Joakim Lundell ska inte rösta på Sverigedemokraterna

Enligt Svenska Youtubers så har Jocke sagt till Amir att han kommer rösta blankt då han inte är tillräckligt insatt för att välja ett parti. Det har han alltså redan konstaterat så här i början av sommaren.
Det Jocke verkar ha missat är att man inte föds insatt i olika frågor – exempelvis politik –  utan man är exakt så insatt som man gör sig och valet är den 9 september 2018.
Det är 71 dagar kvar! Du HAR tid!

Du har tid att bli exakt så insatt som du önskar för att kunna göra ett val.
Fan, du har förmodligen till och med tid att sätta dig in i den politiska situationen i Belgien inför deras val den 14 oktober och ändå få tid över till annat.
Det kallas prioriteringar och att ta ansvar över sin och sina barns framtid genom att göra sin medborgerliga plikt en gång vart fjärde år.

Det har till och med en upptagen Youtuber som Joakim Lundell tid med!

Tar man vår demokrati så pass mycket för given att man skiter i att rösta så är det kanske dags att göra ett litet studiebesök i ett land där medborgarna saknar dessa rättigheter.
En ögonöppnare i all sin enkelhet.

167 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag tycker att man ska respektera andras val. Det är en demokrati. Vill man rösta blank så gör man det!

   Instämmer. Och den respekten ska gälla oavsett vilket parti man väljer att lägga sin röst på. Att ens behöva försvara en röst på t.ex. SD är sorgligt.

    Man ska inte behöva försvara vad man röstar på, men om man berättar vad man röstar på tycker jag att andra har rätt att fråga varför de valt att rösta på just det partiet. Sen om man vill svara är ju upp till var och en.

    Jo, det ska då behöva försvaras REJÄLT! Är man så naiv att man inte fattat vad SD står för 2018 så bör man ifrågasättas rejält.

     Jag har läst deras programblad och det är det partiet jag håller med i när det gäller flest frågor 🙂 och nej det är inget fel på mig. Jag röstar på det jag vill rösta på och du röstar på det du vill rösta på.

      Så du håller med om att aborträtten bör sänkas till vecka 12?

       Japp. Jag trodde tillochmed redan att gränsen för abort gick vid vecka 12 🙂 blev förvånad när jag fick veta att så inte var fallet.

        Håller med, har läst partiprogrammet och SD ligger mig varmt om hjärtat. Speciellt på grund av att de vill sänka abortgränsen till vecka 12!

        Men alla tycker olika. En del vill höja abortgränsen och andra vill sänka den. En del vill förbjuda abort och andra vill att den är fri fram till förlossningen. Det är okej att tycka olika. Men låt folk få rösta på det de tror på.

         Men varför ska den sänkas? Om det nu vore så att extremt många aborter gjordes efter v 12 så kunde det ju börja diskuteras alternativ för hur man kan förhindra det. Alltså diskutera möjligheter , inte förbjuda direkt. Men det är väl typ 1 procent av alla aborter som sker så sent? Varför ser du det som ett problem?

         Förstår inte hur en fråga som inte påverkar en själv, kan betyda så mycket? Om du inte vill göra bort innan v12, så gör för all del inte det. Men att hålla på och gorma om att andra inte ska få möjligheten, även om det finns anledningar.. det känns bara så himla sad. Det är ju inte så att folk ”inte orkar” gå och göra abort tidigare. Det är ingen som tycker att det är kul att dra ut på det.. så de få som genomför abort v12 är i starkt BEHOV av det. Jag förstår inte hur man kan sätta ett foster som inte är färdigutvecklat framför en människas liv.

         Jag tycker att just abortfrågan är en total ickefråga, det är ingen som tvingar någon att göra abort, vill någon göra 10 aborter i vecka 15 så varsågod, vill någon använda abort istället för konventionella preventivmedel kör på. Det är helt okej att moraliskt väga sina egna val i livet, känner man som gravid kvinna att det inte är moraliskt försvarbart så måste man inte göra abort. Däremot visas den mesta forskningen att sänkt abortgräns inte minskar antalet genomförda aborter utan bara antalet legala sådana. Blir däremot orimligt provocerad när män ska yttra sig i frågan.

         SD är fulla av skit. Deras ända riktiga vilja är att kasta ut invandrare och förbjuda homosexualitet resten av vad de säger /skriver är bara ren dynga.
         Hur kan man 2018 rösta på ett parti som om och om gör bort sig? Representanter som skriver för rasistiska sidor där 99% är lögn, Det är skrämmande att läsa att det ligger NÅGON ”varmt om hjärtat” Jag kommer aldrig någonsin respektera en människa som är så pass naiv och enkelspårig.
         Plockar bort alla sådana människor ur mitt liv.

         Så man får tycka olika men ändå ska du och SD bestämma att abortgränsen ska sänkas?

         Det verkar som att folk tror att kvinnor går och gör abort hur som helst, hur sent som helst utan den minsta tanke och känsla?
         Hur vanligt är det med abort i t ex V16? Inte särskilt. Och många utav dessa aborter görs av medicinska skäl! T ex att fostret är såpass skadat.
         Att misstro kvinnor på det här sätter är sjukt. Och en sen abort måste man ”ansöka” om.

         Är alla män redo att ta ansvar för alla dessa barn som kvinnor tvingas föda fram då?

