Får man marknadsföra hälsokost-preparat hur som helst?

Magdalena Graaf gör ett samarbete med företaget Better You – ni vet, de som låter kändisar sätta sina ansikten på all sköns olika piller – och radar upp mängder av problematik som den här oljan tagit bort hos henne.
Jag är på intet vis expert i ämnet men efter en snabb titt på Konsumentverkets hemsida om marknadsföring av hälsokost så finner jag följande:

Du får inte använda hälsopåståenden som inte blivit godkända av EU-kommissionen. Det finns särskilda regler kring vilka närings- och hälsopåståenden som får användas i marknadsföring av livsmedel, exempelvis mat och kosttillskott. Reglerna är gemensamma för hela EU och finns i förordning 1924/2006. Det finns också särskilda förbud mot vissa typer av hälsopåståenden i marknadsföring. Exempel på sådana påståenden är:

 • är felaktiga, tvetydiga eller vilseledande,

Marknadsföringen får inte heller påstå att livsmedel förebygger, botar eller behandlar sjukdomar. Produkter med dessa påståenden kan klassas som läkemedel och måste vara godkända eller registrerade för att få marknadsföras och säljas. Exempel på medicinska påståenden:

 • förebygger hjärt- och kärlsjukdomar
 • förstärker immunförsvaret
 • minskar smärta
 • lindrar artrit

Med det i åtanke så kan vi väl gemensamt titta på några av de saker som Magdalena skriver i sitt inlägg om Better Yous Oregano & Moringaolja.
Eftersom Magdalena skriver högst upp i sitt inlägg att det rör sig om reklam så är det betydligt mer allvarligt än om hon bara skrivit sin personliga åsikt om en produkt. Som privatperson får du förmodligen påstå näst intill vad som helst men det här rör sig alltså om marknadsföring av företaget Better You’s olja.

Enligt reklamen på Magdalenas blogg så hjälper oljan mot alla möjliga typer av smärta och den ska vara mycket effektiv för oss som lider av Fibromyalgi. (Detta står inte på Better You’s hemsida utan återfinns enbart i den här reklamen).
Vidare skriver hon:

 • Jag smörjde in kroppen på de ställena jag har ont.
  Under fötterna??? Massera in fotsulorna. Träningsvärk!! Leder, växtvärk… listan går att göra lång.
  Jag lovar att det inte tar mer än en timme innan jag reflekterade över att mycket av mina smärtor faktiskt är borta!
 • När jag hade lite ont i halsen, eller ungarna tog jag en matsked olivolja med 6 droppar och vips, borta.
 • Man kan använda den på BARN såsom vuxna! Olika slags värk och mycket effektiv för er som lider av fibromyalgi REKOMMENDERAR varmt och hjärtligt. (Att den kan användas på barn står inte heller på Better You’s informationssida för produkten för övrigt utan endast i reklamen på Magdalenas sida.)

Jag vet inte med vilka glasögon ni läser påståendena på Magdalenas blogg men jag känner spontant att den här reklamen inte riktigt håller sig inom ramarna för vad som är godkänd marknadsföring för hälsokost.
Om det enda jag behöver är en olja från Better You för att hantera min fibromyalgismärta – varför betalar jag i så fall 2000 kr i timmen för en smärtläkare?

Tack för tips!

94 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Nej det här gillar jag inte. Det är inte seriöst och lovar mycket men håller desto mindre.

  Har du gått till akupunktör nån gång? Eller kiropraktor?

   Varje vecka =)

  Känner helt spontant att hon är ironisk, helt enkelt. Ingen är väl så dum och tror på att oljan hjälper mot växtvärk t.ex. En solklar medveten överdrift och jag är övertygad om att många gapskrattade när dom läste det =)

   Så företag betalar samarbetspartners för att ironisera över effekterna av deras produkt? Som marknadsföring. Jag hänger fan inte med i svängarna längre känner jag…

   Jag tolkar det endast som att hon försöker sälja sina produkter stenhårt. Vilket blir förbannat pinsamt när det gäller piller och annat lurendrejeri.

