Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

422 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tips på film på Netflix? Allt utom skräck o sci-fi ? Har varit ute o jobbat hela dagen så vill se en bra film och dricka gott vin ??

   Hm har du sett Room 23? Eller 1922? Båda är väldigt väldigt bra!

    Jag kikar lite på 1922 nu men den ser äcklig ut på bilden ? Provar den! Tack ?

     Det är den men så värd att se! Den är verkligen jättebra! ?

      Okej jag kör ?? Har låst ytterdörren och balkongdörren så man är säker??

      Men gud scenen med kon!! Fy fan ?

       Men usch den filmen är ju bara elände och äckel. Inte sevärd enligt mig!

    Fy va läskig den verkar! Kollade på en trailer, kan inte se skräckisar längre. Förr älskade jag Stephen King, både böcker o filmer. #tant

     Den var sjukt äcklig, såg nog halva resten satt jag o höll för ögon och öron

      Hoppas jag inte skrämde livet av dig!

   Gillar du crime?

    Japp????

     Ah sorry, såg nu att du ville ha filmtips, har bara koll på serier. Men kanske fargo? Älskar den! Eller looper? Den innehåller dock lite sci-FI men är sjukt bra. Annars så är även serien fargo grymt bra om du vill gotta in dig i något.

      Lopper ska jag spana in, vi kollade på kinnamans nya serie (carbon någonting..) och den var ju allt annat än verklighetstrogen men jag kunde inte sluta kolla ? Fargo tittade jag på i somras och gick på att det var en sann historia ?

       Haha men har du sett serien eller filmen?
       Ge looper en chans, du kommer inte kunna sluta att titta. ??

   Tipsar istället om den lättsamma och roliga serien med bla Drew Barrymore i en av huvudrollerna, Santa Clarita Diet! Skrattattack 🙂

    Åh va kul! Sånt behöver man? Ska spana in!

    Fruktansvärt dålig

     Håller med helt värdelös

    Den är så sjuk och riktigt rolig!

    Kan inte sluta kolla på den!! Har nog sett första säsongen 5 gånger och andra 2 gånger. Älskar den sjuka humorn!!

   Vet ej om du är vaken än men annars kan jag tipsa om serien ”The good place” på netflix 🙂

  Tips på böcker om misshandlade kvinnor? Tex gömda, glöm inte att låsa, bakom stängda dörrar.

  Inne på såna böcker nu ska helst finnas på storytel !

   Tusen strålande solar.

   Stephen King: Rose Madder (Rasande Rose på svenska).

   Det ska bli ett sant nöje att döda dig av Magdalena Graaf. Vet dock inte om den finns på storytel…

   11 år i fångenskap. Grym bok, grym tjej!

   Tack för tipsen några fler? Dem 2 sista har jag läst ?

   Oj finns många. Mandeln. Det ska bli ett sant nöje att döda dej. Hon Drugge skrivit om sitt jobbiga förhållande heter den vingklippt. har många men skriver i sängen nu.

    När du har tid kom gärna in och skriv fler tips ?

   Skuggorna av Wennstam

   Bakom stängda dörrar

   Kanske inte riktigt vad du söker, men boken Levande bränd är riktigt läsvärd.

  Är fortfarande förkyld? men programmerar och får panik över antagningsprovet till höstens utbildning för jag förstår inte vare sig linjära funktioner eller andragradsekvationer. Men hoppas ni mår bra och har en mysig helg! ❤

   Andragradsekvationer: löses med hjälp av pq-formeln, om de ska plottas så ser de ut dom en glad eller ledsen mun. Linjära ekvationer : enkelt uttryckt, alla ekvationer som inte plötsligt i en punkt gör ett avbrott och fortsätter någon annan stans.

    Wow, vad jag INTE kan matte ?

    Jag vet men jag förstår verkligen inte! Fy vad jag hatar matte.

     Vilken utbildning ska du söka där du gör prov i matte men inte tycker om matte? 🙂

      Det är en utbildning på ITHS och utbildningen i sig kräver ingen matematik men antagningsprovet är i matematik och svenska samt engelska och tillhörande prov till den valda utbildningen (programmering). Det är för att alla ska få samma chans typ men det ger mig ångest.

   Sök på youtube! Finns massa bra videoklipp där de förklarar och visar. Kolla också upp tex Mattecentrum som finns i olika städer. Dit kan man gå och räkna matte och få hjälp av tex pensionerade lärare, studenter eller allmänt intresserade av matte som gärna lär ut. Helt gratis!

  Stor eloge till alla ensamstående föräldrar, jag har varit ensam en vecka med mina två små och kan säga att jag fortfarande har samma tofs i håret som när min man åkte, tvättberget är enormt och jag har levt på mackor. Stor kram till er och jag unnar er alla avlastning och en dag för er själva ❤️

   Tack 🙂

   Kram själv! Det blir lättare, ta din tid till att hitta ditt eget liv med dina egna rutiner. Sen kanske du till och med kan tycka det är lite skönt att vara ensam ?

    Hon är ju inte ensamstående Sacha

     Det var ju inte direkt solklart så ?

     Nej, alltså min man har rest bort i två veckor, jag menar att jag som ändå bara har det så här en kort period blir så sjukt imponerad av de som alltid har det så här hela tiden och klarar det. Jag har knappt klarat en vecka hittills. Inser nu att det kanske låter förminskade men jag ville bara skicka lite stöd.

  Vem är din favoritbloggare och varför?
  Jag personligen älskar Hugos blogg då han bjuder så mycket på sig själv och skriver på ett humoristiskt sätt.

   Wahlgren och M Graaf, gillar även Mona, alla tre bjuder på sig själva och skriver ofta humoristiskt. Ska kolla in Hugos blogg då, tack för tips.

  Tips på böcker om misshandlade kvinnor? Tex gömda, glöm inte att låsa, bakom stängda dörrar.

  Inne på såna böcker nu ska helst finnas på storytel !
  ????

   ”En vacker dag lämnar jag honom ”

   ” det ska bli ett sant nöje att döda dig”
   Av Magdalena Graaf

  Vet inte om ni minns men förra veckan skrev jag om en kille jag träffat som brukade röka på. Jag har meddelat honom att det blir inget mer än det vi hade och jag går vidare med livet. Orkar inte med massa lustigheter. Fan att man aldrig kan träffa en vettig karl ?

   Bra! Min bästa kompis är tillsammans med en narkoman/alkoholist som lever på sociala precis som hon gör och de vill skaffa barn. Fint.

    ? Inte den bästa idé de fått kanske…

     Inte direkt. Speciellt inte när han började som 12-åring och nu är 34.

   Bra!!! Cred till dig!

   Bra! ❤

   ?

   Bravo! ? Du visar vägen!

   Heja dig! Du ska vara riktigt stolt över dig själv tycker jag 🙂

  Jag ska tillsamman med en vän vara väninna på en gemensam kompis bröllop i maj.
  Jag har aldrig gjort något liknande innan och är inte van att prata inför folk.
  Någon som har tips eller pepp att ge mig, börjar bli rätt nervös!

   Värdinna menar jag såklart….

    Det enda jag kan komma på är att öva. Är man inte bekväm i situationen så kan man nog inte förlita sig på spontanitet. Rådgör med den andra värdinnan. Eventuellt testa betablockerare.

   Om du har snapchat? Skulle ja rekommendera att skicka videos till kompisar. Sitta och ”prata” med kompisen. Då övar man på att prata och det känns jättekonstigt i början men sen känns det lättare och inte lika stelt. Tänker det är ett steg i rätt riktning. Även om det inte är framför folk?

   Försök att inte oroa dig utan att ha roligt och tänk på att ni är två som delar på det. Tänk också att du inte är i fokus utan du ska bara t.ex. visa när nästa talare är, när det ska skålas, dansas osv. Du behöver alltså inte prata så mycket.
   Rekommenderar att ha något som fångar folks uppmärksamhet typ leksak som låter eller något ljud som hörs – då slipper du/ni känna att ni står och skriker.
   Öva på jobbet eller i skolan att prata i grupp.
   Tänk att du pratar till brudparet (som du ju känner).
   Fördela det ni ska göra mellan er så det inte blir så tungt. Planering och annat ska göras som inte kräver att stå i centrum.
   Tråkigt för övrigt att kalla det för värdinna om det är toastmaster du ska vara… står bra på Johanna Kajsons blogg.

    Brudparet kallar det värdinna och då gör jag det med…

   Tips från en f.d hovmästare, toastmaster på middagar med allt från 60-400 gäster, jobbat inom middagar och event:
   – under fördrinken/minglet/gästerna anländer så är det ditt jobb att se till att middagssalen är i ordning. Kolla så att all ifrån dukning, namnlappar, AC, matprepp stämmer så som ni planerat.
   – mingla med gästerna och se till att folk konverserar. Inte jättesvårt egentligen, se till att vara den som bryter isen och får folk att prata med varandra, stela fördrinkar är så jävla tråkigt. Gå fram till närmsta gruppering och fråga hur de mår, vad de tyckte om vigseln, skåla med dem, säg ett skämt och få dem att skratta och gå vidare till nästa och gör samma grej. Få folk att prata med varandra genom att tex ”det här är brudens bror, har du träffat brudgummens bästa väns kusin?” Och presentera folk för varandra.
   – under middagen: först och främst så var inte långdragen. Det finns alltid vissa tråkiga bitar man måste ta sig igenom som toastmaster/värd (till exempel lokalens regler och nödutgångar ((viktigare än man tror)) eller annan typ av nödvändig info. Om du är spexig som person och tror du kan skoja till det då gör det, annars ta det på ett snabbt och effektivt sätt.
   – tänk på att du som toastmaster inte är fokuspunkten på ett bröllop, brudparet är det. Så undvik att prata om dig själv konstant (någon personlig och rolig anekdot är dock alltid välkommen).
   – försök inte vara för rolig genom att klämma fram skämt du inte känner dig bekväm med. Var hellre varm och genuin. Det märks ganska tydligt om någon försöker för mycket, då är det bättre att skala av och försöka fokuset på uppgiften. Typ istället för att dra ett skämt om den du ska påa till ett tal så säg bara något enkelt som presenterar personen snabbt och effektivt (utan att låta som en robot).
   – ha ett skriftligt tidsschema med alla tal, sånger, spex, lekar, tider för servering av mat etc utskrivet och bredvid dig. Se det som din lilla trygghet under middagen.
   – lyssna på personalen om ni ska ha någon. Det här beror ju lite på vilken typ av bröllop det är, men om ni ska med serveringspersonal att göra så lyssna på dem. De har gjort detta förr och vet vad som funkar. I samma veva – lägg aldrig någon aktivitet medan personal är i rummet och tex serverar eller plockar undan. Det sinkar middagen och är störande både för talare/underhållare och personal.
   – prata ihop dig med din andra värdkollega. Se till att ni är synkade om vad som gäller under middagen och att ni kan ta hand om ”kriser” om de skulle uppkomma. Tänk på att brudparet ska behöva göra så lite som möjligt eftersom det är deras kväll och de ska få njuta av den.
   – spontantal är en dålig ide oftast. Be folk anmäla tal i förväg, ge dem en tidsgräns och se till att de håller den. Annars kan middagen dra ut på tiden och så sabbas hela schemat.
   – mixa det hela lite. Typ; bänkning, intro från er där ni hälsar alla välkomna, sång, förrätt, tal, förrätt, tal, avduk, underhållning, huvudrätt, tal, huvudrätt, tal, avduk, underhållning, tal, efterrätt, tal, tal, sittningen bryts. Inte bara tal, tal, tal. Folk kommer tröttna och inte lyssna.
   – lägg in pauser i middagen. Minst en, gärna två. Be folk gå och pudra näsan, sträcka på benen, röka etc endast under dessa pauser för attundvika spring i salen. Be att folk sitter ner annars. Underlättar även för serveringen om det är någon.
   – tänk på attfolk oundvikligen kommer bli mer berusade mot slutet av middagen och därför kommer bli mer ofokuserade, prata under tal, inte komma ihåg det som händer då lika bra. Det betyder inte kaos, men människor reagerar så efter några glas.
   – om någon stör så var på den personen som en hök. Säg till direkt. Alltså diiiirekt. Säg nej, det är oacceptabelt och ohyfsat.
   – be föräldrar hålla koll på sina barn. Gud. Folk med barn tror de kan göra allt ibland. Nej.
   – lyssna på brudparets önskemål. Om de vill ha ett rolig bröllop så håll en skön ton. Om de vill ha det seriöst och romantiskt, prata om att kärleken är störst av allt. Det viktigaste är ju att de får som de vill.
   – slappna av. Ja, ditt jobb är viktigt. Du styr i princip middagen. Men du är också där för att ha trevligt. Se till att prata med dem du sitter bredvid (obs, om ni ska ha personal så be om att få sitta på kanten av ett bord så du lätt kan kommunicera med dem/springa mellan om det behövs, lite tråkigare att sitta kantad men mycket mer hjälpsamt) och försök ha kul. Ett bröllop där folk pratar med varandra, integrerar och är sociala är väääldigt viktigt. Annars är det så stelt och tråkigt. Såvida till den sociala biten själv. Jag var också ovan först och visste inte hur man minglade. Men nyckeln är verkligen fake it till you make it. Le mycket när du pratar med folk. Ställ alltid massa frågor (förbered några i ditt huvud som du kan använda i nödfall ”berätta om första gången du träffade bruden/brudgummen?”, ”vad jobbar du med?”, ”gud vilken fin lokal, eller hur?”, ”vilken snygg klänning/skor, väska, den passar så bra på dig! Vart har du köpt den?”, ”jag ser så mycket fram emot tårtan, det är det bästa med bröllop, eller hur?” Etc.

