Jonna Lundell är förbannad för att hon inte får filma sin förlossning

Jag är blir faktiskt lite smått irriterad. Jag ringde nämligen till förlossningen och skulle kolla hur det är med filmning osv inför förlossningen. Då vi fått lite skäll att vi inte får filma våra ultraljudsbesök. Vilket för mig låter helt sjukt då det är VÅRT ultraljud och VÅR bebis. Men jag har väl missförstått deras poäng i det hela.
Jag fick iallafall som svar av förlossningen att det är TOTALT FÖRBJUDET att filma på förlossningen och detta gör ärligt talat att jag blir förbannad och jag fattar verkligen inte varför man inte skulle få filma sin egen förlossning? Det är ju som sagt VÅR förlossning och VÅRT barn som kommer. För mig är det givet att man ska få filma en så stor grej i sitt liv. Jag förstår att det kanske är för att vissa barnmorskor inte vill vara med på video. Ja men då behöver ju inte just dom vara med under vår förlossning eller så blurrar man deras ansikten så är problemet löst om nu det skulle vara problemet.

Jag kanske tar lite extra hårt på detta då jag filmar 80% av mitt liv och då känns det helt orimligt att jag inte skulle filma vår förlossning. Det finns inte på världskartan att jag inte kommer att filma en sådan stor grej som händer i vårt liv. Det finaste och bästa ögonblicket som någonsin kommer att hända i vårt liv ska jag alltså inte få på film? INTE EN CHANS!
För mig är det en stor grej då vi försökt att bli gravida i så många år och jag vill kunna se tillbaka på förlossningen om och om igen. Självklart så kommer jag ju att ha minnena i huvudet ifrån det jag kommer att komma ihåg men jag vill se helheten, hur var Jocke under tiden, vad hände egentligen osv. För jag kan tänka mig att man i stunder inte tänker så klart när man har ont och ifall man får lustgas.
Jag vill kunna se förlossningen om och om igen och dessutom kunna dela detta ögonblick med andra.
Jag tror att det är väldigt lärorikt.//Jonna Lundell

Jonna är arg som ett bi över att hon inte kommer tillåtas filma sin förlossning i Norrköping där hon förväntas föda sin och Jockes dotter.
Och tycker att det är HENNES förlossning och HENNES bebis vilket givetvis stämmer, men det är PERSONALENS arbetsplats och det får man inte glömma.
Jag tvivlar på att det är många som skulle vara bekväma med att bli filmade i sin yrkesutövning och det här är en arbetsplats som redan är pressad och där personalen ansvarar över mamma och barns liv eller död.
Vill hon verkligen ha en barnmorska som riskerar att kanske göra ett sämre jobb av stressen att ha en kamera uppkörd i ansiktet än att inte få förlossningen på film?

Det är ingen rättighet att få filma överallt bara för att man anser att man redan filmar 80% av sitt liv och att förvänta sig det av andra människor är inte bara respektlöst utan även ignorant.
På sjukhusens förlossningsavdelningar har nämligen allt fotograferande blivit ett arbetsmiljöproblem för personalen och flera landsting införde fotoförbud redan 2016 – bland annat Östergötland där man behöver tillstånd för att få fotografera.**
Karolinska Sjukhuset i Stockholm har gått ännu längre. Där krävs numera tillstånd från personal och patient men också från sjukhusets pressavdelning och en jurist för att förlossningen ska få förevigas i bild eller filmformat.

Jag försöker föreställa mig hur de tänkt att den här inspelningen ska gå till. Att sänka sin filmstandard och låta Jocke stimma omkring med en mobilkamera är nog högst otänkbart.
De ska förmodligen ha med sig fyra kameramän, studiolampor, en ”clapper” som olika vinklar och en bom-mikrofon att sticka ner i ansiktet på Jonna vid krystvärkarna och en Danjal som koordinerar det hela och kommer med uppmuntrande tillrop.
Omtagning kan bli ett problem under den här inspelningen, men det har de säkert redan tänkt på och klurat fram en lösning för.

Obegripligt egentligen att personalen inte går med på detta. Det skulle ju inte alls vara distraherande i deras yrkesutövning, eller vad tror ni? 😉

** Jag hittar ingen nyare information än 2016 gällande detta.

Tack för tips, Get!
Ps. Hur tänker du förresten att ditt namn ska uttalas?
Som det hornprydda djuret get eller som i engelskans get. Get a grip.
Jag behöver veta känner jag… 

224 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag jobbar inom sjukvården, på en akutavdelning och jag tror många skulle bli förvånade hur ofta akut sjuka och anhöriga vill framförallt ta selfies med mig som sjuksköterska, och minst ett par patienter / vecka vill filma för skojs skull tex vid provtagning eller läkarbesök.
  På min arbetsplats är det också tack och lov foto/film förbud. Jag vill aldrig dyka upp på snap eller insta när jag arbetar.
  Men visst jag förstår blivande föräldrar som vill filma på förlossningen men känner mer för att personal inte vill.

   Menade läkarundersökning inte läkarbesök

   Nu har jag sett på Youtube tandfen och en hund med tre ben samt en utomjording som hälsar till bloggbevakning. Och allt är såklart sant.

   Har en bekant som är kirurg som bekräftar att det blivit ett problem på hennes arbetsplats också. Hennes man är polis och det var så det kom upp som samtalsämne på en middagsbjudning för någon månad sedan. När han (polisen) berättade vilket stort problem det blivit på olycks- och mordplatser. Folk fotar och filmar mordoffren (särskilt vid gänguppgörelser, skjutningar). Så djupt osmakligt.

   De gånger jag varit på akuten är filmning det SISTA jag tänkt på.

   Jobbar på operationsavdelning, och vårt problem är bara när vi har kejsarsnitt. Men vår regel är att de får fota/filma, så länge ingen annan än mamma, pappa och bebis är med på film. Har varit med om gånger då pappan filmat allt möjligt i operationssalen, då har verksamhetschefen fått prata med pappan och bett han radera filmen.

   Men det är väl allmänt foto och filmförbud på alla sjukhus och vårdinrättningar pga sekretess, dvs alla patienters rätt att få vara där utan att omvärlden har rätt att få veta om det om du inte vill.

   Märkligt att folk slutat att ha den kunskapen.

    Jag vet inte hur reglerna ser ut, men när vårt hjärtebarn opererades i Lund så rekommenderades vi att ta mycket bilder och att filma, både på intensiven och på hjärtavdelningen. Detta för att när barnet blir större och börjar ställa frågor om ärret, kunna förklara på ett bra sätt.

    Just inne på förlossningssal eller på opsal vid kejsarsnitt är det ju inga andra patienter som riskerar bli med på film, därför tycker nog många patienter att det är okej. Jag har sagt ifrån på op vid kejsarsnitt när pappan som stod vid huvudändan tog upp en mobil och filmade mig (op.ssk) och läkaren mitt under operationen.

    Sorry för min hattighet idag (at tjag svarar på dina kommentarer på olika ställe ) men jag blev nyfiken på vad du skriver om att det finns ett allmänt förbud på sjukhus mot att fotografera och här låter det som att det är tveksamt om det ens är juridiskt möjligt att med ordningsregler förbjuda en anhörig att fota en patient och definitivt inte som det skulle finnas ett genrellt förbud? (Från SKLs hemsida)

    https://skl.se/tjanster/press/socialamedier/fragorochsvaromsocialamedier/farmanfotograferapasjukhus.2421.html

   Jag tänker att om man är på akuten och tänker på selfies och att filma kanske man eventuellt hade klarat av att vänta och besöka vårdcentralen nästkommande dag…

   Jag tänker att om man är på akuten och orkar tänka på selfies och att filma kanske man eventuellt kunnat vänta med sin åkomma till nästkommande dag och gått till vårdcentralen….?!

   Tänk vilken chock paret Lundell kommer få då de ska filma eller knäppa kort på flickan på avslutningar eller dagis , Lucia firande med mera som numera har förbjudits. Oj vad de kommer spotta å fräsa. De har verkligen inte varit närvarande vad som händer utan för deras bubbla.