        Och varför tycker du att staten ska styra över kvinnors kroppar?

         M: Om staten inte får styra över kvinnors kroppar ska vi alltså ha rätt till fri abort fram tills barnet föds? Könsstympa en 8-åring som ber om det? För ska kvinnor ha rätt till sina egna kroppar ska också barn ha det!

         Abort fram till vecka 12 funkar utmärkt i t.ex. Finland, Norge, Danmark och många andra europeiska länder.

         Öh det tycker väl du med? Eller är du för abort fram till födseln?

         Mandelbecca: varför likställer du kvinnor med barn? Självklart ska kvinnor har rätt till sina egna kroppar. Om 8 åringar vill könsstympas är det snarare ett tecken på osund livsmiljö/påverkan eftersom de omöjligen kan förstå vad detta innebär senare i livet (efter puberteten) och inget val som ett outvecklat barn ska få göra. Jämförelsen du gör är absurd. Att det ens var värt detta svar….

         Fast det handlar ju inte enbart om kvinnans rätt att bestämma över sin kropp, utan även om att fostret i magen kommet att utvecklas till en individ. Att tycka att man har rätt till en abort betyder ju inte att det skulle vara okej att göra den i nionde månaden och vart går gränsen för när det inte längre är okej? Är det efter 4 veckor eller 39? nu är ju såklart båda dessa gränser extrema, men att man har olika åsikter om när det inte längre är okej betyder inte att man är abortmotståndare.

         Eftersom vi har lagar som gäller kollektivt är det klart att staten bestämmer saker? Jag tror precis som RFSU och andra insatta grupper att de illegala aborterna kommer öka om abortgränsen sänks. Och illegala aborter ska vi inte ha i sverige. Sen verkar de flesta aborterna som sker senare vara sådana där ultraljud visat avvikelser så fler barn kommer födas med syndrom (det tycker jag inte i sig är något dåligt men jag tror att de som är beredda att abortera pga det inte alla gånger blir bra föräldrar till barn med funktionsnedsättning). Plus att det som händer är att Socialstyrelsen får fler aborter på sitt bord vilket jag tycker är onödigt och dyrt. Så därför tycker jag inte att sänka abortgränsen är en bra idé men jag förstår att folk inte tycker det är en lätt fråga.

         Tillägg: jag tror inte heller att SD vill stanna där. Jag tror att de vill att etniska svenskar ska föda fler barn och att mammans plats är i hemmet. Det skulle ligga i linje med deras familjepolitik men det kan de ju inte gå till val på.

         Svar till MandelBecca.
         Nu missinformerar du människor. Norge har aborträtt framtill vecka 20 och i finland godkänns abort fram till vecka 17 om moderns hälsa är i fara. Har jobbat i Finland och aborter ges av många olika hälsoskäl inklusive psykiskohälsa samt socioekonomiska problem och är relativt liberalt.

         Josefine: Du ser knappast det här i allt virrvarr men gör ett försök. Jag pratade om s.k fri abort, ursäkta min otydlighet. Då tror jag att Norge har v. 12 som gräns. https://helsenorge.no/sex-og-samliv/abort

         Jag bor själv i Finland. Har inte gjort någon abort så jag vet inte vad som räknas som godtagbara skäl till att få göra abort efter v. 12. Men pratade som sagt om fri abort. Vilket väl också är det som SD menar? Alltså menade jag att fri abort till v 12 funkar bra i många länder, skulle säkert också funka bra i Sverige.

         Men S, dina argument kan man ju dra hur långt som helst, faktum är att katoliker moraliserar ju på just detta vis kring preventivmedel, varje liten spermie är en potentiell individ så därför är det förkastligt att använda preventivmedel…

         Mandelbecca, om du bor i Finland så borde du veta att här finns det ingen fri abort alls. Du måste alltid ha ett ”godtagbart” skäl för det, oavsett vecka. I praktiken kanske är det fri abort fram till vecka 12 som gäller, men inte enligt lagstiftningen.

         Mandelbecca, om du bor i Finland så borde du veta att här finns det ingen fri abort alls. Du måste alltid ha ett ”godtagbart” skäl för det, oavsett vecka. I praktiken kanske är det fri abort fram till vecka 12 som gäller, men inte enligt lagstiftningen.

         Becca: Fungerar det inte utmärkt redan nu då?

        Håller du med om att samer inte är svenskar?

       Tar det som att det partiet du röstar på håller du med om ALLT dom står för. Blir nyfiken vilket parti du ska rösta på då….
       //en som röstat som SD senaste 2 valen

      Men SD har ju flera gånger röstat emot saker de säger sig stå för bl.a. förbättrade villkor för pensionärer, avskaffa fas3, förbättrad arbetsmiljö osv. Tycker det är bättre att titta på regeringens hemsida hur partierna faktiskt röstat i riksdagen än att läsa partiprogrammen.

       Fast, det kan ju vara så att SD inte röstat för ett förslag, eftersom att dom anser att det fortfarande kan förbättras. Det betyder inte samma sak som att dom inte håller med i frågan.

        Det är sant, men de har ju också försvarat att de ändrat åsikt om vissa frågor. Det senaste exemplet jag kan komma på är att JÅ i intervjuer argumenterat för att tillåta vinster i välfärden på ett sätt som SD tidigare sagt sig vara emot.