   Puh. Långt inlägg. Skulle kunna fortsätta för evigt. Hoppas något var hjälpsamt iaf. Stort lycka till! Det kommer säkert gå bra, annars hade inte brudparet valt dig som värd på den största dagen i deras liv!

    Wow tack! Uppskattar verkligen ditt svar!

     Ser att mitt svar är lite rörigt, blev väl lite långt att skriva på mobilen, hehe. Hoppas du förstod lite iaf 🙂

      Hej Ella jag läste hela det var jätteintressant och bra!

    Ditt inlägg får mig att fundera på vilken typ av bröllop du egentligen jobbat på? Det låter som om gästerna är en skock bönder utan tillstymmelse till klass och sofistikation. Berätta gärna mer om sammanhangen.

     Berättade lite mer generellt om olika typer av middagar jag jobbat på. Säger inte att alla bröllop är kaos där folk blir för fulla eller att någon är störig. Men det kan ju hända. Finns en del människor som inte kan bete sig i sociala sammanhang, det är liksom inte jättekonstigt. Särskilt inte när alkohol är inblandat. Så bra att åtminstone ha det i åtanke även om man inte behöver använda det i praktiken.

     Och jag tänkte dock helt tvärt om. Tyckte det var klass och sofistikation i detta än ”en skock bönder” som du vill kalla det. ?

  Hur är Södertörns högskola?

   Dålig.

   Inget bra rykte…

   Trevlig! Har pluggat på både SU och Södertörn och föredrar Södertörn alla dagar i veckan. Har bara haft engagerade och bra lärare där och lokalerna är fräscha; biblioteket fantastiskt!

   Ryktet säger att den är lite B tyvärr.. Vad vill du läsa?

    Ekonomi tänkte jag främst på.:)

     Jag vet att de inte brukar vara särskilt framgångsrika i SM I ekonomi. Kommer du in på SU så välj hellre det.

     Har flera kompisar som pluggar där och trivs jättebra!

   M har pluggat där.
   Han har bara bra erfarenheter där ifrån.
   Inte lika skitnödigt som andra universitet. =)

    Hur många har han läst på? 🙂

   Södertörn är för dem som inte kom in på handels eller SU.

    …säger ryktet i alla fall och stämmer in på de som jag känner som läser ekonomi där. Det var allas sistahansval.

    Men vad vet jag, jag går på KTH.

   Södertörn är inte ett bra val. Detta säger jag baserat på de erfarenheter jag har av att ha anställt personer med ekonomexamen därifrån. Beror förstås på var och med vad du vill jobba, men många arbetsgivare tittar inte ens på ansökningar som inte kommer från toppuniversitet.

    Väldigt sorgligt. Inte konstigt att vissa områden behöver folk toll sina arbetsplatser då.

   Bra, biblioteket är toppen. Vet inte vad som skulle vara dåligt. Vissa lärare kanske man undrar hur dom fick sin tjänst men man jobbar ju främst självständigt så det hänger ju på ens egna engagemang.

  Någon som vet vart man kan streama Younger? Varit sugen på att se den ett tag, har för mig jag sett den på Netflix tidigare men verkar inte finnas kvar? :/

   Finns på TV4-appen 🙂

    Åh tack ☺️

   Tv 4 play!

   Hdeuroprix.io –> ingen reklam. Finns massa bra serier och filmer där. Varnar för jobbiga adds som öppnas innan avsnittet börjar spelas men är bara att trycka bort sen.

  Jag råka skicka min kommentar angående min lillasyster lite för många gånger.. ursäkta mig för det!

   Du behöver inte be om ursäkt, men det känns väldigt ödmjukt och vänligt.

   R, Few är jag, W?

  Hej.
  Jag mår så himla illa hela tiden. Så fort jag äter så kommer det upp eller ut på ett eller annat sätt. Jag är inte magsjuk eller någonting. Det här har pågått i ungefär en vecka och jag är pigg annars. Är det någon som varit med om samma sak?
  Jaa jag ska ringa 1177. Men tänkte kolla om det var någon som varit med om samma och hade något tips eller någonting först.

   Stress?

   Kanske ska testa omeprazol?

   Magkatarr? Jag har det, började på exakt samma sätt som du beskriver. Äter omeprazol som finns receptfritt på apoteket.

   Gravid?

    Svar till Eme: inte så vanligt med diarré vid graviditet som första symtom va

     Eh jo. De gånger jag varit gravid så var der ett tidigt tecken faktiskt haha.

   Hej K!

   Googla (om du vill) på reflux, men även mellangärdesbrock. Där står det om kaffe, sömn, stress, att man kan ligga högre med huvudet vid sömn osv.

   Hur mår du psykiskt? Kan vara gallan. Be om röntgen. Prova proibs tex om det är ibs mage.

    Jag har varit stressad till och från ett tag och har haft brutal ångest den senaste tiden.
    Har haft det förut och aldrig upplevt samma symptom, men det låter ju logiskt när ni säger det.

    Köper ett gravtest så fort jag har råd. Tack för alla svar!

     Jag har också precis så som du beskriver och för mig bottnar det i inre stress. Se till att få i dig vätska och salt och gör någonting som får dig lycklig varje dag. Det hjälper att tämja lite av den inre stressen. Hoppas du snart lyckas bryta trenden ?

     Om man är OK med att kissa i en kopp och stoppa ner testet i dem så fungerar de billiga testen på t ex billigatester precis lika bra som de dyra på apoteket. Alltså såna som är stavar men inte digitala.

  Snälla, kan ni hjälpa mig med detta… det är så att min syster har nu i över 1 år dragits sig tillbaka något oerhört, är alltid i sitt rum, trött konstant, tappar kontakt med alla vänner, bryr sig inte om sin klass eller människorna i och pratar bara med våra föräldrar, inget med mig. Hon hade en depression i första ring.

  Mamma har tagit upp förslaget om att gå till psykolog men det är ingenting syrran vill, utan enligt henne själv mår hon bra och är bara trött. Hon tar studenten i sommar men totalskiter i hela grejen. Hon vill inte vara med på utspringet, vill inte ha någon mottagning utan hon vill bara ligga hemma.

  Vad ska man göra? Det känns som att hon bara bygger upp en mur och att hon egentligen vill detta. Hennes skoltid har inte varit lägre, pga bla depressionen och en otrolig dålig klassföresråndare men hur kan hon inte vilja ha en dag bara för att fira att hon har klarat det?

  Hon brukade inte vara såhär tillbakadragen innan. Har ni någon erfarenhet? Tips, råd? Jag behöver höra allt!! Är jätteorolig. Tack ❤

   Låter helt klart som hon är tillbaka i depression. Hur gjorde hon förra gången? Fick hon något läkemedel? Hade kontakt med psyk?

    Hon har aldrig varit i kontakt med psyk eller fått någon medicin, hon har enbart pratat med skolkurator ifall det räknas som någon form av hjälp.

     Jag vet inte hur ni ska övertyga henne, men läkarbesök behövs. Läkare på vårdcentralen kan vara bra på depressioner, men skriva remiss till psyk även om väntetiden är lång. När jag hade min första depression fick jag en fullträff redan på första läkemedlet. Hette Fontex då. Mina utmattningsdepressioner har varit mycket svårare att handskas med. En klassisk depression kan ”bara” vara en kemisk obalans. Dock ska alla som börjar med antidepressiva ha lite extra koll på sig de första veckorna. Tyvärr tror jag inte på självläkning i din systers situation.

    Förra gången gick det över snabbare. Hon pratade mycket med mamma som hon har jättebra kontakt med, och hon gör samma sak nu. Men det verkade vara tuffare denna gången och svårt att komma förbi väggen hon har byggt.

   Hej R (kl 21:43)

   Så fint och bra av dig att du bryr dig så mycket om din syster! Jag känner med dig och läste din kommentar direkt men hann inte svara då. Jag förstår din frustration i det och tänk vad lätt det är att ge andra råd 🙂 då det är lättare att se det på ett annat sätt. Nej, men seriöst. Jag har varit med om en liknande situation med en nära anhörig, så detta är självupplevt. Så jag ”snackar inte bara”.

   Självklart så blir du stressad av det, men går det att vända några av tankarna kring detta så kan det vara bra. Då kan det bli lättare att dels hantera det för din egen del, men även för att inte föra över ytterligare stress på henne. En omvänd tanke kan vara att hennes tro på sin egen förmåga (att plugga, tycka om sig själv, osv) sjunker allt mer ju längre tid som går i detta. Då behöver hon återta kraften och orken. För att inte föra över ytterligare stress som hon märker av, så försök att ha det så lugnt omkring henne som möjligt. Spara på den lilla energi hon har. Försök att tänka på röstläget, ja tonfallet när du pratar med henne. Tala vänligt och lugnt med henne, säg åt henne att hon kan komma till dig om hon behöver något. Visa att du finns där utan krav på motprestation ens i form av t ex en promenad. Om du nästa dag tänker att hon kan väl ändå följa med på en promenad idag, det är ju finare väder idag. Säg då att det kan räcka med den ev. lilla bit hon orkar gå. Visa stor omtanke, förståelse och att förklara att de flesta har någon period i livet då energin är extra låg och att avslappning, dagsljus och motion kan hjälpa. Om så bara lite, lite till en början. Allt är bättre än inget. Försök att ge hopp åt henne, hon känner troligen en stor uppgivenhet. Som att att ”berget” är för stort att ta sig över. Då behöver du börja med dig själv, för att kunna påverka henne alltmer i rätt riktning.

   Hur gör du det? Jo, genom att själv stresshantera genom motion och avslappning. Kanske lyssna på en bok om stresshantering, osv. Försök att tänka tillräckligt många gånger själv att det finns visst hopp i detta, delmål är vägen till att nå sina stora mål (studenten i hennes fall). Kram till dig och henne!

    Tillågg till R: tipsa henne om att prata och skriva av sig så mycket som möjligt. Hon kan radera det hon skriver eller skicka till sin egen mailadress, om hon vill ha sina tankar ifred. Eller skriva till er och förklara sig så och ev be om att ni inte svarar, bara läser så att ni förstår henne på ett för henne kanske bra sätt.

   Kronisk depression kommer i skov och dimparna blir värre ju fler man får. jag har själv erfarenhet, vid min fjärde dimp i livet kunde jag gärna ha slutat leva. Nu går jag på medicin för jag vågar inte få en dimp till.
   Hon måste få hjälp, hon måste få träffa en doktor. Hon har kanske fått stressrelaterad depression, sista året på gymnasiet är ju tufft, hon har helt enkelt kanske stängt ner?
   Tvinga med henne till en doktor, hon kan ju få vara skitsur på er för det men kontra med att om det är som hon säger, ingenting, så kommer doktorn att se det och då släpper ni det och går hem. Säg inte till henne men Är det så illa som ni befarar så kommer doktorn att agera. Hoppas det löser sig för henne! Studenten är ju sååå kul och månaderna nu innan också, jag hejar på er! Kram

   Låter EXAKT som min dotter (som är mkt yngre). Hon slutade leka med kompisar, ville inte umgås med oss i familjen, ville aldrig hitta på något, slutade äta osv. Hon var deprimerad. Hon fick hjälp och mår idag bra, men det krävdes mycket från oss alla.
   Lycka till med din syster! ❤️

  Tips på böcker om misshandlade kvinnor? Tex gömda, glöm inte att låsa, bakom stängda dörrar.