  Tänker att Margaux Dietz filmade sin förlossning, om hon dessutom nästan ”fått pris för” kan man ju säga

   Den är ju redan gjord nu . ..

    Känner det med både Jonna och Dasha – det är liksom redan gjort… Krama ur allting ur er graviditet eller förlossning på annat sätt.

   På många sjukhus får man väl fortfarande fota och filma?

   angående att det redan skulle vara ”gjort” av Magarux tänker jag att det var väldigt gjort redan innan henne, t ex av Schyman 😉

    Nej. Du får inte det på något.

     När min dotter föddes med kejsarsnitt så frågade personalen om vi hade med oss någon mobil så de kunde fota oss med bebisen. Men det var bara vi med på bilden. Jag förstår dock om personalen inte vill vara med på bild eller film, det är helt rimligt. Jag skulle inte vilja att någon kom och tig kort på mig när jag arbetar (arbetar som kock).

     Det är väldigt många som fotar och filmar under förlossningar iaf? Men det kanske beror på hur duktig man är på att efterleva förbuden.

      Ja. Tyvärr.

     Vi både filmade och fotade. Ingen sa något om det. Bor i Västmanland.

  Skönt att vi är olika, en bild på babyn på bröstet. Räckte för mig.

   Och jag har inte ens någon bild med mig och sonen när han föddes, nöjde mig med en bild på pappan och sonen. ☺️

   Hade inte ens tanke på under förlossningen att ta upp telefonen. ?

  Känns mer som ilska över förlorad kassako än chansen att få visa filmen för andra för att det är lärorikt.

  Hon får väl föda hemma då, så kan hon filma hur jäkla mycket hon vill.

   Jag tänkte nästan precis skriva det jag med…
   Jag förstår dock litegrann hur Jonna tänker, men man får väl helt enkelt bara respektera att nu är det som det är och att det är förbjudet att filma. Det är ju trots allt någons arbetsplats. Anledningen att man vill ha det på film i deras fall är väl för att bli ännu större inom sociala med. OCh inte för att ha det för sig själv?

    Catrin … Håller med dig
    Detta par vill spara allt på sociala medier och inte som andra familjer. Där du sparar för egen skull. För allt går ut på att exponera sitt liv. Privat och personlig. Texten Jonna skrev blir skev. De svänger mellan att skapa minne för livet för dem, till att vilja lägga ut klippet för allmänheten som tycks vara än mer viktigt. Blotta livet verkar vara mest viktigt.

   Eller bekosta förlossning på privat klinik där det är lättare att få igenom sina önskemål. Nu finns det väl inte någon sådan kvar i Sverige men de kan ju alltid söka sig utomlands. Och stanna där.

    Vilket privat klinik tänkte du på? Dom har hand om förlossningar?

     Missade du ”nu finns det väl inte någon sådan kvar i Sverige”.

   Hon skriver i kommentarerna att hon ska titta på det, faktiskt…

    Seriöst!? ? Ja, eftersom de vill tjäna pengar på det så blir jag inte förvånad.

     Jag vet inte hur seriös hon är.

     Men hemförlossningar kan manju få landstinget att betala i stockhom så det är väl inte särskilt absurt, man har ju med sig en barnmorska och åker in till sjukhuset om något går fel. Finns ju massa hippies som ägnar sig åt det. Har nog en del fördelar också.

     Med tanke på hur känd Margauq blev av att filma och visa upp sin förlossning är det med största sannorlihkhet det det i första hand handlar om. Pengar och berömmelse ☺️ Sen kanske det är intressant att veta varför hon fick det och ingen annan?

  ”Om personalen inte vill bli filmad så behöver väl inte just de vara med? Ta nån annan?”

  FÖR FÖRLOSSNINGSVÅRDEN ÄR INTE ALLS ÖVERVELASTAD.. Här kommer ju faktiskt Jocke och Jonna så då får landstinget snällt hosta fram kameravänlig personal. No problems.

  Spyr på hennes ignoranta självcentrerade inställning.

   Fanns ett litet team när jag skulle föda, visserligen fantastiska men hade nog inte kunnat byta eftersom det var fullt.

   Tänkte precis samma! Vårdpersonal har inte ens tid att byta mensskydd! Ska de då snällt göra om schemat så personal villig att bli filmad av dessa mediakåta galningar arbetar just när Jonna ska föda? Så otroligt världsfrånvänd! Önskar hon fick vara prao i några dagar på förlossningen och se vilket sjukt tempo alla arbetar i.

   Precis. Men vadå, bara ring in en barnmorska, här kommer Jocke & Jonna. Barnmorskebrist, vad är det i relation till behovet hos en influencer att vara i centrum hela tiden. Och för övrigt, filmar 80 % av sitt liv, kanske en liten överdrift? Om vi för det första utgår att hon menar 80% av den vakna tiden, så utgår jag att det enda som funkar när så stor del av ens liv ska filmas, är att man har satt upp kameror i huset som filmar i princip non-stop. Hoppas inte allt läggs ut, måste ju vara sjukt ointressant att se all vardagslunk.

   Hon är nog inte så självcentrerad utan hennes största problem är att hon är blåst bara.

  Som fd. personal inom förlossning & BB i just Östergötland så var det exakt så jag tänkte. Hon ska va glad om det ens finns personal tillgänglig och nej vi personal är inte alls särskilt roade av filmande vilket många gånger blev så närgånget att de var i vägen för oss.
  Däremot har jag många gånger fått hjälpa till och ta kort på föräldrarna med barnet och det stör mig inte det minsta.

   Vadå hon ska vara glad om det finns personal ? Vi bor inte i ett u-land vilken konstig inställning. En kvinna ska fan ha rätten att vara trygg när hon ska föda.

    Du läser inte tidningarna va? För jo, det är exakt så det är. Svensk förlossningsvård är katastrofal, barnmorskorna går på knäna och i Sthlms län finns det alldeles för få platser, vilket ofta resulterar i att den födande kvinnan blir hänvisad till sjukhus utanför länsgränsen. Få kvinnor i Sverige känner sig trygga med förlossningsvården. Fråga bara kvinnorna i norr, efter att BB Skellefteå stängts.

     Jag vet art förlossningsvården är i kris men jag tycker inte att man ”ska vara glad att det ens finns personal tillgänglig” för det BORDE vara en självklarhet och inget man ska känna tacksamhet över.

      Till get: Det BORDE vara det ja men det är det tyvärr inte så som läget ser ut idag 🙁

       Ja men då kan man ju inte säga ”hon ska vara glad att…” Näe det behöver hon inte vara glad för.

     BB Sollefteå*

      I Sverige handlar det om att man vill ha fri rygg hela tiden. Personalen vill inte bli filmad för eventuella misstag som kan bita dem i röven senare därför får man inte filma. Samma sak med ultraljud man får inte filma ifall nu barnmorskan kan ha missat något som man sedan kan framvisa med videon man filmat.man vill absolut inte ta ansvar för sina misstag här. Därför får föräldrar inte föreviga sin speciella stund som tillhör dem. Allt handlar inte om att man vill lägga ut det på sociala medier. Man vill kunna komma ihåg sin förlossning och nej det räcker inte bara med att vara där i stunden för män fucking glömmer. Min förlossning och graviditet är MIN och vill jag filma den så ska jag få filma det.

       I Sverige handlar det om att man vill ha fri rygg hela tiden. Personalen vill inte bli filmad för eventuella misstag som kan bita dem i röven senare därför får man inte filma. Samma sak med ultraljud man får inte filma ifall nu barnmorskan kan ha missat något som man sedan kan framvisa med videon man filmat.man vill absolut inte ta ansvar för sina misstag här. Därför får föräldrar inte föreviga sin speciella stund som tillhör dem. Allt handlar inte om att man vill lägga ut det på sociala medier. Man vill kunna komma ihåg sin förlossning och nej det räcker inte bara med att vara där i stunden för man fucking glömmer. Min förlossning och graviditet är MIN och vill jag filma den så ska jag få filma det.