   Jag tror tyvärr inte att hon är ironisk och driver…

   Nej. Sen tror jag inte att Magdalena tillhör kategorin smart.. Något inlägg ner undrar hon vem som blir stadsminister………..

    hhaha läste det också och tänkte samma. Vilken stad liksom?!

     Borås kanske? ?

      Många influncers som borde spenderat mer tid i plugget iaf..

       Många influencer har nog knappt gått ur grundskolan typ…

    Statsminister verkar svårare att bli än att kränga piller ?

   Hahaha! Nej då. Maggan är inte tillräckligt smart för att vara ironisk på ett sånt plan. Men tack för skrattet =)

   Va? Hur kan du tolka hennes text som ironisk? ? tror du är extremt ensam om att tolka den så. Så oavsett om det nu skulle visa sig att det är ironiskt menat så är det ett problem.

    Man ser i kommentarerna att nån med fibromyalgi redan har beställt hem den… Vad är ens oregano-olja? Har man pressat ut oljan ur oregano – är den så oljig? – eller är det oregano som har dragit i olja?

     Jag såg det och jag tycker det är fruktansvärt! Det är att förlöjliga oss som drabbats av fibro och vet vilka smärtor man dras med. Alla som lider o följer Maggans blogg, TROR ju på henne o beställer. Man griper klart efter minsta halmstrå och det är därför hon drar till med just denna o skriver med stora bokstäver. Hon utropar ju att HÄR finns det hjälp. Hjälp som ingen läkare kan ge. E så förbannad så jag kommer att anmäla henne???

      Håller helt med dig Anonym11.23 jag tycker hon gått över gränsen med detta!!
      Det finns jättemånga människor som inte förstår att detta är ett försäljningssätt. Hon är ju öppen och ärlig och många ser Magdalena som en ”kompis” och när hon då skriver detta så köper dom detta rakt av ? blir faktiskt beklämd!

       Nej, hon är inte ärlig, bara ute efter att sälja sina produkter till vilket pris som helst.
       Vad är det för fel på folk? Som går på allt trams hon skriver, helt ofattbart!

  Alltså, både hennes Boost o denna olja, är inte godkända enligt Konsumentverket, har själv ringt dit när hon/de lanserade Boost. Ingen forskare har kommit på något sååå bra, som hon utger sig att de är, så Why Maggan? Ruffel o båg är vad det är. Vad det sen gäller oljan, går det faktiskt lika bra med selleri, sorry solrosolja???

   När ett växtmaterial marknadsförs med medicinska effekter tex antbakteriellt, antimikrobiellt, antifungoralt, så klassas det som läkemedel och ska godkännas av läkemedelsverket.

  Tror inte Maggan har känt just fibrosmärta… ( ny forskning visar att fibromyalgi är en inflammation i hjärnan) Försök pågår att ta fram ett läkemedel! ?

  Underbara Clara brukar annonsmärka på ett liknande sätt tex ”innehåller skamlös reklam” osv för hennes egna produkter. Förstår att hon försöker skoja till det men det låter lite oseriöst tycker jag.

  Oerhört tydliga riktlinjer vad gäller godkända hälsopåståenden om kosttillskott!
  Du får inte påstå att produkten botar sjukdom eller rekommenderas vid vissa sjukdomar. Det får du bara om du har godkänd medicinteknisk produkt eller ett läkemedel då dessa granskas på ett helt annat vis såklart.
  Precis som du skriver så kan privatpersoner (och journalister för den delen) däremot skriva om ”effekter” de fått av en produkt eller vilka besvär visst innehåll i en produkt kan hjälpa mot. Det är därför många företag använder sig av bloggare eller sajter som Kurera där du helt enkelt beställer en artikel om just din produkt eller om ett ämne som din produkt innehåller (med hjälpande ”förslag” på specifikt varumärke ? i anslutning till artikeln såklart). Ni vet; ”Nypon hjälpte Gunnar att bli fri från smärtan” så kommer en artikel om artros och hur effektivt just den där specifika sorten nypon är + ”tips” om att varumärke xxx innehåller detta. Det är köpta artiklar. För det är enda sättet för företaget att få påstå dyl saker om produkten.

