Varför Foki är rädd för förlossningen…

Foki:

Ja, om Foki fick se samma film som jag tvingades genomleva på högstadiet så förstår jag hennes känsla..
Att behöva se ett blodigt underliv med ett bebishuvud på väg ut är illa nog, men desto värre var att det här underlivet som såg ut att vilja spricka och dela kvinnan på mitten tillhörde Gudrun Schyman.

Med tanke på hur många ungdomar som tvingats titta på den där filmen genom åren som en del av sexualundervisningen, så är jag nästan förvånad över att det föds några barn överhuvudtaget.
Det är kanske därifrån min ovillighet att skaffa biologiska barn kommer ifrån?
Det finns två filmer som jag blivit mer eller mindre traumatiserad av på ett eller annat vis.
Titanic är den ena.
Gudrun Schymans förlossningsvideo är den andra.

Har du av någon anledning förskonats från denna vätskande video med Gunsan och hennes underliv i huvudrollen – Stort Grattis!
Och om nyfikenheten tagit över så pass mycket nu att du faktiskt vill veta vad det är för video jag pratar om?
Var så god, men kom inte och säg sen  att jag inte varnade dig!
🙂

Handen på hjärtat!
Hur många av er tvingades se den här filmen i skolan?

119 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Nämen herregud!!
    Jag har själv fött barn och tycker det är fantastiskt!
    Men jag är glad att jag inte fick se denna i skolan, då hade jag nog inte haft några barn idag ?

    Nä men skämt och sido, denna film känns kanske lite för mycket? Att visa för barn på högstadiet? Som kanske (förhoppningsvis) inte förlorat oskulden än? ?

      Syftet är kanske att de ska behålla sin oskuld? ? Skämt åsido, tycker det är en väldigt fin och ärlig film om hur det är att föda barn. Det är ju verkligen ingen dans på rosor för de allra flesta. Sen kan man ju ifrågasätta om det är lämpligt att visa för högstadieelever och vad de ska ha för behållning av det.

    Här aldrig sett den filmen i skolan. Såg dock andra äckliga grejer…

    Fick aldrig se den i skolan. Däremot har Gudrun klappat på min gravida mage när jag väntade 1:an. ?

    Haha. Jag håller med om att den kanske inte bör visas för skolelever men den där förlossningen är nog ganska ”enkel”. Jag såg den filmen när jag väntade mitt första barn 2014 (jag var då 22) och blev så himla pepp! Såg igenom de mest ”kritiska” delarna av filmen nu igen och jag blir bara avundsjuk på de som står inför en förlossning snart. Det är så magiskt! Japp gör svinont och allt det där med känslan efteråt är så najs. När mitt första barn (har två) kom ut var det första jag sa ”fy fan vad skönt!” Haha. Innan jag ens öppnade ögonen och mötte min bebis.

    Gah så avundssjuk. Måste börja bearbeta min man efter nr 3.

      Förstår att det är helt magiskt med barn och så, men varför nummer tre? Ni har två? Kompis till syskonet och inte ökad befolkning (ett barn för dig och ett barn för din partner). Helt genuin fråga och på intet sätt menat att skuldbelägga: varför finns behovet för fler barn än så?

        Behov? 2018 är det väl knappast någon som skaffar barn för att man behöver. Man skaffar väl barn för att man vill? Det är lugnt, jag tänker inte skaffa några alls så Felicia kan få ta ur min kvot. 🙂

        Kattis, det är väl ingenting du har att göra med 🙂 det är upp till var och en hur många barn man kan och vill skaffa

          Ajlin: nja alltså kanske inte ett befolkningsbehov, men det finns ju psykologiska behov

          B: nej, det har inte jag att göra med provat förstås, men jag tänkte att en kanske kan fråga här när människor ändå är anonyma och kanske kunde tänka sig att svara.

          Men aja, uppenbarligen inte.

        Men alltså va? Vill hon ha arton barn ska hon väl få ha det utan att ifrågasättas.

          Jaha så vill någon flyga på semester 5 ggr på ett år ska det granskas och kritiseras och personen ska ställas till svars för hur man kan göra något så miljövidrigt, men en person som vill skaffa 18 barn ska inte ifrågasättas över huvudtaget trots att miljöpåverkan och överbefolkning är ett faktum?