     Ja, det är inte helt ovanligt att få åka 30 35 mil för en födsel när man bor långt från ett BB..

     BB i SOLLEFTEÅ har stängts. Inte BB i Skellefteå. Namnen är lika men orterna ligger långt från varandra.

     Jo men det handlar om att det ska finnas personal. Eller ska det bli så tycker du med allt. Vid tex hjärtoperation att få höra du får vara tacksam om det finns personal. Lägg av vi betalar höga skatter.

     BB Sollefteå har stängt, inte Skellefteå. Två helt olika städer.

    Ja en kvinna ska absolut vara trygg under sin förlossning men så som vår sjukvård och i det här fallet förlossningsvården ser ut idag och har sett ut under många år så är inte kvinnan längre trygg. Det finns inte någon möjlighet till ”att ta nån annan” som Jonna uttrycker sig utan man får helt enkelt vara ”glad” OM det finns personal att tillgå. Jag menar inte att man mellan värkar ska säga ”åh vad jag är glad att det finns personal till just mig”

    Som personal kan jag säga att vi är inte trygga heller, det finns NOLL trygghet i att ansvara för 8 förlossningar samtidigt, att bokstavligen springa mellan rummen för att kunna titta till patienterna och anhöriga, att inte hinna kissa men å andra sidan hinner vi varken äta eller dricka så det finns inte så mycket att kissa ut iallafall.

     Nej det ska vi INTE vara glada för. Det ska vi vara arga för, och inte acceptera!

      Har någon ens kommit i närheten av att vi accepterar läget i sjukvården? Nej du det har vi inte, personalen slutar för att vi inte orkar/går in i väggen, patienter får vänta extremt många timmar på hjälp, förlossningsvården går fullständigt på knäna men INGEN har accepterat det. Någon glädje finns inte i någon av alla kommentarer här från sjukvårdspersonalen utan vi uttrycker ilska och frustration men tyvärr kommer inte särskilt många av oss orka vara kvar i och med att läget inte förbättras.

      Återigen: Vad jag menar med ”glad” är ett uttryck som inte bokstavligen betyder att man ska vara glad, stå med mössan i handen och känna tacksamhet. Utan läget i vården i dag ser tyvärr ut så att det handlar om ren tur OM det ens finns personal tillgänglig.

       8 förlossningar samtidigt? Är du bm?

        Det har hänt ett antal gånger att vi ansvarat för 8 förlossningar samtidigt och att tyvärr några patienter fått vara ensamma utan personal allt för länge.
        Som värst hade vi 12 förlossningar igång på 8 rum, den matten kan du själv räkna ut…

         Jahopp; du svarar ju inte på frågan. Om du är undersköterska och assisterar kan jag förstå om du anser att du ihop med kanske tre barnmorskor ansvarar för 8 rum.

         Om du däremot är barnmorska och därmed ytterst ansvarig på salen låter 8 rum som ett påhitt. I alla fall om det rör sig om kvinnor i aktiv förlossning.

         Jag jobbar själv inom förlossningsvården, därför jag frågar.

         Det finns ingen svarsknapp till dig ”anonym” och jag har dessutom redan skrivit att jag dragit mig ur denna diskussion då man hänger upp sig på ordval istället för fakta.
         Men ska svara dig:

         Ytterst ansvarig för 8 rum med alla i aktiv fas är tyvärr inte något påhitt/saga men jag önskar att det var det. Jobbar du själv inom vården behöver du ju inte ens tvivla, du borde då veta att läget kan bli hysteriskt från en sekund till en annan, att det är överbeläggningar, fulla avdelningar och att man inte kan neka en födande kvinna hjälp/plats om hon står utanför dörren (det kunde iallafall inte vi).

         Vi borde stötta varandra och inte ifrågasätta, bara för att du inte är hungrig innebär det att svält inte finns?

         Återigen: Då man väljer att hänga upp sig på ordval och då ”anonym” och ”get” så väljer jag att lägga min tid och energi på annat.

       Du har skrivit ”hon ska vara glad att…” och det är själva formuleringen jag tycker är misslyckad.

        Man kan uttrycka allt det du vill säga utan att skriva så.

         och man kan också vara tyst!

         Varför ska jag vara det?Jag tycker de tär viktigt hur man uttrycker sig och helt rimligt om någon invänder om man råkar uttrycka sig lite skevt.

         Är get The Real Hmm:s sidopersonlighet? Om inte, är hen nån annan aspeger som fastnar i oväsentliga detaljer i all oändlighet. Jobbig människa iaf.

          Men TRH ska ju vara både jag och Magnus och eventuellt även CamiMami. Menar du att vi ska behöva hålla reda på ytterligare en hemlig identitet? ??????

         Väldigt ambitiöst av henne/ mig isf att föra diverse diskussioner med sig själv.

       Så man kan åka Inn och det finns ingen personal. Nä detta stämmer inte. Var jobbar du. Låter som en saga.

        Nej jag har inte skrivit att det inte finns någon personal, jag har skrivit att man har tur OM det finns någon TILLGÄNGLIG!

        Eftersom ni ändå inte läser vad jag skriver så slutar jag svara,problemet är tydligen mitt ordval och inte hur det faktiskt ser ut i vården. Skrämmande!

     Exakt så. När jag födde mitt andra barn så såg jag knappt röken av barnmorskan pga att hon skötte 4 förlossningar samtidigt! När hon väl hade tid att komma in till mig så var hon helt röd om kinderna och svettig av all stress men fortfarande världens gulligaste mot mig och min sambo och hjälpte oss på allra bästa sätt. Helt fantastisk! Men jag LIDER med henne och alla andra barnmorskor som tvingas jobba så.

     Men inom alla behandlingar m m i vården är personal med. Menar du ni lämnar gravida ensamma. Detta måste ju regeringen jobba mer med.

      Men har du bott under en sten? Vad tror du folk klagar på inom förlossningsvården?

    Så är inte fallet och du vet inte mer än förlossningspersonalen.

     Vem svarar du?

      Anonym som lämnade dig en snarstucken kommentar.

       (Y)

   Jag är också fd personal och har har till och med hjälpt till att ta bilder. Tycker faktiskt inte det är okej att förbjuda bilder under en förlossning..

  Nej lilla Jonna. Det må vara din förlossning men det är min arbetsplats och när jag utför det viktigaste som kommer att ske i erat liv som kräver min fulla koncentration. Ja då vill inte jag eller någon av mina kollegor ha en kamera i ansiktet på varken mig eller dig.
  Det spelar ingen roll om ni blurrar i efterhand. Ingen vårdpersonal vill riskera sitt yrkesutövande för att ni vill ha material till era kanaler.
  Och tyvärr så förstår jag inte heller hur barnmorskorna ställde upp under Margauix förlossning…. men det kanske bara är jag

   ? *andra ordet i din första mening* ?

    Beter man sig som en jävla barnrumpa får man vackert tugga i sig att bli förminskad. Sällan har ordet ”lilla” varit mer lämpat än här.

   Vet många Influencers som filmat men de är ju vettiga människor. Självklart ska personalen få avgöra detta!!! Men jag kan nog också tänka mig att det beror på vem som frågar. J&j är ju rikspuckon som skriker efter uppmärksamhet, bråkar, skriker, hänger ut folk, knappt kan klara att föra ett normalt samtal… Klart ingen i vården vill hamna i deras jävla vlogg ???? Många tycker nog att de är helt olämpliga som föräldrar överhuvud taget!

    Det är väl klart att det inte ska bero på vem som frågar! herregud isf har hon verkligen all rätt att vara arg.

    (och de sa inte nej till att ha ett helt filmteam utan all filmning var förbjuden)

   Ojdå, hoppas man slipper få en barnmorska med din attityd gentemot patienterna.

   (Och jo man kan säga att du inte vill bli filmad på jobbet på ett sätt som inte dryper av nedlåtande attityd)

    Du borde kanske prova på att praktisera på ett sjukhus innan du sitter här med massa synpunkter på din höga piedestal. Nej jag jobbar inte inom vården men är det någon yrkesgrupp jag har respekt för och som är underbetalda och har horribla anställningsförhållanden så är det vårdpersonal. All heder till de som mot alla odds kämpar på och försöker utföra en vård trots allt.

