Ett önskeinlägg

Jag var lite sen på bollen när det kom till influenernas ”flyguppror” som undertecknats av 78 influencers, och efter Emanuel Karlstens blogginlägg så kändes som att allt liksom var sagt – men ni har fortsatt önskat ett inlägg om det so here goes.

Att resande influencers skriver under den här debattartikeln om flygning känns ungefär lika trovärdigt som en PETA-medlem på ev vegankonferens, iklädd päls och med bakfickan full av Denniskorv.
Jag undrar sannerligen hur tankarna gick där?
Hur tyckte Sandra Beijer – som visserligen gjort reklam för SJ men mer ut ett läsarperspektiv än miljö – att hennes namn passade på listan när hon slentrianflyger ner till Rivieran och familjens hus där, kanske bara för att skriva lite på sin bok eller dra djupa andetag?

Jag tycker det är skämskudde på många av namnen på listan och jag behöver väl inte ens gissa på vad ni tycker. Det är ju ändå ni som önskat det här inlägget under en längre tid. 🙂

Från Emanuels inlägg:

Eller till sist:
Att samtidigt publicera en debattartikel om minskat flygande, och sedan publicera romantiserande instagrambilder från en inrikesresa till norra Sverige – dit man åkt med flyg. Det är….ändå verklighetsfrånvänt.

https://www.instagram.com/p/Bs70KU_nSo-/?utm_source=ig_embed

Vad de har att säga till sitt försvar? Inte mycket:

122 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag tror att vi (folket) måste bli tvingade att ändra våra vanor för att hjälpa miljön, jag håller med Nina, det är otroligt svårt att avstå något underbart för att göra något litet positivt för framtiden, vi är för egoistiska tyvärr. Om du skulle få välja, få en miljon kronor eller välja att någon annan mer behövande får den miljonen, vad hade du gjort? Ärligt… Tror dock inte Löfven skulle våga göra nåt drastiskt alls för att främja miljön (eller nåt annat). Jag är totalt EMOT allt Trump står för men han slår iaf slag i saker han lovat. Fler politiker (med bättre värderingar) borde vara mer action-orienterade som Trump.

   60 % av alla utsläppen kommer från Kina och “övriga länder”. EU:s utsläpp står för ynka 9 %. Sveriges för 0,02 %.

    Spot on!

    Sverige måste sluta med sin hysteri…

     Men snälla. Det är ju västvärlden som har sina fabriker där? Den dagen vi i Sverige slutar köpa produkter och mat från utanför våra gränser kan man säga som dig. Tills dess är deras utsläpp vårt ansvar.

      T a c k , h a n d l a r d i r e k t !

      Hoppas någon skapa en bot som spammar sönder mailen som anges till bantningspillren?

      Tack på förhand! ?

     Kära nån. Läs på för helvete!!!

     Ni som gillar den här kommentaren, tänk efter lite varifrån eran teknik, kläder, prylar osv kommer ifrån.

      Så några miljarder kineser och indier har ingen förbrukning alls?

       Hur kunde du tolka det så?

       ?? Men tänk till lite.

    Utsläppen inom landet ja. Men vilka konsumerar det som tillverkas i Asien?

     Tack.

     Hysterin är befogad.

    Tar de här siffrorna hänsyn till vart varorna som produceras i ett land sedan används? Kina exporterar ju ganska mycket. Blir ju lite snett om det ser ut som att Sverige knappt har några utsläpp alls med tanke på hur mycket som vi importerar.

     Kaya index är vanligt för att beräkna utsläppsekvivalenter inom ett visst område. Finns dock en del problem med beräkningarna, bland annat att det endast tar hänsyn till tillverkningen, inte var slutprodukten används. Inte ovanligt att rika länder flyttar produktionen till exempelvis Asien för att få ner produktionskostnader. Vem ska ansvara för de utsläppen?

      Alla vi som köper varorna. Är det här verkligen något som folk inte är insatta i när det gäller utsläppen? Anledningen till att de har högre utsläpp är ju för att vi i västvärlden utnyttjar dem och har våra fabriker där.

       Exakt. Vilket var min poäng också?

    Men om vi räknar per capita så blir siffrorna helt andra. Inte ska vi ”få” släppa ut mer per person bara för att vi är en liten nation?

