Den där när en influencer bara borde hålla tyst!!

Hej Nellie!
Hur tänker du om att rida med säkerhetsväst? Skulle vara kul att läsa dina tankar om det.
Kram på dig!

Hello! kan jag ens skriva som jag tycker, då blir jag nästan halshuggen. Men jag tycker att man ska ha väst om man vill, det är ett bra skydd. Jag följer såklart lagen på tävlingar, jag måste fortfarande ha väst där. Många vet och har ju reagerat på att internationellt har jag inte den. Jag anser att jag rider tusen gånger bättre utan väst, kan andas ordentligt och enligt mig och många andra skyddar inte västen särskilt mycket. Jag vill inte få skit för det här, vi alla har vår egen uppfattning och gör som vi själva vill. Om du har väst är det kanske bara ett plus? Men jag har det inte hemma och inte på träning heller. Ärligt svar!//Nellie

Hur ska föräldrar kunna övertyga sina barn om nödvändigheten i att bära säkerhetsväst när de rider, samtidigt som deras stora idol och förebild – Nellie Berntsson – öppet skriver på sin blogg att hon inte har det på sig förutom när hon är tvungen?

Om Nellie väljer att rida utan väst så får det stå för henne, men att använda sin stora plattform – full av av ridtjejer som mest i hela världen vill vara som sin idol – till att bagatellisera skyddsutrustning och berätta att hon själv inte använder det är dumt. Bara dumt, oansvarigt och nonchalant!
Vad blir nästa steg? Skit i hjälmen? Man blir ju bara svettig ändå och pajjar frisyren! (Obs. Ironi)

Sluta genast med det!

117 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Min granne har två döttrar varpå den ena är fyra år. När de är ute och cyklar har hans dotter hjälm men inte han.

  Svara

   Är väl ca hur vanligt som helst? Säger inte att det är bra men det är knappast ovanligt.

   Svara

    Vanligt, men dumt! Vill man att ens unge ska använda skydd, och fortsätta göra det även som äldre, så är det bästa sättet att alltid ha det själv.

    Sen tycker jag man kan ta sitt ansvar för att stanna vid liv medan man har små barn.

    Svara

     Använder man alltid skydd så blir det ju inga barn 🤔

     Svara

      Haha🤣

      Svara

   Hugo?

   Svara

    Men lägg av. Fatta att de åkte på en soc-anmälan pga något i princip lika lösryckt och idiotiskt sagt som din kommentar.

    Folk idag alltså!

    Svara

     Det var nog därför M kommenterade ”Hugo?” med lite humor och ironi, just eftersom det är så dumt =)

     Svara

      Humor all day men jag har svårt att hitta humor i en soc-anmälan. Sorry.

      Svara

       Jag tyckte det var kul. Men jag är ju av åsikten att man ska kunna skämta om i princip allt.

       Svara

        Du tycker det är kul tills det drabbar dig själv

        Svara

     Du verkar vara den roliga på fester! 👌🏻

     Svara

  Har aldrig slagit mig så mycket som när jag ramlat av med ridväst! Det är inte alls samma sak att skippa hjälmen då den inte stör balans och fallteknik

  Svara

   Samma här, den gången jag använt väst och ramlat av så landade jag på ett sätt som gav mig oerhörda mag/revbenssmärtor. (Har ramlat av massor av gånger efter det utan väst och alltid landat på ett ”smidigare” sätt.)

   Svara

   Men att man ”slår sig” är inte detsamma som att skadas allvarligt, kanske livshotande. Västen skyddar (i rimlig utsträckning) mot många svåra skador. Det är ingen tillfällighet att ALLA fälttävlansryttare rider med väst. Eller att alla som kör cross eller annan mc använder – skyddsväst. Vore det bara trams skulle det inte förekomma bland dessa, oftast VUXNA, myndiga, idrottare.

   Svara

    Så är det ju, jag tycker att det är mycket skönare att köra mc utan skyddskläder men jag gör det inte. Jag tror det är en vanesak, det är klart det är obekvämt till en början men gör man det till en vana så märker man den inte sen

    Svara

    Fast ridning och cross är ju inte riktigt samma sak. En häst kan ju hux flux hoppa lite åt alla håll och då gäller det hänga med…detta blir (tycker jag) svårare med säkerhetsväst. Jag vet inte hur smidiga crossskydd är men jag tror nog inte man skulle ta sig upp på hästen så lätt. Crosskydden ska väl också skydda mot skrapsår, typ köra omkull i hög fart.

