Tre små enkla frågor

Jag har tre små enkla frågor efter att ha läst lite på Magdalena Graafs blogg.

1. Har hon medvetet färgkoordinerat sin bh med sina strumpor?
Det är FAN överkurs! Att matcha bh och trosor är ju mer standard sen gammalt men bh och strumpor – imponerande! Frågan är vad man har för trosor till den här kombon? Svarta? Eller kanske inga alls? Lite som Kalle Anka. Tröja med inga byxor?
2. Föreställer hennes ljusstakar förgyllda tuppben?
2.5.
Inser att jag egentligen bara hade två frågor men eftersom jag redan är igång här så ska jag hitta på en till…

Så..
3. Stämmer det här?
Jag skulle älska att flaskborsta mitt egna underliv framför att behöva klättra upp i en gynekologstol men bara om det är tillförlitligt. Någon av er som gjort detta?

132 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jepp. Fick den hemskickat utan att ens ha beställt utan landstinget skickade hem kitet eftersom det var dags för det årliga cellprovet. Vispelivisp och swisch ner i postlådan.

  Svara

   Vad bra! Var i landet bor du? (tänker om det bara är vissa landsting som gör så…)

   Svara

    Uppsala län

    Svara

     Jag fick en vanlig kallelse, bor också i Uppsala 😮 iofs kanske de vill att man kommer in första gången.

     Svara

   Jag bor i Uppsala län och fick DIY test förra gången men den här gången måste jag ta mig till kliniken…. Lite trist, så bekvämt med DIY.

   Svara

   Men hur vet man att man tar rätt?? De skrapar ju med borsten en liten bit in i tappen, hur vet man att man tagit rätt? Men antar att det är hyfsat tillförlitligt annars hade man väl inte gjort det, men hade aldrig vågat själv! Hade aldrig vågat lita på resultatet..

   Svara

  Nummer tre stämmer! Det har ökat andelen genomförda cellprovtagningar stort då folk gärna drar sig för att lägga sig i en gynstol. Tycker det är en superbra lösning för att få upp screeningantalet! Mvh barnmorska

  Svara

   Vet du om det gäller i alla landsting eller bara vissa?

   Svara

   Men kan man lita på det testet?
   Sist jag tog prov grävde läkaren i en kvart och fick sedan hämta kollega för att få tag på ’provmateria’ – lagom kul och hade gärna skött det själv i stället, men alltså hur vet man då att man vispat rätt?

   Svara

    Var det verkligen ett vanligt cellprov då? För det är ju barnmorskorna som gör det om det inte var i samband med ett gynekologbesök alltså. Sen är allt de gör att borsta lite. Om det var uppföljning för cellförändringar är det dock lite svårare eftersom de ska ”knipsa av”’en bit 🙂

    Svara

    Låter som en mardrömsupplevelse det där! Men jag funderar på samma sak som du. Är det inte viktigt att man kommer in i livmodermunnen och ”vispar” på rätt ställe? Att peta lite på slidväggen lär väl inte ge något tillförlitligt resultat tänker jag, det är ju inte där man utvecklar livmoderhalscancer. Tror inte att jag hade litat på att jag prickat rätt med vispen på egen hand… 🙈

    Svara

   Tack för upplysningen Kristina! Vet du om man kan be om detta? Jag har endometrios och behöver i princip drogas ner för att kunna genomföra cellprov då det innebär enorm smärta för mig. Såååå underbart med ett alternativ som kanske inte behöver innebära förvärrad smärta i en vecka 😊

   Svara

  Yes det finns sådant kit. Skickas oftast ut till äldre kvinnor som är sämre på att gå på sina cellprovtagningar. Givetvis tillförlitligt. Du följer ju instruktionerna 🙂 sen går jag personligen hellre till en barnmorska. Snabbt och smärtfritt och känns mer betryggande. Sen kan de ju ”se” också 🙂

  Svara

  Men… cellprov… då knipsar de väl av en bit? Det räcker ju inte med att ta lite Sekret? Eller?

  Svara

   Förts för det ett toppsprov. Om det visar på cellförändringar så knipsar man av en bit för att följa upp mer noggrant.

   Svara

   Nej de knipsar väl inte av något när man går på en vanlig cellprovstagning 🤔

   Svara

    Har bara varit en gång och dom knipsade av en bit! Visste inte att man gjorde så, så jag blev jättechockad när det hände 😂

    Svara

   Nej, jag har i alla fall aldrig blivit knipsad.

   Svara

   När man ”knipsar” heter det att man tar en biopsi! Vid ett cellprov skrapar man liksom bara bort celler från ytan.

   Svara

    Om de ser att något ser konstigt ut kan de knipsa för att få ett tillförlitligt resultat. Därför vill jag uppmana alla att gå till barnmorska, de tittar också på hur det ser ut. Jag hade ett område på tappen som såg konstigt ut och då kunde de titta extra på det. Det kunde ju missats om jag skulle suttit och vevat i blindo.

    Svara

  Ja om tre stämmer vore det fantastiskt! Någon som vet var man kan beställa??

  Svara

  Stämmer. Jag var en av testpersonerna för några år sedan när det skulle utvärderads dvs jag borstade och sedan jämfördes det med ett prov läkaren tog samma dag.