  Inne på såna böcker nu ska helst finnas på storytel !
  ??

   Graafs bok?

   Elva år i fångenskap!

  ??????

  Hej! Har era paket också blivit försenade denna veckan? Och har någon erfarenhet av MTD morgontidig distroubation, mitt paket skulle ha varit hos mig senast i tisdags klockan 07.00 stod det på mejlet men när jag spårar det står det endast att paketet ankommit staden jag bor i, vad ska jag göra? 🙁

   Har de missat att skicka en avisering kanske? Man kan åka till utlämningsstället och be dem kolla upp om de fått in ditt kollinummer.. Annars vet i tusan

    Eller skulle det komma i postlådan till din bostad?

     de skulle kommit till min brevlåda :-((

   Är det postnord paketet skickas med?
   Jag har kontakt med postnord i mitt jobb och vi har fått info om att paket är försenade på olika delar i Sverige denna veckan, sedan upplever jag att special-hanterade paket (dvs t.ex paket som ska levereras senast en viss tid) kan strula och tyvärr bli mer försenade än vanliga paket-leveranser.

  Vet inte var min förra kommentar tog vägen, men vi kör igen!

  Vilken blogg tycker ni om mest och varför?
  Jag personligen älskar Hugos blogg pga all humor. Får mig alltid ett gott skratt när jag klickar in mig där. 🙂

   Bella, Bianca och Margaux. Tycker dessa bloggar har mest intressant innehåll, även om jag inte är överförtjust i någon av dessa
   Influencers.

   Saknar: ambitiösa karriärbloggar

   Wahlgren, M Graaf och Mona, humoristiska alla tre. Ska kolla in Hugos då.

  Någon som har tips på fina pojknamn? Får bebis när som men har inget bestämt än..?

   Lovas (o:et uttalas som o inte som å)

   Svarar som vanligt Malte på den frågan.

   Frank, Bill, Eskil, Sigvard, Sixten, Kaj!

    Lukas är så fint eller Leo

   Min trio hetet Julius, Caspian och Milliam

    Milliam? Aldrig hört det förut.

     Finns typ 63 i Sverige tror jag, så väldigt ovanligt. Men tycker det är jättefint! Passar honom perfekt!

   Mina heter Theodor och Vincent! Gillar Elliot också!

   Måste väl säga Robin och Oliver då, kan ju dock vara liiite partisk ?

    Tack hörni! ☺️ Kom gärna med fler förslag!

     Om Sandra läser det här så svimmar hon garanterat, men Vidar är ett namn som fastnat i skallen. Tror det är vanligast norröver.

      Ja ena riktiga wt namn! ?

       Du har rätt Sandra.

        What? Varför är Vidar wt?

         Det ät det inte, det är bara Sandra som gillar att trolla lite bland namnkommentarerna.

         Men om relativt traditionella namn som Vidar är ett wt namn kan man lika gärna kalla alla namn wt. Utom typ Karl och Anna. Men opraktiskt om alla ungar ska heta Karl.

         Man undrar ju vilka namn Sandra gillar?

         Nej, Vidar är inte wt.

   Ebbe, Nils, Olle, Philip, Douglas, Oliver, Karl och Leo var min favoriter när jag var gravid ?

   Dolph eller inget.

    Vad hände med dubbelnamnen Viktor???

     Dolph-Viktor.

     Dolph-inget

     Dubbelnamn är ju ett tecken på svaghet från föräldrarna. Du syftar på kombonamn! Och ja, dessa lever än. Dolph är det enda undantaget eftersom den enda kända mannen med det namnet är mänsklighetens främste!

   Arthur eller Edward (Eddie) kommer mina eventuella pojkar heta 🙂

   Daniel och Johannes och Gabriel.

   Mille, Melvin, Dante, Aldo

   Hektor (viktigt att det stavas med K), Hannibal, James, Diego, Vlad.
   Om inget av ovanstående funkar så hoppas jag att nån sett fel och att det blir en flicka.
   (Majken el Lillemor isf! 🙂

    Sandra, wt?

   Milo heter min kille på sju år ?
   Aston, Julius, Julian, Matteo, Emanuel, Liam, natanael, Zakarias, Titus, Mio, Malte, Theo, Louie, kilian, Kian, Tias. Beror ju helt på vad för stil på namn ni söker ?Grattis till en kommande pojke!

    Tack snälla!☺️

   Björn ska min heta om jag nånsin får barn och det blir en pojke ?

   Simon

   Med tanke på hur vi blir mer och mer globaliserade så skulle jag satsa på ett namn som funkar bra både på svenska och engelska.

    Fanny dårå!

   Min son heter Adam, jag hade egentligen tänkt Oliver, Filip eller Aron men när han tittade fram så kändes inget av namnen särskilt passande. Han såg ut som en Adam eller en Magnus. Jag hade nämligen föreställt mig de andra namnen som ganska små och späda killar så när det kom en illröd bjässe på 53cm och 5kg så fick vi tänka om. 🙂

    Haha ja man får se hur han ser ut när han väl kommer?

  Jag tycker att det känns så himla märkligt att fina Lill-Babs är borta 🙁 Bara sådär, så fort

   Sista avsnittet av Bonusfamiljen såg jag dagen innan hon avled. Sånt bra avsnitt, rolig karaktär. Även om jag är fullt medveten om att det är en tid sen inspelningen så känns det snopet. Så levande, men snabbt borta. Hon verkar dock haft ett fantastiskt liv så vi får glädjas över det. Och älskad av många.

   Jag håller med!

   Jag som (alltför) sällan gråter grät korta stunder och rejält flera gånger när jag läste om Barbro. Tittade på gamla och nya klipp med henne. Tog till mig de råd hon gav oss, osv.

  Behöver lite råd för hur jag kan lindra min pms. Mitt humör går upp och ner och jag orkar inte mycket mer snart.

   Testa medicin? Jag har tagit och det funkade bra! Kram!

    Har testat premalex, funkade bra två första månaderna men sen märkte jag ingen skillnad ?

     Vad tråkigt! Äter du p-piller etc?

      Nej, använder inget preventivmedel.

       Okej. För mig blev det mkt värre med p-piller, därför jag frågade. Jag hade tagit kontakt med sjukhuset och legat i tills jag fått någon vettig hjälp. Lider med dig. Pms är verkligen vidrigt.

   Jag äter pyridoxin som är B6 och det stabiliserar humöret samt Efamol som är gulkroppshormon framtaget ur en blomma. Helt ofarligt och hur bra som helst! Äter dock även Zoloft. Försökte äta Provera som min gynekolog gav mig men blev otroligt självmordsbenägen så fick sluta.

    Okej är de något gynekologen skriver ut? Tänker ta tag i de här nu och ringa på måndag men känner att jag vill ha lite kött på benen.

     Pyridoxin finns receptfritt! Efamol finns på apotea (som är bäst för övrigt) och antidepressiv medicin är alltid på recept. Stort lycka till! ❤

      Okej då ska jag testa de. Tack så mycket ?

   Jag skulle också behöva något för mitt humör, förut så hade jag humörsvängningar och deppighet en vecka innan mens men nu med p-stav så har jag det hela tiden. Jag har haft den i 1,5 månad och jag orkar snart inte mer, jag brinner av för ingenting! Jag kan inte styra mitt humör alls och känner en sån fruktansvärd ilska att hela insidan skakar och jag ser bokstavligt talat lite rött. Jag mår så dåligt av det.

    Precis så känner jag med att det kokar inombords. Jag vet ju också precis vilka dagar jag kommer vara arg och ledsen, man kan ju tror att det skulle underlätta när man känner att man vill ta sitt pick och pack och dra ifrån allt. Men just dom dagarna tänker man inte så logiskt.

     Läs ”Hormonbibeln” massa bra om hur du kan hjälpa dig själv.

     Här har ni en till.. ?Arg typ hela tiden.. stackars mina barn, kommer minnas sin mamma som en surkärring.. ? (Positiva blondinbella, som aaaaaldrig skäller på sina barn, släng dig i väggen)…

      Vi får göra någonting åt saken, för det första sluta jämföra oss. Skit i vad Bella gör. Det finns hjälp och jag tror inte att någon av oss vill ha det så här, så om inte för vår skull så för våra barns. På måndag så ringer vi vc och får hjälp. Tänk att kunna slipper humörsvängningar, en dröm!

      Klart hon gör! Hela hon lever i en lögn.

   Hej! Mycket fysisk träning, sömn och att undvika stress brukar fungera bäst för mig.

    Jag har precis börjat träna faktiskt. Men sömn och minskad stress kan jag inte göra så mycket åt med två ettåringar som inte alltid vill sova om nätterna och på dagarna river hela huset. ?

     Vad bra! Det som kan hjälpa om ingen tid finns över alls pga ettåringarna är att försöka tänka på andningen om möjligt. Ta många djupa andetag (kanske ändå behövs), släpp ned axlarna när du kommer ihåg att tänka på det. Gör saker som även ger dig energi, t ex gå till lekparken med fin natur intill en solig dag. Skriv upp eller tänk i alla fall på vad du känner tacksamhet över. Tänk positivt om detta med två ettåringar: ju äldre de blir (redan i tvåårsåldern) så har de alltmer glädje av varandra och då får du förhoppningsvis mer andrum. Jag menar inte att detta är hela lösningen, men det kan ändå vara värt att testa.

   Procomb och female balans har hjälpt mig (naturläkemedel, finns på apoteket)

   Örtteer som Johannesört, citronmeliss och Vata-balans

   Sova mycket. Vila. Inte boka in nått utöver jobbet. Så lite stress som möjligt

   Promenader, avslappningsövningar, lugn yoga, bada varmt, basta

   Äta mycket fet mat, choklad, kyckling. Mat som höjer lyckohormoner i hjärnan (googla så finns det listor på tex serotoninhöjande mat)

   Acceptera hur jag mår och att det är okej och försöka tänka att hormonerna spökar med mig (jag vill inte skiljas, dö, säga upp mig osv)

   Skriver påminnelser i kalendern att det är pms = är mer beredd på att tackla mitt psyke på ett bättre sätt och inte gå på känslorna/tankarna

   Brukar säga till närmaste personerna i mitt liv att jag har pms så dom kan vara extra snälla

   Det finns mycket att läsa både böcker och på Internet. Det går att prova akupunktur m.m

   Lycka till!

   Testa procomb eller female balans, naturläkemedel finns på apoteket ?

  Hur går det till om man får bilen tvättad, typ på Shell?

  Vill tvätta den men hatar att göra grejer jag inte gjort förut och inte vet hur det går till, så jag gör det aldrig. Hehe…

   Automattvätt menar du? Gå in till kassan och säg vilken tvätt du vill ha. Då får du ett kvitto av dem med ett nr eller en streckkod. Rulla in bilen i tvätthallen. Gå till terminalen och skriv ditt nummer eller scanna din kod. Vänta ???

    Tack! ☺️☺️ Precis vad jag ville veta!

   Om du är osäker så fråga personalen så får du garanterat hjälp 🙂

   Första gången frågade expediten om jag ville ha ”extra föravfettning”. Jag stod som ett frågetecken för jag hörde inte vad han sa. Så jag sa ”va?” och han upprepade. Jag hörde fortfarande inte, sa ”va?” igen och han upprepade. Jag uppfattade att han sa nåt som var en fråga på tonen men jag kunde för mitt liv inte få ihop det till en innebörd. Han upprepade igen och jag HÖRDE ÄNDÅ INTE. Efter fyra försök tog han det så långsamt att jag hörde orden men jag hade ju inte den blekaste om innebörden. Jag tänkte bara att människan står här och säger orden ”extra föravfettning” till mig som om jag skulle vara med på det tåget. Jag bara tittade på honom och svarade ”ja?”. Då lossnade alla knutar, han knappade in en massa grejer i sin maskin, gav mig en kod och sen fick jag köra in och göra mitt grejs. Extra föravfettning är dyrare än att inte ha det kan jag meddela, men jag har ingen aning om poängen med det.