    Svara

     Skyddsjackan jag har när jag kör enduro är jättesmidig, jag skulle utan problem kunna klättra upp på en häst.

     Svara

      Fast måste man inte ha skyddsbyxor också? Då kan det ju bli knivigare (säger hon som spräckte jeansen när hon skulle hoppa upp en gång i början på en ridlektion..)

      Svara

       Man kan om man vill, men det är samma sak där att det finns smidiga och mindre smidiga skydd. De smidiga skydden brukar ju tyvärr inte vara de billigaste

       Svara

   Men det finns också tillfällen där västen har räddat liv.

   Svara

   Jag har ridit sedan jag var barn, och flugit av hästen övert ett femtiotal gånger. Hade en riktigt bråkig jävel när jag var yngre. De gånger jag gjort mig illa som mest var när jag burit väst. Om något landar man i princip hårdare, men det är min uppfattning. Rider inte med väst längre.

   Svara

   Varför använder ni inte uppblåsbara säkerhetsvästar? (Finns även som jackor). De funkar som airbag i bilen och utlöses först om man ramlar.

   Svara

    För att de (vad jag förstått) ger ifrån sig en jättehög smäll när säkringen utlöses, vilket inte är jättetrevligt när man rider i grupp t ex, och resten av hästgänget blir skrämda. För en fälttävlansryttare spelar det knappast någon roll, eftersom de dels rider själva, dels är deras häst förmodligen redan på språng när avramlingen sker så smällen gör varken från eller till för framfarten.

    Svara

     Ett litet poff är vad som hörs.

     Svara

    De kostar typ 5000 spänn.

    Svara

     Som skadad är inkomstförlusten betydligt högre.

     Svara

     Fast trodde att ha häst kostade multum? Varför inte lägga pengar på säkerhet/skydd när det är en dyr hobby/sport.

     Svara

      Fast många av oss är ridskoleryttare så vi äger inga hästar för hundratusentalskronor.

      Svara

  Hmm även jag är kluven med det här mes västen. Red själv i två år. Hade västen oftast när jag hoppade bara. Ramlade av några gånger med västen på rakt i ett hinder, då var västen toppen. Men när man ramlade av på marken, inte så toppen då den stör din ”smidighet” som kan vara bra att ha i luften för att landa rätt.

  Svara

   Inte två. tolv ska det vara 😛 Men det var ändå antagligen under de två första åren jag ramlade av mest ändå så.

   Svara

   Krockkudde? Kan man få det?

   Svara

    Ja men alltså en men ”uppblåstbar” typ hade fungerat mycket bättre i vanlig ridning när man inte hoppar. Så du är något på spåren där. Patent direkt på den!

    Svara

     Gud ja! En sån där man har på flyget där man inte får dra i snörena förrän man är utanför flygplanet! Dock vet jag inte om det skulle fungera med att manuellt blåsa upp den om den inte fylls upp ordentligt. Man måste vara JÄVLIGT snabb på att blåsa!!

     Svara

      Finns ju cykelhjälm som blåser upp sig själv när man faller/krockar (hövding heter den va?) så skyddsväst med liknande funktion är kanske inte så långt borta.

      Svara

      Det finns, många som använder det inom fälttävlan

      Svara

       Såg en sån på ridskolan senast igår. Dottern 23 år rider med väst inne och ute. Dressyr och hoppning. En vanesak.

       Svara

     Det finns faktiskt till ryttare. Man sätter fast ett snöre i sadeln och när man ramlar av så utlöses den och blir som en airbag 🙂

     Svara

      Ah smart!!

      Svara

    Jag tror, TROR; redan den finns? En sån väst. För cyklister finns en sådan hjälm, som blåser upp blixtsnabbt innan man når asfalten.