  Tycker det är kanon att det verkar fungera. 😊👍

  Svara

   Oj! Jag har alltid tänkt mig dig som en 56-årig man… 🙂

   Svara

    På grund av besserwisser attityden eller? hahahha

    Svara

     Besserwisser så tillvida att jag inte döljer att jag har bred kunskapsbasis? 😉

     Tråkigt att man lätt antar att någon som står på sig antas vara en man och att kvinnor inte gör det. Lite sorglig syn på samhället kan jag tycka. 🙁

     Svara

     Fast man kan faktiskt stå på sig utan att anses vara en besserwisser, TRH. Spelar då ingen roll om du är en man eller kvinna.

     Tycker också att du oftast framstår som en besserwisser men tycker å andra sidan också att det är kul att diskutera med dig och ibland lära sig något av dina kommentarer.

     Svara

    Jag har varit väldigt tydlig med att jag är en kvinna. 😊

    Varför antog du jag är en man?

    Svara

    Har alltid tänkt att TRH är en kvinna. Om än en ganska ovanlig kvinna 😊 om du läser detta TRH, hoppas du har en bra dag, tycker om att läsa dina tankar och funderingar.

    Svara

     Tack och tack detsamma. 😘🌸

     Svara

   OMG OMG OMG the real hmm är en kvinna?!?! 🙀🙀 inget kan chocka mig mer idag!

   Svara

  Ljusstakarna var ju inte så ”trevliga” eller?

  Svara

   Finns på hemtex. Jag trodde de skojade

   Svara

    Skitroliga ju, glad påsk liksom!

    Svara

  Haha är det bara jag som älskar att gå till gynekologen? Min är bara bäst, bävar för när han ska gå i pension, vilket säkert blir om några år 😐

  Svara

   Haha vad är det du älskar? Gynekologen som person eller att ligga där i stolen? Jag har inga jätteproblem med att gå till gynekologen men tycker inte det är kul heller.. haha!

   Svara

   Oj älskar hahaha😂 jag har aldrig varit där…vet att det är bra att gå dit men vill verkligen inte. Vet dock att jag måste nån gång…😣😨

   Svara

   Han som person förstås. Och det i sin tur gör att det inte blir någon jobbig upplevelse. Tror 90% av mina kompisar också går till honom 😂

   Svara

    Heter han möjligtvis Stein?

    Svara

  Nej, de ”vispar” bara första gången, om man behöver komma tillbaka en andra gång så knipsar de. Men inget knips första gången vad jag vet. Sen kanske det är undantag om man haft cellförändringar innan, det vet jag inte.

  Svara

   Nähä du. Jag har gjort cellprov två gånger, 2011 och2014, och blivit knipsad båda gångerna. Bor i Stockholms län.

   Svara

    Jag blev också knipsad alla gånger jag gjorde cellprov i USA… AJ!

    Svara

     Va?? Har du bott i USA?? hehe

     Svara

      Ja, det var ett tag sen jag skrev om det så jag funderar på att lägga ut ett kollage med 200 bilder så att ni inte glömmer bort det. =)

      Svara

    Då kanske det är för att du gjorde det för några år sedan. Jag tog mitt första 2017 och då vispade de bara runt och knipsade inget. De kanske har ändrat det nu då. Tänker att man inte kan knipsa sig själv med ett kit… Låter lite väl överkurs.

    Svara

    Jag har då aldrig blivit knipsad, har gått på alla jag blivit kallad till sen typ 2008…

    Svara

   Jag har hört att provet ska göras om och att det är HPV-virus som ska kollas eftersom det är den största orsaken till cellförändringar.

   Svara

  Men hur vet man att man kommer åt rätt? Lilla borsten ska väl in i livmodertappen och borsta runt ett varv, känns svårt att få till det rätt om man ska göra på sig själv.

  Svara

   Det kanske kan bli ett projekt för fredagsmyset? Lite vin och ett cellprov? 😉

   Svara

   nä men inte IN väl? Det är väl utanpå livmodertappen man ska topsa? Vete fan om jag ens hade hittat in i livmodertappen.. 😀

   Svara

    Nej utanpå livmodertappen. Inte in där och rota!

    Svara

    Jo, man ska in i öppningen också!

    Svara

  Ljusstakarna är nån fågels ben, kalkon skulle jag tro. 🦃
  Fula som fan, men originellare än en klong. 😄

  Svara

  Älskar ljusstakarna! Och den lilla gyllene apan som hänger i hennes vardagsrum.

  Svara

  Bara du.
  Skrattade åt ditt inlägg iaf 😀

  Svara

   Till karin. Varför blir det jämt fel när man svarar

   Svara

    Fick du ”du svarar för snabbt” på den första kommentaren? Jag tror det är där det blir fel, man får det meddelandet när man försöker skicka, man backar för att skicka igen och då försvinner ”svara”-inställningen så när man skickar igen kommer det som en vanlig kommentar istället för ett svar.

    Svara

  Hej!

  FRÅGA: Hur söker man hjälp om man är deprimerad? Min VC har inte tider förens om ett bra tag. Jag bor i Skåne (Helsingborg).

