Klimatklubben – en kontrast till konsumtionshetsen

Medan Petra Tungården lanserar en plattform med syfte att inspirera kvinnor till att konsumera mera så finns det faktiskt en motpol – Klimatklubben.
Namnet är kanske inte lika ”spännande och catchy” som Her Hour, men deras budskap och syfte är det.

Vad är då Klimatklubben och vad står de för?
Här presenterar de sig själva:

I skrivande stund har Klimatklubben nära 10 000 medlemmar på Facebook och med min ansökan knaprar de sig ett litet steg närmare den magiska gränsen. (10 000 m-klubben – if you catch ma drift..höhö…)
Tycker du att ett hållbart samhälle är någonting viktigt att sträva efter – gå med du med! 🙂

Bara det att förra årets julklapp är detta årets julklapp visar på att vi kanske i alla fall sneglar mot ett paradigmskifte i hur vi ser på konsumtion. (Någon briljant människa i mitt kommentarsfält slog huvudet på spiken här)

Heja Klimatklubben!!!
En liten boj i bukten på det stormande konsumtionshavet!!!

Tack för tips!

86 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fantastiskt och roligt initiativ! Också härlig stämning där folk ger tips och hjälper varandra. I alla fall av det jag upplevt hittills.

  Finns det någon här som har erfarenhet av att använda någon ”grön bank”? Jag är trött på storbanker och alla deras skandaler och tveksamma samt miljöförstörande bolag som de investerar i. Har inte ett särskilt stort sparande än som den fattiga student jag är, men förhoppningsvis blir det mer när examen är tagen 🙂

   Jag har JAK banken, gillar den ?

    Ja den har jag hört om! Har du både vanligt privatkonto och sparkonto där? Kort och sånt ingår eller?

  Gaaah! CamCam hjälp! Jag har försökt söka fram inlägget som du skrev och förklarade vilka regler som gäller för tävlingar på Instagram, men hittar det inte. Har du snälla möjlighet att ge mig länken?

  Jag har en bekant som inte vet om dessa regler och därför gör fel på sitt företags Instagram. Vill vara snäll och ge hen rätt information.

    Tack!! ?
    Har för mig att jag läst ett ännu mer informativt inlägg där det stod något om att man inte får be tävlingsdeltagarna att tagga vänner eller vad det var. Och att det var en liten skillnad på Instagrams regler och Facebooks regler ?

     Att kräva att man ska tagga någon är emot mot facebooksregler, https://bloggbevakning.se/2018/04/06/en-tvastegsraket-olagliga-tavlingar/
     ?

  Klimatklubben är underbar. Peppig stämning, fokus på lösningar och inget blame game.

  SÅ BRA! Jag har försökt påverka mängder med s.k ”influencers” att se över sin klimatpåverkan, då flera av dem flyger oerhört mycket. Jag tycker att alla vi som bryr oss om miljön skulle sätta press på dem. Varje gång någon reser borde vi kommentera detta på deras bloggar. Jag har gjort det flera gånger på BB:s blogg (som vägrat svara) samt på exempelvis Lovisa Barkmans blogg (som vägrar publicera dem).

  Själv har jag inte flugit på 5 år för att förbättra miljön. Då sticker det verkligen i mina ögon när jag läser om exempelvis BB som reser till Spanien i två dagar för en team work inomhus eller för att gå på spa. De borde skämmas!

   Tror tyvärr du bara framstår som gnällig när du kommenterar sådär varje gång någon reser.

    Säkert framstår man som gnällig, men det kan det väl vara värt, ju fler som sätter ner foten desto större chans att dessa influencers vaknar och börjar ta ansvar. Säger man ingenting är ju den risken obefintlig.

    Undrar hur mycket ”gnäll” våra barn och barnbarn kommer att utsätta oss med när vi blir gamla? Vad säger vi då?

   All eloge till er som slutat flyga, verkligen! Men som någon redan kommenterat så framstår du antagligen som extremt gnällig när du kommenterar upprepande gånger om det. De kommer antagligen fortsätta att flyga och resa utan att bry sig om vad någon annan säger. Det är sällan man kan ändra någons beteende genom att tjata öronen av dem, så att säga.

   Jag reser själv en del och har flugit sedan jag var liten. Jag ser framemot den dagen man kan resa miljövänligt över HELA världen!

    För mig handlar det om att kunna se mina barn i ögonen när de undrar varför inte DE kan resa för att vi förstört jorden för dem. Då vill jag kunna säga att jag var en av de gnälliga som försökte, inte en av dem som älskade att resa och därför sket i det. Simple as that. Tror tyvärr inte det räcker med att ”se fram emot” den dagen det går att resa miljövänligt utan man måste nog se bortom sin egen bekvämlighet och faktiskt GÖRA nåt för att det ska bli verklighet, ta eget ansvar.