      Om du läst vad de står för så borde du också veta att de gör exakt nästan tvärtemot vad de har sagt.
      https://pbs.twimg.com/media/Dd9ycyyVMAEb4Ci.jpg bara kolla den t.e.x finns fler bilder angående detta.

      Så skulle verkligen inte rösta på SD pga detta.

   Kan ju tillägga att det är inte samma sak attests blankt som att skita i att rösta. Röstar man blankt visar man ändå att man utnyttjar sin rösträtt men att där t.ex. inte finns något parti man samtycker med tillräckligt mycket för att ge dem sin röst. Man röstar alltså även genom att rösta blankt, bara inte på ett specifikt parti.

    *samma sak att rösta blankt

    En väldigt svag, i princip omärkbar protest. Från valmyndigheten: ”Rösta blankt

    Röstar du blankt, det vill säga lämnar valsedeln tom, räknas valsedeln som ogiltig och påverkar inte mandatfördelningen mellan partierna. Valmyndigheten och länsstyrelserna redovisar vid den slutliga sammanräkningen hur många som röstat blankt.”

   Demokrati är att inte förhindra andras val. Jag har ingen som helst respekt för SD och dess intelligensbefriade följare i lämmeltåg och foliehattar, men jag kan heller aldrig frånta nämnda lämlar rätten att rösta på SD. Det jag vilar i är att jag på min dödsbädd kan somna tryggt och veta att jag stod emot och inte lät hatet segra över mig.

    Rätt beta att resonera på ett sådant sätt. ”Lät aldrig hatet segra”, kolla på SD jämfört med andra högerpartier i Europa, rätt lama egentligen. Skulle nästan snarare kalla SD ett konservativt parti än ett rasistiskt nazistparti.

   Respektöst att rösta blankt.

    Håller helt med. En blank röst räknas som en ogiltig röst. Alltså kan man lika gärna skita i att gå och rösta överhuvudtaget om man ska rösta blankt. Och det är oansvarigt av honom att öppet gå ut med att han skiter i det. Som sagt vi ska vara väldigt glada att vi i Sverige har möjligheten att själva få vara med och påverka. Men han föredrar kanske diktatur? Så slipper han bry sig?

     Blankrösterna registreras separat sedan 2008.

    Nej. En blank röst är en missnöjesyttring.

   Orkar inte sätta sig in i politiken men orkar sitta och övertyga små barn att hans IQ är över medel. Tyvärr finns detta test med svar på youtube. Att lägga upp en video likt denna bevisar något helt annat.

  Tycket det kan vara bra att inte alla influencers samt artister pratar politik eller berättar vad de röstar på.

  Jag lutar också åt just nu att rösta blankt eftersom jag anser mig för dåligt insatt i politiken. Jag har försökt lära mig mer genom att läsa partiernas program men tröttnar efter att ha läst 1/3. VAR finner jag typ lättläst och enkel info om vad partierna står för/inte står för?
  Vill verkligen bli mer insatt och kunnig.

   Men hallå, allt är inte lätt. Och vissa saker ska inte vara lätta. Läs på!! Skäms så jäkla mycket för folk som kämpade för vår rösträtt när jag hör sånt här

    Jag skäms över dömande människor som dig som inte förstår att vissa saker är svårare för vissa än för andra. Personen säger ju själv hen läst på och ber dessutom om tips! Så riktigt taskigt av dig att shama på det sättet då.

    Tror inte din framtoning är rätt för att få fler att bli kunniga. Som lärare tycker jag att det är oerhört viktigt att alla får lära sig på sitt sätt och på sin nivå. Det är väl bättre att någon lär sig lite och blir mer intresserad än att denne går ”all in” och sedan ger upp, kanske t.ex pga svårigheter med läsning eller annat som du inte vet något om. Jag tror på att lite kunskap föder mer kunskap. Börja enkelt och skapa förståelse. Ingen bra taktik att få folk att känna sig dåliga för att de inte ”kan”.

   Testa göra t.ex Expressens valkompass, i slutet av testet står det typ ”på denna fråga svarade du så här… och där tycker partierna så här…”. Om du vill ha en snabb överblick och kanske få en känsla för vad som kan vara rätt för dig. (Med det inte sagt att valkompassen är ett facit – men det kan ju vara ett roligare sätt att orientera sig i partiernas olika uppfattningar :)). Vet man inte var man står politiskt kan det nog vara bra att göra sådana saker innan man lusläser olika partiprogram, det kan man ju göra sedan när man får en känsla för om man står till höger eller vänster t.ex.

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-s-unika-valkompass-din-hjalp-infor-valet-2018 Denna kompass stämmer bäst i år. Expressens osv får jag inte ens partiet jag är kandidat för och utan tvekan sympatiserar mest med.
   Gör denna kompass och sen lär du se om du är mest höger eller vänster. Fundera ut vilka 5 frågor som är viktigast för dig just nu, det kan vara t.ex skatt, sjukvård, utbildning, militär och EU t.ex. Blir du mest vänster så läser du på S, V och MPs politik A-Ö om dina 5 valda frågor och ser vilka som tycker mest som du. Är du mest höger så gör likadant på M, KD, L och Cs politik A-Ö.

   Det är ett bra steg att börja med. Det parti som verkar tycka mest som du kan du sedan läsa på mer om och se om det passar dina åsikter tillräckligt bra för att rösta på dem.