          Tycker egentligen inte att miljöfrågan bör drivas på ett individplan men tycker det är dubbelmoral att bloggare som reser mycket (ex. Sandra Beijer, Michaela Forni) får mycket kritik för det i kommentarerna medan jag aldrig sett någon person med många barn (ex. familjen annorlunda) ifrågasättas. (Detta är alltså inte till dig Don Lothario utan allmänt)

          Men jag skriver ju i min fråga att jag inte menar någonting alls mer än att jag är genuint nyfiken! Jag skammar inte, skuldbelägger inte, ifrågasätter inte mer än att jag, som barnfri, undrar hur det känns och hur tankarna går.

          Nu får ni ju ge er…..

          Sen just gällande att ha 18 barn tycker jag nog visst kan ifrågasättas eftersom det är katastrofalt respektlöst mot både barn, system och framförallt miljön.

          Varför kan inte det ifrågasättas?? Det verkar ju helt legitimt att ifrågasätta de som inte vill skaffa barn, av nån märklig anledning.

            Tycker inte det är ok att ifrågasätta ens val av antal barn, oavsett om det är noll eller tjugo. Ingen annan har med det att göra

              Jo för andras barn ska konkurrera om resurser i framtiden för att vissa ska ha 22? Att djurarter kommer utrotas, naturen brännas ner, minoriteter utplånas etc. Det kan visst ifrågasättas eftersom planeten är ALLAS men bara några beter sig som det.

                Jordens resurser skulle räcka till om vi slutade överkonsumera, vi människor klarar oss på ganska lite men få vill leva så.

                  Då är det väl så himla mycket lättare att skaffa ett barn per vuxen och fortsätta leva?

                    Det tycker du, jag tycker att det är himla mycket lättare att sluta överkonsumera.

                      Förövrigt så hade inte jordens resurser ens räckt till om alla valde att bara skaffa ett barn. Så på vems bekostnad är det när du säger ”fortsätta leva”?

                    Då kan jag som inte skaffar några barn fortsätta öveekonsumera istället ??✌

        Kul fraga! Vi som inte har barn far i tid och otid svara pa varför, sa varför ska man inte kunna fraga detta?

          Förstår verkligen inte de upprörda reaktionerna. Det var en helt icke-dömande fråga om hur tankarna går kring viljan att ha ett tredje barn. Antar att människor ändå blev kränkta(?) i brist på ett bättre ord.

          Hur som helst, inte meningen att kasta yxor på folk, vilket jag också tyckte att jag var tydlig med.

          Jättebra fråga, på riktigt!
          Synd bara att ingen verkar vilja svara på den ärligt, med tanke på hur mycket föräldrar det verkar finnas som läser och kommenterar på den här bloggen…

            Jag kan svara på det om det nu är så viktigt. Konstigt bara att ni inte kan klura ut det själva för jag tror svaret är rätt uppenbart för de flesta. Längtan efter barn ligger ju rätt djupt hos de flesta. Det är naturligt att man vill försöka sig och då struntar man nog rent ut sagt i att det bidrar till överbefolkning mm. Jag har själv två barn och vill kanske i framtiden ha en trea. Och det är för att det är det mest magiska jag har varit med om och jag älskar mina barn mer än livet.

              Tack för ditt svar!

              För mig var det inte det minsta uppenbart att fler barn ger ökad lycka, även om jag givetvis förstår att de flesta älskar sina barn mer än livet. Kvantitet är ju inte allt tänkte jag, och eftersom barnen sedan ska växa upp i en kass miljö just för att det ska vara en kvantitet i varje familj. OBS nu innan någon börjar tolka helt fritt igen: såklart älskar föräldrarna alla barn etc och jag vill inte shamea etc etc etc

              Jag/vi är inte dumma i huvudet för att vi frågar.

              Bra att du svarar, och är ärlig med att det handlar om egoism. Lägger ingen värdering i det, men konstaterar att det är intressant.

              Däremot kan du sluta vara dryg, och att dumförklara folk. Det var en artigt ställd fråga, och svaret är inte alls ”uppenbart för de flesta” bara för att det är det för just dig.

          Exakt!

        Om Sveriges ekonomi ska överleva kommande pensionsavgångar så behöver vi föda fler barn. En negativ befolkningstillväxt är inget man eftersträvar.

        //
        Kulturgeografen

          Sveriges (nuvarande) pensionssystem är inte viktigare än jorden och människosläktet som helhet.

          Du får inte mer legitimitet av att du har en viss titel(?) heller.

          Good try though.

            Nej en läkare bör inte uttala sig kring medicinska frågor. Eller en lärare kring kunskapsinhämtning. Good point.

            Vad gäller att föda barn och miljöpåverkan så finns det familjer med tre barn som lämnar mindre ekologiska fotavtryck än familjer med ett barn. Visa gärna hur positivt Kinas enbarnspolitik varit för den globala uppvärmningen.

