En intressant frågeställning

Paow:

Ibland har jag reagerat på att Paow uttrycker riktigt märkliga åsikter, ofta för att provocera mer än att få tillbaka en seriös diskussion, därför blev jag riktigt intresserad av det här inlägget där hon tar upp en aspekt av djurhållning som jag inte riktigt tänkt på tidigare.

Många är de influencers som fått kilovis med kritik efter att ha simmat med delfiner, klappat tigrar i fångenskap och som valt att ta med sig sina barn till Kolmården och andra djurparker, och cirkusar ska vi inte ens tala om. Att gå på cirkus med vilda djur ses inte på med blida ögon av läsare och följare och jag är benägen att hålla med. Att släpa runt på elefanter och andra djur för att sedan få dem att dansa i en liten cirkusring inför publik är förkastligt och borde ha förbjudits för längesedan, även om det äntligen börjar hända saker där.

Så här skriver Paow:

Jag tog hästen som ett exempel. Varför ska man kunna rida på en häst, och inte på en elefant? Det spelar ingen roll ifall hästarna man har hemma är ”avlade” till att bli ridna på. Det har tagit säkert flera hundra år för att få ”hästarna” som man vill då man avlat fram och tillbaka. Men det betyder FORTFARANDE inte att hästen är i sitt rätta element. Folk som säger att ”hästen” vill bli riden på, efter flera år av tvång med sadel och sele. Jag skulle jämföra det med ”stocholms syndromet” att man till slut blir kär i sin kidnappare om man är med hen tillräckligt länge.

Sak samma. Hade man haft hästar som man har hundar/katter delvis fritt så hade det var en helt annan sak. Men det jag ville komma fram till är att ALLA hatar på zoon så jäkla mycket. Jag tycker själv egentligen inte att man borde hålla varken människor eller djur inlåsta i en onaturlig mijö. Men att det blev en JÄVLA diskution med många arga mejl, meddelanden på facebook, och till och med SMS från arga små hästtjejer.

Så säg med nu KÄRA hästmänniskor. Varför det är MER okej att rida på en häst än en elefant? Varför skulle en elefant då ”gå med på att bli riden på” ifall dem inte ville? När det är ett av världens smartaste djur? Vill kameler bära på människor? Jag har läst om så många bloggare, instagrammare som är SÅ hemska för att dem ridit på elefanter, klappat delfiner osv. Så är du en sån som kommenterar hatiskt om det. Vad tycker du om detta ämne?//Paow

Någon som har några teorier?
Hästar behöver ju ”tuktas och ridas in” för att acceptera att ha en människa på ryggen.
Varför är inte det djurplågeri?
Och är det skillnad på cirkus, djurpark, att tämja hästar jämfört med att tämja lejon?

105 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Okej jag har jobbat med att rida in hästar och att kalla det för att de ”tuktas” är fel. När det går rätt till tar man inga steg förrän hösten r helt bekväm och har förtroende, allt ifrån att den ska ha sadel, till att lära sig lyssna på rösten, tills att det går att sitta upp och till slut rida. Man använder positiv förstärkning (beröm och godis) och ALDRIG våld. Det kanske finns snälla elefantägare men jag har endast sett de som har såna hackor de hugger med. Dessutom får de gå timtal varje dag, medan en häst byggs upp långsamt från ung ålder under flera år för att vara stark + gilla att arbeta.

    Det det sagt finns det såklart okunniga hästmänniskor som inte kan läsa av och respektera hästen och det är inte heller ok!

      Jag tänkte skriva en kommentar om detta, men det hade bara blivit en upprepning av det du skrivit. Väl skrivet!

      Jag tror absolut att hästar i Sverige blir väl behandlade. Men det är ju ändå inte naturligt för hästar att bli ridna? Vissa djur på t.ex. Kolmården trivs säkert jättebra, men ändå anses det fel eftersom det inte är deras naturliga miljö. Det är ju exakt samma grej?

        Självklart är det inte samma sak och självklart vet jag att alla inte kommer kunna förstå det, det finns en anledning till varför det tar årtionden att bli en bra ryttare/hästmänniska.

        Är det samma sak med hundar, djurplågeri att lära en hund att sitta? Vart går gränsen? Som någon kommenterat nedan, hästar är domesticerade djur och går inte att jämföra med vargar på Kolmården.

      Så enligt den här retoriken, så är det okej att tämja ett djur ”snällt” så den lär sig att gilla sitt ”arbete”?

      Tänker på sånna som kidnappar barn (ja hårddragning) och uppfostrar dem snällt för att sedan ligga med dem när de blir lagligt sexade med. Det är ju liksom inte okej att vara en förövare för att man är en ”snäll” förövare..

      Tänker att tron på att ens hobby är ”snäll” är starkare än en objektiv syn på det hela. Men jag spånar bara lite här. Jag hatar inte folk som rider, det är bara en reflektion av frågan..

      Den här kommentaren om metoden får mig att tänka tillbaka till inlägget om radiopratarna och programmet dilemma där man successivt skulle vänja tjejen vid tanken på att bli mer porrig och våga mer i sängen.