    Jag fick tre olika partier, vilket inte är konstigt. Men inget av partierna som jag tänkt rösta på.

     Då ska du kanske tänka om😂

    Jag fick 75 % SD och jag har tänkt att rösta på SD 😉

   Det är lätt läst, välj ut ett par viktiga frågor tex sjukvård, äldreomsorg, skola, skatter, och läs om detta hos dem olika partierna, och välj bort dem partier som har åsikter som inte stämmer överrens med dina, kvar blir ca 4 partier, då sätter man sig och läser ordentligt på detta partiers åsikter om jämställdhet, invandring, arbetslöshet, bostadsbrist, mm, och sedan röstar man på det partiet som har samma åsikter som en själv.
   Ingen orkar sitta och läsa igenom alla partiernas åsikter, så välj ut några viktiga punkter så kan man snabbt sortera bort endel partier som inte passar ens egna åsikter 🙂

    Tack för alla (bra) svar!
    Det är ju som att plugga, ibland fastnar man och behöver tips på bästa sättet att plugga.

     Googla på partierna+lättläst. De flesta partier har innehåll på lättläst svenska. Kan vara en början. Sedan kan du gå vidare om du tyckte det var för enkelt.

   Ladda ned appen ”Politik A-Ö” i App Store!

   Om jag var du hade jag gjort svt:s valkompass: valkompassen.svt.se då kan du svara på frågor och se vad alla partier säger om frågorna. I slutet ser du vilket parti som matchar dina åsikter bäst. Lycka till!

    Heh såg att någon redan tipsat om det. Men den är riktigt bra 🙂

   Fundera på vilka frågor som är viktigast för Stig och kolla sedan upp vad respektive parti säger om dem, samt om de erbjuder realistiska lösningar/analyser kring de frågorna. Du behöver inte läsa in dig på hela programmen, det står mycket blaj i dem också. Det brukar även finnas tester man kan svara på för att se vilket parti man står närmast, googla på det.

    Ica-Stig?

    Ica-Stig? 😉

   du har TRÖTTNAT! i juni!?!?!

  Jag kommer rösta blankt för att jag inte bryr mig och orkar inte sätta mig in i Svensk politik. Helt ointresserad och spelar ändå ingen roll – det kommer och går ändå.

   Klart det spelar roll. Varför skulle man annars rösta? Folk klagar på Sverige men glömmer bort att vi själva röstat fram den sittande regeringen.
   Men folk som har din attityd gör rätt i att rösta blankt, än att bara rösta på nåt.

    Folk har rätt att klaga oavsett om man röstade på partiet som vann eller inte. Det blir sällan som man tror det ska bli.

   Fast det kommer ju påverka ditt liv. Hur valet blir. Fattar ej hur man kan rösta blankt.

    Du behöver inte fatta, bara respektera att en del inte vill ge sin röst till något parti.

     Fast det är så jävla respektlöst.

      Det är inte respektlöst att rösta blankt. Lägg ner!

       Nej, men det är dumt som fan. En blank röst räknas bara som ogiltig, inte som en protest. Allt det gör är att visa på högt valdeltagande och legitimera de partier som vinner.

        Ja men finns det inget parti man gillar så ska man inte bli tvingad att rösta på något bara för att! Då röstar man blankt. Det är det som är demokrati!

         Då startar man ett eget parti och skriver det namnet på valsedeln.

        EN blank röst är ett statement, att inte rösta överhuvudtaget är en helt annan sak.

        Det är ungefär lika dumt att rösta blankt som att rösta på FI eller andra partier som inte kommer nå 4% spärren om du står och velar mellan detta kan man faktiskt göra något vettigare med sin tid den söndagen. Om du verkligen vill att din lilla röst ska ha någon betydelse borde du rösta på något av dom större partierna.

         Nej, inget är bortkastat om man röstar på det man vill! Och gällande F!:

         ”I helgen håller Feministisk initiativ valkonferens och presenterar sin valplattform. I förra valet fick partiet 3,1 procent och fick plats i kommunfullmäktige i tretton kommuner. I Stockholm och Göteborg är partiet med och styr.”
         https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fi-siktar-pa-riksdagen

         Röster har betydelse

         Fast Fi fick ungefär 194.000 röster, för att komma in i riksdagen hade det krävts nässtan 292.000 det innebär en ökning på ca 66%…

         Ja? Partier växer när fler röstar på dom. Och som sagt, just FI är med och styr på vissa ställen. Det är inte bortkastat att rösta på ett parti man vill ska få mer makt

        Nej du har fel. Blanka röster registreras separat!

   Kommer sluta med att jag också röstar blankt, finns inget parti som jag anser passar mig och hellre blankt än ett parti jag någorlunda gillar.

   Förstår du att folk har dött för att ge dig rätten att rösta? Folk har bokstavligen offrat sina liv för att framtida generationer ska kunna rösta. Och du ”orkar inte”?

    Dagens politik är ett skämt. Tror de som offrar sina liv hade ångrat sig om de fick veta vilken pajasnivå det är idag.

     Och? Om du är så missnöjd, gör något!

     Om vi inte hade haft Socialdemokraternas kamp för oss hade vi suttit kvar i högerns politik, dom har röstat nej till:

     https://anarchyisorder.wordpress.com/2017/10/30/hogerns-och-moderaternas-historia-1904-2017-lista/

    Ingen har dött i Sverige under införandet av allmän och lika rösträtt.