    Svara

   Jag började tidigt med säkerhetsväst (vi pratar typ nästan 20 år sen) och red med den främst vid hoppning och uteritter.
   Den stör inte din naturliga fallteknik men det tar mer än 2 år att lära sig det (100 gånger ska du ha ramlat av för att bli en riktig ryttare och det av en anledning).
   Kanske hade du fel modell? Du ska provsitta med den i en sadel. Min är väldigt smidig och har räddat mig många gånger (de skyddar ju dina inre organ och ramlar du av så är du glad för den).
   Jag red aktivt i 11 år och hann hoppa en del, rider nu sporadiskt, men jag håller med om att västen inverkar på sitsen men fördelarna överväger i hoppning och fälttävlan/ridning utomhus. Undviker i dressyr, på med den i övrigt.
   Har du endast ridit i 2 år är väst bra i och med att du kanske har sämre balans?
   Jämför med alpin skidåkning där ryggskydd numera är norm… men olika sporter har olika risk.

   Svara

    Aha såg nu att du red i 12 år. Förklarar en del – men de två första åren är nog väst en trygghet. De sista två åren är du säkert trygg i dig själv och kan då bedöma risker annorlunda.

    Svara

  Men vad håller hon på med?! ”Skyddar inte så bra enligt mig” – jaha Nellie du har upphört att vara människa och blivit ett testinstitut alltså?

  Får spatt när folk presenterar sina åsikter som fakta.

  Svara

   ”Enligt mig” är ju inte detsamma som att man tror sig presenterna fakta.

   Svara

  Hjälm och säkerhetsväst är inte samma sak. När man har väst blir man inte lika smidig vilket många gånger leder till en olycka istället för tvärt om! När jag red hoppiga poppiga unghästar hade jag väst då de bockade och brallade och man kunde ramla rakt in i sargen osv….
  Men annars har jag inte haft det.
  När jag hoppat med min storhäst som är lugn och stabil har jag trillat av några gånger men det är som sagt mycket lättare att landa rätt om man inte har väst och det är lättare att hålla balansen och hålla sig kvar PÅ hästen utanväst.

  Svara

   Igen, jag tänker att det inte är den sortens skador västen ska skydda mot, utan mot de verkligt allvarliga. Bli trampad i magen t.ex. eller få en spark i ryggen. Händelser som kan ge livshotande skador.

   Dessutom finns det bättre och sämre västar i avseendet passform och bekvämlighet.

   Svara

    Den sortens skador är det nog störst chans att få när man hanterar hästen från marken. Då har man ju sällan nån skyddsutrustning alls (även om man borde)

    Svara

  När jag var liten hade västarna precis börjat komma och de var som att sitta med en riddarrustning på sig. Men var jävligt glad att vi hade dem när jag och min kompis hade hyrt ett par ridskolehästar ett lov och hon ramlade av under en uteritt rätt på en stor sten. Hon fick ont och tappade luften trots sin väst, utan den hade hon garanterat haft men av det där än idag. Det är väl samma sak med hjälmar, jag har alltid hjälm förövrigt men om inte skulle jag alltid ha på den om jag red tillsammans med barn för att föregå med gott exempel.

  Svara

  Nu när vi pratar om bloggares svar på kommentarer…Myggan påstår, i ett svar bland kommentarerna under kryssningsinlägget, att det är andra bloggare som kommenterar strunt hos henne. Vilka bloggare syftar hon på undrar man ju?!

  Svara

   Men suck.. sluta, det är inget nytt, det har hon påstått och skrivit mååånga gånger.`Genom sig själv känner man andra´ typ. Är du Myggan själv kanske som försöker ragga läsare här.

   Svara

    Ok men vilka bloggare syftar hon på då? Du verkar insatt då berätta gärna.

    Svara

     Hej My. Insatt för att man läst din hennes blogg öh. Ja vem/vilka tror du att hon syftar på, och hur skulle jag veta men inte så svårt att förstå. Suck.

     Svara

      Myggan uttrycker sig inte så i skrift. Om jag får gissa så syftar hon på toftby, graaf och ilmrud.

      Svara

  Jag håller med Nellie, har självt ridit. Säkerhetsväst ska man ha självklart. Men hon kan ju hantera sina egna hästar.
  http://Www.caloveline.com

  Svara

   Det tvivlar jag inte på att hon kan, men det är ett levande djur som kan bli skrämt mm. Olyckor händer även det absoluta toppskicket av ryttare, senast jag kollade hoppning så var det Ludger Beerbaum som skadades ganska allvarligt och han kan säkerligen också hantera sina hästar men det är ju därför det kallas olyckor. Och de kan hända även den bästa.