      Samma metod med hästarna alltså, gå långsamt fram, vänja dom sakta men säkert tills dom plötsligt brutits ner och går med på det man vill göra med dom.

      hm.. Känns inte som en schysst metod.

        Bryter du ner en häst (att den pressas för hårt) så blir det aldrig bra igen. Tyra Sjösteds häst Fleur är det bra exempel på det. Bör kanske tilläggas att det inte är Tyra som knäckte den.

          Fast det finns olika nivåer på nedbrytning som beror på individ. Vissa individer klarar processen sämre och blir mer illa behandlad, här har vi Fleur.
          Sedan har vi de som klarar processen bättre för att metoderna är ”mildare”, här har vi majoriteten av rid- och körhästarna liksom partners till manipulativa män som blir bearbetade under lång tid och inser inte själv vad som händer men hela omvärlden ser att det är åt helvete fel.
          Det är precis det som hästarna blir, manipulerade och att sakta vänja sig med saker som de egentligen inte alls är bekväma vid.

            Nu går det inte att jämföra hästar och kidnappade människor eller människor i ett destruktivt förhållande. Människor är individer med individuella behov medan hästar är flockdjur och mår bra av att ha en ledare. En häst med ledarpondus kan flytta på de andra hästarna och de viker av frivilligt. Som sagt, det tar åratal innan det går att läsa signaler och använda kroppsspråket på rätt sätt, men hästar är som tryggast när de har en ledare de litar på och det är därför det är viktigt att inte missbruka deras förtroende.

              FYI – människor är också flockdjur precis som hästar också är individer med individuella behov. Ens individ försvinner inte för att man är flockdjur?

    Det är en sådan uppenbar skillnad på dagens hästar och lejon att jag inte ens orkar besvara det där. Löjligt. Däremot finns det massor med djurplågeri inom hästsporten, utan tvekan och det bör diskuteras mer. Men alltså en häst som får gå i hage har det väl betydligt bättre än en innekatt som aldrig få andas frisk luft eller känna solljus? Men hela diskussionen blir lite äpplen och päron.

      Tycker du att det är bättre att en katt vistas i t.ex. ett bostadsområde, där de utsätts för alla möjliga faror, jämfört med en katt som är ordentligt omhändertagen med sin majoritet inomhus under övervakning av en ansvarsfull matte eller husse, i trygghet, värme, omsorg och med bra tillgång till mat? ”Frisk luft” är inte det viktigaste i en katts liv, trygghet är. Sammanfattning: det är mer ansvarslöst att släppa ut en katt hej vilt utan att ha någon som helst koll på var den är, vad den gör, hur den mår osv., än att den bor i ett tryggt hem.

        Det verkar vara en känslig fråga. Ingen har heller påstått att en katt i ett bostadsområde har det bättre än en innekatt. Nu verkar flera här läsa in saker pga upprördhet? Det handlade om att vare sig hästar eller katter kan leva ett naturligt liv som husdjur. Att därmed endast kritisera hästhållning men totalt bortse från t.ex innekatter är dubbelmoral. Men som jag också skrev, diskussionen blir om äpplen och päron.

        Jag tycker dock det är intressant med innekatter. Just att deras tillvaro sällan diskuteras? Trygghet är a och o naturligtvis, men frisk luft är vi alla skapta för att andas. Min erfarenhet är iallafall att innekatter glöms bort i diskussionen om problematisk djurhållning.

          Förmodligen för att innekatter inte innebär en problematisk djurhållning ?‍♀️

          Låt mig gissa: du är inte särskilt inläst på ämnet katter, utan bara gissar lite. Ditt främsta argument är att ”frisk luft är vi alla skapade för att andas”. Alltså, jag vet inte om jag orkar diskutera detta med dig, men jag råder dig att läsa på om ute/innekatter och komma tillbaka när du har lite mer på fötterna. Och sluta påstå att det är en ”problematisk djurhållning” med innekatter! Herregud.

            För övrigt (och detta visar åter igen din okunskap), ämnet diskuteras visst bland engagerade kattägare! Där finns det massor med argument för varför man hellre ska ha koll på sin katt (och var har man det? jo, inne!), än släppa ut den bland oändliga faror.

              Men nu finns ju altnerativet att inte äga något djur i sitt hem alls.

              Jag förstår att det är tryggare för katten och kattägaren att katten är inlåst i huset. Men varför ens ha ett djur inlåst? Att djuret mår är tryggare osv än om man släpper ut det bland farorna i grannskapet spelar ingen roll, för du behöver inga husdjur alls och att du då säger att du ”måste” ha inlåsts husdjur för deras egen skull är ju absurt. Nej, för människors egen skull har man husdjur.

              Samma sak med alla andra husdjur givetvis.

              Näe det går inte att jämföra med att plåga vilda djur på djurparker, men varför jämföra, det går utmärkt att sluta med båda?