  Under snart 2 månader har mitt liv känts otroligt meningslöst, grått, tomt och värdelöst. Allting går jättebra för mig (precis flyttat in i en nybyggt villa, bokat resa till Bali, förlovat mig med sambon, bra med pengar osv.) men jag är så tom. Jag vill inte dö; den nivån är jag inte på (än), men jag är pessimistisk och ser absolut ingen mening med livet. Jag orkar inte resa, orkar inte vara med min fästman (han får inte lov att röra mig), orkar inte umgås med vänner eller jobba.

  Min fästman sa plötslgt att det troligtvis beror på en depression. Jag har aldrig tidigare varit deprimerat, så jag kan inte känna igen det, men jag har ätit Roaccutan (Isotretinoin) och efter jag slutade den här behandlingen har jag varit ett nervvrak. Läste efter (hans kommentar) om medicinen och insåg att det är en vanlig biverkning. Hur kommer jag vidare härifrån? Jag orkar knappt med mig själv längre.

  Svara

   Förlåt att jag är så OT och inte väntar tills ikväll, men vill verkligen boka en tid/verkställa någonting redan nu under dagen och inte på måndag.

   Svara

    Pröva stora doser magnesium samt normaldos D-vitamin.Magnesium verkar nästan direkt , in på närmsta apotek eller hälsokost. Hjälpte mig när jag väntade på psykakuten.

    Svara

     Tack snälla för ditt svar. Finns det någon särskild medicin som du åt (namn)? Jag kommer att gå till apoteket som ligger här i närheten idag!

     Svara

     Magnesium är inte medicin och är inte alls säkert att det hjälper mot depression…

     Svara

     Hade prövat några olika antidepressiva,som ej hjälpte, mest hjälpte magnesium o D-vitamin, i kombination med Oxascand (som är avslappnande). Numera mår jag bra! Tänker dock äta mineralerna fortsättningsvis. Lycka till!

     Svara

    Jag vet inte vad du ska göra för att lyckas få professionell hjälp snabbare, för det måste du ha.
    Däremot så har jag varit i liknande situation med depression och hittade hjälp i yoga och andlig litteratur (mindfulness). Det har hjälpt mig otroligt mycket och har lyckats stärka mitt psyke och jobba med mig själv genom dessa verktyg. *Dock gick jag även till psykolog och det tror jag kan vara skönt för dig att få göra också. Men du kanske kan finna lite ro genom att läsa, yoga eller meditera medan du väntar på att få en tid.
    Kram och hoppas att du hittar tillbaka till ljuset i tillvaron.

    Svara

     Det vill jag ge ett försök igen. Min hjärna är i högvarv, jag har tappat mitt inre lugn fullständigt. Jag har tidigare knappast haft tålamod med Mindfullness, så det gick inte så bra sist. Finns det någon bra app/program, som du kan rekommendera tills jag lyckas få hjälp (av psykolog)?

     Svara

     Och tusen tack för din fina kommentar ❤️

     Svara

     Jag använder inga appar så kan dessvärre inte tipsa om något sådant. Däremot kan du spana in youtube och lyssna på klipp med Eckhart tolle eller Sadhguru.

     En bra meditationsteknik för den rastlöse är denna: https://youtu.be/q5m6tMjcF8k
     Blir lättare att utföra då du hålls sysselsatt.

     Om du vill så kan du även få låna inlogg till mitt yogobe konto! Där finns massor med yoga pass och mindfulness videos. Skriv bara din mejladress så skickar jag ❤️

     Svara

   Ring prima om du har ett hyfsat nära! ♥️

   Svara

    Vad är prima? Försökte googla, men jag hittar inte någonting. 🙁 Tack för svar! ❤️

    Svara

     Kolla om du kan få hjälp via företagshälsovården om där du jobbar är ansluten till någon sådan. Man kan få jättemkt hjälp där snabbt utan att det måste ha med arbetet att göra. Jag fick psykologtid på några dagar. Och de har även läkare.

     Svara

    Skulle Googla och länka men verkar bara finnas i Stockholms län… vart bor du? Det är vuxenpsykiatri nämligen och både jag själv och många i min närhet har positiva erfarenheter av dem. Om du bor i Stockholm kan du googla på prima vuxenpsykiatri annars hoppas jag att någon annan här kan ge ett bra svar ♥️

    Svara

   Sök dig till en privat kurator/psykolog, googla vart det finns i närheten. Oftast kan du boka tid via hemsidan.
   Hoppas du får hjälp och att du hittar glädjen igen!

   Svara

    Jättepinsam fråga, men vad ska jag söka på? När jag söker på ”privatläkare Helsingborg” kommer det massor konstiga och oseriösa sökresultat fram. Så dumt av mig att inte ens kunna hitta en privatläkare 🙁 Det bästa vore absolut om jag kunde boka via hemsidan, jag gillar inte att prata i telefon och behöva beskriva att jag har depression (jag skäms).

    Svara

     Sök ”kurator/psykolog i helsingborg” och så kommer det upp flera alternativ. Ta dig tid att läsa igenom och känn efter vilken som känns bäst.