     Att man inte alltid har tid eller ork att gör sitt jobb perfekt försår jag, men det finns ingen anledning att vara så nedlåtande mot Jonna eller någon annan.

      Är du arbetslös? En sådan där som kostar oss andra medborgare en jäkla massa pengar? Haha, att du orkar hålla på….. men har man (hen?) inget annat att göra så…

    Min attetyd gentemot mina patienter har inte du en aning om Get.
    Men ja vi barnmorskor har ingen gloria runt våra huvud och ibland baxnar man helt och hållet åt orimliga krav bland patienter. Tänka sig- man får faktiskt inte göra som man vill trots att man är på väg att bli mamma.
    Som min patient har du min fulla uppmärksamhet men det ska absolut inte gå it över min yrkeslegitimation.
    Jag kan tänka mig att du Get är en sådan som vakterna får slänga ut från Gynakuten.

     din attityd framgår tydligt av din kommentar, förför kallar du henne ”lilla”.

     Haha vilka anklagelser du, eftersom jag tycker det är nedlåtande att skriva ”lilla du”? jag skulle aldrig behandla någon barnmorska otrevligt eller ställa några krav alls, jag har full förtroende för att vårdpersonal vet vad de gör alla jag träffat inom vården har gjort ett bra jobb (utifrån vad jag som patient kan bedöma). Jag har full förståelse för at t man förbjuder t ex fotografering.

     Men jag tycker ändå att det är HELT onödigt att vara nedlåtande mot någon som bara är besviken (hon verkar inte planera att bryta mot något förbjud heller?). Du kan utan problem uttrycka exakt samma sak utan att vara nedlåtande. jag hade inte velat bli pratad om på det sättet.

     Men det är jag faktiskt inte särskilt orolig för heller, eftersom de flesta faktiskt inte alls verkar visa upp den typen av attityd.

     Ted vilken elak kommentar usch skäms. Du är inte människovänlig.

      Vad tycker du är elakt? Att vi inte alltid kan göra som patienterna vill? Vet du hur det kommer att se ut då? Först och främst så blir vi av med våra jobb. Vi har PM och riktlinjer att följa. Passar inte det så finns det andra ställen att söka vård.
      Jag daltar och daddar inte med någon.
      Jag utför mitt arbete korrekt och enligt enhetens riktlinjer. Om du tycker att det inte är människovänligt- tja vi tycker alla olika.

       varför låtsas du som att du tror att det är fotograferingsförbudet (som knappast ens är beslutat är barnmorskorna eller?) som provocerar, när det ju är hur du uttrycker dig?

       om jag författar ett sånt där förlossningsbrev och skriver enbart ”jag vill inte bli kallad för nedlåtande epitet, exv lilla gumman, varken under min förlossning, i fikarummet efteråt eller på internet” kommer du tycka att jag är väldigt krävande då? Blir jag till och med utkastad kanske?

        Verkligen inte. Varför skulle jag kasta ut dig för det? Jag hade dock önskat att du lämnade min arbetsplats om du stör, utsätter andra för fara eller är nedlåtande mot personalen.
        Så sluta lägga ord i minnen på mig.
        Slutdiskuterat?

         Munnen ska det stå

         Jo men det var ju bara att du använde ett nedlåtande epitet mot Jonna som jag invände mot från början ju… det var enbart det jag inte skulle önska att min barnmorska inte gör, varken när jag är med, efteråt eller t ex här inne.

         Att ha fotoförbud tycker jag inte är något fel alls. Om det stör er yrkesutövning tycker jag till och med att ni bör ta ansvaret att säga nej.

    Håller med dej get.

     Haha tur för mig, det var det inte många som gjorde 😉

   Fast det är hennes förlossning. Du är där för att assistera kvinnan när hon förlöser. Det är i det födande rummet som kvinnan och barnet är i fokus, inte du som vårdgivare.

    Det må vara hennes förlossning men det är MIN arbetsplats och min yrkeslegitimation (två st tom) som står på spel om något går alldeles galet.
    Och galet kan det gå väldigt fort. Vet du att en kvinna kan förblöda på två röda eller ett barns hjärtljud kan bli patologiska lika fort de också?
    Flera gånger har jag snubblat över människor och kablar och Gud vet vad när par får för sig att filma en hel film inne i förlossningssalen.
    Mina patienter har alltid min fulla uppmärksamhet men jag har min fulla rätt att säga till när de riskerar mitt arbete och även sitt eget och sitt ofödda barns liv.

   Hoppas du beter dig mer professionellt på din arbetsplats som barnmorska. Och inte använder dig av härskartekniker där.

    Självklart gör hon det. Hon har absolut ingen skyldighet att vara professionell i detta kommentarsfält.

    Ted du verkar må dåligt. Ta tag i det just nu går det ut över andra. Totalt fel.

     Buahaha oj vad rolig du var.
     På vilket vis tror du dig veta att jag skulle må dåligt 🙂 För att jag inte håller med?
     Varför ska jag utsätta mina patienter och mig själv för fara? För att tillgodose ALLA önskemål som en patient har?
     Jag skulle inte tro det.

     Nu bemöter iofs du en härskarteknik med en annan ?

      Oj vilken polis du är Get?
      Jag tror du helt enkelt inte har en aning om vad ordet härskarteknik innebär.
      Ingenstans i min kommentar mot anonym använder jag mig av det.
      Nu har jag diskuterat färdigt med dig Get.
      Bye Bye

       Nej det försår jag att du inte gör, jag menade ju att anonym använde det mot dig. Att säga att någon verkar ”må dåligt” är väl en klassisk härskarteknik i diskussioner.

   I Sverige handlar det om att man vill ha fri rygg hela tiden. Personalen vill inte bli filmad för eventuella misstag som kan bita dem i röven senare därför får man inte filma. Samma sak med ultraljud man får inte filma ifall nu barnmorskan kan ha missat något som man sedan kan framvisa med videon man filmat.man vill absolut inte ta ansvar för sina misstag här. Därför får föräldrar inte föreviga sin speciella stund som tillhör dem. Allt handlar inte om att man vill lägga ut det på sociala medier. Man vill kunna komma ihåg sin förlossning och nej det räcker inte bara med att vara där i stunden för män fucking glömmer. Min förlossning och graviditet är MIN och vill jag filma den så ska jag få filma det.
   Du behöver inte ha en kamera i ansiktet man kan placera kameran diskret så att den inte är i vägen för någon så skippa skit snacket.

  Herregud vilken egocentrerad och märklig inställning. Uppfattar det också som ilska över förlorade eventuella intäkter än något annat. Hoppas någon lyckas få henne att inse hur orimligt hon beter sig.

  Heja underbara barnmorskor för det jobb ni gör och förtjänar att få göra i fred utan en kamera i ansiktet. Tack för allt ni gör för oss andra i stort och smått! ❤️

  Det kanske är bra att Jocke och Jonna tvingas vara i nuet för en gångs skull och slippa tänka på kameror och filmning. Bara helt gå upp i att vara närvarande i stunden vid en otrolig händelse i deras liv. Känns som att de är dags att växa upp nu, de skall bli föräldrar!

   Amen.

  Säg ost. Det finns regler. Ofta kommer de från en tid och i en situation där de känns riktiga och logiska. Men så går tiden och regeln hamnar i en annan tid och i en annan situation och regeln känns helt fel.

  När är det sagt att bebben ska komma?

   Mitten av oktober tror jag.

  När jag skulle föda frågade vi den personalen vi hade om vi fick filma själva utdrivningen. Det va en liten gopro som vi satte uppe på en list ovanför min säng. Och det va helt okej. Hade de sagt nej hade jag frågat om jag kunde sätta den på sidan så de inte syndes så jag fick med ögonblicket då han kom upp på bröstet. Hade blivit ledsen om de hade sagt helt nej, men ändå accepterat det.

