsramp trots att personen är fullt gående, till exempel.
      Att bry sig om världen är medmänskligt och skulle någon kalla mig sekundärkränkt för att jag reagerar på att barn gasas ihjäl så hade jag så hade jag undrat vad det är för allvarligt fel på människans empatiförmåga.

      Av det du skriver låter det som att du använder ordet fel. Det faller ju på sin egen orimlighet att tex kalla det för sekundärkränkt om den som bryr sig slaveri.

        Svar till dig Lina och ni övriga ovanför:

        Det kanske inte framgick av min kommentar men det finns såklart en ”skala” som innefattar olika fenomen – alltifrån jätteobehagliga saker, till saker som inte är på liv och död. Det jag ville visa är hur orimlig principen ”så länge det inte händer mig, behöver jag inte bry mig” är (tänk nimby). Vi är alla olika priviligierade och kan inte framföra våra röster i alla lägen. Om jag inte var i närheten, men mina killkompisar (eller andra killar) hör något osmakligt/sexistiskt om mig (eller kvinnor generellt) då hade jag blivit glad om jag fick veta att dom försvarade mig i mitt ställe. Helt enkelt för att dom kunde tänka sig in i min situation – inte för att dom själv blev utsatta. Om jag hör ett ”skämt” om funktionshindrade, visst borde jag markera att det inte är ok? Om någon säger något

        Därför tycker jag att man ska kunna få försvara folk, egentligen oavsett vad det handlar om – små och stora grejer – ENDAST för att man bryr sig om personen eller vilket samhällsklimatet. Blev det tydligare?

          Nu skickade jag iväg innan jag hann korrläsa eller skriva klart men ni kanske förstår vad jag pratar om ändå.

            Ska kanske tillägga att de tillfällen jag har blivit anklagad för att vara sekundärkränkt är det ofta en reaktion på personen jag har ”kritiserat” i fråga. Och ja, det har varit en hel del grova grejer, inte alls olikt från de exemplen jag nämnde i min första kommentar (inte alltid men det har hänt).

            Jag postar inte för snabbt….

              Ingen av situationerna ovanför tycker jag klassar för sekundärkränkt utan det reserverar jag för de människor som är såpass priviligierade att man tar över andras fighter för att känna sig speciella. När man alltså hellre säger sin åsikt i en diskussion i stället för att lyssna på den berörda.

                Ok, då ser vi olika betydelser i ordet helt enkelt. Dock är det ju viktigt att man inte pratar bara ”för att”.

                Håller med dig där. Ofta är den sekundärkränkta kränkt över nåt som den som borde vara kränkt inte är kränkt över. Men man bara antar att denne borde vara det.

          Lisa du är en jättebra och fin människa.

      Nej, du är inte sekundärkränkt. Däremot kan du behöva krypa ner i ett badkar fylld av kattungar när dagen börjar nå sitt slut.

      Att ha empati är inte att vara sekundärkränkt.

      Har aldrig hört det i en seriös diskussion, det hade jag också tyckt vore lite fel. Jag tycker man använder ordet när det gäller mer ”bagateller”, då är det bra.

    Kapar kommentarsfältet. Jag känner att folk många gångar kör rakt över mig. Jag är så himla dålig på att säga ifrån och har noll självkänsla kvar efter all skit som jag har fått stå ut med.

    Min svärmor säger elaka och dissande kommentarer till mig dagligen. Min svägerska hånar mig. Min pojkvän är snäll, men skyller oftast bort mina irritations-problem med ”du mår inte bra just nu hjärtat, strunta i det”, mina vänner kommer och går som det passar dem, oftast är jag inte ens bjuden när de träffas, bara om de kan få någon nytta av mig, min mamma och pappa har alltid sett ner på mig och pratat illa om mig (framför mig och bakom mig). Senast idag sa min mamma exempelvis: Du liknar en liten råtta för att du har blivit så smal. Och min pappa sa: Kan du hålla käften och inte kommentera saker som inte rör dig, häxa?

    Jag känner mig så jäkla malplacerat i världen? Är det jag som är lättkränkt bara? Hur hittar man sig själv och inser sitt egna värde?

      Anonym hemskt hur du blir behandlad. Undvik människor som inte har respekt för dej. Skapa ett liv med bra vänner. Du har all rätt att må bra. Höj upp dej själv och tveka ej att be om hjälp om du behöver. Stor kram stå på dej. ❤

      Om situationen som du beskriver är sann behöver du omgående fimpa alla dessa personer. Nu är jag hård och krass men man hånar inte någon dagligen eller kallar en person för ”råtta” eller ”häxa” (… om man nu inte råkar vara en häxa som tex. jag är, men gissar att din anhöriga lade en annan betydelse i ordet). Det är ett uttjatat citat men det ligger mycket i det; ”I found the key to happieness. Stay the fuck away from idiots”. Man blir som man umgås och om alla runt omkring en är skeva idioter så kommer det påverka ens självbild. Det spelar ingen roll om du är kränkt eller ser ut som en råtta, ingen förtjänar att få såna saker kastade i ansiktet. Ta dig en lång och ärlig funderare kring vem du är och hur du förtjänar att bli bemött och respekterad och försök sen agera efter det. Gränsa dessa människor och tala om för dem hur gräsligt de beter sig när de släpper dessa kommentarer, eller spola dem helt. Du ska inte behöva stå ut med deras beteende. Gott nytt år och ta hand om dig.