     När du väl träffar en kurator kanske det inte känns rätt, ge inte upp då utan sök dig till någon annan! Om inte kemin stämmer och du känner dig trygg kommer inte terapin bli bra heller.

     Lycka till ❤

     Svara

     Tips på bra privat psykiatrimottagning i Helsingborg är Södra Avenyn http://www.sodraavenyn.se/

     Yvonne som jobbar där är dessutom ansluten till region Skåne och går på högkostnadsskyddet 👍 Har du skrivit en mail kanske Camcam kan vidarebefordra det eftersom jag skriver lite i efterhand?

     Svara

     Det går dessutom utmärkt att maila dem. Bara att skriva att det är ångestladdat att prata i telefon så kan de boka en tid till dig. Lycka till! ❤

     PS. De är verkligen super, jag har fått tillbaka mitt liv tack vare dem.

     Svara

   Hur gammal är du? Jag har fått hjälp via UMO hos en fantastisk kurator när jag varit deprimerad, tänker om de fortfarande kan ta emot dig. Vet inte heller om det kan hjälpa dig att ringa 1177, om de kan hjälpa dig med alternativa vägar (jag fick en privat vårdcentral rekommenderad när jag ringde dit och vanliga VC inte hann ta emot mig, fick hjälp samma vecka och det kostade inte mer).

   Annars rekommenderar jag medan du väntar på hjälp Mindfulness-apparna, jag körde de programmen flera gånger om dagen när ångesten slet i mig. Även att försöka lägga den lilla energi man har på sig själv, att ta en promenad i sin egen takt, pyssla om sig själv och göra saker för sin egen skull.

   Svara

    Tack snälla ❤️ Jag är snart 26 år gammal, så jag tror inte längre att jag kan använda UMO. Vore skönt om jag kunnat!

    Svara

   Testa kry appen eller någon annan läkare online lösning. Hoppas du får hjälp!

   Svara

   Gå till en psykiatrisk akutavdelning, vänta inte in primärvården. Vet faktiskt inte vad vi betalar skatt för i det här landet.

   Svara

    Och vad exakt tror du att psykakuten skulle göra om hon kom dit som skulle vara hjälpsamt?

    Svara

   Vet inte hur det ser ut med fritt vårdval där nere, men en del ställen kräver ingen remiss från annan proffesion utan du som patient kan skicka en egen.

   Googla hur det ser ut med mottagningar som har psykolog/psykoterapeut. Vet inte om den här sidan fungerar i Helsingborg, men testa. https://www.ahum.se/

   Medicin kan hjälpa till viss del, men jag tror oå att prata om problemen ger en mer långsiktig hjälp. Har själv gått på KBT och det ät guld värt. Hoppas du hittar rätt hjälp ❤️

   Svara

   Är det bråttom med samtalskontakt så sök dig till psykakuten. Det måste inte innebära att du blir inlagd men du får prata med en läkare som kan ge t.ex. antidepp och du kan få en remiss till Najaden som sedan gör en utredning. Annars är det ju söka sig till någon privat.

   Svara

   Hej! Har liknande erfarenheter som du och det är tufft att gå igenom. Verkligen jättebra gjort av dig att börja söka efter hjälp för att komma ur detta. Det är toppen med yoga, promenader, bra kost osv. men jag tror i tillägg till det så behöver du söka professionell hjälp. Det är rekommendationen om det hållit i sig längre än ett par veckor, och det har det ju i ditt fall. Om din vårdcentral inte kan erbjuda dig läkartid inom 7 dagar (vilket de ska egentligen) så tycker jag att du redan idag ska ringa upp en annan vårdcentral (vilken som helst i Helsingborg) och fråga hur snart de kan erbjuda en tid och där du får napp så listar du bara om dig till den vårdcentralen. Ev. kanske att du ska pröva med din egen vårdcentral en gång till men se i så fall till att det då framgår att detta är akut och ta hellre i när du berättar om ditt mående och förminska inte dig själv. Ibland ger det bättre resultat om sambon ringer och ligger på, så var det i mitt fall. Han gav sig inte förrän jag hade en tid samma eftermiddag. Jag såg nu också på psykiatrin i Helsingborgs hemsida att man kan skriva en egenremiss dit, men oftast tar de inte emot en förrän man varit på vårdcentralen ändå. Du är stark och kommer att må bra igen. Lycka till och stor kram <3

   Svara

    Skulle inte rekommendera att höra av sig till psykiatrin. Min man hör dit (alltså till Helsingborg) och hade problem med att hans nya medicin gjorde honom suicidal. Jag fick ringa 6 ggr innan han fick en tid 3 veckor senare.. mest glad att han inte hann ta livet av sig. De har inga resurser och kommer inte ta emot en egenremiss om depression då det hör till primärvården.

    Svara

   Depression är vidrigt 🙁 Hoppas det kan vända för dig snart!
   Men om du som du skriver har bra med pengar kan du får hjälp direkt av privata läkare. Då går det oftast väldigt fort. För mig har det tagit nån vecka att få besök. Sen kostar det pengar, men det kanske det är värt?
   Psykolog är ännu enklare, och det är bara att googla så kommer det upp bra med alternativ.