            Jag tycker verkligen att ni bevisar min poäng. Annan djurhållning får problematiseras och kritiseras, men inte era katter. Ingen har påstått att alla innekatter har det dåligt, inte heller att utekatter i innerstan är en bra idé. Ingen har heller påstått att ni inte älskar era katter eller behandlar dem illa. Det jag tar upp är att innekatter ofta bortses ifrån när djurhållning diskuteras. Och jo, precis som ridning egentligen är onaturligt är också innekatter det. Djur är inte skapta för att leva hela sina liv innanför fyra väggar. Det är problematiskt. Innebär det att det är automatiskt fel med både ridning och innekatter? Självklart inte, men vem har påstått det?

            Hemsk att det finns ”teorier” som legitimiterar innekatters tillvaro. Det är djurplågeri. Sitt själv isolerad i en fängelsecell hela ditt liv med några avbrott för eventuell rastning per dag. Vidrigt!

              Hund?

        Varför har man katt om man bor i en stad? :/

      Att påstå att utekatter har det bättre än innekatter är att visa upp sin okunskap i ämnet till allmän beskådan.

      Min katter är livrädda ute medan de är så trygga inne och sover utan att reagera på några djur, just för att de vet att de är säkra hemma. Fri tillgång på mat och vatten och även fri tillgång till balkongen med frisk luft och solljus. Tror inte de lider särskilt mycket faktiskt.

        *ljud

        De flesta djur är rädda för saker de är ovana vid. Jag tycker det argumentet påminner om hästägare som tar in sina hästar från hagen efter bara några timmar och säger ”ja men min häst vill in då, han går alltid till grinden då”, och bortser från detaljen att hästen får sin mat direkt den kommer in…

        Det bästa hade väl varit att aldrig avla fram katter som passar vår innemiljö och låta dem leva fritt i naturen. Förstår inte varför människor ska gå in och manipulera allt.

        Har själv en innekatt. Han har bott halva sitt liv i en park och hade svårt att överleva. Men det beror ju på hur vi har förstört både den naturliga miljön och avlat fram katter som passar våra levnadsförhållanden.

      Jag vet inte om du hört om något som heter koppel? Man kan även ha sin innekatt i koppel så får den komma ut, känna solljus och andas frisk luft. Dessutom kan man bygga kattgårdar och hägna in balkongen 🙂
      Utekattet i den utsträckning vi har idag hör inte hemma i en tätort, på landet absolut men inne i staden och tätbebyggt område så gör den mer skada än nytta för framför allt djurlivet.

    Jag tänker på den där stora hästshowen, stockholm horse show, heter den så? Det är alltid någon stackars häst som dör. Vad är skillnaden mellan en cirkus och en större hästtävling? Oavsett djur så måste de bli extemt stressade. De åker väl långa stäckor också för att kunna delta, antar jag. Är inte tillräckligt insatt i ämnet, rätta mig om jag har fel. Tack.

      De två gångerna hästar har dött på sihs har det varit kör hästar som har dött av brusten aorta. I båda fallen har der troligen handlat om medfödda defekter.

      ”Alltid någon häst som dör”. Ska man uttala sig kanske man ska ha åtminstone lite på fötterna. Lol!
      Det är extremt sällsynt att hästar dör under tävlingar. Även om det händer.

        Jo jag avslutade kommentaren med just det. Men tack för svar båda två! Det är väl för det mesta media och rykten som skapat min bild av dessa tävlingar.

    Det är ju en komplex fråga, och ja, jag är en hästmänniska. Jag rider och tränar mina hästar. De är inte ens i närheten av att ha ett liv som en vildhäst skulle ha.
    En skillnad mellan häst och elefant är ju dock att hästar är domesticerade medan elefanter inte är det. Hästar, förutom de få hästar som fortfarande finns i det vilda, är alltså helt och hållet uppfödda och också anpassade efter vilka egenskaper människor velat ha.
    Jag kan inte svara på om all elefantträning innebär att den som tränar använder någon form av våld för att elefanten ska lyda. Däremot kan jag svara på att det är fullt möjligt att få en häst ridbar utan att använda våld, tvång eller att tukta dem. Alla hästar vill inte bli ridna, men min upplevelse av hästar är att många åtminstone inte har något emot det.
    Som sagt, jag kan inte med säkerhet säga att det är ”rätt” att rida hästar. Jag kan bara gå efter min erfarenhet och min upplevelse.
    Dessutom tämjs inte de flesta hästar eftersom de är födda hos människor och därför är vana vid människor i princip från sekunden de föds.

      Intressant, hur tänker du då om några år när elefanter föds hos människor och är vana vid människor redan från födseln, och inte behöver utstå ”våld” för att låta sig ha en människa på ryggen, då är det okej att rida elefanter också? Ha ridskola och ridsporter för elefanter? 🙂
      Mvh, Inte en hästtjej

        Ett djur som är domesticerat är inte samma sak som ett djur som föds i fångenskap! ? domesticerat är en lång process!

          *domesticering!

          Sant. Ska vi börja domesticera flera arter? Varför inte liksom? I ett experiment i Ryssland började domesticerade rävar efter några generationer få olika pälsfärg och dom började vifta på svansen som en hundar. Låter coolt.