    Antar att det är som allting annat, om man upprepar en sak tillräckligt många gånger så går det till sist in i huvudet även på den mest motståndskraftiga hjärnan även om det tar sin lilla tid?

   Kruxet med att inte flyga är att framför allt restiden blir så mycket längre = det kostar extra semesterdagar. Sen när det gäller resor för jobbets skull så kan faktiskt mycket av det flygandet och resandet numera undvikas genom t.ex. video-konferenser. Jag flyger hem till Sverige ca. en gång om året, men det finns de som veckopendlar med flyget mellan Bryssel och Stockholm! 🙁

   Jag framstår gärna som gnällig, för jag vet inte vad jag ska göra i annat fall. Dessa ”influencers” sätter standarden och spär på konsumtionshetsen. Har ni någonsin sett ett barn gråta i panik över något som de råkat sett på nyheterna gällande klimatet och att vi är på väg mot ruinens brant? Om ni har gjort det så förstår ni hur viktigt det är att försöka påverka människor som fördärvar som mest och som samtidigt påverkar andra att göra detsamma.

    Åh ja, jag förstår dig precis, har varit med om det. Mina barn har sett på ”lilla aktuellt” (det visas där också) och är medvetna om det du skriver, att vi närmar oss ruinens brant och håller fullständigt med dig, då kan man vara gnällig. Ingen är perfekt och ingen kan göra allt men alla kan göra något – mer än man tror. Hjälps vi åt går det dessutom lättare!

   Jag är vegan och gör vad jag kan för klimatet, men jag håller inte med dig. Du har en lite aggresiv ton, sätta press, det är ett dumt sätt att ifrågasätta på.
   Läste att de forskat lite inom hur vegan sidor brukar göra, och de som blivit påtvingade bilder på slaktade djur, jobbig info osv tar större avstånd ifrån vego livet än de som inte blivit det. Man vill inte veta av det hemska, så man blundar helt och hållet.
   Tror det kan bli samma effekt om man tjatar på någon angående tex resor, om dina kommentarer förknippas med ”Störig människa” så kommer det inte ge någon effekt.
   Testa att skriva på ett annat sätt. ”Åh, vad mysigt. Fina bilder. Du verkar ha haft en bra resa 🙂 Hur tänker du när det gäller klimatet? Önskar jag kunde resa mer men går ju inte”
   Locka in personen långsamt liksom, gå inte direkt på med att de gjort fel, ingen vill bli utskälld. Då har du större chans att få svar

    Din poäng är bra men hur många kamper vinner man genom att skriva ”åh, vad mysigt” till någon?

    Tror att vissa personer inte går att påverka hur mycket man än försöker, oavsett om man skriver mysiga saker eller är aggressiv i sin framtoning.

     Du har större chans att få fram ditt budskap genom att vara ”på samma sida” som personen och sen ifrågasätta, än att vara på motståndarsidan. Psykologi. Och gällande resor är det ju inte ens en lögn, oftast är det fina bilder och ser härligt ut – så påpeka det innan du går in på problemet. Fungerar alltid, speciellt med personer du inte har en personlig relation till. Om du vill få någon att ändra åsikt så börja med ”Jag förstår var du kommer ifrån, men har du tänkt på….”. Då lyssnar personen på dig. Om du istället markerar att personen har helt fel från början så stänger de av och bryr sig inte om vad du säger. De flesta är inte så smarta, de hänger inte med när du manipulerar om deras tankesätt för det första de hörde var att du håller med dem och alla gillar när någon är på deras sida

   Bättre du själv låter bli att skaffa barn Emma, det är det bästa du kan göra i hela ditt liv för att hjälpa miljön

    Det där är en fullkomligt osaklig kommentar.

    ”Anonym 18:24” <= du vågar inte stå för din anmärkning? Märkligt att alla som kommer med dylika kommentarer alltid är anonyma. 🙁

     Om hon kallar sig Anna så har kommentaren plötsligt mer relevans? Lol

  Åh vad bra detta är! Gör mig så glad att se Influencers som faktiskt använder sin makt att påverka till något annat än konsumtion och fillers/botox! Kan du inte CamCam skriva lite mer om initiativtagarna bakom? De förtjänar uppmärksamhet tycker jag!

  OT Ska du inte skriva om Jocke och Jonnas situation med stämningen. Förvånande att du inte skrivit om det. Har du missat det!?