          Vi kan också öka invandringen, vilket också ger en befolkningstillväxt i vårt land utan att slita på miljön mer med fler människor än vad jorden klarar av. Bara en tanke…

            Absolut! Ännu bättre ut ekonomisk synvinkel.

        Jag hade själv inga syskon och led otroligt av det. Vi ska ha fjärde och sista barnet nu och jag är himla glad för våra barns skull för det. Vår äldsta är bara 5 och han och syrran som är 4 har tjatat om ett syskon till sedan lillebror (2år) kom. Så uppenbarligen lider inte barnen av att ha syskon heller som du verkar antyda i vissa kommentarer.
        För vår del är fler barn mer kärlek, men vi har satt gränsen vid fyra för att vi fysiskt och psykiskt ska orka se till var och en.
        Mer egocentriska föräldrar som har stort behov av egentid (väldigt vanligt i vår generation har jag märkt) har kanske sin gräns vid ett eller två.
        Andra, likt oss, har inget behov av att lämna bort sina barn i tid och otid och hinner därmed att uppmärksamma och uppfostra fler barn.

          Är ditt svar till mig?

          Om så är fallet så antyder jag inte alls att det är dåligt för barn att ha syskon… jag raljerade i ett svar som handlade om 18 barn (givetvis en överdrift). Om ni skulle vara himla vänliga att inte tolka mina svar som att jag skrivit att jag förespråkar apartheid så skulle jag bli väldigt tacksam. Jag är INTE ute efter att vara taskig här.

          Det handlar inte om att ha tid eller liknande till barnen, frågan handlar om varifrån det behovet kommer ifrån att skaffa fler än två när vi vet hur människan påverkar klimatet. Jag säger inte att en enda av er fler-än-två-barns-föräldrar suger för att ni har fler än två barn.

          Du är ju däremot sådär halvtrevlig i ditt svar där du kastar iväg en känga till ett- och tvåbarnsföräldrarna, som att de stannar vid färre barn för att de inte har tid/vilja till sina barn?

          Tråkigt att du led så av att vara ensambarn, jag gjorde det inte det minsta. Hade många vänner och en mamma som -hör och häpna- tyckte om att hänga med mig men ändå inte skaffade fler kiddos.

            Hur är jag otrevlig mot en- och tvåbarnsföräldrar? Det är ju sant att många inte orkar med fler än ett eller två barn?! Jag lägger ingen värdering i det.
            Sedan har jag vänner som jag ”känt” sedan jag var 6månader och fortfarande umgås med, bokstavligt talat ”hela livet” men det ersätter inte syskon. Det ersätter inte att jag kommer vara själv i sorgen efter mina föräldrar en dag osv.
            Du kan inte applicera DINA åsikter och erfarenheter på alla andra. Det framgår tydligt i dina svar att du ser ner på föräldrar som skaffar fler än två barn, det går inte linda in det i ”menar inget illa” när du upprepat talar om att det förstör världen.
            Och näe, jag är inte så miljöparanoid så att det hindrar mig i min högst egoistiska önskan om att få flera barn att älska och uppfostra till trevliga medmänniskor. Det behövs fler sådana i världen ??

    Vi såg då ingen förlossningsfilm alls under varken högstadiet eller gymnasiet. Vi fick titta på en kondom och vår lärare höll på att skämmas ihjäl bara av det…

    Jag har fött ett barn och tagit emot ett barn (som ssk på akuten får man allt från snoriga näsor till pågående förlossningar). Den förlossningen gick snabbt och det var väldigt häftigt att se från andra sidan hur det verkligen ser ut när barnet föds. Tack och lov var förlossningen okomplicerad och allt gick bra för både mamma och barn! Inte ens en skråma fick hon trots att det var första barnet!

    Japp!

    Denna filmen fick mig bestämt att hålla fast vid min övertygelse om att min son ska vara ett ensambarn. 😉

    Jag hade inte velat se den här filmen som tonåring men efter att ha fött tre barn och väntar det fjärde om sju veckor så tycker jag att det är en fin film.

    Mina förlossningar har gått galet fort och trean är född i bilen för då hann vi inte in.
    Jag föder hellre barn alla dar i veckan om jag slapp smärtan i hela kroppen och allt det jobbiga runt att vara gravid i nio månader.

    Jag blir peppad av filmen och längtar tills det är dax för oss igen!

      Lycka till!! ? Fick 2an för snart 8 veckor sedan. Att föda barn är smärtsamt men så jävla coolt!

