Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

554 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Era bästa tips när man ska skriva CV + personligt brev?

  Tycker det är så svårt att veta vad man ska ha med, speciellt i det personliga brevet. Har främst tänkt söka jobb i klädbutik/mataffär/bensinmack osv

  Svara

   Ang det personliga brevet: Håll det ganska kort ca en halv A4 eller några rader till. Börja med att på ett kortfattat men trevligt sätt beskriva dig, ålder, livssituation, boende, fritidsintressen (typ har 2 hundar eller jag sjunger i kör). I nästa stycke skriver du vad du jobbat med tidigare, om arbetsuppgifterna och tidigare ansvar, kurser, utbildningar mm som är relevanta för arbetet du söker. I sista stycket skriver du varför du sökte det här jobbet, varför du är väldigt intresserad och framförallt varför de ska välja dig.
   Avsluta med något trevlig att du ser fram emot ett möte. Med detta upplägg har jag kommit på intervju varje gång. 🙂

   Svara

    Håller med förutom att jag tycker man ska börja med varför man söker jobbet och varför de borde anställa en.

    Svara

     Ja jag har nog några rader om det också i det inledande stycket nu när jag tänker efter. (Var länge sedan jag tittade på det)

     Svara

     Ja jag skriver typ

     Stycke 1, en rad: namn och vilken tjänst man söker

     Stycke 2: vad jag gjort tidigare

     Stycke 3: vad jag gör nu men varför jag söker tjänsten

     Stycke 4: egenskaper

     Stycke 5, två rader: ”I övrigt är jag en blablabla. På ledig tid gör jag x, y och även z.”

     Stycke 6 kan ibland innehålla övrig information, som tex om jag söker ett jobb långt hemifrån. Annars skriver jag bara ”Ser fram emot att höra mer från er” och avslutningsfras

     Svara

    Nej, ingen ålder eller beskrivningar om boende (eller familjesituation) ska man ha med. Lika lite som sexuell läggning, religiös övertygelse mm.

    Svara

     Kanske inte om man är 18 år som söker jobb, men om man är 25 och uppåt så bör det stå med. Mvh Har jobbat med att anställa folk och läst otaliga cv och personligabrev.

     Svara

      Nope, ålder ska inte tas med oavsett hur ung/gammal man är. Det här är helt basicgrejer. Men ingenting du lärt dig oavsett hur många ansökningshandlingar du än läst.

      Svara

       Röstar du på V också?

       Svara

        Är du så IQ-befriad eller låtsas du bara?

        Svara

         Uppenbarligen bor du i Stockholm. Här ute i resten av Sverige förstår du så är det mycket viktigt att veta om den som kommer på intervju är Berta 55 år eller Lovisa 19 år. Dessutom är det många företag där man bara är ett par anställda och då är det av största vikt att hitta någon som passar in i gänget, därför är familjesituation, ålder och intressen viktigt att ta med.

         Svara

          Det är så uppenbart att du inte har en susning vad du skriver om 😀 Du borde verkligen läsa på om såna här basicgrejer innan du uttalar dig. Men fortsätt att göra bort dig, det är underhållande läsning!

          Svara

           Vilket tjat om basicgrejer? Alltid skrivit ålder mm å alltid kommit på intervju

          ”så är det mycket viktigt att veta om den som kommer på intervju är Berta 55 år eller Lovisa 19 år.”

          För att?

          Svara

          Hur gör ens familjesituation eller intressen att man ”passar in i gänget”?

          Svara

           Jag är nog lite äldre än er och upplevt lite mer helt enkelt. Man kan tro att det inte spelar någon roll, men tro mig det gör det.

           Men ändå kan du inte svara på en enkel, rak fråga.

           Jag har jobbat på flera platser där jag inte vetat nånting om de andras familjesituationer eller intressen (och de har inte vetat om mina). Ändå har flutit på bra och arbetet blivit gjort som de ska. Så att det har ingen betydelse.

       Varför bör man inte ta med sin ålder?

       Svara

        Man kan bli bortsållad pga diskriminering om anställaren tycker att den som söker är för ung/gammal eller tex en kvinna i barnafödande ålder.

        Svara

         Och de ser de inte när man kommer sen eller?

         Svara

          Jo såklart, men då har man chansen att visa att man är rätt person för jobbet genom sin person(lighet). Lättare att visa vem man är face to face än genom text.

          Svara

         Går ju att se på CV så vad spelar det för roll?

         Svara

          Det ska inte skrivas där heller.

          Svara

           Åh herregud!🤦🏼‍♀️

           Lätt att räkna ut om man har med sin gymnasieutbildning på sitt CV / från när man börja jobba…

         Men åldern står ju i CV

         Svara

        Jag tänker att det kan uppfattas som oprofessionellt eftersom det (oftast) är helt irrelevant. Skulle du nämna dinålder i ett personligt brev om du var t.ex. 51 år? Om inte så finns det ju ingen anledning att nämna att du är 24 heller, till exempel. Jämför med att nämna hårfärg eller sexuell läggning. Som regel får väl rekryteraren en uppfattning av ålder av CVt så det är ju också lite slöseri med plats, och om det personliga brevet inleds med allt för mycket ren info finns risk att de tappar intresse.

        Svara

       Det är typ de förata jag kollar efter när någon lämnar in cv på mitt jobb. Många missar att du måste vara 18. Så väldigt oklart varför man INTE skall skriva med det.

       Svara

       På sitt cv bör man skriva sin födelsedata, men man behöver ju inte upprepa det i sitt personliga brev. Typ ”jag är en 25årig tjej som…”. Men självklart vill man veta hur gammal personen som söker tjänsten är.

       Svara

     Det som ”gäller” i modern tid är det som kallas kompetensbaserad rekrytering. Då letar man efter kandidater med högst kompetens inom det uppdraget efterfrågar. Oavsett homo, hetro, 5 barn, 0 barn etc. Man kan vara 23 år och superkompetent eller 50. Och man behöver inte vara ”Berta 55” och inte passa in i gänget *suck*. Det är en arbetsplats och inte en syjunta! Hört talas om mångfald..?

     Svara

    Om jag läser ett personligt brev vill jag veta varför du söker jobb just hos oss och varför just du skulle passa för jobbet. Viktigt att jag ser att du läst jobbannonsen och anpassar ditt brev efter just detta jobb, det ska absolut inte vara ett standardbrev som man förstår är utskickat 20st identiska brev till olika annonser. Dina fritidsintressen och ev pojkvän är jag ointresserad av, om det inte har med jobbet att göra (tex du söker jobb på golfklubb och nämner att du spelar golf på fritiden).

    Svara

    hade jag fått ett personligt brev som inleddes med för tjänsten helt irrelevant information som fritidsintressen och djur hade jag nog inte bara slängt cv’t med en gång utan kanske att jag hade satt upp det på väggen som någon form av ironisk konst jag kunnat skratta åt varje dag. Herregud.

    Svara

    Tycker att det är bra att ha med vad man lärt sig på tidigare arbeten också och ge exempel.

    Svara

   Var dig själv, skriv vad du gör bäst med service och skippa de tråkiga mallarna för cv och personligt brev för det lyser igenom. Skriv det du vill få fram men håll det kort och intressant. 😊

   Svara

   Skriv inte i Word. Använd något redigeringsprogram (typ PS) med snygg design som sticker ut. Skriv varför just du passar för jobbet. Lycka till 🙂

   Svara

    Inget fel med att skriva i Word (och spara som pdf). Det är inte designen på ansökningspappret som fångar läsarens intresse utan innehållet i ansökan.

    Svara

     Samma folk stor tror dom.måste söka barn till nå som sticker ut istället för att sticka ut själva.😂

     Svara

      ?

      Svara

      What?

      Svara

       Gissar på att anonym skulle ha skrivit ”det är lite samma sak som med personer som känner att de måste döpa sina barn till något unikt för att barnet ska bli unikt”.

       Svara

      Man kanske gillar namn som inte alla andra gillar?!

      Svara

   Trevlig helg till camcam med sambo och fina selma samt THK och lilla snöboll. Och alla andra öppet spår vänner. Puss. 😊😘

   Svara

    Sluta pussa folk du inte känner

    Svara

     Och kram då. 😊

     Svara

   Sist jag sökte jobb ville de att man skulle förtydliga och utveckla det man skrivit i sitt CV, samt motivera varför man ska få jobbet/vad som utmärker en från andra sökande. Det tycker jag är en bra utgångspunkt, att det man skriver liksom relaterar till detta. Att skriva att man gillar löpning och har ett gäng katter hemma bara som info skulle jag därför inte rekommendera, kan man däremot koppla det till att man har väldigt god fysik (om det är relevant för jobbet) eller väldigt ansvarsfull när man sköter kattgänget (ok, kanske mindre bra exempel…) så funkar det ju, och blir då lite mer personligt och förhoppningsvis något som lägger sig på minnet.

   Svara

   Brukar dela upp brevet i 3 delar,
   1. varför jag söker jobbet. ex: attraktiv arbetsgivare, det jag brinner för/tycker om.
   2. varför jag passar för jobbet/relevant erfarenhet/utbildning. ex: står det i annonsen att de söker någon med examen i * och arbetserfarenhet av * så kopplar jag samman detta.
   3. avslutar med vad jag behöver/mår bra av i arbetet och vad jag söker samt ser för framtid för mig själv.

   Skriver aldrig ålder i brevet, det framgår av mitt CV. Skriver aldrig om privata saker, mina fritidsintressen etc. Det berättar jag på intervjun. Första meningen är allt ”Jag söker tjänsten som…”. Har fungerat bra för mig.

   Svara

   Ett tips från mig som fått jobb efter varje intervju jag varit på. Börja inte ditt PB med ”Hej, jag heter X och jag är Y år”.

   Svara

   Jag är ansvarig i en klädaffär och tycker överlämnandet av ansökan är viktigare. Lämna in det personligen och småprata gärna lite så man får en snabb första bild av vem du är. De flesta gillar glada och positiva sökande. Lämna inte bara ansökan och gå. De ansökningarna kommer jag inte ihåg sen och slänger ofta direkt.

   Svara

    Håller inte med där! Kanske om det är en liten affär men jag jobbar som Varuhuschef i en butik med +50 pers på 7000 kvadrat. Är ofta på kontoret på en annan våning och det kommer dagligen folk som vill lämna sitt cv till chefen, ibland flera. Har dessvärre inte speciellt ofta tid att gå ner eller avbryta det jag gör för att ta emot ett cv. Läser självklart alla men är faktiskt inte alls speciellt intresserad av att ta emot dem direkt från kandidaten och stå och prata lite.

    Svara

   Men fan vad bra reklam 🙂 Ska genast ta och köpa lite bantningspiller från en shady person i ett kommentarsfält. Känns så safe 😍😍😍 Hur är kundservicen? Svarar du på mail dygnet runt? Vill du bli mailkompis? 😀😀 Tänker två mail om dagen ungefär?

   Svara

   Efilnickufecin
   Testar bara om kommentaren kommer fram..

   Svara

    Och det gjorde den 😅

    Svara

  Game Over Sverige, tack för den Centern!

  Svara

   Annie är en lögnare. De hade inte gett SD inflytande då SD inte har någon majoritet att kunna göra något på egen hand. Nu bryter hon fler löften än om hon hade accepterat stöd av SD

   Svara

    Jag gillar Annie och tycker hon gör rätt ❤️

    Svara

     Som bryter sina val löften?

     Svara

      Politik handlar om att kompromissa och så länge hon inte samarbetar med SD 💚

      Svara

       Du sa precis emot dig själv i samma mening.

       Svara

        Haha japp. Världen är inte svart eller vit, och för min del får hon kompromissa om många vallöften så länge hon håller sig till uttalandet att inte samarbeta med SD 🙂

        Svara

         🤦‍♀️

         Svara

      D verkar de flesta partier gjort utom SD?

      Svara

      Hur bryter man sin val?

      Svara

     Lena den 3e i sin generation att bli förd bakom ljuset xD

     Svara

     Vad är det du gillar, att de ska förstöra arbetsrätten, hyresreglering ??

     Svara

    Jag hoppas det blir som det är nu. I am happy Like a frog 🐸

    Svara

     With the brains of a frog…

     Svara

      Yes i now tack 🐸

      Svara

    Annie Lööf sket i det blå skåpet idag, hoppas hennes väljare kommer straffa henne nu.

    Svara

   Hoppet står nu till att V inte sviker sina väljare de också och röstar ner Löfven

   Svara

   Jag väntar vara på nästa val då det blir M, SD och KD!

   Svara

    Då lär du få vänta länge.

    Svara

     Tror jag verkligen inte! De som röstade på C kommer gå över till KD eller SD till nästa val.

     Svara

      Röstade C, kommer verkligen inte gå över till SD eller KD. Eller M för den delen. Nöjd att C vägrar tillsätta en regering som innehåller SD.

      Svara

       Hur kan man vara nöjd på ett parti som inte håller vad de sagt? Jag är sjukt missnöjd. Ville ha alliansen

       Svara

        Nu röstade jag inte C, men jag är faktiskt nöjd över att politikerna tar ansvar över situationen och försöker hitta bästa möjliga lösning utifrån rådande omständigheter.

        F.ö. så hoppas jag detta är början till slutet på blockpolitiken.

        Svara

        De håller vad de sagt när de sagt att de inte kommer samarbeta med SD och nu väljer att inte göra det.

        Svara

         De sa också att de inte skulle samarbeta mee en röd regeringen. Och Löfven skulle absolut INTE få sitta kvar enligt Rödluvan. De bryter fler löften nu

         Svara

          2013 så hon att hon skulle äta upp sin högra sko än att bli stödhjul åt sossarna…. väntar ned spänning på att hon ska hålla även det löftet🤣👍

          Svara

           SA och MED. jäkla telefon🙄

        C var ju extremt tydliga med att de ALDRIG skulle sitta i en SD-stödd regering, det uppfattade jag som en av grundbultarna. Jag är faktiskt positivt förvånad att de var så principfasta.
        Alla som gormar nu verkar ju vara M, SD och KD, inte de som röstade C och L

        Svara

         Då har du inte varit inne på partiernas facebook sidor. Många väljare är rasande

         Svara

          Alla oavsett partitillhörighet kan kommentera på partiernas facebooksidor…

          Svara

         Jag röstar på Liberalerna och är väldigt nöjd med att min partiledare gör sitt bästa för att hålla SD borta från politiskt inflytande. Jag är också nöjd med att han är mogen nog att ta ansvar för det här landet och sluta käbbla. Den bräckliga alliansen är över efter 14 år, sörjd av få (möjligen Ebba och Ulf).

         Svara

          💙

          Svara

          Håller med dig!

          Svara

          Håller med

          Svara

          Håller med dig i det du skriver

          Svara

          Nu var det ju Maud O och C som tog initiativ till alliansen så jag förstår inte riktigt hur du menar här.

          Svara

          Sd är ju såååå farliga 🙈

          Svara

       Centerpartiet är ett gammalt bondeparti och folk på landsbygden och i mindre städer går mer och mer åt SD. Det är ni i storstäderna som lever i en bubbla tyvärr.

       Svara

      Pilutta dej det kommer dom inte göra 😐

      Svara

      Tror inte det va! Jag röstade på C och är helt nöjd med att de väljer att stödja S istället för att ge regera med M, KD och SD. Står ut med vilket parti som helst förutom SD. SD är inte ett vanligt parti. Jag förstår inte hur ni som stödjer dem kan ignorera alla idioter de släppt fram till olika positioner i partiet..

      Svara

     Nä, högst 4 år

     Svara

      Vad händer om V röster ned Lövén? Förstår inte riktigt det där.