      Har du barn? Om inte så flytta till en annan stad, ta vilket jobb som helst och bo i andrahand/inneboende tills du hittar någonting annat. Bygg rutiner kring vad du tycker är kul och följ det slaviskt, ett rullande vecko-schema. Byt nummer, ta bort sociala medier och sök till människor som verkar lyckliga. Hittar du ingen så låt det ta tid. Du har ett liv och det finns en möjlighet att du får må bra, vara glad, höra att du är en fin person och en bra vän så acceptera ingeting annat! Gör detta för dig själv, tänk på det lilla barn du var en gång och gör detta för henne. Var den vuxna, stöttande person som hon förtjänar. För du förtjänar att bli behandlad med respekt. Var borta ett år och se vad det gör med din självkänsla ❤️

      Svårt att komma på något vettigt tips när jag är trött. En sak slår mig dock och det är att din pojkvän inte ska förminska dina känslor. Han kan säga åt sin släkt att hålla truten. Finns det ingen vettig människa som kan stötta dig? Tror inte dina vänner är något att ha kvar. Den sortens människor är svåra att omvända. Undvik dina föräldrar om du kan och orkar. Inte lätt, jag vet, men att inte respektera sitt barn är så uselt. Ger dig en mental dunk i ryggen. Du ska inte ta mer skit. Bryt spiralen med ett litet steg i taget. ?

      Fäller en tår över hur fina människor det trots allt finns. Älskade cybervärld som visar mig att människor inte bara behöver vara elaka varelser som jag måste rättfärdiga mig själv för dagligen. Jag önskar att jag kunde ge er minst lika mycket (dubbelt upp) tillbaka! Tänk att ni orkar skriva så stöttande kommentarer till en främling en fredagskväll. Tusen tack. ❤️

      Jag är (tyvärr) helt seriös med allt vad jag skriver, Mal. Din kommentar (och övriga) motiverar mig otroligt mycket till att släppa taget om alla falska vänner och sätta ner foten för min svärmor och svärgerska – Även fast jag end up helt ensam. Gällande mina föräldrar är det nog bäst att jag flyttar och inte träffar dem mer än till släktträffar. Jag har inga barn, men jag har planer om att flytta långt bort i februari med min pojkvän (dock mest på grund av killens jobb..) vilket ändå känns ganska skönt. Kanske även kan skriva att jag känner att min kille ofta förminskar mina problem, men samtidigt är han otroligt kärleksfull, säger fina saker till mig dagligen och han har alltid tagit min sida och flera gångar sagt att hans mamma är både pinsam, patetisk och osäker, samt att hon borde uppföra sig som en ordentlig människa och inte ett litet osäkert barn. Problemet är bara att han nästan alltid säger det här till mig – men i stort sett aldrig säger något till henne, eftersom: ”Det bara är så hon är tyvärr. Hennes personlighet är sådär jobbig”. Själv önskar jag att han kunde markera det lite tydligare. Han brukar säga att det bästa vore om jag snackade med henne, men jag är otroligt konflikträdd och vågar inte snacka med henne om det.

        Jag är fortfarande vaken ? Låter bra med flytt så du kan hämta kraft i lugn och ro.

        Din pojkvän kanske är rädd för sin mamma. Rädd för hennes reaktion. Kanske har han aldrig någonsin sagt ifrån till denna vidriga person. Hoppas att ni får det bättre när ni flyttar. Det känns som en otroligt bra idé i allt som pågår runt dig. Du förtjänar inte att ha det så, det är tydligt.

        Jag vet inte om sätta ner foten är bäst eller helt enkelt bara sluta träffa de elaka människorna. Inte säga varför eller något utan bara sluta upp att komma hem till dem eller sluta bjuda hem dem.

      @anonym: jag tror du får säga till dina föräldrar att har de inget snällt att säga så får de för faen hålla käften. Annars kan ni inte ses. Du får säga åt din sambo att be sin familj uppföra sig bättre i ditt sällskap eller så kan ni inte umgås. Dina vänner är nog inte vänner, byt ut dem! Omge dig med folk som ger dig kärlek och respekt, nöj dig inte med mindre. Gå en kurs i något om så bara för att hitta nya människor att prata med. Välj dig själv före alla andra. Kram på dig.

      Bryt med dess nötter till päron! Det här jag gjort, kunde inte vara lyckligare!