            Eftersom domesticering uppmuntrar till pedomorfos utvecklar domesticerade djur ofta liknande juvenila egenskaper som stora ögon eller lekfullhet ☺

              Enligt forskning skiljer sig hunden på samma sätt från vargen som människorna med Williams syndrom skiljer sig från ”normala” människor. Alltså när man tittar på generna, så hittar man liknande mutationer i samma gensekvenserna hos båda arter. Så hund är en varg med funktionsvariation. Katter har vetat detta sen alltid.

                Hahahahahahaha. Och det låter ju helt rimligt också!? Kommer aldrig kunna se på hundar på samma sätt igen..

            Varför skulle vi det när det redan finns alla upptänkliga sorter som kan tillfredsställa vartenda behov. Hatar när folk börjar släpa in ekorrar, igelkottar och andra icke domesticerade djur för sitt eget nöjes skull.

            Animals are not ours for entertainment

              Men varför inte? Varför tillåta vissa djur men inte andra? Tama aras är inte ett dugg mer domesticerade än vilda aras t.ex. Vi bara har dom som våra husdjur ändå. Om jag nu skulle vilja domesticera uttrar, börja en process som tar flera generationer, för att tillslut få fram en domesticerad utter som skiljer sig från dom vilda. Varför skulle det vara mer fel än att ha sönderavlade persier hemma med rinniga ögon och luftvägar som inte fungerar? Jag kanske vill ha en utter, jag vill bada med den och sola med den på klipporna vid strandbrynet på somrarna. Jag tror inte att uttern skulle se mig som en djurplågare direkt, förutsatt jag lyckas uppfylla alla hans behov. Ja, hans, för han skulle heta Olle.

              Dessutom hävdar många forskare att katter inte är helt domesticerade egentligen. Dom står mycket närmare vildkatten genetiskt än hunden vargen.

    I sak är det ingen skillnad, det är ett djur som bär människor på sin rygg. Men tror ändå att elefanterna som bär turister i Thailand utsätts för mer våld och en sämre behandling än en häst på en ridskola i Sverige. Med det sagt är det lika fel att rida en häst som utsatts för våld och hemsk behandling som att rida på en kamel eller elefant, tänker exempelvis på de hästarna som kör vagn i trafiken i ex. New York som uppenbarligen inte mår bra.

    Håller med Paow, det är djurplågeri. De hålls inne i trånga stall, har relativt små inhängnader etc. Hästar är flockdjur och behöver extremt stora ytor att röra sig på, vilket inte tillgodoses. Ridskolor och ridsporten är inget annat än djurplågeri.

      Håller verkligen med dig, gick på ridskola som barn och säger bara stackars hästar. Det är ingen som verkar ha häst utan att vilja rida den, om man nu älskar djuret varför måste man upp på dess rygg ens? Det är onaturligt samt att de ska hållas i bås

        Hästmänniskor är värsta sortens ”djurvänner”. Blir en häst det minsta skadad så den inte kan ridas så avlivas den direkt! Att hästen kan ha ett egenvärde existerar inte. Allt handlar om pengar när det kommer till hästar. Hästar behöver stora grönytor och vill vara i flock, inte stå i stall och piskas. Hästmänniskor är hycklande djurplågare.

          Trist att du drar alla över en kam, långt ifrån alla hästmänniskor är som du beskriver. Jag känner inte en enda sån och då är jag hästtjej själv och umgås med massa andra hästmänniskor. Tvärtom är de otroligt måna om sina hästar. Jag har haft min tjej i 19 år, hon är 23 nu. Hon är superpigg och frisk, älskar vår skogsturer och att bli ompysslad. Hon går i en gigantisk hage men vill komma in på kvällen i sin trygga box. Hon är en dam med otroligt bestämda åsikter som visar tydligt när hon är missnöjd och jag är lyhörd för henne. Hon är en toppstammad dressyrhäst men trivs inte med dressyrarbetet så vi rider bara i skogen, för det gillar hon bäst. Hennes välmående och livsglädje är prio ett 🙂

            Hade du haft kvar henne om hon inte var pigg och frisk? Om hon haltade och inte kunde ridas i skogen? Hade hon ändå fått bli gammal hos dig då?

              Men en häst som haltar har ju ont! Hade du inte velat skona ditt djur från onödigt lidande?

                Jag har reumatism och har ont, borde vi avliva mig så jag slipper lida eller borde vi försöka hjälpa mig o få ett bra liv trots att jag är sjuk?

                Samma fast med en hund?
                Ett liv är ett liv.

                  Det finns lagar och förordningar angående att du inte får ha ett djur som lider och har ont och som inte kan hjälpas med veterinärvård. Din jämförelse är enbart fånig. Är du vegan måhända?

                    människor som säger andra är fåniga för att avsluta med ”är du vegan”. Det typiska omogna sättet att försöka trigga igång en annan människa. Så onödigt.

                    Vi pratar djur, inte matvanor eller livsstil. Det kan du prata om i öppet spår.