      Svara

       Då faller Löfven och det blir nyval.

       Svara

        Nä, det är väl en till omröstning efter detta i sådana fall? 4 omröstningar sedan nyval.

        Svara

         Nja, den 4 omröstningen är i praktiken bara en bekräftelse på att ingen kandidat blivit accepterad = då blir det extra val automatiskt

         Svara

     Nej, med den här konstellationen är det inte otroligt med extraval redan till hösten och då ryker C, L och MP

     Svara

  Den sista tiden har jag haft det väldigt stressigt och körigt i både hem och sysselsättning. Har problem med järnbrist och en enorm trötthet som är dygnet runt och ofta känner jag ångest. Men nu på sistone har jag börjat på en konstig känsla i kroppen då och då, de känns som att ett ämne släpps lös och åker runt i kroppen (vilken luddig beskrivning haha) och jag vet inte om det är stress eller ångest eller järnbristen som jag känner då? Blir som att jag inte får luft under en sekund och det känns typ som att någon har hoppat fram runt hörnet och skrämt mig. Det går över rätt fort. Vad är det? Förstår ju att det är ofarligt men jag är alltid orolig av mig så kan vara skönt att veta. 😀

  Svara

   Mitt råd! TA HAND OM DIG!!!!!! Sjukskriv dig en vecka eller ta en veckas semester. Innan sommaren var det som att hela livet hann ikapp mig. Min ångest var mycket mer intensiv än innnan. Panikångest attackerna värre än någonsin. Var hos läkaren pga utslag men slutade med att jag satt och storbölade i ca 30 minuter. Sjukskriven i 2 veckor, samtalshjälp osv osv.

   Kan med handen på hjärtat säga att det var nog det bästa som kunde hända mig. Var tillbaka och jobbade i knappt en vecka sen kom nästa smäll. Magsår! Nu har jag ÄNTLIGEN tagit steget från mitt jobb och till skolbänken. Ibland behöver man att livet ger dig en high five i ansiktet med en stol typ. 😂😂

   Svara

   Låter som ångest 😖

   Svara

   Låter exakt som när jag själv gick in i väggen :/ Sök vård så fort du kan och VILA! Ta bort så många ”måsten” du bara kan och SOV. Din kropp och knopp behöver all återhämtning den kan få. Gå ut i naturen om du orkar, stäng av mobilen. Ta hand om dig❤️

   Svara

   Ett råd, kolla din sköldkörtel.
   Fungerar den inte så blir det knas i hela kroppen.

   Svara

  Har du en fiende? Vem då och varför?
  //genuint intresserad

  Svara

   Annie Lööf, svikare.

   Svara

    Röstade du på C?

    Svara

    Kan bara instämma nu borde hon väl äta upp skon 👊🏻

    Svara

   Behöver hjälp med lite av ett lyxproblem. Jag har tjockt lockigt hår, som jag låtit växa ut en bra bit ner på ryggen. Problemet är att jag blivit håröm det sista??? Aldrig varit det innan. Får ont i hårbotten, speciellt om jag haft uppsatt eller tex snedbena och sen flyttar håret. Misstänker att det är tyngden på håret. Någon med samma problem? Finns det någon lösning? Kan göra riktigt, riktigt ont

   Svara

    Oj hamnade fel, sry

    Svara

    Tyvärr vet jag ingen annan lösning än att klippa av det. Är likadant för mig, kan inte ens ha det uppsatt i en knut på huvudet, men vill man vara fin får man lida pin. 😀

    Svara

    Har också långt lockigt hår, när det blir ”för” långt blir det typ för tungt så jag får ont i hårbotten.. har klippt av det en bit varje gång det kommit upp i den längden

    Svara

     🙁 Får väl kanske klippa lite då

     Svara

   Min förra granne. Hon spelade Lady Gaga VARJE dag runt 23 på kvällen och alltid samma låt på repeat. Ville gråta varje dag som jag låg där och försökte sova. Säga till funkade inte heller. Har flyttat nu men tänker ibland på henne och blir lite tjurig.

   Svara

    Undrar varför du inte kontaktade hyresvärden/styrelsen?

    Svara

     För jag är en feg tönt hahaha. Gråter mig hellre till sömns.

     Svara

    Kände likadant med min mormors granne. Ibland sov jag hos henne en utekväll pga att bussar som inte går hem till mitt, hennes granne spelade jazz. Jag kom alltid hem mellan 02-04 på morgonen och då spelade han jazz. Sen däckade jag. Klockan 8 på morgonen vaknar jag igen av att samma jävel spelar jazz igen och så håller han på. Skulle kunna slå honom med en stekpanna.

    Svara

   PK-maffian är mina fiender.
   Av uppenbara skäl

   Svara

    Cry me a river

    Svara

    Håller med

    Svara

   Min killes ex. Hon är en orm som vigt sitt liv åt stt förstöra för mig och min kille. Hoppas att hon får hälsporre.

   Svara

  Era bästa recept med halloumi, tack!

  Svara

   Siri Bärje gjorde en halloumistroganoff i nyhetsmorgon häromveckan som såg god ut, har dock inte provat själv än, kolla köket.se!
   Annars älskar jag bara stekt (haha trist kanske), eller så kan man doppa hallomiskivor i ägg och sesamfrön och steka, supergott!

   Svara

   Andra receptet på den här sidan (ersätt paneer med halloumi men skölj av den först) https://www.google.se/url?sa=i&source=web&cd=&ved=2ahUKEwj9sOq0t-bfAhXB-qQKHVZXBCwQzPwBegQIARAC&url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Flifeandstyle%2F2016%2Fapr%2F09%2Fmango-recipes-fish-curry-paneer-salad-milk-pudding-cardomom-lassi-meera-sodha-get-ahead&psig=AOvVaw3mgayUYCcpDfn8cYixQIOT&ust=1547320293465049

   Dessutom, vänd halloumi i ägg, sesamfrön och finhackad chili innan du steker den. Otroligt gott som burgare istuflr kött.

   Svara

   riv halomi tillsätt potatismjöl rör om t smet, lägg i våffeljärn, servera m avokado rödlök o rökt lax o löjrom.

   Svara

    Ska det inte vara nån blöt ingrediens också? Kanske ägg eller mjölk? Låter gott med en halloumivåffla!

    Svara

     nej ingen vätska, men våffeljärnet ska vara varm så då smälter det fint!

     Svara

      Ok, ordet ’smet’ fick mig att tänka på något kladdigt/rinnigt, halloumi och potatismjöl blir ju en slags torr blandning 😊

      Svara

   Halloumi stroganoff är svingott, också gott med halloumi wraps! Stekt halloumi, sallad, tomater, rödlök och granatäpple med valfri sås i wrap 👏🏻

   Svara

   Lantbröd, gnid med vitlök, mosad avokado ovanpå, stekt halloumi, chiliflakes (eller kanske chili explosion😂) och några droppar citron!

   Svara

   Tacos! Panerad eller bara stekt halloumi med mango- och avokadosalsa 😍

   Svara

   Halloumi palak peneer! 💕

   Svara

    Men alltså nej…. ”Halloumi palak paneer” är inte en rätt. Du kan göra palak med halloumi istället för paneer men att göra ”halloumi palak paneer” blir som att säga att du ska göra ”Prästost Västerbottenpaj”….

    Svara

     Fast det CC skrivit underlättar om man ska googla fram receptet så varför gnälla. Blir också lättare att koppla vilken rätt det är. ”Aha palak paneer fast med halloumi istället!”

     Svara

   Svara

  Är det några här som kommer från andra länder? Kan ni inte dela med er av hur ni skriver olika ljud? Har sett dessa på sistone och tycker det är lite kul hur olika vi skriver ljud 😊
  Haha (skratt) på spanska – jejeje eller jajaja och på portugisiska kkkkk (uttalas kakaka som en höna typ)
  Aha/jaha (glödlampe-pling!) på portugisiska – arrem (r:en uttalas h så fonetiskt blir det ahem)

  Svara

   Hahaha på thai = 5555

   Svara

    Nä vad kul! 😂 Vet du varför man skriver så? Uttalas 5 på thai nåt som liknar ett skrattljud?

    Svara

     Det ska jag ta reda på! Min kollega är från Thailand och jag tyckte det var så roligt när deras kommentarer till varandra bara består av ett gäng femmor 😂

     Svara

     5=ha på thai

     Svara

      Makes sense 😊

      Svara

   MDR på franska. (Mort de rire/död av skratt). Deras variant av LOL, lol. 🙂

   Svara

  Behöver hjälp med lite av ett lyxproblem. Jag har tjockt lockigt hår, som jag låtit växa ut en bra bit ner på ryggen. Problemet är att jag blivit håröm det sista??? Aldrig varit det innan. Får ont i hårbotten, speciellt om jag haft uppsatt eller tex snedbena och sen flyttar håret. Misstänker att det är tyngden på håret. Någon med samma problem? Finns det någon lösning? Kan göra riktigt, riktigt ont

  Svara

   Jag har måsta börja klippa mitt hår till typ axlarna för får annars så huvudvärk hela tiden.. not nice när man vill ha långt!

   Svara

    Nej vad jobbigt 🙁 Problemet startade för mig efter svanken typ, så är ju egentligen ett ganska lyxigt problem

    Svara

     Kan du be frisören tunna ut håret? Så blir det inte lika tungt 🙂

     Svara

      Nej gud nej! Skulle aldrig få för mig att tunna ut mitt fina hår haha. Jag klipper bort några cm och ser om det hjälper 🙂

      Svara

  Min stora fredagsfundering är om Tyra tagit bort sin Instagram?

  Svara

   Nej. Varför är du blockad? 😋

   Svara

   Varför skulle hon göra det? Har hon sagt det?

   Svara

   Är du Tyra?

   Svara

    Finns kvar…

    Svara

  Klockren analys av Sveriges vassaste penna om dagens politiska uppgörelse:

  https://uvell.se/2019/01/11/uppgorelsen/

  Svara

   Hur är detta en klockren analys? Hon raljerar ju. Det är ett utkast för specifika sakpolitiska överenskommelser som varit brännpunkter i förhandlingarna över blocken, inte ett fullständigt facit på den eventuella regeringens politik kommande 4 år. Weidmo Uvell är en sensationslysten hyperborgare, som gör vad som helst för att sänka allt och alla som närmar sig rött – hur mycket fake news och sanningstvinneri det än behövs.

   ”En sak till: tipslådan för att granska Folkpartiet och Centern är nu öppen fram till 2022.

   Den har varit stängd sedan 2006 pga lojalitet med Alliansen, som nu är död”.

   Så – nu ska även Folkpartiet och Centern ”granskas”, för de har tydligen begått förräderi.

   Svara

    Oj oj. Foliehatt på 🤖

    Svara

  Idag sa en främmande kvinna till mig att hon verkligen gillade mitt smink, undrade om det hade tagit mig lång tid att få till. Det gjorde mig så oerhört glad att få en komplimang från ingenstans som verkligen kändes äkta då hon inte ville få ut nåt från det. Påminde mig om när jag sa till en kvinna på tågstationen att hennes stövlar var snygga, såg lyckan i hennes ögon att någon märkte.
  Min poäng är, ge mer komplimanger! Om du tycker en främling har cool jacka, säg det! Vad är det värsta som kan hända? I bästa fall gör du någons dag.

  Svara

   Man är inte trevlig mot folk man inte känner / Svensk

   Svara

    Är det du som är kommandoran?

    Svara

     Stand up. Men de flesta verkar fatta

     Svara

     😂

     Svara

    Nä så är det tyvärr, svenskar är så bajsnödiga. Vore så härligt om vi kunde få in lite social värme, tex att man kan heja på grannarna och ge komplimanger till folk på gatan.

    Svara

     #inteallasvenskar – de med social lompetens uppför sig med lite finess och smörjer det social systemet.

     Svara

   Jag avskyr påtvingade sociala situationer, skulle knappt kolla på dig om du kom fram till mig haha

   Svara

    Okej men då har jag ju knappast förlorat något på det, typ 5 sekunder av mitt liv. Nästa person blir kanske glad, värt det. Känns inte särskillt påtvingat att bara yttra en positiv tanke men each to their own!

    Svara

     Du kanske inte förlorar något på det, men du skulle ge mig ångest som höll i minst 10min. Som sagt, känn efter 🙂

     Svara

      Varför ångest? (Genuin undran.)

      Svara

       Paniksyndrom, gad, socialångest, agorafobi.. Om jag har tagit mig ut har jag redan övervunnit x antal panikattacker, så skulle någon komma fram skulle det förstöra allt för mig. Tyvärr. Är ju många som har det som mig, så står/sitter någon avsides låt dem vara 🙂

       Svara

        Brukar folk komma fram till dig när du sitter avsides? Sociala personer har ofta en rätt så bra känsla av vem som är mottaglig, man möter en blick och får ett leende besvarat tex. Om jag sätter mig på bussen och ser att personen jag sätter mig bredvid tydligt visar att hon sett mig kan jag säga något litet till, men om personen bara stirrar ut genom fönstret så skulle jag aldrig säga något. Jag hälsar ofta på folk på gatan, särskilt äldre personer vilket de brukar uppskatta. Det känns naturligt att om man möts på en smal väg tex så mäter man personens blick och säger hej, säger godmorgon till den andra tidiga personen på hållplatsen osv.

        Svara

         Men du beskriver ju att du känner av läget? Ja, det finns personer som kan vara påträngande och inte förstå hinten att man vill bli lämnad ifred

         Svara

   I know! Det är hörligt att sprida komplimamger! Jobbar på restaurang och brukar försöka ge komplimanger om jag ser något fint, t.ex fin klänning eller en härlig mössa. Märker hur ovana speciellt kvinnor är att få komplimanger sådär oväntat från en annan (främmande) kvinna.
   Mer komplimanger till folket! (Inte från slibbiga män då)

   Svara

    Jag fick en komplimang av en tjej för ett par år sedan på krogen. Blev så paff men så glad ändå. 😁

    Svara

   Påminner mig om när jag en gång i butik frågad efter ngt speciellt kaffe och tjejen berättade var jag kunde hitta det och avslutade sen med att berömma mina ögonbryn!!! Hahah!!! Så glad jag blev!!!

   Svara

    Haha åh! Har alltid varit den svensk som säger hej och ha en bra dag till busschauffören och hälsat på folk jag inte känner i affären. Har inte alltid blivit bemött så bra, har tex haft flera som frågat varför jag ens hälsar på busschauffören?! Men nu när jag bor i USA så kikar ingen konstig på mig längre haha. Här blir jag nästa den som är för tyst/skygg! Har bara floppat en gång och det var när jag gick till en bygghandel och en tjej som jobbade i kassan var sådär makalöst modelsnygg. Jag sa typ ”Woah! You are stunning! You could be a model!” (jaaaa jättepinigt sagt ändå) och tjejen i kassan tog inte min komplimang alls haha. Såg att hon blev obekväm så skämdes lite över att jag spilled my beans.

    Svara

    Härom dan, på jobbet, mötte en kollega jag inte träffat på länge, han sa Heej.. (lite snopen på nåt vis) Va fin du är!
    Jag blev så paff så jag hann inte ens bli genererad, svarade: Är jag fin? Tack!
    Insåg att jag nog aldrig hört de orden sägas till mig, känner mig glad och lite fin, faktiskt😅

    Svara

   Jaaa, mer sånt. Jag brukar alltid kommentera snygga naglar hos kassörskor pga att jag älskar snygga naglar (obvisly hehe). Och försöker ge genuina komplimanger till de i min närhet och kollegor. Förutom typ naglar, kläder, smink och hår brukar jag undvika utseenderelaterade. Det är ett så jävla problemstiskt och ofta känsligt ämne, vill inte ta mig rätten att säga när jag tycker random person är snygg, dels för att min åsikt egentligen är oviktigt, vill inte värdera andras utseenden och vet inte vad just den personen har för issues med sitt utseende. Finns ju tusen sätt det kan bli fel på även om man menar väl.