  Jag kan se Jocke framför mig tjoande och studsande som en duracellkanin med kameran i högsta hugg.
  ” det är bra Jonna ta iii. Lite till”

   Dä ä brrrraaa Jonnaaa, ta iii. Lite teeee*

  Med tanke på hur vården är idag vill väl inte sjukhusen att det ska finnas på film, min spontana tanke.

   Jag tror att det är så enkelt som att man inte vill bli filmad när man arbetar, och sedan exponerad i all evighet på nätet. Dette heller inte världens enklaste arbete utan det kräver koncentration. Alla har inte som jobb att fläka ut hela sig och sina liv framför resten av världen. Du får också tänka på hur det skulle bli om de flesta vill filma sina besök inom vården, då får personalen aldrig vila från att bli filmade. Därför är det bra med nolltolerans.

   Njae vi fick vända på våra id kort pga risken för hot från anhöriga var så pass hög, på korten stod våra namn och personnummer så via den infon var det lätt att ta reda på var vi bodde, vilken bil vi körde, leta upp oss på parkeringen osv.
   Det finns personal som blivit uthängda både via kort och filmsnuttar endast pga. att anhöriga och/eller patienten anser att de blivit felaktigt behandlade trots att så inte skett. Felaktigt behandlade kunde hos oss vara att man inte fick den smak på saften man bad om, att personalen inte kom tillräckligt snabb (pga. att vi hade upp till 8 förlossningar till samtidigt) eller att vi inte tillät 4-5 anhöriga inne i rummet samtidigt då det gjorde att vi inte kunde arbeta säkert.

    Söndercurlade vita svenskar? Varför får vi inte prata om det?

     Tror inte det är så många ”söndercurlade vita svenskar” som mordhotar vårdpersonal. Inte min erfarenhet iallafall.

      Inte heller dom som skjuter varandra för olagliga substansers skull.

       Jo

     LOL.

    Visst får man prata om att folk i en utsatt socialgrupp oftare än andra grupperingar i samhället statistiskt sett hamnar i brottslighet. Prata på.
    Var dock beredd på mothugg ifall du tänker härleda det till kulturella skillnader ur ett etniskt perspektiv.

    En till som jobbar i vården här! Vi får en del hot och hat på min avdelning, det är väldigt blandat var den kommer ifrån. Det finns ingen röd tråd utan det kan vara tant 80 år eller ung kille som är osäker och rädd.

    Herregud!! Jag ser bara mer och mer sånt här (både i det här kommentarsfältet och på andra ställen), och jag mår på riktigt illa. Vi pratar om filmning under förlossningar, och ändå ska ni dra in rasistisk skit i det. Gissa vems fel det är att vården ser ut som den gör? Jo, högern som drar ner på skatter, privatiserat vård och annat till höger och vänster, budgeterar fel. Vet du vad de också gör? Gör det jävligt mycket svårare för invandrare, vilket ökar klyftorna och segregerar samhället ännu mer. Alla grupper som har det svårare i samhället begår mer brott, men det beror varken på etnicitet eller liknande, utan på desperation och ett jävligt skevt system där folk blir pressade till att göra saker de inte annars hade gjort. Tänk några steg längre för fan, och lägg skulden där den hör hemma. Racism och ökade klyftor gör samhället värre, och om vi motverkar det så kommer saker bli bättre. Med vänsterpolitik minskar brott, våld, psykisk ohälsa, och jag lovar dig att sjukvården hade blivit mycket bättre, för både personal och patienter. Allt hänger ihop, och gud vad jag önskar att folk fattade det och lägger skulden för den hör hemma istället för att beskylla de mest drabbade så fort de kan i alla sammanhang.

  Sett att Blondinbellas SPFkräm får underkänt av läkemedelsverket granskning? Står i Aftonbladet idag, en av solkrämerna som listas är hennes. Hon satsade väl på kvalitet?

   Det var märkningen som fick underkänt, inte produktens innehåll eller effekt.

   Viktig info, mitt i förlossningsfilm ?

    Inget inlägg i Bloggbevaknings-bloggen utan kommentar om Bella, det är ju sen gammalt.

     Känner mig kroniskt trött på Bella. Det är också sen gammalt ?

  Om syftet med filmandet är att efteråt gå igenom och bearbeta förlossningen och visa andra, så kan man i stället låta bli kameran och:
  Vara närvarande i stunden
  Känna efter
  Efteråt jämföra sin upplevelse med partner
  Ha samtal med barnmorskan
  Diskutera och jämföra med alla kvinnor man känner som själva fött barn
  Läsa sin journal

  Osv. Ingen har hittills glömt någon av sina förlossningar.

  Jag pratar gärna graviditet och förlossningar med väninnor, jag har fött fyra barn.

  Men att visa andra en så intim och omtumlande händelse på film… njae. Det vill jag inte sitta och se.

  Håller annars med Camcam om arbetsmiljöproblemen.

   Det finns ju iofs dem som tycker det är väldigt skönt att ha filmat material för att bearbeta en jobbig förlossning eller att något gått fel.

   Det är väldigt tråkigt att det inte går, men visst förstår jag att vården beslutat så av en anledning.

   Det räckte att se Gudrun Schymans förlossning på film i skolan för att avskräcka mig från barn för alltid :/

  Förstår båda sidor. Inte kul för personal att bli filmad men samtidigt synd för den som vill föreviga det☹️

   Men man ja ju föreviga stunden alldeles efteråt, de flesta har ju bilder på sig själva och bebisen, och ibland också på personalen som blivit tillfrågade och sagt ja till att vara med på bild.

    Det var ett totalt förbud, inte att man behövde fråga barnmorskan om hon ville vara med på bild.

     Ja, men du får fortfarande ta kort på dig själv och din bebis. De kan inte direkt hindra dig. Du är ensam en hel del i det där rummet.

      Jag förstår att de inte kan hindra mig (då hade de ju behövt ha Securitas i varje rum eller något… eller kameraövervakning, vilket känns lite kontraproduktivt) – men är nyfiken på om det faktiskt tillåtet om det är fotoförbud?

   Skumt hur alla föräldrar klarat sig innan filmning och fotografering blev var mans rättighet? De måste må skit som inte har någon film inzommad på fiffi som trycker ut ett alldeles för stort huvud?

   Nej just det, de va ju där och minns upplevelsen iom att de var närvarande och inte betraktade förlossningen genom en kamera.

    Iofs släpade väl folk med sig filmkameror på 80- och 90-talet också. Min födelse är filmad. Jag tror det handlar till 100 % om rädslan att det ska hamna på sociala media. Förr stannade ju dessa VHS-rullar hemma i bokhyllan.

  ”försökt få barn i så många år”
  Är inte jonna typ 23?

   De påstår att de försökt få barn typ 5 år innan hon blev gravid. Men de var väl inte ens tillsammans då.

    Flexibel tidsräkning bara.

     Måste ha pratat med Bella..

    Då var det ju verkligen tur att det tog sin tid med tanke på hur omogna de fortfarande verkar vara.

    Dom tillämpar Blondinbellskt räknesätt.

    Dom har ju även gjort en video där Jonna prankar Jocke att hon är gravid och Jocke prankar Jonna att han är steril.

    Vore väldigt konstigt och osmakligt om det nu var så att dom var ofrivilligt barnlösa. (Men allt i deras kanal är ju for show så varför inte).

   Hahaha direkt då de träffades skulle de ha barn. Enligt alla frågor de fick på olika sidor om barn de första åren de var tillsammans sa de att barn låg på framtiden. Så de stämmer inte de försökt så länge. De är rubrik sökare .
   Tror de träffades då hon var 17 år
   Jocke är tio år äldre

  Väldigt egoistisk inställning. Tror att det bara är att välja barnmorska till höger och vänster utefter deras behov. Noll insikt i vården ?

  Förresten, på tal om graviditet & förlossning! Alla som lägger ut bild på sin kropp bara några dagar efter förlossningen och är tillbaks till sitt gamla jag; vad är syftet? Att verkligen hylla kroppen som de påstår eller bara skryta? Jag fattar verkligen inte då jag varken har behov av att skryta eller hylla min kropp och hade jag haft det behöver det väl inte läggas ut på Instagram?