   Då tar jag för givet att du heller aldrig klagar över valresultat eller vem som styr landet?

    Svarade du på mig? Anonym dom svara först?
    Nepp! Jag är själv för dåligt insatt i politiken för att klaga. Jag röstade blankt förra valet.
    Jag klagar ofta på folk och deras värderingar men har aldrig köagar på vård, välfärd, skola etc etc.
    Alla som har röstat har väl ”rätt” att klaga, men jag som röstat blankt anser mig inte ha ”rätt” att klaga – när jag inte varit med att påverkat?
    Tänker jag tokigt?

    MEN detta valet kommer jag lära mig mina läxor och rösta, oavsett. Pga ett visst parti jag inte vill se få större makt.
    Så kanske blir att taktikrösta ifall jag inte hittar ett parti som jag verkligen kan ställa mig bakom. DÅ kanske jag har ”rätt” att klaga om jag hittar nåt att klaga på 🙂

     Ah, ursäkta alla stavfel. Rinner en annan röd vätska än blod i ådrorna. 🙂

      T-röd?

    Bor inte i Sverige, och helt helt ärligt så bryr jag mig circa noll om politik så nej jag klagar inte över regering eller politik. Röstade i förra valet, så även om jag inte klarar eller tycker till har jag ändå ”rätten” om det nu krävs att man röstar för att få tycka något är dåligt. Nu kommer jag RÖSTA blankt, vilket också är ett val och en röst. Hatar politik. Att ni har en åsikt om det är fine, men anta inte ditten och datten om mig och mitt tyckande och röstande. Har röstat parti sen jag var 18, vilket är många år. Så låt mig.

    Svarade innan med en kommentar som inte gått igenom? Till CamCam om det var mig du frågade som skrev original-kommentaren: Nej, jag har aldrig klagat. Ja, jag har röstat flera gånger om och alltid röstat parti så även om jag inte klarar så tycker jag nog jag har rätten att klaga, även fast jag tänker rösta blankt nu? Att rösta blankt är fortfarande en röst, det kan inte likställas med att inte rösta alls.
    Jag hatar politik, har alltid gjort. Har alltid satt mig in i Sveriges politiska klimat föregående år jag röstat. Jag bor nu utomlands sedan 10 år tillbaka, pluggar till käkar och är helt sönderbränd av det landet jag pluggar i och deras sätt att driva universitet. Jag ORKAR inte engagera mig i år. Förlåt?! Slay me for it. Det är väl bättre att jag röstar blankt än att bara blint följa mina föräldrar som många unga ändå gör som tänker rösta SD (trots att de själva är invandrare) (I’ve tried, I ain’t having that argument again with them…)

    Egentligen borde dom som inte röstar väl vara dom som har mest rätt att klaga, dom har ju bidragit noll och ingenting till rådande politik ;). Det är ju vi andra knäppgökar som röstat fram politikerna, vi borde verkligen inte få klaga.

   Rösta är en skyldighet och rätt som vi har kämpat för. Tänker som så att alla har självklart rätt att rösta som dom vill – men röstar man blankt så har man sen ingen rätt att beklaga sig. Du har inte gjort någonting alls för att påverka framtida beslut om skatter, sjukvård, invandring et.c. och har därför försakat din rätt att gnälla över det som beslutas.

    Det var ju exakt det jag sa? Jag som röstat blankt har ingen ”rätt” att klaga heller?

     LoL. Nu menade jag ju inte dig specifikt, det var mer allmänt riktat.

   Nicole, du vet om att det finns folk i världen som dör för rätten att få rösta och för att få demokrati?

    Men jag röstar ju. Blankt. Vad vill du? Skulle kunna skita i att rösta men nu tar jag mig och röstar. Häng mig.

  Han skiter inte i att rösta, han röstar blank. Jäkla skillnad. Förövrigt håller jag dock med dig, sjukt slappt att inte orka sätta sig in i politiken!

  Att rösta blankt är inte samma sak som att inte rösta alls.

  Rösta blankt är att utföra sin skyldighet i en demokrati.

  Att inte rösta är att skita landet man bor i. Skita i den demokrati som är få förunnat i världen.

  Så jo, Jocke som blankröstar tar sitt ansvar.

  //Moa

   Demokrati är så viktigt. Blir förvånad att många här inte sätter sej in mer i politiken. Som sen kommer mer eller mindre styra ditt liv.

    Vi har förstått det nu. Men det är upp till var och en.

   Anonym 18:14
   Tänkte skriva det också, att rösta blankt är ett statement, det är inte samma sak som att inte rösta.

   En blank röst räknas som ogiltig och gör absolut ingen skillnad….

    Men finns det inget parti man vill stödja så får man lov att rösta blankt 🙂 jo det gör skillnad då inget av partierna gynnas av den. Hade man röstat hade man gynnat ett parti man inte vill göra skillnad för. Som sagt, det är en rättighet att få rösta blankt om det inte finns något parti man vill ge rösten till. Menar du att man ska vara tvingad att lotta fram ett parti att lägga rösten på?

    En blank röst registreras separat som blank ogiltig röst. Därför ses detta i statistiken och kan inte jämföras med att inte rösta alls.

   Kommer man fram till den slutsatsen efter att ha tagit reda på att inget parti passar så kanske jag kan köpa ditt resonemang, men inte om man inte ens tänker försöka med 71 dagar kvar.