   Svara

    Jag jobbar i butik och en dag kom en man in och ville ta kort på mina naglar för han tyckte de var så coola. Jag blev väldigt stolt och lite rädd 🙂

    Svara

     Du blev rädd att han skulle äta upp dig kanske.

     Svara

     Hehe skulle jag också tycka då, men tänker att det borde va lugnt när jag också är tjej som kommenterar de andras naglar 😉

     Svara

   Det gör jag ofta kul att göra någon glad. Puss.

   Svara

   De gånger jag varit i NY har jag flera ggr per dag fått liknande komplimanger (om smink, kläder, accessoarer, etc.) och det har gjort mig glad också. Tänker att amerikaner överlag är bättre på att ge komplimanger. Tänker också att jag ska bli bättre på att ge andra komplimanger. Inte bara främlingar utan även typ kollegor. Det är gratis att vara snäll.

   Svara

   Satt i ett väntrum. En tjej mitt emot mig hade en så snygg tunika på sig och det talade jag om för henne. Hon sa tack och replikerade med att hon tyckte min jumper var otroligt fin. Sen frågade hon lite på skoj..ska vi byta. Och jag som tröttnat på min tröja sa visst kan vi det. Oxå lite på skoj. Men vi gick in på toa och bytte kläder. Båda nöjda och glada.

   Svara

    Handlade i en affär för ett tag sen, jag kan ibland tycka att det är jättejobbigt för jag är rädd att träffa någon jag känner. Jag går på helspänn och hoppas för mitt liv att inte träffa någon ytlig bekant ens. Finns ingen jag ogillar, utan jag får grov ångest om nån kommer fram och hälsar. Fruktansvärt. Jag blir röd i ansiktet och nervös. Iallafall, samlade mod och åkte till nån affär. Träffar ingen jag känner, men känner hur jävla ostabil jag är. Jag vill bara betala och gå. Men när jag trycker in koden så ska ju kassörskan plötsligt kommentera min naglar och säga vilken fin färg det var på dom 🙁 självklart jättesnällt men fan vad jobbigt det blev.. det blev obekvämt såklart och jag tyckte att det var hemskt att stå där. Så efteråt får jag ångest för att hon säkert tyckte att det blev obekvämt för jag betedde mig konstigt och så får jag ångest över att jag fick ångest och att kanske någon såg det. Allt blev bara skit. Och hon som var så snäll. Och jag är ett jävla freak ibland. Såna här grejer man tänker tillbaka på ibland och får lite good ol’ ångest

    Svara

     Tänk inte så där om dig själv! Du är inte alls ett freak. Jag vet hur du känner, jag känner mig fortfarande sådär ibland men har fått det mer under kontroll de senaste åren. Brukade få så sjukt mycket handsvett, bli röd i ansiktet, och typ stamma för jag fick sån ångest. Min ångest kanske inte var/är så extrem, men du ska inte känna dig ensam! Folk som är snälla dömer inte andra, så försök inte tänka på hur andra reagerar/tänker om du är obekväm i en situation.

     Det som hjälper mig om jag får ångest när jag är ute är att tänka ”vad är det värsta som kan hända om jag träffar på ngn etc?” Jag tvingar mig själv att slappna av. Jag vet att det inte fungerar för alla, men det skadar inte att testa. Och tänk inte negativt om dig själv! <3

     Svara

      Fan va fint skrivet av dig Ghoul. Du är en fantastisk människa som skriver så till en för dig okänd människa. Ska ta med mig dina ord och tänka som du. ”Vad är det värsta som kan hända” är helt sant. Stor kram till dig <3

      Svara

   Ett annat tips är att ge en komplimang till någon som är riktigt bra på sitt jobb! Jag gjorde så med en fantastisk barnmorska jag hade på UMO, hon blev så glad att hon fällde tårar

   Svara

   Förra året i Londons tube pratade någon italienska mot min son som då va under 1 år. Hon sa nåt om att han va fin, gestikulerade med handen mot honom. När hon skulle av ”nöp” hon hans kind alltså med vänlighet, (är själv från södra Europa där man nyper nån i kinden som man tycker är söt). Jag var lite chockad o tänkte direkt att detta hade inte hänt i Sverige. Tyckte det var charmigt att hon fick syn på en bebis som hon liksom skulle visa sin känsla för

   Svara

  Klädpanik!
  Jag ska på bröllop nästa hela och har ingen aning om vad jag ska ha på mig. Vad har man på ett vinterbröllop? Har bara varit på sommarbröllop. Klädsel kavaj.

  Svara

   En långärmad klänning kanske och täckande strumpbyxor som värmer lite?

   Svara

   Sammets klänningen med lite längre ärm och svarta strumpbyxor? 😊

   Svara

   Kolla klänningar på chichiclothing.com och beställ med expressfrakt. Bra kvalitet. Fina långklänningar också.

   Svara

   Junpsuit med långa ben och ärmar eller kavaj över? Finns skitsnygga på bubbleroom, jag hade en mörkblå med djup urringning på ett bröllop. Ogillar mina ben bara så den passade perfekt 😍

   Svara

    Det va inte meningen att kapa din kommentar, blev så när jag svarade dig innan, ber om ursäkt ❤️

    Svara

   Nytt försök, min kommentar försvann.
   Sammanfattning
   Jag är 24 år, jobbar på mansdominerad industri, har provanställning till mars. Jag har varit tillsammans med min fästman i snart 8 år. Vi har börjat funderat på barn och jag har slutat med p-medel.
   Om jag blir gravid, hur fan berättar jag de för cheferna? Alla jag jobbar med är män utom en. Känns även sådär att vara gravid på en smutsig och tung industri, och vad skulle alla säga bakom ryggen på en? Blir cheferna besvikna när dom har gett mig chansen till mitt första fasta jobb med heltid? Vad säger man. Trivs så väldigt bra så vill inte ”förstöra” nå 😩

   Svara

    Anställer man en kvinna på 24 år vet man att det finns risk för att hon blir gravid.

    Svara

    Skulle dina chefer göra något ”fult” mot dig, prata med facket. Föräldraledighetslagen reglerar sådana frågor, tex att det är förbjudet att diskriminera någon pga ska vara föräldraledig. Men om du skulle bli gravid typ imorgon är det ju inget du (eller ja dom flesta iaf) berättar förrän efter två-tre månader. 🙂 din anställning ska du åtminstone inte vara orolig för! Och dom flesta arbetsgivare är beredda på att kvinnor i fertil ålder blir gravida. Lycka till!

    Svara

    Jag har anställt många som blivit gravida. Då säger man grattis och planerar om lite så att arbetsuppgifterna passar för en gravid, och hur man ska täcka upp mammaledigheten. Även om du är på en mansdominerad arbetsplats skulle jag ändå tippa på att de flesta ändå har barn och familj och vet hur livet är. Och skulle de själva aldrig varit pappalediga kommer de se det som en stor bonus om du lever i ett jämställt förhållande och tar ut halva föräldraledigheten var förstås. Då är du ju bara hemma halva tiden än vad de hade trott.

    Men lite kort: en duktig anställd är guld värd. Då är det lätt att som arbetsgivare glatt acceptera att hen är föräldraledig i typ 8 månader, den tiden går fort och sen har man tillbaka sin duktiga medarbetare igen.

    Svara

     Tack snälla för bra svar,
     Ja vi är nog helt jämställda hemma och har ungefär samma lön så skulle allt gå bra delar vi säkert lika.

     Svara

     När måste man berätta för arbetsgivaren då?

     Svara

      Två månader innan du ska vara föräldraledig, så ingen stress 😉 jag väntade till vecka 19, efter rutinultrajudet.

      Svara

      Senast 2månader innan man tänkt gå på föräldraledighet. Men det kanske kommer synas på dig innan det 😊

      Svara

      Om jag var du skulle jag absolut försöka vänta med att berätta förrän din provanställning gått ut. Om det är i mars så är det nog lugnt för dig att köra på med bebisverkstan!

      Svara

       Va härligt med alla fina genuina glada svar, tack snälla för hjälpen, känner mig lite säkrare nu ❤️

       Svara

    Jag jobbar inom bygg och är också ensam tjej. Förstår hur du tänker men det kommer inte vara några problem! Vet inte hur jag ska formulera mig men som ensam tjej har man lite fördelar med, männen VILL ha in mer kvinnor i branschen och (iaf jag) har alltid blivit väldigt bra behandlad av mina chefer. Jag hade redan barn men det dök upp en sak som gällde mitt barn som gjorde att jag skulle vara borta en dag varannan vecka i ca ett år. Var så nervös för precis som du var jag nyanställd. Svaret jag fick ”men ingen fara! Familj går alltid först!”

    Svara

     Ja jag tror inte heller det är nå problem, men vet minst en av arbetsledarna som inte är så vänligt inställd till kvinnor på industri och det känns ju sådär, men man vet inte fören man är där, han kanske tycker det är skönt att slippa mig 🙈

     Svara

  Någon som vet nån om Moa murderess? Bloggare/youtuber? Min dotter började titta på klipp från youtube med henne och jag tittade över axeln eftersom dottern är ganska liten. Förstod inte hennes boende situation? Kollektiv?

  Svara

   Hon bodde i kollektiv med andra youtubers förut, nu bor hon hos sin mamma medan hon inväntar inflyttning på sin första bostadsrätt.

   Svara

   hon bodde i ”youtube-huset” med massa andra youtubers men trivdes inte för hon inte tyckte att någon respekterade henne där. De tog sönder hennes saker, städa aldrig, käka hennes mat plus att dom hyr hus som ligger väldigt off.
   Så hon köpte lägenhet och flyttar snart men bor under tiden hos sin mamma!

   Svara

   Var försiktig med vilka ”influencers” dina barn tittar på. De flesta är impulsiva småbarn i huvudet som inte haft något jobb eller utbildning och har låg förståelse för hur samhället fungerar. Inte så bra förebilder dvs.

   Svara

    Jag tycker ändå Moa är en ganska rumsren youtuber. Hon censurerar om hon skulle råka svära (kanske inte fan men det mesta annat), hon gör videos när hon spelar sims, färgar sitt här i roliga färger och vloggar typ. Fick absolut värre. Dessutom får man ju mer ”acceptans” mot folk som inte ser ut som vanliga svenssons genom att kolla på henne kan jag tycka pga hennes stil osv.

    Svara

  20 år gammal och sambon 19, vill så gärna gifta mig inom 2-3 år och gärna förlovs mig unde året men är rädd att folk ska tycka det är för tidigt… vad tycker ni folks? Jag är inte rädd för att fria så det kan jag göra själv men är också närvös för att han tycker vi är för unga…

  Svara

   Skit i folk. Eller nej, lyssna på dem. Be dem förklara. Varför säger du så? Varför tror du det? Etc. Men gå alltid efter magkänslan ❤️

   Svara

   Tänker mest på hur länge ni har varit tillsammans? Åldern är inte en sån stor grej när det ”bara” är äktenskap, en helt annan grej om vi snackar att ha barn. Men längden på förhållandet känns relevant. Fria inte inom ett år imo.

   Svara

    Min syster och hennes kille flyttade ihop efter en vecka och nu flera år sedan så är dom fortfarande tillsammans. Länge leve kärleken.

    Svara

   Skit i alla andra. Det viktigaste är ju att din blivande också vill gifta sig med dig, annars blir det ju svårt. 😊 Men det är ju alltid bra att vara ute i god tid ekonomiskt! Bröllop är dyyyyrt!

   Svara

    Bröllop behöver inte vara dyrt 😊

    Svara

   No offense men jag tycker du ska lära dig stava innan du gifter dig.

   Svara

    ”No offense” och sen kommer en onödig förolämpning? Stå för att du är en tråkig och elak människa istället för att låtsas vara något annat.

    Svara

     Vad roligt att du vet så mycket om mig efter en mening… xD säger mer om dig än mig faktiskt.

     Svara

      No offense man jag sniffar rätt på en elak energitjuv direkt. 😉

      Svara

       No offense men då sniffade du fel!
       Dags att skölja näsan månne? 😉

       Svara

        Jag sköljer min näsa så lär du dig hur man är trevlig. Ha det bra.

        Svara

    Men gud, vad har grammatik med äktenskap att göra? Personen i fråga kanske inte har svenska som första språk.

    Svara

    Haha, hur bitter? Så länge hon kan stava till hindersprövning och sen kan stava sitt eget efternamn är hon nog fullt kapabel till att gifta sig. Sluta var sån surmule!

    Svara

    Mobiltangentbord och jag är inte bästa vänner 😉 så stavningen är inget problem, är lite kass på att korrekturläsa kan jag erkänna 😉

    Svara

    Who peed in your Cheerios?

    Svara

   Skit i vad folk tycker, är det det ni vill så kööör!

   Jag gifte mig när jag var 21år, och ja det var många som höjde på ögonbrynen men det var inget vi brydde oss om. Har aldrig ångrat det, misstänker att om vi hade skjutit på det så hade det inte blivit av på många år/blivit ett mycket enklare bröllop pga barn osv 😊

   Svara

   Jag och min man gifte oss när vi var 19 o 20år. Vi är närmare 30 nu! 🙂 Känner du att det känns bra så tycker jag inte du behöver oroa dig! Visst har vi pratat ibland om att gud vad smååå vi var när vi gifte oss att vi var 20 bast o gifta liksom. Fick mest snäsiga kommentarer ifrån kollegor!

   Svara

   Är det rätt så är det rätt. Mina föräldrar träffades som 14 resp 15-åringar. De har varit tillsammans sen dess och de är över 60 år nu.

   Svara

   Kör! Jag och min man gifte oss i somras och då hade jag precis hunnit fylla 23 år. Vi bodde redan ihop och jag tänkte att det är jobbigare att skilja sig än att sälja en gemensam lägenhet (hehe). Klart folk reagerar men inget man behöver bry sig om ifall det känns rätt. Du kan ju inte leva efter andras liv och värderingar liksom.

   Svara

   Tror ingen kan säga vad som är rätt eller fel. Vissa gifter sig i er ålder och håller ihop i decennier, andra går skilda vägar efter några år. Men vill ni båda gifta er nu, så kör – låt inte andras åsikter påverka den riktning ni känner att ni vill gå!

   Svara

  Jag har jättemycket skolgrejer att göra hela helgen och fram till onsdag, fasar för dessa dagar… brukar alltid lösa sig men jag har såå svårt att inte bli stressad och så tråkigt att vara fast med allt som ska göras… Någon annan som har mycket just nu med skola/jobb/ungar/annat krävande? 😅

  Svara

   Tenta coming up nästa vecka och en stor rapport som ska in på måndag. Puh! Snart är det mest kämpiga över. Då blir det praktik hela våren! Lycka till och en spark därbak. Du fixar detta!

   Svara

   Samma här, men jag håller ångesten i schack genom att skriva en lista på vad jag behöver göra under veckan, och så stryker jag över sakerna när jag gjort det. Ångesten släpper redan när jag fått ner allt på pappret och fått en överblick 👍🏼

   Svara

   Jo tack, har två tentor nästa vecka. Som tur är ligger den första på måndag och den andra på fredagen. Måste dock plugga till den andra dagarna mellan. På det har jag en 3 veckors bebis, en snart 4 åring som kräver all uppmärksamhet samt en make (hahaha). Och just nu har vi 3 åringen hemma för att minska risken för att bebisen inte ska bli sjuk.