      Jag födde mitt första barn för exakt ett år sedan på Lördag. Tyckte också att det var en fin film <3
      Men hade jag varit en högstadieelev så hade jag nog inte blivit blöt i ögan av den…iaf inte av samma anledning.

    Fick inte se filmen i skolan men sökte aktivt upp den när jag var gravid. Så sjukt starkt och vågar att ha gjort filmen! Kvinnor som föder barn är mäktigt, jag personligen ser inget äckligt i det.

      Ja, att föda barn (2) är det absolut häftigaste jag gjort, och skulle kunna göra om själva födandet flera gånger om (ska dock inte ha fler barn..). Tänker ofta på på superbarnmorskan Ina May Gaskins ord (läs hennes Guide to Childbirth):
      “There is no other organ quite like the uterus. If men had such an organ they would brag about it. So should we.”

    Fick inte se den. Tänker nog INTE se den nu, har förvisso redan klämt ut en och det gick super, men ska klämma ut en till om ca 35 dagar. Dumt att skrämma upp mig själv (som att kolla på Titanic när man ska ut och åka färja).
    Däremot fick vi se en förlossningsfilm under ssk-utbildningen, kommer inte ihåg hur ingående den var. Kommer däremot ihåg att jag grinade. Och jag gillar inte ens barn…

      Den här filmen är inte skrämmande på något sätt. Det är en by the book drömförlossning.

        Jag håller med. Den ser enkel ut. Och hon är så lugn! Ser inte det skrämmande i den. Eller jo för unga tjejer kan det så klart vara det. Men för er som ska föda barn så ska ni inte bli skrämda av den.

    Denna film är ju en drömförlossning.

    Kanske skulle man växla lite med Margaux förlossningsfilm ?

    UT men alltså Blondinbellas senaste inlägg? Hon har en supervecka framför sig, kommer snart kunna flyga privatjet.. och slutklämmen..en fantastisk vecka med alla TÅRTBITAR! KUL!!!

    ???? skojar hon eller?

      Gick just in och läste. Hon vaknade kl 5, hängde på låset på Sturebadet och sprang en halvtimme innan hon mötte upp Pingis. Och sen resten av inlägget på det… De byter till varannanvecka-upplägg efter sommaren och Bella vet inte om det blir det eller privatjet som kommer först. Yikes.

    Förstår inte ens hur det är möjligt att bli traumatiserad av denna film. Gudrun är urlugn och förlossningen helt problemfri… Fin film!

    Men vi fick inte se denna i skolan. Dock fick vi se en mindre grafisk film om hur ett barn blir till och föds när jag gick åk 5. En film som också spelades in på 70-talet.

      Visst är hon lugn och de är en fin film, absolut!!
      Det tycker jag med (30 år och mamma)

      Men hah tvivlar på att 14-åriga jag tyckt samma

        Hehe, när jag var 14 hade jag redan 100 koll så jag kanske är partisk i mitt oförstående. MEN en förlossning är det mest naturliga som finns och det häpnar mig att föräldrar inte pratar med sina barn om det från en ung ålder. Jag lärde mig det mesta redan innan skolåldern (vi hade stor hjälp av en föda barn-bok och barnets första år-bok).

          Fast människans förlossning är ganska onaturlig jämfört med andra djur. Ett av priserna vi får betala för att gå upprätt är just mycket svårare förlossningar, något som delvis kompenseras av vårt intellekt och sociala struktur att ta hand om varann. En annan teori är att förlossningar blev svåra i takt med att människan blev jordbrukare men den moderna människans förlossningsprocess är varjen naturlig eller sund.
          Kanske är det någon rest från ap- eller jägarstadiet som hänger kvar hos mig och gör att jag alltid tyckt förlossningar var oförklarligt onaturliga och helt otänkbara föf mig 🙂

            Människans förlossningar blev ’onaturliga’ när läkare (läs män) skulle ha födande kvinnor att ’uppföra sig’: ligga på rygg (den absolut minst naturliga ställningen), ligga still och hålla käften.

      Som 10-åring som inte vet eller sett någon förlossning förr så kan detta visst vara ”traumatiserande”. Fick också se en ”lugn” förlossningsvideo i den åldern och tänkte att jag kommer aldrig skaffa barn. Här sitter jag idag och gravid med nr 2 🙂 Om nästa förlossning blir som den med Gudrun- videon vore det fantastiskt.

        Eller hur. Precis som msn kan bara för ung för att se sex på film kan man vara för ung för att se en förlosdnibgsvideo. I synnerhet i skolan där man inte bara kan gå därifrån.

    Vi fick inte se den, däremot en tecknad film om sex i trean.