    Det är iallafall bättre att rösta blankt om man inte orkar/vill sätta sig in i vad olika partier står för, än att bara välja något parti utan att riktigt veta.

    Sedan 2006 registreras blankröster för sig. De kan ses som ett uttryck för att man inte sympatiserar med något parti, så något betyder ändå dessa röster. De som inte orkar sätta sig in i politiken röstar oftast inte blankt, utan stannar hemma.

    Att vara upprörd över att någon inte orkar läsa på och inte röstar tycker jag är fel. Man vet inte vad personen gör för övrigt för att påverka i samhället. Den personen kanske gör mycket mer än den som klagar? Hur det är i detta fallet har jag ingen aning om då jag inte följt Jocke.

     Ja med tanke på att partier går ihop sig så finns det ju inget att rösta på. Miljöpartiet är rena döden för oss här ute på landsbygden. Det är ett storstadsparti med noll förankring i verkligheten. Röstar man på S t ex så stödjer man indirekt Miljöpartiet och det vägrar jag. Samma med alliansen där har du centerpartiet som inte drar sig för att samarbeta med andra sidan. Röstade C sist men kommer inte göra det i år. Alltså finns det 2 alternativ kvar Blankt eller SD och vad väljer man då?

      Jag röstar inte MP, men ska vi ens ha kvar en landsbyggd så måste vi nog prioritera miljön. Jag bor på landsbyggden, men vill se en framtid för mina barn, barnbarn och barnbarnsbarn…vill du?

      Vi har en skylldighet att lämna en jord efter oss som går att leva på!

   Tror du J bryr sig som badar i pengar och sponsorer. De lever i lyx och gör precis vad de vill och känner för.

   Dagis, vård skola allt löser sig. De drabbas inte.

   Klassskillnad

   Pengar löser allt . De kommer aldrig känna av världen utanför sina murar.

   Deras fokus ligger på dem själva. När de kommer till andra skiter de i samhällsfrågor.
   De som inte ger pengar eller uppmärksamhet är tid de inte tar och ger.
   Hade de funnits ett pris att få, hade de engagerat sig. Men finns de inge värde i att delta för allas värde, då skiter man i de.

  Jag får rösta för andra gången i år. Första året röstade jag blankt. Jag var inte insatt och kände då ”att jag inte kunde bry mig mindre”
  Idag är jag mognare och har en annan förståelse och instikt i vad min röst kan göra för vårt samhälle och att det är viktigt att jag lägger den rätt. 4 år kan göra mycket på den fronten

  Sitt ner i någon timme och gör dig en uppfattning om du är röd, blå eller mittemellan. Därefter kan man rikta in sig på vilket parti man sympatiserar med – då har andelen partier man behöver ”läsa in sig på” minskat avsevärt. Valkompassen säger visserligen en del, men inte allt.

  Tips Jocke skulle spela på korinafestivalen ikväll kl 19 ställer in vid lunchtid pga magsjuka men är kvar hemma i Norrköping. Har inte kollat upp flygtiderna men om de inte ändrats helt så går de endast flyg till Kiruna på morgon å kväll. Alltså skulle Jocke redan varit framme när han sjukanmält sig inte hemma, börjar bli ett system i att ställa in konserter…

   *kirunafestivalen

   Och du har koll på exakt vilken tid han rapporterade sin magsjuka osv också eller?

    De är arrangören som meddelat det pga de inte hinner hitta en ersättare pga det mycket sena avhoppet

     De fick veta detta redan i förmiddags. Vi får helt enkelt bara lita på att han är sjuk. Varför skulle han boka in spelningen om han inte ville komma?

   Vad mer har han ställt in förutom Liseberg då han faktiskt var på plats men det var tekniska problem?

    Nipyran för ett par år sen, ställde in samma dag

     Likt i Storuman. De ligger för långt bort förmodligen. Men pengar får han garanterat ändå. Girighet och list

      ”En inställd spelning är en spelning det också”, sa en annan Lundell..

   Men jocke åker ju bara limo.

   Jocke flyger aldrig. Han åker limousine och borde startat tidigare

  Vem bryr sig om vad han inte ska rösta. Att han inte röstar SD betyder inte att han inte håller med eller håller med deras åsikter, eller röstat det tidigare.
  Det är varje persons ensak vad de röstar/inte röstar.

   Nu blev det lite fel i texten hehe, skrev nog lite för snabbt.

  Men fatta, det är ju en skenmanöver för att inte avslöja vad man egentligen röstar på och slippa diverse debatt. Let it be!

  jag håller med Camilla här. I en demokrati har vi både rättigheter och skyldigheter och det minsta vi kan göra är att en gång var fjärde år gå och rösta. Inte minst med tanke på alla de människor i världen som aldrig kommer att få rösta, eller lever i ett land där resultatet manipuleras och där de inte har en chans att påverka sina liv.

  Även om det är lätt att slänga ur sig att det inte spelar nån roll om/hur man röstar så tror jag de flesta ändå fattar vad galet bra vi har det som får vara med och tycka till. Nu röstar Lundell iof blankt, men jag ser faktiskt inte varför det skulle vara bättre än att inte rösta alls.