   Svara

   🙋‍♀️
   Har tre arbeten jag måste bli klar med innan fredag. Jobbar 100 % och pluggar 50 %. Mannen har tagit barnen och åkt till svärföräldrarna i helgen så att jag ska kunna göra så mkt som möjligt av plugget. Men städning och serier lockar mer 😂😂

   Svara

   Same =( Har 15 frågor att besvara tills på måndag och tentainlämning på fredag med sjuk unge. Känns bra…

   Svara

  Hur gör ni andra om ni ser exempelvis en pågående misshandel, barn som är ensamt och ledsen osv.

  Själv lägger jag mig i vid våld om jag vet att jag med stor sannolikhet slipper bli ett offer, kan jag inte lägga mig i verbalt så ringer jag polis

  Har bara en gång sett ett vilset barn som var ledsen, han hade kommit från sina föräldrar förstod jag, men barnet kunde varken svenska/engelska/tyska/spanska
  Så använde teckenspråk så gott det gick och letade med honom efter föräldrarna, vi hittade dom som tyr var

  Svara

   Jag säger ifrån. Är det allvarligt ringer jag på väktare eller polis. Inte kan man bara strunta i att göra något.

   Svara

   ”Själv lägger jag mig i” Vad hänger du i för kretsar egentligen? Bara sett sånna situationer två gånger i mitt liv, båda i krogmiljö.

   Svara

    Vadå för kretsar? Jag är 42 år, med sambo och 2 barn, går ej på krogen och pendlar till mitt arbete och är under pendling jag sett detta.

    Jag la mig i senast idag då en kille började slå en annan kille på tåget(därav min tanke då ingen annan sa något), samt gången innan det var det på en kvällsbuss hem.
    Har sett pågånde misshandel genom köksfönstret men valde så att ringa polisen.

    Svara

     Men var någonstans då? Stad? 🤔 Åkt med SL i många många år, visst, några skriker på varandra ibland men aldrig sett misshandel.

     Svara

      Har jag. På tunnelbanan. En ung kille och äldre man som satt mittemot varandra tog tag i varandras halsar och släppte inte det var hemskt. Vi var många som sa men sluta nu.

      Svara

      Stad är rätt irrelevant då våld sker i nog nästintill alla städer i Sverige, men med kollektivtrafiken är det en stad med runt 50,000 boende och när jag såg genom fönstret runt 2000 boende.

      Tror att många inte läser av omgivningen så mycket, man är rätt mycket i sin egen ”bubbla” och missar det som pågår, man kke lyssnar på musik, läser en bok, planerar middag, stressar med hämtning av barn osv

      Svara

   Är väl självklart att man lägger sig i på ett eller annat sätt? Det är en icke-fråga.

   Svara

    Tyvärr är det många som inte gör något, de som ’mind their own business’.

    Svara

   Jag är nog tyvärr en av dom som inte gör nånting alls, inte ens vid en olycka pga blodfobi.

   Svara

    En kille åkte förbi oss i en sportbil och kraschade rakt in i en lyktstolpe i HÖG fart. Stolpen flög ut på gatan, bilen var helt kvaddad och jag förvandlades till superwoman typ som ringde 112 samtidigt som jag kollade killen, släpade stolphelvetet till vägkanten och sen fick hålla kvar killen i sätet då han i chock ville resa sig. Trodde inte alls jag skulle reagera så, trodde nog jag var mer av en fegis

    Svara

     Bra gjort!!! 👏🏻❤️

     Svara

      Tack! Jag var stolt över mig själv, jag var inte riktigt lika tuff efter brandkåren, ambulans och polisen hade kommit och jag kunde backa. Skakade som ett
      löv 😂

      Svara

     Wow!

     Svara

    Bestäm dig nu för att nästa gång du ser något så gör du något.
    Alla kan faktiskt göra något.

    Svara

    Samma här

    Svara

   Jag lägger mig i. Jag kan inte hålla mig.
   Jag har fått både hot och stryk men jag kommer göra det igen om det behövs.
   Det är någons barn, bror, syster etc som behöver hjälp och jag hoppas att någon gör detsamma om jag blir utsatt eller om mins nära blir det.

   Jag dör hellre i ett försök att rädda någon än att vara passiv. Rädd är jag varje gång, men civilkuraget är större.

   Svara

    S jag är likadan. Skulle skämmas resten av livet om jag inte gjorde något.

    Svara

    Modigt! Är du man eller kvinna?

    Svara

     Menar du 20:43 kvinna.

     Svara

      Jag menade S, men modigt av dig med såklart Anonym!

      Svara

     Jag är en kvinna.

     Svara

    Jag brukar alltid lägga mig i. Finns ett undantag och det är när män slåss. Vad ska jag göra? Skulle jag se kvinnor däremot eller en kvinna bli misshandla av en man skulle jag inte tveka en sekund. Även hjälpt till vid olyckor osv.

    Svara

   Vill bara inflika i tråden att ALLA vuxna infattas av socialtjänstlagen vad gäller anmälningsplikt om man misstänker att ett barn far illa. Man behöver alltså inte veta säkert för att göra en orosanmälan till socialtjänsten utan misstankar räcker.

   http://www.socialstyrelsen.se/barnochfamilj/barnochungaisocialtjansten/anmalanarbarnfarilla

   Svara

    Njae, ”envar” har ingen plikt. Vi bör anmäla enligt lag. Däremot de som arbetar i vårt och liknande har en plikt.

    Svara

     Jo alla omfattas av anmälningsplikten. Men med vissa skillnader mellan att anmäla i jobbrollen inom skola och sjukvård och som privat. Som privatperson kan man ex anmäla anonymt.

     Svara

  Tror ni det blir en kall februari. Den brukar vara det. Och har någon sett en bra film på sistone som du kan berätta om. 😉

  Svara

   Om vintern blir kall? Ja det tror jag. Bird box var helt okej, gillar Sandra

   Svara

    Neeeej trodde Bird Box skulle vara bra men blev besviken 😭
    Kvinnan på tåget eller Gone Girl tipsar jag om. Båda på Netflix!

    Svara

   Indiana Jones – Raiders of the Lost Ark

   Svara

   En oväntad vänskap! Älskar den (fransk film, finns på Netflix).

   Svara

    Ja den ska vara bra. Finns ju mycket bra filmer. Beställt en från bibban skräckis som hette typ the heredithy.

    Svara

  Fler än jag som vill ha svensk text när ni kollar på engelsktalande filmer? Känns som alla jag umgås med inte har någon text alls alternativt engelsk text.

  Svara

   Jag vill också ha det. Visst jag kan se något avsnitt någon gång utan text, men är det en film jag verkligen vill hänga med i då vill jag ha svensk text.☺️

   Svara

   Nej jag blir bara störd av text, den är ivägen och ofta blir det fel översatt till svenska. Behöver du text? Isåfl är det väl bara att be dem ha på text 🙂

   Svara

   Ville ha det tills jag insåg att jag kan engelska nästan flytande så numera har jag tagit bort texten:)

   Svara

   Jag önskar att det fanns engelsk text till svenska filmer! Några jag känner vill lära sig svenska (och jag vill visa dem bra svenska filmer) men varken Netflix eller dvder erbjuder engelsk text. Men norsk eller finsk text finns alltid…

   Svara

    När jag läst dina inlägg här ikväll så inser jag att du och jag är varandras raka motsats!😂

    Svara

     Haha! 😘

     Svara

    Ja visst är det konstigt!? Jag vill också ha engelsk text på svts utbud men det finns inte heller.

    Svara

   Bara jag har text (svensk eller engelsk) är jag nöjd, man hör ju inte vad de säger när man krasar chips i munnen samtidigt 🤷‍♀️

   Svara

    relate!

    Svara

   Jag har svensk text till svenska filmer. Tycker som pratar så otydligt 😅

   Svara

    Haha jag med 🙈 Känns som jag missar hälften annars. Jag har kanske ljuder för lågt på Tv:n 🤣 men jag gillar inte att ha det för högt

    Svara

    Absolut! På svenska serier och filmer måste jag ha text! De pratar så otydligt och ljudet är ofta så dåligt att jag inte hör vad de säger. Har inte alls samma problem med engelska produktioner.

    Svara

   Jag vill gärna ha text men själva språket är inte så viktigt så länge jag kan läsa det. Så slipper man koncentrera sig så enormt på att höra vad de säger om det inte är helt tyst runt om.

   (Har en hörselnedsättning som gör att jag inte hör vad folk säger när det samtidigt är ljud runt om)

   Svara

   Jag vill också ha text! Hör så dåligt när chipsen knastrar i munnen.

   Svara

   Jag vill ha text, men det har mer att göra med min hörsel än språket /svenska för hörselskadade när jag tittar på svenska filmer ❤️

   Svara

   Beror på film/serie och om man hör vd de säger eller inte. Men helst text ja! Men den kan va både på svenska och engelska

   Svara

  Ska börja högskolan snart och är så rädd att man inte ska få vänner utan få vara ensam varje dag

  Svara

   Det ska du inte oroa dig över! Du kommer hitta folk redan första dagen och sen bara glida med. Jag har fått så många nya vänner sen jag började ifjol och är så grymt glad för det. ✨

   Svara

   Då får man i alla fall vara ifred.

   Svara

   Var också rädd innan men alla är i samma situation. 🙂 Vissa kom jag i kontakt med första dagen och en av mina (nu närmsta vänner) lärde jag känna ett halvår i samma klass. Mitt bästa tips är att tacka ja till saker och/eller själv föreslå att ni ska gå ett gäng och ta en öl eller något efter någon föreläsning i början!

   Svara

   Man får vänner. Lovar dig det. Man hittar någon som är lika skum och så bondar man. Det hände mig och det kommer hända dig. <3

   Svara

   Det är ingen fara. Känner ingen i min klass. Det är väldigt befriande och skönt till skillnad från gymnasiet.

   Svara

   Gå på introduktionen! Försök att ta det lugnt. Du kommer hitta någon ❤️

   Svara

  Genital herpes! Hjälp! Har precis fått och skäms så mycket men förstått att många som har det. Det värsta är smärtan, kan inte kissa utan att det gör så ont så jag grinar. Någon som har något superknep? Fått tabletter av läkaren och någon salva på X som ska bedöva, men känner ingen skillnad? Smärtan är så olidlig så vaknar på nätterna och värker i både knän och leder. Men det värsta är fasen smärtan när man kissar, önskar ingen denna smärta!

  Svara

   Stackare. Jag inte haft det. Hade jag så ont skulle jag åka akut. Så där kan du inte ha det. Kram.

   Svara

   Vet bara att det blir mindre och mindre ju längre man haft det. Tror det är såhär extra jobbigt eftersom du precis fått det. Kram💙

   Svara

   Åh känner så med dig!! Har haft herpes i över 3 år och jag har tyvärr haft oturen att få tillbaka den en gång i månaden. Har nu börjat gå på medicin som jag ska ta i ett år för att hålla den borta. När utbrotten är som värt och jag inte kan kissa så brukar jag på riktigt ställa mig i duschen och kissa så vattnet ”sköljer” kisset. Blir ju däremot svårt när en typ jobbar. Men skippa tighta jeans, ha luftiga kläder och ta av dig underkläder direkt när du kommer hem så det får luftas, lägg is i en handduk och lägg på blåsorna under ett tag, brukar ta bort smärtan för en stund. Fyfan önskar inte ens herpes åt min värsta fiende. Får du utbrott regelbundet som jag, sök vård och få medicin, har inte haft det på 3 månader nu!!!

   Svara

   Här är en till herpie! Första gången var vidrig, men för min del så gjorde det mindre och mindre ont för varje gång. Haft 7 utbrott på 10 år. Dock smittat min kille, då skämdes jag så mycket och skrev här och fick jätte fin pepp.
   En sak jag märkt är att om jag är förkyld så kommer det lättare om jag har sex. Så brukar vara extra försiktig då.

   Svara

   Tråkigt, har också herpes.
   Fick det första gånger för 3,5 år sedan, har haft 3 utbrott till efter det var av det sista för ett år sedan.
   Min sitter ”utanför” brukar dutta lite munherpes salva på när jag får känningar då försvinner det. Vet att det står på förpackningen att det inte ska användas genitalt men smörjer inte in i närheten av slemhinnorna och har inte påverkats av det.
   Kanske inte borde rekommendera det men så gör jag i alla fall..

   Svara

   Åh fy, lider med dig! Första gången var hemsk. Grät och kräktes av smärta när jag försökte kissa. Is var det enda som lindrade. Tack och lov brukar det bara vara första gången som är sådär hemsk. Själv har jag fått nån blåsa ett par gånger de sju åren efter men aldrig i näääärheten av den smärtan.
   Hoppas det snart lugnar ned sig för dig!

   Svara

    Förlåt för att jag kapar tråden men har själv tänkt ta upp något här som berör ämnet.. Är livrädd nu när det vankas ny partner. Har alltså kärat ned mig i en kille på nätet och är övertänd men har sån ångest över att berätta. Till den grad att jag undvikit att träffas trots att jag är tokig i honom.
    Kul om man smittar honom direkt liksom 😭 Hur har ni andra tagit upp det?

    Svara

     Jag har dragit ut på liggandet några dejter.
     Sen har jag lite nonchalant typ sagt ”ville bara berätta så du vet att jag har herpes, nu är det xxtid sen sist, skulle självklart inte ligga om jag kände av det”

     Inte krångla till det eller måla upp det för stort ”det är en grej jag måste berätta…” då blir han nog mer rädd.
     Nämner man det lite avslappnat tar han förhoppningsvis emot informationen lite avslappnat

     (Till ONS har jag inte berättat)

     Svara

     använd kondom i början? Så kan man berätta när msn känner varandra lite bättre

     Svara

      Du måste enligt lag informera att du att herpes innan sex. Bara ett monster och egoiskt skulle undanhålla något sådant

      Svara

       Stämmer ej. Herpes ingår inte i smittskyddslagen!

       Svara

        Genital herpes måste man upplysa om. Som vuxen kan man få hjärnhinneinflammation av herpes och en person med nedsatt immunförsvar kan drabbas så allvarligt att man kan åberopa andra lagar för att sätta dit en person som smittat ner någon. Personen skulle även kunna stämma för vållande/uppsåt av kroppsskada, skadestånd, sveda och värk. Smkttskyddslagen är bara riktlinjer. Plus håller man medvetet undan sådan information är man ett monster som inte förtjänar någon kärlek eller tillit från någon partner. Ingen normal människa skulle stanna med en person som ljugit om det.

        Svara

     Var precis i en liknande situation. Valde att vara ärlig och berätta för honom direkt så fick han fatta beslutet själv. Kan tilläggas att jag har haft turen att jag bara fick primärinfektionen för ca 12 år sedan och har därefter inte haft ett enda utbrott.