    Jag minns i början när jag hade körkort att jag t o m kunde känna mig osäker på att … tanka. Sedan när en före detta pojkvän alltid ville köra (tills jag var så ovan att han då istället tjatade om att jag behövde träna på att köra oftare. Nej, vi är som sagt inte tillsammans, sedan länge dessutom ha ha och numera kör jag bil dagligen)

    Så det där med extra föravfettning är lätt att sätta sig in i att det blev många frågetecken på det. Speciellt om du inte hörde, vilket kan vara svårare vid nya ord. Jag tyckte att det var lättare att först följa med och tvätta bilen ihop med någon annan. För då visste jag sedan hur jag skulle göra. Om du orkar läsa ännu mer så bytte samma expojkvän

     Forts. Samma
     Expojkvän och jag bytte avgasrör ihop också och då tänkte jag: hur ska det här gå? Men det gick utmärlt!

    Hahahahaha, love u!!

  Hej!
  Finns det någon bra cc-cream eller annat som täcker röd hy? Jag har börjat tröttna på att mötas av ett rött ansikte varje gång jag passerar en spegel ?

   Har du rosacea?

    Jag har tänkt tanken, men har inga andra symptom mer än att vara röd. ?

     Prova Dermaceutics kräm K-ceutic! Den är dyr men väldigt dryg. Jag köpte min senaste i september och den är ännu inte slut. Använder den på områden som lätt blossar upp, för mig – kinderna och näsan!

      Jag kör Alex bb-cream! Har kört tre st b-peel behandlingar hos en hudterapeut och fick då med denna som ska lugna huden och samtidigt täcka lite. Jag tycker den är toppen! 🙂

   Kör en grönbaserad primer under. Funkar skitbra.

    Tack för svar! Ska absolut testa ?

    Tack! ?

  Har någon viaplay som kan kolla om paradise hotel Norge, säsong 7 finns där? Tack på förhand!

   Nej. Bara svenska och danska! 🙂

  Trivdes ni på den högskolan ni läste på? Varför/ Varför inte? Bra lärare? Fina lokaler? Bra utbildning?

   Eller LÄSER på, går såklart också bra!

    Och nämn gärna såklart vilken högskola/ vilket universitet haha…

    Har läst i Karlstad och på GU. Utbildningen i Karlstad var mer avancerad (vilket var positivt) Båda hade trevliga lokaler, med vissa nybyggda delar som var fräschast. Lärarna var bättre i Gbg, med vissa positiva undantag i Karlstad. Jag lär mig bäst genom självstudier så lärarkvaliteten var av mindre betydelse.

     Studentlivet var superbra, mycket sittningar, sportaktiviteter, möjlighet att engagera sig i projektgrupper etc.

   Nej. Opersonlig och en falsk ”vi”-känsla. Högskolan Väst var detta. Inga jättebra lärare heller. Jag hoppade av.

   Pluggat på GU också och älskade känslan där och mina lärare var jättebra.

    Men noo! Haha har bara sökt kurser på högskola väst… Men är väl kanske inte förvånad. Inser ju att det var en anledning till att jag flytta ifrån Vbg/Thn så fort jag fick chansen ? Men ska flytta hem igen och tänkte att det skulle vara lättast att börja plugga något litet på nära håll och sen söka sig utåt i landet. Haha aaaah nu vill jag inte flytta tillbaka x}

     Haha älskar Trollhättan som stad, men högskolan…Jag skulle inte rekommendera den till någon. Sorry, haha. Men det var ett tag sen jag gick där så det kan ju ha ändrats^^

     Jag läste på högskolan väst och trivdes jättebra. Det beror säkert på vad man läser för något och vilka lärare man får i så fall. Och vilka man får i sin ”klass” !

   Har läst på följande lärosäten:
   Lunds universitet, historiska institutionen: Jättebra, inget att klaga på.
   Ekonomihögskolan vid Lunds universitet: Dryga studenter, men bra lärare.
   Högskolan i Halmstad: Sådär, gav inget superseriöst intryck.
   Linnéuniversitetet: Helt ok. Bra lärare! Intressanta frågor som diskuterades osv.
   Mittuniversitetet: Oengagerade lärare, men de kurser jag läste var bra upplagda och lärde mig mycket. Bra val av kursböcker.

    Linné i Kalmar eller Växjö?

   Läste journalistik och multimedia under en termin på Södertörn. Lokalerna var fina, men utbildningen var exceptionellt oinspirerande och vissa lärare tämligen osmidiga. De skyhöga intagningspoängen framstår som ett mysterium…

   Vad funderar du på för utbildning?

    Det kan skilja mycket mellan olika fakulteter inom samma uni.

     Jag som är 1, orkade inte fylla i namnet på datorn haha ?

    Läser redan! Mer nyfiken i allmänhet 🙂

     Vad läser du då, Nina G?

   Vara bara läst en kurs än så länge. Gillar universitetet (Uppsala) men kursen är himla dålig.

   Mittuniversitetet Östersund trivdes jag väldigt bra på. Rikt studentliv och nära till skidbackar och rolig studentstad i övrigt!! Träffade dessutom min numera make där 🙂

   Läst på SU och Uppsala campus Gotland

   Väldigt olika varandra, men tyckte det var väldigt bra på båda. SU är stort och opersonligt, men ett stort utbud av härliga människor (om man hamnar rätt). Uppsala på Gotland var jättebra, mindre klasser, nära kontakt med föreläsarna, fina lokaler eftersom universitet ligger nere bredvid hamnen i visby så har man havsutsikt. Sen var det smidigt att åka till Sthlm därifrån (vilket blir åka hem för mig liksom) tyckte jag, trots båt eller flyg.

  Hej alla!

  Finns det någon mer än jag som har slutat upp med att kommentera i Öppet Spår tidvis, när andra har tyckt att det är ”alltför roligt” att göra sig rolig på er bekostnad? Jag älskar Öppet Spår, men blev riktigt ledsen på elak attityd från en del. De flesta är ju helt underbara (säkert de elaka också, det ger dem väl något att gå på någon anonymt) Jag är jättestark igen, men gick igenom flera jättetuffa saker då.

  Så tack till alla er som sprider god stämning här. Ni som inte gör det: be hellre om hjälp av oss om ni har stress som ni behöver få ur er eller liknande.

   Tänk på att de som slänger ur sig elaka ord och speciellt under namnet anonym är otroligt svaga. Det är nämligen bara svaga människor som gör sig roliga på andras bekostnad – för att de själva behöver må bättre.

    Hej Lisa! (kl 22:10)

    Stort tack! Jag håller med dig och jag trodde inte att jag som har mycket livserfarenhet och kunskap om bland annat självutveckling skulle ta åt mig så mycket av ”trollen”. Dessutom ska ju ”troll” försvinna i solskenet, men det fungerade varken med att försöka låta bli att besvara deras kommentarer eller förklara. Jag (precis som andra som utsätts) behövde verkligen inte det då. Dessutom var jag inte ens elak mot dem och var ju inne här för att ge råd åt andra.

    Men just sådant här, att få fina svar värmer massor. Det var ju den stämningen som gav så positiv energi som jag och andra var ute efter. Man är inte stark för att man är hård mot andra, men man är stark om man vågar vara sig själv och vågar visa mjukhet.

    Kram till dig och er ALLA andra här inne.

   Håller verkligen med!
   Skrev en gång och bad om råd i relationen och svaren för ”väx upp, du förtjänar inte din partner” eller ”gör slut”. Tycker liksom livet inte är så svartvitt och ingen skulle ge så stöddiga råd till nån i verkligheten. Heja er som orkar men jag tycker öppet spår har spårat ut ( 😀 )

    Hej Anonym (kl. 22:17)

    … nu ska vi se om dessa ord kommer med. Skrev direkt till dig förut, men försöker igen (klagar inte, många av mina kommentarer postas tydligen inte för fort). Som du nog har sett så verkar en del använda copy and paste” just på sådana ord och meningar som du skrev. Vi känner igen den typen av ord: ”väx upp”, ”gör slut” och liknande. Eller de här: ”Ursäkta om jag frågar, men hur gammal är du?”, eller: ”får man fråga hur gammal du är?” Eller: ”Du är inte så gammal, väl? Är du tonåring?” (Även till de som det märks borde vara vuxna, det är härskarteknik som används för att få folk ur balans bara) Jag anser detta: att vara snäll är underskattat. Att vara vänlig kommer man långt med.

   Japp! Sjukt tråkigt är det. Går och lägger mig nu med mina katter i sängen istället, ha en bra kväll på er ?

    Till Less (kl 22:23)

    Ja, husdjur ger kraft istället för tar som de gör som inte kan sprida vänlig stämning på nätet! Kram!

   Jag har fått höra det ena och andra här på helt vanliga frågor, jag blir chockad över vilken bitterhet vissa bär på så att de tar första bästa chans att klanka ner på en annan. Vissa saker som folk har skrivit här har verkligen fått mig att inse att människor är trasiga.
   ”Out of the crooked timber of humanity, no straight thing was ever made”

    Ja Anonym. Jag förstår inte vad de får ut av sin elakhet. Just de ord du skrev om ”väx upp”, ”du förtjänar inte din partner” tror jag att de kör copy paste på för det är ju inte ”en” gång folk har fått höra sådana ”roliga” kommentarer. Vi kanske skulle lista de vanligaste elaka kommentarerna utan inbördes ordning… nu skrattar jag lite här, men ofta tänker jag att när de hånskrattar åt oss och andra som blir elakt bemötta och mobben hänger på, så gör det faktiskt nästan fysiskt ont.

    Till Anonym (kl. 22:26)
    Skrev ett mellanlångt svar till dig förut som även det försvann. Dels gör det ont när man själv får elaka kommentarer, men det gör minst lika ont när en andra personer råkar illa ut och får just (copy and paste-ade?) elaka kommentarer som används flitigt. ”Välmenande s.k. (hårda) råd” osv. De får sticka ut och träna istället eller liknande, så att de blir snällare (igen?). Kram

   Jag håller med!
   Ett tag formulerade jag kommentarer, men skickade dem aldrig eftersom jag upplevde stämningen som onödigt aggressiv.

    Samma här E. Det var min metod ett tag också. Men inte ens tystnad fungerade. De är bittra rakt igenom.

   W, känner likadant. Började hänga här för att kag tyckte det var en ovanligt trevlig stämning bland kommentarerna men den blir sämre och sämre.
   Precis som du säger, ibland mår man extra dåligt och då blir det bara för mkt med den obefogade otrevliga tonen från vissa. Har redan sett ett par stycken i kvällens öppet spår och har inte ens hunnit läsa alla kommentarer.
   Finns det ngt annat forum du gillar och kan rekomendera ?

    Hej GG!
    Stort tack till dig och alla ni andra som har svarat!! Jag har tyvärr inget tips så, nej, men tar gärna emot av andra som ser detta. Även om jag känner mig mest ”hemma” här inne. Läser passivt en del andra trådar, men det är ju just här inne som jag vill ”hänga” och utbyta erfarenheter. Så många bra tankar som delar här av dig och er andra som är här inne. Blev typ ”kär” först ju av all värme som sköljdes över mig. Vilken tur att du; GG och de andra som har svarat mig (och andra) ikväll så vänligt, att ni gav mig tillbaka tron på detta. Jag tror att jag kommenterade senaste gången i Mellotråden om att Benjamin Ingrosso gick vidare direkt. Jag skrev att han är en bra förebild (det är en åsikt jag har som grundar sig i att han har vågat gå sin egen väg trots mobbing, osv. Han är öppen med känslor osv också och han har jobbat hårt för att nå sina mål) men då skrev någon några negativa ord om det. Tycka får ju även de göra, men en god ton är väl ändå bra att ha.

     Ja det är tråkigt att detnärnså men som du säger finns det självklart många som är väldigt fina här inne och tar sig tid tid stt försöka hjälps människor de aldrig har träffat.
     Just det du nämner i en annan kommentar; ”väx upp” ”dumpa!!!!” och ”du är inte så gammal va”. Jag har själv ibte fått någon av dessa kommentarer men har reagerat flera ggr när andra har fått de. Så förminskande när någon har öppnat upp sig om ngt den mår dåligt över.

     Antar att du W är M?????

      Till Alx.

      Jag såg din kommentar för flera timmar sedan, men vet inte om du är en av de som är otroligt snäll. Eller om du är en av de (mycket få som tur är) andra.

      Så skriv varför du frågar så kan jag ge gärna svar.

    GG, om du är tjej så finns ’heja livet’ gruppen på Facebook, där är alla stöttande och glada och pepparvoch svarar på alla möjliga frågor, stora som små. Rekommenderas!!