      Åh någon mer som är traumatiserad på samma sätt som jag! Vet inte om vi gick i tvåan eller trean, men att som så liten se en tecknad säng skaka och få en beskrivning om vad som sker fick alla i hela klassen att skrika EEEEWW!

      Vet inte om det var bra eller dåligt dock, har förstått att det blir mytomspunnet för många barn, en hemlighet som ska föras vidare i tysthet och som många inte tror på (minns fortfarande att jag inte trodde att det var sant), för vi pratade inte så mycket om det i klassen sen, det blev bara ”jaha”

        Vi fick se ett par tecknade/animerade filmer om kroppen/biologi. Inte bara om sex och hur barn kommer till utan även vad som händer vid tex en virusinfektion..

        Introt till dessa filmer var en sång som typ gick: ”livet, livet, livet, livet”
        Måste va fler än jag som fick se dessa filmer?

          Det gick på TV också! Jag minns bara avsnittet om en tjej med influensa dock, hur immunförsvaret fungerar. Brorsan letade upp programmet igen för några år sedan men jag minns inte vad det var/vad det kom ifrån. Tror att det kanske var franskt från början?

          En cellsam historia ?

          https://youtu.be/kbNSMWrM4bw

          Den sätter sig på hjärnan dock….

      Vi fick också se en tecknad film om det i typ trean. Det var två barn och en badanka som frågade sina föräldrar massor och tittade på(?!) när föräldrarna gjorde det. Jag har till och med för mig att barnen skrattandes sjöng ”mamma o pappa knullar” ??

        WTF?

    Fick inte se den.

    Dock fick vi se en regelrätt porrfilm med Lolo Ferrari och någon snubbe med ”världens längsta k*k”. Någon annan med samma erfarenhet…? ?

      WTF ?!

      Vi fick se en förlossningsvideo, dock inte denna med Gudrun.

      Sen fick också se en film som nästan måste klassas som en regelrätt porrfilm. Det var en film med lite handling där man fick se hela samlaget, alltså penis in i vagina. Ganska sjukt har jag förstått i efterhand då inte många delar denna erfarenhet?

        Haha eller hur!
        Detta var på högstadiet, 8:an tror jag, och vår icke särskilt pryda biologi-tant la fram det som en självklarhet att det ingick i läroplanen för samtliga att se porr på sexualkunskapen. ?

        Minns att hon försökte förmedla hur orealistiska porrfilmer kunde vara, både med tanke på de extrema storlekarna på kroppsdelarna samt hur själva samlaget gick till.
        De låg på en solstol och han tog henne på sidan bakifrån, och de var helt oengagerade och typ småpratade om väder och vind samtidigt. ?

          Alltså, hade det varit idag hade hon blivit avskedad. När var det här? Har hört andra som också blivit visade porr i skolan. Sjukt.

      Vi fick se Regina Lunds kärlekens språk. När man var tolv var den riktigt porrig. Såg om den i vuxen ålder med en klasskompis och jag tycker fortfarande att den är för grov för att se i den åldern

      Vi hade också en störd lärare som visade oss förlossningsfilm i 8an (då kanske man behöver lära sig annat om kroppen och känslor…) samt att han visade oss porrtidningar och att killarna fick ställa anonyma frågor på lappar till tjejerna. Som vi inte alls var så sugna på. Typ ”är det skönt med stringtrosor?” ”Gillar tjejer att suga kuk?” ”Varför ska tjejer vara då äckliga och prata om mens?”
      Önskar att sexualundervisningen kunde få utföras av proffs från tex ungdomsmottagningar eller RFSU. Som inte tycker det är pinsamt, är uppdaterade och kan sin sak.

    OT, men Bella verkar typ manisk? Hennes senaste inlägg är helt skruvade?

    Är typ rädd för hennes fanatiska tårtbitsoptimering.

      Känns fel att sitta och hobby-diagnostisera folk, men jag har tänkt länge att hon verkar vara manisk. Väldigt hög liksom, tar snabba beslut kring exakt allting, ofta stora beslut. En övertro på sig själv som är makalös.

      Narcissist?

        Narcissist tror jag dock inte att hon är. Folk verkar inte ha riktigt koll på vad det ordet innebär utan slänger det lite hur som helst omkring sig.

    Fick inte se den i skolan. Synd om den fortfarande visas… eftersom att det finns otroligt fina & stärkande bättre förlossningsvideos. Varför visa en från 70-talet? Weird….

      Detta är väl absolut en fin och stärkande förlossningsvideo? Är ju en drömförlossning! Den blir ju inte dålig bara för att den har några år på nacken.