  Han är en vuxen person med ett barn på väg och det tillhör vuxenlivet att sätta sig in i politiken såpass att man denna enda gång per valperiod bryr sig nog mkt om både sig själv och samhället för att lägga sin röst på ett parti. Har man ingen aning så kan man ju alltid sätta sig ner och spalta upp vad man ser som viktigast just nu. Barnomsorgen? Företagandet? osv. Även om det känns som om partierna under valåren vänder kappan efter vinden så finns det grundläggande skillnader mellan v och m (tex) som inte ändras. Denna gången känns det extra svårt , och det är ingen självklarhet hur jag själv ska rösta. Men ATT jag ska lägga min röst på ett parti, det är en självklarhet. Jag hoppas att han -och alla de unga som följer honom- tänker till …

   Både Jocke och Jonna barnförklarade sig själv före jul i videon vi har gjort slut.
   Så att de inte röstar kommer inte som en chock. Barn får inte rösta haha

  Gillar oftast Bloggbevakning, men ogillar din vänster- feministiska sida, dvs att du är så rabiat, finns inget mittemellan..Allt är inte positivt med Cissi Wallin och Lady Dahmer, det finns faktiskt något däremellan, en kanske mer balanserad åsikt/synpunkt. Tänk på det 😊

   Håller verkligen med! Men så var det inte från början. När bla Lady Dahmer för länge sedan kritiserades av Camcam spred Cissi och Lady Dahmer intensivt på sociala medier vilken hemsk mobbningsblogg detta är. Numera kommer hela uppläggen i flera inlägg direkt från Cissis instagram. För stor del av det har dock visat sig inte stämma. Cissi verkar publicera saker som passar hennes agenda oavsett om det är sant. Även då hon påstått saker som inte är sanna låter hon det stå kvar.

   Att uppmana att folk sätter sig in i valet när det är 71 dagar kvar gör camcam till ”vänster-rabiat”?

  Joakim och alla som tänker rösta blankt, testa valkompassen. Tänker man till lite och gör den seriöst, så tycker jag att valkompassen , kan vara till god hjälp.

  Tycker valkompassen är så missvisande! Fått SD flertal gånger och skulle aldrig i mitt liv lägga min röst där. Tänk om oinsatta bara går på det resultatet och egentligen efter mer fakta absolut inte skulle vilja rösta på dom?!

  Aborträtt vid vecka 12 tycker jag folk blåser upp för stort.. det är liksom inte anledning till man inte ska rösta på SD.

  Mer på grund utav att: Jimmy Åkesson är en grym retoriker och en duktig politiker. I övrigt är cirka 98% av SD kompletta jubelidioter. Därför.

  Rösta på ett parti där dess medlemmar faktiskt kan NÅGOT om politik och inte vars högsta utbildning är fordon.

  Obs. Inget emot fordonslinjen. Mer att de som går där är bra på fordon. Inte politik.

   Ja för det är ju stor skillnad på de som gått fordonslinjen och svetsare 😉

    😂😂😂👌

   Gjorde ett annat valtest och blev blå med SD på tredje plats. Gjorde nu svt:s valkompass och fick tvärtom och SD i botten.
   Förvirrad….

    SD säger allt alla vill höra, därav så många träffar. Men det dom röstar i riksdagen är mer talande, där röstar dom ner det dom säger sig vilja genomföra.

    Dom vet hur dom ska vinna väljare, och en del lyssnar bara utan att sätta sig in i vad dom faktiskt gör.

   SD kommer upp som tidigt alternativ för många i valkompassen för att det ”trumvirvel” är ett populistiskt parti vars syfte är att tilltala den stora massan vad gäller viktiga valfrågor. Dom seglar upp högt i mitt resultat framförallt för att jag verkligen tycker att religiösa friskolor ska förbjudas, varför jag tycker detta är långt ifrån samma som SDs men det har ingen betydelse i valkompassens resultat 😉

   ” Jimmy Åkesson är en grym retoriker ”

   Verkligen? Tycker det kan bli lite genant att se hur han låtsas som att han inte har någon koll alls på vad folk i partiet håller på med

  Fast har man gått samhällskunskap a på gymnasiet så vet man att det är helt okej att rösta blankt. Det visar att du inte känner dig övertygad om att Inter rösta. Tråkig attityd du har camilla. Det är bättre att rösta blankt än att inte rösta alls

   Ja, om anledningen är att du inte håller med något parti, inte för att du inte orkar ta reda på det.
   Vilken dålig jävla ursäkt för att vara lat!

    Tycker politik ska vara en större del av skolan. Alltså vi lärde oss inte ett skit om politik i skolan. Och min familj har aldrig pratat politik med oss barn så inte konstigt att man är vilsen och inte är så insatt

    Tror du inte att de som är så lata bara stannar hemma?

   Tar regeringen då hänsyn till att ”så här många visste inte vad de skulle rösta på så de röstade blankt ” ?

  Att rösta blankt är ju dock inte samma sak som att inte rösta alls…

   👆👍

  Om man tycker det är jobbigt eller svårt att hänga med i politiken så kan jag verkligen rek att följa Marcus Oscarsson på fb! Han förklarar väldigt lätt och tydligt! Han är helskön att lyssna på! Brukar även vara med på TV4 i ”Marcus svarar och förklarar” man kan ställa frågor till honom på hans fb oxå. Rek verkligen!