        Fler och fler går över till lösdrift, så även ridskolor, vilket i större utsträckning låter hästen leva mer i flock och styra sina egna mattider, får större ytor att röra sig på mm. Det stämmer inte att alla höstar har pyttesmå boxar och pyttesmå hagar. Hästmänniskor i allmänhet älskar hästar, inte bara att rida dem utan allt som kommer med hästarna; hårt arbete, mycket skötsel och omvårdnad av höst och utrustning mm.

      Herregud…

      Jag har en häst som inte rids, han går i en stor hage med sin flock 24/7, tas in för pyssel och omvårdnad och för att få torka upp hovarna och pälsen om det är blött ute. Han promeneras, körs och tömkörs och han älskar att komma ut på ”äventyr” både med och utan vagn! Har haft honom i tre år och märker tydligt att han tycker att det är roligt, har jag mindre ork i en period så jag bara gör det mest nödvändiga med honom visar han tydligt att han vill komma iväg en sväng, trots att han kan välja att gå i sin hage med sin flock.
      Det är svårt att förklara för någon som inte håller på med hästar, men de är väldigt tydliga i sitt kroppsspråk så man märker lätt vad de vill, bara man tar sig tiden att lyssna på dem!

    Blir det öppet spår ikväll också? Eller är det bara fredagar? 🙂

      21.30 drar vi igång ikväll igen. ????

        Taggad! 🙂

    För att elefanter skall bli tillräckligt ”tuktade” för att bli ”ridädvänliga” krävs tortyrmetoder, eftersom de inte är framavlade som hästar. Därför skulle jag aldrig i livet rida på en elefant.

    Man tuktar inte och tvingar inte hästarna med våld, man har en trygg roll för hästen som den ska vara bekväm med och så kan man gärna leka fram resultat med överdriven positivitet. Lite som med hundar, man visar vägen lugnt och säkert och berömmer i överflöd och tar sig fram en liten bit i taget.

    En häst tar tacksamt emot en trygg ryttare som stöttar och visar rörelser som gör hästen avslappnad och trött. De är vana vid oss sedan de är små och förhoppningsvis associerar de oss med enbart positiva grejer, annars har någon gjort fel på vägen.

    Det finns stora skillnader i djurhållning mellan olika länder. En del länder har bättre djurskydd än andra, en del människor visar större respekt för djurens behov än andra. Alla hästar har det inte dåligt, men en del har det garanterat sämre än andra.

    Jag bodde i många år i ett fint snobbigt bostadsområde i Italien (ej södra) och såg hur många behandlade sina hundar. Flera grannar hade hundar som bodde på balkongen dygnet runt och uträttade sina behov på tidningspapper. Jag vet en familj som skröt om att de gick en promenad med sin stora schäfer en gång i veckan (i koppel i parken nedanför huset, ca 15-20 minuter). Resten av tiden låg den på deras lilla balkong utanför köket.

    Det är bara ett exempel.

    Finns nog många elefanter som har det bättre än en del hästar, och tvärtom. Dålig djurhållning är dålig oavsett art eller land.

      Även i USA är det så med hundar! Vi bodde i ett rum hemma hos en AirBnb-värd och den hunden var aldrig utomhus. Den sov i husses säng och uträttade sina behov på ett sånt där kisskydd på golvet. Det hundlivet måste vara så tråkigt 🙁

        Ja, mer än bara tråkigt. Hundarna mår direkt dåligt både fysiskt och psykiskt av att vara så understimulerade och ha så begränsad rörlighet 🙁

        jaa det ser man också om man tittar på ”dog whisperer”, aldrig någon som går ut med sina hundar. Man blir så chockad, känns aldrig som att man stöter på det här

    Alltså det här inlägget. Blommigt språk är inte Annikas vän. Tror inte hon ens kan definitionen an alla ord. Doften har en romantisk, arabisk, kvinnlig flaska med pondus? WHAT? Flaskans form har inspirerats av en antik amfora som den avbildas i den grek-romerska mytologin? När hon turistade i Hemingways hus i Key West skrev hon att hon aldrig hört talas om Hemingways men att katterna var fina. Vet hon vad den grek-romerska mytologin är ens en gång?
    http://annicaenglund.se/versace-pour-femme-dylan-blue/

      Hahaha ?

    Elefanters ryggar är byggda för att bära vikt underifrån för att orka hålla uppe den tunga kroppsmassan, inte för att bära något på ryggen.

    Det är skillnad på vilda och domesticerade djur. Ett vilt djur är inte domesticerat utan kan vara tränat (alltså en inlärd beteendeförändring) till skillnad från ett domesticerat djur som är fundamentalt förändrat genom avel. Domesticering är en lång process som handlar om att förändra och förädla ett djurs beteende/genetik/morfologi genom selektiv avel. Domesticering av häst har hållit på i vad, kanske 6000 år?

    Hmmmmm även om jag inte håller med Paow helt här så måste jag ändå erkänna att en viss poäng har hon ju.

    Har själv haft hästar och det var en stor sorg avveckla. Men tanken fanns där, är det rätt? Hur bra mår hästarna egentligen.

    Samtidigt gäller detta ALLA djurägare om man ska dra det lite längre ändå. Tex. Katter som inte får gå ut fast de vill, katter som får gå ut fast de inte borde, kaniner i små burar, hundar som inte får röra sig tillräckligt mycket och små eller gamla hundar som får gå på alldeles för långa promenader osv. osv.