   Det är för att få bekräftelse på att man är är snygg/sexig whatever.

   Man kanske är stolt över sin kropp/tycker det är häftigt. Jag ser inget fel i det alls. Många jag följer tränar väldigt mkt och många av dem kommer därför ”tillbaka ” väldigt tidigt. Det gör ju inte mig ledsen! Jag tränar inte så mkt, min kropp är inte sån och jag vet att det inte kommer vara så för mig. Vi är alla olika.
   Vi måste sluta va så känsliga och ta in vad andra gör hela tiden.

   Har inte (ännu) lagt ut bild på kroppen. Födde andra barnet för tre veckor sedan och är faschinerad hur i alla fall min kropp återhämtat sig. Alla gravidkilon borta redan och då har jag bara suttit i soffan och ätit glass. Magen är dock fortfarande fluffig (?) så inga byxor passar

    Håller med om att det är fascinerande men måste man dela med sig om det med hela världen? Som att det undgått nån att kvinnokroppen är fascinerande.

  Väntar fortfarande på del 2 i avslöjandena om Universum. Minns att du skrev att antingen berättar hon eller så berättar du. I AM all ears.

   Och jag längtar efter någon av Bellas fd anställda som skulle (?) tala ut eller hur det nu var 😛
   Ber om ursäkt om jag missat någon kommentar eller liknande kring detta, haft en tuff natt på jobbet.. God natt!

   Jag också, det är ett (eller flera) inlägg jag verkligen ser fram emot 🙂

    Om Universum alltså, Bella intresserar mig inte alls 🙂

   Just det, den riktiga anledningen till husförsäljningen lovade Camcam oss. ?

  ”Då behöver inte dom vara med under vår förlossning”- kom igen! Sjukvården kommer inte anpassa sig efter ert filmbehov.

   Men de är såhär en omogen person talar som inte lämnat sin egoistisk sida och förstår hur saker fungerar utanför deras önskemål.
   Är de bara pengar som lockar och visningar.

  Jag också, det är ett (eller flera) inlägg jag verkligen ser fram emot 🙂

   Instämmer. Bellas f d personal, recensioner av olika böcker som nämnts, och ett inlägg om Anna Book hos Nemo.

  Är det någon ny trend det här med att filma sin förlossning?

   Jag vet inte..
   Jag är fortfarande sur för att M inte fick vara med på SÖS och filma när jag fick min blindtarm bortopererad.

    Kan meddela att det är inte så spännande att titta på. Skulle nog säga att det är mer action i att amputera ett ben.

     Men uäck. ?. Det där med benet skulle jag inte vilja se.

    Du driver nu va? Du kunde väl omöjligt tro att de skulle gå med på att ha en anhörig med på en operationssal?? Och som filmar? Som inte har någon som helst utbildning och har rätt stor risk för att svimma & osterila utrustning så personalen måste hjälpa din gubbe istället för att operera dig? Kejsarsnitt är enda undantaget och det ska inte ruckas på. Dummaste jag läst på länge.

     Nä, absolut inte! Det hade varit ett minne för livet att fånga på film!
     (Givetvis driver jag… Att filma min blindtarmsoperation var det dummaste jag kunde komma på just då…)

    Dessa regler är inte riktigt applicerbara juridisk. Landstinget kan säga vilka regler de har, men rätten att dokumentera är något som krävs i ett rättssäkert samhälle. Självklart får du filma och spela in dina möten i vården även telefonsamtal med läkaren utan tillstånd utan att det kan bli någon påföljd.

    Däremot om någon annan filmar så kan man säkert hitta på hundratals ursäkter att förbjuda den att vara med. Och sen om man ligger i förlossningssängen och håller kameran själv, så kan de säga att du måste lägga ifrån dig kameran för patientens säkerhet, ställa den på ett bord bredvid. Men de får inte säga åt dig att stoppa inspelningen.

    Detta är inte en rättighet att skapa kontent, utan att dokumentera ditt möte i vården.

    I princip får allt filmas i Sverige förutom skyddsobjekt (typ militärbas, vapentillverkare, känslig infrastruktur). Däremot är det andra regler som gäller vid publicering, man måste blurra allt som kan användas till att identifiera personen samt förvränga rösterna.

   Ny och ny. Gudrun Schyman förevigade med rörligt material redan 1979 där hon födde sonen Dan, som också visades i SVT. Finns på Youtube bland annat. Filma-vid-förlossningens-urmoder! Finns säkert fler men så vitt jag vet var hon en av de första i Sverige att filma sin förlossning.

  Jag har även hört från vänner att både mödravården och förlossningen i Norrköping är skit och att personalen inte alls är bra, så jag ser ju inte direkt någon förlust i att byta mer än att min familj och gudföräldrarna inte kommer att kunna hälsa på på BB om det blir för långt bort.
  Men det kan dom ju så fort vi kommer hem om det skulle vara så.
  Så just nu känner jag bara att jag struntar i om jag så behöver föda i Norrland, jag SKA föda där jag får filma punkt slut!

  Att hon dessutom skriver detta får mig att vilja spy! Guuud! Tänk att bli så arg att man väljer att trasha mödravården i Norrköping dessutom, hahaha. Vad förväntade hon sig?

   Jag har hört tvärt emot, att Norrköping har ett väldigt bra rykte. Själv har jag fått två barn där (kejsarsnitt) och alltid haft bra personal ? Men jag kanske hade tur! ?

    Jag har hört jätttebra om SöS, medans när
    Vi låg där nu på neoavdelningen så var jag jättemissnöjd! Personal gick helt superförkylda och hosta och hade sig vid bebisarna – och det är en NEO avdelningen, sen var det typ ”omodernt” medans Huddinge är 1000ggr bättre och modernt 🙂 men jag kanske oxå bara hade ”otur” det vet man ju inte ?

  Tråkigt, nu kan hon inte tjäna pengar på förlossningen :/

  Jag är fotograf i USA och har börjat fota en hel del födslar, både hemmafödslar och på sjukhus, inte alls ovanligt eller konstigt! Men sjukhus är ofta mer svårövertalade eftersom de är ansvariga över patient på annat sätt.. (och i min åsikt inte gillar iden av att någon utomstående finns där och kan dokumentera eventuella misstag.)

  Men det är SÅ spännande och fantastiskt att få vara med och bevittna någons födsel, fotona blir fantastiska! Finns lite på min blogg, och lite på min SJUKT sega hemsida https://northernlightphotography.us

   Har ju också med överlag patienters rätt till sekretess att göra varför man inte får.

   Ja nen jag filmat ju bara på ”mitt” rum; säger ”du”då. Ja ha, vem ska ha tid att kontrollera det?

   Är vansinnigt trött på det här med allas ego-tänk att de ska få filma sitt eget liv men då helt utan hänsyn till rätten till det som inte vill vara med på ”din” film/foto. ?

    Nej det måste man ju få godkänt av personalen, så klart. Men det är väldigt sällan man inte får det i USA längre. Sjukhus kan vara svårare, men de är vana nu skulle jag säga. Och man får absolut inte ta foton av något annat än det som personalen godkänner. i USA föder man i egna rum så det är lättare att inte råka ta foton på någon utomstående. Som Birth photographer vill jag ju att personalen ska vara ASNÖJDA med mig och mitt jobb, eftersom de kan underlätta/försvåra mitt arbete om de vill.

     Man föder i egna rum i Sverige också.

  Kanske någon annan redan skrivit detta (jag hinner inte läsa alla kommentarer), men detta skaver lite pga två anledningar.
  1. Att hon säger att de barnmorskor som inte vill bli filmade inte behöver vara med på just deras förlossning. Vilken villfarelse lever hon i? Hänger hon inte med i nyheterna alls? Barnmorskornas arbetssituation ska ju vara otroligt pressad. De springer mellan olika förlossningar. Att då kräva vem man ska ha pga att man vill bryta mot sjukhuset policy är så verklighetsfrånvänt så jag vet inte vad.