   Svara

   ”Kan hantera sina egna hästar”? Så de som skadas är såna som inte kan hantera hästarna, tänker du? Alla fälttävlansryttarna måste vara rena nybörjarna, då, eftersom de utan protester rider med väst. Liksom jockeys som rider löp – vilka klantisar som använder skyddsväst!!
   F´låt, vill egentligen inte låta otrevlig, men …..

   Svara

   Att hon kan hantera sina hästar kommer inte spela någon roll när hästarna blir rädda och springer i blindo. Hästar är flyktdjur och det kan vi inte ta bort ifrån dem. Man vet aldrig exakt hur en häst kommer reagera, och då skadas man – hur duktig man än är

   Svara

   Absolut Caloveline. Och jag kan hantera min egna bil så jag skiter i säkerhetsbälte.

   Svara

   Att kunna hantera sina hästar hjälper inte. I hoppning kan hästen krascha genom hindret och gå omkull, den kan också välta i en sväng. Eller bara bli livrädd. Eller så kan nellie tappa balansen och flyga av som en vante även om hästen gör allt rätt. Att kunna hantera sin häst är inte samma sak som att kunna hindra hästen från att gå omkull eller själv sitts kvar i sadeln.

   Svara

    Min ridlärare brukade aldrig använda hjälm förutom när vi red ute. En gång red vi på en grusväg (minns inte om vi travade eller galopperade) och hennes häst snubblade i ett tjälhål. Hon ramlade av och slog sitt huvud så att det blev en stor spricka i hjälmen. Om hon inte hade haft hjälmen på sig hade det gått riktigt illa.

    Svara

  Tycker inte influencers har något ansvar, ansvaret ligger hos föräldrarna till barnen som vill vara som en influencer.

  Svara

   Varför kallar de sig då för ”influencers”? Inflytande?

   Svara

    Låter bättre än att bara kalla sig bloggare?

    Svara

   Har inte människor som når ut till hundratusentals andra (unga) människor ett ansvar för vad de sprider?

   Typ som att du kan lura i en tioåring att man inte behöver hjälm när man cyklar och sen skylla på föräldrarna när barnet tar av sig hjälmen när föräldrarna inte ser, borde väl rimligtvis va samma sak?

   Svara

   bara i en drömvärld lyssnar barn enbart på sina föräldrar. I verkligheten har barn och unga alltid påverkats väldigt mycket av vad lite äldre förebilder (men yngre än deras föräldrar) lär ut. Föräldrar kan tvinga sina barn att ha hjälm/ skyddsväst osv men de kan inte tvinga sina barn att tycka att det är coolt (eller inte råtöntigt). Tycker ungar det är töntigt att ha hjälm blir det fler olyckor, oavsett vilka regler föräldrar sätter upp. vems ansvar är det? Tja, kan man påverka det, och väldigt enkelt dessutom genom att bara vara tyst om att man skiter i skydd, så varför skulle man inte ta den möjligheten att göra något bra istället för något dåligt?

   Jag tycker alla som kan hjälpa och skydda barn har ett ansvar. Att bara hänvisa till föräldrarna är slött.

   Sen behöver Nellie såklart inte lägga om sitt liv pga sina unga fans, men hon hade kunnat hoppa över att svara på en enskild fråga.

   (Vet dock inget om västar och hästar – men principiellt)

   Svara

    Barn gör inte som man säger till dem utan som de ser andra göra, därför borde väl vuxna klara av att vara förebilder när de envisas med att kalla sig influensers, hur svårt kan det vara?
    Gör om och gör rätt!

    Svara

  Men det hade väl blivit väldigt märkligt om hon ljög?
  Jag förutsätter att det finns bilder på henne på hennes blogg där hon rider utan väst.
  Tror att det är uppenbart för hennes läsare att hon inte har väst.

  Jag chansar nu jag läser inte bloggen.

  Svara

   Hon borde ha skippat frågan helt enkelt. Den var del av hennes frågestund och borde ha utelämnat den.

   Svara

    Det kan jag verkligen hålla med om!

    Svara

  Blir så frustrerad! Jag var en gång med i en allvarlig ridolycka där jag blev avkastad av min häst och landade väldigt illa. Läkarna sa att om jag inte haft västen så hade jag garanterat brutit nacken och att ryggraden skulle tagit större skada än vad den redan gjort. Att ha skyddsväst på sig när man rider är jätteviktigt.