    Sverige ligger i topp på importerad miljöförstöring. Dvs vi förbrukar saker som producerats i andra länder. I kina tex. Dina wish grejer är ju inte direkt mumma för miljön att producera och sen skeppas över hela världen. För att ge ett litet exempel. Nej vi släpper inte ut mycket men det säger absolut ingenting om vår skuld i miljöfrågan.

    Men snälla vilket löjligt argument. Hur stor andel av världens befolkning är vi? Man kan ju inte räkna totalen i ett land utan måste ju slå ut det per skalle. I Sverige har vi ju mer än dubbelt så stort ekologiskt fotavtryck än i Kina. Tro inte att man ska komma undan och kunna leva hur som helst bara för att vi är få invånare

  JT. Skriv gärna ett inlägg om hennes attityd och klimattrollen som hon kallar dem. Måste tydligen flyga för att kunna göra sitt jobb…..

   Ja, varför inget inlägg om henne? Verkar ju gått bananas på sin blogg.

   Vem är JT

  Sandra är verkligen pinsam. Behöver ett förbud från staten för att minska på sitt eget flygande Jahapp?

   Hon röstar ju rött och ser fram emot en framtid där flygresorna minskar! Då är det väl bara att flyga på???

   Folk som flyger mycket har så dåliga ursäkter och förklaringar…

    Tillägg: menar alltså inte att hon måste sluta flyga, hon gör som hon vill. Men att den ena bortförklaringen är sämre än den andra hos våra influencers vare sig det gäller reklam, flyg eller elaka uttalanden är så tröttsamt. Ingen är perfekt men spara alla dåliga ursäkter lol.

    Hon röstar MP, bor i en snordyra bostadsrätt, höginkomsttagare. Sandra är urtypen för en MP:are! En vuxen kvinna som utger sig för att vara en gullig tonårstjej men reser och flyger mer än någon statsman ever. Granska bluffen!

     Jag var alltså sarkastisk och citerade hennes eget inlägg. 🙂

  Hon var iaf inte defensiv jättebebis i sitt svar, alltid något.

   Bara helt orimlig. Suget går ju att stilla på andra sätt. Planera bättre, åk andra färdmedel. Man måste inte ta flyg sista minuten. Det är ju inte så att inget flyg är lika med inte besöka hotellet.

  Häxjakten efter folk som flyger är helt galen. Vi står för 0.02 % av flygens utsläpp i Sverige. Eftersöker lite mer nyanserade argument än att man är en skithög för att man flyger.

   Verkligen! Folk slänger riktig mat i massor men fan ingen som klagar på det, mat som fraktas över hela jorden…!

    Ingen som klagar? Har ju varit artiklar ofta i minst 10år om hur vi slänger mat? Jag gick i grundskolan tidigt 2000 tal och redan då var det på agendan. Läs lite vettiga nyheter och se på nyheterna så får du bättre koll på allt det klagas över.

     Folk tycks vara klara av att ha en tanke i hjärnan! Vi MÅSTE minska marsvinet, shoppa onödiga prylar och minska flygandet. Äta mer vegetariskt mm

     Lägg fokusen på det istället för leta fel hos andra!!

      Va? Om någon påstår något som inte stämmer och får en förklaring, det är inte att leta fel. Man behöver liksom inte leta. Personen har fel.

      Minska marsvinet ?? Förlåt men det var roligt ?

       Tvångsbantning?

   Per capita har vi betydligt större utsläpp än både Kina och Indien. Dessutom bidrar vi till deras koldioxidutsläpp indirekt då vi outsourcat en stor del av vår produktion samt köper varor från dem. Vi måste alla ta ansvar för miljön genom att se över vår konsumtion och livsstil. Att ifrågasätta influencers är dessutom fullt rimligt eftersom de faktiskt jobbar med att påverka andra människor. Det är ingen häxjakt.

     Här är vi till och med bättre än Kina om vi tittar på alla länder i världen:
     https://www.globalis.se/Statistik/CO2-utslaepp-per-inv

      ?

      Tack för att ni orkar. ?

       Vad många också glömmer att klimatet i norden och hur mycket uppvärming det går till CO2.

       Om man då ser de varma länder där det används mycket AC men hur dåligt isolerade de byggnaderna är men också hur dåliga miljölagar de generellt har så har man en stor förklaring hur tex TROTS kilmat med kyla ligger så pass bra till.

   Och hur många procent av världsbefolkningen står Sverige för?