  Faktiskt osäker på vad som gäller när man dels skriver som privatperson men samtidigt gör det i samarbete med företaget själva och då man har egenintresse i bolaget/produkten (alltså i Magdalenas fall). Känns inte som att detta är godkänt. Skulle faktiskt anmäla det för granskning (den som orkar).? Med insyn i branschen vet jag dock att de flesta företag såklart har koll på varandra och tar ett snack direkt om man anser att en konkurrent korsat en gräns, istället för att springa och ”sätta dit varandra”. Men de kan såklart anmäla en konkurrent om de anser att ngn är oetisk i sin kommunikation.
  Oavsett så är det vi som kunder som blir missledda om inte företagen är ärliga i sin kommunikation. Så bra att du lyfter detta, Camilla.

   Var det inte exakt det som Hannah och Amanda blev kritiserade för? För att de som marknadsföringsknep uppmanade sina fans att tagga bilder på produkten och lovorda deras mirakelpiller Hers. Helt andra regler gäller för hur jag som privatperson upplever en produkt, jämfört med vad man får påstå i marknadsföring.

   Minns att Blondinbella i början av kletkarriären beskrev sina produkter som ett botemedel mot finnar och akne, vilket man då inte heller fick svänga med hur som helst. Blondinbella tyckte ju självklart att det var rena mirakelgrejen som hade hjälpt henne, medans en del snarare var inne på att regelbunden hudvårdsrutin gör ganska mycket, och att hon inte fick kalla det botemedel mot akne.

   Så, ska fortsätta tentaplugga nu! ?

   Nej, sk ’testimonials’ får man inte använda sig av.

  Smörja in/massera hjälper alltså mot smärta. Vilken nyhet!

   Det är ingen nyhet. Det finns annat som man smörjer in som hjälper mot smärta, och massera kan hjälpa en del ja.

    Den flög över ditt huvud va?

    Till anonym 1306??

     Men vadå, vissa här verkar ju absolut inte tro att smörja in och massera hjälper mot smärta ??

      Till anonym 1435 ????

  Instämmer i det du skriver..
  Tänkte även på dig med din fibromyalgi, gissar att den kanske blir än värre nu när hösten kommer med regn, blåst och omslag i väder? Föreslår i sådana fall en resa hit till värmen på Gran Canaria längre fram så får jag och vårt team av terapeuter här på plats pyssla om dig. Passar även på att tipsa läsare om fibromyalgi.se för att läsa mera om den osynliga sjukdomen fibromyalgi där 9/10 av de drabbade är kvinnor.

   Jag hade gärna åkt 🙂
   men det kostar hel en del

  Så trött på kändisar som ger sig in i hälsobluffen. Hur gick det förresten med Hanna och Amandas superpiller Hers? Länge sedan man hörde något om det magiska pillret.

  Och nu Simon Skölds ”hälsoshot” Simon says. Vad har alla dessa gemensamt? Jo, Better You som varit sluga nog att låta diverse kändisar fronta deras verkningslösa produkter. Antar att de i nuläget jobbar febrilt på att försöka få in guldkalven Bianca Ingrosso i sin bondfångerigård.

  Man önskar ju att folk vore smartare än att gå på sådant här.

   Tycker faktiskt det är omoraliskt av ”kändisarna” att ens fronta något sånthär. Det är ju bara för att tjäna pengar även om de vet det är bullshit. Snarare att man hade en förhoppning om att de har en gräns för vad de säljer ut sig för.0

  Borde du inte länka till Magdalena så att vi direkt kan gå in och läsa det, det brukar du väl göra?

   Fixat!