  Svara

  Den vård som uppkommer vid eventuella skador betalas av skattebetalarna. Att inte använda hjälm etc. är väldigt egoistiskt och korttänkt. Många motiverar med att ”jag får skylla mig själv”, men då borde de betala vården fullt ut också. Många tusenlappar per dag på sjukhus…

  Svara

  Håller med, ridit i mååååånga år och tycker också man förlorar mycket av sin smidighet med västen – större risk man faktist åker av. Sen finns det ju såklart västar och västar, men de jag haft har varit ganska klumpiga. Däremot hjälm är en självklarhet, och även säkerhetsstigbyglar som gör man inte blir hängandes och fastnar.

  Svara

  Liten snorunge är vad hon är!
  35 år och ridit sen jag var 8 år.

  Ramla av som 15åring utan väst och har men än idag i ryggen och kommer aldrig bli helt bra.
  På den tiden fanns inte västar direkt…

  Nu på senare år använde jag bara västen när jag hoppade då min hoppbalans inte är den bästa och har en häst som blir lite väl taggad och het vid hoppningen och därmed lite missförstånd ibland.
  Har trillat av många gånger när vi hoppat och västen har hjälpt riktigt bra!

  Rider annars western (med hjälm), men det är ju inte samma fart och fläkt i mina grenar som i hoppningen och då rider jag utan väst.

  Ni som gnäller att man blir klumpig, köp en bra väst, provrid med den i sadel, hoppa och gör de ni gör.
  Är västen klumpig så passar den inte just er.

  Svara

   Jodå det började komma säkerhetsvästar 98, men jag tror det mest var småbarn med överbeskyddande föräldrar som använde dem då. Enormt obekväma vad jag minns.

   Svara

    Eller barn med kloka föräldrar.

    Svara

     Nja, småbarn på små ponnyer brukar ändå inte göra sig illa då de trillar av, så jo jag skulle kallat det överbeskyddande. Det går varken så fort eller är så högt att trilla från de där små ponnyerna.

     Svara

      När jag var nio och red lyckades jag sparka till ponnyn i sidan när jag skulle ta på stigbygeln. Ponnyn började skena, och eftersom jag inte direkt var duktig på att rida ramlade jag mellan ponnyn och manegeväggen. Jag hade väst och det gick relativt bra, jag fick bara en spricka i armen, men det var en jävla tur att jag inte blev trampad på eller ramlade med huvudet före. Min poäng är att de små barnen inte är direkt superduktiga på att rida och om det händer något sådant har de oftast ingen chans att hålla sig kvar i sadeln.

      Svara

       Det sker dock betydligt färre allvarliga olyckor med små barn på små lugna ponnyer än med storhästryttare. Man fallet betydligt kortare sträcka, ponnyerna puttar av en för att de tycker det är kul typ, och tempot är lägre. Däremot faller man av oftare, men som sagt det är troligare att det blir allvarliga olyckor med storhästar.

       Svara

      Jag tänker på den lilla flickan – var hon 6 år? – för nåt år sen, som ramlade av ponnyn under en ridlektion och blev trampad i magen. Hon fick inre blödningar och dog. Vet inte om hon hade väst på?

      Svara

    Tror de börja komma sent 98 på knatteridningen,men fanns då inga för oss som var 15 bast då.

    Svara

     Jag är 37 nu och när jag var tonåring fanns det västar. Jag köpte en efter att jag ramlat av och spräckt revbenen + fått en hjärnskakning (hade hjälm!). Fick efter det fallet en hjärnskada som påverkar mitt liv än idag.

     Blir så less på folk som skiter i att använda hjälm/väst. Det kan rädda era liv.

     Svara

   Fanns västar när du var 15 så kom inte med några ursäkter. Du med var väl en liten snorunge i den åldern antar jag. 😉

   Svara

  Jag började rida innan någon använde säkerhetsvästar (95), typ 2 år senare fick jag säkerhetsväst och red med det några år. Men har ärligt talat inte använt säkerhetsväst sedan typ 2001. Dels för att det var obekvämt back then och jag trillade inte av min ponny längre tycke jag (min första ponny var en avkastarkung så när jag fick en tävlingsponny och inte en råstark shetlandsponny som studsade fram bockade 80% av ridturen så kan det ses som en rimlig åsikt), och jag har ärligt talat överlevt hela uppväxten.