    Angående hästar och ridning – ytterst få människor borde rida (eftersom de är för dåliga på det, ärligt talat, det kräver balans och ngn sorts känsla för det) och förmodligen ganska få hästar borde ridas på. Fördelen med att ha ”tama” hästar och djur överhuvudtaget är att man kan ta dem till veterinären om de är halta eller sjuka + avliva dem om det krävs så de slipper lida i onödan.

    Summan är väl att de som är tillräckligt kunniga och lyhörda borde få hålla på med djur – men eftersom många inte inser sina begränsningar/är dumma i huvudet eller allmänt okunniga tycker jag att man egentligen borde lägga ner alltihop… haha.

      Haha fördelen med att ha tama djur är att man kan avliva dem när man inte har råd med veterinärkostnsden eller vården?

        Skulle det vara roligt?

      Vill vara påpeka att kaniner absolut inte behöver sitta i små burar! Tvärtom så mår de fruktansvärt dåligt av det.
      Mina går fritt i lägenheten, typ som innekatter.
      De har en toalåda med hö, gnagleksajer, godisar gömda i lägenheten (så de för utlopp för sitt behov att leta efter mat) och annat.

      Varför folk fått för sig att det är ok att stänga in så aktiva djur i en bur har jag ingen aning om. Man skulle aldrig låsa in en katt i en bur liksom.

        Åh vad glad jag blir!!
        Vi hade också en kanin som skuttade runt lös hemma. Synd att inte alla förstår att de behöver röra sig fritt, springa omkring och göra glädjeskutt.

        Men när du skrev ”man skulle aldrig låsa in en katt i en bur liksom” kom jag att tänka på den här nya ”trenden” att ha valpar i bur. Har träffat flera hundägare som stänger in sina valpar/unghundar i transportburen på natten eller när de lämnar den ensam hemma!! För att få dem rumsrena snabbare och för att de inte ska tugga sönder saker.

        SÅ SJUKT!! Jag googlade detta och japp, det verkar rätt vanligt.

          Detta är väldigt olika på situation förstås, men ofta känner sig valpar tryggare i små utrymmen. Vi har haft några hundar i familjen och nu med den senaste testade vi en ”koja” av tyg som vi har haft med oss överallt. Vi hade med den då vi hämtade honom och sedan dess har han sovit i den eller halvt i den (han är mycket större nu haha) varje natt. De gångerna den inte är utfälld blir han väldigt förvirrad och vet inte var han ska sova. Han vet att det är hans eget krypin och går alltid dit på kvällarna då han blir trött. Däremot har vi aldrig stängt in honom i den!

            Det stämmer att många valpar känner sig trygga i mindre utrymmen, men det är stor skillnad på att kunna välja att sitta där eller vara inspärrad.

            Både Jordbruksverket och Svenska Kennelklubben säger att hunden bur ENDAST är tillåten om dörren är borttagen. (Givetvis undantaget under transport osv men det behöver jag väl inte ens tillägga)

            Och det är den ju inte om man stänger in valpen där över natten…

    Äsch hon bryr sig inte, hon är säkert bara ute efter att provocera Nellie. Annars skulle hon inte ursäkta katt och hundägare… som vi människor begränsar deras frihet genom att dra dem i koppel eller hindra dem från att springa fria.

      Fast som hundägare måste jag inflika att jag inte *hindrar* min hunds frihet, jag förvaltar den snarare. Vi kör koppel tills vi kommer till en plats där han får springa så han inte blir påkörd eller kommer bort och skadar sig. Springa får han göra men där det är säkert för alla att han gör det.

    Jag orkar inte med så inkompetenta människor som Paow. Som en person som arbetar med djurens välfärd så är den här texten som en knytnäve i ansiktet. Om en häst hanteras på rätt sätt av människor som vet hur en häst fungerar så mår den bra och kommer trivas med sin situation. En elefant mår aldrig bra och kommer aldrig någonsin må bra genom att vara underhållning för människor.

    Svår frågeställning.

    Jag skulle säga att generellt mår inget djur bra av att vara instängd. Skillnaden mellan att rida en egen häst och en elefant på någon form av safari är väl annars framförallt att du inte känner till hur väl djuret blir omhändertagen. Jag måste säga att jag ser ungefär på samma sätt att åka iväg och rida elefant i Indien som att rida ngn häst på en solnedgång i Barbados ur justden aspekten.

    Sedan har ju människan domesticerades hästen för ca 4-10 000 år sedan (beroende på vilken källa som används) (hunden i ca 14-15 000 och det är tydligen det djur som enligt vissa källor det första djuret att domesticeras) medan elefanter inte ens räknas som domensticerade utan som ”uppfödd kommersiellt”. De olika djurens respektive livslängd och könsmognad innebär dessutom att människan har kunnat avla på tex häst/hund/katt på ett helt annat sätt än elefanten som blir könsmogen vid 12-14 års ålder och anpassat arterna efter vårat tycke och smak i mycket snabbare takt.