     Svara

   Lider verkligen med dig.. Herpes är inte kul men som du skrev så är det så himla vanligt men tyvärr pratas det sällan om det.
   Jag blev smittad för ca 12 år sedan och hade en hemsk primärinfektion och mådde skit på alla sätt och vis. Men sedan dess har jag inte haft en enda infektion så jag har klarat mig väldigt lindrigt undan!
   Har precis kommit ut ur ett långt fast förhållande och där blev tyvärr min partner smittad ändå men inte förrän efter några år. Så jag kan nog ha haft en enstaka blåsa som jag inte kände av.. Lurigt det där.
   Nu har jag, som jag skrev ovan, träffat en ny partner och jag valde helt enkelt att berätta för honom direkt hur läget är och han fick fatta beslutet själv angående skydd.
   Vill dela med mig av något en läkare jag träffade när jag blev smittad sa till mig som har hängt med mig i alla år och givit mig lite tröst. Han sa typ att herpes är så himla vanligt att om ens framtida partner inte smittas utav mig så kommer hen med stor säkerhet att smittas utav någon annan. Det gav iaf mig lite tröst. 🙂
   Men det är en riktig skitsjukdom och inget man önskar sin värsta fiende… Hoppas dock att du inte får så stora besvär av det i framtiden <3

   Svara

    Så har läkare sagt till mig också när jag frågat kring blodprover om herpes…
    Hon ville neka mig provet för hon sa så många har, jag stod på mig ocj fick ta provet som kom tillbaka negativt som visar jag aldrig blivit utsatt för några antikroppar. Läkaren blev nästan besviken och mycket chockad istället för att visa det var bra..
    Det är pga av sådana läkare som folk inte tar herpes på allvar.

    Troligtvis är det för att folk som är smittade vill att de ska spridas så de slipper känna sig ”nersmittad”, folk med herpes visar ingen respekt över att inte föra vidare sin smitta och tar det alldeles för nonchalant. Det finns folk som skulle ta livet av sig om de fick herpes eller drabbas mycket svårare än andra.. Herpes bryter ut när immunförsvaret är försvagat, vilket betyder att personer med nedsatt immunförsvar skulle ha blåsor nästan konstant och nya utbrott. Borde vara lag att alla måste blodprovs testa sig och anmäla herpes precis som med hiv. Man kan som sagt dö av herpes då en vuxen som smittas kan få hjärnhinneinflammation…

    Svara

  Måste börja plugga in matte till högskoleprovet i april. Är typ på noll kunskapsmässigt. Kan inte ens multiplikationstabellen som ”ett flytande vatten” som sig bör. Var börjar jag? Finns det någon sida med övningsuppgift och förklaring på hur man går till väga? Vet att man ska plugga gamla prov men det är rena grekiskan för mig, vet inte hur jag ska bära mig åt. Vet inte ens vad som menas med formler, förkortningar, roten ur osv.

  Svara

   Låna matte 1-boken och titta på Youtube-videor där de visar hur man ska tänka för att lösa uppgifterna!

   Svara

   Khanacademy.org! Fantastiska genomgångar i både skrift och videoformat och du kan börja från addition ända upp till matte på universitetsnivå (tror jag). 🙂

   Svara

   Prioriteringsregeln är viktig!

   Svara

  Är lite i chock efter att ha läst på SVT om familjeparkering och hur ”hemskt” det är att människor som inte är barnfamiljer använder det. Efter att ha läst lite kommentarer i den chatten undrar jag vad ni tycker. Är det okej?
  Finns ingen lag så fattar inte varför folk ska bli så upprörd. Har till och med läst att det finns folk som går fram och säger till om detta…

  Svara

   Familjeplanering är bara trams. Att skaffa barn är inget handikapp, de kan gärna få gå en bit, varför inte?

   Svara

    *familjeparkering

    Svara

    Är väl inte att det är nära utan större psrkeringsrutor!?

    Svara

    Det viktigaste syftet med en familjeparkering = större ruta. Ungar smäller OFTA upp bildörrarna i andras bilar så det är jäkligt smidigt med mer utrymme (större rutor) för att minimera risken för detta…

    Svara

     Mm sen är det också om man har små barn som sitter i bakåtvänd stolar som måste lyftas in så måste man ha mer plats. Och vissa äckel ställer sina bilar med typ 5mm avstånd så man knappt kan öppna dörren.

     Men ändå, parkerar alltid längst bort ifrån dörren där andra aldrig ställer sig så slipper man det 😬 Så gör jag.

     Svara

     Det är väl för att man skall ha lite bättre plats att placera barn i bilstolar, hjälpa till med bältning osv? Älskar breda parkeringar och använde flitigt när min dotter var mindre, nu är hon 8 år och löser allt själv så vi överlåter parkeringarna till de som har mindre barn och större behov av det.

     Svara

   I PK- Sverige så är ju allt en ”familj” så borde ju vara fritt fram för en som är sambo med sin katt att parkera där.

   Svara

    Hahaha älskar din kommentar😂

    Svara

   Skitstörigt att folk utan anledning använder familjeparkeringen. Är bökigt som fasen att få ut/in ungar och babyskydd på en späckad (ordinarie) parkering.

   Svara

    Vi utan barn kanske också tycker det är bökigt att parkera nära andra bilar. Smutsa ner jackan när man försöker klämma sig förbi grannbilen. Hålla i dörren och lasta in matkassar samtidigt för att dörren inte ska slå i bilen brevid.
    Gött med space.
    Vi utan barn ska väl också uppleva bekvämlighet.

    Svara

     Handlar ju inte om att smutsa ner jackan lite utan att man måste öppna bildörren fullt för att ens få in babyskyddet.

     Svara

     Min primära fråga… varför lägger du inte matvarorna där bak? Du vet? Den man kallar baklucka? Och Om du oundvikligt går emot grannbilen när du går mellan bilarna har du eller hen parkerat som en röv.

     För mig handlar det inte om någon liten fläck på den fiiiiiina jackan. (Fällej tåjaj häj baja ja tänkej på den fina jackan! Wäääää!). Utan på att babyskyddet ens ska gå in.

     Svara

      vilket vidrigt svar.

      Svara

       Ja, vi har alla olika referensramar…

       Svara

   Tycker det är synd att familjeparkeringen ofta ligger närmast ingången till affärer eftersom de används av andra. Att gå lite extra är ju inga problem, däremot att försöka få ut barn på smal parkeringsplats när många bilar idag är enorma, det är inte alltid så lätt. Förstår dock inte varför folk vill parkera där om man inte har barn med sig? Kan man inte bara vara lite schysst, även om man förlorar lite på det själv, = måste gå lite längre. Liksom man ställer sig upp på bussen om någon som ser ut att behöva platsen bättre stiger på, även om det inte är en specifik handikappsittplats.

   Svara

    Håller med, sätt familjeparkeringen en bit bort så får vi kanske ha den i fred. Det är ju inte jobbigt att gå 50 m, det är ju att inte få ut babyskyddet som är drygt. Tycker folk som parkerar på familjeparkering är slöa, egoistiska och lite korkade.

    Svara

   Säger som de andra. Barn är för fan inte ett handikapp. Kan man inte räkna ut att barn kräver tid, tålamod och planering så kan man väl skita i att skaffa barn?
   Barnfamiljer får ju redan förmåner och förtur.

   När jag var ute och reste sist var det långa köer till precis allt på flygplatsen. Så fort jag närmade mig min tur kom det så klart nån personal med en barnfamilj i släp och sa ”vi låter dom gå före va? För barnens skull”

   Men tjena. Min tid är inte värd något bara för att jag är vuxen? Jag har ett dold handikapp som gör det smärtsamt att stå mer än tio minuter. Så smärtsamt att jag knappt kan gå när det väl bryter ut. Ändå klagar jag aldrig, ber aldrig om förtur eller nekar aldrig en familj.

   I fortsättningen ska jag parkera på familjeparkering så fort det finns.

   Svara

    Hoppas du bli bemött med samma attityd resten av ditt liv. Det förtjänar du. ❤️

    Svara

     Tack detsamma ❤️

     Vad jag gör för människor annars väger upp att jag parkerar på en familjeparkering så mitt karmakonto väger nog upp min ”attityd”.

     Svara

      Tvivlar. Verkar vara en allmänt pissig inställning du har mot andra människor. Men du kanske är skitschysst mot skalbaggar?! Är osäker på om det väger upp mot att vara pissig mot människor. Men det finns nog de som tycker som så. Tappa inte hoppet!

      Svara

       Haha en del här är fan för mkt.

       Läs högre upp om ”S” som ingriper vid våld. Det är jag. Jag bytte nick när jag såg att det fanns en till ”S”.
       Jag är en bra mycket bättre människa än de flesta som tittar bort och går förbi.

       Att jag parkerar på ”er” plats gör mig inte till en kass person. Sluta överdriva. Det handlar om en parkeringsplats!

       Svara

        So skalbaggar it is…

        Svara

         Tönt

         Svara

          🙋🏼‍♀️

          Svara

        Dina kommentarer här visar ju att du enbart är ”Bättre än alla andra” i vissa situationer, typ nödsituationer. Att ha en schysst inställning mot gemene människa i livet (typ föräldrar på parkeringen) verkar du ju inte ha. Så summa summarum, ska man behöva slänga sig framför bussen för att få se din bättre sida?

        Svara

        Mitt nick var också ”Sanna” ett tag. Men det började skrivas så otrevliga och elaka kommentarer med det nicket så jag bytte.. antar att den elaka Sanna varit du.

        Svara

         *S S S S* Super Snälla Silver Sanna
         Ditt nya nick! Varsågod! 😁

         Svara

    Så väldigt sympatiskt av dig! Fin medmänniska.

    Svara

     Jag är faktiskt en fin medmänniska. Bara för att jag tänker parkera på familjeparkeringar så är jag ond? 😂
     Ok vi säger så 🤷🏻‍♀️

     Svara

      Bra. Tack hej.

      Svara

    Fast för dig finns handikapsparkering om du har svårt att gå långt 🤔
    Sen handlar det inte om att det är jobbigt att gå ”långt” med barn utan det är lättare att ta i/ur barn med mer plats runt omkring sig o dessutom bra mkt säkrare att stå närmast butiken än att behöva korsa en hel parkering med folk som kör i 180.
    Skulle dock aldrig vilja gå före i en kö för att jag har barnen med mig, dem får lära sig vänta på sin tur precis som alla andra !

    Svara

     Jag är inte handikappad alltså får jag inget handikapptillstånd.
     För mig blev det en principsak nu när jag såg inlägget om artikeln på SVT.
     Jag ser det inte heller som något allvarligt när någon parkerar på familjeparkering just för att det inte är en handikapplats.
     Dessutom finns det inga familjeplatser där jag handlar så chansen är liten att jag kommer hinna jävlas med er stackars barnfamiljer. Skönt va?

     Svara

     DE får lära sig vänta..

     Svara

    Moget resonemang där 👍.

    Svara

    Har du otur när du tänker Sanna eller är du så sanslöst otrevlig och totalt ouppfostrad som du låter? Bortskämd till max låter det som. Jag har inte barn och skulle då fan aldrig få för mig att parkera på en ”familjeparkering” bara för att jag är lat och bortskämd som du verkar vara.

    Svara

     Du har du inte läst hälften märker jag.

     Det räcker så.
     Hej.

     Svara

      Jo då, orkade läsa allt ditt dravel. Men det räcker iofs med att läsa hälften för att kunna utläsa vad du är för en rutten egocentrisk person.

      Svara

    Har du otur när du tänker Sanna eller är du så sanslöst otrevlig och totalt ouppfostrad som du låter? Bortskämd till max låter det som. Jag har inte barn och skulle då fan aldrig få för mig att parkera på en ”familjeparkering” bara för att jag är lat och bortskämd som du verkar vara.

    Svara

    På svenska flygplatser, och säkert alla andra, kan du beställa assistans. Du behöver inte uppge vilket handikapp du har, men du slipper stå i långa köer.

    Svara

    Skaffa inte barn… bespara oss andra dina ouppfostrade egoungar. För det lär dom ju bli.

    Svara

    Fyfan va vidrig inställning.

    Svara

   Jag har bland annat varit med om att andra parkerat så nära (på vanlig plats, när familjeplaneringar varit upptagna) att jag fick ställa babyskyddet i bakluckan för att backa ut för att ens få in babyskydd (och baby) i bilen. Låt de med små barn ha sina familjeparkeringar i fred, det gör livet så mycket lättare!

   Svara

    Jag har fått köra fram/backat ut från p platsen för att få in barnen i deras bilsäten. Man vill ju inte riskera att repa bilen bredvid. En parkering till en Ica butik där jag bor har bara parkeringsplatser som är lika stora som familjeparkering. Fler borde göra så

    Svara

   De är väl nära för att barnen inte ska springa över halva parkeringen?

   Svara

  Ska skriva C-uppsats inom socialt arbete. Har dock lite svårt att bestämma vad jag ska skriva, tips någon? Måste som sagt vara kopplat till socialt arbete. Ämnen som jag är intresserad av är: våld i nära relationer, ensamkommande flyktingbarn, jämställdhetsfrågor (ex hur socialtjänsten arbetar utifrån dessa frågor osv). Hit me!!!

  Svara

   En jämförelse mellan det psykiska måendet och de sociala sammanhang som ensamkommande som bor i familjehem har jämfört med de som bor på HVB.

   Svara

    För djupgående ämne för C-uppsats. Det är bara en C-uppsats, inte master eller avhandling. Tricket är att keep it simple och ta inte vatten över huvudet.

    Svara

     Aha, är du lärare?

     Svara

     ”Det är bara en C-uppsats”, önskar jag tänkte så!!

     Svara

   Jag vill bara tipsa om att man inte nödvändigtvis behöver välja en fråga man själv är väldigt engagerad i. Det kan snarare vara bättre att rikta in sig på något man inte är så insatt i. Frågeställningen behöver inte heller vara perfekt formulerad från början, det är ok att skriva om den utifrån den empiri du hittar.

   Svara

   Du kanske kan jämföra två (eller flera) kommuner hur de jobbar med våld i nära relationer? Jämföra hur olika kommuner tolkat lagstiftning och socialstyrelsens riktlinjer/rekommendationer och sedan se hur de arbetar. Har de team som specifikt jobbar med dessa frågor? Jobbar de då på alla enheter inom socialtjänsten, även på t.ex. äldreenheten (hos äldre är våld i nära relationer ett större problem än vad man kan tro)? Får personalen fortbildning inom ämnet? Etc etc. 🙂 Tydligt ämne men går att få fram mycket info från kvalitativa undersökning, samtidigt som det finns mycket info att samla från lagstiftning/regler/riktlinjer/tidigare forskning.

   Svara

   Tips om ny och bra bok om våld i nära relationer https://www.adlibris.com/se/bok/vald-i-nara-relationer-socialt-arbete-i-forskning-teori-och-praktik-9789147125760

   Där kan du nog hitta många uppslag till c-uppsats. Det är ju intressant att ämnet numera är obligatoriskt på flera människonära utbildningar och helt sjukt att det inte varit det tidigare…

   Svara

   Leta upp och läs den forskning som finns på de områden du är intresserad av, på så sätt kan du identifiera kunskapshål och se vad för sorts studier som behövs.

   Svara

  Vet någon bra affär med möbler. Mellandyra. Ikea är lite tråkiga. Kanske mio är bra.

  Svara

   Ja Mio är jättebra

   Svara

   Jag har gjort förvånansvärt bra fynd på Jysk. Fast då Hr det handlat om mindre möbler. Kvaliten kanske inte är den bästa 😄

   Svara

    Ang jysk får man sätta ihop dom själv. Beror ev på vad det är för möbel. Skulle en gång sätta ihop en byrå aldrig mer. Det var inte det lättaste.

    Svara

     Ja det har du rätt i.
     Och min fina tv-bänk vart svajig efter en månad och jag får skriva åt den varannan månad.

     Tar tillbaka mitt tips 😄

     Svara

  Någon som varit i Budapest? Tips på vad man ska göra där? 🙂

  Svara

   Nä men ska åka en helg. Verkar helmysigt där.

   Svara

   Varit där några gånger. Besök ön som ligger mellan buda och pest, Margitsziget. Sedan finns det en utkiksplats som heter Gellertberget. Att besöka ett badhus är ett måste med olika källor m.m. de ligger på Budasidan. Men rekommenderar att bo på Pestsidan, där är det mer stadskärna och saker att kolla på. Typ slottet. Váci utca är shoppinggatan men vill du typ hitta roliga restauranger och barer är området kring Király utcas bra. Hmm kommer inte på så mycket mer, nu för tiden besöker jag mest mina vänner där. Budapestborna är underbara ❤

   Svara

   Spa! Tyckte det var jätte härligt, se till att ha mycket tid. Vi åkte till en vingård, det gillade jag. Åt middag på en båt på floden, det var fint men ingen favorit.
   Promenera mycket och upplev staden 🙂

   Svara

   Flipperspelsmuseet! En riktig liten pärla.

   Svara

   Jag åkte dit själv förra året. Nåt av det bästa jag nånsin gjort!
   Jag gick på spa varje dag, gick & tittade på saker, åt god mat & glass. Träffade nya vänner som med reste själva. Längtar tillbaka.
   Testa gellert spa iaf, det var magi!

   Svara

  Någon som läst boken ”The secret”? Har börjat läsa den och känner redan att jag ändrat mitt tankesätt lite, liksom försöker tänka mer positivt i negativa stunder! Vore kul och se vad andra som läst boken tycker! Ha en trevlig fredagskväll!

  Svara

   Läs typ eckhart tolle istället. eller abraham hicks!
   the secret är lite väl ytlig och handlar väl mest egentligen om hur man ska få en bil eller ett stort hus.
   dock, va den bok som öppnade nya tankegångar hos mig, så inget fel i sig 🙂

   Svara

    Ja jag kan nog hålla med om att den kan verka lite ytlig men precis som dig så känner jag att den öppnat mitt tankesätt och nu är jag så sugen på att finns andra liknande böcker så ska kolla upp dem du skrev! Tack!

    Svara

   Om du tycker attraktionslagen är intressant och gillar poddar så kan jag tipsa om podden: attraktionslagen 2.0 – den kan upplevas lite hokus pokus kanske men är rätt lärorik ändå!
   Finns även ett flertal på engelska 🙂

   Svara

  Någon som kollar på Talang och såg illusionsnumret? Alltså HUR funkar sånt?!

  Svara

   Well….det är ju ett trick. Damerna ligger såklart dolda i bottenplattan. Gammalt som gatan

   Svara

  Hur många barn har du/önskar du dig och varför? Vad är ”lagom” enligt dig? Nyfiken på hur andra tänker och resonerar kring detta 😊!

  Svara

   Har inga barn men önskar jag kommer kunna få. Drömmen hade varit enäggstvillingar! Skulle önska mellan 2-3 barn om man kan.

   Svara

    Omg jaa, enäggstvillingar är verkligen drömmen!

    Svara

     Jaaa! Jag är själv enäggstvilling nämligen och bättre uppväxt kan man inte ha! ALLTID någon att leka med och i vuxen ålder kan jag inte tänka mig ett liv utan att prata med min syster varje dag om allt. Vi står varandra så nära som man nog inte kan förstå om man inte själv är tvilling.❤️

     Svara

      Jag är tvilling men inte enäggs. Men brorsan och jag hade kul.

      Svara

      Jag har enäggstvillingar 🙂 Jag hoppas verkligen att de alltid kommer att ha varann och vara kompisar. Var ni osams ibland? Vid uppväxten? Mina 15-åringar är oftast bra kompisar, men ibland så tjafsar de så mycket, puh! Men tänker att de kanske måste ”bryta loss” lite, både från föräldrar och den andre? Bli lite egen person?
      Hur var det för dig?

      Svara

       Åh så roligt att du är mamma till enäggstvillingar! Klart vi kunde bråka med varandra oj ja! Men gick över lika fort som det började. Vi bråkar fortfarande ibland i vuxen ålder men blir sams lika snabbt. Minns att mamma och vissa kompisar kunde tröttna ibland på att vi alltid ”gaddade ihop oss” om nån av oss tjafsade med mamma eller nån kompis, och så är det nog inte längre. Vi hade mycket samma intressen och samma kompisar genom uppväxten.

       Svara

   Har ett barn som är ett halvår, vill ha ett till om 1-2 år och kanske kanske ett tredje några år senare, men troligen kommer det kännas lagom med två 🙂

   Svara

   Tre eller fyra. Because family, that’s why. Jag har ett syskon och vi är väldigt spridd i åldrarna så vi har tyvärr inte mycket gemensamt. Aldrig haft. Jag vill inte att mina barn ska växa upp som ensambarn. Jag vill att de alltid ska ha någon där som de kan gå till när de inte har oss, jag vill ha huset fullt i skratt och musik och tevespel och tassande fötter. Jag vill ha julaftonsmornar med fyra nyvakna förväntansfulla barn och jag vill ha ett mysigt hus med korridorer och öppna spisar att sitta vid när snön faller.

   Så fyra, helst, om jag får den möjligheten ❤️

   Svara

    Åh vad du får det att låta mysigt ❤️.

    Svara

    Inte för att verka elak men livet med barn är inte bara tassande fötter och skratt. Det är trotsiga 4 åringar, löss från skolan, alla får magsjuka exakt samtidigt, tonåringar som tjuvröker, bråk, gråt och stampande i trappor och en fruktansvärd, fruktansvärd känsla att du aldrig räcker till, oro konstant, speciellt när det kommer upp i åldrarna. Jag böjer mig det djupaste för de människor som har mer än två barn, speciellt om det är nära i åldrarna. Hatten av för er. Själv har jag två i nära ålder och jag hade helt ärligt inte orkat en till. Speciellt inte en sladdis, då man måste göra om allting igen…

    Svara

     Såg att det lät väldigt negativt. Är väl bara bitter och trött efter andra natten med kräksjukan på alla barn och så såg jag din kommentar. Jag hoppas verkligen att det blir som du önskar. Och att ni slipper magsjukan samtidigt. 🙂

     Svara

     Har två barn med 20 månaders mellanrum och har en minneslucka på 1,5 år. Från när minsta tjejen var 3 månader ca, när helvetet bröt ut. Men nu är jag jätteglad att vi har tätt. Dom är riktigt bra kompisar! Men ja, extremt impad av folk med många barn.

     Svara

   Jag är tacksam om jag får ett barn. Men innan vi började försöka tänkte jag alltid att 3 var max (vill att hela familjen ska få plats i en vanlig femsitsbil haha) och 2 minimum för jag vill att barnen ska ha ett syskon 🙂
   Men som sagt nu är drömmen att få ett friskt barn iaf 🙂

   Svara

   3-4! Vill ha en stor familj och vill ge mina barn syskon för syskon är verkligen vänner för livet😍

   Svara

   Jag vill ha två eller tre. Vill att mina barn ska ha syskon pga är själv uppväxt med två systrar som jag är jättenära. Vill inte ha fler för att kunna ge dom så mycket kärlek som möjligt och få plats i en vanlig bil 😂

   Svara

   Jag har två barn, 2 och 3,5 år gamla. Jag har själv 3 syskon och har alltid velat ha många barn! ❤ Det är både underbart och väldigt tufft att få barn så tätt, så nu vill jag vänta ett par år i alla fall med att försöka få ett tredje.. 🙈 Jag skulle gärna ha fyra barn! ❤

   Svara

    Det är nog klokt att vänta lite tills du har hunnit landa och längta lite efter bebistiden 😊. Jag har själv tre pojkar med 18 månader mellan de två äldsta (5 och 6,5 år) och nu en bebis på 4 månader. Jag tycker att den åldersskillnaden är helt perfekt, även om det var tufft när de äldsta var små. Hoppas det blir som du önskar ❤️

    Svara

   När jag var yngre ville jag alltid ha tre, för min mamma hade två syskon och det verkade perfekt. Nu har min kille ett barn så jag tänker att vi börjar med en, och går det bra så skulle jag gärna ha en till, så att de tillsammans blir tre. Även om ett inte är mitt biologiska så är han i starkt förankrad i mitt hjärtat och jag skulle se de som helsyskon.

   Svara

   Max ett. Har själv önskat många gånger att jag var ensambarn för jag älskar, fortfarande, att ha mina föräldrar för mig själv. Sen finns det väl absolut fördelar med att ha syskon men nä, det känns enklast med ett barn. Ska ändå skaffa hund också😉😁

   Svara

   Beror nog på hur en ev graviditet skulle se ut. Misstänker att det kommer bli tuffa tider pga diverse sjukdomar och skit men hade nog velat ha två med lagom långt emellan. Det är 6 år mellan mig och min bror och det tycker jag är för mycket men 1-2 år mellan känns för kort 😂

   Svara

  Annie Lööf var tydligen inte sugen på att äta upp sin sko just idag:

  https://twitter.com/ChangFrick/status/1083801619718983681

  Svara

   😂😂😂 sjukt kul

   Svara

  Ang sephora. Vad tycker du inte man ska missa att köpa där. Och vilken sminkprodukt tycker du är toppenbra.

  Svara

  Hur ofta ”bör” man ha kontakt med en person som man träffat en del, men som fortfarande får ses som en flirt/dejt? Om båda är intresserade. I nuläget hörs vi nån gång per dag, men inte mer.

  Svara

   Så ofta/sällan du känner för det. Finns inga regler, du bestämmer vad som känns bra. Stressa inte fram något och låt ingen tvinga fram något.

   Svara

  På tisdag ska jag snittas och mitt andra barn ska få se dagens ljus för första gången. Bara närmaste familjen vet, är någon sorts falsk känsla av kontroll att hålla det hemligt. Typ att vi får vara säkra på att allt har gått bra innan massa människor hör av sig och kräver (i all välmening, det vet jag) uppdateringar vi kanske inte är redo att ge. Vill såklart skrika ut det överallt, men kompromissar med mig själv och berättar det här anonymt istället! Så om ni känner för att hålla tummarna för en anonym främling vid tiosnåret på tisdag så är alla tummar välkomna:)

  Svara

   will do! Go mama!!! 🙌🙌🙌

   Svara

   Jag håller tummarna. Är själv född med kejsarsnitt pga att jag är tvilling. Det kommer nog gå bra.

   Svara

   Mycket bra dag att födas på, då fyller min dotter ett år 😊

   Svara

  Idag gick min pappa bort i En hjärtinfarkt. Fan som livet vänder snabbt. Var rädda om er och era nära 💕

  Svara

   <3

   Svara

   ❤️

   Svara

   ♥️♥️♥️

   Svara

   Beklagar sorgen. Stor kram. ❤

   Svara

   Beklagar ❤️😞
   Kramar till dig

   Svara

   Beklagar ❤️

   Svara

   Beklagar verkligen ❤️❤️

   Svara

  Hur kommer det sig att folk i högskolan INTE kan sociala koder?! Nu talar jag inte om alla men stött på ett antal personer. Även dessa jävlar som går i högskolan men vid grupparbeten inte ens är delaktiga. Skäms ni inte som gör så?

  Svara

   Hahahaha vi har en som inte läst en sida själv utan som förlitar sig på att andra ska ha skrivit papper som hen kan läsa från inför redovisningarna. Utan att säga något i förväg. Bryter ihop om inget har skrivit nåt som hon kan ”låna”. Vi har en vars mamma gör hennes skriftliga uppgifter och en som inte gör någonting för gruppen förutom 20 min innan deadline och så har vi en som kliver över alla andra för att hävda sin storhet (en man, behöver inte sägas mer).

   Vi går på universitetet och är alla över 20!

   Svara

    Skrämmande!! Anmäl.
    Jag skäms för deras egna vägnar.

    Svara

     Studerar du verkligen med så dålig svenska? Trodde högskolan hade högre krav än så.

     Svara

    Hade alla arbeten varit individuella så är det sjukt många som inte hade klarats ens första terminen på de flesta utbildningar! Hade en med i en grupp en gång som första tillfället sa ”ja jag är ju inte så bra på att samarbeta” Som förskollärare ingår man i arbetslag och behöver just samarbeta, hon kanske borde ha valt ett annat yrke..

    Svara

     Nja, jag hatar grupparbeten då jag alltid hamnar med folk som är så himla dåliga att jag inte kan förstå hur de ens blivit antagna. Alltså… svenskar som inte kan stava på sitt eget språk? Det är ju tragiskt.

     Svara

  Började nytt jobb för inte så längesen. Jag hatar det så himla mycket.
  Gråter av lättnad så fort jag sätter mig i bilen på väg hem, någon gång under kvällen för att jag ska dit dagen efter och innan jag somnar för att det inte är många timmar kvar tills jag ska dit.
  Händer även att jag gör det på morgonen innan för att jag vet att det är så lång tid tills jag får komma hem.

  Jag vet att det är ”enkelt”. Säga upp sig liksom. Men man vill ju ha en inkomst…söker nya jobb som en galning i alla fall.

  Hur har ni andra gjort för att stå ut med ett jobb ni avskyr?

  Svara

   Sjukanmal dig en vecka nu och sok sok sok!

   Svara

    Önskar jag kunde med det. Har aldrig ens skolkat😅

    Svara

   Sorry, jag har aldrig stått ut med jobb som jag hatat.. Jag har slutat. Du måste värdera ditt eget mående om du så får äta nudlar och gå på a-kassa så låter det lätt värt det hellre än att gråta tio gånger om dagen. Ärligt, pengar är inte livet (men de betalar hyran). Livskvalitet är viktigt. Kämpa på!

   Svara

    Det är så olikt mig, jag gråter aldrig, så det är väl ett tecken på att jag verkligen inte mår bra av att vara där.
    Förstår ju vad du menar med att pengar inte är allt. Men jag är uppvuxen med att man ska jobba, att det är viktigt att jobba. Att alla jobb är bättre än inget jobb. Jag är nästan mest kvar egentligen för mina föräldrars skull, för att de ska vara nöjda och stolta över mig (hör ju att det låter jättedumt, men jag har också varit i situationen arbetslös och även om de försökte peppa mig så lät det inte som pepp utan som att de var arga på mig för att jag inte fick några jobb och därför kämpar jag mig dit varje dag).

    Svara

     Jag är som du, man ska jobba, inte leva på socialbidrag osv , började en gång ett jobb som på papper lät perfekt men kom fram till att var rena rama helvete efter bara någon dag! Efter en månad skulle jag säga upp mig men de hann säga upp mig före jag hann då mannen som hade haft tjänsten innan mig hade ringt och ville ha tillbaka tjänsten som dom jag nu rekryterats till, men då jag efter en månad inte ännu hade fått den inskolning de lovade och han kunde allt från förr så fick jag gå! Gjorde inget enligt mig! Allt lätta efter det, 2 månader arbetslös och sedan hittade jag ett jobb jag trivdes nästa 4 år på! 😊
     Säg upp dig, allt löser sig!!

     Svara

   Kan du prata med chefen och försöka ändra lite så att du får det bättre.

   Svara

    Ja, hon skulle kolla på det, men det kunde ta en vecka eller två innan det blir en förflyttning, eller om det ens blir det.

    Svara

   Ge det lite tid.. första tiden är tuff för alla! Jag bytte också ganska nyligen jobb efter att ha varit runt 10 år på mitt förra. Trodde det skulle vara enkelt och att jag skulle trivas direkt men första två månaderna saknade jag mina gamla kollegor otroligt mycket och det var väldigt frustrerande att inte kunna allt och prestera som jag är van vid.. Jag var ofta ledsen och kände att jag nog hade gjort ett stort misstag att byta jobb. Men sen kom jag över någon ”tröskel”, började känna att jag gjorde nytta och började lära känna allt fler.. Jag trivs fortfarande inte lika bra som på mitt gamla jobb men det finns många andra fördelar och jag har insett att det nog är naturligt att det inte känns som full pott nr man kommer till ett nytt ställe där man varken känner någon eller kan arbetsuppgifter eller rutiner.

   Svara

    Jag är van vid att byta jobb. Jag jobbade som konsult förut och var på många olika ställen. Har trivts på alla ställen faktiskt. Men det här är helt nytt, ny arbetsgivare, ny bransch, eller jag har jobbat i den förut men med andra saker.
    Det är företaget överlag som inte stämmer med mig. Jag kan inte gå in mer på det, men jag har jobbat där ett litet tag nu och det har varit lika jobbigt som dag 1 att gå dit. Första dagen där sa kroppen NEJ, så dålig känsla. Fick inte alls den känslan när jag träffade rekryteraren, annars hade jag inte tackat ja.

    Jag har redan ångest över att gå dit på måndag. Annars vet jag att det kan ta tid, men det här kommer inte bli bättre.

    Svara

     Eftersom du känner så starkt tycker jag du ska lyssna på din magkänsla och lämna så fort det bara går. Om du kan, säg upp dig direkt på måndag. Annars, som någon ovan skrev, sjukanmäl dig och sök nytt som bara den! Lycka till!

     Svara

      Jag kan, men vågar inte…och sjukanmäla mig vet jag inte om jag kan med…Jag har nog ändå rätt hög arbetsmoral, eller vad det heter, och har alltid kämpat oavsett hur tråkigt något varit, eller hur ont jag haft av arbetet. Men jag ska försöka, måste väl tänka på mig själv först i en del fall🙊

      Svara

   Vad är det du hatar?
   Finns det något som kan förändras där för att du ska stå ut ett tag tills du hittar nåt annat?

   Kan du ta ett ”enklare” jobb tills du hittar annat? Jag tänker ”enklare” som i sämre betalt.

   Jag har inte stannar när jag har vantrivts, men det är lätt att säga när man har ett nytt att gå till.

   Svara

    Jag vill inte gå in på exakt vad, rädd att det ska avslöja för mycket om företaget. Men jag kan inte påverka något så att det kan bli bättre, det är ingenting jag bara säger, utan det är så på riktigt.

    Sämre betalt, absolut. Jag har redan gått ner i lön med 20 000/månad.

    Ska lägga resten av helgen på ännu mer jobbansökningar. Det är det enda jag gjort senaste tiden, ringt runt, spontanansökt, sökt annonserat, pratat med min gamla chef etc.

    Svara

   Det är alldeles för lätt att föreslå att du ska säga upp dig, så här kommer mina tips (som jag själv gjorde när jag mådde som sämst på mitt gamla jobb)

   1. Sjukanmäl dig en vecka, seriöst. Passa på att vila upp, äta bra mat om du slarvat i veckodagarna, sova och framförallt, sök massa andra jobb.

   2. När du inte är ”sjuk” längre går du tillbaka till jobbet. Se till att ha roliga saker att göra efter jobbet. Saknar du ork? Hitta någon bra tv-serie att kolla på, unna dig själv godis eller en tidning eller något annat som gör dig glad!

   3. Har du möjlighet att prata med någon så gör det! För mig hjälpte det enormt att mina närmsta visste att jag mådde dåligt.

   Det här är väldigt kortsiktiga lösningar, men du kommer att hitta ett nytt jobb och slippa må dåligt snart. Tänk så. ❤️

   Svara

    Det lockar som fan att sjukanmäla mig, inte bara för att jag är hatar det så mycket utan för att jag har så fruktansvärt ont i ryggen. Men känns ju dåligt av mig att sjukanmäla mig redan..samvetet liksom…
    Jag har inte ätit fast föda sen jag började där, det går inte att få ner, tvingar i mig drickyoghurt. Nu har jag åkt hem till mina föräldrar och har kunnat äta och må bra men åker hem ikväll och får sån ångest och blir gråtfärdig bara av att tänka på det. Jag som alltid är glad, det är så olikt mig att må dåligt över en sån här sak. Nästan så jag skäms men kan inte hjälpa det.
    Ja jag har berättat exakt allt för min pappa och för min bästa vän men hon är inte så bra stöd i det här fallet. Mamma vet nog lite också men inte allt.

    Men fan vad glad jag blir över alla svar, tack🤗

    Svara

   Bra att du söker nytt jobb, det är såklart lösningen!!! MEN har ett litet tips medan du jobbar kvar, kanske lite udda och kanske inte alls funkar för dig… Men prova att se jobbet som ett straff, alltså att du avtjänar ett straff för dumma saker du gjort i livet och snart har du tjänat klart och sonat ditt brott!! Kanske kan få dig att stå ut bättre? Mitt andra tips är att hitta en kollega som inte heller trivs, så ni kan skitsnacka om jobbet ihop. Mycket hjälpsamt och kan även hjälpa till att se komik i tragiken om du har någon att dela eländet med. Lycka till!

   Svara

    Jag tror vi är 7st där jag jobbar varav bara jag och en till är nya. Den andra nya har jobbat lite längre än mig och trivs bättre än mig iaf så jag kan inte skitsnacka med någon🤔

    Svara

    😂😂😂😂

    Svara

  Hej. Ok, detta blir en skum kommentar men meh… Jag är 22 och oskuld. Är rätt smart, kul och snygg (i den ordningen) så det är inget konstigt med mig egentligen, men har aldrig haft sex och börjar undra om det inte är bäst att få det gjort innan jag fyller 23. Det känns lite skumt att vara oskuld fortfarande. Jag är inte asexuell, men tillfället dök inte upp när alla andra låg för första gången och nu är det något jag stör mig på. Vill bli av med det MEN vet inte hur jag gör det utan att utsätta mig för risker. Jag går inte på krogen för det är inte min grej, men behöver ju ha någon att ha sexet med. Kan man bara hitta en random snubbe som är sugen och få det över med? Hur gör man detta utan att riskera att hitta ett psycho? Är tacksam för svar hörrni. Puss å kram.

  Svara

   Varför ska du ha om du inte egentligen vill?

   Svara

    Vill inte vara oskuld när jag träffar någon på allvar och vill vara i ett monogamt förhållande. Känns också som om jag missat något kul (om man nu bortser från risken att bli gravid, att snubben skulle vara dum i huvet osv).

    Svara

     Tro mig, sex är inte särskilt kul med någon random snubbe. Risken att du blir avskräckt är nog större än om du väntar på en kille som faktiskt bryr sig om dig och vill att det ska vara skönt för dig också. Chansen att han enbart är där för sin egen njutning, in ut sprut slut och så ligger du där och undrar varför du ens gjorde det. Whats in it for you? Ett torrt one-night stand är totalt värdelöst i jämförelse med någon man lärt känna och kanske tillochmed älskar.
     Vill du bli bekväm och komma på vad du gillar och hur ”kroppen” fungerar tycker jag du hellre kan köpa en sexleksak och utforska din sexualitet innan du träffar killen du faktiskt VILL ha sex med.

     Svara

      Tack för svaret. Bra med ett annat perspektiv. <3

      Svara

    Och mest av allt vill jag inte få panik när jag ser en penis irl när jag är i ett förhållande.

    Svara

     Det kommer du säkert få ändå. Det är en stygg jävla kroppsdel. För att inte tala om pungen! Maken till oattraktiv kombo att ha som kroppsliga grannar kan man ju knappast föreställa sig ens.

     Svara

      /Penis och pungbäraren Viktor Den Store, som ÄNTLIGEN formaterat om sin hårddisk och således inte kom ihåg att skriva sitt alias.

      Svara

      😂😂😂

      Svara

      Haha, tack! Kan tycka att naturligt urval borde ha gjort sitt vid det här laget och förfinat den kroppsdelen, men icke. Tydligen går evolutionen inte så snabbt.

      Svara

       Den är till för funktion, inte snyggt utseende. Även om männen själva verkar ha missat det många gånger😁😉

       Svara

        Nog så mycket snyggare än en f-tta i alla fall, tycker inte kvinnliga kroppar är fina alls 🙂

        Svara

   Online? Där finns det massor som vill ha ett ons.

   Svara

    Glömde.. Och för att undvika risker, tala om för 3n kompis vem och var du ska träffa, skicka namn och bild på honom och säg en tid när du ska ha hört av dig till vännen. Och prata med killen innan, helst både via meddelanden och telefon. psykona brukar avslöja sig själva långt innan en träff blir av. Good luck have fun.

    Svara

   Tinder?

   Svara

   Har man väntat länge så tycker jag du ska börja dejta och sen ha sex med han som du blir kär i. Det är mycket bättre.

   Svara

    Också en bra idé faktiskt…

    Svara

   Har testat tinder men är tydligen mycket mer kräsen där än IRL. IRL kan jag tycka att de flesta är roliga och charmiga men kändes som om jag knappt swipeade höger på någon på tinder. Kan kanske ge det en ny chans! Men ni som hittat ONS genom appar och nätet – har de varit… Normala? Hört rätt sjuka berättelser från tjejkompisar men är beredd att ge det en chans om någon har mer positiva erfarenheter, hehe. Någon som haft en sjukt bra erfarenhet och vill ge mig lite hopp? 😁

   Svara

    Jag har träffat många både från tinder, happypancake och bodycontact. Man får ju sålla lite. Nu har jag bara träffat männen för sex och inget mer, men jag skulle säga att bland de jag träffat är det ungefär samma andel normala som bland de jag träffat på krogen. Men som sagt, rötäggen sållar man bort redan i första meddelandet med lite sunt förnuft och magkänsla. Precis som när man träffat rötägg ute.

    Svara

    Hm oskuld vid 22. Finns de som skulle göra dubbel salto med skruv av den vetskapen. Skoja. Tips för lite spännande läsning ang. Oskulder. Gå in på flashback forum, Hem,bostad & familj.
    Underrubrik Relationer och samlevnad
    Tryck Så kommer du till 2 avd relationsakuten och Relationer och samlevnad:allmänt mycket skit och en hel del att bita i. Återkom gärna och skriv av dig.

    Svara

    Stressa inte. Som flera redan har sagt tror jag kanske inte ett ons med nån random kille kommer göra dig mer avslappnad den dag du ska ligga med den person du verkligen gillar. Jag träffade flera på tinder innan jag träffade min kille. De har inte varit några galningar, rätt normala killar, men inga bra ligg. Skulle lätt kunna haft det ogjort. Att ligga med nån random du aldrig har träffat tidigare i jämförelse med att ligga med nån du verkligen gillar och som är mån om att allt känns bra för dig är som natt och dag… din framtida partner kommer knappast märka om du har legat med en eller ingen. Man lär sig ändå inte hur allt fungerar och kan kännas efter att ha gjort det en gång. Alla gånger är ju olika. Ooops lång kommentar. Men kände bara att jag var tvungen att skriva. ❤️

    Svara

   Åh kära du!
   Stressa inte.
   När du träffar någon du vill ha ett förhållande med så kommer den personen med all sannolikhet förstå om du är ärlig och berättar. Du har inget att skämmas för och du är inte det minsta konstig.
   Sex kan vara underbart men sex kan vara dåligt med fel person. Riskera inte att få en dålig start genom att ha sex med ranson person.

   Var rädd om dig 😊❤️

   Svara

   Guldkornen finns! Stressa inte bara:)

   Svara

   Jag blev av med oskulden som 23-åring och är så glad att jag ”väntade” på någon det kändes bra med. Jag tror ärligt talat inte att en random snubbe och jag hade haft särskilt bra sex ihop och att jag snarare hade blivit beskriven än lättad att ”ha det gjort”. Mina kompisar beskriver deras första gång som något som gjorde ont, att de blödde och att de var skitnervösa och min upplevelse var helt tvärtom. Det gjorde inte ett dugg ont, blödde inget alls och jag var hur lugn som helst.

   Summa: Ta det lugnt, vänta. Att vara oskuld är ingenting att stressa över.

   Svara

   Jag var i samma situation som dig, jag var 21 år och oskuld för att det bara inte hade blivit av helt enkelt. Min första gång blev ett ons med en random snubbe (eller ja, en bekant) och jag tycker absolut inte att man ska vänta tills man är kär bara för att man ”redan väntat så länge”. Så länge det är någon du känner dig bekväm med, och vill ha sex med honom av fler anledningar än bara för att få det gjort.

   Svara

  För ett år sedan var jag sjukskriven för utmattning/depression i 4 månader. Nu är jag tillbaka på jobbet igen på heltid och det fungerar bra.

  Något som däremot inte fungerar bra sedan min sjukskrivning är mitt minne. Jag har så svårt att minnas saker, (både närminne och sånt som hände för flera år sedan) och att lära mig nya saker. Detta påverkar verkligen min vardag negativt och jag blir mer och mer stressad över detta. 😫

  Har ni något tips på hur jag kan träna upp mitt minne igen? Eller kommer minnet alltid att vara skadat efter min sjukskrivning?

  Svara

   Är din utmattning helt över? Känner du dig återställd? Jobbigt för dig att ha det så.

   Svara

    Nja jo, jag känner mig nog återställd men just det här med minnesproblemet gör att jag mår dåligt för det. 😕

    Svara

     Det kan ta lång tid innan minnet kommer tillbaka. Skriv ner och anteckna det du ska minnas tillsvidare😊

     Svara

   Minnet kanske kommer tillbaka så småningom men du kan ju försöka få in en vana att anteckna viktiga saker och småsaker antingen i telefonen eller så köper du en sån där gullig filofax och skriver ner tankar och sånt du kommer på och vill minnas senare eller ärenden du ska uträtta.

   Svara

    Jag försöker att anteckna så gott det går. Har halva livet uppskrivet i kalendern i telefonen! 😉 Men jag önskar att jag kunde minnas mer, jobbet blir så påverkat. Har jag missat att anteckna något på ett möte så är det oftast som bortblåst sen. Men även privat är det jobbigt. Ibland blir jag osäker på de mest simpla sakerna som i vanliga fall är självklart.

    Svara

     Min mamma gick med dåligt minne i nästan tio år efter utmattning. Då tog hon hjälp av vården och fick hjälp att träna upp sitt minne. Hon har inte världens bästa minne idag men hon fick bea verktyg för att komma runt det.

     Så mitt tips är att fråga vården om de fortfarande har sådan hjälp.

     Svara

      Tack! Jag får nog prova det. Är rädd att de inte ska ta mig på allvar bara.

      Svara

       Jag förstår dig. Det är inte helt lätt att slåss för sin sak i vården idag. Känner du någon som jobbar inom vården kanske hen kan hjälpa dig.
       Hen kan kanske ta reda på information i förväg, vad du har rätt till osv.
       Hen kanske kan följa med på ett bokat besök?

       Lycka till! 😊

       Svara

   Jag har varit tillbaka i ett år och mitt minne har blivit bättre men inte lika bra som det än gång var. Det jag märkt hjälper är att spela in viktiga möten (för min egen del så att jag kan ha det som hjälp och under mötet lyssna mer än anteckna), mindre skärmtid och meditation.
   Vi människor får ju extremt mycket intryck på en dag och min hjärna pallar det inte riktigt som tidigare så har märkt att mindre multi-tasking, dra ner på ’onödiga’ intryck och meditera hjälper för min del. Och sömn! Utan sömn är mitt minne kaos 😅

   Svara

    Likadant för mig! Samt att träna (framför allt att jogga mellan 30-40 min ca tre dagar i veckan) har även hjälpt mitt minne och koncentration efter utmattningen. Man ska dock vara försiktig med träning till en början då kroppen inte uppfattar någon skillnad på stresspåslag (vilket träning även ger), så det är bra att stega upp det långsamt så att ”den förstår” att det inte är ett negativt påslag och inte behöver slå bakut 😊

    Svara

  En uppriktig förfrågan till Camilla att rensa upp lite bland de anonyma (eller om det är samma?) som surar ner detta kommentarsfält, det börjar spåra ur i många inlägg inte bara på Öppet Spår. Stoppa tillbaka dom i modererings-finkan där de hör hemma.

  Svara

   Håller med. Finns några här som vill provocera. Jag skiter i det men dom förtjänar en inlåsning.

   Svara

   Håller med!

   Svara

  Borde det inte heta avgift istället för skilsmässa?

  Svara

   True that!

   Svara

  Sitter hemma med ångest. Ska på en dejt imorgon och vet inte hur jag ska klara av att dejta. Gillar killen, men litar inte på män, tror inte på att någon faktiskt gillar mig och har så mycket skit i bagaget att jag får ångest kring alla relationer. Hade en jobbig uppväxt, vilket har gett mig daddy issues deluxe. Ett peppande ord? ☹

  Svara

   Ge det en chans och försök att inte ta ut obefogad oro i förskott. Men tänk att du väljer själv om du vill fortsätta dejta killen eller inte, det är upp till dig (och honom). Om det är en bra match och ni trivs ihop så kommer du troligen successivt känna dig tryggare med honom. Ta det som du kommer är mitt råd helt enkelt. Lycka till!

   Svara

   Du är bra! Avbryt tankegången när den går utför. Vad det verkar har du blivit illa behandlad. – Dessa människor avgör inte ditt värde! Du förtjänar ”bra” och mer därtill.

   Svara

  Jag förtjäna inte att leva

  Svara

   Jo, det gör du visst. Alla har rätt till fler chanser i livet. Kram

   Svara

   Jo det gör du visst.
   Såvida du inte mördat någon.
   Och det misstänker jag att du inte gjort.

   Vi vill ha kvar dig på jorden. ❤️

   Svara

   Varför säger du så? Klart du gör!

   Svara

  Hej, behöver era kloka råd. Jag har nyligen fått nytt jobb så har provanställning till början på mars inom industri med väldigt få tjejer. Jag är 24 år och varit tillsammans med min sambo i snart 8 år och vi har börjat fundera på att skaffa barn.
  Jag går inte på p medel längre så det kan ju hända när som helst. Hur fan gör man med jobbet? Alla mina chefer är män, alla på mitt jobblag är män. Hur berättar man en sån sak om man precis fått/ska få fast anställning?
  Vill man gå runt gravid på en smutsig/tung industri?
  Jag trivs så väldigt bra på mitt jobb, tider och kollegor och är bara så rädd att förlora ”respekten”. Känns som många fortfarande tycker att tjejer inte har något här att göra och då får dom ännu större anledning att snacka 😢

  Svara

   Gör ingenting förrän du faktiskt är gravid. Det är ju ingen som vet hur kort eller lång tid det tar. Du är ju ibte skyldig att tala om på jobbet att nu planerar att skaffa barn. Den dagen det tar sig kan du börja fundera på att berätta på jobbet.

   Svara

  Hej alla, vad hände med Therese Kudzak/Shoppingandfasion? Eller hennes insta finns kvar men ingen aktivitet att tala om? Nån som vet?

  Svara

   Undrar också, hon försvann från fb också

   Svara

   Betalade inte skatt för sina bloggintänkter, levde över sin tillgångar, även om det mesta blingblinget hon och hennes man visade upp var var kopior eller ägdes av andra. Sen trashade de ett hus som de hyrde. Smet därifrån. Dömdes utan att vara närvarande i tingsrätten till flera hundra tusen i skadestånd. De har inga intäkter eller tillgångar så skulden växer och kronofogden jagar dem. Skrivna på falsk adress. Lyxfällan galore…

   Svara

  Era bästa food prep tips? Alltså tips på billiga/goda/hälsosamma rätter man kan laga för flera dagars lunchlådor? 😎

  Svara

   Daal. Du kan tacka mig senare.

   Svara

   Köttfärssås och spagetti med valfri grönsak till. Mums!!!

   Svara

   Kolla Portionen under tian!!

   Svara

  Någon som har erfarenhet av att köpa/sälja user name på instagram? Jag blir ganska ofta erbjuden pengar av främlingar (via DM) som vill köpa mitt user name, alltså inte hela kontot utan bara namnet. Oftast handlar det om 3000 – 5000 dollar, men en erbjöd 15000 dollar (bananas!) Ganska lockande mao. Fattar att alla kanske inte är seriösa, men de första erbjuder betalning först (via Paypal eller bank account) och därefter överlåtandet av namnet. Någon som har koll???

  Svara

  Så känner jag också. Men försöker ändå. Vi valde aldrig att sätta vår fot på denna jord men så blev det så ändå. Jag märker dock att desto mer jag drar mig undan desto värre blir känslan av att känna sig värdelös och oförtjänt till att leva. Har inga tips då jag inte följer dem själv. Men ville bara säga hejhej och att jag hoppas du får en bättre morgondag. <3

  Svara

  Hjälpa haha jag vart bjuden på en fest jag känner bara två ska man gå åå festen hahaha jag lite rädd för nytt folk hah några tips ?

  Svara

  I morgon begravs fina och modiga Ida Boström. Hoppas att det blir en begravning enligt hennes önskemål. Sov gott Ida.

  Svara

   ❤️❤️❤️ Finaste Ida 😢

   Svara

  Vet att många ogillar dessa frågor men behöver verkligen lite råd 😅 jag är troligtvis gravid och min sambo vill absolut inte ha barn.. har gjort abort tidigare och vill verkligen inte göra det igen. Vi har varit tillsammans länge, bor i hus och har båda två fast jobb med helt ok inkomst, att få barn är min absolut största dröm och jag ser ingen anledning till abort förutom att han verkligen inte vill ha det.. hur ska jag tänka? Klarar man sig som ensamstående med en bebis?

  Svara

   Well, i samma sekund som hans penis sa tack och hej i dig så är han liksom lika ansvarig och insyltad i det som du är.
   Om han inte är omedveten om hur barn blir till då förstås, men det utgår jag från att han inte är.

   ”Ta ansvar för din penis” vill jag säga till honom.
   Och till dig; Klart som fan att du klarar dig som ensamstående mor, även fast det inte är högst upp på önskelistan. Vill man så kan man!

   Svara

  Ber om tips!
  Vilka är era favorit instagram/influencers som är mindre? alltså typ 50k följare max?

  Svara

   tessmontgomery gillar jag på insta 🙂

   Svara

   cbergfeldt – svts korre i usa
   onekligen – författare
   tramsfrans – sverigekändisbevakare
   spiderchick_moa – bloggare
   hanapee

   Svara

  Har någon av er varit i Dubai i januari? Hur e vädret då? Vad får man inte missa ( åker med 2 små barn) Hur ska man klä sig? Min första semester på 8 år!!!!

  Svara

   De har sharia och går därför fetbort som semesterort, på samma sätt som kommunistdiktaturer som Kuba.

   Svara

   Har varit i början av februari så nästan 🙂 jag och min tjejkompis hade luftiga kjolar och klänningar som slutade under knäna och såg till att ha en sjal runt axlarna/över axlarna när vi rörde oss ute. Men vid stranden är det bara köra precis som vanligt i badkläder 🙂

   Svara

   Har aldrig varit i Dubai, men Linda Lindorff är där just nu med sin familj, det verkar vara varmt 🙂 @linda_lindorff på instagram, hon har postat massor från resan

   Svara

    Ohhh tack för tipset!!! Ska genast kolla! Ha en fin kväll 😊😊

    Svara

   De har shaaria och går därför fetbort som semesterort, på samma sätt som kommunistdiktaturer som Kuba.

   Svara

  Sluta spamma i alla bloggar!

  Svara

  nån annan som kan bli vansinnigt trött efter att ha varit på toan och skitit? känns som kroppen tappade all energi

  Svara

   Googla på SIBO och se om det kan stämma överens med dina symptom! Hur som helst kan det vara smart att be din läkare om att få göra en magutredning.

   Svara

  Jag ska köpa en presentkort med massa godsaker till en tjejkompis, har ni några tips på nån god lite finare dricka jag kan lägga i? Hon dricker nästan ingen alkohol och absolut inte vin!

  Svara

   Presentkorg ska det ju stå! 😅

   Svara

   Någon exklusiv vinbärsdryck? Alltså typ saft eller koncentrat. Eller måste det vara alkohol ändå?

   Svara

    Nej det måste inte va alkohol, ska kolla upp det. Tack!

    Svara

   Jag har VÄRLDENS BÄSTA tips!! Petters alkoholfria bubbel, finns på systemet. Såååååå gott och smakar inte ”alkoholigt” alls utan bara fruktigt och det är så gott att dricka något lite festligare som är utanför alkohol. Brukar bjuda på den här och alla älskar den https://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/plex-pure-197101

   Svara

    Tack!! Ska testa den 😃

    Svara

  Hej!!!
  Jag har börjat prata med en kille och på papper så är vi verkligen perfekta för varandra, vi klickar sjukt bra och vi kan verkligen prata om allt.
  Problemet? Vi har inte träffats ännu och jag är livrädd för att han ska bli besviken över hur jag ser ut eller hur jag är irl.
  Har någon annan träffat sin partner genom sociala medier och hur gick det när ni sågs första gången?
  (När vi träffas första gången så har vi pratat i över en månad)

  Svara

   Gick på dejt med en kille jag pratat med i 1 vecka. Var jätterädd att vi inte skulle klicka!

   En av de första sakerna han sa när vi träffades var ”du är mycket finare i verkligheten!” Det fick mig att slappna av eftersom jag var rädd att inte motsvara hans förväntningar. Ytligt tänkt, ja, men så var det! Nu har det gått en månad, och jag är äckligt kär.

   Lycka till!!

   Svara

  Har någon av er fått diagnosen PTSD och ”blivit av” med den utan behandling?
  Googlar jag så står det att det kan gå över av sig själv och en polare som är sjuksyrra säger också att det kan gå över av sig själv.

  Jag har fått diagnosen och ska genomgå behandling men jag ska precis byta tjänst inom företaget och är så där ointresserad av att lägga tid och energi på behandling.
  Jag vill bara att det ska gå över så att jag kn fokusera på nya tjänsten.

  Frågar jag 1177 så säger dom, som alltid, att jag självklart måste behandlas. Mel de vill ju att man åker till akuten för huvudvärk så jag ger inte mkt för dom alltid.

  Svara

   Jag hade det och behandlade inte på flera år. Största misstaget jag gjort. Förstörde så mycket bara, jag mådde dåligt helt i onödan. Behandlingen var relativt snabb och effektiv och hade jag gjort det från början hade jag kunnat fokusera på min utbildning på ett helt annat sätt.

   Svara

  Kvällsning!

  Älskar serier, speciellt de med flera säsonger som trygg väntar med avsnitt när jag betar av dem en efter en. Har precis kollat alla greys anatomy avsnitt som finns på viaplay och vet inte rikigt hur jag ska fördriva tiden innan skolan börjar igen.

  Någon som har tips på serier (helst som finns på viaplay)?

  Mina favoritserier i fall någon vill ha tips är:
  White collar, the good doctor, bones, criminal minds, suits.

  Svara

   The walking dead! Gillar egentligen inte zombie-serier/filmer men den är sjukt bra och finns på viaplay👍🏻

   Svara

   Chicago PD, Chicago med, Scandal, Blacklist, S.W.A.T. Alla finns på viaplay 😊

   Svara

  Gick på dejt med en kille jag pratat med i 1 vecka. Var jätterädd att vi inte skulle klicka!

  En av de första sakerna han sa när vi träffades var ”du är mycket finare i verkligheten!” Det fick mig att slappna av eftersom jag var rädd att inte motsvara hans förväntningar. Ytligt tänkt, ja, men så var det! Nu har det gått en månad, och jag är äckligt kär.

  Lycka till!!

  Svara

   Hamnade fel…

   Svara

  På min arbetsplats är det enbart män och stäningen kan stundtals bli väldigt grabbig.
  Något tips på hur man kan bryta det lite smidigt?
  Trivs med de absolut men känner ibland bara suck. Vilket jag högt säger också och virrar på huvudet.
  Samt tänker skönt att vara singel..

  Svara

   Prata med chefen, våga säga ifrån. Jobbade också på en grabbig arbetsplats, det var mycket jag fick höra ”Kan du inte bära det?” ”du tränar väl på gym!” ”Klenis” då jargongen var sådan (litet nystartat företag)

   Men efter att jag tagit upp det med chefen (som var kvinna) tog hon sig ett snack med grabbarna och de bad om ursäkt.

   Kan ju vara så att de är vana vid att bete sig på ett visst sätt. Du kan annars välja att bara vara vänlig, men annars ignorera dem. Man måste inte vara supersocial på jobbet 🤭

   Svara

   Låter svårt som ensam tjej att göra det.

   Spontan fråga bara, hur illa är det?

   Har också alltid jobbat med enbart män (utom nu, en av anledningarna till att jag inte trivs på mitt jobb) och jag älskar det. Jag hänger på i den grabbiga jargongen och har aldrig upplevt att de pratat nedvärderande om tjejer eller så heller.

   Svara

   Var dig själv utan att tänka kvinnor och män. Har alltid jobbat med män och tycker det är perfekt. Sedan är ju inte alla män på ett visst sätt men jag tycker det är enklare att prata med män. Upplever ofta att kvinnor vill jämföra sig med varandra. Mer skitsnack och ska överanalysera allt. Prata ut om det är något speciellt. Olika är vi ju oavsett kön.

   Svara

  Någon colaberoende här?

  Svara

  Sjukt kul att BB möter Cristina Stenbeck som är så mycket mer förmögen än Blonbinbella och att Bella är så över-stylad. Herre … kolla på Cristina ´… Behöver hon kock?barnflicka? livvakt? …. kom ner på jorden bb… ingen vill kidnappa dig.

  Svara

   Men smink döljer en del sägs det

   Svara

  Patetiskt försök till marknadsföring. Lägg ner skitföretaget föfan

  Svara

  Blir så trött ibland på sambon, känns som jag ger så mycket för hans njutning, men aldrig får nått tillbaka! Att han ska ner på mig har jag slutat be om, händer inte ändå. Ska jag ha nått får jag tjata, den där massagen han lova för en månad sen har fortfarande inte skett, ikväll blev jag återigen lovad en massage, men guess What, det hände fan inte! Däremot kan jag sätta mig och massera honom när som, märker jag att han har ont ger jag mer än gärna honom ryggmassage, men fan att han kan göra sånt.
  Åh vad jag känner mig gnällig, men blir så trött på att aldrig få tillbaka. Älskar verkligen att ge, så det stör mig inte och jag vet att han inte förväntar sig att få heller, men skulle så gärna bara vilja att han ger tillbaka någon jävla gång!

  Svara

   DUMPA!

   Svara

   Sluta att ge!!!!!!

   Svara

  Omg får upp en fortnite reklam istället för kasino nu?!

  Svara

  Jag hatar mitt jobb

  Svara

   Jag med👋🏼 vi kanske har samma😉

   Svara

  😴😴😴😴

  Svara

  Är jag den enda som reparerat på att My Martens har haft samma bikini på sig, dag som natt sedan hon klev av planet i Thailand?

  Svara

   Är nog lättare att retuschera bilder med den bikinin….

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.