    Jag har inte sett någon förlossningsfilm med flit! Om allt går som det ska så föder jag mitt första barn i början av maj och jag tror att det bara kommer att skrämma upp mig.

    Jag tror att vi såg någon förlossningsfilm i skolan, men kommer inte ihåg riktigt så jag antar att just den inte var så traumatiserande…

      Tror verkligen inte du hade blivit annat än styrkt av att kolla på ovan förlossningsvideo. Den var superfin och fick nästan mig som inte vill ha barn att ändra mig.

      Jag gillar (skratta inte) Kourtney Kardashians förlossningsvideo. Hon är så lugn och verkar inte ha ont alls. Man blir faktiskt mindre rädd av den.

    Jag fick se den! Men kan inte säga att det avskräckte mig nämnvärt eftersom jag älskat att föda barn och i vår ska göra det igen.

    Däremot hade jag en lång föreläsning för min partner att han INTE fick sjunga ”Vem kan segla för utan vind” som Gudruns x-make gjorde…

      Haha, bästa förlossningsbrevet:
      1) sjung INTE ’vem kan segla’!

    Jodå, den fick vi se på högstadiet… och fortf barnlös vid 36 års ålder ??

    Kan vi sluta använda orden trauma och traumatiserande så himla vidlyftigt? Att tycka något är obehagligt/äckligt/läskigt är INTE ett trauma.

      Tack, håller verkligen med dig!

    Har inga barn och vill inte ha heller (26 år och gift) men den här filmen får mig nästan att ändra mig. Förstår inte hur den här filmen kan vara tramautiserande? Inte för en ungdom och verkligen inte för en vuxen människa. Superfin förlossning, grät t.o.m lite när lillen tittade ut :’)

      Hur kan det vara svårt att förstå att alla är olika känsliga? En del tål inte att kolla på detta, medans andra inte har något problem med det alls. Jag får tex panik bara av tanken på ett blodprov, medans en del inte har några problem med det överhuvudtaget. Vi är olika. Det är ganska bra att ha förståelse och respektera det. 🙂

      En del vill inte kolla på videos alls, kanske föredrar att höra berättelser utan bild. Problemet med att visa sånt i skolan är att man inte kan välja själv eller känner att man kan gå därifrån om det är obehagligt, eftersom man är van vid att undervisning är obligatorisk.

    Varför gör du en grej av att det skulle vara så hemskt att det specifikt är gudrun i filmen? Som att hon gör det extra illa? Fattar inte.

      Det var nog ett skämt 😉

        Och ett mycket dåligt skämt.

    Fick inte se den men såg den nu och det slog mig vilken lätt drömförlossning. Jag har så jävla ont att jag gråter och har panikångest vid 3cm och MÅSTE få eda. Sen går det rätt bra. Men att ”bara andas” funkar inte för mig. Jag svimmade av smärtan med första barnet, ändå väntar jag nummer 4 nu. Förlossningarna är ändå det häftigaste jag varit med om i hela mitt liv, trots smärtan. Jag är avis på alla som är nära att få föda ? Nu vet jag att detta är vår sista för att vi ska hinna med alla, men kommer sakna kicken av att föda barn ?

      Personer som får en ”kick” av att föda barn har jag aldrig förstått mig på.

        Adrenalinkick, kärlekskick, självförtroendekick, allt möjligt på samma gång. Att fixa en så pass påfrestande grej som att föda barn med alla olika hormoner i överflöd samtidigt och sedan få träffa sitt barn för första gången är helt enkelt det mäktigaste jag varit med om ?

    Vi fick inte se den filmen i skolan, vår sexualundervisning gick ut på grupparbete utan lärare vilket resulterade i att grabbarna köpte porrtidningar, klippte ut bilderna och satte upp på plakat mitt i skolbiblioteket. Hade det hänt idag hade det blivit ramaskri, jag är fortfarande förvånad över att de tillät grova porrbilder på första parkett i högstadiet.

    Däremot har jag sett andra filmer av ren nyfikenhet, under många år sa jag ”aldrig!” till barn och detta förmodligen på grund av förlossningsfilmerna och deras detaljer. Men så fort vi bestämde oss för att få barn och blev gravid släppte rädslan på något märkligt vis. Det blev självklart för mig att ha en normal förlossning och att allt skulle gå bra och helst med så lite bedövning som möjligt. Jag kände mig otroligt målmedveten och harmonisk inför förlossningen.