  Sedan spelar det säkert roll att jag blev dressyrryttare., dressyrryttare använder aldrig skyddsväst.

  Svara

  Då är jag härmed inte kluven längre. Hade jag ridit idag hade jag haft en hård väst när jag hoppar och en uppblåsbar till vanlig ridning. Hade även haft en sugardaddy eftersom det är så djäkla dyrt med ridning.

  Svara

   Tack för dagens skratt 😀

   Svara

   Haha håller med! Fick sälja hästen pga hade inte råd längre. Nu jobbar jag heltid på ett bra jobb och har råd men skulle aldrig ha tid och ork att satsa på den nivå jag vill istället. Hittar jag en sugardaddy kan jag ta upp hästintresset igen 😂

   Svara

  Tycker att man blir så mycket smidigare utan väst och rider helst utan. Visst, västar skyddar bra för det gör de verkligen, men på en redan osmidig person är det inte direkt bra kombo. Kommer använda väst när jag hoppar in min häst dock eftersom det kan gå lite hur som helst

  Svara

  Wilma Marklund som är en av Nellie konkurrenter räddades av skyddsväst. Kolla bilderna och fortsätt efter det svanka om skyddar inte, bra ryttare behöver inte väst och annat dravel.
  https://www.expressen.se/sport/wilmas-anglavakt-jag-trodde-hon-gick-mitt-itu/

  Svara

  Mina barn rider utan väst till vardags. Väst på vid hoppträning och såklart tävling. Bättre med ärligt svar än lögner tycker jag.

  Svara

  Inte så bra att skriva så men å andra sidan så är det inte heller Nellies ansvar vad andra gör, tycker, känner och tänker.

  Svara

  Hon borde ha skippat frågan – men gällande väst är jag tudelad. Förlorad smidighet innebär minskad möjlighet att parrera bockningar osv och kan bidra till fler mindre olyckor. Men när de allvarliga olyckorna inträffar så kan de rädda liv. Jag har ridit i princip hela mitt liv och var vid ett tillfälle med om en allvarlig olycka där jag fastnade i stigbygeln (säkerhetsfästet löste inte ut) och blev släpad och trampad på i 200 meter. Hade inte väst och blev rejält skadad vilket ledde till två veckor på sjukhus och flera års rehab. Det är bara ren tur att inga inre organ skadades allvarligt och att jag fortfarande lever. Hade jag haft väst hade jag fortfarande blivit rejält skadad, men inte lika skadad – frågan är väl bara hur stor skillnad den där västen gör vid den typen av olyckor och om det väger upp för den stora mängd småolyckor den skapar pga minskad smidighet.

  Svara

  Helt enig, det är fruktansvärt onödigt att uttrycka sig så när majoriteten av följarna är under 18 och måste ha väst på tävlingar, och uppmuntras att ha det annars också. Så oerhört klumpigt är det inte med väst, och sedan är det lite av en vanesak. Har man växt upp med att bara rida med väst (som säkert de flesta i den åldern är) så är det ju dumt att fundera i andra banor.

  Svara

  Nu startar Bella sitt 13e bolag, läste just på hennes blogg.

  Svara

  Ikväll kl 20 på svt1 visas Uppdrag granskning med Virtanen och Cissi Wallin, ska bli intressant att se!

  Svara

  Osmidigt, ja, men med tanke på hur hästen jag red hade tendens att kasta av mig varje gång pga väldigt känslig för ljud så hade jag inte klarat mig oskadd utan skyddsväst, speciellt inte när jag åkte rakt in i en stubbe och en sarg (olika tillfällen obvs) eller hade knäppstaren galoppera rakt över ryggen på mig. Så hellre osmidigt än osäkert.

  Svara

  Jag lyssnade på P1 med Virtanen och han menar på att UG program visar att han är oskyldig till de olika övergrepp folk har vittnat om. Lite mycket sex, droger, sprit och rockstjärna var det dock och han kunde vara grov i mun och det ber han om ursäkt för. Annat visar UG att han är oskyldig till. Han anser sig inte vara ett namn som är ett allmäntintresse, som till exempel Lasse Berghagen, så därför borde inte hans namn ha publicerats. Han anser att drevet var ett mordförsök på honom, och han kom på när Benny Fredriksson tog livet av sig att han också var självmordsbenägen under drevet, det verkade han ha glömt fram tills dess. Han hoppas också på ett jobb snart, helst på Aftonbladet. Journalisten som intervjuade ställde få kritiska frågor, få följdfrågor på de få kritiska frågorna utan verkade mer accepterade Virtanens svar. Dock hade journalisten en talade tystnad ibland men verkade för feg för att följa upp. Kommer inte ihåg mer, Virtanen sa säkert andra konstiga saker.