     Tack! Ska kolla in den gruppen 🙂

   trist att du känner så, är det någon specifik kommentar du tänker på?
   tänker att ironi osv är svår att få fram i text, vissa kanske inte tänker på det, eller är det någon som är genuint elak?

    Hej Anonym. Jag svarar mer om en stund när jag har mer tid. Stort tack för din kommentar. Trevlig kväll!

    Svarar bara delvis nu: Det var både sådant som kunde dubbeltolkas och annat som verkligen var sådant som inte kunde misstolkas.

    Här under skrev jag egentligen en lång förklarande text, men jag raderade den. Inte för att den inte var okej utan för att jag inte vill ge dem det. Om bara du och de andra vänliga här inne kunde läsa dessa rader vore det en annan sak. Men oavsett vilket, tack för att du frågade.

  Är det någon som följer ex on the beach? Riktig skittv, jag vet, men kan tycka att det är skönt att se på hjärndött ibland.
  MEN när den nya tjejen kom in i huset och Kardo skulle kyssa henne och fick ett nej och ballade ur h e l t. Så sjukt?! Efterhandskonstruktionen var att han pussade alla, tjejer som killar, välkommen till huset. Men det gjorde mig mörkrädd att se hur illa en snubbe kan ta för att en tjej bara vänder bort huvudet när han från ingenstans försöker pussa på henne. Usch.

   Inte kollat, men bra gjort av tjejen.

   Jag såg det också och reagerade direkt. Riktigt skithög som ville rättfärdiga hans beteende med ursäkten ”att han pussar alla”. Lite skönt att dem andra killarna verkade fatta/se felet i hans beteende.

   Reagerade också. Tycker det är rätt skrämmande hur en del killar så snabbt blir aggressiva så fort de får avslag från en tjej tätt följt av påhopp angående tjejens utseende etc.

  Hej!

  Såg att en utbildning jag är intresserad av kräver 3b/3c och jag har bara läst 2b. Fick ett D och tyckte kursen var kämpig om jag ska vara ärlig – är det möjligt att få ett C i Matte 3 ändå? Någon som inte är så bra på matte som har några tips?

   Ja det vill jag nog tro att det är. Ska du bara plugga upp matten så har du ju bara en kurs att fokusera på och då blir det förhoppningsvis lättare

   Jag tänker som Don, men även att det kan vara värt att ta hjälp av någon som kan hjälpa dig (ibland i alla fall, eller regelbundet) med matematiken. Det finns gratis läxhjälp och det finns företag som går att ta hjälp av. De kan komma hem eller till din skola för att hjälpa dig. Kan i alla fall göra dig tryggare att veta om för att våga!

  Någon som gjort hårborttagning med laser? Bra/dåligt? Var gjorde ni?

   Håller med! Har gråtit fyra gånger denna vecka, vilket är helt galet! Så älskad! Sånt tomrum!

    Hamnade under fel ställe, var om Lill-babs ❤️

   Har testat! Hakan överläpp! 10 ggr, noll effekt!

   Japp! Ben och bikinilinje, gjorde det för några år sedan. Bland den bästa investeringen jag gjort för mig själv! Hade väldigt grov hårväxt och växte ut väldigt snabbt, som jag tyckte var väldigt jobbigt och mådde dåligt över. Så helt klart vär det! Aldrig ångrat det. På tisdag börjar jag med armhålan, ser jag fram emot!

   Viktigt är dock att man har rätt hårtyp för det, för annars kan det vara så att lasern inte tar. Bäst är grova och mörka hår på ljus hy. Boka in en konsultation för göra en bedömning ??

  Har diskussion på twitter efter att jag på jobbet igår, jobbar i butik, fick jobba över för att snubbe stövlar in i butiken och vill kolla på grejer medan jag stod och drog ner grinden för att stänga. Han kom alltså inte in strax innan stängningstid utan efter stängningstid, när det var rätt uppenbart att det var efter stängningstid eftersom grinden var på väg ner. Jag blev ju sur givetvis och tycker inte att man gör så, twitterkillen menar att jag jobbar med service och ska således inte gnälla utan menar att jag borde söka annat jobb. Vad tänker ni?

   Vill poängtera att jag drog ner grinden en liiiiten bit till för att signalera för eventuella fler eftersläntrare att butiken var stängd men att jag gick in i butiken, hälsade på kunden, frågade om han ville ha hjälp och allt annat övrigt service-igt som ingår i mitt jobb.

    Varför stoppade du inte kunden i dörren? Jag tycker det är fullt okej att neka en kund efter stängningstid. Har själv jobbat inom service och brukade säga att jag redan stängt ner kassan om de var envisa.

     Dels för att jag under mina mååååånga år inom service blivit sådär service-hjärntvättad med att man bara ska nicka och le och låta kunden bestämma men också för att jag börjat jobba i den här butiken ganska nyligen. Den har lite finare profil och varumärken och en hel del riktigt dyra kläder så jag tänkte väl att det inte riktigt… anstår en sån ”fin” butik att ha… snorkig personal. Vet inte hur jag ska förklara riktigt men tänker typ så. ?

   Nej. Det ska fan visas respekt för servicefolk för de står ut med så jävla mycket idioter och rövar dagligen. De för inte göra annat än nicka och se glada ut för ”kunden har alltid rätt”.
   Så då ska de fan få gå hem när arbetspasset är avslutat också. Banken låter ingen öppna pensionskonto fem i stängning, kontorsfolk sätter sig inte och svarar på mail när de ska gå hem. Varför detta eviga tjat om att byta jobb när en servicemänniska säger ifrån.
   JAG kliver inte in på någon annans jobb och beter mig som ett as.
   För att inte tala om restaurangbranchen som jag kommer ifrån.
   I feel with you. Därför är jag alltid världens trevligaste kund, tackar så mycket för tid och hjälp. Alltid. Respekt.

    Så. Jävla. Rätt.

   Att du borde söka ett annat jobb om du inte klarar av att säga till en kund att ni har stängt. Släpper du in kunden ändå, gnäll inte efteråt. Du har föresten all rätt att avvisa kunder, vilken tid det än är på dagen

    Att avvisa kunder kan man givetvis behöva göra i min bransch men det är ju knappast inte ett kriterium för att vara bra på mitt jobb. ”Ser här att du har fem års erfarenhet av personlig försäljning och tre år som butikschef, men hur bra är du på att avvisa kunder? Inte så bra nej? Nej, då är du nog inget för oss.”

     Det sa jag inte heller. Men släppa in en kund när man har stängt för att sen klaga på det är märkligt. Då får man meddela kunden att det är stängt alt. ta hand om kunden

      Jag tog hand om kunden såklart. Jag meddelade honom att jag stängde men frågade honom om det var något jag kunde hjälpa honom att hitta den ha sökte för att det skulle gå fortare. Han ville inte ha hjälp utan gick och vände på saker i… sex minuter. Sen gick han ut. Sen stängde jag. Och sen skrev jag en fånig tweet som mynnade ut i den här diskussionen. 🙂

      Självklart kan man göra en sak, för att sen fråga om råd för hur man ska tänka/göra för att kunna fundera på hur man ska göra nästa gång. Eller till och med bara för att gnälla.

      Hon är inte mer än människa som går hem med tankar efter jobbet.

   Hej Anonym (kl.22:16)

   Att de sa igår: ”söka annat jobb” eller att de skriver liknande saker här nedan är inte konstruktiv kritik åt dig. Du reflekterar över ditt jobb, det är bra! Och prata och skriva av sig är också bra och ett sätt att hantera sådant som kan kännas jobbigt. En aspekt kan dessutom vara att numera när det är risk för att butiker… ja du vet. Just att det är större risk för sådant vid/ efter stängningstid. Att det kan vara ett argument att nämna för kunder som kommer in så sent. I ett stort leksaksvaruhus (förr i alla fall) ställde sig samtliga anställda vid kassorna (för att skydda sina kollegor som satt i kassan) på slutet av dagen. De släckte ned delar av belysningen några minuter före stängningsdags. De gav alltid bästa service, men att vara försiktig och tydlig nu för tiden är bara smart. Kram till dig!

    +1

     ?

    Håller med R. Passivt aggressivt att bara skriva att du då inte är rätt för ditt jobb. Någon hade en dålig kväll och ville bara vara otrevlig och hade inget intresse av att faktiskt ge dig råd så hoppas du ignorerar se kommentarerna (som nog va från samma person)

  Har någon tips på Youtubekanaler, bloggar eller andra sociala medier med mer seriöst innehåll riktat mot karriär (typ blondinbella men seriöst), eller studier (gärna doktorander)? Vill få lite inspiration men är less på blondinbellas lekakarriär (även om hon säkert är duktig etc så är det ju mest likt en parodi på sociala medier nu…).

   Jag svarade på en liknande fråga häromdagen, vet ej om det var du då med?

   Jag har letat inspirerande karriärbloggar ett tag, men kan inte hitta några alls. Blondinbella är det närmaste, men hon gör ju inget konkret. Tror att de som är ambitiösa inte tar sig tid att blogga helt enkelt. Möjligtvis kan det finnas några utländska bloggar, Har inte researchat det spåret. Vad ska du läsa/jobba med?

    Nej det måste jag ha missat, kom det fram något intressant? Vilket inlägg var det på?

    Jag är doktorand i hälsovetenskap just nu, men behöver inte vara strikt relaterat till det. Tycker det är intressant att lära mig mer om ambitiösa människor generellt. Jag har sökt rätt ordentligt på youtube och efter bloggar, på svenska och engelska. Men inte hittat något klockrent. Kanske finns poddar? Har aldrig fastnat för det, men kanske ska ge det en chans…

     Mitt svar var det enda på den frågan också..tyvärr.

   Skrev en kommentar längre ner men passar på att fråga här. Skulle det vara intessant om karriär, yrkesval och vägledning med en utbildad studie- och yrkesvägledare? Jag har funderat på det men vet inte om det är något som folk ser ett behov av.

    Låter intressant. Kanske inte är det jag söker, men tror generellt det skulle vara intressant för många. Är ju bara att kolla på detta kommentarsfält. Jag läser inte alla kommentarer, men då jag är här så är det alltid många som frågar om studier, karriär och så. Om du starta något så posta länken här så får jag något nytt att följa iaf 🙂

    Jag vet inte, personligen skulle jag nog tycka det var mer intressant att följa olika personer i karriæren än en specad studievägledningspod. Känns som ett så brett ämne. Kanske iofs kan vara ngt för t. ex gymnasieungdomar.

    Japp!! Absolut!

     Svaret var till Lopme (vad kallade jag mig denna gång? X var det visst. Ursäkta. Lättroad pga trötthet)

   Rekommenderar LilyLike på Youtube (hon finns även på Instagram)

    Tack, ska kolla upp!

  Håller på att ta mig tillbaka efter en sjukskrivning på grund av utmattning och är så arg och besviken över sambons ”lathet” och brist på förståelse. Han har inte insett att han behöver ta tag i saker mer, och nu när jag är på väg tillbaka är jag inte längre likgiltig över det, utan är arg. Alltså -mycket tjafs och bråk. vilket är precis vad jag inte behöver. Känner mig så uppgiven.

   Förstår att du blir less. Vid utmattning är man ju i behov av stöd och empati <3

   Till E (kl. 22:23)

   Förstår hur du tänker, men ni kanske kan hitta nya sätt att kommunicera på (jag vet vad jag pratar om och det gick inte på en ”kvart”, men är såå värt det). T ex om du och han har en överenskommelse om att ni får tala klarspråk, men med vänlig ton? Eller att ni gör upp ett schema på vem som har ansvar för vad? Och eller att ni inte får klaga på den andres ansvarsområden. Om dammsugningen bara är halvgjord så är den ändå (okej då delvis…) gjord. Och om möjligt – försök att känna tacksamhet över det den andre gör, ”påminn” inte alltför ofta utan låt den andre ta ansvar för sina bitar – när den orkar. Om ni ändå inte kan ha en vänlig ton ibland – försök att öka medvetenheten kring det själva och försök göra om meningen och tonfallet: ”Ja, för jag gör ju _alltid_ mina bitar (sysslor) direkt, oh ja. Visst! Nej men det vore bra om…” Och om möjligt (om ni orkar) försök skratta ihop åt det. Och säg till exempel: ”Ingen är fullkomlig, eller jo just det jag är ju det. Nejdå. Jag vet att du gör ditt bästa, men kan du göra ditt bästa lite mer bara” (eller hur ni kan nå varandra).