  Så himla bra att du skriver om detta! Så viktigt och behövd motpol bland konsumtionshetsen på IG och i bloggar!

  Glöm inte deras instagram. Oehört inspirerande!

  JAAAA jag ÄLSKAR Klimatklubben! Min klimatångest fick fäste på allvar under den skrämmande varma sommaren, och det är sannerligen som att sätta på sig ett par glasögon som sedan är omöjliga att ta av. Under ett par månader kände jag mig i det närmaste apatisk i min förtvivlan och panik över vad vi gör med vår planet, men strax innan Klimatklubben dök upp bestämde jag mig för att pull myself together och AGERA istället. Där kom Klimatklubben som en skänk från ovan, jag har fortfarande väldigt stark ångest men den är så mycket lättare att hantera genom handling och diskussion!

  Har avföljt i stort sett alla influencers som uppmuntrar till onödig konsumtion (utom det fåtal som inspirerar mig på så många andra sätt OCKSÅ, som Elsa Billgren och Sandra Beijer, där gör jag mitt bästa för att bortse från köphetsen och fokuserar på allt fantastiskt de skriver), och ersatt dem med en massa klimatmedvetna konton, där Klimatklubben är det överlägset bästa. Hade kunnat sitta och läsa i facebookgruppen i timmar om jag bara haft tid 😉

  Vore så himla fantastiskt om du kunde skriva lite om tjejerna bakom initiativet, de jobbar så sjukt hårt med detta och förtjänar verkligen ALL uppmärksamhet! Följer bara Emmas Vintage-Emma (Sundh) sedan tidigare, men de andra två (?) är uppenbarligen helt grymma också eftersom de dragit igång en så häftig och viktig rörelse.

  Annica Englund gör smygreklam för julgranar

   Vad är det för smygreklam på det? Hela inlägget är ju reklam för julgranar från Smålandsgranar.

  Förlåt men vad töntigt ??? denna klubb

   För att?

   Åååh du är så cool

   Men varför? Så sjukt att människor fortfarande tycker det är ”töntigt” att bry sig om vad som händer med vår värld när det är bevisat att vi tar kål på den. Att låta andra ta ansvar för en jord där du och kanske dina barn ska leva och förhoppningsvis ha det bra. Skulle snarare säga att det är töntigt att racka ner på dem som faktiskt försöker göra nåt. Den här klubben/gruppen har redan gjort massa bra och har bara funnits en kort stund. Vakna!

   Till anonym: Du är en självisk människa som verkar helt oförmögen till analytiskt tänkande.

   Eller hur? Hjälpa människor, djur, havet och naturen (Vem behöver syre liksom? Sååå 2015). Mega töntigt

   Jag håller med, detta var bara töntigt. Hatar all form av sammahållning och gemenskap, fyfan.

  Tips på julklappar tack!

  Nu är jag så trött på köphetsen runt jul varje jävla år så jag har satt ner foten här hemma, vi kan gott skippa de materiella skitsakerna som ändå bara kommer hamna på nån soptipp.

  Istället tänkte jag att man kan skänka pengar till välgörenhet och ”ge bort” till någon. Typ brorsan får ett bevis på att vi gett 300 kr till cancerforskningen.

  Någon som har förslag på andra klimatsmarta julklappar? Med barn blir de ju svårare, min pojkväns syster har två barn men dom är så jävla bortskämda och har redan allt. Dom förväntar sig dock något och dom är barn… jag tänker att de få en summa på sparkontot och något litet ? Deras föräldrar kommer ösa presenter på dem så de går ingen nöd precis. Som sagt om någon har några tips så skulle jag bli jätteglad!

   Ge någon upplevelse? Tex presentkort på simhallen/teater/bio osv

    Klimatsmart?

   Köp böcker på second hand till barnen! Kostar några kronor hos tex Stadsmissionen.

   L
   Att skänka pengar i någon annans namn är otroligt oförskämt och det till en fond som du inte har en aning om att han vill stötta.
   Låt bli att ge något till honom din snåle jävel istället för att trycka på honom oombedd moralkakor.

   Det är samma med pengar. Har du ingen bättre fantasi eller förmåga att visa omtanke skit i det. Pengar är den lates present.

   Mitt tips blir att lägga ner ditt julfirande helt och hållet. För du verkar inte fattat att det går ut på att visa omtanke och kärlek till sina nära och kära.

    HAHAH dööööööör.

    Jag tar gärna emot presentkort eller gåvobevis, eller begagnade presenter. Gör inget för mig. Dör så kränkt man kan bli, sis come on

     Lovar jag kommer sluta vara kränkt när du bättrat på din läsförståelse. Deal?