    Gällande delfiner så tror jag att det är svårt att fullständigt domesticera ett djur som lever i en helt annan värld (havet) än vad vi människor (på land).

    Hon glömmer att djurskyddet ser otroligt olika ut över världen och att det inte går att jämföra hästar med elefanter i fråga om domesticering. Hästar är domesticerade och har varit i tusentals år. Ja elefanter har också använts men absolut inte på samma sätt. Hon vill bara provocera fram nåt hos sin pojkväns ex.

    Det jag aldrig förstått mig på, är dressyr till häst. Häst ska gå på snedden, häst ska snurra runt på bakbenen, den ska gå i konstiga gångarter.
    Det… kan väl aldrig vara naturligt för en häst… eller?

      Tänker att det handlar om att lära ett djur med driv kroppskontroll. Min hund kan sitta fint och stå på bakbenen på kommando trots att det inte är direkt naturligt för honom, behövde bara lära honom att hitta balansen. Men han tycker det är kul att lära sig och är motiverad att göra tricks. Sen är jag hästallergiker och kan bara tala för hundar!

      Kan bara tala för min häst, men han fullkomligt älskar att göra skänkelvikningar och öppnor och slutor samt fram- och bakdelsvändningar. Han gör det nästan automatiskt när travarbetet börjar efter uppvärmningen. Samma sak med hoppning, han riktigt kråmar sig efter varje litet skutt 🙂

      Alla övningar som piaff, skänkelvikninh, hoppning, trav, galoppombyten etc är ju rörelser som hästar kan göra naturligt men som vi människor väljer att utnyttja till våra egna intressen. Naturligtvis har olika raser/hästar olika fallenhet för olika övningar.
      Men som fd rid/kör tjej så är min personliga mening att allt som vi nyttjar hästarna till är en vidareutveckling av deras naturliga rörelser. Vi hittar ju inte på något som hästen inte klarar men vi väljer att låta hästen utföra dem i en given ordning.

      Sedan kan man ju ifrågasätta hur rimligt det är att vi gör på det sättet. Men jag ser inte hur maratonkörning, hoppning eller trav skulle vara bättre/sämre än dressyr. Allt handlar snarare om omfattningen och vilka medel vi använder för att få hästen att göra det vi vill.

    Well, vem bryr sig. Som människa är jag överlägsen. Jag tillhör den överlägsna rasen. Jag manipulerar min omgivning för att passa mig. Hästar rider man på, grisar äter man. Det är min vilja och lagen. Vik hädan djur!!! Aaaaaah!

    Hade samma funderingar som liten. Fick till svar att hästen lider om man inte rider på den.. Att hästen måste ridas på för att få den motion den behöver…. lät väldigt konstigt i mina öron, låt hästen springa fritt i en stor hage? Eller får den bara motion av att nån sitter på dens rygg? Japp hästmänniskor är egoistiska och verklighetsfrånvända.

      Problemet är väl att få stall har tillräckligt stora hagar för att alla hästar ska må bra av att springa fritt i en hage. En del hästar uppskattar det absolut, medan en del blir understimulerade av att bara gå i en hage även om den är stor med fria ytor för hästen att springa på. Därför behöver och uppskattar många hästar motion utöver hagvistelse, men det behöver ju nödvändigtvis inte innebära ridning heller 🙂

    The Momster ? är du här?

    Igår skrev du detta i ett svar gällande PCOS: ”Jag hade ingen egen ägglossning tidigare utan fick använda provera var 3e mån för utsättningsblödning för inte riskera cancer i det långa loppet”.
    Skulle du vilja berätta mer? Jag har ingen mens och vet inte om jag har någon ägglossning, har aldrig ens hört om någon cancerrisk i samband med detta ?

    Så om någon för x antal år sen har plågat ett djur så att den till slut lyder människan är det ok? Så om jag plågar/tränar en elefant att kunna bli riden på om x antal år är det ok?

    Diskussionen varför man äter vissa djur men inte andra har ju också pågått länge. Hundar å marsvin är ju käk liksom…

    Tycker att paow glömmer den viktiga detaljen att hästar är domesticerade och faktiskt lever bättre i ”fångenskap” än i det vilda. Elefanter måste tämjas och kan (vad jag vet, rätta mig om jag har fel) leva ett bra liv utan oss människor. De vildhästarna som finns kvar är för många och det är många som dör av svält, för att inte tala om vad som händer om en vildhäst bryter ett ben eller skadar sig på annat sätt. Många hästägare har även bra koll på sina hästars välmående med regelbundna veterinärkollar och liknande

      Vadå bättre i fångenskap? Alla andra djur som inte lever i fångenskap som bryter ett ben då? Så du menar att vi räddar hästarna genom att hålla de i vår fångenskap genom att de kan överleva benbrott?