   Sen är det ju så att vi har en vårdgaranti. Även om vården inte alltid (läs aldrig) har möjlighet att följa den. Men du har rätt att komma på akutbesök eller tala med primärvården samma dag, och och efter en vecka skall de erbjuda dig läkarbesök. Visst har de kanske inte resurser för utredning så snabbt. Men du kan i alla fall få medicin om det skulle behövas.

   Den nationella vårdgarantins tidsgränser 0–7–90–90 dagar innebär:
   0 – Kontakt med primärvården samma dag
   Samma dag som man söker hjälp för ett hälsoproblem ska man få kontakt med primärvården, till exempel vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen. Det kan ske via telefon eller genom besök.

   7- Läkarbesök i primärvården inom sju dagar
   Bedömer vårdpersonal att man behöver träffa en läkare ska man få en tid inom högst sju dagar, till exempel på vårdcentralen.

   90 – Besök inom den planerade specialiserade vården inom 90 dagar
   Om man får en remiss till den planerade specialiserade vården ska man få en tid för besök inom 90 dagar. Det gäller även om man sökt vård utan remiss.

   Svara

   Hej!
   Ser att du redan fått en del tips, så jag flikar in med WiseLiving i Helsingborg, det ligger precis vid stadsparken. Man kan skicka en fråga i fliken Kontakt på deras sida om du inte vill ringa. Googla bara wiseliving helsingborg så kommer det upp.

   Om du känner att du behöver hjälp idag så råder jag dig att göra som någon annan skrev, sök till psykakuten. Du har INGET att skämmas över, och jag tror att du kommer må så mycket bättre när du har fått berätta för en läkare hur du mår. Jag vill dock flika in att om du får antidepressiv medicin utskriven så finns det en invänjningsperiod på ca 2-4 veckor (väldigt individuellt) där du kommer må piss, kanske värre än du någonsin mått, innan du börjar må bättre igen. Det kan vara bra att ha en samtalskontakt när du börjar med dessa, alternativt ett starkt nätverk runt dig som kan stötta upp dig. Menar inte att skrämma dig nu, men har genom åren märkt att många inte vet att det är så med antidepressiva.

   Svara

    Postade för snabbt (hehe).

    Var rädd om dig och ta hjälp av dina nära och kära. Som jag redan sagt, du har INGET att skämmas över. Många lider av depression och det är förjävligt. Försök stå på dig tills du får hjälp, och kom ihåg att försöka blicka framåt och tänka att det faktiskt blir bättre!

    Svara

   Något du skulle kunna testa tills du får tid hos psykolog är positiv psykologi, och kanske lite mer specifikt, att öka känslan av meningsfullhet i livet. Jag har ingen aning om hur ditt liv ser ut eller hur du könner i för det men när jag läser din beskrivning så låter det rent objektivt som att du har ett ganska bra liv, jobb, bra med pengar, precis flyttat, sambo och resa planerad. Och tyvärr så tror vi ofta att lycka kommer utifrån, alltså ett bra jobb, pengar, utseende, högre lön osv. Och självklart bidrar ju dessa saker till välmåendet men ofta kan man uppleva en tomhet trots att man har dessa saker och ett ”bra liv”. Det som kan saknas då är just meningsfullhet, engagemang och även njutning. Engagemang handlar i stora drag om att arbeta mer med sina styrkor, hitta nya sätt att få in dem i vardagen, både privat men även i jobbet om det går (du kan svara på ett formulär för att hitta dina karaktärsstyrkor vilket är typ de 5 översta av de 24 universella som finns. http://www.viacharacter.org/www/Character-Strengths-Survey). Meningsfullhet handlar om att tillhöra eller bidra till något ”större” ex. Volontära, vara delaktig i någon förening. Göra något utanför sig själv skulle man väl kunna säga kort och gott. Njutning handlar om att ta vara på och uppmärksamma positiva saker ex, läsa en bok eller göra något du uppskattar. Den kan vara att blicka tillbaka på någon upplevelse eller händelse som du mådde bra i eller att blicka framåt och se fram emot sånt som ska ske. Sen handlar positiv psykologi också såklart om positiva (och negativa) känslor och att hitta en balans mellan dem samt hur tillfreds man är med livet i stort men också i de olika delar som livet består av ex. Jobb, relationer, omgivningen man bor i, hälsa, pengar, kreativitet och hjälpande. Så där kan man om man vill börja undersöka sitt liv och se hur viktiga dessa områden är för en samt hur nöjd man är med dem i dagsläget. De områden som är viktiga för en och som man inte är så nöjd med kan man då börja att titta på och spåna kring vad man kan göra för förändringar, stort som smått. Två övningar som kanske kan hjälpa är Tacksamhetsdagbok och en övning som heter BAT- exercise. Tacksamhetsdagboken gör du genom att skriva ner ex. 3 saker varje kväll som du är tacksam över och sen kan du om du vill ta det ett steg längre och även reflektera kring varför dessa saker skedde eller är som de är. Genom detta uppmärksammar man då sånt som är bra i livet och som är tacksam för, vilket vi annars tenderar till att se förbi och i stället fokusera på det dåliga eller det som gått fel (finns något som heter negative bias, alltså att vi pga evolutionen tenderar att uppmärksamma faror, hot osv (negativa saker) för det var viktigt för oss för att vi skulle kunna överleva tidigare, men i nutid behöver vi inte det på samma sätt och det resulterar i stället i att vi fortfarande lägger mer fokus på det negativa än det positiva vilket då kan påverka vårt välmående). BAT står för ”blessings”, ”accomplishments” och ”talants & traits”. Så under B-kolumnen skriver du ner saker du är tacksam över (som i övningen innan). Under A-kolumnen skriver du ner saker du åstadkommit, under dagen eller tidigare i livet, stort som smått. Under T-kolumnen skriver du ner saker du är bra på eller positiva egenskaper du har, stort som smått. Det kan dels vara saker du själv känner, men även vad andra människor har sagt.