      Wow ”?” din kommentar gjorde mig faktiskt ledsen. Jag pratar själv inte till andra människor på det där sättet och kan inte relatera till er som gör det. Har man ingenting snällt att säga kanske man kan låta bli.

      Om julen går ut på att sprida den här energin så lägger jag gärna ner.

      Tänk på hur du beter dig i framtiden är du snäll, vi är människor bakom skärmarna och jag bad om julklappstips som är klimatsmarta vilket faktiskt inte gör mig till en dålig människa.

       Du tänker på andra bakom skärmen…*hosthostbullshit*

        Ja, jag pratar med människor på nätet så som jag pratar med dem ansikte mot ansikte.

       Jag har i nästan 20 år vägrat att ge julklappar till vuxna som har det mesta och skänker de pengarna jag sparar till barncancerfonden istället. Om de som nu inte råkar få en köpt julklapp av mig blir sur så må hen bara bli det eftersom det säger mer om den människan än om mig. Om kärlek sitter i antal kronor, omtanke för sina kära i köpta julklappar mm tror jag man har missat innebörden med julfirandet.

    ska ge välgörenhetsgrejer men inte varit helt nöjd med de gamla vanliga så jag letar upp sånt som passar dem. min faster med ursprung i ett annat land får pengar skänkta till en fond för barn i det landet, mina släktingar som flyger till Thailand får till ett miljöarbete i Thailand (och de kan gott ta det som en liten pik, hehe)

    Älskar pressentkort och upplever alla är olika!!! Köp en gåva till nån organisation som snöänglar mm många som inte har råd med julmat och här gnäller ni över julklappar, skärp er för fan!!!

    Jag antar att du inte är helt övertygad om din egen ståndpunkt eftersom du förstärker den med en massa ovidkommande okvädesord ?

    Haha ? jag håller med dig, och din kommentar fick mig att fnissa till. Dock tycker jag att bajs-emojin är barnslig och ful.. det hade varit roligare om du hade typ.. denna! —> ?

   Hur gamla är barnen?

   Om man vill ge prylar så gäller väl i första hand second hand, typ tradera har ju massa, och i andra hand sånt man ändå använder, typ mat, vin, beewraps etc och kolla in alla eko-butiker på nätet typ laplandecostore.se. Finns massa smarta grejer som uppmuntrar till miljömedvetenhet!

    Missade visst att det gällde barn, vin är ju inte så lämpligt då ???

   Jag har bett om att få julklappar som är köpta second hand, dvs inget nytt. Till mina systerbarn så ger jag bort upplevelser som storatjejerfredagen , upp-och-ner-dagen etcetc

   Min lillebror är 11 år och brukar bli glad av bakgrejer (alltså typ strössel, formar osv} eller odlingsgrejer (typ plocka ihop ett sett för att odla krasse osv). Inte super klimatsmart kanske men ganska, är ju iaf förbrukningsvaror.

   Pengar tycker jag barn alltid brukar bli glada för faktiskt. De kanske har något de sparar till?

   Annars tänker jag att gå ihop flera och köpa en grej är mer klimatsmart.

   jag ger böcker till barnen, det är också konsumtion men för mig känns det ok. du kan ju köpa på loppis eller antikvariat? presentkort på något bra secondhandsställe? be dem skriva önskelista och kolla Tradera? har de något specialintresse? välgörenhet på det temat?

    Finns massssssor av böcker på second hand, så blir det ännu bättre 🙂 Vet flera butiker som har hela rum fyllda med böcker

   Nåt på second hand eller upplevelser! Beror också på budget såklart 🙂 upplevelser kan vara allt från bowling ihop, spa, konsert, stand up, restaurang, nån fysisk aktivitet etc 🙂 så får man det sociala med ?

   Jag köper på typ UNICEF, Läkare utan gränser osv. De brukar ha ”presenter” med tex vaccinationer, vätskeersättning etc som tills ut i mottagarens namn.
   Gott sådant till barn i familjen och släkten också och det har gått hem, barn gillar ju allmänhet att lära sig om hur andra barn kan ha det och brukar ha mycket empati med barn som inte har det lika bra som de själva.

   Badbomber från lush. Veganska och oförpackade. Uppskattas mycket av barn. Men kräver att de har ett badkar så klart.

  Är det någon som har varit inne på klimatkompensera.se? Där kan man fylla i om man vill klimatkompensera t.ex. en flygresa och så får man fram ett pris att betala till ett av deras projekt, antingen biomassa, trädplantering eller solenergi. Priset varierar även beroende på vilket projekt man väljer. Känns ju som en bra grej om man vill lätta samvetet lite.