  2. Hon filmar 80% av allt i sitt liv. Ja. Och? Kanske är det detta som gör henne verklighetsfrånvänd? Att hon väljer att filma sig själv hela tiden ger henne inte rätt att tala om när andra människor ska bli filmade.

  Jag blev rejält irriterad av detta. Vet inte varför riktigt.

   Jag är helt med dig och är irriterad över lag över alla kända och okända som tycker de har rätt att fota och filma alla som råkar korsa deras väg.

   Vad med andras rätt att slippa vara med på film/foto? ?

  Som barnmorska i Sthlm kan jag säga att jag tycker det är ok för familjen att filma eller fota sig själva men jag vill inte att familjen tar med mig på varken bild eller film utan lov. Verkligen inte när jag gör kritiska moment som kräver min fulla koncentration. Fattar att många vill kunna filma för att minnas men om folk filmar för att de är rädda att det ska begå misstag eller att de vill kunna ha ”bevis” då har det gått för långt med tilliten. Det är redan pressat till max i sjukvården så jag känner personligen att det ansvaret borde skjutas till politiker. Men som vanligt är det vi på ”golvet” som får ta all skit både ris och ros när det egentligen handlar om beslut om pengar och bemanning som fattas över våra huvuden.

  Jag har en mycket mer blandad inställning till detta än de flesta andra här märker jag….

  Jag tycker det är jättetråkigt att föräldrar som vill fotografera och filma en händelse för att ha kvar materialet inte ska få göra det. Folk har ju faktiskt ägnat sig åt att fotografera och filma förlossningar så länge man kunnat, och i 99,9 % av fallen har det ju noll att göra med att man vill tjäna pengar på det utan det är för eget bruk.

  hade ni tex vart OK med ett totalt fotoförbud, det verkar ju vara på väg åt det hållet så det är nog inte omöjligt?

  men jag förstår att nu med social media att personalen (och andra patienter) ska kunna känna sig trygg med att inte hamna där, eller att man kan vara rädd att filmer ska dras fram som något ”bevis” på personal gjort fel osv.

  Men hänsyn till att det ändå är viktigt för många att få dokumentera kan jag tycka att det verkar rimligt att man skulle få fota och filma så länge alla i rummet är tillfrågade. Men kah försår om de inge orkar ta den diskussionen.

  Känns som att hade det varit några andra än Jocke och Jonna som ville filma hade folk inte varit lika dömande.

  Ang mitt namn så tänkte jag på en get, tycker dom är roliga 🙂

   En som jobbar inom vården svarade längre upp att hot har förekommit och därför ej vill bli filmad/fotad. Var ett reportage om hotbilden runt vårdpersonal för ett tag sedan (tror SVT), så fattar inte varför man inte bara kan acceptera att inte filma?

    Nej absolut, det är väl en utmärkt anledning att förbjuda filmning och fotografering. Och egentligen hade det såklart räckt t ex med att personalen uppfattar det störande i deras jobb, det är ju mycket viktigare.

    Men jag tycker det är tråkigt och tycker synd om förändrar som blir besvikna. Jag förstår att de vill dokumentera och önskar att man hade kunnat lösa det.

   Det råder sekretess på sjukhus. Hur svårt ska det vara att ta in?

    Var kommer alla bebisbilder från BB ifrån då? Eller alla som beskriver hur de fotat och filmat här inte? Verka vara kass efterlevnad på den sektretessen.

     Japp, det är det. Och det tycker jag är skit.

      Hmm ja…. men jag kan tänka att det är lite vårdens eget fel också isf pga deras kommunikation. I min bok som man fick vid inskrivningen (i Stockholms landsting) står kamera + laddare med i föreslagen packlista. Man kan ju tycka att om sjukvården vill att fotoförbudet efterlevs behöver de inte uppmana folk att packa kameran till förlossningen, iaf inte utan någon parantes om att den bara får användas utanför sjukhusets område?

  Man kan fundera på vart gränsen på mänskliga rättigheter går? Blir så less att höra på dessa egostinna mediakåta människor som tycks leva i en värld där allting ska vara tillrättalagt efter deras önskan. Snacka om att fokusera på helt fel saker.

  Det här gör mig spyfärdig och så förbannad. Det är precis som de människor som filmar vid olycksplatser och är ivägen för polis – och räddningspersonal. Det digitala samhället går utför.

  Vi har filmat små korta snuttar när ingen personal varit i rummet under våra tre förlossningar. På den tredje förlossningen tog dock pappan upp kameran och började filma när bebisen kommit ut, när han börjar filma råkar han först filma ner mot mina ben där barnmorskorna håller på att ta ut moderkakan mm. En månad senare fick jag fruktansvärda smärtor i magen och stora blödningar. Läser min journal där det står att moderkakan kommit ut hel. Kommer då att tänka på filmen och just när han filmar ser man att dom direkt kastar moderkakan istället för att ta upp och titta om den är hel vilket är väldigt viktigt att göra. När jag sett detta så sökte jag vård och mycket riktigt, en stor del av moderkakan var kvar och det blev operation. Att en bit av moderkakan sitter kvar kan vara livsfarligt! Så jag är väldigt glad att min man råkade få just detta på film så här i efterhand!

   Framförallt farligt att de inte dokumenterar verkligheten. Jag vill inte skriva skit om barnmorskor och vården överlag för vi har fantastisk vård och allt som oftast fantastisk personal! Kanske var de stressade? Men att göra sådana här fel och dokumentera det som om de gjort rätt är verkligen helt fel. Och farligt.

   Tur att det löste sig för dig ialf! Till mig frågade de ”vill du se moderkakan?” ?

   Nja, tror knappast du kan ha haft en ”stor del av moderkakan kvar” efter en månad. Finns något kvar får man extrema störtblödningar fort, inom två-tre dagar. Kroppen fungerar så efter förlossning, den vill bli av med ev moderkakerest med en gång. Så dina besvär bör ha varit något annat, magens inre hinnor ärju inte i toppform efteråt 🙂

    Så bra att du vet det när det var jag som opererades ? Hade det varit litegrann hade dom kunnat gå in och skrapa men det var en stor del som satt kvar. Ska jag print screena min journal och skicka till dig? Herregud, idiot.

    Så bra att du vet det när det var jag som opererades ? Hade det varit litegrann hade dom kunnat gå in och skrapa men det var en stor del som satt kvar. Ska jag print screena min journal och skicka till dig? Herregud, vilka smartskallar det finns där ute.

  Vem ska filma? Pappan blir inget vidare stöd för mamman om han ser sitt barns förlossning genom en kamera.

   Kanske en tredje person? Under min förlossning var min syster där + sambon. Utöver det barnmorskan och en som utbildade sig till barnmorska. Efter födseln var det även två eller tre till från personalstyrkan där. Gick bra, eftersom min syster och sambo aktade sig från att vara i vägen för personalen.

   Dom har sagt tidigare att Riley ska filma.

  Ja undra hur folk levde ”förr i tiden” när man inte kunde filma hela sitt liv inkl förlossning?! Tror dock hon får lite annat att fokusera på när hon ligger där med svåra värkar, det är ingen picknick..
  Känns som om hon skulle behöva bryta sitt behov av att få allt på film och istället vara i stunden nån gång.

  Ponera att hon fick filma men absolut inte lägga ut något på sociala medier? Hade det varit intressant då? I doubt it… Nej, hon är nog bara sur över förlorad intäktskälla.

  För övrigt börjar jag känna mer och mer förståelse för en lag som GDPR, och för förbud av fotografering vid t.ex luciafirande. Den vanliga människans integritet behöver verkligen hjälp att skyddas. Men inte så mycket från Det Stora Företaget som från mediakåta, egocentriska och verklighetsfrånvända Influencers som inte har en tanke på någon annan än sig själva. Vanligt vett verkar bli en allt större bristvara.