   Hoppas att detta kan hjälpa något och att du får den hjälpen du behöver snart ❤️

   Svara

   Jag kan varmt rekommendera att få kontakt med psyk i Ängelholm! Jag fick dock en remiss efter att blivit tvingad till akutpsyk på Helsingborgs lasarett, så jag vet inte hur man kommer i kontakt med dom annars tyvärr..
   Har fått fantastiskt mycket hjälp där & har gått i KBT samt fått mediciner utskrivna. Bästa jag gjort i mitt liv! <3

   Lycka till!!

   Svara

   Hej du! Depressionen kan ju absolut bero på roaccutan. Slutade du med den nyligen hade jag bett om telefontid med hudläkaren för att se om hon eller hennes sköterska vet vad som bör göras om det är en biverkning samt hur länge den i så fall kan tänkas sitta i.
   Jag rekommenderar även att du bytar vårdcentral. Brukar tyvärr vara väntetid till psykolog om man behöver längre behandling men vissa vårdcentraler (några Capio vet jag iaf) har något som heter Integrerad Beteendehälsa där man får en snabb tid med psykolog som kanske varar i cirka 30 minuter. Efter det går man lite igenom en ”intensivkur” med fortsatta korta tider hos psykologen under kanske 2 månader (ish). Detta har kommit till just för att patienter ska få en bedömning och hjälp i ett tidigt stadium innan t.ex. depressionen blir värre och mer svårhanterlig. Oftast kan psykologen också boka tid till läkare om de skulle anse att du behöver medicin eller remiss till psykolog med annan inriktning 🙂 bra du söker hjälp! Det förtjänar du och viktigt du tar det på allvar. Lycka till!

   Svara

  Hur vet man att inga dårar snor ens borstade underlivskuvert!??

  Svara

   Till vad? Plantera ut ditt DNA på en mordplats?

   Svara

    Haha, speciellt ändå med brottslingar som dröser av sig lite livmoderhalsceller på brottsplatsen…
    Kanske något för de här stackars ’förtalade’ männen att styrka sina anklagelser med: ’se här, förtal strösslat med livmoderhalsguck, typiskt femin*zi som varit i farten!’ *kränkt* *fått livet förstört*

    Svara

     Hahahahah Omg dessa tre kommentarer kan va de roligaste jag har läst på år
     Och dag… de borde lyftas i ett eget separat inlägg typ….

     Svara

    Typ. Eller annat. Finns ju folk till allt nuförtiden. Eller hur?😬

    Svara

   Jag jobbade på Posten för några år sedan och när jag tömde en liten postlåda fick jag ut ett vadderat kuvert där avsändaren vänt lappen lite fel så man såg att kuvert innehöll ett klamydiatest, samt namn och personnummer (person på mitt distrikt), istället för mottagarens adress (lab på sjukhuset). Jag tog med det tillbaka till kontoret, sprättade upp plastfickan, vände på lappen, lagade med tejp och skickade iväg. Hade det varit jag som fått tillbaka det av brevbäraren i lådan hade jag nämligen dött av genans så jag tänkte att det var det enda raka…

   Svara

   Den kan väl isf lika gärna sno provet BM tar?
   Du vet – ngn mordisk labbkille som smetar DNA lite här och var😅

   Eller ngn som plockar ett hårstrå från din rygg på bussen eller placerar ditt dricksglas på ngn ranson mordplats….

   Svara

  Nej det låter inte ett dugg tillförlitligt. Jag ären av dem som fått grava förändringar (3:e. Graden) två gånger och vet hur svårt det är att ta ett bra prov. Att du bara ska vispa runt är inte sant du behöver hamna på livmoderhalsen och cellerna ska komma därifrån. Vi har haft problem i den region jag kommer ifrån med att proverna har varit för dåligt tagna och dessutom personal har inte kunnat tyda proverna rätt vilket innebar att många fick gå med odiagnostiserad cellförändringar. Så nej tack jag vill att utbildad personal tar provet.

  Svara

   Okej, så om proverna är otydliga så kallar man inte in patienten för en fysisk kontroll utan man bara låter det vara otydligt då?

   Svara

    Givetvis var detta något man upptäckte efter ett tag… men du vet väl vad som kan hända efter ett tag? Varför riskera dåligt tagna prov när man kan göra det ordentligt från början. Jag vill iaf inte ingå i någon försöksgrupp. Jag vet vad som kan hända om cellförändringar inte upptäcks i tid. Ibland går det fort ibland tar det längre tid och jag har inte råd att chansa.