   Försök att inte ha dåligt samvete

  vaaarfööör så tyst från Bella? seriöst, vad ska jag nu göra med mitt liv?

   Något vettigt.

   Annars brukas det ju klagas om hon uttalar sig, gör ett blogginlägg eller instagraminlägg. Vad än Bella gör så är det fel, det klagas hur och vad hon än gör. Är hon tyst så är det fel, säger hon något så är det fel. Allt är fel.

   Hoppas du inte är seriös men vad du ska göra med ditt liv. Om ditt liv styrs av vad Blondie gör för konstigheter är du illa ute

  Heja dig Camilla för att du lyfter detta! Och heja Klimatklubben förstås 🙂

  Och en annan grej, ur influencer-perspektivet, så är det intressant hur iaf två av tjejerna som startat klimatklubben har svängt om och gått från ren inredningsblogg (”Husligheter”) och livsstil/vintage/modeblogg (Emmas vintage). Följde dem redan då och de skrev båda om miljö och klimat då och då, med vad jag förstår jätterespons från läsarna, och har sedan svängt om till att miljöperspektivet i princip får genomsyra hela innehållet. Coolt vad lite efterfrågan kan göra 🙂

   Jag har också följt Maria som driver husligheter länge. Tycker hon verkar vara genuin och gör verklig skillnad, hon var t ex en av dom som startade Vi gör vad vi kan, välgörenhetsarbetet för syriska flyktingar på ön Lesbos 2015.

    Visste inte att det var Husligheter som stod bakom! Följde henne länge, men läser numera inga inredningsbloggen. Hon känns betydligt mer genuin än många andra.

  Hej! Vill bara säga att flera av de influencers som driver klimatklubben publicerade samarbeten kring Black Friday. Och många av dem har samarbeten som uppmanar till konsumtion var och varannan dag. Tex Maria Soxbo på Husligheter som har enorma mängder konsumtionsreklam på sin insta 🙁 Inte för att ta udden av initiativet, men ändå.

  Intressant att höra vad du tycker Camilla? Om att de influencers bakom initiativet som gör samarbeten kring konsumtion hela tiden. Men å andra sidan har detta initiativ. Är själv kluven.

   Fast VA? Jag blev väldigt förvånad när jag läste din kommentar, gick in och kollade de tre grundarnas instagramkonton – @emmasundh, @husligheter och @johannanswe – de publicerade väl inte alls samarbeten kring Black Friday? Tvärtom fullt av konsumtionskritik, hyllningar av White Monday, ”FUCK BLACK FRIDAY”-inlägg osv? Jag följer inte husligheter eller Johanna utan bara Emma, men efter vad jag såg på deras instakonton var det VÄLDIGT långt ifrån klassiska influencersamarbeten som uppmuntrar till obetänksam konsumtion.

    Hej! Se det inlägg husligheter la upp för 3 dagar sedan. Där kan du även läsa massa kommentarer där hon bemöter kritiken, tror det är typ 90 kommentarer på inlägget. Alltså, jag tycker klimatklubben är jättebra. Men kan inte låta bli att tycka att det blir en dubbelmoral när man också uppmanar hela tiden till konsumtion. Sen spelar det ingen roll om man kallar det ”awareness”, jag tycker det är en uppmaning till konsumtion. Men antar att många bäckar små, jag förstår att hon måste göra reklam för att försörja sig.

     Ja det måste vara bättre att ha en klimatklubb och uppmana till konsumtion, än att inte ha en klimatklubb och uppmana till konsumtion!

  Kul! en till lite större och äldre än denna då: https://www.facebook.com/groups/708667099492214/ 🙂

  Älskar detta, mer inlägg med fokus på verkligheten ?

  Skall du inte lyfta vilka tre influencers det är som startat klimatklubben eller missar jag det i texten? När du ändå uppmärksammar någon bra i influencervärlden är det ju synd att inte credda rätt personer?

  Heja!!! Älskar klimatklubben

  Älskar Klimatklubben och jag tycker att det är ett ganska catchy namn faktiskt. ? Läs gärna mitt inlägg om varför jag tycker att Influencers är ett hot mot klimatet.

  http://hemmahoskikan.se/2018/november/influencers-ett-hot-mot-klimatet.html

  Vad ni kan göra för miljön är att inte skaffa så många barn eller alls, men oj det påverkar era liv lite för mycket för att vara bekvämt!

  Klimatkrisen är oundviklig, det finns ingenting ni kan göra åt det, försök njut av livet istället medan det går! Ska själv snart flyga runt halva jorden på en trevlig resa 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.