        Samma här, blod är inte alltid tjockare än vatten. Om de älskar dig för den du är så kommer de kämpa för att ni ska få en bättre relation, om inte så gå vidare utan dem. Det kommer göra ont och kännas ensamt till en början, men jag lovar att du blir starkare av det. Omringa dig med människor som lyfter och stöttar dig, människor som älskar dig för den unika individ som du är.

    Själv håller jag på och döstädar. Har tidigare varit gift md en killgissare.

    Veganisera var också ett ord på listan! ?

    Min favorit är nyordet ”serieotrohet” vilket min kille gör sig skyldig till alldeles för ofta!

      Haha ops det där är så jag ? Jag bara kan inte stänga av en serie om den är intressant även om sambon somnat. Jag kan till och med gå så långt att jag tjuvkikar när han är på jobbet och sen gå tillbaka i varje avsnitt så det ser ut som om jag inte kollat på dom. Han får vara lyckligt ovetandes om att jag redan sett det där avsnittet dubbelt upp haha!

      Omg, innan jag läste Japps svar trodde jag att serieotrohet var exakt vad det står, när man är otrogen med flera ”på rad” så att säg. Jag tänkte bara att vad i helvete?! Behåller hon ett sånt as som uppenbarligen har allvarliga problem med sin sexualitet och trogenhet? ????

      Sen såg jag Japp och skrattade högt. Jag är den skyldige till serieotrohteten i mitt förhållande ????

      Min sambo gör samma sak! Man har taggat jättelänge för en ny säsong, sen kanske jag somnar på soffan efter ett avsnitt (för jag går upp fruktanstvärt tidigt på morgonen), sen vaknar jag mitt i natten/på morgonen av att han har sett klart allt. Usch.

    Carolina Gynning har samma overall (om det nu kallas så när det är en sådana där svintajt sak) som BB hade i alperna. Slump eller spons?!

      Eller mode?

        varför vill man se ut som ett fläsk, mode eller inte?!

          Har du en enda positiv tanke i huvudet Sia? Eller är du vara en bitterkuk för jämnan?

            Oja, men som vanligt är folk blinda för det!

              Mer troligt att att du tror att du är trevlig när du egentligen bara är en otrevlig bitch varje dag.

                Snarare du som är otrevlig! För att inte tala om dåligt ordförråd!

            Du låter väldigt possitiv och charmig! ? Att använda kuk som skällsord, känns väldigt moget… jösses!

              Blev det jobbig nu när du fick mothugg? Du är en otrevlig typ som sprider dålig stämning varje gång du visar dig här. Du får svar som du förtjänar.

      Jag skulle inte precis kalla den där skiddräkten för ”svintajt”. Ganska normal egentligen.
      Inte precis någon störtloppsdräkt…

        Fnask!

          ???

    Fast att killgissa utan att samtidigt mansplaina är inte lika manligt kraftfullt.
    Vad är väl en onödig och nedlåtande förklaring om den inte samtidigt är tvärsäker och kanske helt enkelt gripen ur luften?

    En fråga om något annat!

    Ni som förstorat brösten;

    Hur länge är man borta från jobbet inkl operationssalen? Sövs man alltid? Hur länge bör man Ha stödbehå?

    Vad kostar det ungefär att göra en förstoring idag?

      Jag var borta i tre veckor

      Gjorde på en onsdag – åter på jobbet (kontor) måndag. Men hade lika bra kunnat ta en smärtstillande och jobba redan torsdag….

      Sövs/narkos. Får gå hem efter att man vaknat och piggnat till.

      Använde inte stödbehå. Hade vanlig behå eller ingen alls. Fungerade hur bra som helst.

      Kostnad är olika på olika kliniker. Men räkna med 40.000 och upp.

      Rekommenderar Conturkliniken .se
      Gjort två gånger där (första gången vid 20 års och bytte dem 15 år senare för att jag ville ha lite större).

      Hoppas det svarade på dina frågor. Lycka till.

      Svarade med en ganska lång kommentar.

      Fastnade tydligen i moderering. Om jag inte ser den komma upp inom en timme så skriver jag på nytt…

        Här inne? Ingenting i moderering här…

    Tycker den där lättkränkthetsrapporten är så jävla dålig. Tror att folk garvar mer åt idén än det som faktiskt står för det är inte klockrent på något vis. Och nej jag blir inte kränkt av den.

      Haha uppenbart kränkt! Den är ju spot on ?

        Så om man tycker att något är dåligt rent hantverksmässigt är man kränkt?

        Jag känner inga starka känslor, tycker bara att den är tråkig och tror inte att folk läser igenom hela. De ser rubriken och bara ”HAHAHA lättkränkta PK-jävlar, denna ska delas”. Den är troligtvis gjord av någon på högerkanten, de är generellt sett inte bra på vare sig text eller satir.

    Mer inlägg!

    Fan, jag börjar längta efter att nyår och allt är över så det blir som vanligt här på bloggen ? Har verkligen blivit bortskämd med den täta uppdateringen som brukar vara här.

    Vad är det för jävla bild? Grinolle, bitch?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.