        Ja det menar jag, vildhästar lever oftast inget vidare liv såvida de inte håller till i ett skyddat område. Hästar mår i regel inte dåligt i fångenskap och att jämföra dem med tämjda djur på cirkus (eller andra kommersiellt uppfödda djur som elefanter som rids på) går inte

      Bryter ett ben eller skadar sig ja visst är det synd om vildhästen, men det är sån naturen är och alltid har varit, starkaste överlever

    OT
    Nu skriver Bella att hon och kidsen är och väljer lördagsgodis. Det var väl typ tio minuter sedan hon sa att hon inte gav barnen socker längre? Eller har jag drömt det?

    Att säga att hästar blir ”bra behandlade” jämför jag som en bonde som säger att ”mina kor blir bra behandlade” när det i själva verket är motsatsen. Ridning = ?

      Kan du se på en hund om den är glad?

        Jag vet where you’re going med din frågeställning.. Skriv vad du vill ha sagt istället för att fiska fram ett vinnande argument för att du ska rättfärdiga ditt/deras beteende.

    Hoppsan! Lång kommentar…

    Hästar i Sverige idag är lika långt ifrån vild-hästarna som hunden är vargen. Vi behandlar de olika för att de ÄR olika. Och det är självklart människans fel. Givetvis! Men det är såhär vi gör och alltid har gjort med djur. (Rätt/fel annan diskussion)

    Hundar går lydnadskurser, agility, u name it.
    Hur lär man dessa detta? Genom träning, uppmuntran. Likadant med hästar.

    Nej, från början är det EJ naturligt att sitta på hästens rygg. Men det ÄR inte den ”naturliga” hästen som står i våra stallar. Den stora ”heta” frågan i Sverige inom ridsporten är ständigt, ständigt, ständigt hur hästar ska hållas för att de ska må så bra som möjligt.

    Visste ni att det i dagens läge går att avgöra om en häst mår bra/sjuk eller är deprimerad? (Källa: SLU)

    Jag kan känna att vi idag har ett ansvar för alla djur vi själva äger. Oavsett om det är en hund, häst, katt – eller varför inte en papegoja i en bur? Vi försöker nog alla göra det bästa för de djur vi älskar, moralen en annan sida på myntet.

    Min häst exempelvis, framavlad i mer än 10 generationer för att kunna prestera inom ”agility”. Hon går ute med hästkompisar på dagarna, hennes tuggbehov (16h per dygn) är väl tillgodosett, hon blir glad och exalterad varje gång vi tränar. Veterinär och tränare finns alltid med i bilden. Någonting som hon inte trivs med, då ska satan veta att hela 700kg häst will let u know.

    Slutnot:
    Nej, det är inte naturligt för hästar att ha människan på ryggen. Lika lite naturligt som det är för vildkatten att bo i lägenhet. Men, det är inte vildkatten vi har i vår lägenhet och det är inte vildhästen vi har i våra hagar.

    Tack för mig!

    Inom hästsport finns det ju mängder av exempel på dålig djurhållning och rent djurplågeri. Vet även de som låter potentiella tävlingshästar gå till slakt för de inte har presterat. När det kommer till ridning generellt vet jag inte riktigt var jag ställer mig men det är något jag själv tänkt på många gånger. Jag red själv som barn och att piska till hästen, sparka med skänklarna (minns ej vad allt kallas) för att hästen ska gå fortare och att rycka till i tyglarna, de hörde till vanligheten bland de vuxna ryttare jag såg. Jag tror att man ser mellan fingrarna åt detta då ryttarna vanligtvis älskar sina hästar något extremt men gör som de själva lärt sig när de kommer till ridning. Ingen tycker det är konstigt och därför ifrågasätts det inte.

    Så tror jag.

    Jag håller med Paow i tankarna om ridning men jag tycker hon får det att låta som att det därför vore okej med elefantridning – two wrong don’t make a right. Sedan är den faktiskt en riktigt korkad kommentar att elefanter inte skulle göra som någon annan vill för att de är ett så smart djur.. Alltså varenda elefant i Thailand har ärr på huvudet från de här redskapen elefantskötarna slår dem med (vet ej vad de kallas men ser ju ut som en mindre lie med spetsigt skaft). Det är ju inte så att elefanterna ”går med på detta”, utan de tvingas till det med våld! Borde höra till allmänbildningen att det går till så. Det vet vi och därför är det aldrig okej att rida på en elefant eller ens besöka elefantparkerna. Besök ett rescue centre om man vill hälsa på en elefant!

    Äntligen kommer Paow med något vettigt.
    Det är sant, hästarna är inte våra att rida på. Det är så sjukt när man tänker på det. :´(

    Här är 5 klipp som är värda att se om hästridning!

    https://www.youtube.com/watch?v=b4GxhmqCqQA&list=PLmIqdlomtuStYJe3oD-NpUxydS3_iOPJq

    Det är gigantisk skillnad. Cirkus säger ju sig själv, de bra djurparkerna är så jäkla bra för det är en genbank som är superviktigt, speciellt nu med allt tjuvjagande och liknande. Största skillnaden mellan att tämja hästar jämfört med tigrar är att hästar först och främst är flockdjur samt herbavorer och kan få sin motion på ett helt annat sätt. Tigrar är ensamlevande karnivorer och kan i princip bara tämjas med riktigt grov misshandel. Jävla besserwisser svar det blev, men det stämmer ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.