  Går det inte att klaga på omärkt reklam så finns det annat. Man har ju dock sett i alla tider i olika hälsokosttidningar och Apotek som skrivit om olika preparat som ska hjälpa mot diverse åkommor och sjukdomar. Finns ju för övrigt någon välkänd olja/kräm som man smörjer in där man har ont som ska hjälpa mot smärta och faktiskt hjälper, minns ej namnet nu men min pappa brukade använda den när han levde. Säger inte att oljan M gör reklam för hjälper det vet jag inte men omöjligt är det inte, det har funnits annat likvärdigt som sagt, tänker också t ex på tee tre oil.

   Vågar inte använda tee tree oil efter jag läste hur supergiftigt det är för djur, livrädd att mina katter ska få i sig det, skulle aldrig förlåta mig själv

    Nej tea tree oil ska väl inte förtäras utan endast utvändigt, men funnits annat man tar några droppar av som ska hälpa mot olika saker och som många tycker har hjälpt, tror man något hjälper så kan man uppleva det som så. Aloe vera hjälper ju mot olika saker t ex som sårläkning, såg att Magdalena fått det som tips.

   Tigerbalsam? Kamferolja? Ormsalva?

   Voltaren?

  Hej kära CamCam!
  Går du hos en privat smärtläkare? Kan du rekommendera hen till fellow kronisk-smärta-syster?
  Skulle uppskatta svar så otroligt mycket.

   Hej! Absolut! Maila mig på kontakt@bloggbevakning.se

  Lokal behandling har ingen effekt på fibromyalgismärta eftersom det är i CNS felet sitter, det är inte själva lederna eller musklerna som är skadade. Något man smörjer med kan funka om man har en lokal skada, tex vrickning, artros eller ledinflammation, men det kommer aldrig hjälpa mot fibromyalgi! Det enda undantaget är ämnen som tas upp från huden och påverkar nervsystemet, tex smärtplåster med opiater.

   Läste att det inte hjälpte eftersom det är CSN:s fel, och hann tänka ”intressant konspirationsteori”…

    ???

    Jag läste oxå CSN, tack för att du påpekade att det var fel. ?

  Det enda som hjälp mig mot smärta som inte är medicinskt, är en ätbar massageolja inköpt på någon sexshop haha. Den blir varm när man masserar, värme = avslappnade muskler. Annars tror jag inte på hokus pokus mirakel grejer

  Så härligt när reklamen för allt ifrån klockor till ”preventivmedel” alltmer hamnar hos glada amatörer = influencers. De har ingen aning om vilka regler som gäller för vare sig reklammärkning eller vad man får påstå i reklamen, och tar inget ansvar för vad deras reklam ev. kan få för konsekvenser (tonårstjejer som med beundran ser upp till Blondinbella som en superwom*e*n och megaentreprenör och går på reklamen om NC t ex), men vi ska ändå se dem som en seriös yrkesgrupp. Och det finns ju de som är seriösa, men de är ack så få. Och företagen vars produkter det görs reklam för borde också börja tänka på hur seriösa de framstår. Nu marknadsför ju Maggan ”sina egna” piller så det är ju per definition trams från början till slut, men jag undrar när den här branschen ska börja saneras på allvar vad gäller reklam och samarbeten?

  OT men Trendenser tar alltid upp så viktiga och tänkvärda ämnen.

  När jag blur vuxen ska jag bli som Frida. ?

  http://trendenser.se/2018/september/fake-fur-ar-fossil-fashion.html

   Nåt för folk som Engla, Matplatsen och House of Philia att läsa.
   Fast förresten så skiter de väl fullkomligt i miljö och sånt.
   De har annat att tänka på. Där funderas nog mest på hur man ska få en gratis hushållsmaskin el cyklar till barnen. Engla tänker nog mest på att det är dåligt att klänningen inte fanns att få tag i ännu mer olika färger. För självklart ”behövs” de klänningarna…

    Det borde även Jennys Matblogg läsa. Den bloggen blir ner fylld med saker som inte överhuvudtaget har med mat att göra, men inbringar jävligt mycket pengar. Men så har hon ju oxå Bellan som förebild avslöjade hon i en intervju för några år sen

     Hennes matblogg läser jag inte längre. Den bloggen är totalt förstörd. Hon har sålt sin själ till konsumtionsdjävulen.