   Min föredetta va grymt elak mot mig. Vid stora bråk skrek jag ”jag är inte sjukskriven för att ta hand om dig och va en hemmafru!”

    Förstår att det kändes tufft! På nätet så skriver en del personer att de har upplevt det ungefär så som du nu skrev, när de är i en liknande situation. Det blir lätt en känslomässig obalans och stress i förhållandet, när den ena partnern är utmattad och behöver ta hand om sig själv mer/ inte hinner och orkar lika mycket och då blir det frustrerande i sådana lägen. Sett det på nära håll, så jag förstår nog ganska bra hur du menar och känner det. Kram till dig!

  Min kille har reagerat starkt när jag någon gång har messat med nån killkompis. Så därför slutade jag med det, det var ändå inga jag umgicks med längre och vill hellre fokusera på vårt förhållande + tjejkompisar. Idag upptäckte jag att han håller kontakt med sitt ex vilket jag ifrågasatte, då blev han helt rasande på mig och sa att svartsjuka var det värsta han visste. Han ljög dessutom först om vem han skrev med, ville inte erkänna det. Åh blir så less, trodde man skulle behandla andra som man själv vill bli behandlad. Är nog mest besviken över det, varför får han skriva med sitt ex medan jag inte får skriva med gamla klasskompisar (som jag aldrig haft någon romantisk relation med). Och varför ljuger man om en sån sak.. om han hade rent mjöl i påsen hade han inte behövt ljuga ju. Känner mig bara besviken ikväll, värdesätter ärlighet väldigt högt. Känner mig lite lurad. Ville bara skriva av mig.

   Jag förstår dig.

    Åh. Blev så glad av din kommentar. Kändes som att det bara var mig det var fel på, att jag överreagerade. Tack ❤️

   Fyfan vilken dubbelmoral. Så jäkla jobbigt att han inte ser det. Blir så arg ?

   När någon reagerar starkt på något sådant så kan det vara ett tecken på att de utgår från sig själva. Han kunde inte tänka sig att ni bara hade en vänskaplig relation när han själv inte har rent mjöl i påsen. Jag förstår att du är besviken eftersom du har fått ta skit för något som han ville dölja hos sig själv.

    Anonym och restaurangkärringen: ❤️

    Känner mig så dum men nu ligger jag och funderar på vad mer han har varit oärlig om. Jag frågade honom: har du nåt mer du tycker att jag borde veta om? Och fick ett ”absolut inte” till svar. Bra, då lånar jag din telefon och surfar lite.. paniken i hans ögon då: ”nej det går inte!” Känner mig sjukt lurad typ. Löjligt I guess.

     Ska kanske lägga till att han redan varit otrogen mot mig en gång men jag förlät honom.. detta är ju inte otrohet men det känns inte bra i magen ändå?

      Men varför skulle det vara löjligt? Sluta tänk så! Du känner dig lurad eftersom han signaler inte stämmer med det han säger, vems fel är det? Hans. Han har fått dig att sluta prata med dina vänner och du respekterade honom, fick du samma respekt tillbaka? Som dessutom vad oärligt krävt? Nej. Han säger att han inte har något att dölja men kan inte stå för det i handling, är det konstigt att du blir nojig? Nej! Du är en smart människa och han är inte ärlig, det är han som ska känna sig löjlig och skyldig och du ska känna dig stark och smart för att du fattar. Du har rätt till samma ärlighet som du ger honom. Punkt slut.

       Tusen tack för din input, du har verkligen många poänger. Nu känner jag mig iaf lite mindre dum som reagerade på detta. Snälla människa ❤️

        Du kan alltid ta med dig att det du känner är aldrig dumt, oavsett om du får höra att du är känslig, nojig eller överreagerar. Det är ett sätt för honom att inte behöva ta ansvar och lägga det på dig att hantera. Ta hand om dig nu och våga lita på din magkänsla ❤️

     Lider verkligen med dig… och förstår din reaktion. ❤️ Jag hade också varit ledsen och arg. Att han ljög om vem han skrev till är ju en röd flagga (särskilt när det visar sig vara hans ex). Att han sedan inte vill visa dig sin mobil menar jag är ytterligare en varningsflagg. Hade han inte haft något att dölja och förstått att du var orolig för att han smsade med sitt ex hade han väl varit den första att visa dig att vad som skrivits var ”oskyldigt” och att du missuppfattat det hela? För att lugna dig? Att han lägger locket på känns tyvärr inte som ett bra tecken… jag tänker att i en seriös relation ska man kunna vara helt ärlig med varandra och inte undanhålla något (annat än hemliga överraskningar och julklappar/presenter).

      Lo och Ice: tack för era inputs och tack för att ni tar er tid ❤️ Det betyder nog mer än ni tror..

       Det var så lite så! Med tanke på att han redan varit otrogen en gång, att han ljög för dig om vem han skrev till och att han dessutom bett dig att inte skriva till en kille känns hans beteende/reaktion ännu mer konstig. Som du/andra skrivit, väldigt mycket dubbelmoral. Jag tycker bara att det är sunt och bra att du reagerar och jag hoppas att du kan stå på dig och stå upp för dig själv (även om det känns skitjobbigt). Kan inte han förstå din sida av det hela eller varför du känner så som du gör så är han nog inte mycket att ha. Du förtjänar någon som älskar dig, är ärlig mot dig och som tar dina känslor och oro på allvar. Lycka till!

      +1

   En kille som varit otrogen och som har kontakt med sitt ex, ljuger om det och hindrar dig från att ha kontakt med folk du vill ha? Alltså nä, fyfan. Det kommer bara eskalera. Dumpa aset – du är värd något bättre!

    Håller med! Låter inte som någon man vill bygga en framtid med! Det finns någon bättre för dig!

   Jag tycker det är ett väldigt oschysst sätt att behandla någon på. Han verkar inte ha ett sunt sätt att se dig på om han har heeelt olika regler för sig själv och dig.

    Get: det kan nog stämma. Känns som att han gör om reglerna så dom passar honom hela tiden. Så less på allt småljugande.. tack för input ❤️

   Hej Less!

   Jag har känt likadant för många år sedan med en ex-sambo. Han hade stenkoll på mig. Jag är ärligheten själv och hade inget emot att fokusera på honom, det var liksom ”planen”. Inget jobbigt alls för mig. Kände mig dock sviken när han ganska snart efter vårat förhållande som tog slut enligt bådas önskan, att han då blev ihop med ett ex till honom som han hade innan mig. I ett halvår bodde de ihop. Hon verkade så otroligt kär i honom när jag och han råkade gå till samma restaurang en gång. Men som tur var så var jag inte kär i honom längre. Alls. Hade tröttnat för länge sedan, så han gjorde det lätt för mig när han började hinta om att vi var allt mindre fokuserade på förhållandet. Hans tidiga helgmorgnar slapp jag gärna och att gå och lägga mig samtidigt innan filmen var slut… ha ha (annars en bra kille, men kärleken fanns inte kvar).

   Men för att återgå till din situation. Förklara tydligt hur det känns och hur viktigt det är med total ärlighet för dig. Att det kändes konstigt att inte samma regler verkar gälla för er båda, eller hade han glömt hur han sa’ till dig? Försök lägg fram det på ett bra sätt där ni inte omedelbart (helst inte alls) hamnar i en för jobbig konflikt. Men stå upp för dig själv och inte minst – var rädd om dig själv. Förklara att det gynnar även honom, för du vill inte känna så här. Ni får ett bättre förhållande om ni kan kommunicera om sådant här kan du säga.

  Hej, har har under de senaste månaderna fått en rejäl crush på en kille som jag vet inte kommer att kunna bli min pga av diverse anledningar. Detta är då superjobbigt för mig eftersom att när jag för känslor för någon är den personen allt jag kan tänka på. Jag skulle hemskt gärna vilja ha tips på hur jag kan komma över mig då detta är väldigt påfrestande och jag vet att det bara kommer att sluta med att jag blir sårad på grund av mina fantasier som kommer krossas av verkligheten. Ha en trevlig kväll

   Mitt tips är att fantisera loss, det är bara tankar och minimera i sin tur all kontakt. Helt och hållet om det är möjligt. Det kommer att gå över och svalna. Så brukar jag göra när jag får en crush på någon (inte så konstigt när vardagen handlar om blöjbyten och vår fysiska kontakt sträcker sig till att klämma oss förbi varann). Men jag vet också att det var exakt så jag kände för min man när vi sågs och vardagen kommer alltid. Så jag vet att jag hellre delar livet med min man som tar mig för den jag är än en tillfällig crush som jag vet knappt någonting om.

   Ta bort bilder på honom (om du har några, lite svårt att veta hur ni känner varandra), alt sluta följ på instagram/facebook. Försök bara distansiera dig så mycket som möjligt från honom. Gör något som du tycker är kul och som får dig att inte tänka på honom.
   Det är väl typ de råden jag kan ge. Lycka till 🙂

   Tänk på mig istället så blir du äcklad av tanken på killar över huvud taget.

    Nu har du dödat romantiken 😉

  Menar såklart att jag söker tips på hur jag kan komma över honom, trots att han är den finaste killen jag vet

  FLYTT-TIPS SÖKES!!! Vi har köpt hus vilket är superkul men paniken kring att fixa allt inför visning, fotografering osv?! Känns som det redan är kaos i mitt huvud av att vi börjat packa ner saker för att fotona ska bli bra, hur håller man reda på allt förutom att märka alla lådor och börja i god tid? Känns som vi klarar det fysiskt, men jag får panik av att inte ha kontroll över sakerna. Dessutom är jag förkyld just nu då hehe, och mannen har en lättare skada så vi kommer nog vara tvugna att anlita en flyttfirma men ändå, är ju en miljon saker att reda ut ? Hjälp mig med tips, lugnande ord osv!

   Passa på att rensa undan massa grejer och sen klistra på en lapp där det står vad som är i varje låda. De allra mesta man äger är egentligen onödigt (har jag börjat kännt efter att ha läst böcker av Marie Kondo). Även om ni börjar packa i tid så kommer ni troligtvis inte ha något behov av de sakerna som ni packar ner.

   Numrera lådorna och skriv i datorn/mobilen vilket nummer som innehåller vad. Då kan du flytta runt grejer om det skulle behövas (tex om ni kommer förvara saker i kartongerna i ett förråd) och bara ändra i dokumentet. Skriv ev. vilket rum lådan ska till så underlättar det under flyttdagen. Lappar kan lossna.

   Postar lååångsamt…

   @frokenminimalist på insta vet jag håller på att flytta och hon skriver en del om det och minimalism. Kan va värt att kolla!

   Hej Sofia!

   Jag brukar styra mina tankar inför en flytt eller ommöbleringar. Jag tänker att vad bra, då blir detta sorterat, rejält genomstädat på båda ställena, omplacerat, o.s.v. (soffan kanske ni inte ens väljer att placera i vardagsrummet i den nya bostaden t.ex.). Inte helt lätt att tänka och känna ”rätt”/ ”som om det skulle vara nytta med att flytta, osv” när man är helt slut emellanåt och inte vet vart man ska börja och hur man ska orka fortsätta. Men en sak som kan vara bra är att nya miljöer skapar nya (ofta kreativa) tankar. Man får dessutom antingen fler eller färre kvm / större eller mindre bostadsyta och då kan det ha sina fördelar också. Och /eller bättre läge. Önskar jag kunde hjälpa dig, haha. Jag får positiv energi av sådant. Jag får hjälpa dig i tanken.

  Female balans eller Procomb är dom två naturläkemedel som hjälpt mig.
  Även örtteer som Vata-balans, citronmeliss och Johannesört-te.

  I övrigt hjälper det mig att ta det lugnt under pms-veckan, bokar inte in nått utöver jobbet. Försöker acceptera hur jag mår och ba det är okej att isolera mig med chips och film och stänga av mobilen (hatar ibland hela världen vid pms).
  Andra gånger hjälper det mig att tvinga ut mig och träffa nån kompisgång (känner ofta att alla hatar mig och att jag inte har några kompisar = bra att träffa nån kompis haha)
  Brukar berätta för min man att det är pms-vecka så han är extra snäll.
  Äter mycket choklad och fet mat.
  Försöker träna men lugn träning som ginyoga eller promenader.
  Är jag arg brukar jag styrketräna med tunga vikter till arg musik. (Vissa pms-gånger är jag deppig och vissa gånger arg, lite olika taktik)

  Camilla: Skulle du kunna göra en separat tråd för alla medicinska frågor? No offence, men det kan vara rätt obehagligt med detaljer om människors fysiska och psykiska problem pā trevliga fredag- och lördagkvällar.