  Svara

  Fast nu är det så att det har varit ett par fall där ridvästen skyddat ryggkotorna men istället tryckt upp skallen på användaren och de har således dragit isär nackkotorna. Inte bättre det.
  Sen som dressyrryttare kan jag meddela att inte många som håller på med ”vår” gren använder väst – kvittandes hur gamla de är – för att man förlorar sits, smidighet och följsamhet. Handlar inte om att det är fult, bara fruktansvärt obekvämt.

  Svara

   Men vad har ni för skitvästar om ni förlorar både balans och smidighet med den på? Sen vill jag gärna ha en källa på att västen skulle dragit isär nackkotor.

   Svara

  Rider du? Annars kanske du inte ska uttala dig så bastant om det här. Jag har ridit i 30 år och Nellie har helt rätt, man blir så stel och osmidig med väst på att risken för att ramla av ökar kraftigt. Vi är knappast ensamma om att ha den åsikten, jag känner inte en enda ryttare inom min gren som använder väst. Det går öht inte att jämföra med en mjuk flytväst, snarare är det som att ha en stålkorsett på sig! Om hästen busar eller blir rädd går det inte att följa och parera lika bra som utan väst. Man faller även allvarligare pga stelheten. Jag har alltid hjälm för det påverkar inte ridning och säkerhet negativt, men aldrig väst pga ovannämnda orsaker. Hade jag ridit fälttävlan hade jag investerat i en uppblåsbar väst.

  Svara

   Är man så pass osmidig så att man ramlar av enbart för att man har en säkerhetsväst på sig (som för övrigt är väldigt smidiga nu för tiden – annorlunda förr) så kanske man bör träna sin egna styrka lite innan man hoppar upp på en häst (ja, jag är ryttare :)).

   Svara

  Ryttare här! Alltid väst vid hoppning och uteritt och ryggskydd vid annan ridning. Hade inte väst som barn när jag red men skulle aldrig förlåta mig själv och en olycka hände och jag hade struntat i väst när jag ändå har en. Tycker inte den stör! Är 25 år.

  Svara

  Kanske onödigt inlägg. Bor i Finland och här är västar mycket ovanliga. Int ens hört om det fast jag i 10 år rört mig i olika stall… kanske mera vanligt i Sverige… Tror det är ovanligt i många länder för hobbyrittare.

  Svara

   Helt rätt iakttagelse Sverige är trygghetsnarkomanernas land😉

   Svara

   Då måste du bott under en sten om du tycker att säkerhetsvästarna är mkt ovanliga i Finland och att du inte ens hört om det.

   Svara

  Jag rider alltid med väst, och nä, man blir inte så jäkla osmidig av västen. Lite kanske, men den har räddat mig under många fall. En bekant till min mamma har en dotter vars rygg helt enkelt bröts när hon ramlade av och inte hade väst. Om man ramlar av pga att man har västen på, så får man nog träna mer på sin sits och sin balans 🙂

  Svara

  Har ridit och tävlat i många många år. Rider alltid med väst när jag rider unghästar och om jag har en häst jag inte riktigt litar på i hoppningen eller vid uteritter. Annars rider jag faktiskt aldrig med väst. När jag var 15 åkte jag av en häst rätt så ordentligt. Den västen jag hade då var noga utprovad och passade mig som handen i handsken, en typisk sådan väst som hoppryttare ”generellt” har, den med rörliga plattor för bästa passform och komfort. När jag slungades hamnade själva ryggdelen i kläm och sköts uppåt, vilket resulterade i att mina armar, axlar och nacke fick ett ordentligt tryck underifrån. Än idag har jag stora problem med min rygg, axlar och nacke, vilket hindrar mig i vardagen.
  Därför anser jag att man inte kan säga till 110% att det är bättre att rida med väst, än utan. Risken att det kan ske olyckor är ju inte oundviklig på något sätt, det tror jag man måste förstå när man håller på med den här typen av sport.