    Svara

   Låter jättemärkligt att låta personerna fortsätta gå med odiagnotiserade cellförändringar istället för att skicka ut ett nytt test eller kalla in dem 🤔

   Svara

    Givetvis visste man inte om att testen inte var rätt tagna förens långt efteråt då allt uppdagades. Då blev alla kallade igen för nya tester. Så folk är nog inte medvetna om hur otillförlitliga testerna kan vara. Dessutom finns det många som fått livmoderhalscancer trots att testerna vissat inga tecken på det (fel tagna?!). Det visar iaf hur svårt det är att ta proverna. Jag var inne och tog ett ”vanligt” test som inte visade ngt men jag tyckte att det kändes som om att hon som tog det bara stressade och jag nöjde mig inte med det utan ringde för ny tid hos gyn och där tog de det ordentligt och det visade mina förändringar som var tillbaka för andra gången så jag blev opererad en andra gång. Tänk om jag inte hade reagerat och själv agerat utan bara litat på dem då hade jag kanske inte hunnit få bort det.

    Svara

  Jag var nyligen och tog cellprov (Stockholm) och då varnade hon som tog med ”det här kommer göra lite ont” vilket det gjorde. Och det tog tid att hitta rätt ”för alla har inte jättetydliga tappar”.

  Att då bara vispa lite känns inte helt säkert, provet verkar ju tas på själva tappen?

  Svara

   Ont?? Barnmorskorna jag gått till är så bra känns inget nada!

   Svara

    Tror det är väldigt individuellt hur ont det gör och inte beroende på om barnmorskan som utför provet är ”bra” eller inte. Alla är olika och det finns de som inte känner något medan det för andra gör fruktansvärt ont av olika anledningar.

    Svara

   Absolut. Alla ser olika ut där nere så jag skulle i första hand givetvis rekommendera att man går till barnmorska. Speciellt första gångerna då de kan se hur man ser ut. Vissa har ”svårare” klimat där nere än andra.
   Hemmatesterna är till för att få upp andelen som tar dessa prov just eftersom de är så viktiga. Många äldre och invandrade tar inte proverna, därför vill man främst nå den målgruppen.

   Svara

   Nu googlade jag lite och det är ju som flera andra redan skrivit två olika tester. Det jag gjort är en borste i livmoderhalsen och självtestet är ett annat test.

   Bra kommentarsfält det här! 💚

   Svara

  När man tar cellprov ska ”flaskborsten” stickas in i livmodertappens öppning. Det är omöjligt att göra på sig själv. Givetvis är det bättre än att inte gå alls på cellprov men jag skulle personligen aldrig lita på svaret…

  Svara

  Scroll scroll om jag vill läsa om gyn nope. Men ljusstakarna! Värsta jag sett. Fy fan bara otrevligt. ok om man bodde i draculas slott 😂

  Svara

  Ugh, ryser i hela muttan av att läsa om allt knipsande!

  Svara

  Bara varit på ett enda cellprov i mitt liv. Avskyr läkarbesök så jag svimmade, med byxorna nere och muffan i vädret. Nästa vecka är det dags igen. Spännande.

  Svara

  Vill bara meddela världen att jag har fobi mot ankeborgare. Det är bland det vidrigaste jag vet. Hur kan en tycka att det är rimligt att ha t-shirt och rumpan bar??? Det är så fruktansvärt fult! Som att delen som blir naken ringas in av resterande kläder, typ som en sån svart ram kring foton, usch!
  Usch och nej och vill tydligen inte ens läsa ordet, jag rös av det här blogginlägget!

  Svara

   JAG MED!!!! Och tyvärr så vimlar det av Ankeborgare på t ex badhus och omklädningsrum på gym. Särskilt gamla damer verkar tycka att det är rimligt sätt att klä på sig; tröja och strumpor men inga trosor. Märkligt, och enligt mig helt oacceptabelt 😉

   Svara

    Så hemskt!!!! Och jag fattar inte att det inte känns konstigt?

    Svara

    Skrattar så högt åt din kommentar att jag väckte sonen 🙄😅🤷🏻‍♀️
    TROSOR FÖRST. Punkt slut.

    Svara

   Älskar att ankeborga!!
   Helst med strumpor på

   Svara

  Jag har för mig att Magdalena skrev att hon hade matchande trosor. Men jag orkar inte läsa inlägget igen. I dag undrar jag hur det är med henne… det var ju rättegång i går. Hon brukar skriva på morgonen men inget inlägg än.

  Svara

  DIY kitet testar för viruset HPV. Inte cellförändringar!
  Om man är neg i testet är sannolikheten för cellförändringar liten.
  Men vill man ha svar på cellförändringar måste man tyvärr upp i stolen o borsten ska IN I livmodertappen.
  Mvh doktorn

  Svara

   Exakt. Nytt vårdprogram införs sedan ett år. Det har kommit olika långt o olika landsting och organiseras på olika sätt. En del skickar hem, andra gör HPV-test på mottagning. HPV är en familj med ca 200 olika typer, varav två orsakar 70% av all livnoderhalscancer. HPV-testet visar förekomst av de, i detta fall, viktiga typerna. När det tas HPV resp cellprov (som visar förändringar som skulle kunna utvecklas till cancer) eller både och är satt vid olika åldrar. Alltid enbart cellprov vid första provet, 23 år. Gå alltid när du kallas, även om du är vaccinerad mot HPV, vaccinet ej 100%

   Svara

    Är endast kvinnor över 30 som man kommer att analysera HPV på, de som är yngre är ofta HPV positiva (betyder inte att de har cellförändringar) och därför kommer dessa kvinnors prov att analyseras av en cytodiagnostiker. Provtagningen är densamma, är bara analysmetoderna som skiljer sig åt.