  Tycker det är så lustigt att Ellinor Lövgren låtsas stava löfgren? Hon har ändrat kommentarerna som skrivit att hon stavar Lövgren som folkbokförd till att hon stavar löfgren. Lustigt att hon bara ändrar sådär och låtsas som ingenting.. under inlägget med hennes nya efternamn

   ?

   Men man får väl ändra sina stavningar fritt? Tex Hanna > Hannah, Jakobsson > Jacobson, Jenny > Jennie osv. Jag har för mig att det är så. Bara att kontakta skatteverket att man vill ändra stavning. Obs obs obs obs!!!!! Är inte 100% säker att det är såhär, men är tämligen säker på att jag läst det när jag läste om byte av efternamn.

    Hanna Graf men de skriver Hannah Graaf till och med pappan skriver Graaf, inte ändrat hos skatteverket, hur svårt kan det vara? Finns inget som är äkta med somliga. Och snart kommer Peter Pan och försvarar som vanligt…

   Hur orkar man bry sig om hur någon annan stavar sitt efternamn ???????

  OT: Bella har tagit i från tårna när hon klär sig för Balmains visning idag. Ser ut som hon är mer än ”over dressed” i jämförelse med andra kvinnor på visningen.

   Tycker hon är skitsnygg! ??

    Jag säger inget annat heller men det är fel klädsel vid det här tillfället.

     Enligt vem? Coolt att bryta normen och sticka ut!

      Fast det där handlar inte om att bryta normer och sticka ut.

       Klart det gör? Hon klär sig snyggt, eventuellt mer än de andra och får då uppmärksamhet – hon sticker ut och syns! Den här gången säger jag heja Bella ?

     Varför skulle det vara fel klädsel bara för de andra kvinnorna på visningen inte valt att gå ”all in”? Varför måste hon se ut som de andra besökarna??

      Sjukt sorgligt att man inte bara kan få klä sig hur man vill 🙂

   Eh otroligt överklädd. Det är ju en aftonklänning för formal dinners eller röda mattan. Snygg som attan vad den dock Men håller med dig till 100% att den inte passar som outfit när man är gäst på modevisning. Det är ju bara att googla hur folk klär sig så är problemet löst. Synd också när hon har en så duktig stylist som säkert vet vad som är förväntat på en modevecka.

   MEN outfiten är också ett väldigt bra sätt att få uppmärksamhet på.

    Enligt hennes svar på en fråga i bloggen så är de där på ”jobb” torsdag-fredag. Så ja, det handlar väl om att bygga hennes varumärke och då krävs det att hon väcker uppmärksamhet.

   Väntade mig det värsta, men tycker ändå att det ser rimligt ut med tanke på att materialet är svart matt och att den är ganska minimalistisk i övrigt 🙂

   Verkar dock fungerat. Fick massa press att fota henne vid flera tillfällen.

    Blir spännande att se om bilderna även dyker upp i några presskollage och vad de då skriver för bildtext/titel, är hon bloggare/influencer eller framgångsrik VD?

    Det beror väl på vad hon vill bli känd som. Seriös entrepenörer och företagsledare eller dum blondin som tar i så hon spricker för att bli uppmärksammad. I Sverige är vi ju ganska generösa vad gäller klädkoder medan det är mycket mer uttalat i Frankrike.

   Förmodligen inte många som skulle kunna bära upp den trasan. Här i kommentarsfältet så självklart är den fel vid fel tillfälle. Förbannat snygg klänning.