   Håller inte med. Det får du ta att en del frågar om kroppsliga åkommor.

    Håller med. Öppet spår ska vara öppet för alla frågor och åsikter.

     Håller med. Andras erfarenheter kan vara en guldgruva när man mår dåligt.

      håller med s och anonym

   Fast det är ju så livet är? Det är fullt med problem som är både fysiska/psykiska. Jag är helt övertygad om att det finns människor i det här kommentarsfältet som inte har någon annan att fråga eller som söker mänsklig kontakt – ska du då ha förtur för att du tycker det är obehagligt?

    +1 till ice

    Nej, jag menar att det kan ligga som en parallell tråd. Öppet spår -Hälsa. Så kan alla med det intresset gå in och läsa och skriva loss. Och vi andra behöver inte ta del av det ofrivilligt.

     Men problemet är ju att du inte vill läsa om hälsa, jag vill inte läsa om barn, en annan är inte intresserad av resetips, någon vill inte läsa om utbildningar osv. Antingen så hänger man på öppet spår eller så hittar man ett mer specifikt forum för ens intressen. Camcam får ju ha ett tjugotal parallella spår varje helg om alla ska bli nöjda och inte behöva scrolla.

      Det finns många andra ämnen som jag inte är intresserad av, men människors ohälsa är det enda som är obehagligt. Detaljer om människors psykiska ohälsa eller könssjukdomar är inte trevlig läsning eller något som lätt kan bläddras förbi och glömmas.

       Då kanske inte kommentarsfälten under öppet spår är något för dig. Lätt att välja bort de två inläggen varje vecka om man inte gillar dom.

        +1 anonym

     Du har självklart rätt att tycka till, men min tanke är att då skulle vi ha trådar i många ämnen. Ikväll mycket om skolor och tv-serier som jag helt enkelt bara skummar av. Har aldrig varit gravid, har ingen otrogen eller elak man. Ingen ovanlig läsning, men om jag tycker förlossningshistorier ger mig värk i underlivet så läser jag inte.

      +1

    Det är ofta detaljer om saker som jag antagligen inte kommer behöva höra om i resten av mitt liv, vilket jag är rätt nöjd över.

     Fast det är väl bara att inte läsa? Jag tror att många här läser och vågar öppna sig just på grund av det öppna formatet. Att det går att ta upp svåra saker utan att någon dömmer. Många saker skulle säkert inte komma fram om det inte var så öppet som öppet spår.
     För övrigt, till er som har hälsofrågor: kontakta 1177 eller er vårdcentral/BVC/mödravård. Vi är inte läkare.
     Om ni efterfrågar indelning per ämne så bör ni kanske hänga på forum så som familjeliv istället. 🙂

      +1 till Sofie

     Du tror att du kommer undan sjukdomar om du inte läser om dem?

      Jag spenderar ju inte gärna fredag och lördagkvällar med att läsa ingårnde detaljer om andra människors sjukdomar. Det borde ju också gynna de aktuella personerna, som inte behöver lämna ut sig till fler människor än nödvändigt.

       De lämnar ju inte ut sig till en fysisk person här inne. En kvinna som var ytterst nära att ta sitt liv blev räddad av en läsare för några veckor sen. Människor i akuta situationer får snabba råd. Att ringa efter hjälp kan kännas övermäktigt när allt rasar.

       Jag tycker det är ointressant och jobbigt att läsa om utbildningar eftersom jag vill men inte kan. Vad gör jag då? Jo jag scrollar ner tills nästa nya kommentar. Själsliga och fysiska frågor intresserar mig, så dom vill jag läsa, eftersom jag behöver lära mig hur andra människor tänker och resonerar, har nästan inga vänner, och dom har jag bor 6 timmar bort.

    Vilket bra svar!

   Det skulle varit intressant med en gilla-knapp, för att se hur många som håller med mig.

    Du kommer inte att lyckas göra en ”karriärtråd” här inne. Ser på den feedback du får att intresset är litet. Varför inte starta en egen blogg?

     Nu handlade mitt inlägg inte om karriär utan om att skapa en separat tråd för ämnen som kan vara obehagliga för andra.

      Förstår din tanke, men alla ämnen KAN vara obehagliga för någon och det är inte rimligt att ha så många olika trådar. Jag tycker att det är småjobbigt att läsa om droger, fester, graviditeter och viktprat, eftersom det slår an på ”fel” känslor hos mig. Men det funkar att sätta på skygglappar och scrolla förbi ☺️

      Om en person skriver om våldtäkt vilket inte är ovanligt här inne. Får hen skriva om det i vanliga tråden om måendet inte nämns? Misshandel med skador? Till vilken kategori ska funderingar om sex läggas? Får en diabetiker diskutera kost så länge inte sprutor och koma nämns?

       Det beror på om det är sjukdoms/skade-relaterat. Vill man t. ex beskriva skadorna eller sprutprocessen i detalj tycker jag det passar bättre i ett hälsorelaterat forum.

   Suck!

   Men det är väl det som är vitsen med öppet spår att man ska få skriva om vad man vill…scrolla förbi om du inte vill läsa. Hur enkelt som helst.

  Behöver åsikter om en idé! Jag har funderat på att starta en podd som studie- och yrkesvägledare. Många livsstils och jobbpoddar snackar om karriärer, yrkesval och självförverkligande men jag ser inte riktigt några poddar tar upp temat på ett sätt som stämmer med karriärteorier och vetenskap. Det är ju sjukt svårt att locka folk till att lyssna på en podd och jag vet inte ens om min idé skulle intressera? Vad säger ni? En idé att satsa på eller finns det inget direkt intresse eller behov?

   Jag och säkert många fler med mig skulle uppskatta en sådan podd, ja! För egen del har jag undersökt mycket noggrant vilka olika yrken och utbildningar som finns, men det ändras och det finns alltid mer att lära och jag insåg att det går att läsa om det under många timmar sammanlagt. Att istället få lyssna på en podd under t ex en promenad skulle jag uppskatta!

  Jag vet inte vad det kallas (om det kallas nåt?) men jag beter mig så klumpigt i sociala sammanhang. Senast idag tänkte jag på det när jag sa saker till vännerna jag umgicks med och efteråt insåg hur det liksom kom ut. Svårt att förklara men det kan vara att jag säger nåt så att det låter som att jag är otrevlig, det får liksom ofrivilligt en annan betydelse än vad jag avsett. Skäms över detta och kan efteråt gå och fundera på saker jag sagt och få ångest över detta.

   kan vara asperger

    Den tanken har absolut slagit mig. Men finns så många saker med asperger som inte stämmer in på mig alls. Som person är jag ganska ängslig och uppfattas nog av många som nervös (fast jag kanske inte är det egentligen), därav att saker hoppar ur min mun fast det blir fel. Tänker nog ständigt på hur jag uppfattas, om jag så bara ska betala något i kassan på Ica.

    Ni alla andra fina som svarat – tack! Så vettiga, ska definitivt ta till mig allt!

   Åååh känner igen mig..

   Min mamma är sån. Hon menar väl men det kommer så konstiga saker ur munnen på henne. Hon låter ofta arg och som att hon skäller eller kritiserar, fast hon egentligen försökte fråga, typ. Min man tror att det är för att hon är dansk, haha.

   Det är inte säkert att du uttrycker dig klumpigt, det kan vara ångest som får dig att tro det. Jag tänker ofta
   ”tänk om den trodde att jag menade *dittan och dattan * och blev jätteledsen. Nu tror alla att jag är elak! Ingen tycker om mig längre!”
   Men den andra parten har inte missuppfattat och allt är bra.

    haha, stor igenkänning! Min pappa är dansk och upplevs i Sverige som ganska burdus och rättfram. Till den grad att folk känner sig obekväma. Det ligger i danskarnas kultur. Tror din man har rätt/delvis rätt i att det kan ha med detta att göra.

   Hej Anonym!

   (Utöver det andra skrev) Det kan vara prestationsångest, ja att du har alltför höga krav på dig själv som du skulle behöva sänka. Det kan du lyckas med genom självförtroendeträning, men även om genom fysisk träning och genom avslappning. Du kanske kan tänka för dig själv att du också har rätt att tycka saker. Du kanske kan förklara för de som du har pratat med, vad du egentligen ville ha sagt.

   Åh, jag känner igen mig så väl… Men jag tror det är ett enkelt sätt att ”mata” sin ångest och att andra människor inte alls uppfattar det så. Har man nära/lätt till ångest så är det lätt att skapa efterhandskonstruktioner i sitt huvud som inte alltid stämmer överens med det som inträffade. Så är det för mig iaf, och jag tror säkert det är liknande för dig. <3 Dina vänner hade inte umgåtts med dig om dom tyckte du var otrevlig eller hade en massa konstiga åsikter, och människor har fullt upp med sina egna liv att de inte har tid att gå runt och tänka på någonting du sa som _hade_ kunnat uppfattas på ett otrevligt sätt. Jag går inte runt och analyserar och vrider på meningar mina kompisar sagt (om det inte är väldigt grovt). Det brukar hjälpa mig att tänka så.

  Testa Procomb och female balans, naturläkemedel finns på apoteket 🙂

   Men åh, svar ang pms

  OT.
  Dåligt mammaamvete då jag har en 7-årig fantastiskt flicka. Önskar så att hon kunde fått några syskon men det ville inte livet…..Inget syskon och dela allt med i vardagen. Alla pratar hur fantastiskt det är för barn att få syskon. Nu är det tyvärr inte så. Finns det några ensambarn därute som kan ge sin bild på hur det har varit? Tack!

   jag klarade mig fint 🙂 fast jag tyckte också om att leka ensam

   jag tyckte om att leka för mig själv

   varför försvann min kommentar?? nej jag postar inte för snabbt -.-’

   Ensambarn här! Jag har inte lidit av att inte ha några syskon. Nu vet jag ju inte hur det hade känts att ha syskon, men jag har en väldigt nära relation med min mamma och många nära vänner och det är allt jag kan önska 🙂

   Försök stilla samvetet, din flicka kommer växa upp och bli en fantastisk person även utan syskon för hon verkar ha en fin mamma som bryr sig.

    Min första kommentar försvann,så jag säger bara tack för dina fina ord!❤

   En vän som är 40+ säger att hon aldrig saknat syskon.

   Jag är ensambarn. Har aldrig lidit av det. Hade massvis med vänner som liten men kunde leka på egen hand också. Minns att jag som liten absolut INTE ville ha syskon. Mest för att slippa dela allt haha…

   Min erfarenhet av ensambarn är att de blir väldigt duktiga på att vårda sina vänskapsrelationer. Och de är lättsamma och kul vänner att ha! 🙂
   Sen är det faktiskt mkt vanligare än vad man tror att syskonrelationer är rätt komplicerade men det är tabu att prata om att man inte kommer överens med sina syskon. Mkt vanligt att syskon bråkar och inte alls trivs ihop.
   Sen finns det självklart jättefina syskonrelationer. Vill bara påminna om att gräset verkligen inte alltid är grönare <3

   Älskar att vara ensambarn! Är 17 år och har verkligen aldrig velat ha syskon fast jag är super social! Ens bästa vänner blir ju som ens ’systrar’ ändå 🙂
   Sen så känner jag att alla syskon jag känner bråkar, små tjafsar, är oroade konstant över varandra osv. Så har liksom aldrig förstått vad som är så bra med att ha syskon när man ändå har vänner (och dom väljer man själv, det gör man ej med syskon)

   Ett ensambarn jag känner bad självmant om att inte få syskon. Hon trivdes/ trivs bäst så. Det finns mycket positivt att läsa om det på nätet, det är väl ensambarn som ofta blir VD:ar osv. De får mycket uppmärksamhet av föräldrarna. Det sociala samspelet som kommer automatiskt mellan syskon, går att träna upp. Dels kan man prata mycket med sitt barn om t.ex konflikthantering, läsa böcker om hur man blir sams och liknande och många barn leker desto mer med kompisar som då kompenserar den biten. De kompisarna får i vissa fall sova över, följa med på semestrar och liknande.

   Louise Hallin, som är barnpsykolog och har podden Kära Barn har flera gånger tagit upp ”endabarnsfrågan”. Hon är väldigt tydlig med att det inte är negativt för barn att växa upp utan syskon. Vågar lita på det eftersom hon inte är en expert som stryker lyssnarna medhårs om barn riskerar en sämre uppväxt. Rekommenderar podden varmt!