    Men nu blir det tyvärr ett planerat snitt den 15/2 för mig och jag känner mig både förbannad och snuvad på upplevelsen. Jag är mer orolig nu, och jag misstänker att det beror på kontrollförlusten. Det är inte jag som styr längre utan får bara följa med i andras beslut. Men jag känner en stor sorg över att missa en så otrolig häftig upplevelse som en förlossning ändå är.

    Men jag får trösta mig med att camcam förhoppningsvis har hunnit byta bloggplatform under dagen tills jag kommer upp på avdelningen igen, så jag får något spännande att läsa när dottern ligger hos pappa och jag väntar på att få tillbaka rörligheten i benen igen. ?

    Fin video tycker jag! Med 39 år på nacken – inte illa. Jag hade inte sett att det var Gudrun om du inte sagt det.

    Såg inte filmen i skolan. Faktum är att jag minns ytterst lite av sexualundervisningen. Om vi ens hade nån?

    Bttre de visade abortfilmer och lungcancer filmer i skolan så ungarna avhåller sig från sex och cigg läääänge

    Tipset är att kolla igenom alla säsonger av typ ”En unge i minuten”, ”One born every minute” osv. Då får man bra info om kritiska problem vid vissa förlossningar men man ser att överlag går de flesta förlossningarna bra. Tyckte jag var kanon!

    Min knodd blir en månad idag. 48 timmar förlossning. Öppen 10cm i fem timmar. Ingen epidural. Panikskrek sista tre timmarna. Läkaren ville avsluta med sugklocka men jag skrek att jag fullkomligen vägrade. Akut kejsarsnitt och ut kom en stadig herre på 4500g som låg med pannan uppåt. Tacka min Gud att jag vägrade sugklocka för jag hade troligen spruckit från Ystad till Haparanda.

    Jag förlorade massa blod och fick nytt blod direkt. Hade svinont. Har fortfarande ont.

    Men… jag gav ändå min förlossning betyg 9/10 för all personal uppe på både förlossning och BB var HELT JÄVLA FANTASTISK. (Alla förutom den manliga läkaren då.)

    Så… även om där finns mycket som kan gå fel… kan det i slutändan ändå bli en bra upplevelse!

    Fyfan, det är det värsta jag sett :S

    Relevant information där i början ”pappan är med och stöttar, men han har ryggskott”.

    Inte sett filmen och tänker inte trycka på play. Mår illa av allt som rör förlossning typ, tycker det är fruktansvärt äckligt och kommer med största sannolikhet inte vara med om någon själv???

    Däremot hade jag en period (superkonstigt när jag tycker det är så äckligt) när jag kollade på klipp på Youtube samt läste förlossningsberättelser om hur det var att inte hinna till sjukhuset?

    såg inte filmen på gymnasiet men kollade nu. den är fantastisk!! vad skulle vara äckligt? alla har ju någon gång blivit födda, så oavsett om man vill eller kan föda barn borde man se den!

    när jag födde barn tänkte jag på hur konstigt det är att man inte har sett det förut. jag tänker förr i tiden hade man säkert hjälpt sin mamma, moster, storasyster eller nån att föda och visste lite hur det gick till. det är ju en fantastisk sak, men såklart även läskig med alla risker. men liksom, ett liv blir till?!?!? sååå sjukt att vi kan bara göra det sådär.

      Fast bara för att man själv blivit född måste man inte tycka att det känns lugnt at se det här. Man har ju liksom inte valt att bli född och har väl inte ens egna minnen av sin födsel?

        Nej, exakt! Ungefär som argumentet att man inte får ogilla barn ”för man har ju själv varit barn”. No shit, Sherlock.

      Dagens präktigaste kommentar ?

    Härlig socialrealism från 70-talet. Jag kan tycka att det är ganska befriande med rak och ärlig information om hur det går till, sedan får man ju göra en utvärdering i vilken ålder den är lämplig att visa (högstadiet kan jag tro). Tänk vad bra för alla tonåringar som börjar spritta av sexlust att få se mer konkret vad ett oskyddat samlag kan resultera i. De flesta av oss lyckas väl komma över ”traumat” till den ålder då barnafödande är aktuellt. Mer sexualundervisning till ungdomarna säger jag! Naturligtvis under kunnig pedagogisk handledning.

    Så glad att jag fick mens idag efter att ha sett denna videon…

    Min 3- och 4-åring har sett den här filmen. Det är en riktigt bra utbildningsfilm för hur förlossningar går till när inga komplikationer alls tillstöter. Den förberedelse hon får dock och det faktum att hon har personal hos sig hela tiden är inget som idag sker tyvärr (jag fick det pga förlossningsrädsla från förlossning nummer 1 som på riktigt var ett trauma). Jag skulle kunna föda tusentals barn om förlossningar alltid såg ut som denna ??