    Svara

  Jag var på cellprov igår och då stoppa hon in toppsen in i livmoderhalstappen och snurra, det hade jag minsann inte löst själv.

  Svara

  Ja det finns självtest för cellprov. Men det är nog väldigt nytt. Min barnmorska är tydligen från stenåldern för hon visste inget om det och vägrade skicka ett test till mig när jag bad om det istället för vanlig gyn undersökning.

  Här är en artikel om självtest:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6632408

  Svara

   Ditt landsting kanske inte har börjat med HPV-screening?

   Svara

  Jag gjorde cellprov strax efter jul och frågade barnmorskan om detta med hemmatest. Hon sa att i Skåne kommer man börja skicka ut sådana kit till de som aldrig dyker upp på cellprov trots flertalet kallelser. Men hon var tveksam till det då man vid minsta osäkerhet kommer behöva kalla in tjejen på ett vanligt cellprov, alltså om hon inte lyckats få tag på tillräckligt med material för att analysera det. Och det är lite svårt att själv träffa tappen rätt, en barnmorska med spotlight och såndär vidgare har det lättare. 😉

  Svara

  Jag själv har fått felaktig provsvar pga att prover blivit tagna för ytligt (av sköterska tyvärr) så jag känner mig betydligt tryggare att åka in för provtagning än att ta provet själv hemma..

  Svara

  Jag är så rädd att ett cellprov ska göra ont. Jag testade mig för klamydia för flera år sedan och tyckte det gjorde jätteont så jag har dragit mig för att gå och ta ett cellprov 🙁 Någon som vet om det gör lika ont? Alltså sköterskan varnade ju att det kan kännas lite när hon kommer åt livmoderstappen men jag svimma nästan av av den klipska smärtan och behövde ligga kvar ett tag för att andas ikapp… Vänta! Haha nu undrar jag om hon ta mig fan tog ett cellprov? För vill minnas att jag kissa i en kopp innan. Och det kanske var för klamydian? Men att hon tog in mig för att ta ett cell prov medans jag var där? Lite dåligt minne detta var runt 2010.

  Svara

   Jag har gjort båda testerna! Men tog klamydiaprov 2008 så minns inte exakt skillnaden. Dock tog hon provet både från livmodertappen och urinröret och just pga det sistnämnda så gjorde det ju sjukt ont att kissa efteråt!

   Men jag råder dig att boka in tid med en barnmorska för cellprov och förklara att du är orolig och nervös. Hon kommer då förhoppningsvis lugna dig, vara försiktig och be dig säga till om något känns jobbigt. Jag har gjort två cellprov. Det första var hemskt. Jag spände mig som fan, det var drop-in så personalen var stressad, och en jäkla student grävde mig mellan benen trots att jag GRÄT av ångest. Katastrof. Andra gången bokade jag en tid och fick så fint bemötande av en lugn kunnig tjej! Var inte alls jobbigt eller smärtsamt. 🙂

   Svara

    Åh tack för pepp och svar Linia! 🙂 Kanske låter töntigt men ditt svar fick mig att faktiskt känna mig mycket lugnare och mer redo att gå och ta ett cellprov. Tänk vad lite ord ifrån en främling över nätet kan göra så mycket! <3

    Svara

     Vad glad jag blir! 🙂 Ingen orsak. Förstår verkligen man har ångest över cellprovet men kan jag klara det galant så kan alla hehe 🙂 Fick tillbaks helt normalt provsvar för 3 veckor sedan och det var en härlig känsla! Lycka till fina du!

     Svara

   Även om det är obehagligt är det nog värre att få livmoderhalscancer ❤️

   Svara

  Hej behöver du ett brådskande lån email oss nu för ett snabbt lån (REMY.CREDIT111@GMAIL.COM)

  Behöver du ett brådskande lån, lånefinansierat lån, lån till lån, etc, ger vi alla typer av lån med en låg ränta på 1% och du får ditt lån inom de närmaste 12 timmarna, maila oss nu för alla typer av lån

  {REMY.CREDIT111@GMAIL.COM}

  Svara

  Hallå
  Hej behöver du ett brådskande lån ??? maila oss nu för ett snabbt lån (REMY.CREDIT111@GMAIL.COM)

  Behöver du ett brådskande lån, lånefinansierat lån, lån till lån, etc, ger vi alla typer av lån med en låg ränta på 1% och du får ditt lån inom de närmaste 12 timmarna, maila oss nu för alla typer av lån

  {Remy.credit111@gmail.com}
  REMY.CREDIT111@GMAIL.COM

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.