    Ska alla vara skylla på den som är värst kommer ingen förändring ske. Klimathotet är en global fråga och behöver också därför lösa globalt. Det håller inte att skylla på att andra är värre. Ska bara den enda person som är absolut värst för miljön ändra sina vanor tänker du??

    2017 var vi ca 7,53 miljarder i världen varav Sverige ca 10 miljoner = ca 0,133%

     du glömde en nolla, ca. 0,0013%

      mena 0,013

       Nej, 10 miljoner av 7,53 miljarder = ca 0,133%

       7 530 000 000 * 0,00133 = 10 014 900 (0,133 %)
       7 530 000 000 * 0,0133 = 100 149 000 (1,33 %)
       7 530 000 000 * 0,133 = 1 001 490 000 (13,3 %)

   Endast utrikesflygningarna i Sverige står för lika mycket växthusgasutsläpp som biltrafiken här gör under ett år.
   Och som smarta Em kommenterade nedanför bör vi se till per capita för att få en mer rättvis bild.

   Men det spelar ingen roll. Det finns inga länder när det fäller det här. Det finns bara människor som alla borde göra vad de kan och en planet. Klimatet bryr sig inte om det är USA, Sverige eller Pakistan som påverkar mest. Det är bullshit att tro att det bara är Sverige som har den här debatten, många människor över hela jorden är med och gör vad de kan. Man måste börja någonstans.

   Fast svenskar reser ju massor, vi flyger på semester flera ggr per år, något som de flesta människor i övriga världen bara kan drömma om.

   Alltså kom igen..
   Som många redan sagt:
   1. Sverige är ett litet land = kommer stå för en liten del av världens utsläpp. Innebär det att alla små länder ska sluta anstränga sig? Om du har missat det är det individer som flyger, inte länder.
   2. Flyg är en av dem absolut mest nedsmutsande aktiviteterna du kan ägna dig åt. I relation spelar ingen roll om du sparar alla dina salladsblad om du sen sätter dig på ett flyg till Thailand.
   Tycker ej automatiskt att man är en ”skithög” för att man flyger, palla vara perfekt alltid. Men att försvara det med helt orimliga argument innebär ju bara att man lever i lycklig förnekelse.

    Vad är ett rimligt argument för att semesterflyga enligt dig?

  Fan va tröttsamt ?

   Kan inte någon skapa en bot som spammar sönder mailen som anges i kommentarena.

   Tack på förhand! ?

  Hur många har shoppat något på nätet senaste månaden? I affär? Dom flesta av oss handlar saker som vi inte behöver tom mat för sen humana i soporna…! Börja med dig själv, innan du hoppar på andra.

   Problemet är att influenser inspirerar andra till att köpa grejer som dom för reklam för eller tipsar om

    Eget ansvar!! herre jäkla gud, ingen står med en pistol mot huvudet och tvingar dig köpa skiten!

   Tröttsamt med ”Börja med dig själv” när de flesta insatta redan har börjat med sig själva. Det är ju ingen låtsas varning vi kan skaka på axlarna åt, de som vill leva ett bra liv och veta att deras barn får ett så bra liv som möjligt engagerar sig redan.

    Tröttsamt med folk som inte fattar att man INTE kan förändra någon annan människa utan att den själv vill. ?

     Men det är märkligt att den personen inte vill det. Är du under 40år så har du en framtid som enligt prognosen ser minst sagt fruktansvärd ut. Yngre barn idag går inte ens sätta sig in i hur deras liv kommer att se ut. Hur kan någon vilja leva så? Varför inte försökta skjuta upp det så länge som möjligt?

      Märkligt att många speciellt kvinnor inte begriper att pekpinnar och hat INTE löser några problem, ALLS.

   Jo men precis, börja med sig själv! Det borde majoriteten av namnen på listan gjort.

  Ok.

  Kommentaren togs bort. Bra!

  Men… kan inte någon skapa en bot som spammar sönder mailen som anges till bantningspillren?

  Tack på förhand! ?

   Och hen som kommenterar helt apropå ingenting om sina smutsiga trosor och håriga rövar kan väl moddas bort också?

    Det är samma person som skriver om bantningpiller och bajsiga trosor.

     Okej, det borde jag ha förstått

     Perfekt. Då blir det en win win. ?

   Är olika mailadresser. Jag har skickat massa men aldrig fått svar ? Personen verkar inte så intresserad av mina katters päls ? Hoppas jag är en böld i röven på personen.

    Haha, bra jobbat. ??

    Men en bot borde kunna fixa alla adresser som uppges. ?

  Men det är ju hela influenser livsstilen som suger. Lyx i masor, exklusiv mat. Färska bär, events med goodiebags. Bud med saker som inte uppskatta. Shoppa shoppa shoppa.

  Tycker Sandra Beijer kommer undan alldeles för lätt med att omoget försöka besvara kritiken med att hon inte har ansvar för att influera andras flyganden och att man ska låta henne vara.
  Dessutom består nästan alla av hennes inlägg av adlinks och ”uppmananden”/tips om konsumtionshets av dyra plagg och prylar.

  Det bästa för miljön är med andra ord om alla slutar följa dessa airhead bimbos och deras fejkade skyltfönsterliv som verkar ha samma djup som en uttorkad vattenpöl i sommarvärmen.

   Hahahaha, bittert men sant.

   Ja, det vore ju ganska bra faktiskt. Iallafall inte ta efter dem. Som vuxen är det lätt, som barn/ungdom VILL man göra som idolerna.

  Förstår inte varför folk går på dessa enstaka ”influencers” angående klimat problemet? Flyget till rivieran kommer ju gå oavsett om Sandra Beijer är på eller inte.

  Varför inte gå efter stora mode företag som tex H&M som flyger in X antal modeller till sthlm varje vecka för fotograferingar? Eller som flyger hela team världen över för att göra reklam kampanjer flera gånger per säsong osv. Och folk som kritiserar folk som flyger mycket, har ni tänkt på att varje gång ni web handlar så flygs det paketet till dig via Fedex eller liknande.

   Flyget går inte om det inte finns passagerare. Det är inte ett bestämt antal flyg som måste lyfta och landa varje dag. Allt handlar om efterfrågan.

    Precis. Flyger ingen ställer de in avgångar.

    Haha, ja ett så korkat argument. Flyget finns för sin egen skull liksom. Ungefär som folk som frågar vad det ska bli av kossorna och grisarna om vi slutar äta kött. Som om de djuren skulle ha ett liv värt att leva i köttindustrin.

   För att de är hycklare. De skriver om hur de röstar vänster, hur staten ska stoppa det fattiga pöblet från att flyga och äta kött… men själva flyger de mer än de flesta i Sverige, äter mer kött och konsumerar mer. JAG hade utan att skämmas kunnat skriva under listan, jag har aldrig flugit och köper bara begagnat från tanterna på röda korset. Å andra sidan är jag inte vänster och tycker inte att pappa staten ska bestämma. Folk kan väl ta eget ansvar och visa lite altruism? Ett ord jag tror att få bloggare, inklusive Sandra, förstår.

    Sant och sant!!

   Fedex är inte leverantör med flyg av varje paket som handlas på nätet i Sverige ?

  UNLESS someone like you cares a whole awful lot, nothing is going to get better. It´s not.

  Är det Emanuel som står bakom kontot aningslösa influencers?

   Ingen aning…
   Jag vet lika lite som du vilka två personer som gömmer sig där bakom.

  Har egentligen inget med det här att göra men vill ändå bara säga ett litet förlåt. Igår var jag på ett pisshumör och svarade på några kommentarer i stundens hetta. Jag lät verkligen otrevlig och spred onödigt dålig energi. Med det sagt, bättre dag idag och läxan lärd att jag borde låta bli tagentbordet när jag är arg!

   ♥️♥️♥️

   Så himla fint ❤️

  Finns det inte mer konstruktiva sätt att prata om klimatet utan att skuldbelägga folk i tid och otid?

  Tack för detta inlägg, jag hade helt missat det pga flög till London förra veckan… är således kanske ingen klimatkämpe själv men detta var verkligen pinsamt. Hade önskat lite mer självinsikt av dem. Samtidigt är jag otroligt trött på detta skammande för det leder inte till något. Människor fungerar inte så och vi slösar bort tid vi skulle kunna lägga på satsa och utveckla miljövänliga alternativ istället. Sen måste man inse att influencervärlden är en liten ankdam, jag arbetar med medelålders kollegor inom hälso- oxh sjukvård och de har inte ens hört talas om någon debatt om flygande.

   Menar du att de som kommenterar här eller som debatterar allmänt om det skulle lägga sin tid på att utveckla tekniska lösningar/alternativ istället?
   Debatter är viktiga och har alltid varit.
   Tiden tas inte från något annat.
   Tekniken kommer inte ensamt lösa detta utan det krävs beteendeförändringar, tyvärr.
   Att debattera och ”skamma” leder till debatt.
   Debatt kan leda till nya normer och förändringar.

    Se regina philange kommentar här under mig, hon uttrycker det bättre. Viktigare att politiker och makthavare lägger kraft på det som gör skillnad, tex hållbara bränslen och tekniska lösningar än att lyssna på dessa influencers som önskar förbud/dyrare priser de ändå skulle bryta mot.

   Väldigt spännande med ”sustainable influencers”. Let the game begin!
   Ska definitivt kolla in sen när jag har tid att ägna mig åt sociala medier som inte är bloggbevakning haha

  Hallå alla, läs Hans Roslings bok ”Factfulness”. Det har bokstavligen ändrat hela min syn på världen. Vi måste sluta fatta beslut baserat på känslor och utgå från fakta. Jag skulle kunna rabbla upp massor med kloka grejer som han skriver men det blir tradigt att läsa. Det svenska dåliga samvetet över i princip allt som verkar sitta i ryggraden på många av oss tycker jag är så märkligt. Alla vi lever ju nu och måste få leva våra liv. Ja, i viss mån med hänsyn och omtanke kring miljö och omvärld naturligtvis men ändå – få leva våra liv. Det behövs balans i debatten, utveckla istället mer hållbara bränslen istället för att önska att statliga förbud ska leda till något. Förbud är kortsiktigt och leder sannolikt till att en stor andel av de som vill fortsätta leva som de gör idag med flygning, köttätande etc. lämnar landet = ingen reell skillnad globalt sett.

  Sen tycker jag det är total skämskudde över att så många ”influencers” skrev på den där debattartikeln. Orkar inte utveckla mer än att det är pinsamt och många som jag tyckt verkat vettiga sjönk i alla fall i mina ögon.

   ?????? Där är en lag som jag kan stå bakom, att alla läste Factfulness! ?

  Det enskilt bästa man kan göra för miljön är att utplåna fattigdomen. Det är bevisat att folk börjar bry sig om miljön när de kommer upp i ca 5000 dollar i BNP/capita. Så vill man göra den största insatsen är det där man ska jobba.
  Att skamma folk i kommentarsfält hjälper inte ett dugg förutom det egna egot då.

  För skojs skull kollade jag läget på att åka upp till Luleå och få se lite norrsken. Kan då välja att flyga från Kalmar 19.25, mellanlanda i sthlm och vara framme i Luleå vid 22.30, alltså knappt 3h senare för drygt 2000 spänn.
  Jag KAN också åka tåg, med 3 byten i knappt 19h (!!!!!!) och pröjsa knappt 500 spänn om jag kan tänka mig att sitta i andra klass hela vägen och försöka sova sittandes bredvid andra okända i nästan ett dygn.
  Vill jag ha det mer rimliga alternativet och sova tryggare i egen sovkupe sista sträckan så får jag betala drygt 1600.

  Oavsett så är det jävligt dyrt. Enkel resa. Tur och retur skulle för mig vara halva min föräldrapenning i månaden. Problemet är således inte flyget i sig, utan att det inte finns rimliga alternativ. Det är inte rimligt att tåget är så överprissatt utan dess like när det är ett så opålitligt färdsätt (kan räkna gångerna på en hand som jag åkt tåg en längre sträcka utan ANTINGEN förseningar, ersättningsbuss eller annat trams, typ signalfel när man nästan är framme och ingen ändå får lämna tåget för att hinna till taxi/buss för att hinna med anslutningar) och att tåget ändå tar så ofantligt lång tid.

  Den största missen var att sälja ut SJ, även om jag är tveksam till att någon regering skulle lagt de skyhöga miljöskatterna på billigare tågresor – vilket hade varit det enda rimliga.

   Kan inte annat än att hålla med. Jag reser mycket i jobbet. Att ta tåget är sällan ett alternativ och då behöver jag inte ta hänsyn till kostnaden lika mycket som dig. Bor man i Sthlm så fine, lite lättare då. Men för mig börjar nästan alla resor med en timmes tur till Sthlm för att vänta typ 30-40 minuter och sen ta nästa tåg. Tåg är ok om man ska vara borta en längre tid men alla resor över 3 timmar blir orimliga om man bara ska vara borta en natt.

    Jag tänker att det tåg/buss/båt gör att man förlorar i tid behöver kompenseras i pris. Det hade varit rimligt om alla kraftigt höjda fordonsskatter, flygskatter, elskatter och drivmedelsskatter faktiskt hade gått till subventionerad kollektivtrafik, flygbiobränsle och en ny kärnkraftsreaktor. Men icke, stadsbussen som är tämligen omständlig för många (tar min man 50min enkel resa med buss och 10min med bil till jobbet) blir dyrare trots att bilen också blir dyrare. Flygplatserna vill satsa på miljövänligare bränsle men staten ger inte tumme upp. Och regeringen verkar tycka att importerad kolkraft är vettigare än att vara självförsörjande på el och utsläppsfri sådan.
    Det behövs mer konsekvens i miljöpolitiken. Det är inte rimligt att bara straffa utan att satsa. Och, någon subventionerad elcyklel kommer inte ta mer än någon enstaka äventyrare 58 mil för att hälsa på släkten. Lite mer verklighetsförankring krävs!

   HEAR HEAR!

  Om alla influencer ger mig sina pass samt tillgång till deras instagramkonton så jag kan kontrollera vilka konsumtionssamarbeten de erbjuds har vi löst ganska mycket.

  Gabriella Joss var ute och flög igen. Denna gång för en lunch där samarbetet mellan newbie och boråstapeter skulle invigas och det skulle målas o fixas dockskåp tillsammans med andra influencers.
  3 flyg på en månad! Skrev en kommentar till henne om hon tyckte att det var nödvändigt och att lilla hon (hon skrev nämligen i ett tidigare snyftinlägg att ”lilla hon” iaf inte kunde göra nån skillnad) faktiskt gör en stor skillnad genom att sätta sig på dessa flyg. Tyvärr bara till det sämre för vår planet.
  Fick dock den borttagen och blev blockad inom 20 minuter. Hos kossan skall det enbart vara hyllningar och förfrågningar som ”var är tröjan, lampan, filten, soffan ifrån”?
  Blä säger jag bara till henne och hennes likar

   Ska naturligtvis inte stå kossan utan jossan

    ?

  Flyga inrikes? Finns ju tåg för bövelen!

   Ska du åka tåg från söder till norr tar det över 20 timmar. Knappast rimligt.

    Beror väl på hur länge man tänkt stanna. Har själv åkt tåg från Göteborg till Umeå, visst det var en lång resa men ganska mysigt.

    Det gör jag alltid när jag ska åka från söder till norr.

    Jag tar alltid tåget när jag åker över sverige. Förvisso bara 16 timmar för mig.

    Det är inte heller rimligt att man på klimatets bekostnad flygs ner för en lunch och dockskåpsmålning. Handlar ju inte om livsnödvändiga saker utan enbart om att ryggdunkas med andra influencers och fixa samarbeten så människor fortsätter att konsumera som idioter.

  Kan rekommendera alla att läsa Husligheters inlägg om det hela. En av de som faktiskt skrivit inlägget: https://www.husligheter.se/2019/01/30/replik-pa-replikerna/

   Det är synd att Cam cam inte kollade upp mer bakgrund runt detta upprop, det är många influencers med miljöinriktning som dragit igång och skrivit under detta. Sedan har de frågat fler kollegor om de vill skriva under och de flesta håller väl med om att det är viktiga frågor. Alla influencers är inte de som Cam cam tar upp här på bloggbevakning, det finns en hel värld av kloka och proffsiga skribenter och opinionsbildare där ute på sociala medier.

    Kan bara hålla med. Klimatklubben är ett gäng som, mig vetterligen, gör ett hästjobb utan ersättning!

    Fast vad är klokt i detta? Inte ett dugg. Och jo jag har läst på ordentligt. De får gärna ha sin ångest – det är fortfarande inte en ursäkt att skriva som de gör. Tanken må vara god men språket, attityden och de de legitimerat det med ger ingen trovärdighet.

  Testa Er här.
  https://www.klimatkontot.se

  Jag hade 2,9. Men så flyger jag aldrig och kör väldigt lite bil.

  Fortfarande är det att skaffa barn som är mest miljöfarligt enligt alla undersökningar. Vi är människor, vi har ett val även där. Man skulle kunna tro att det enda som är värt något är avel. Och att de enda människor ska graderas efter är om de är föräldrar eller inte. Hur hamnade vi plötsligt på medeltiden. Ett barn per person borde vara tillräckligt, helst färre och det globalt. Inget av det vi gör har någon som helst verkan i långa loppet om vi inte blir betydligt färre på planeten. All ökning av utsläpp de senaste åren beror på att U-länder blivit I-länder eller åtminstone närmat sig detta. Utvecklingen går rekordsnabbt i bland annat Afrika där man nu släppt handeln fri. Det kommer explodera i koldioxidvärden på mycket kort tid med den växande medelklass som växer fram. Glöm att de kommer vara imponerade av Sverige. De skiter fullständigt i oss. Vi är så enormt självgoda – allt handlar om godhetspoäng. Det finns ingen realistisk syn på något. Ska vi bry oss på riktigt eller bara skita i demokrati och rättigheter. Gillar du resa ska du straffas, gillar du mode osv. likadant. Du ska avla, sitta still i din hembygd, vara försörjd så du inte behöver resa eller investera. Är du rik redan så är det däremot ok! bara du gör det i hemlighet. Någon som ser grunden byggas för inbördeskrig, krig mellan grupper osv. alternativt ett liv i tvång som i Handmaids tale – ett samhälle som växte fram med moral kring miljön, något som nämns hela tiden. Människor måste tvingas in i detta för att inte förstöra miljön – det är ju målet. En liten elit ska tillåtas leva mer utsvävande, de andra ska leva spartanskt och när de får besök pekar man hela tiden på fälten som odlas av slavarna på ett miljövänligt sätt. Människor får inte resa, ha egna pengar att använda som de vill, får inte välja egna kläder osv osv. Är det detta som är målet för dessa influensers – all diktatur börjar med en ”rättfärdig idé” som man anser att alla andra ska tvingas till.

  Problemet är inte ämnet. Problemet är sättet de skriver på, att det är ett sätt för dem att rikta uppmärksamhet mot sig själva, att de vill få goodwill, att de hycklar, att de tar sig friheten att bedöma hela befolkningen, att de förespråkar en politisk hållning ned fascistiska drag, att de inte själva är beredda att ändra på sig osv. Ett annat problem är de texter som vissa av dem publicerat strax innan eller efter artikeln.

  Så fruktansvärt trött på så många olika aspekter i denna trötta debatt. Debatten är helt skev.
  Dessa bloggare verkar på RIKTIGT tror att vi vanliga dödliga flyger lika mycket som dom gör?? De allra flesta familjer, singelhushåll, osv runt om i Sverige har absolut inte råd att flyga på semester flera gånger per år, kanske inte ens en gång per år. Man har varken råd eller tid. Först har vi alla personer som är arbetslösa eller sjukskrivna. Sen är det är många som lever på timvikariat, och då har man varken semester eller mycket pengar. Men även personer med fast jobb kan vara tex ensamstående föräldrar och då går pengarna åt till vardagens utgifter. Dom lever verkligen i sin egen lilla Stockholms-bubbla. I deras värld är höjden av självuppoffrande att skippa press-resan till Frankrike och att ta färjan över till Gotlands-sommaren istället för flyget. Herre.gud.

  Nej tack, jag vill att Stefan Löfven ska fokusera på att uppmuntra och ekonomiskt stötta företag vars varor och produktion finns inom Sverige, samt ha större krav på stora industrier och deras utsläpp. Skatta onödiga matimporter (det är inte rimligt att vi ska äta jordgubbar mitt i vintern och då ska det kosta!) och ge pengarna till bönder som odlar ekologiskt.

  Som individer är dom två enskilt viktigaste sakerna att se över vad vi äter (framförallt sluta slänga mat för det är helt GALET och även äta säsongsbetonat och i möjligaste mån varor från Sverige) och våra varför vi shoppar så mycket och om det kan finnas något annat som ger lycka i livet. Såklart att slentrianflyga inte är bra, men att som individ ta flyget på semester någon gång om året är då ingenting jämfört med utsläppen i samband med den enorma mängd godsfärjor som dagligen kommer till Sveriges hamnar med all exotisk mat och onödiga prylar som vi köpt.

  https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-utslapp-fran-utrikes-sjofart-och-flyg/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.