  Svara

  Säkrast är såklart att kräva säkerhetsbälte på alla havremopeder, samt att hinderna på körbanan tas bort.

  Svara

  Dock spelar det ju ingen större roll om hon skriver det eller ej om man ändå ser tydligt att hon inte använder det. Jag rider 7 dagar i veckan ca 3-4 ggr om dagen och har aldrig väst för helt ärligt är de så sjukt obekväma, man blir varm som satan, man sitter som stelt och orörligt på hästen och enda gången jag hade väst så ramlade jag av och lyckades bryta nyckelbenet… Har ramlat av väldigt många gånger efter det och inte gjort illa mig pga avsaknad av väst iaf 🙂 Sen är det mycket större chans att man ramlar och slår i huvudet än att hästen t.ex kliver på en så hjälm är en helt annan sak.

  Svara

  Västen skyddar de inre organen genom att tryckutjämna om du skulle bli trampad. Det är värt att tänka på. Sedan är det stor skillnad på att slå sig och bli mörbultad och att bli allvarligt skadad. Oavsett skydd, hjälm, väst, MC-ställ, cykelhjälm m.m. så är ju funktionen att skydda mot livshotande skador och de hjälper. Men det är lätt att rycka lite på axlarna åt det och skippa dem för att de är obekväma eller osmidig innan man skadat sig allvarligt.

  Mvh Akutsjuksköterska

  Svara

  Jag ramlade av när jag precis fått hem hästarna. Landade på svanskotan och kunde knappt gå på flera veckor. Första veckan var svårt att klä på sig och böja mig fram. Köpte efter det en väst och tycker det känns konstigt att rida utan för jag vant mig med den. Har även ramlat av med västen och tyckte det kändes ”bättre” även om andra kroppsdelar blev lite misshandlade 😅 innan jag köpte häst red jag aldrig med väst och då red vi egentligen bara i paddock och då tyckte jag i början när jag använde väst att det kändes klumpigt och man blev mindre smidig. Men har vant mig vid den nu 😊

  Svara

  Ehm hon skulle inte ha svarat på det där. 😳Jag rider hellre sämre och slipper bryta alla revben eller ryggen om jag ramlar av.

  Svara

  Hon skriver att det är ett bra skydd och sen inte?? Typ som med bilbälte eller hur tänkte hon?

  Svara

  Det finns btw skyddsvästar med gaspatron som blåses upp. Ett tips.

  Svara

  Flög av min häst för drygt 2 veckor sedan – hade inte en chans att ens hinna tänka att ramla av ”smidigt”. Jag investerade i en uppblåsbar väst för ett tag sedan. Det enda jag hann reflektera över innan jag slog i backen var det lilla ”poffet” när västen löste ut.
  Utan västen hade jag nog inte kunnat stå och gå idag. Landade platt på rygg, tappade andan, men kom undan med lite sträckningar här och där och ett gigantiskt blåmärke på skinkan. Väst räddar liv, precis som hjälmen. Skulle aldrig komma på tanken att rida utan väst – definitivt inte efter den här otrevliga avsittningen…

  Svara

  Om ens unge vägrar väst/hjälm för nått en bloggare skrivit så är upp till föräldern om ungen ska få rida eller inte. Det är inte bloggares ansvar hur föräldrar uppfostrar/styr sina barn.

  Svara

  Hjälm är självklart, alltid, men väst anser jag att man själv får bestämma lite. Jag tycker att rider man på t.ex. ridskola osv eller hyr häst ska man alltid ha skyddsväst. Men är det däremot ens egna häst (som man har haft ett tag) och har man mycket ridvana (nellie har ju över 10 år) så får man bestämma själv. Det är inte lika smidigt med väst utan man blir stelare (ja är ryttare själv och har inte haft någon gammal väst utan moderna) och utan väst känner man sig friare och inte lika svettig, så är det ens egna häst man känt länge och känner sig säker med får man väl bestämma själv 🙂

  Svara

  Var är alla som skriker ”samhällskostnad” när man pratar övervikt nu? Här diskuteras det fritt om hur det är upp till var och en att använda skyddsväst och hjälm men bara en enda kommentar om att det belastar samhället och att vi skattebetalare får betala vården sen när man skadar sig. Hmm… luktar hyckleri här…

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.