  Några tips på romantiska komedier?

  Imorgon är min plan att ha en ordentlig slapp dag i soffan och bara kolla film.

   Big fish är min bästa. Kanske inte romantisk som du tänker men den är rolig och gullig och romantisk så härta vore nokk!

    Åh tack! Inte sett den så den blir det idag ?

  Oh, kom på en till fråga till er här inne 🙂
  Har ni några hemliga drömmar? Om, isåfall vad? Min är att någon gång skriva en bok ?

   Hej Lejonhjärta!

   Min dröm är att ge ut en bok som mest behöver renskrivas, men inte förrän det känns rätt i tiden för mig. Har du fler drömmar?

    Vad härligt! Häftigt att du kommit igång. Min är bara i huvudet än så länge. Har du gått någon skrivarkurs eller bara kört? 🙂

     Hej Lejonhjärta!

     Tack snälla för fint svar! Jag har inte gått någon skrivarkurs ännu. Det finns å andra sidan mycket liknande information på nätet, samt även både tal- och vanliga böcker som jag har använt mig av istället. Jag har inte inte rättat svenskan i den ev. blivande boken ännu, utan blev tipsad om att bara låta texterna komma. Fick då det personliga, unika flytet i dem och kan sedan fila på dem beroende på om jag antingen ger ut den själv, lägger ut den på nätet, eller hör efter om något förlag vill ge ut den. En annan tanke är att antingen låta texterna vara som de är, alternativt att jag endast låter mina närmaste få ta del av boken. En del av texterna har jag låtit andra få läsa och de blev omtyckta. Många skulle kunna bli hjälpta av den. Kan inte skriva bra alls nu, behöver torka mitt nytvättade hår och ta emot gäster inför ett firande här. Men tack än en gång för ditt svar. Hade du fler drömmar? Skriv jättegärna mer om det du har ”i ditt huvud” om skrivande. Jag svarar senare! Ha det fint!

     Tillägg (Hej igen Lejonhjärta!)

     Det viktigaste när man ska skriva en bok (eller flera) är att komma igång. Att våga och testa och vara snäll (inte dömande) mot sig själv. Tänka: Jag kan! Istället för motsatsen. När man startar upp skrivandet behöver du få in ett flyt i det i lugn och ro. Tänk inte på kvaliteten på texterna, försök mer få till de ord som kommer. Självklart kan det vara bra att nisha in sig på något ämne som känns bra att skriva om, men det behövs inte heller. Se vart orden tar dig istället, om det känns lättare. Eftersom du nämner att det är en dröm som du har, så finns det väl en sorts längtan hos dig. Min var att jag dels tycker om att skriva, dels alltid har velat dela det jag har lärt mig genom åren med andra. Dessutom ville jag hitta ett vackrare språk hos mig själv, vilket jag verkligen gjorde. Det kändes som om någon annan skrev, så fina blev en del av texterna. Det gav mig mycket och även de som läste dem. Jag repeterade dessutom själv upp det jag lärt mig genom åren, vilket behövdes extra mycket då under förra året då jag skrev texterna. Jag satte mig ofta och skrev på andra platser för att få bra inspiration. T ex vid havet, eller i skogen. Det är ett av de bästa tipsen, att byta skrivmiljö. Då kommer många tankar av sig självt. Det var en mäktig och givande process, men det gäller som sagt att först tillåta orden att komma. Ibland blir texterna oerhört vackra, ibland är det bara minnesanteckningar om sådant som går att skriva om vid ett annat tillfälle. Släpp ner axlarna, stäng av kravkänslorna kring det, ta din mobil eller vad som är enklast för dig att skriva på och – skriv!

  Jag ska inte klaga om kommentarer som försvinner, men både igår och idag försvann både en del korta, men även långa råd/ kommentarer till folk. Så ni är fler som har fått svar än det ser ut, men tyvärr är de kommentarerna borta nu. Hm.

  Kan man starta en Facebookgrupp som heter: ”Ge mig mina kommentarer tillbaka, tack!” Eller låter det för mesigt år 2018 när så många är så rakt på sak? Ska den istället heta: ”Ropen skalla, kommentarer tillbaka åt alla?”, eller har ni något bättre förslag än mitt år 1970-förslag? Kanske ”Nu är det nog, ge oss tillbaka kommentarerna ni tog!”

  Får fundera vidare.

   Jag skrev bort mig där med årtalen. Men är lite trött av alla kommentarer som jag så gärna vill ska ges till de jag ville hjälpa. Inte Camillas fel. Bara menar att ni hade fått fler kommentarer än det ser ut som, om de inte bara försvann.

   starta en grupp om gilla knappen också, den är djupt saknad.

    Gillar!

    Ja, bra tänkt! Tack! 🙂 Frågan är bara vad den ska heta?

    Mina förslag på Facebookgrupper om att få tillbaka Gillaknappen (om den inte används för att hylla elaka kommentarer)

    ”Vi som vill ha Gilla-knappen tillbaks, det var väl katten (inte THK, han är bara inne i trådarna då och då, men då med hjälp av hans matte Camilla)”

    ”Vi som vill tycka till mer, CamCam ta inte vår Gilla-knapp ner. Trycka på Gilla är inte så illa”

    Näe. Jag är för trött. Andra förslag?

     är urusel att komma på namn 🙁

      Jag med men vill ha tillbaka gillaknpappen. Tyckte inte att den uppmuntrade dålig stämning alls. Däremot slapp vi alla ”+1”, ”håller med” osv

      Pilla på Gilla

       +1

       +1

      Så snällt av er att svara. Uppskattas! Och jag skrev mest brainstorming-förslag. För ju mer galet det är, desto mer kan andra komma på något bättre och jag var inte seriös med Fb-grupp, mer visa min saknad efter möjligheten att få Gilla. Enas och förenas i det. Även nu överdriver jag/ skämtar bort det, men så kan man också hantera sådant.

  Vilken tur att det bara var en vansinnesattack och inte en terrorattack. En spade är inte en spade om svensk press får bestämma.

  https://twitter.com/avpublicservice/status/982721906838261768?s=21

  Har beslutsångest inför universitetsstudier! Det står mellan systemvetenskap och samhällsbyggnad, någon som läst något av programmen och vill berätta vad ni jobbar med idag/vad ni har för arbetsuppgifter/hur en vanlig arbetsdag ser ut?

   Systemvetenskap skulle jag ha valt. Känner folk som är nöjda men den utbildningen och som trivs på jobben de fick efteråt. Jag har aldrig hört dem ångra sitt yrkesval.
   Det låter även intressant med samhällsbyggnad å andra sidan.

    Vet du vad dom personerna har för arbetsuppgifter? 🙂

     Hej igen, ”ea”!

     Ja! IT-arkitekter och programmerare. De känner att de arbetar med sin hobby/ sitt största intresse och trivs jättebra. Jag läser mycket på deras hemsida (även karriärdelen, dvs vilka vakanser/ lediga jobb det finns, arbetsbeskrivningar et.c på de olika jobben. Jag skulle själv kunna tänka mig att utbilda mig och sedan arbeta med IT och jag brukar tipsa folk om just It-yrken eftersom det är utvecklande jobb där det händer mycket (de anställda hinner inte bli uttråkade precis då förändring är vardag). Just därför blir det (vad jag känner till) även bra stämning. Tempot är nog ofta väldigt högt, men det blir samtidigt ett flyt i det. Finns väl inget värre när det är alltför lungt på ett jobb så att man blir sömning (har typ aldrig hänt på mitt jobb, men ändå haha)

   Jag har läst samhällsbyggnad! Vanliga arbetsgivare är entreprenörer, konsultbolag, kommuner, staten och landsting. Man jobbar oftast i projekt och på kontor, på en byggarbetsplats eller i fält. Projekten spänner över långa tidsperioder och går genom lika faser, ofta bidrar man med sin specialist kompetens i ett skede eller så projektleder man. Det finns också definierade roller, tex lantmätare. Det som är roligt med samhällsbyggnad är att man jobbar med frågor som berör alla (vår byggda miljö) och att man jobbar i team med många olika specialister (vilket iofs är väldigt svårt också). När jag pluggade på KTH var ca hälften tjejer och nu i arbetslivet (jobbar i kommun) är fördelningen ungefär densamma. När jag jobbade på byggarbetsplats var det majoritet män, men tillräckligt många kvinnor för att inte bli för grabbigt. Vet inte om du är man eller kvinna men min erfarenhet är att de flesta mår bäst när det är blandat. En vanlig arbetsdag för mig består av att prata med människor! På möten, både inbokade och mer spontana. Mötesparter kan vara andra på arbetsplatsen (på min avdelning eller någon annan) eller externa parter, tex byggföretag eller privatpersoner. Arbetsdagen består också av självständigt arbete.

   Lycka till!

    Intressant! Tack för en inblick! Ha en fin söndag!

    Tack för ditt svar! Det lutar nog åt samhällsbyggnad då jag tidigare jobbat med fastigheter och boende och tycker det är intressant, men vill jobba mer mot planering och nya projekt nu. Får du vara med och bestämma något hur ex nya byggnader/områden ska se ut? Hade varit kul att få vara med påverka hur kommunen ser ut 🙂

     Hej igen! Jag svarar lite även här för jag kom på att jag har känt en stadsarkitekt väldigt väl förr. En stamkund till mig (jag jobbade på kontor med Innesälj, administration, reception och så assisterade jag olika yrkesgrupper. Hur kul jobb som helst!) Han trivdes jättebra med sitt yrke och han tyckte om att få sätta sin prägel på sta’n.’ (En stor stad). Jag håller med dig, det lät jätteintressant det som ”Tina” skrev kl. 08:55.

      Tillägg. Arkitekten visade mig en hel del av det han hade ritat. Mäktigt att kunna gå förbi parker, byggnader och annat som en av mina bästa och trevligaste stamkunder hade ritat. Alla kunder var ”bäst” förstås, men han var extra viktig när det gällde att få positiv energi. Jag har även arbetat med fastigheter och det går inte att bli trött på. Jag har även tittat på sådana vakanser och det var väldigt svårt att låta bli att söka. Det låg inte rätt i tiden, men jag tänkte nästan ringa ändå för att höra lite mer om tjänsterna.

     Stadsarkitekten (eller planarkitekt) är den som har störst makt vad gäller utformningen av miljöer. I Sverige är det kommunerna som bestämmer hur marken ska bebyggas, så de flesta planarkitekter jobbar på eller åt en kommun, men ibland är det en byggaktör som tar fram en sk detaljplan. En planarkitekt tar fram utredningar och underlag till grund för detaljplanen, men framför allt är det ett kreativt yrke (arkitekt). På KTH finns det en inriktning som heter stadsplanering (eller har funnits iaf) och på BTH finns det ett program som heter fysisk planering. Om du vill jobba med planering men inte som planarkitekt kan man bli exploateringsingenjör/projektledare. Då jobbar man med de ekonomiska, tekniska och juridiska frågorna kopplade till planeringen. Oftast när en kommun tar fram en detaljplan finns det en byggaktör som motpart. De som jobbar med planering på den sidan kan tex kallas för projektutvecklare.

      Jätteintressant!

  Finns det fler här som lider av pica?

  Är nån vaken nu? Skullverkligwn inte medd i matcheb verkligen behöva . Ursäkta stavfel min telefonär telefon mwe någon nu nu…ni fattar. Har cp telefon…skriver nåt 30 minuter får vänta

   vill prata med någon

    God morgon! Har du sovit bra? ?

    Hej äpple! Jag behöver gå ur en stund, men jag kan svara om en stund. Ha en fin söndag!

     Är tillbaka då och då. Om mobilen inte fungerar nu heller. Känn ändå vårat stöd här inne. Kram

    Hej ”äpple”!

    Vad vill du prata om? Jag och säkert fler med mig kan svara sedan.

    Jag finns här. Prata på! 🙂

    Vi är kvar äpple. Prata på om du vill! 🙂

   Hej äpple vad händer?

  Har ni hört Fördomspodden med Anna Book?

  Otroligt pinsamt?

   Nej, men kan tänka mig att det var mycket jag, jag och jag.

  Vilket är världens BÄSTA LÄPPSTIFT?!?

  Jag har betat av en hel rad olika och antingen så smular dom eller sitter inte alls… Så nu behöver jag er expert hjälp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.