  Hon FÅR ju filma sin förlossning. Hon får bara inte filma den på sjukhuset! Föder hon hemma är problemet löst liksom och hon kan filma hur mycket hon vill. Vill man föda (skattefinansierat dessutom) på svenska sjukhus får man rätta sig efter reglerna som finns där. Jag förstår till fullo att personalen inte vill bli filmade på sin arbetsplats av patienterna medan de utför sitt jobb

  Jag jobbar som barnmorska på en klinik i Stockholm och brukar ställa upp på bild efteråt om familjen vill, eller självklart fota familjen. Och tycker att det är helt ok att filma dom stunder när ingen personal är på salen. Men att ha en filmkamera i ansiktet hela sitt arbetspass, eller under utdrivningsfasen (som kräver absolut fokus av barnmorskan) – nej tack. Då vill jag få jobba i fred med 100% uppmärksamhet på att få mamma och barn säkert över mållinjen. Förstår att människor som arbetar med att dokumentera hela sitt liv är vana med kameror men jag är det inte och vill få arbeta ifred.

  Jag läste inlägget på hennes blogg och blev upprörd och fundersam över hur hon tänker.

  Dels att hon tänker att dom barnmorskorna som inte vill bli filmade inte behöver vara med på just deras förlossning. Har hon inte alls förstått att det är brist på personal och man inte kan välja och vraka fritt beroende på vilka som vill bli filmade eller ej. ?

  Hon tar även upp att hon heller föder i Norrland, bara dom får filma förlossningen. Förstår självklart att det bara var ett uttryck från hennes sida, men samtidigt provocerande när man regelbundet läser om hur det är i vissa delar av Norrland gällande detta. Kvinnor tvingas föda i bilar eller längst med vägkanterna osv.

  Tycker hela hennes inlägg och attityden i det är så otroligt nonchalant.

   För mindre än ett år sedan gick paret ut i en film och sa att dom var som barn själva.
   Så ha inte för höga krav:)
   De är omogna

  Hon borde verkligen föda hemma. Varför gör hon inte det?

  Hur går det till om de nu ex skulle av en slump vara i Stockholm när allt börjar? För jag får ju välja vilket sjukhus jag vill föda på (bor i Stockholm), men det kan ju absolut vara fullt när det väl gäller.

  Men är det mer komplicerat att föda utanför sitt landsting, tänker på journaler osv. Kan man bli nekad?

  Om det inte finns extra personal att tillgå ens när 8 förlossningar sker samtidigt på EN stackars barnmorska så lär det inte finnas för en influencers behov av att filma heller.

  Men det kanske finns en hel drös med extra barnmorskor instängda i källaren redo för att släppas lösa om det skulle dyka upp en influencer?

   Det verkar ju finnas en drös som tas fram till kungliga födslar…

  ”ja men då behöver ju inte just dom vara med under vår förlossning”.. alltså tänker hon på riktigt att hon skulle få välja runt bland barnmorskor och sköterskor utifrån vilka som vill bli filmade eller inte?

  Vi skulle filma när dotter nr 2 (kattungen) föddes men vi glömde helt bort det. Pappan kom på det när hon var född och filmade då lite grann när hon låg på mitt bröst. Sen skulle han filma och kolla moderkakan och för att se den ordentligt tof han bort kameran från ögat för att se moderkakan ”live” och inte bara genom linsen. Han hade kameran fortfarande på och vred den, omedvetet, så att den filmade rakt på mitt kön. ? där jag nyss pressat ut en unge på över 4 kg. ???
  1 gång har jag sett förlossningsfilmen! Aldrig mer säger jag!!

   Haha!

  Oj, alltså vi har film från några av förlossningarna (när personalen inte varit i rummet, fast andra förlossningen finns film när de tog hål på hinnorna för det tyckte jag skulle vara jättespännande att se i mitt lustgaspumpade huvud) och massa bilder med personalen ur bild. Men min kära man har ju då fotat från avstånd och inte varit i vägen alls. Jag har blackout från större delarna av mina förlossningar pga smärtan så det vi har på film är faktiskt viktigt för mig. Men som sagt, det är i huvudsak med personalen inte i rummet eller åtminstone ur bild.
  Skillnaden är också att jag inte laddat upp det på Youtube och inte hade ett kamerateam direkt…

   Vilket verkar vara parets enda prioritet att lägga ut på youtube till vilket pris som helst. Vilket blir på bekostnad av någon stackars barnmorska som får finna sig i en försämrad arbetsmiljö för att DE tycker de ska vara så.

  Blir också fotad i jobbet, så jävla störigt. Folk borde ha mer vett än att fota folk utan att fråga. Nu har tidningar börjat filma med drönare när vi jobbar i fält också så man kan inte riktigt undkomma ??

   Är mycket enkelt att sätta dit en drönarpilot eller publicist som inte sköter sig.

  Halloj!

  Måste bara slänga in lite kärlek! Jonna skriver att hon hört mycket skit om Norrköping, jag vill då kontra med att jag aldrig blivit så väl behandlad inom sjukvården som på operationsavdelningen, förlossningen och BB! Min son föddes med planerat snitt i Norrköping i september förra året och vården var fantastisk! Allt från duktiga, empatiska, glada och vänliga undersköterskor till kanonbra barnmorskor och läkare. Vi kunde inte blivit bättre omhändertagna hela familjen. Vi fick ligga kvar i fem dygn då jag drog på mig en infektion och jag kände mig otroligt trygg. De gjorde det hela till en fantastiskt fin upplevelse! 🙂

   De är såhär paret Lundell fungerar med nästan en miljon följare. Hänger ut folk och saker de är missnöjda med. I deras värld finns bara dom. Allt ska ut på sociala medier och få sin känga. Noll ansvar.

  Att vara eller att inte vara de är frågan.

  Att tjäna pengar på sin förlossning eller skapa ett minne för egen skull…de är frågan.

  Skrattade högt åt ”Ja men då behöver ju inte just dom vara med under vår förlossning”. Som om det sitter ett helt gäng barnmorskor och bara väntar på att kanske få rycka in. Kan någon upplysa henne om att det snarare är så att en ensam barnmorska springer mellan 4-5 förlossningar samtidigt?

  All heder till vår förlossningspersonal, ni gör ett fantastiskt jobb. Jag fullkomligt hatar att det inte finns fler av er och att ni inte alltid kan vara ert bästa jag pga att ni är överbelastade, men OJ vad tacksam jag är över att ni finns <3

  Hon kan ju föda sitt barn på Gekås i Ullared. När jag jobbade där så fick vi räkna med att de kunde dyka upp en kamera i ansiktet när man sitter smått irriterad i kassan för att Olof 55 år tyckte de stod 9,95 på skylten och inte 19,95 och man nästan tänkte att vad gör de om Olof får skiten gratis, de drabbar ingen fattig.. men de var inte de jag skulle komma till utan de var nästan förbjudet att ”springa” ifrån kamerorna för de var så mycket merarbete att klippa bort trötta anställda som rätt av sucka och vände när Kjell glatt kom med sin vagn med tändvätska..

  Så att, filma där vettja, så som dom mjölkar de stackars varuhuset lär dom för sakens skull skicka ett gäng anställda för att utbilda sig till barnmorskor dagen i ära, så sätter dom upp britsen precis bredvid hyllan för ”årets storsäljare”, Körsång står alla gekåsorginalen för tillsammans när barnet är fött, Ton tar Hovfors-systrarna och skumpa serveras i sportbaren av Ola-Conny i bar överkropp. Allt under bästa sändningstid på kanal fem.

  Aeeee jag är inte bitter!
  /En som synts på tv mot sin vilja x antal gånger ?

  J och J vill leva i Hollywood. Tar samma unika namn som Hollywood frun till barnet. Och vill göra Youtube för intäkter likt Kardashian och filma förlossningen.
  Ytligt och otroligt barnsligt av Jonna att skriva ut. Vem tror hon att hon är egentligen med egna rättigheter. Deras kädniskap börjar på riktigt Stiga dem åt huvudet.
  Snälla kom ner på jorden

  Säkert någon som ”kläckt” (!) idén men låt henne föda hemma och vid Gud utan all möjlig hjälp från vård och smärtlindring, då kan hon göra precis som HON vill, för vem tänker på barnet?? Dessutom kan hon säkert få en uppblåsbar pool på spons så kan hon föda i vatten..
  #hejintegritet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.