  Vill man ha lite krångligare frågeställningar men nog så viktiga så kan jag oxå rekommendera att följa Tino Sanandaji på fb. Han är nationalekonom tar upp mkt obekväma frågor och använder endast
  tillförlitlig statistik/fakta. Vilket vanlig media inte alltid gör.
  För övrigt håller jag med om att man bör försöka engagera sig i politiken, det är ju ändå vi folket som bestämmer. Demokratin ska vi värna om, inte självklart överallt att folket får vara med att bestämma!

   ”så kan jag oxå rekommendera att följa Tino Sanandaji på fb. Han är nationalekonom tar upp mkt obekväma frågor och använder endast tillförlitlig statistik/fakta. Vilket vanlig media inte alltid gör. ”

   TV4 är väl vanlig media? Och använder sig av en person du tycks lita på. Allt är inte så enkelt och även Sanandaji har fått mycket kritik för sin statistik/fakta

   Tino Sanandaji (SvD 24/5[1]) och Erik Lindqvist (SvD 20/5[2]) har reagerat på vår debattartikel om ”Massutmaning” (SvD 18/5[3]). Vi hävdar att Tino Sanandajis förhållningsätt till forskning är både oetisk och opålitlig samt att han huvudsakligen refererar till andra källor än vetenskap. I sitt repliksvar tolkar Sanandaji detta som att vi påstår att hans övriga källor är dåliga och Erik Lindqvist hävdar att Sanandajis sammanfattning av vad litteraturen säger i allt väsentligt är korrekt.

   En källhänvisning är inte dålig för att den inte har publicerats i en vetenskaplig tidskrift efter granskning av andra forskare. Så skriver vi inte heller. Vi påpekar att Sanandaji lanserar sin bok som vetenskaplig men väljer att hämta huvuddelen av sin information om invandring till läsarna från andra källor än forskningslitteraturen
   //
   Vår kritik gäller dock inte några enstaka misstag. Vår huvudsakliga invändning är heller inte att Sanandaji använder andra källor än vetenskap, utan hur han använder sina källor, oavsett om det är offentlig statistik, tidningsartiklar, böcker skrivna av nobelpristagare eller granskad forskning publicerad i högt rankade journaler. Vårt ifrågasättande av ”Massutmaning” gäller också metoden att underrapportera eller negligera forskning som inte bekräftar författarens förutbestämda övertygelse om invandringens skadliga effekter.

   https://www.svd.se/vi-ifragasatter-hur-sanandaji-anvander-kallorna

    Tv4 och SvT är vänstervridna

     Såklart! Några fler?

     Nej.

     men du… (suckar)

    Det betyder väl inte per automatik att den som kritiserar någon har rätt??

    Massutmaning är en bra bok att läsa för övrigt 👍

     Det känns som att din källkritik endast handlar om vad som är vanlig media och det som inte är det? Eller hur kom du annars fram till att just Sanandaji använder endast tillförlitlig statistik/fakta, ”Vilket vanlig media inte alltid gör”. Det är väl sunt att kunna förstå att det inte är så enkelt att Sanandaji har rätt bara för att han eller andra säger att han alltid har rätt?

  Jag är av åsikten att lägga sin röst som man med hjärtat kan stå bakom även när vinden blåser, visst kanske man tycker att vissa förslag partierna lägger är kass, eller att en politiker är en jubelidiot. Men mitt hjärta kommer alltid vara rött och även om de lägger korkade förslag ibland så har vänstern iaf en grund jag kan ställa upp på. I skillnad då till t.ex. moderaterna och SD. Säkerligen tvärtom för er som röstar på de partierna – ni står bakom deras värderingar till 100 % även när det kommer kriser, och det, i slutändan är viktigast för mig.

  Skrev två långa kommentarer och de kommer inte igenom…

  Bättre att idioterna röstar blankt iaf än att de röstar SD.

  Det är FYRA FUCKING ÅR mellan varje val! Jag har svårt att tro att någon överhuvud taget inte skulle ha tid att sätta sig in i de olika partiernas inriktningar.

  Men det kräver att man engagerar sig i något annat än pranks, melodifestival, ex on the beach och att träna biceps.

  Topp 5 bästa inlägg du skrivit.

  Man röstar aldrig någonsin blankt !

  Om man nu inte gillar och håller något parti fullt ut, välj då det som är minst sämst. Att rösta blankt eller att strunta i det, är bara lathet i mitt huvud.
  Jag anser att det är vår förbannade skyldighet att rösta på något parti. Eller starta ett eget.

  Men skit inte i det, för vår demokrati är inget vi kan ta för givet.

  Soffpotatisar. Kom inte å gnäll sen. Om vare sig sjukvård, lokaltrafik eller utbud på biblan. Håll för all framtif käft. Har du inte röstat har du ingen röst.

  Om man vill fortsätta att ha den högsta flyktingmottagning från u-länder ett västland någonsin har upplevt så rösta på SD

   Nä det är softare att låta folk dö än att hjälpa till

   Sverige har EU:stramaste migrationspolitik, med Sossarnas politik. SD vill tillåta religiösa friskolor bl.a.
   Vi behöver inga ytterlighetsparti, det klarar de vanliga bra ändå.

   En mardröm vore att klantarna i SD skulle styra ett land, dom klarar inte ens att hålla ordning på sitt eget parti.

   nej, det är inte sant.

    det var alltså ett svar till Hej / 2018-06-30 22:50
    Sverige har INTE ”den högsta flyktingmottagning från u-länder ett västland någonsin har upplevt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *