Kendall Jenner riskerar dyra böter för sin inblandning i Fyre Festival

https://www.youtube.com/watch?v=kkovBKfcSJ8

Reklamfilmen som fick tusentals människor att betalar stora summor pengar för en lyxfestival på Bahamas.
Hur det egentligen såg ut ser ni på bilderna längst ner i inlägget.

Ingen kan väl ha missat Fyre Festival – the greatest party that never happened? 
En kaxig entreprenör som – istället för att ställa till med en lyxig festival i Bahamas – döms till 6 års fängelse för att ha svindlat bort miljontals dollar och lurat alla från festivalbesökare till investerare.
Dokumentären finns på Netflix och jag såg den igår. (Ej reklam)

Det som gör detta relevant för min blogg är att arrangörerna använde sig av influencer marketing för att sprida ordet om festivalen genom att bjuda med en massa supermodeller som Bella Hadid och Kendall Jenner till ön för att filma coola videos.
Dessa influencers – modellerna och drygt 240 st till av världens största – fick sedan betalt för att samtidigt publicera inlägg om festivalen, något som fick ENORM genomslagskraft.
Kendall Jenner ska enligt dokumentären ha fått 250 000 dollar för att posta sitt inlägg och det som givit henne problem i efterhand är att hon inte på något sätt markerade detta som ett betalt samarbete.
Amerikanska FTC (Konsumentverket om du så vill) skickade 2017 ut 90 brev till sina största influencers med en sträng påminnelse och varning om vikten att reklammarkera sina sponsrade inlägg.

Så inte nog med att inblandade agenturer, influencers och musiker som deltog i reklamfilmerna och marknadsföringen på Instagram nu stäms för de 26 miljoner dollar som ska ha betalat ut – Kendall Jenner och hennes team kommer alltså även få en separat kallelse för den post där hon gjorde smygreklam för att Kanye West och andra G.O.O.D. Music-medlemmar skulle uppträda på festivalen, något som inte ens visade sig stämma.
(Informationen kommer från W Magazine som även listar summorna det rör sig om)

Att Kendall ska få konsekvenser för att ha gjort smygreklam är jag helt med på, men att ha marknadsfört någonting som visade sig vara en bluff – kan verkligen hon och de andra modellerna klandras för det?
Hon hade lika gärna kunna gjort reklam för ett par skor som hon haft på sig under inspelningen av en reklamfilm, i tron om att den här skon skulle massproduceras och säljas.
Är det verkligen hennes fel om företaget sedan använder reklamfilmen för att få folk att beställa skon utan att det finns några att skicka ut?
Skulle hon ha bett om att få se alla redan tillverkade skor eller om en rundtur i fabriken? Är det verkligen modellen som anlitas för ett uppdags uppgift att kontrollera hela produktionskedjan?
Om något så tycker jag att det ansvaret i så fall ska falla på agenturen som förmedlat uppdraget och den som ansvarar för vilka uppdrag modellen gör, men modellen? Jag är tveksam till den delen av stämningen.
Och som jag skriver här ovan – Modellagenturerna har fått stämningar på sig för sin inblandning i Fyre festival.

Vad tycker ni?
Hur mycket ansvar kan man lägga på en modell för vad ett företag gör med en reklamfilm efter den spelats in?

Så här såg det ut när gästerna anlände.
Lyxigt, tycker ni inte?

 

När gästerna försökte lämna Bahamas låstes de in på flygplatsen, med kedjor för dörrarna utan varken mat eller vatten.

77 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag kan väl tycka att dessa stora infuencers inte har begått några direkta brott, men när det nystades fram att det var en bluff borde de ha betalat tillbaka pengarna då det fanns en inhemsk befolkning åp ön som inte fått en enda krona i begtalning för sitt arbete. Det var väl flera tusen arbetare som inte fick någon lön? Samt kvinnan som ägde restaurangen som blev av med sina 50 000 dollar i sparpengar? Nu har ju dessa samlats in via gofundme av vanligt folk, men man kan ju tycka att Jenner etc som har så mycket pengar borde stått för den återbetalningen. Giriga rika människor at its finest.

   J håller fullständigt m dig

  ……???

   Intressant sammanställning om flygande bland så kallade influensers (läs dagboksskrivare på nätet):

   https://www.breakit.se/artikel/18189/jag-har-kartlagt-instagram-stjarnornas-flygresor-och-resultatet-ar-faktiskt-skrammande

    Gud vad tröttsamt med allt detta prat om flyg under varenda inlägg som både handlar om och inte handlar om det!

     Verkar som du drabbats av klimatångest du också.
     Grubblar du över om du ska avboka någon flygresa kanske?

   OT!
   Min hy är JÄTTETORR! Snälla kan jag få tips på kräm till ansiktet! Blir snart galen?

    OT som inte handlar om influencers eller social media är till för Öppet Spår.

     Eller bara skrolla, miss skitnödig ?

      Det är vad Camcam har sagt

      Eller joina ett FORUM. 🙂

    Babor anpull för mirakel för hyn ?

    Det finns JÄTTEBRA hjälp på skincity.se. Be om hjälp där istället.

     Rekommenderar också dem!

    Clarins hydra essential (blå burk) finns för torr hy. Bästa!

     Innehåller för mycket parfym. Kör den blåa ansiktsmasken från Bioline. Ha den över natten.

    Ansikts olja och Lancomes rosa serie ?? Du måste även skrubba ansiktet (försiktigt) annars ligger den torra, döda huden i vägen när krämen ska absorberas.

  Snacka om luftslott…

   Fast tycker ju inte den som gör reklam för festivalen kan bli anklagad (bortsett från att inte reklammarkerat, där kanske en del lär sig hur viktigt det är).
   Kanske detta blir ett wakeupp call för hela den influensiska världen, det är bara lögner och tomma ord i slutändan. En snygg kuliss, inget innehåll.

    Tror ingen kommer jämföra detta med sina egna liv eller samarbeten. Detta var ju extremt. Det var ju bedrägeri och den skyldiga straffades med fängelsestraff osv.

     Finns ju fler av den typen out there tyvärr… Gäller bara våga, fake it ’till you make it. Gick ju sådär, i detta fallet..men det höll ju rätt länge.

  Tänker att detta också kan vara relevant för svenska influencers som nu satsar på amerikanska marknaden. FTC verkar vara hårdare på detta med reklammärkning och det är bra. Netflixdokumentären visar också varför det är viktigt – folk trodde att bilderna och filmerna på influencers egna konton var verkliga/äkta i början när de egentligen var stageat. Inget som syntes i videon hade anordnats för festivalen.

  En influencer är slussen mellan produkt/tjänst-tillverkaren och kunden. Det är inte bara ett roligt jobb utan även ett ansvar inför lagen, tycker jag, att göra rätt. Är det Kendalls ansvar att se till att produkterna eller tjänsterna hon marknadsför håller måttet? Ja. Har hon en agent som kan sköta detta åt henne korrekt, bra, men även om agenten brister så är det HON som marknadsför det och trist som det är, bär ansvaret för vad som marknadsförs på sina kanaler.

  Det handlar ändå om miljoner och miljoner som investerare och festivalbesökare har blivit lurade på, och det var ju Kendall med andra som frontade tjänsten. Dessa investerare och festivalbesökare vill ju blivit lurade inte bara av arrangören, utan även influenserna. Sedan kan väl Kendall med andra stämma både sin agentur och arrangören om de i sin tur känner sig lurade och manade, men det minimerar inte investerarnas, arbetarnas och besökarnas rätt att stämma de influensers som sålde dem iden om den ultimata vacay-festivalen.

   Fast INGEN utan de absolut närmsta anade att det var bluff och till och med de jobbade till det hela krashade. De arbetade med seriösa bolag och bra folk hela vägen. Just det här förstår jag faktiskt att ingen kunde genomskåda innan det blev fiasko. Kendalls vänner jobbade ju dessutom som modeller på plats och tog bilder på den första ön innan de fick byta ställe och förata ön var ju det de marknadsförde. Om ingen annan kunde genomskåda bluffen förens det var försent kan man ju inte klandra Kendall för att inte ha gjort det.

    Men faktum kvarstår, att Kendall marknadsförde ett bedrägeri? Inget av det du skriver motbevisar detta. Gör hennes okunnighet eller slarv hennes ansvarsfri? Besökare och investerare satsade – och förlorade – pengar på något som hon frontade. Kendall kan ju själv välja att stämma de hon ansåg lurade henne, precis som investerare och besökare kan stämma henne.

    Att samtliga ansvariga i kedjan inte gjorde due dilligence och kontrollerade att en förstagångsfestival – som enligt dokumentären diskrediterades på en musikfestivalskonferans, så att ingen anade att detta var ett kommande fiasko stämmer ju inte riktigt – höll måttet för vad den lovade är ganska häpnadsväckande. Grundaren påstod t ex att han hade köpt ön där festivalen skulle hållas (men inte hölls, för den var ju inte hans och ägaren var inte med på noterna) – låter som ganska enkelt att kolla upp.

     Fast hon var ju inte okunnig eller slarvig – allting stämde ju, med massa bevis. Har du ens sett dokumentären? Det var inte förens i slutet precis innan festivalen som allt började visa sig vara bluff.
     Hon får ta ansvar för sina inlägg, absolut, folk har förlorat mycket pengar. Men tycker inte man ska döma henne överhuvudtaget att hon trodde på det och gjorde reklam för festivalen, alla trodde ju på det.

      Jo jag har sett dokumentären. Vilka bevis syftar du på? Det var precis innan festivalen som fiaskot fick spridning, men redan i början såg det ju ut som att de inte skötte det hela professionellt (t ex när promo:n spelas in – sprit i lass, oorganisation, you name it). Hursom, grundaren sålde framgångsrikt sin ohållbara ide, anställda nickade med trots orosmoment, och de som tjänade pengar på att marknadsföra det hela köpte iden utan större undersökningar eller försäkringar, och där ligger också ett ansvar.

   Dessutom tror jag att det är när influensern hålls ansvarig som regelverket stärks och hålls långsiktigt – därför att influensern då sätter högre krav på agenturerna som förmedlar vad som ska marknadsföras. Missnöjda influensers, som vill undvika stämningar, söker sig då istället till agenturer som gör rättssäkra bakgrundskontroller och som då inte bara riskerar att bli stämda själva, utan även att förlora sin inkomstkälla, influensern i fråga.

  Den här snubben var galen. Både före, under tiden och efteråt.

   Självgod gris utan empati, heja! du

  Lycka till på PK, ikväll, Camilla, hoppas de spelar in så man kan kolla efteråt. Vore skarpt om Hedenmo kunde förmås att granska businessen hårdare.

   Det är den 4/2. =)

  har inte sett dokumentären men varför låstes dom in på flygplatsen? låter ju helt sjukt?

   Det undrar jag med, är inte tillräckligt intresserad av att se dokumenten. Känns så avlägset.

    Den var ganska bra faktiskt, jag rekommenderar att se den. Var intressant att se hur pass många människor en bedragare kan lura, det var skickligt gjort. Och när han släpptes, att han fortsatte med bedrägerier fast då sålde han biljetter till olika tillställningar..

     Låter lite som Catten, hon dock i mindre skala

      Suck!

      Släpp henne nu. Ja hon lurade folk på pengar men för guds skull hon har inte våldtagit eller mördat någon. Världen går inte under för att hon lever ett normalt liv och tar hand om sina barn.

   Du behöver inte se dokumentären bara för det. Det var bara lite kort från flygplatsen, de låstes in utan mat och vatten, man får se någon fråga efter när deras vatten kommer. Ingen aning varför de låstes in.

   Såg dokumentären för någon vecka sen, men tror de blev instängda för att de varken fick plats i boenden på festivalen eller på flygplan tillbaka till Florida från Bahamas. En ( av mååååånga) fel i festivalen var att de hade sålt hur många biljetter som helst innan de ens hade försäkrat sig om att så många faktiskt kunde bo på festivalområdet. Så när det redan hade kommit ett eller några fösta plan med festivalbesökare till Bahamas blev det liksom slut på sovplatser. Sen när det kom fler fick de inte komma till festivalområdet som var helt kaos, utan skulle åka tillbaka till Florida direkt. Problemet var att det inte fanns ett plan tillbaka…

   Ingenting sägs om varför, men jag fick uppfattningen att flygplatsen skulle stänga över natten och att de föredrog att vara kvar där inne eftersom det inte fanns plats någon annanstans

  Inga små summor det handlar om, bra att dom får sig en nösbränna!

  Finns en dokumentär från Hulu också som ska vara bra, har inte fått tag på den än. Fyre Fraud eller ngt sånt heter den.

   Ja. Jag tror det är Netflix variant som är sammankopplad via bolag till fyre festivals arrangörer, nåt liknande. Läste om det i en artikel jag inte hittar, så vet inte vilken av dokumentärera som är mest äkta av dessa dokumentärer.

    Har hört att de intervjuat *whats-his-name* arrangörsnubben i Hulus dokumentär så skulle vara spännande att se! Ska se om jag inte kan skaka fram den nånstans.

  Kendall var INTE med, hon var en av alla dem som blev betald för att lägga upp inlägg på sin instagram för att promota festivalen. På plats och medverkande i reklamfilmerna var dock Elsa Hosk

   Och givetvis har inte Influencers något ansvar i detta. Precis som de säger i dokumentären, en modell i en reklamfilm för nya BMW är ju inte ansvarig för om bilen har ett produktionsfel å återkallas.

    Tänkte skriva exakt det! Viktig poäng tycker jag

   Jo kendall var på plats, även Bella Hadid och hayley bieber.. de la dessutom uppinlägg på ig

  Tycker faktiskt att den vinkeln var den enda dåliga i dokumentären. Lite konstigt att man skyller så mycket på dom som fått betalt för att utföra ett uppdrag: att göra reklam för eventet.

  Att eventet sket sig totalt verkade ha mer att göra med ett gäng rika mäns ignoranta beteende och självgodhet. (Nej, inte alla män, andas nu.)

  Mycket saker kan man beskylla influencers för, men denna scam är inte en av dem.

   Såg vi samma dokumentär? Det var en man. Inte flera. De andra i hans närhet började ju misstänka att saker var fel och ville göra saker för att ordna det och han bara körde på.

    Ja Rule var väl i största grad inblandad? Även om han verkar mer korkad än slug. Dock väldigt självgod!

  Isabella Löwengrip teamet thelowengriphouse visar upp en hel del paket från Jollyroom på deras Instagram sidas stories antar att de är ett samarbete men utan någon märkning så klart. Är det någon som är förvånad? ?‍♀️?‍♀️

   Även företaget Deseos har ett samarbete men de märker inte ut det hon visar en hel del poster därifrån. Någon frågar var de kommer ifrån och de svarar Deseos. Anmäll henne så att hon gör rätt för sig om hon medvetet gång på gång undviker att märka sina samarbeten då betalar hon inte in skatt på alla varor och tjänster. Hon är inte alls oskyldig så som hon vill ge sken av. Älskar all form av uppmärksamhet att filma i rättegångsalen ja allt till varje pris. Tycker inte synd om henne.

   Det är väl bara att kolla samarbetet med Andiata som hon har event med ikväll. Hon har burit deras kläder lääääänge utan reklammärkning. Hon är med på deras Instagram ett gäng gånger.

   Helt klart att uträkningen med kontot
   thelowengriphouse
   är att där ska all omärkt spons och reklamsamarbeten dumpas huller om buller.
   Man kan självklart inte betrakta detta konto som något företagskonto likt konton för Löwengrip Beauty eller Hermine Hold.
   thelowengriphouse har samma status som Bellas eget konto på Instagram och all spons, reklam och samarbeten ska reklammärkas. Att detta få fortgå vecka efter vecka, månad efter månad.
   Genom att använda stories så försvinner smygreklamen lägligt efter 24 timmar och då är det inte längre någon som har kvar bevisen. Instastories borde inte få finnas eftersom det huvudsakligen används av influencers för smygreklam.
   Hoppas KO (och Skatteverket) kollar detta konto löpande för där finns dagligen flera fall av både smygreklam och skattepliktiga förmåner. Bara leveransen från Jollyroom måste vara värd många tusenlappar.

    Camcam kanske kan tipsa de om detta kontot? Eller någon annan medborgare? Att de går igenom hennes samarbeten utan korrekt märkning.

    Tipsa Aschbergs grävredaktion på Aftonbladet, det har jag gjort. Hon själv påstår att varenda pryl tas upp till förmånsbeskattning. Tror jag vad jag vill om. ?
    tipsa200sek@aftonbladet.se

     Ja, frågan är hur Bellas revisor lyckas vara särskilt hård med förmånsbeskattningen.
     Det faller på sin egen orimlighet att en revisor ska ha möjlighet att hålla reda på alla gratisgrejor och tjänster som rullar in hela tiden. Är det Bellas olika team som noggrant håller reda på allt?
     Bara alla kläder som Sascha kånkar hem (och sen säljer) måste ju röra sig om hundratusentals kronor varje år.
     Hur ska revisorn kunna vara extra hård om inte allt ned till minsta lilla pryl rapporteras ärligt med värde och allt?
     Nej, har finns utrymme för en ordentlig skönstaxering (alltså eftertaxering med uppskattat belopp).

   Har Bella verkligen varit ”vegetarian” i 2,5 år? Har hon ens varit skild (separerad) från Odd så länge? Hon skriver om det på IG men dels så är hon ju inte vegetarian och är det verkligen 2,5 år sedan hon började? Heja vad tiden går fort isf.

  Vad heter dokumentären?

   Liar liar pants on FYRE

   Fyre festival, The biggest party that never happend

  Lite kul när dem pratade om luftslott i dokumentären, då gick ju tankarna fort till IL.
  Väntar bara på att det luftslottet sprängs ordentligt. Och många andra så kallade Influenseres.

  Varför är det bara halvnakna tjejer i vidoen som är EN och EN HALV MINUT lång. Var inga män bjudna? De kan väl ta in ngn man o videon iallafall

   För att killarna vill ha dom och tjejerna vill va dom. ?

  Ett av dina bästa inlägg!

   Tack!!!

   Håller med!

  Inga killar som vill sola eller bada på Bahamas

  Om någon ger en betalt och genomför en proffsig reklamfilm så börjar man ju inte med att tro det är nåt fuffens. Det är säkert hennes agent som bokat o man litar ju på sin agent att denne vet vad den sysslar med. Kendall gör nog mååånga jobb och vet säkert när det ”känns rätt” dessutom har hon gjort det hon blivit betald för. Det är inte hon som bluffat så nej jag tycker nog inte den samarbetande influensern kan lastas för att det sen inte blev nåt. Inte agenten heller. Inte tror man ett betalt jobb är en bluff. Ansvariga för hela detta ska också stå för det tycker jag. Men visst kunde hon skänkt lite tillbaka till dom på ön som förlorade massa eller inte fick lön. Ge gaget till dom som en fin gest.

  Samma affärsidé som Blondinbella körde med sin tidning.

  Marknadsför något som inte finns på sociala medier. Få intressenter att betala det som inte skapats. Skapa produkten och leverera.

  Skillnaden är att hon hade tur och lyckades med den sista (tårt) biten.

  Det här snackade Alex & Sigge om i något av de senaste avsnitten i podden tror jag. Helt skruvad grej överlag.

  Men var står det att de stäms för 26 miljoner? Vad jag kan utläsa har de fått en ”subpoena” = kallelse att vittna, inte en stämning? eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.