    Hade missat helt att denna film ens existerade, fram tills jag såg avsnittet i renées brygga hon medverkade i.
    Googlade lite snabbt och fick ångra mig bittert, sitter nämligen gravid i vecka 30….
    Då har jag gått igenom en förlossningen redan men hade ändå ingen aning hur fruktansvärd processen faktiskt var/ser ut haha.

    Jag tror inte vi fick se någon förlossningsfilm eller ”sexfilm” i högstadiet i början av 2000-talet. Jag kan dock minnas att vi hade diskussioner i klassen om typ dilemman i förhållanden och en temadag om relationer och sex – det satte inga dåliga spår alls hehe. 😀 Kan även tydligt komma ihåg en kortfilm om våld i nära relationer som vi fick se, Vexator: https://www.youtube.com/watch?v=HCv9PYRIFjU

      Jag är född i början på 80-talet – vi såg den här filmen, ngn sexfilm och så fick vi trä på kondomer på gurkor…våld i nära relationer hade ingen hört talas om när jag gick i skolan (typ)!
      Tur att saker förändras!

    Kan inte komma ihåg att jag har sett denna… men jag har fött ett barn. ? Min förlossning kändes dock mycket mer turbulent än på filmen, trots att min var en snabb och komplikationsfri. Gudrun verkar ju hur cool som helst i jämförelse med hur jag var.

    Kommer inte ihåg om vi såg denna film eller inte. Vi såg en förlossningsfilm tror jag, men minns det inte så väl, så det kan ju inte ha varit en så jobbig upplevelse. Det som däremot VAR otroligt obehagligt var att vi fick se prov på lite olika slags porr (stillbilder). T ex på tidelag. Bilden på tjejen som står på alla fyra och blir påsatt av en hund är för evigt inpräntad i min hjärna. Jag gick högstadiet på 90-talet.

    Haha bara jag som började gråta för att jag tycker filmen är så fin? Har själv tre barn och förlossningarna är så himla mäktiga upplevelser! Kände tillochmed lättnaden när bebisen kom upp på bröstet i filmen haha

    Tittar på den nu, aldrig sett förut. Åh blir så himla sugen på att föda igen, det var verkligen det häftigaste jag någonsin varit med om och det allra vackraste. Dock var min förlossning (har varit med om en) otroligt smärtsam pga igångsatt och panikångest för ingen information från barnmorskan om varför det kom in mer personal… Men jag vill göra det igen och igen och igen!! ?❤️ Men nästa gång med en annan barnmorska.

    Det är ju såhär en vanlig förlossning oftast går till. Varför äcklas av det? Tycker det är att gå i motvind i jämställdhetens tecken, att säga att det är äckligt. Det är liksom inte speciellt glamoröst att föda barn? Man ligger där med sin håriga mutta i vädret, men inte tänker man på det, för det gör så JÄVLA ONT. Hylla istället för att sprida avsmak. Den där jävla smärtan ska förhöjas! inte förminskas. Sen fattar väl jag att det inte är förlossningen i sig, som ni kanske tycker är ääääääcklig, men kom igen, detta är ju ännu en slags förminskning av den kvinnliga kroppen. MVH MORALTANT

    VI fick se den!
    Minns än idag att jag blev sjukt provocerad av texten i början där det stod ”hon ska föda barn men han har ryggskott” – och sa typ ”vem fan bryr sig om att han har ryggskott” och då fick jag minsann kvarsittning pga svordom?

    Jag tycker, med handen på hjärtat, att det här enbart är fantastiskt. Så jäkla häftigt vad vi kvinnor kan göra med våra kroppar. Det är kanske naivt, men jag är inte ens lite rädd för att föda barn i framtiden, tvärt om så längtar jag. Synd, tycker jag, att lägga fram det som om det vore något äckligt…

    Alltså jag fattar verkligen varför folk tycker filmen är jättefin och stärkande och allt möjligt, och en del av mig kan också se det. Men en annan del av mig mår så fruktansvärt dåligt av den, kan inte tänka mig något värre än att vara gravid eller få barn. Vet inte vad det är, men mår fruktansvärt illa och får mycket ångest över att bara tänka på det. Försöker lära mig så mycket jag kan om det för att stötta min kompis som snart ska ha barn och som inte har partner eller familj inblandade, men herregud. Förstår inte varför man inte kan få må dåligt över att se en film som den här, hur naturligt och fantastiskt det än är med barnafödsel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.