   Håller med, mer klädd för kvällsbruk… det gör nig den osäkre personen till skillnad från ngn som är mer chill i sammanhanget ;-/

  Så länge det finns folk som köper både argument och påståenden från en säljare och vill betala dyrt för ingenting, kommer det att finnas utrymme för dessa fantastiska produkter. Varför inte bara fatta att låter det för bra så ÄR det bara lurendrejeri. Lite skyll oss själva varning alltså.

  Någon amerikansk kändismamma retuscherar sin lilla dotter ? https://perezhilton.com/2018-09-27-kim-zolciak-daughter-photoshop/

  “skippade godsakerna. Det får vänta till efter visningen. Min mage sväller direkt efter en croissant, halvtrist på röda mattan ?”
  Från BBs blogg. Hmmm, förespråkar i ena andetaget inre skönhet och att trycka i sig chokladkakor (egoboost) men i nästa verkar hon inte vilja visa sig på röda mattan med svullen mage. Hmm, dubbelmoral?

   Nej, en uppblåst mage om man har problem kan både låta, göra ont, irritera och kläder passar inte. Känner man igen sig i det så förstår man henne

   Hm… hade du velat stå på röda mattan med uppsväld mage? Hon säger ju inte nej till godsakerna utan tar de vid ett tilläfälle som passar henne. Alltså nu letar vi lite väl mycket fel.

  Är väl företag som fått böter från Marknadsdomstolen. Bl a Vitapro.

  Skippa sån här bluffskit

  Skippa sån här bluffskit

  Magdalena och Better You verka inte tro att man kan tänka själv eller ifrågasätta. Det finns inget vetenskapligt bevisat och detta är bara snabba pengar, att sätt att bara lura sina bloggläsare.

  Så här svarar Better You i en av kommentarerna:

  ”Det som vi går ut med är att oljan KAN vara till hjälp för detta, men det finns absolut inte något lovord om det. Magdalena beskriver utifrån de hon själv upplevt och läst om.”

  Det är riktigt pinsamt när man ifrågasätter om produkterna och oljan så tar hon bort kommentarerna.

  Allt går att sälja till djävulen och hans lakej, bara det får pengarna!!!

  Sådan bullshit! Man kan inte stärka immunförsvaret med hjälp av en olja! Immunförsvaret jobbar inte så… Maggan borde sätta sig i en skolbänk istället för att tro att hon kan förändra sitt liv på en turistort i Thailand.

   Ja, vad gjorde hon där i Thailand egentligen? Såg mer ut som en ”vanlig semester” eller typ träning spa, mer för att träna och går ner i vikt, inte alls så mycket som hon skrev innan ”själa-resa-hitta-sig-själv-blablabla-resa”. Snacka kan hon!!

    Nja fast vanlig semester? Hon bar ju varit på ett stort Wellnes/spa/retreat-center. Tycker det har sett väldigt vilosamt och rofyllt ut där och hon har väl även haft någon sorts stressterapi, men äta hälsosamt, träna och gå ner i vikt verkar ha varit en stor del. Sett härligt ut, jag vill också åka dit.

     Jag hade gärna åkt iväg på retreat. Finns det i Sverige någonstans? Åker ogärna utomlands…

  Maggan och trovärdighet går tyvärr inte hand i hand för mig. Hyckleri i knappt ens förtäckta kläder.

   Som Myggan, ännu värre hyckleri, noll trovärdighet där men snacka kan hon.

  Alltid alltid skriver MG ”Nu har jag tjatat/förhandlat till mig ett grymt pris till er mina kära läsare” Sån jävla lögn av MG?när det är Better you som har en drive med vissa influenser nu. Skrämmand reklam hon gör om oljan som ska hjälpa mot fibro, och att någon går på det är ännu värre!

   Du har så rätt anonym 20:52. Bara lögner. När de skriver ”skynda det finns bara några få burkar kvar” gå inte på det. Jag provade att lägga en beställning på 1000 burkar då det endast fanns några ”få i lagret” och det var inga problem. Självklart annullerade jag orden, ville bara testa trovärdigheten. Skänker heller pengar till barncancer fonden än att köpa värdelös bluff goja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *