Norsk bloggare får böter på 100 000 nok för falska tävlingar på Facebook

Den norska bloggaren Anna Rasmussen – bäst känd under bloggnamnet ”mammatilmichelle” – har tilldelats böter på hela 100 000 nok för att ha anordnat tävlingar på Facebook, med avsikt att marknadsföra sin blogg med tillhörande Fb-sida, utan att dra några vinnare eller dela ut några priser.

Boten har utdömts av den norska Konsumentinspektionen som den 28 augusti meddelade bloggaren att hon brutit mot landets marknadsföringslag, avsnitt 6 om orättvisa affärsmetoder genom att mellan den 13-25 mars i år arrangera fem tävlingar på sin öppna Facebook-profil – utan att dra några vinnare.
Bloggaren har till den 18 september på sig att bemöta anklagelsen och boten, men har redan erkänt till Konsumentinspektionen att det inte delat ut några priser och eftersom brottet redan är begånget så spelar det ingen större roll vad Rasmussen kommer med för en förklaring, allt enligt direktören för konsumentskydd, Elisabeth Lier Haugseth, till tidningen VG.”Boten är en konsekvens av lagbrottet men hon har möjlighet att kommentera överträdelsen senast den 18 september innan det slutliga beslutet fattas”, fortsätter hon.

Tävlingarna skapade mycket engagemang med mängder av likes, klick och kommentarer, men så fort tävlingarna var över så raderades inläggen från Facebook, utan information om varken vinnare eller priser, enligt de norska konsumentmyndigheterna.
Ett av kraven för att delta var nämligen att like’a Rasmussens sida, något som myndigheten anser gjordes för att sprida bloggen och varumärket till fler människor och andra företag för framtida ekonomisk vinning.

Själv skyller bloggaren på sin sambo – Jan Lossius – och menar på att det är han som slarvat och inte varit snabb nog med att dra vinnare. Hon hävdar också att hon betalat priser ut egen ficka när detta uppdagades och att Jan inte längre har tillgång till hennes Facebooksida, men att myndigheten inte tagit någon som helst hänsyn till det. Mer om detta på Annas blogg HÄR.

I Sverige har alltså Kissie/Alexandra Nilsson dömts för smygreklam och i Norge åkte den här bloggaren dit för att ha arrangerat falska tävlingar.
Det har börjat bubbla lite i influencerkitteln tror jag minsann…
Vem är näste persons kastrull att koka över?

Tack för tips!

78 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag tror detta händer oftare än vad man tror! Alltså att folk skapar falska tävlingar i syfte att sprida sin blogg. En fråga! Är det straffbart att samarbeta med företag när man har köpta/falska följare? Det borde ju också räknas som någon form av bedrägeri tänker jag..

   Tror inte att de hunnit göra någon lagstiftning gällande det. Jag tror att i framtiden kommer det klassas som bedrägeri, det är ju ”false advertising”. Watch out Mogi med flera 😬.

    Det skulle nog klassas som bedrägeri. Frågan är snarare om det finns något prejudikat.

  Skyller på sin sambo, haha. Rimligt

  Hur känd i Norge är hon då? Hon har ju inga kommentarer på sina blogginlägg.

   Hon är lite av en OG bloggare här, vet inte hur stor hon varit men tror att hon hade din storhet när hon precis började. Folk följde henne för hon blev gravid så himla ung, sen var hon med i tevesereien bloggarna och så. Men känns som om hennes blogg varit på nedgång ett bra tag så kanske därför de anordnade den här ”tävlingen”

    Ok, My bad, inte riktigt OG. Googlade lite. Men hennes blogg skulle läggas ner förra året enligt det här

    https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/vaLAV/Mamma-til-Michelle-slutter-med-bloggen-sin

    Undrar vad som ändrades

    OG? Original gangster? Är hon med där?

     Original generation 😂 kanske använder den förkortningen fel, börjar bli lite out of touch med kidsen 🤭👵

   De aller fleste vet hvem hon är. Eller har åtminstone sett hennes navn någonstans

   Hun er veldig kjent, men har stengt kommentarfeltet fordi hun får så mye negative kommentarer.

   Hun har stengt kommentarfeltet.

  Engla storstädar varje torsdag. Förstår att hon har ångest. Storstädning är väl nåt man gör ett par gånger om året? Kraven är höga som skyskrapor hemma i huset i Gimo verkar det som.

   Haha men gud storstädning innebär säkert olika saker för olika människor. Jag säger storstädning när jag dammsuger, dammtorkar och städar badrummen.

    Det där är väl en helt vanlig veckostädning?

     Nja, en vanlig veckostädning kan ju vara att man struntar i att städa.

      Haha❤️

     För dig ja

    Samma här, och byter sängkläder så är det tipp topp 😂 Veckostädning sker genom ”Clean as you go” eftersom vi inte har barn än 👌🏼

   Hon skulle ha anlitat en städerska som Isabella för att optimera mera tiden för annat barnen och sitt jobb bloggen. 👏😉

    Det borde alla göra, tänk vad arbete det skulle generera. Då får städyrket ett lyft, och kanske högre löner för slitet de utför.

     Snarare lägre löner i förhållande till övriga befolkningen. Om inte staten skall gå in med ytterligare bidrag för att svenskarna skall få ihop sina ”livspussel”. Känns som ett rimligt användande av skattepengarna. Nästa bidrag kunde gå till en tjänst där man kan få hjälp att torka sig i arslet. ”För att just i mitt liv får jag inte tiden till att räcka till det om jag skall satsa på karriär.”

      6-dagars arbetsdag tycker jag är en bättre idé för att få ihop livspusslet än att alla välställda skall få skatteavdrag för städhjälp i hemmen.

       Sorry, menade såklart 6-TIMMARS arbetsdag 😀

       och jag kände så extrem igenkänning på sex dagars-arbetsdag, precis så känns mitt jobb just nu:( åtminstone att kravspecifikationen är så.

     Min farmor var hushållerska åt en rik familj med våning på Strandvägen på 40-talet. Sedan gick utvecklingen framåt men nu börjar vi återgå till det klassamhället igen.

   Hon får väl storstäda hur ofta hon vill?

    Har man läst Englas blogg i några år så upptäcker man att prestation är kopplat till ångest hos henne. Bara tanken på ordet storstädning gör ju att det känns bedrövligt tycker jag.
    Hon verkar kväva sig själv med allt som ska uppfyllas vare sig det gäller städning, antal gymträningspass, aktiviteter med barn, inköp av inredning. Allt ska bli bättre, finare, roligare, tightare, starkare, gladare osv. Nuläget verkar totalt ointressant för henne.

     Var det inte hon som bytte sängkläder typ varannan dag?

      Jo exakt.

    Eller hur, ju oftare man storstädar ju enklare blir det😂 storstädar man en gång om året blir det jävligt mycket att städa 🙈

     Bamses farmor städar en gång om året ’vare sig det behövs eller inte’!

  OT:

  Jag har sån vansinnig huvudvärk att jag knappt kan röra mig och det känns som att jag har ett spjut genom höger öga som spetsar hela huvudet.

  Det började igår och jag har sovit typ 14 timmar sen igår klockan 13.
  Har tagit två Eeze idag och ligger nedbäddad i sängen men det verkar inte bli bättre.

  Någon som har något bra husmorsknep innan jag hoppar från balkongen?

   Jag måste utesluta allt av skärmar när jag får sådär, det brukar vara en del av min migrän. Om nacken stelnar tar jag en värmedyna också, och så behöver jag frisk luft så kör typ öppet fönster och öronproppar för att utesluta ljuden

   Gå till läkaren

   Drick mycket vatten och ät lite salt.

   Låt någon massera din nacke och huvud.

   Låt någon ta händerna runt panna och bakhuvud och klämm försiktigt, flytta sedan händerna till sidorna av huvudet och gör likadant.

   Är det migrän finns det nässpray som hjälper, eller ring vårdcentalen så dom kan ge dig råd.

   Krya på dig!

   Migrän kan man ha i allt mellan 6-72 timmar. Håll ut. Är det ohållbart ring 1177, eller åk in. Det finns en jättebra medicin de ger en i sprutform/intravenöst och symptomen går över på typ tio minuter. Drömmen.

   Har du precis gjort botox?

   Stäng av dator/mobil.
   Soft musik i bakgrunden.
   Slappna av.

   Låter nästan lite som Hortons huvudvärk? Eller migrän då. Tycker du ska boka läkartid, så får du vägledning och även bättre mediciner om du vill.

   Mina tips för nu är fortsatt vila, dricka vatten eller kanske coca cola. Jag brukar sno en t-shirt för ögonen när jag har migrän, då behöver inte ögonen anstränga sig alls pga minimalt med ljusinsläpp.

   Krya på dig!

    Om det är Hortons hade hon inte klarat av att skriva här.

     Exakt, Hortons är inte ens i närheten av migrän, det är vansinnigt plågsamt. Det C4 beskriver är förmodligen migrän.

   Två ipren och två treo, det löser allt.

    Om hon inte får leverskador då på köpet!

     man får inte leverskador av att ta det enstaka tillfälle… vanligast är att vid långvarigt bruk på maxdos som det kan uppstå. om det ens gör det…

    Nej!
    Det går att köpa migränmedicin receptfritt på apoteket, Sumatriptan heter den. Svagare styrka än den receptbelagda, men kan vara värt att prova. Naproxen tillsammans med Alvedon brukar även ta hand om/lindra vissa migränanfall.
    För övrigt, hitta en mörk plats, ha det tyst, låt bli mobil/dator, prova om värme/kyldyna kan lindra på huvudet. Och ta det lugnt och vila, det blir värre av rörelse och för mycket intryck.

   migrän? Kolla hos läkare snälla, det låter inte bra. Krya

   En kompis till mig hade så. Det visade sig att det satt hårstrå bakom ögat på henne när hon uppsökte läkare. När det var borta så försvann huvudvärken direkt!

  Linda Blom gillar ju annars att behålla vinster för sig själv. Lottar ut och duckar sedan vinnaren i hopp om att denne ska ge upp. Har ”heeelt missat” och ska höra av sig sen varefter hon raderar och fortsätter ignorera.

   Fy fan! Känns som att många bloggare gör så. Speciellt kring jul, julkalendrar med fantastiska vinster och oklara vinnare.

   Lägg på minnet vilket företag hon samarbetar med och kontakta de alternativ tipsa Camcam så att hon vet att någon fattar vas hon sysslar med. Det värsta som finns är giriga bloggare som vill ha allt.

    De säger bara att det är ett samarbete med tredje part och de kan inget göra.

   Va? Kan jag inte tänka mig.

    Finns screenshots på hur hon hittar på ursäkter och sen ignorerar och raderar.

     Var?

      Hos den drabbade personen

       Kan du länka dit?

        Varför antar du att det är i sociala medier? Det har utspelat sig på hennes blogg, Instagram etc och den som är drabbad har tagit screenshots men inte publicerat dem någonstans.

   Linda Blom tävlar ut och väljer vinnare men ger inte priset.

   Hade ingen aning om vem denna Linda Blom är, men hittade en LB på insta. I hennes presentation står diverse barnnamn med födelsedatum, och ’Tyra & Polly’ med en ängel bakom. Tänkte att hon förlorat tvillingar och blev så himla ledsen. Sedan visar det sig att Tyra och Polly är… hundar…

    ”Barnnamn”? Det är väl namn? Man får sörja och sakna sina hundar för övrigt, det är inget att förminska.

     Du får ursäkta, men jag gör faktiskt skillnad på döda hundar och döda barn…

      Skillnaden är att man får sörja barn men inte hundar, eller hur menar du?

       Det är ingen skillnad på om barn eller djur dör, eller hur menar du?

       Jag skulle säga att de flesta reagerar olika om ens barn eller ens hund dör och att också sorgen ter sig olika i de två fallen. Men med det inte sagt att man inte kan/får sörja bägge.

        Precis! Jag sa inte ett ord om att man inte skulle få sörja hundar, bara att jag reagerade lite annorlunda efter att jag förstod att Tyra & Polly inte var döda barn – och det verkar folk här tycka är märkligt..!
        Kan ju till och med säga att jag blev lättad när jag förstod att det var hundar, utan att jag för den sakens skull förminskar någons husdjurssorg – vilket jag, igen, inte skrivit ett ord om.

       Älskar mina hundar och andra husdjur, men det är då f-n inte samma sak när en hund dör som när ett barn dör. Hundar har en livslängd på 10-15 år, ens barn ska ju inte dö före en själv och dessutom får man ett liiiiiiite närmare band till sina barn. Sen får man absolut sörja husdjur.

        Skönt att jag inte är helt ensam om det tankesättet..!
        Kunde verkligen inte förutse att det skulle vara så kontroversiellt att tänka så, eller att man skulle bli anklagad för att vara ’oempatisk’ för att man tänker att det hade varit fruktansvärt om det vore döda barn det var tal om…

      Och den skillnaden innebär att man inte får sörja sin hund på det sätt man behöver och vill? Jag förstår inte vad du menar faktiskt. Ingen har sagt att det inte är skillnad på ett dött barn och en död hund.

       Och ingen har sagt ett ord om vem/vad man får sörja eller hur/hur mycket man får sörja…
       Du verkar läsa in extremt mycket i det jag skriver, tycker inte det är superkontroversiellt att tycka att det är skillnad på barn och djur, men här var det ju upp-och-nervända världen tydligen.
       Om jag läste dina kommentarer som du läser mina hade mina svar till dig sett ut så här:
       ’Så du hade inte tyckt det var förfärligt om hon faktiskt hade förlorat sina barn?! Du tycker inte det är hemskt när barn dör? Får man inte ens lov att tycka det är hemskt, va? Sååååå förminskande och oempatiskt mot de som förlorat barn att du likställer deras sorg med hundsorg!’

     Relevant sorgterapigrupp från 25:20-ca 28:
     https://tv.nrk.no/serie/side-om-side/sesong/6/episode/1/avspiller
     Tycker folk här på riktigt det är märkligt att reagera olika på om någon har döda barn eller död hund?
     Lisa, som märker ord – jag har inte sagt något om att man inte skulle få lov att sörja sin hund…

      Nä men du förminskar sättet Linda gör det på och det är ganska oempatiskt.

       Jag förminskar absolut ingenting – jag pratar om min reaktion när jag trodde det var barn vs när jag förstod att det var hundar. Du som är så noga med orden får nog läsa en gång till. Om du tycker det är oempatiskt att reagera mer på döda barn än döda hundar (andras) får det stå för dig…

        Linda blom hade även ”nybliven mamma till selma” skrivet högst upp på hennes blogg fram tills ungen var typ 1,5 år😂😂😂😂😂😂

   Eller hur! Så himla oschysst beteende.

  CamCam någon bloggerska som mer eller mindre har (i mina ögon) gjort det till en grej att ha samarbeten ovh tävlingar – men aldrig dra vinnare är tusan Hannah Graaf! Det är allt från Yves rocher till Cubus som är samarbetsinlägg med tävlingar längst ner, men aldrig nämns någon vinnare.
  Ett vanligt inlägg av Hannah Graaf har max 15 kommentaren, medans personliga/emotionella inlägg och tävlingar har lätt 150+ kommentarer!

  Startar bloggerskor tävlingar för att de har tråkigt och vill sitta och läsa kommentarer eller 🙄

   Fast det stämmer inte! Jag har vunnit i en tävling hos Hannah. Vann produkter från Yves Rocher.

  Hej
  Känns som att Filippa Rådin har smygreklam. Inlägg om hotell, väskor och barnvagn som är från samma företag. Anja på nån bild som håller i en kaffe dryck perfekt vinklad osv. Har sett annat också men kommer inte ihåg allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *