Helen Torsgården om dotterns vaccination

Helen Torsgårdens inlägg om dottern Selmas vaccination är lite som att röra runt i en myrstack med en stor fet pinne.
Eller som Rachel Green skulle ha sagt:


Varför ens ge sig in i en diskussion om vaccination? På sociala medier?
GOOD GOD!
Utgången av det kommer liksom inte bli bra, oavsett intentioner!
Det är dömt att misslyckas innan det ens tagit sin början – lite som Gizmondo med ”Tjock-Steffe” bakom spakarna.
What were they thinking?

Det finns vissa saker som jag inte skulle rekommendera någon att försöka diskutera sakligt på sociala medier – men som är Framgångsrikt om du driver en blogg om bloggar och vill ha många kommentarer. 

 • Att vaccinera eller inte vaccinera barn
 • Amning
 • Veganism och alla terminologi som omfattar begreppet och alla besläktade grenar
 • Fett/socker/träning – framför allt hos större personer
 • Kroppspositivitism
 • Fyll i valfritt ämne som du anser att jag missat

Tack för tips!

329 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Men om man nu känner att man måste ”läsa på” innan beslut så hoppas jag att man är extremt medveten hela vägen om att tillämpa källkritik. Då borde nämligen beslutet bli ganska givet

   Tyvärr vet ju folk bäst själv nuförtiden. Läkarvetenskapen, bah, köpt av läkemedelsindustrin. Hellre lite på en skum Facebook-grupp eller en hemsida man hittade när man googlade. Blir så j-vla provocerad över dessa människor.

    Amen.

    Pedagogiskt om herd immunity:
    https://www.instagram.com/p/Bm3qSXdBFTC/
    blå prick = ovaccinerad
    gul prick = vaccinerad
    svart prick = smittad
    röda streck = smittspridning

    Ja du vet alltsp inte om det att läkemedelsindustrin sponsrar läkare, du behöver verkligen läsa på! Dessutom har du ens läst fass och om alla ofarliga sjukdomar?

     Må så vara att läkare är sponsrade men det tar ju inte bort faktumet att människor dör i mässlingen. I Italien är det numera att krav att alla vaccinerar sig pga de svåra utbrott som de haft. Att tänka ”alla andra är vaccinerade/i vår del av världen har vi inte mässlingen/mitt barn ska minsann inte utsättas” är så själviskt och verklighetsfrånvänt. Man tar sitt ansvar och vaccinerar så att de individer som inte kan vaccineras är skyddade och såklart även för att skydda sina egna barn från följdsjukdomar som hjärnhinneinflammation eller en ev död.

   Det är onekligen ett ”lyxproblem” att välja bort vaccination för sitt barn tänker jag… förr dog människor av en ”vanlig” influensa och då önskade de inget hellre än att det fanns ett vaccin tillgängligt…

  Att frågan ens kommer på tal förbryllar mig.

   Varför skulle man INTE ifrågasätta saker och ting? Speciellt när det gäller ens barn.
   Det är väl helt naturligt att Helene ifrågasätter och undrar om det verkligen är så bra nu när hennes barn mår såpass dåligt.

   Det som förbryllar mig mest är folk som aldrig ifrågasätter och sväljer allt med hull och hår. Man måste få betvivla ibland för att få kunskap.

    + 1

    Shit vilken korkad kommentar. Måtte du aldrig få barn.

     Vad är det för vidrig kommentar? Tycker du att jag är ”korkad” och ska vara barnlös för att jag tycker det är helt normalt att ifrågasätta saker?

     Med det sagt så har jag ALDRIG skrivit att man inte bör vaccinera sig, men visst fan tycker jag att man inte ska lita blint på allt bara för att, sjukvården är inte alltid perfekt. Det är inget fel på att som mamma undra om vissa saker och ting egentligen är så bra som alla säger.

    Ja, ibland kan man reagera på vaccin då man för in en liten del utav sjukdomen in i kroppen så att immunsystemet ’lär sig’ vad det är och senare kan bekämpa en ev. sjukdomsutveckling. Tänk då vilken liten mängd ’sjukdom’ man för in via vaccin och hur barnen hade mått utav en fullskalig sjukdom!! Att inte vaccinera är dumt, det är skadligt för omgivningen och särskilt för de som har nedsatt immunförsvar!!

     Har jag skrivit någonstans att man inte ska vaccinera sig? Nej. Men däremot att det är nyttigt att som människa ibland undra och även ifrågasätta ”är detta verkligen bra för oss?”. Vilket JAG tycker att vaccin är, men det är inte relevant egentligen men ni bara antog saker och ting för att jag uttryckte att jag tycker det är okej att ifrågasätta ibland, även läkare.

     Tycker det är obefogat att hoppa på föräldrar som känner sig oroliga när deras barn drabbas av biverkningar, vem fan hade inte blivit orolig då och börjat undra?

  Rasism, ”omvänd rasism” culture appropriation osv

   Och abort

  Om man verkligen vill ha objektiv information om vaccinering konsulterar man förslagsvis vården istället för random anonyma människor på internet. Kunskaps- och vetenskapsföraktet som vissa uppvisar gör mig mörkrädd.

   Ja här kan man verkligen prata om aningslösa influencers ???
   Immuna mot allt vad bildning heter ?‍♀️

   MEEN JAAAAA. Man är man osäker på varför barnet regerar så häftigt tar man väl med sig ungen till vårdcentralen och frår korrekt info av personalen som jobbar där. Man frågar väl inte sina följare om sånna frågor… JÖSSES…

  darwinism i sin finaste form. De mentalt svagare individerna vaccinerar inte och deras gener stryker med vid nästa epidemi. Hejdå livets hårda skola.

   Definitivt en av de bästa kommentarerna jag har läst på den här sajten. Chapeau.

   Mycket fiffigt, ett problem bara. Det är inte de mentalt svaga som inte blir vaccinerade det är deras barn och dom har ju inget ont gjort. Kan ju vara hur begåvade som helst.

    Du menar att intelligens bara kommer från miljön man växer upp i?

     Nej men vet man verkligen hur intelligens ärvs? Tror inte att det är så enkelt att säga att puckade föräldrar får puckade barn. Det är mer komplext än så.

  Fast hon har ju också förklarat nu i efterhand att hon ville veta mer innan hon bestämmer sig helt. Det är självklart läskigt när ens förstfödde får biverkningar av vaccin. Hon säger också att hon tackat ja till hela vaccinprogrammet för Svea.

  Så det var inte som att ”jag ska inte vaccinera Svea” utan mer att hon ville bli mer insatt och frågade därmed sina följare vart man kan läsa mer om vaccin osv. Men sen är det källkritik som gäller.

   Fast många tycker ju ju olika. Jag skulle självklart låta vården ge råd. Men att många är otrevliga är ju inte klokt. Nej detta är inte en fråga jag skulle ställa till obekanta människor.

  Båda mina bebisar hade ”utslag” som såg ut sådär under vinterhalvåret, var bara torrhet.. som försvann med lite lotion men kan ju vara annat utslag hon har. Och feber är ju vanliga biverkningar av vaccin och helt normalt..

   Enligt henne själv så misstänker hon allergiskreaktion då ansiktet, luftvägar, ögon osv svällde. Så jag förstår henne att hon vill veta mer om vaccin om hennes äldsta dotter får den reaktionen. Ingen tar ju skada av att få veta mer fakta, hon har heller aldrig påstått att hon aldrig ska vaccinera sin yngsta dotter så ?‍♀️

    Jag förstår om hon inte vaccinerar just det barnet igen. Men att låta bli på andra barnet är ologiskt. Min son har reagerat två gånger. Första gången svällde båda benen upp och han ku de inte gå på ca 12 timmar. Enreaktionsom chockade bvc och som dom var obligerade att dokumentera (säger en del) och andra reaktionen ett halvår senare var att lymfan svällde upp i tre(!) månader vilket inte heller anses normalt. Jag tvekar på att ge honom mer även om det är en etisk debatt för mig själv då jag är för vaccin. Men jag drar ju inte in syskonet i hans reaktioner. Det är inte ett bra tecken när lillan reagerar som hon har gjort och det är en indikation på att hon är allergisk mot ngt av de verksamma ämnen som finns i MPR-sprutan.

    Ja okej, då förstår jag henne också.

    Då förstår man undran från henne. Förhoppningsvis meddelar hon vården om dotterns reaktion och därifrån kan hon få råd och förslag om hur man ska fortsätta, evt också vara förutseende på reaktioner i framtiden.

    Har man allergiska barn kan man få vaccinera på barnallergimottagningen istället för på BVC. Men även BVC har full anafylaxiberedskap, om behov skulle uppstå. Det är dock väldigt ovanligt. Dessutom är det en ingrediens i vaccinet som i så fall orsakar en allergisk reaktion, dvs en komponent. Inte vaccinet i sig.

  Att vara så dåligt insatt i ämnet att man över huvud taget är öppen för argument från kvacksalvarna i antivaccinationsrörelsen är pinsamt. Det är ett privilegium att vi får vaccinera oss och inget annat. Punkt slut.

   Instämmer till 110% med dig. Det är trots allt av en viktig anledning att man får vaccin.

   HELT enig. Det är ett privilegium.

   Absolut, vad som gör mig extra arg är när hon säger att hon inte vill ta råd från sjukvården för att de bara kommer att rekommendera vaccin?

  Nästa pandemi kommer att vara orsakad av okunniga föräldrar som inte vaccinerar sina barn. Jag kan förstå att det känns plågsamt att ens barn får reaktioner på vaccinet i form av feber/utslag etc men ingenting är värre än att dö, eller döda någon annan som inte kunnat vaccineras i samma takt eller utsträckning.

  Tänk om Svea som var förtidigt född blev utsatt för mässling för att någon fortfarande tror på autism/tungmetaller/yadda yaddamyterna som aldrig vill dö. Då tror jag inte Helen resonerat såhär.

  Att vaccinera sitt barn är omsorg för barnet och solidaritet för andra.
  Att göra annat är så egoistiskt och obildat att jag inte nog kan formulera det med ord.

   Men hon skrev ju aldrig att hon inte ska vaccinera Svea. Bara att hon ville höra fakta från båda sidor, det är ju okej kan jag tycka.

    Problemet är att det finns väldigt lite fakta från anti-vaccinsidan, mest referenser till ovetenskapliga studier och allmänt new age-trams. Och det är inte fakta.

    Det är INTE ok att normalisera att ens fundera på att inte vaccinera ungen – även om hon nu väljer att vaccinera till slut sp kan hon så tvivel hos andra och det är så sjukt allvarligt att hon borde få någon form av böter typ. Förvisa alla familjer som vägrar vaccinera barn till en öde ö eller nått… blir så förbannad.

     Vafan snackar du om? Visst fan ska man kunna tvivla på saker och ting, hur ska man annars kunna få kunskap?

      Såklart, men kanske inte inför hundratusentals andra som hon i sak influerar och ev. sår frön hos

       Hon har all rätt att göra det.
       Och tycker det är nyttigt tänk som även hennes läsare kan ta lärdom utav.

       Med det sagt: har aldrig påstått att man inte bör vaccinera sig, men man ska fan få ifrågasätta saker och ting ibland.

  Feminism också! Samt hbtq-frågor (alla olika begrepp inom det)

   Hbtqai+
   ?????

    Du glömde abcdefgh ?

  Antingen litar man på läkare, forskare, och läser alla publikationer som beskriver hur viktigt det är med vaccination (där forskning bekräftar det, alltså per-reviewed), eller så lyssnar man på en new-age förälder som får sin information via en blogg och påstår att man får autism när man vaccineras.
  Anledningen till att man ibland inte smittas av sjukdomar i väst (när man inte har vaccinerats) är pga att alla i ens omgivning har vaccinerats (here immunity). Res till ett u-land i Asien/Afrika (Indien t.ex.) och låt oss se hur det går.
  Tycker att vissa är väldigt bortskämda, här får våra barn vaccin gratis och vissa verkar inte vara nöjda ??‍♀️??‍♀️

   Fast i Helenes fall så tycker jag att det ändå att man måste få fråga båda sidorna, vad som är för och nackdelar. Vill man veta så måste man ju få veta, sen att det är fler fördelar än nackdelar spelar väl inte så stor roll egentligen. Men som sagt, man måste få kunna fråga utan att få stämpel på sig att man absolut inte tänker vaccinera sitt andra barn.

   Asså ni skojar. Extremt många läkare har pratat om hur farligt vaccin är och ni snackar om att an information från bloggar. De som väljer att avstå från vaccin är ofta väldigt pålästa och läser både bipacksedlar och använder huvudet istället för att lita blint på allt som sägs på aftonbladet mm.

    ”Extremt många läkare” ? Vad menar du med det? Jag är snart klar med min läkarutbildning och har ännu så länge inte träffat en enda läkare som vart positivt inställd till att ej vaccinera sina barn!

    Anonym 19:23, du kan väl länka en pålitlig källa eller två där ”extremt många läkare” uttalar sig på detta sätt? Har försökt hitta sådana i och med att detta ämnet är så debatterat, men det är omöjligt.

  Mitt barn som är infektionskänsligt tvingades byta förskola för att en familj där vägrade vaccinera sina barn. Min son går nu på en privat där de inte tar emot barn som ej vaccineras. De har fått mycket kritik pga av dey beslutet men jag och andra föräldrar är nöjda. Vi vill inte ha de sjukdomar som kan spridas om man inte vaccinerar sina barn.

   Jaha nu ska anti-vaccarna kräva att få gå på alla förskolor också fast de kan äventyra hälsan för andra barn? Hur har de mage? Åh de är såna jä**a jubelidioter

    Hur ska ett (ovaccinerat) barn som inte är smittad kunna smitta? Tänk lite längre. Vid vaccination injiceras en kemiskt framställd variant av sjukdomen på barnet. Det nyvaccinerade barnet är bärare av sjukdomen dagarna innan antikroppar har bildats. Ändå ses flera föräldrar ute med sina nyvaccinerade barn, även ute på resande fot.

    Att låta sin nyfödda bebis träffa barnet som fick en spruta med garanterat mässling igår är vad som är riktigt korkat. Inte att träffa ett barn som aldrig varit nära (en extremt ovanlig) sjukdom.

    En annan aspekt är ju att injicera formaldehyd rakt i blodet på sin lilla bebis. Formaldehyd som alla vet är cancerframkallande att ens ha i nagellack. Men rakt i blodet är tydligen okej. Samtidigt ökar barncancer.

    Är en påläst vet en också när statistiken på antal smittade gick ner och när vaccinet kom, även när vaccinet drogs in under flera år pga farliga biverkningar.

     Så, antalet smittade gick alltså fortsatt ner när fler var vaccinerade trots att vaccin drogs in i några år. Tänka sig. Kan det kanske bero på att det inte fanns lika många människor som spred sjukdomar?

   Vilken klok förskola som inte tar emot ovaccinerade barn! Jag tycker att det är helt rätt beslut.

   Do not underestimate the power of essential oils and healing crystals!!
   ?

   Vivitheone: satiken vad bra gjort av förskolan, äntligen några som sätter ner foten. Anti-vac är farligt och extremt okunnigt (plus superego, man skiter i andra). Finns fortfarande äldre, innan allmänna vacprogrammen, som dras med komplikationer efter barnsjukdomar: dövhet, sterilitet hos män osv

    Min farfars bror fick polio. Polio-vaccinet kom alltså inte förrän i början på 50-talet! och det finns fortfarande kvar i flera områden i världen. 🙁 Med alla de människor som flyger kors och tvärs över jorden idag är det inte alls omöjligt att dessa sjukdomar riskerar att komma tillbaka om tusentals föräldrar får för sig att inte vaccinera sina barn. Sverige (och Belgien) har ändå ett relativt strikt och återhållsamt vaccinationsprogram jämfört med t.ex. USA.

   Det är bra av förskolan tycker jag.
   Här i Frankrike är vaccinering obligatorisk om man vill ha sina barn hos dagförälder/förskola/skola, och eftersom det är skolplikt i Frankrike från 6 år så blir det obligatoriskt för alla. Förutom de barn som inte kan vaccineras p.g.a sjukdom eller annat, det är ju just för att skydda de barnen.

    Frankrike är vettiga.Borde vi verkligen ha i Sverige också, obligatoriskt om man vill ha sitt barn på förskola. Ungefär som organdonation, är du inte beredd att donera (när du är död) så bör du inte heller få ett organ om du behöver.

     Du menar alltså att vi inte borde ha demokrati i Sverige? Att man inte ska få bestämma över sin egen kropp? Oavsett var man står i vaccinfrågan, så bör man väl ändå vara för individens rätt till ett eget val? Om vi inför tvångsvaccinering, vad skulle sen kunna stå på tur?

      Hur långt ska det bestämmandet gå? Jag tycker man har frihet att göra vad man vill så länge det inte skadar någon annan eller strider mot en lag (som förhoppningsvis finns till på goda grunder). Du kan välja att inte vaccinera dina barn, men då kanske de inte får gå på en skattefinansierad förskola/skola där de riskerar att smitta andra. Vill man delta i välfärden så har man både rättigheter och skyldigheter.

      Men Kristin, vissa saker står över det fria valet just pga människors säkerhet. Der är inte mitt fria val att köra mot rött i trafiken för att jag inte känner för att stanna precis just då

      När ’bestämma över egen kropp’ inkräktar på andras liv och hälsa kanske?
      Du kan ju bestämma hur mycket du vill att du inte vill vaccinera, men du borde ju inte kunna bestämma att andra ska utsättas pga av ditt val.
      Har vänner som har en familj på barnens skola som ’inte vill’ behandla någonting, vilket innebär att ALLA barn på skolan har rundgång på löss och maskinfektioner mm. Deras ovilja mot ’kemikalier’ gör alltså att alla andras barn måste gå på ständiga kurer, förutom att deras egna barn då är helt sönderkliade i huvud och rumpor…

       Men fy vad sjukt! Det är ju i princip vanvård av barn, borde anmälas.

       Detta har vi också drabbats av, ett barn på förskolan vars föräldrar inte ser det som något problem med att barnet har löss. Barnet har skickats hem från förskolan sex gånger sedan årsskiftet pga löss. Men ändå har barnet löss. Så jävla irriterande som förälder att veta att närsomhelst får mitt barn löss för att dessa föräldrar inte bryr sig. Tycker också så otroligt synd om barnet. Alla vet vem det är för att hon är borta så mycket, stackars stackars liten.

        Fast då undrar jag, varför agerar inte ni andra vuxna människor på denna vanvård av barn och anmäler? Fegt…

         Innan du kallar mig feg så kan jag svara dig att det är anmält till soc, flera gånger, av både förskola och oroliga föräldrar.

       Och ni andra står och ser på när barn vanvårdas? Uselt…

      Finns ju massor av fall där du inte får bestämma över din egen kropp. Det har öht ingenting med demokratifrågor att göra.

      Bestäm du. Men då får du fan ha ekonomi nog för att vara hemma med dina ovaxade ungar med. Du är gräslig om du aktivt skiter i att vaccinera för att sedan tycka dig ha rätt slänga in dom bland andra barn.

       Haha ovaxade ungar. Förlåt men fick roliga bilder av håriga ungar som inte får släppas ut.

      Det är redan förbjudet att slå barn, att inte vaccinera sina barn är en form av barnmisshandel (eller försök till barnmisshandel).

       Så du menar att det inte är barnmisshandel att med tvång hålla i sitt barn och köra in en nål i barnet så liten börjar skrika och gråta av smärta?!

        Anna. Gå hem. Du nåste vara full.
        För du kan ju inte mena allvar?

   Fast alltså… Om vaccinerna nu är så bra, varför är alla vaccinerade så rädda att bli smittade? Det kan de ju inte bli om vaccinerna fungerar.

    ’Alla vaccinerade rädda att bli smittade’?
    Av vad? Hur då?
    Aldrig hört om!

    Jag och mina barn är vaccinerade och jag är inte alls rädd att vi ska bli smittade?! Dock var jag rädd när flera mässlingsfall upptäcktes i Stockholms området för något år sen. Då var min son inte vaccinerad – MPR-vaccinet (mässling, påssjuka och röda hund) får barnen nämligen inte förrän de är 18 månader.

     Ingen av de där sjukdomarna du räknar upp dör din unge av ändå.

      ”2015 dog 134 200 människor, de flesta barn under fem, i mässling”
      https://lakareutangranser.se/vart-arbete/arbetsomraden/massling

    haha, vad menar du? Det är ingen vaccinerad som är rädd att bli smittad av det de har vaccinerats mot. Däremot finns det ju en massa sjukdomar som man inte kan vaccinera sig mot som man kan vara rädd för.

    Man vaccinerar sig för att skydda de som INTE är vaccinerade, antingen för att de inte kan vaccineras eller för att de är för unga för att ha fått vaccin, t ex spädbarn.

     Man vaccineras naturligtvis också för att inte bli sjuk själv, men också av solidaritet för de grupper som inte är vaccinerade.

    Alla kan inte vaccinera sig. Min son har hjärtproblem och är infektionskänslig så vi har fått kämpa hela hans liv med sjukhusbesök och operationer. Då ska han åtminstone få en fristad när han är frisk och är på förskolan.

    Fast det stämmer ju inte riktigt, du kan fortfarande bli sjuk även fast du är vaccinerad, fast du blir inte lika sjuk som du hade blivit om du varit ovaccinerad. Ett vaccin gör en inte helt immun, utan det lär kroppen hur den ska hantera dom sjukdomarna om den stöter på dom. En ovaccinerad kropp har inte den kunskapen vilket gör att viruset/etc har längre tid att härja runt vilket i sin tur, om man har otur, kan göra att man får men för livet.

     Medans du efter genomgången sjukdom(utan vaccinering) blir immun resten av ditt liv.

      Om du överlever dvs

      Anna, men du kan få andra men istället. Är det värt att vara immun mot en sjukdom (om du nu överlever) om du kan drabbas av till exempel något av nedan?

      Polio – förlamning, postpoliosyndrom (led- muskelvärk, muskelsvaghet). Polio finns dessutom i tre typer, så du kan bli sjuk tre gånger eftersom varje enskild typ inte ger immunitet mot de andra.
      Mässling – SSPE (kronisk mässlingsvirusinfektion, påverkar det centrala nervsystemet. Kan yttras på olika sätt men sämre minne, sämre motorik, epileptiska anfall, blindhet är några symtom man kan få), hjärnhinneinflammation. Att injukna en gång ger inte garanterat livslång immunitet.
      Röda hund – kan skada fostret allvarligt om du får sjukdomen under de första 10-12 veckorna av graviditeten. Kvinnan löper stor risk för missfall och om man väljer att behålla barnet är det stor risk att det föds med hjärtfel, hjärnskador, syn- och hörseldefekter. Abort erbjuds för att undvika att barnen föds med dessa allvarliga skador.
      Påssjuka – testikelinflammation, bukspottkörtelinflammation, hjärnhinne- och hjärninflammation.

    Är inga vaccinerade som är rädda för att bli smittade. Hur får du till den ekvationen?

    Som mamma till ett mycket sjukt nyfött barn som pga egna problem sjukdomar inte kunde riskera något och därför fick skjuta upp vaccinationsprogrammet två år kommer jag vara evigt tacksam dem som vaccinerat sig/barnen. Vi hade inget val men det innebar ständig oro och vaksamhet, Vilka är vaccinerade, vilka har varit utomlands, vilka har haft besök från utlandet osv, osv. Vi kunde inte resa. Kort sagt, det var inget roligt alls!

    Vi har vaccinationsprogram i Sverige, det är utformat utifrån WHO’s rekommendationer. Vi har mer eller mindre utrotat sjukdomar som människor dog av förr. Varför i hela fridens vill vissa ha det åter?

    Visst man kan avstå vaccinationer. Men varför? Vad gör man om barnet blir sjukt? Söker man hjälp av samma läkare som man misstrodde gällande vaccinationer?

    Att vissa kan vara rädda för t ex mässlingen beror, med största sannolikhet på att just det vaccinet varit indraget vid några tillfällen. Samt att vaccinationsprogrammet ändrats över tid. Så alla har inte alla vacciner.

    För övrigt kan jag rekommendera vaccinet Dukoral, ingen i familjen har haft en magsjuka sen vi tog det första gången för över 10 år sedan. Man fyller på då och då.

    En småbarnsfamiljs bästa vän!??❤️

    //Moa

     Dukoral? Hur får jag tag på det? Är det fler som upplevt samma sak? Varför har ingen sagt detta förut?

     /också Moa

    Men gud Kristin, tänk ett steg längre…

   Här i Frankrike får man inte gå på förskola/skola utan att vara vaccinerad.

   Logiken? Är ni vaccinerade är ni ju skyddade och behöver inte oroa er, eller?

    Och små bebisarna då som inte hunnit få vaccinet ännu?

     Om mamman genomgått sjukdomen skyddas det ammande barnet av bröstmjölken. Är mamman endast vaccinerad finns inget skydd för spädbarnet i mjölken. LAW OF NATURE.

  …?
  Hur kan man vara så förbannat korkad att man ens tänker tanken att inte vaccinera?

   Ja och att anledningen till att aknske inte vaccinera är feber och utslag…!
   Hellre att mitt barn har feber och utslag i några dagar än mässlingen liksom.

    Precis. Man injicerar ju en pyttedos av sjukdomen i princip så det är ju inte så konstigt. Mina barn blev sjuka och faktiskt, lite argare några veckor efteråt upplevde vi (? Lite intressant ändå. Kanske en del av vanföreställningarna kring vaccin kommer därav?) men det är så klart värt det. Duh!

    Vi Kan och får INTE vaccinera våra barn med mpr pga svåra allergier. (Innehåller ägg bland annat)
    Den äldsta är immunförsvarssjuk så det är världens sämsta tänkbara combo att inte kunna vaccinera.
    Vi har inget val och får ofta skit för det utav okunniga människor för att dom tror att vi är vaccinmotståndare. Vilket vi inte är utan vi hoppas och önskar att alla som kan ge sina barn vaccin gör det för det ökar våra barns trygghet.

    Så var ödmjuk och tänk innan du/ni kräks ur er hatet.

     Detta gäller så klart inte barn som inte KAN vaccinera sig (det är ju, som du säger, bl.a. dem man skyddar genom vaccinering). Det behöver knappast nämnas i varje inlägg i debatten.

     Jo men Jos, det är för dina barn vi andra ska vaccinera oss. Om man inte kan pga allergier och immunförsvarssjukdomar är det enbart då det är accepterat. Men vi andra som bara är rädda för att kidsen ska få lite feber får bita ihop och göra som folk.

     Det måste vara jättejobbigt för er. Jag vill gärna tro att den absoluta majoriteten som ”kräks ur sig hat” mot de som väljer att inte låta vaccinera sina barn riktar sig mot just föräldrar/övriga som har ett val. Det har ju inte ni.

     Och just för era barns skull måste alla andra som kan ta sitt ansvar och vaccinera! Tråkigt att du fått skit för att dina barn är ovaccinerade.

     Funkar det inte alls? Jag har en med mkt svår äggallergi och det har funkat med alla vaccinationer. Under övervakning på sjukhuset.

      Samma här, äggallergisk son. Det var aldrig tal om att inte vaccinera utan bara om att man föredrar att vaccinera dessa barn på barnallergimottagningen på sjukhuset.

     Alltså Jos, det är ju för barn som dina som det känns extra viktigt att vaccinera. Det är klart det inte är riktat mot er! ❤️ Ilskan är mot föräldrar som VÄLJER att inte vaccinera sina barn trots att de kan.

      Instämmer. Just för barn som dina är varför vi andra inte får ha huvudet i arslet. Vi måste skydda allas barn.

     Det är just av den anledningen som de barn som kan vaccineras, ska vaccineras för att skydda de barn som inte kan eftersom de är överkänsliga mot vaccinet.

     Fast det är väl ingen som anklagar människor som inte har något val?

     Känn inte så! Du gör vad du måste för ditt barn.

     Diskussionen handlar om de som aktivt väljer bort vaccinationer.

     ?

     //Moa

  Oj blev förvånad att detta kom från Helen. Hemskt att utsätta sitt barn för riskerna det innebär att inte vaccinera

   Jag är inte ett dugg förvånad. Hon har ju ingen källkritik öht, tror på spöken etc. Mina fördomar infrias totalt när det toppas av att inte vilja vaccinera sina barn.

   Fast stopp.
   Om hennes barn visar sig vara allergisk så SKA hon inte fortsätta vaccinera. Hennes resktion är fullt logisk. Det är rädsla som talar. Det hon bör göra är att utreda det yngre barnet för att se allergier.

    Javisst, det finns ju faktiskt barn som inte kan vaccineras av olika anledningar. Kanske hör hennes barn till den gruppen.

  Om hon tycker att vaccination är jobbigt för barnet får hon gärna googla vad som kan hända om man får mässlingen etc.

  Och alla ämnen där mammor kan tävla i vem som är bästa mamman.

  Det sjuka är att detta ens är en debatt! Vaccin har räddat och räddar miljontals liv världen över. Ja allt kan ha biverkningar!
  Man kan ju göra som Sindy också och vägra alvedon till sina små barn (tänk om jag gjort det alla ggr mina haft 40 graders feber mm, vilket lidande jag skulle utsatt dem för i onödan)

  Du kan typ dö av en matbit om du har otur! Men se den stora bilden och tänk till.

  När vår son var ganska nyfödd, högst några veckor gammal, var det en pappa som ville starta en diskussion med mig och en annan mamma i väntrummet till BVC om vaccinering. Han var klart emot vaccinationer och började svamla om att det är en konspiration, och Bill Gates tjänar minsann massa pengar på industrin osv… Klart fall av foliehatt. I vilket fall, jag var typ fortfarande skör nybliven mamma så jag fick inte fram ett ord, den andra mamman sa bestämt att ”Där har vi olika åsikter, du och jag”. När jag diskuterade det med min man efteråt sa han, vilket jag lugnt kommer att säga utan ytterligare kommentarer till alla som är emot vaccinering enl allmänna vaccinationsprogrammet; ”Det funkar väl jättebra att låta bli att vaccinera sina barn, så länge alla andra vaccinerar sina”. Så sjukt egoistiskt.

   Om det ändå vore så enkelt. Vissa sjukdomar vaccineras man inte för förrän man är ca 18 månader. Att inte vaccinera sina barn är inte bara en risk för det egna barnet utan för alla andra små barn också. Om min prematur hade fått mässling som pytte hade hon förmodligen inte klarat sig.

    Precis – det blir ju lite förenklat, egentligen bygger ju svaret (dvs att -alla andra- vaccinerar sina barn) på att det bara finns en ”uppsättning” vaccinationsmotståndare. Annars faller ju ”möjligheten”.

     … och som du säger finns det ju ändå en risk för yngre, och sådana som inte kan vaccinera sig.

  Men åh vilken dumbom! Alltså om du inte förstår att fördelarna trumpar alla nackdelar med vaccination finns det nog ingen information i världen som kan göra dig smartare. Och det faktum att hon inte tänker dela med sig av sitt beslut tyder ju på att hon är en anti-vaxxare. Så jävla vidrigt. Tack vare sådana idioter har nu flera ställen i världen återfått sjukdomar som varit helt besegrade tack vare vaccinationsprogram. Det borde inte kunna vara valfritt.

  Tappade verkligen hakan av den Instastoryn. Jag köper att hon blev skärrad av Selmas reaktion men be då om mer information från BVC! Eller från släkt/vänner. Men för guds skull, publicera INTE dina tveksamheter om vaccin på din STORA sociala plattform!? What?

  Oavsett vad Helen tar för beslut så måste hon ju inse att där är massvis med mindre bevågade människor som ser detta och börjar tänka att ”Oj, vaccin är kanske dåligt” och struntar i att läsa på.

  Jag förstår att man börjar tänka ett varv extra när ens barn blir så påverkat. Jag hade ärligt talat också kanske börjat tvivla. Men jag hade ALDRIG publicerat detta på Instagram.

  Om hon bestämmer sig för att vaccinera Svea ändå.. Så kanske hon ändå fått ett tiotal att undvika vaccin. Tio barn som riskerar att bli allvarligt sjuka av tex mässlingen.

  Hon är ju dum i huvudet som tycker att det är jobbigt med lite feber och utslag, jämfört med.. jag vet inte.. att DÖ kanske?

   Fast barnet hade ju också fått att ansiktet och halsen också. Så förminska inte någon annan och läs vad hon har skrivit istället

    Svullnade upp*

    Ursäkta men vad menar du? Helt omöjligt att tyda din kommentar. Så ja inte så lätt att läsa vad andra skriver när dom är helt oförmögna att forma meningar

     Hon skrev ju så här på instagram ”att Selma troligtvis fick en allergiskreaktion”. Så istället för att alla hatar på henne kan man ju faktiskt läsa det hon skrev. Sluta klaga på andra hela tiden

      Det är ju för den ”troliga” (och normala) reaktionen som hon inte vill fortsätta. Dvs lite feber och utslag mot att dö. Hur du får det till att klaga övergår mitt förstånd, och med sannolikhet ditt med.

       Men det påverkade ju barnets andning, ganska enkelt att förstå då att man börjar fundera.
       Så jäkla otrevliga människor som dig bör ju inte kommentera.

      Om barnet fick en allergisk reaktion så följer man givetvis upp det med en utredning på en allergimottagning. Sedan kan ju den allergolog/specialistläkare som kontrollerat detta komma med ett expertutlåtande om hur framtida vaccinationer bör gå till. Till och med svårt äggallergiska barn vaccineras med vaccin som innehåller äggviteämnen, men givetvis med övervakning och anafylaxiberedskap.

  Fat det här är bara helt jävla cyniskt clickbait. Det handlar enbart om att ta upp kontroversiella grejer för att få så mycket engagement som möjligt, och därmed komma högre upp i algoritmen och få fler följare.

  Tyvärr leder detta cyniska beteende som enbart handlar om att få mer uppmärksamhet till att stolliga, farliga åsikter får fäste och legitimeras.

  Det kanske är toppen för denna kvinna att använda sig av denna strategi för att få lite fler följare så hon kan ta lite mer betalt för någon jävla skitprodukt hon gör reklam för, men för samhället dom helhet är det vansinnigt farligt att vi slutar vaccinera barn, slutar tro på förintelsen, sprider konspirationsteorier, rasism, hat osv.

  Tro aldrig att de faktiskt vill ha information, de vill bara att ni klickar och ju mer ni klickar, desto mer sån här skit blir verklighet.

  Vår före vaccinen helt friska son utvecklade autism efter mpr. Vi kommer inte vaccinera vår nästa lilla.

  Innan ni vaccinerar era barn kan ni be en läkare skriva ett intyg på att barnet är helt friskt på alla plan innan vaccinerna, så har ni det helt konkret om något skulle hända efter vaccin. De vill inte göra sådana intyg, kan jag informera om 🙂 Läkare vaccinerar ytterst sällan sina egna barn, dessutom. I wonder why.

   Vaccin orsakar INTE autism.

    Jo det gör det. Du är tyvärr hjärntvättad, såsom många andra varit innan de vaknade till. Finns absolut bevis på att autism ökar pga vaccin, speciellt mpr

     Herregud. Du MÅSTE lära dig urskilja fakta och hittepå. Det är EN googling bort. Vi är inte hjärntvättade, du är.

     Länka åtminstone ett bevis, tack. PEER REVIEWED

     Anonym 13:20, snälla länka några pålitliga källor som visar på att autism kan fås av vaccin, samt minst en där läkare går ut med att de inte vaccinerar sina barn. Slår vad om att du inte kan hitta något annat än hokuspokusbloggar.

   ”Läkare vaccinerar ytterst sällan sina egna barn”, källa på det påståendet, tack! I call bullshit. Min erfarenhet är precis den motsatta. Det är precis sådana här ”argument” som korkade vaccinationsmotståndare slänger sig med.

    Jag är uppvuxen i en läkarfamilj och kan lova att jag fick varenda vaccinspruta i vaccinationsprogrammet.

   ditt barn fick inte autism av vaccin. hen hade det sedan innan men det var inte upptäckt än. det finns INGA bevis på att vaccin orsakar autism. hela den teorin som anti-vaccare tror på skapades av en man som skrev ett papper helt utan bevis/grund för sin tes, och han blev av med sin läkarlicens på grund av detta. det finns ingen annan forskning som visar att barn får autism utav vaccin. och även om det skulle vara sant, vad har du helst: ett barn med autism eller ett barn i en kista?

   och förövrigt tror jag inte det finns en enda läkare i detta land som inte vaccinerat sitt barn.

    Ehrm, det är en hypotes anivaccar skapat. En teori har nämligen empiriskt stöd för att den är sann.

    Tesen han gjorde var dessutom på endast 12 barn med autism i USA. Man kan inte göra en medisinsk studie på 12 personer.

   HUR ska en läkare kunna deklarera att ett barn är ’fullt frisk på alla plan’ som ett slags bevis material om de senare drabbas av något? Och om ovaccinerade barn drabbas då, hur funkar intyget då?
   Ja, verkligen märkligt att de inte vill skriva sådana intyg…

    Jag jobbar som BUP-läkare. Autism kan vara en svår diagnos och det kan ta lång tid innan man kan komma till diagnos. Vissa barn visar tecken redan som spädbarn, men oftast ser man inga ”säkra” tecken förrän 2-3 års ålder. Många får sin diagnos först i tonåren, eftersom att de ändå är relativt högfungerande och klarar av vardagen ändå. Man brukar inte vilja ställa diagnosen allt för tidigt (om det inte finns uppenbara svårigheter hos barnet), eftersom att barn utvecklas olika. Det är relativt ovanligt att man ställer diagnosen före 4-5 års ålder. Att barnet inte har en underliggande autism vid vaccinationen är därför nästan omöjligt att försäkra, eftersom att barnet då är för litet för att man säkert ska kunna uttala sig (framför allt om man inte gör en grundlig neuropsykiatrisk testning, vilket man inte gör på BVC). Att vaccin skulle ge autism däremot är mycket välstuderat och det finns ingen koppling mellan autism och vaccin.

   Det är oerhört väl belagt att vaccin INTE orsakar autism. Och sprid inte skit du inte kan belägga med någon form av fakta. Om du nu inte har statistik över läkares vaccinationsgrad.

   Men ursäkta, vad är det du skriver egentligen?? Vaccin kan inte orsaka autism. Det är heller inte någonting man -nödvändigtvis- märker på en gång hos ett litet barn då det finns olika grader av autism.

   Varför skulle läkare skriva sådana intyg? Blir barnet sjuk efter vaccinet (eller annat ingrepp de ska skriva intyg innan) så kan man ändå inte peka på att det är vaccinet som utlöste det.

   Sluta sprid skit.
   Ditt barn fick INTE autism pga vaccinet kära rara du.
   Autism framstår i nästan 100% av fallen efter 18-24 månader men har funnits med sedan födseln. Anledningen till att många fortfarande tror på det här är att symtomen för autism uppträder efter sista vaccinationen vid den åldern och så drar de växlarna dit när utvecklingen inte går som andra barns.
   Jag gissar att du kanske slår ner på dig själv och mår dåligt över att drar dessa paraleller så sluta med det. Ditt barn föddes autistiskt. Du hade inte kunnat göra något saken. Min som har också autism men jag VET att det inte är pga något MPR. Så sluta sprid det här.

   Min pappa har jobbat som läkare i 30 år och alla vi barn är vaccinerade. Han tycker det är fullkomligt idiotiskt att inte vaccinera sina barn.

   Svenska staten har dessutom skrivit på ett avtal om att Läkemedelsföretagen inte kan hållas ansvariga för eventuella biverkningar av vacciner. Varför, om vacciner är så säkra?
   Jag är själv varken för eller emot men tycker att det finns en hel del att ifrågasätta. Bl a varför debatten blir så hätsk, man måste väl kunna diskutera sakfrågor utan att det blir otrevligt.

    Det handlar om potentiellt dödliga farsoter bland barn främst. Som ff härjar i andra delar av världen. Därför blir folk upprörda!

    Kristin: nej, så är det inte, staten har inte skrivit på nåt avtal ”att läkemedelsföretagen inte kan hållas ansvariga för ev biverkningar”. Var i allsin dar har du missuppfattat detta någonstans? Det är fritt fram för alla att stämma valfritt läkemedelsbolag. Sluta desinformera.

   Nu sprider du desinformation. Du har liksom jag ingen aning om vad de flesta läkare gör eller inte.

   Har du fått ditt barn diagnosticerat?

   Vet du att autismspektrastörningar uppträder runt 18-24 månader, oavsett vaccination?

   Är du medveten om att sammankopplingarna vaccin/autism var en diskussion runt år 2000 – 2005? Sen kom forskning som visade på att det inte stämde. Har inte tid att söka efter den nu, men den finns, för intresserade.

   Vet du att läkare inte ”friskstämplar” barn annat än inför aktuell barnförsäkring?

   Jag hade, när det gällde min lilla bra diskussioner m bla Hugo Lagercrantz, en av Sveriges då, mer kända barnläkare, han rådde oss att skjuta upp vaccinationen, om vi var oroliga, men att vi absolut skulle vaccinera.

   Så nej, din info stämmer inte!

   //Moa

   Man får inte autism av vaccin! Det är bara ett påhitt, helt utan evidens.

   Så det är värre att ha autism/ ett autistiskt barn jämfört med att barnet dör i mässling?
   Rimligt argument

    Man dör inte av mässling.

     1980 dog 2,5 miljoner människor av mässling, 1990 545 000 och 2014 73 000. Du tror inte vaccin har något med dessa minskande siffror att göra? Av de som dött är majoriteten barn. Vad är din källa på att man inte dör av mässling?

   Du kan säkert hitta samband mellan folk som är korta och har vaccinerats blir överviktiga, att personer som vaccinerats får glasögon efter 50 år eller kanske att vaccinerade barn i större utsträckning gillar pasta… Det är detta folk inte kan skilja på – det som korrelerar eller har ett orsakssamband.

   Jag känner en massa läkare och ALLA har vaccinerat sina barn, eftersom det är det enda rätta att göra.

   Och såklart ingen läkare skriver ett intyg om att ett barn inte har autism eftersom det inte går att ställa diagnos på så små barn. Däremot är 18 mån ett rätt vanlig ålder att börja misstänka autism, detta har dock visats stämma lika bra för vaccinerade som ovaccinerade barn.

   Precis som så många andra kommenterat orsakar vaccin inte autism. Läkaren som publicerade artikeln som visade ett samband mellan autism och vaccination har erkänt att han fabricerat resultaten (han ”hittade på”) och har därefter dömts och fråntagits sin läkarlegitimation.
   Sedan undrar jag vad du menar med att ”läkare vaccinerar ytterst sällan sina egna barn”? Jag är uppväxt i och bland läkarfamiljer och är själv snart färdig läkare och har ännu så länge inte träffat en enda läkare som vart positivt inställd till att skippa vaccination av barn. Vad grundar du ditt antagande på? Jag beklagar att ditt barn utvecklat autism, men att säga att det beror på vaccination finns det inga belägg för (och det har blivit grundligt utrett). Det känns väldigt olyckligt, och, i långa loppet farligt för samhället i stort, att normalisera vaccinationsmotstånd.

  Förra veckan var det tom en del skriverier om hur en ovaccinerad 6-åring åkte på semester i costa rica och drog med sig mässlingen till landet som hade varit helt fritt från detta sedan 2014. Mamman bekräftade att skolan som barnet gick på hade haft utbrott av mässling..

   Ger ännu ler perspektiv på det hela när rika priviligierade individer kan strunta i att vaccinera och sedan resa och smitta barn vars föräldrar kanske inte har råd med läkarvård, eller ens tillgång till det. Blir så arg på människor.

    Ja, helt jävligt. De borde privat bekosta sjukvård och vaccin för hela befolkningen dit de reste…

  Om jag fick barn hade jag gett dem de vanliga första vaccinationerna men inte vaccin mot ex influensa och livmoderhalscancer. Jag har själv fått stora problem efter att ha tagit Gardasil och det önskar på någon, särskilt inte mina barn!
  Sen kan jag undra ibland varför vaccinförespråkarna blir så arga på de som väljer att ta andra beslut, för om vaccinen är så bra så borde ju era barn vara skyddade oavsett andra föräldrars beslut?

  Sen undrar jag om ni är helt okritiskt för all vaccinering (svininfluensan, vanlig influensa, Gardasil) eller om ni kan se risker kontra fördelar med de nyare vaccinen?

   Fast problemet gäller ju inte barn som är vaccinerade, problemet är ju att det kan drabba barn som inte kan ta vaccin t.ex.

   För att ni utsätter bebisar som inte hunnit vaccineras för fara, och infektionskänsliga som inte kan ta vaccin och äldre. Därför.

   Därför att du utsätter andra människor för fara, tänk på de människor som är extra infektionskänsliga av olika skäl.
   Givetvis ska man vara källkritisk, både för- och emot. Skälet för att vi inte har haft polio med mera, i Sverige, är just för att de flesta väljer att vaccinera sig.

    Och som sagt, just de första vaccinationerna skulle jag ge mitt barn ja, polio osv, men inte influensa- och HPV-vaccin.

   Vad har du fått för biverkningar av gardasil?

    Endometrios, massor med funktionella cystor, cellförändringar, ME-liknande symptom, depression mm. Det finns en anledning till att detta vaccin i USA kallas för ”sad girl vaccine”.
    Ge det inte till era flickor! Gå på regelbundna cellprov som föreskrivs av vården istället.

     Tack för svar!
     Är inte aktuellt för mig men har två döttrar så tänker en del på det.
     Låter förfärligt för dig, all styrka.

      Tack snälla du ❤️ ja det är inte kul, cellförändringarna är behandlade och har inte återkommit tack god gud. Har inte försökt skaffa barn än och hoppas att det inte blir problem då, det är min största rädsla. Hade aldrig några problem ”där nere” tidigare.

      Jag har tagit gardasil. Har INGA biverkningar alls. De problem Louise beskriver är kvinnosjukdomar som tyvärr ofta upptäcks sent och som många kvinnor lider av, vaccinerade eller intrte. Jag har haft turen att inte drabbas av dessa. Har knappt mensvärk och lite blödningar, och än så länge i alla fall inga cellförändringar. Detsamma gäller min syster som också vaccinerat sig.

       Fast Gardasil är kritiserat pga alla de vidriga biverkningar man kan få av det. Jag skulle aaaldrig ge mitt barn det vaccinen. Never. Allt annat i ett grundprogram ja men aldrig det.

     Hur vet du att detta är biverkningar av gardasil?

     HPV-vaccin skyddar dig från virus som kan ge dig cellförändringar som sedan kan leda till cancer. Jag är väldigt tacksam att mina föräldrar var kloka nog att låta vaccinera mig. hur kan du dessutom vara säkert på att dessa komplikationer kommer från det vaccinet?

      Det gör kondom också, utan farliga biverkningar.

       Det är ju förutsatt att kondom är aktuellt. Jag har t.ex. blivit vaginalt våldtagen utan kondom av 3 olika män, är det då inte bra att jag åtminstånde tagit vaccinet?
       Eller om en har spontansex, fyllesex eller annat när kondom glöms…

     Jag har också samma problem med gardasil och jag är inte vaccinerad mot livmoderhalscancer? För övrigt så är jag oerhört arg på min förälder som valde att inte vacca mig mot det. En av mina närmsta fick livmoderhalscancer när vi var 16 (inte heller vaccad) och kommer aldrig att kunna bära egna barn pga detta. Visst, det är sällan en dödlig sjukdom, men fördelarna uppväger fortfarande nackdelarna.

   Det är stor skillnad på de vaccin som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet, de är väl beprövade. Att nya vaccin gett biverkningar har säkert gjort att många blivit tveksamma även till de gamla, beprövade sorterna vilket ju är olyckligt.

    Exakt och som ja skriver här ovan så är jag inte tveksam till de beprövade vaccinerna. Nu ingår ju tyvärr dock det nyare vaccinet Gardasil även i det allmänna vaccinationsprogrammet 🙁

   Men Gud, tillämpa inte dina egna vaccinerfarenheter på gruppnivå!! Det är ALLTID någon som får biverkningar OAVSETT preparat! Så är det, live with it. Angående svininfluensavaccinet har studier (OBS vetenskaplig evidens och inte någon pucko på Bloggbevakning) bevisat att incidencen av narkolepsi var helt samma innan och efter vaccinet. Slut.

    Just Gardasil omges av en hög frekvens av biverkningar så nej, det är inte endast pga av mina dåliga erfarenheter. Dessutom skyddar ju vaccinet endast mot fyra av alla de cirka 16 farliga typer av HP-virus det finns samt att det är vetenskapligt bevisat att man inte ens vet om det skyddar mot dem. Bättre med regelbundna cellprover för att motverka livmoderhalscancer tycker jag. Dessutom kan viruset trigga igång cellförändringar hos flickor som redan bär på något av virusen.

     Cellprov och vaccin är inte jämförbara, med cellprov upptäcks cancern tidigare men med vaccinet går det att motverka själva cancern. Trist att du upplever så, själv har jag fått Cervarix som skyddar mot de två mest cancerframkallande stammarna dvs HPV 16 och 18. Du får det att framstå i din kommentar att du faktiskt tillämpar dina subjektiva åsikter på gruppnivå – var tydligare!

      Men sprid inte trams. Cellförändringar är INTE cancer. Det kan BLI cancer, men det ÄR inte cancer. Med de kontroller och behandlingar som finns leder extremt få fall till cancer.

   Och jag har haft 0 biverkningar av Gardasil som jag fick för över 10 år sen.
   Du kan inte utvärdera ett vaccins funktionalitet baserat på bara dig själv.

    Samma här!

    Samma här! Faktum är att jag hade cellförändringar två år i rad, tog sedan vaccinet och inte haft några förändringar sedan dess. Så för mig har det funkat bättre än bäst.

   Jag valde att inte vaccinera mig mot gardasil när det erbjöds gratis till alla tjejer när jag gick i gymnasiet. Min mamma drabbades av HPV-relaterad cancer, analcancer, för ett år sedan. Det är en ovanlig cancer som det inte talas lika mycket om som livmoderhalscancer t.ex. Jag vet inte om du har upplevt cancer, eller känner någon i din närhet som gått igenom det men personligen hade jag valt gardasil framför cancer alla gånger. Därför ska jag nu som vuxen vaccinera mig med gardasil och det bästa beslutet jag någonsin gjort.

   Jag hade med största sannolikhet utvecklat livemoderhalscancer idag om mina föräldrar inte vaccinerat mig mot just det. Det trodde jag själv inte som 16 åring när vaccinering kom på tal och jag inte önskade det. Jag är så otroligt tacksam idag att mina föräldrar valde att ge mig det skyddet för 11 år sedan.

    Men alltså HUR vet du det? Det är extremt ovanligt att så unga utveckar cancer. Cellförändringar, visst. Men de självläker eller koniseras bort. Du hade förmodligen inte alls utvecklat cancer.

   Louise, vad har du fått för biverkningar av Gardasil?

  Helt ofattbart denna sk trend att intw vaccinera. Det vittnar om en oerhörd okunskap och ren dumhet

   Men är det verkligen en trend? Jag har själv inte barn så jag är inte helt insatt, och kanske därför jag upplever det som att det är ett fåtal som hörs vara antivaccinering i sociala medier mest. Men det kanske är en växande trend ute i landet att neka barnen vaccin..

    Nej det är en trend. Det ökar. Tyvärr. Folk gör sina egna ”efterforskningar” på nätet

     Jag har en son som är 20 år. Detta var en ”trend” även när han föddes. Så vidare trendigt vet jag inte. Allmän långvarig idioti kanske….
     Får ibland känslan att vaccinmotståndare påstår sig vara de som är pålästa (de har läst tRE webbsidor i ämnet) och känner sig ”smart” och ”informerade” som vill dyvla på den här nyvunna kunskapen på andra. LÄS MER säger jag bara.

     Rebeccas man sa det bra: ”Det funkar väl jättebra att låta bli att vaccinera sina barn, så länge alla andra vaccinerar sina”.

    läs lite inlägg i exempelvis reddit.com/r/ShitMomGroupsSay/ (sortera efter ’top’) så blir du nog skrämd. det är inte endast anti-vaxxare (många mammor som tror de kurerar autism och andra sjukdomar med essential oils (suck)) men de flesta inläggen är om vaccin. helt sjukt vilka idéer folk har.

  Idiot

   Ta diskussionen pa en värdig niva och använd din intelligens instället för att angripa, hur ska vi annars kunna utvecklas?? Alla kan inte vara insatta i allt, det är trots allt interessant att höra andra människors asikt.

  tycker det är skrämmande att dagens mammor litar mer på det som skrivs på facebook och bloggar än de som jobbar inom forskning och medicin. deras generation vaccinerade sina barn så att sjukdomarna mer eller mindre försvann, och nu är de på väg tillbaka för att dessa mammor tror de är smartare än deras läkare, och tror att ”big pharma” är efter dem (lol). läskigt hur icke-källkritiska och naiva folk är. hade inte känt någon som helst empati om deras barn dog av sjukdom de kunde skyddats mot.

  obs. detta gäller ej barn som av medicinska skäl ej kan vaccineras såklart.

  Blir så full av hopp när jag läser kommentarerna här! <3

   Ja, det är så härligt när folk idiotförklarar andra istället för att ha en saklig diskussion!

   Jag tappar hoppet.

  Jag är bara glad att det verkar vara en,stor, övervägande majoritet här inne som inser hur bra det är med vaccin. Lite feber och kinkig unge är tyvärr sånt man får stå ut med.

   Men nu var det ju inte bara ”Lite feber och kinkig unge”.

    Hellre sjukt barn under en kontrollerad period än döda, eller kroniskt skadade barn av sjukdomarna som annars finns risk för utan vaccin.

    Såklart är det inte roligt och såklart finns det barn som mår sämre än andra. Men tror ändå att feber och sjuk unge är att föredra framför ett barn som kanske får mässling och blir döv eller får hjärnskador eller till och med dör.

  du har missat flyg och casino

  https://youtu.be/RfdZTZQvuCo

  Det här är min favorit video om vaccin vs anti-vaccer.. 🙂

  Vi kör tom vattkopps-vaccin på vårt barn nu.

   Varför vaccinerar ni mot vattkoppor? Bara nyfiken alltså, visste inte att det ens var något man gjorde ?

    Vi behövde göra det när vi bodde i USA. Hemskt att säga kanske, men så himla skönt att slippa det. Verkligen ingen rolig sjukdom.

    Vi har vaccinerat vår sån mot vattkoppor. Han är åtta år och ju äldre man blir desto värre blir effekten av vattkoppor. Helst ska man få det när man är mycket mindre, men i och med att han aldrig fick det valde vi att vaccinera baserat på de råd vi fått på sjukhus.

     Vår son*

    För att vattkoppor verkligen kan vara kasst – min syrra hade koppor på kopporna och var skitdålig i två veckor.
    Folkhälsomyndigheten har en utredning om att införa det i det allmänna vaccinationsprogrammet – och för vår del är det värt 1400:- för att barnet inte ska behöva må skit i två veckor.

    och det är förhållandevis få biverkningar på vaccinet – https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/vattkoppor/

    Vi väger just nu för- och nackdelar mot varandra gällande att vaccinera vår dotter mot vattkoppor. Födelar: hon slipper utsättas för vidrig sjukdom. Nackdelar: kvinnor som föder ger sitt barn antikroppar mot vattkoppor de första 6 levnadsmånaderna. Man får inte vaccinera förrän bebis är 9 månader. Så frågan är vaccinera eller ej..

     Förtydligande: kvinnor som haft vattkoppor och sedan föder barn ger sina barn antikroppar i 6 månader.

   Att vaccinera mot influensa och vattkoppor är extremt egoistiskt, om man inte har en underliggande sjukdom som gör att man kan bli riktigt sjuk eller till och med dö om man får det.

   Förra året tog influensavaccinet slut bara för en del massvaccinerar för att slippa bli sjuka, vilket gjorde att de som behövde det inte fick.

    Det är inte egoistiskt att vilja skydda sitt barn!
    Vet du vilka andra som får vaccinet? Att det t.ex. stora företag erbjuder sina anställda vaccination för att det ev. ska minska antalet sjuka och därmed påverka produktionen? Min sambo blev erbjuden men tackade nej då han sällan blir sjuk och det blev han inte i år heller. Jag har själv blivit erbjuden när jag jobbade för en statlig myndighet men tackade nej med för att jag tycker inte att jag är en riskgrupp.

    Vaccin mot vattkoppor är bara klokt, när jag såg min son verkligen lida av alla koppor (samt att det är farligt om man får dem invärtes och det kan du ALDRIG veta innan om man kommer få det eller inte) som han fick, då han fick dem överallt, så skulle jag absolut vaccinera nästa barn mot det.

    Vaccin finns för att rädda liv att välja bort är bara dumt och ett hån gentemot alla barn som dör eller skadas för rester av sina liv för att de inte kunnat få en vaccination.

     Men varje land blir bara till delat ett visst antal doser vaccin och då ska de räcka till de som verkligen behöver det..

     Att en hel familj går och vaccinerar sig för influensan bara för att slippa bli sjuk och slippa vabba är egoistisk..

  Vilken vaccin får man vid 8-9 års åldern i skolan i armen?

   Stelkramp

  Jag kan förstå att man är skeptisk till vaccin som inte funnits länge och inte är beprövade, se vad som hände med svininfluensa vaccinet osv. Men vaccin, framförallt barnvaccin som funnits så pass länge och är bevisat att det gör mer nytta än skada förstår jag inte varför folk ska sätta sig emot ens.

   bara för att några personer fick narkolepsi är ett vaccin inte dåligt. Svininfluensavaccinet räddade många barn och ungdomar

    Dessutom har det gjorts forskning som visade att det inte har vaccinet i sig som gav narkolepsi, utan svininfluensan. Vet att podden Outlaw science pratar vaccin och källhänvisar till denna studie i ett avsnitt.

     Hahaha asså folk är ju heeeelt blåögda. Hur kan man vilja va så blind för fakta??? NEJ man fick det inte av influensan man fick det av VACCINET!

      Presentera din fakta med länkar tack. Jag blir mörkrädd

    Nej det gjorde det inte. Svininfluensan var inte så farlig som de trodde den skulle bli. De som dog var riskgrupper som annars också alltid är utsatta. Gamla, redan sjuka med dåligt immunförsvar etc.

     Nej, svininfluensan var läskig då den främst drabbade unga och friska personer (människor i åldern 15-35) till skillnad från vanlig säsongsinfluensan som drabbar den grupp du nämner.
     (Snabb källa, men vet det från nyheterna då den precis kom till Sverige) https://www.netdoktor.se/infektion/influensa/sjukdomar/den-nya-influensan-svininfluensan/

      Neeeej den var inte alls ”läskig”. Årets influensa är SAMMA som 2009, dvs svininfluensan. Den har mindre dödlighet än de ”vanliga” influensorna. Folk blir generellt mindre sjuka. Läs forskningen om den istället. Anledningen till att de fick panik var för att de inte visste hur den skulle påverka och vilka som skulle bli sjuka.

       Det som var läskigt var att av de som drabbades 2009 var det många yngre som blev svårt sjuka. Sedan visste vi inte dödligheten, smittsamheten etc då, men var livrädda för en pandemi. Innan dess var vi ju rädda för fågelinfluensan, jag tror vi i dagsläget är upptagna av att vara rädda för Ryssland, Trump och hemvändande IS-soldater/medlemmar.

  I fattigare länder DÖR barn pga att de inte har möjlighet att få bli vaccinerade.

   Så sant 🙁 Fy, det gör ont i hjärtat av bara tanken. Och här sitter vi och gnäller som små bortskämda barnrumpor. Som en annan skrev längre upp; det är ett privilegium.

  Min son fick hjärnhinneinflammation, som är en följdsjukdom av de flesta barnsjukdomar man vaccinerar mot. Han fick det dock av borrelia. Det var helt vidrigt.

   Fick min lillebror också, dock inte pga borrelia. Minns när han insjuknade hur panikslagna mina föräldrar va innan ambulansen kom och hur jag sen stod kvar där me snälla granntanten

  Äh, vaccinera inte om ni inte vill. Skynda på det naturliga urvalet bara.

   Ja det är väl det enda som talar emot vaccination egentligen. ?

   Förutom att det även kan drabba barn som inte hunnit vaccinera sig ännu. T.ex.

  Det finns en facebook-sida om hästhälsa på naturligt vis och det är så intressant att läsa där inne. Det går, som många säkert känner till, ett herpesvirus där 4 hästar i Sverige har avlivats, enligt admin (vaccinmotståndare) så lägger virus ägg och att man i förebyggande syfte ska ge hästen cocos. Hästfolk är ju kända för att vara speciella så att läsa det inlägget och kommentarerna var riktigt roligt.

   what the fuck läste jag nyss??? alltså va

   ?????

  Alltså när man går vill ha fakta och frågar rakt ut till människor som googlar fram sin fakta så blir jag fundersam. De som har allra bäst koll på vaccin är läkare. Varför kan folk inte ta denna diskussion med läkare och annan sjukvårdspersonal?

   För att läkare ju(till skillnad från alla alternativmedicinare………. eller?) tjänar pengar på sitt yrke. Logiken är fantastiskt.

    Ja för alternativmedicinare försöker ju inte kränga saker ?

     Och om nu alternativmedicin är det enda som fungerar och läkarna/vetenskapen inte vill släppa fram pga pengar, varför ger inte de upplysta alternativarba bort sina mirakelmedlet gratis? ?

  ämne att lägga till på listan: flygresor

  Problemet är ju att när man lägger fram det som hon gör ”jag är dåligt insatt, så jag vill veta med om för och nackdelarna med detta så att jag kan ta rätt beslut för mitt barn”, då framställer hon det ju som en fråga som skulle ha ungefär lika mycket vetenskapligt stöd åt båda hållen. På så sätt legitimerar hon ju anti-vaxxers, och får det att låta som att de också har väl underbyggda argument. Vilket de inte har.

  Jämför med tex ”Mitt barn har akut blindtarmsinflammation, kan ni ge mig för och nackdelar med att låta henne opereras”, ”Kan ni maila mig för och nackdelar med barnpornografi, jag är så dåligt insatt”, ”Mitt hus står i brand, jag är så dåligt insatt i om jag borde ringa brandkåren eller inte. Jag har hört vissa säga att man ska hälla kolloidalt silver på branden istället.

   HAHA – kolloidalt silver mot ALLT!

    Tips Helen på en gång! Hon kan säkert få ihop ett samarbete där hon kan berätta hur ”gryyyymmmmm” silvret är ?

  För oss var det självklart att vaccinera vår son, men vi har dock valt att inte berätta/prata om det pga sonens faster. Vi orkar helt enkelt inte ta diskussionen som vi vet kommer att komma om hon får reda på det, eftersom hon dels är gränslös och dels en riktig bimbo, rent ut sagt. Hon tror inte bara att vacin orsakar autism och alla de andra klassiska argumenten. Pyramiderna är byggda med ljudvågor av ett folkslag för miljoner år sedan som var smartare än oss och därför övergav jorden. Och min sambos cancer skulle botas med en elpenna och bakpulver. Min sambo älskar sin syster och vill inte bråka med henne och låter henne hållas. För hans skull är jag också tyst, men herregud vad svårt det är i perioder när hon går igång.

  Jag har tagit alla vaccin som ingår i vaccinationsprogrammet för barn, plus det mot svininfluensa, livmoderhalscancer och håller på med TBE-vaccinet nu. Det enda jag blivit riktigt dålig av vad svininfluensavaccinet. Första veckan efter vaccinet var ena halvan av skolan sjuka. Den andra veckan var den andra halvan sjuka. Men anledningen till detta var ju för att det fanns sån hysteri kring svininfluensa och vaccinet var inte tillräckligt beprövat för att ges ut till alla. En kille på min skola fick narkolepsi av vaccinet och har fått sitt liv förstört pga detta.
  Men, trots detta skulle jag aldrig komma på tanken att inte vaccinera mig.

  Jag har en grej till som jag skrev lite kort om på bloggen. Socker kontra cancer och det faktum att cancerceller inte kan överleva utan socker. Det upptäcktes redan på 1920-talet. Hur kan då cancerforskningen inte kommit längre vad gäller kostråd och så vidare. Tycker det är intressant att fundera över och givetvis har forskningen gjort mycket också.

   Det stämmer dock inte att cancer inte kan överleva utan socker så sprid inte den myten.

   Cancerceller använder glukos (en sockerart) i högre utsträckning än friska celler (friska celler använder syre, enkelt sagt). Processen producerar en miljö med hög aciditet runt cancercellerna. Det gör att cancerceller fortsätter att använda glukos i högre utsträckning även om det finns mycket syre i övriga miljön, miljön runt cancercellerna har fortfarande hög aciditet. Det kallas för Warburg effekten efter mannen som på 20-talet upptäckte detta. Warburg teoretiserade att cellernas byte till glukos kanske var det som drev på cancern. Men flera studier efter det har visat att det är den genetiska mutationen som gör att friska celler blir cancerceller även triggar bytet till glukos som energikälla. Bytet till glukos är alltså en konsekvens av cancern, inte orsaken.

   Inga celler kan överleva utan socker, det är inte unikt för cancer. Cancerceller behöver även vatten och syre och typ kalium för att överleva, men det betyder inte att vi kan eliminera dessa och på så sätt aldrig få cancer.

   Håller med de andras kommentarer. Samt: hjärnan kan inte bryta ner fett utan måste få energi från kolhydrater. Därav ketos som sker när man har diabetes eller strikt LCHF. Aceton bildas som en biprodukt av detta inte så fräscht och kul.
   Såklart tråkigt att det forskas lite om kost då läkemedel genererar mer pengar. Men att sluta äta socker är väldigt förenklat.

    Du har fel! Du blandar ihop ketos som man hamnar i när man äter strikt lchf med ketoacidos som man bara kan få om man har diabetes typ 1 eller ett alkoholmissbruk. Ketoacidos handlar om högt blodsocker och höga ketoner samtidigt vilket man aldrig kan få på en lågkolhydratkost. Ketos är inte farligt. Kroppen kan själv bilda kolhydrater i levern om man inte tillför kolhydrater.

    http://hannafialotta.blogg.se/2019/february/ett-inlagg-om-ketoacidos-2.html#comment

     Aceton är en biprodukt när kroppen själv bildar kolhydrater också.

      Jag kör keto nu och har inte märkt av någon acetonandedräkt. Inte min partner heller. Att jämföra keto och ketoacidos är som att jämföra äpplen och apelsiner.

     Det Hanna sa ovan herregud sluta blaja om att hjärnan behöver socker och ketoner är ketoacidos om ni inte vet närmre hur det fungerar.

     Hannas: det forskas mkt kring ketogen kost iaf och dess påverkan på olika sjukdomar kunskap om detta som är lätt att få till sig från Dr D D’Agostino och Dr R Patrick. Tex om ketogen kosts fördelar under cancerbehandling.

     I Tyskland rekommenderar vissa läkare cancerpatienter en lågkolhydratkost bla en gammal kollega till mig fick det rådet efter år av kamp. Men i Tyskland (vars sjukvårdssystem är en miljon gånger bättre än Sveriges) kan man även få akupunktur osv ersatt av försäkringskassan.

   Please, socker för cancerceller är samma socker som alla andra celler i kroppen behöver. Det sockret framställs främst ur stärkelse som är en polysackarid, dessa bryts ner till monosackariden glukos i magsäcken och sänds sedan ut i blodet och transporteras till alla celler i kroppen som behöver dem som bränsle. Det här är basic biologi din högstadielärare skulle lärt dig.

    Heja Milly! ?

    Yey! Orkade inte ens börja förklara…

  Det som är det allra värsta är att folk drar till med jämförelser med svininfluensa-vaccinet. De pekar på det och gapar om att det minsann gav massa problem , jaha, jo det stämmer men det var också ett vaccin som togs fram i all hast pga den rädsla för svininfluensa som uppstod. Det vaccinprogram som barn erbjuds ( och BÖR ta ) är över 40 år och mycket välprövat. Detta vaccinprogram är något som stora delar av världen skulle göra väldigt mycket för att få ta del, för tro mig mässling mm är INTE som en förkylning precis. Men istället för att folk hyser lita jävla tacksamhet och begriper vikten av detta så ska de hålla på och hänvisa till vad deras grannes fasters morbror sa om vaccin. Förstår inte vad i all världen det är som hänt med folk?? Kollektiv dumhet så det skriker om det, skärp er!! Och till er som inte vaccinerar så får ni vackert tugga i er att förskolor mm inte välkomnar er, -att ni väljer att gambla med era egna barns hälsa är en sak, men ni ska fan inte göra det med andras barn. Skäms!!

  Är jag den enda som är helt ointresserad av familjen Torsgården? Jag vet att alla säger att Helen är ”så myyysig” men jag tycker bara hon är tråkig. Förlåt men nej.

   Följde flera år och tyckte hon var härlig. Men slutade för något halvår sedan. Det är generiska samarbeten som sammanfattas av ”detta är en gryyyymmmm produkt” blandat med bebisröst. Ingenting som händer förutom snabba klipp genom städning av barnleksaker. Nä. Pass.

  Läkare och forskare med flera års erfarenhet och hundratals peer-reviewed publikationer över new-age föräldrar som har fått sin information via bloggar och Youtube-videon, alla dagar i veckan.
  Har mycket mer att säga om de som är emot vaccinationer men stannar här.

  Förstår att det är en sån där influencergrejen att bjud in dina fans men det är oroväckande att folk hela tiden frågar sina läsare istället för att öppna en bok, dom sprider dessutom den normen. Hur kan man vara säker på källan genom ett fan?

  Min släktings lilla baby är 5 månader och blivit diagnostiserad med cancer.

  Denna tjej har inte ätit socker ska tilläggas och hennes mamma åt inte socker under graviditeten.

  Kan det vara så att cancer är mer genetiskt betingat än vad vi stoppar i oss…?!!

   Fråga inte folk på internet, fråga en läkare eller läs en vetenskaplig artikel.

    Lisa skrev förmodligen sin kommentar till ”Hannas krypin” där Hanna skriver att cancerceller inte kan överleva utan socker

   Just barncancer är det faktiskt svårt att hitta samband med genetiska faktorer och/eller födointag. Där muteras cellerna mycket snabbt av oklar anledning.

   Hos vuxna kan man däremot se starka samband mellan vissa sorters cancer och vissa gener, t.ex. bröstcancer. Angelina Jolies mor dog ju i det så hon testade sig, hade denna bröstcancergen och valde att ta bort brösten. Där spelar det ju verkligen ingen roll om hon hade ätit donuts hela dagarna eller inte, eller hur?

   Här kan man läsa lite mer: https://www.cancerfonden.se/artiklar/att-forebygga-cancer-vad-sager-forskningen

   Men herregud, man får inte automatiskt cancer av socker! Vissa typer av cancer kan härledas till vår livsstil kost, rökning, motion osv. Men många typer av cancer orsakas av genetiska mutationer.

    Vad cancern i sig orsakas av och vad cancercellerna sedan lever på (som Hanna skrev) är väl ändå olika saker?

   Hur cancer uppstår och varför är väldigt, väldigt invecklat och beror på mängder av olika saker. Att bara peka på socker är så naivt så jag vet inte vad, såklart är genetiska, ärftliga faktorer mer viktiga än om man äter socker. Folk vill gärna hitta enkla lösningar på allt och i dag är ju socker lika med asbest i samhället. Skulle gissa på att om ett par år så kommer det vara något annat som är ”livsfarligt” ….

    Jag har aldrig pratat om att cancer uppstår på grund av socker. Däremot så pratade jag om teorin att cancerceller inte kan överleva utan socker. Sen när blev det samma sak? Men tack för en intressant diskussion. Fick mig att ge mig ut och leta efter riktig fakta som jag kommer presentera i min blogg när jag är klar.

     Kolla samtidigt upp sambandet mellan fasta dagarna innan en chemoterapi och att inte göra det. Jag såg en tysk dokumentär om fasta där en kvinna som genomgått chemoterapi prövade att fasta (bara vatten) dagarna innan behandlingen och det gick bra. När läkaren fick veta sa han till henne att inte göra om det, inför den andra behandlingen åt hon som vanligt och blev jättesjuk – spydde som en katt och blev tvungen att sjukskriva sig. Inför den tredje behandlingen sket hon i läkaren och fastade igen och hade nästan inga biverkningar. Teoretiskt när du fastar så ställer kroppens celler om sig efter två dagar och går in i ”försvarsmodus” medan de sjuka cellerna (cancern) har tappat den förmågan och stryker med av behandlingen. Men jag har denna infon enbart från den dokumentären – vore kul om det kunde bli bekräftat från flera källor.

     Socker höjer insulinet. Högt insulin skapar inflammation. Inflammation skapar cancer.

  Jag tycker det är så tråkigt att folk börjar gorma ”DUM I HUVUDET!” när någon ställer frågan såsom denna Helen gör. Varför måste man bli så förbannad på direkten? Jag skrev följande kommentar hos en mamma som hade mycket tankar kring vaccin och att hon hört från vissa att de kanske orsakar allergier eller NP-diagnoser.

  ”Klart du ska ifrågasätta saker och tänka, det bör alla göra. 🙂 Jag tänker såhär…
  Vad gäller allergier så finns det enligt forskning samband mellan för rena hem, utan husdjur, och att barnen får allergi. Medan i ”skitigare” miljöer är det inte lika många barn som får det. Källan här är Agnes Wold som har mycket klokt att säga kring sättet vi lever på och eventuellt en del om vaccin, men jag minns inte helt hundra… Ökade diagnoser, alltså ja, men samtidigt måste vi se till hur vi såg på ”annorlunda” människor förr. Inga barn fick diagnoserna Aspergers, ADHD, autism, då man i princip med våld (aga) tvingade dem att så gott det gick anpassa sig till att låtsas vara ”som alla andra”. Så har diagnoserna i sig ökat eller har vi blivit bättre på att upptäcka dem?
  Sedan finns fakta och information om biverkningarna rakt framför oss, så jag förstår inte varför folk tror att läkemedelsverket och liknande försöker dölja något?? De risker vi vet om finns utskrivna och synliga. De suger, men vad är alternativet? Att vi ska få tillbaks polio, tuberkulos (händer redan, jag jobbar på en infektionsklinik så jag vet…), och andra hemska sjukdomar? Sjukdomar som dagligen dödar barn i länder där man inte har råd med dessa ”farliga” vacciner… 🙁 Man vet att en ovanlig biverkning av vaccin (barn som vuxen, spelar ej roll) är Guillain-Barrés. Allvarlig följdsjukdom, som tur är mkt ovanlig, men det kan hända och info finns där ute för alla att se. Inget att dölja. Men hur ska vi ta hand om oss om vi inte har vaccin? Hur ska vi då stoppa sjukdomar som är otroligt farliga och jobbiga? Om du idag får tuberkulos så måste du medicineras med TRE olika tabletter dagligen, som ger riktigt jobbiga biverkningar, i ett HALVÅR! Så då måste du ändå stoppa i dig massa ”preparat” och lida… Jag tycker vaccin är toppen, skitbra, MEN de är tyvärr inte perfekta. Precis som alla möjliga mediciner har biverkningar så har även vaccin det. Men de konspirationsteorier man läser om, t.ex. att de orsakar autism är ren lögn. Den myten baseras på en studie som var helt falsk av en forskare som blev köpt att förfalska resultatet för många år sedan. Något pucko i USA grävde upp den FALSKA studien och började sprida den igen, och sedan dess har det varit svårt att stoppa lögnen då amerikaner gärna ägnar sig åt konspirationsteorier och tron att ”dom” ljuger för ”oss”… Osv… Så ja, vaccin kan ibland vara jobbigt med biverkningar, men vi vet oftast vilka biverkningar det rör sig om, och vi vet att sjukdomen vi vaccinerar mot är så mycket farligare att få än vaccinet.
  Kram! ”

  Jag fick en jättetrevlig kommentar tillbaks där hon tackade för info och var glad att jag bemött henne trevligt och sakligt. Det gjorde mig jätteglad! Att man inte behöver skrika och gapa och förolämpa varandra, utan ibland räcker det att dela med sig av fakta och information på ett trevligt sätt. 🙂

  Det var väl den här effekten du ville uppnå med inlägget.

  Var det inte tack vare vaccin och långsam och plågsam utrotning som vi blev av med smittkoppor? Be alla som är anti att googla smittkoppor så kan de få se vilket jädrans privilegium vaccin är!

  Min pappa fick mässlingen som barn – följdsjukdomen blev en fruktansvärd hjärninflammation som höll på att ta livet av honom. Flera månader inlagd på sjukhus och svävade mellan liv och död.

  Fattar inte folk som pga av ”mumbo-jumbo” skäl väljer bort vaccinering. Nötter.

  1. Man bör verkligen ha respekt för allergiska reaktioner (vilket verkar vara vad dottern drabbades av). Får du en anafylaktisk chock kan du dö, innan ambulansen hinner komma liksom. Det är inte bara ”lite svullen”, det är ett livshotande tillstånd. Hade jag varit Annica hade jag inte låtit mitt andra barn vaccineras helt utan precautions, t.ex. allergitesta innan, se till att ha Epipen hemma eller ligga kvar på sjukhus för observation.

  2. Detta ”läs på själv och bilda dig din egen uppfattning”, blir så less. Om vi nu pratar MPR, det vaccinet har experter redan läst på, analyserat och dragit slutsater av, jobbet är redan gjort! Hur skulle nån person med typ gymnasieutbildning kunna göra en bättre bedömning? Naturligtvis vill man veta vad son är i sprutan, det är inte det jag talar om, utan att göra bedömningen om det är bäst att ta det eller ej. Det krävs otroligt mycket kunskap för att på djupet kunna hitta och analysera relevanta studier. Läkare är väl som regel folk som har en rimlig chans, har hittills inte träffat någon läkare som är emot MPR. Och nej, det är inte för att läkare blir itutade saker under utbildningen, det är för att de tillägnar sig medicinsk kunskap och kunskap i vetenskaplig metod under sina studier.

   Annica?

    Ja du, Annica?! Menar Helene ju!

  Vaccin är frivilligt i Sverige, alla har ett val, som förhoppningsvis grundar sig på att en som förälder läst på. Att det ens är tillåtet att förbjuda ovaccinerade på förskolor och skolor är helt ologiskt då vaccin inte är obligatoriskt. Varför är föräldrar till fullt vaccinerade barn, så otroligt rädda för ovaccinerade, om nu vaccinet fungerar?

  De flesta av alla sjukdomar vi vaccinerar mot började minska/vissa försvann redan INNAN vaccin kom till. Främsta anledningen till det var bättre sanitära förhållanden, hygien, sjukvård och kost. Ja, folk dör av de sjukdomar vi vaccinerar emot, i u-länder där en kan dö av en vanlig förkylning/magsjuka just pga bristen på sjukvård, rent vatten etc. Har du en grundsjukdom kan du såklart dö av vad som helst, vaccinerad eller inte. Idag ska det vaccineras mot allt, nya vaccin tillkommer hela tiden, allt ska vaccineras bort, magsjukor, vattkoppor, influensa etc. Samtidigt som alla dessa vaccin tillkommer ökar också fallen av barn, i Sverige, som blir allvarligt sjuka redan i tidig ålder, autoimmuna sjukdomar som diabetes typ 1, tarmsjukdomar, reumatism, cancer och för att inte tala om lavinartad ökning av neuropsyk (adhd, autism osv).

  Flera länder har stoppat vaccin pga allvarliga biverkningar och i USA finns det även en domstol som endast betalar ut skadestånd till vaccinskadade. Är det inte intressant att det alltid finns pengar till att vaccinera i u-länder, men det finns inte pengar till att bygga avlopp, tillgång till rent vatten och sjukvård? Inget vaccin hjälper så länge tillgången till de sakerna inte existerar.

  Hur många kan ärligt säga att ni själva läst innehållsförteckningen på varje vaccinspruta ni eller ert barn tar? Hur många vet vad ämnena i sprutan är och gör i en kropp? Det finns fakta, googla! Jag kommer inte sitta och göra jobbet för att länka. Men sjukvårdssidorna är inte där du hittar fakta eftersom de finansieras av läkemedelsbolagen som tillverkar vaccin.

  Och innan någon slänger iväg ett ”foliehatt” eller spyr ut någon vidrig kommentar. Jag är varken dum, trög eller outbildad. Utan tvärtom. Mina åsikter grundar sig på flera år av kunskap och som närstående till av vården erkända vaccinskadade.

   Som tillägg vill jag höja en föreläsning på Youtube: Linda Karlström – vacciner – risker och vetenskapliga brister 🙂

   Bilda er en egen uppfattning!

    FOLIEHATT! Linda Karlström tror bland annat att skolskjutningar i USA är till följd av vaccin, så ursäkta mig om jag inte tänker följa den länken.

    Varför ska jag lyssna på någon som har en magisterexamen i ekonomi snacka om anledningar till att inte vaccinera? Hon har 0 medicinsk utbildning.

   Vad är det du menar är så hemskt med de ämnen man injicierar? Förklara gärna vilka substanser du menar och vad de gör med kroppen. Jag vet redan, nämligen. Vore intressant att se vad du svarar 🙂
   Om ditt lilla barn fick cancer, skulle du neka cancerbehandling då? De biverkningarna är ju 100 ggr värre än en eventuell biverkning av ett vaccin. Jag antar att du inte skulle låta ditt barn bli injicerad med alla de substanser då som finns i cancerbehandling? Årets mamma!

    Bästa svaret. Tack för att folk orkar ta fajten. Kan du snälla svara på de konkreta frågorna LÄS PÅ? Jag ger dig (dina åsikter) en ärlig chans om du deltar i debatten.

   Min farfars storebror dog nästan i mässling, på 1940-talet, i en överklassfamilj med två högutbildade föräldrar. En hälsosam tonåring som var frisk, välfödd, med ett eget rum i en rymlig villa.

   Dessutom det senaste polioutbrottet i Sverige var 1953 – 1954 när ytterst få var särskilt trångbodda längre, vi hade fått god hygien, en välfärdsstat som såg till att barn inte svalt och frös etc.

   Men shit vad är det ni antivaxxers har så svårt att fatta? Jag har en 6-månaders bebbe hemma som inte fått ta MPR-vaccinet ännu. Ska hon då riskera bli smittad om en mässlingepidemi utbryter, pga idioter inte har lust att vaccinera sig och sina barn?

   Och att det ”alltid finns pengar att vaccinera i u-länder” alltså va? Vill du inte bli kallad en trög foliehatt kanske du borde sluta uttrycka dig som en.

  Jag gav mig in i den där diskussionen. Vet inte varför egentligen, vad tjänar det till. Vissa är för och vissa är emot. Jag är för och kan inte förstå hur man ens kan fundera över att inte vaccinera sina barn. Jag har själv två barn. Måste dock erkänna att jag har väldigt svårt för föräldrar som avstår att vaccinera sina barn.

  Hur många här inne skulle, med handen på hjärtat, inte söka upp mer information kring vaccinering av andra barnet om det första visade allergiska reaktioner som svullnad i ansikte och hals? Jag dömer inte henne. Hon har inte sagt att hon inte kommer att vaccinera andra barnet utan bara att hon vill veta mer från båda sidor. Jag kan förstå skräcken när barnet sväller kring halsen som en reaktion. Med det sagt så har jag själv vaccinerat alla mina barn och skulle göra det igen om jag ställdes inför valet.

   Absolut, det skulle jag i allafall göra. Men inte bland mina följare i sociala medier, utan jag skulle då vända mig till sjukvården. Detta för att även få svar på varför mitt barn fått en reaktion.

   Då ska en utredning göras på barnallergimottagning, inte genom att låta folk gissa sig fram på sociala medier. Barnet har reagerat på någon ingrediens i vaccinet och det kan vara bra att veta vilken komponent som orsakade reaktionen. Precis som min son fick en allvarlig allergisk reaktion mot en komponent i penicillin när han var liten.

  De pratar om detta i P1 just nu

  Att inte vaccinera mot de sjukdomar som ingår i vaccinationptogrammmet är ren idioti, särskilt som folk reser idag.
  Tycker det är synd att diskussionen blivit helt svart/ vit. Det finns mycket att ifrågasatta gällande läkemedelsindustrin vilket gör att (vad jag tror) många som inte har så mycket kunskap blir skeptiska till all form av vaccin och medicin.

  Sedan har vi många på pro-vaccinsidan som jag kan tycka är naiva i sin syn på läkemedelsindustrin, som tror att alla mediciner, rekommendationer osv är för folkets bästa.

  alla 100 tusentals flyktingar som kommer hit.. är dom vaccinerde? erbjuds dom vaccin? tar dom vaccinet? undra vad statistiken ser ut på det.

   Ja de erbjuds vaccin. Folkhälsomyndigheten har rapporter om detta som jag inte orkar googla fram just nu. Men de finns att läsa om du är intresserad.

   Precis, vaccinationsprogram erbjuds till nyanmälda som inte är vaccinerade. Mödravården försöker särskilt fånga upp de som är ovaccinerade mot röda hund. WHO har rapporter om vaccintäckning i världen.

   Fint med ditt engagemang för nyanlända!

  Det verkar finnas många här som är pålästa, så någon kanske kan hjälpa mig? Jag har letat länge efter en seriös studie som bevisar att vaccin inte bidrar till att på lång sikt ge autoimmuna sjukdomar, kan ni tipsa mig om en sån är ni snälla?

  http://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/02/Experter-hos-Lakemedelsverket-har-inte-redovisat-javssituationer/

  Arikeln har inget med detta vaccin att göra, men länkar för att många skriker foliehatt när det påtalas att det förekommer oegentligheter. Syftar ej på vaccinationsprogrammet.

  Tror många av oss faktiskt övervaccinerar våra barn. Det vi vet idag är att polio inte längre är en fara (snart utrotat i hela världen)
  Samt att man behandlar stelkramp med antibiotika. Risken att få stelkramp är oerhört liten.
  Självklart ska vi fortsätta vaccinera vuxna och barn.MEN man ska veta att Läkemedelsverket finansieras nästan helt av de företag vars ansökningar myndigheten granskar. Läkemedelsindustrin betalar även för verksamhet som inte är knuten till godkännandeprocessen. Läkemedelsindustrin är ett företag som tjänar pengar,otroligt mycket pengar. Så läs på !
  Idag gör man titertester på våra husdjur för att inte vaccinera dem för mycket. Kanske läge att börja göra detta för människor med?

   Mig veterligen är Läkemedelsverket är statligt och finansieras därigenom av staten. Berätta gärna mer om hur du tror att läkemedelsindustrin trots det lyckas finansiera Läkemedelsverket. Jag är uppriktigt nyfiken.

     Tror du har nog missförstått den artikeln.

     LMVs anställda är till stor del tjänstemän, t ex jurister, ekonomer, hälsoekonomer, administrativ personal etc. Det finns även hälso- och sjukvårdskunniga anställda men inte tillräckligt många för att kunna täcka in alla olika kompetenser inom alla olika typer av sjukdomsområden som läkemedelsverket ska täcka, eg i princip allt. Därför anlitas externa specialister vid behov.

     Några av dessa externa specialister har, precis som det står i artikeln, inte varit tydliga nog med att informera om potentiella jävsituationer. Eller inte tydligt nog berättat om vilka övriga uppdrag de har, t ex mot läkemedelsindustrin. Andledningen till att man ska vara öppen och transperant är just för att i största möjliga mån uppfattas som jävig. Därför används oftas flera olika experter för samma sjukdomsområde, för att få en bättre bredd och säkerställa att den information som ges är så korrekt som bara möjligt.

     Man bör vara medveten om att inom vissa sjukdomsområden finns väldigt få experter som har tillräckligt med kunskap om ett/flera sjukdomsområden. T ex sällsynta diagnoser eller även ett vanligare område som allergi. Dessa experter används då ofta, eftersom det finns ett väldigt litet antal av dom, av både läkemedelsindustrin och läkemedelsverket för expertrådgivning om specifika sjukdomsområden. Men läkemedelsindustrin betalar inte specialisterna för att utföra arbete för läkemedelsverket. Det betalar läkemedelsverket själva, alltså staten.

     De används även inom sjukvården för t ex vidareutbildningar för andra läkare som behöver lära sig mer om specifika sjukdomsområden. Notera. Sjukdomsområden, inte ett specifikt läkemedel som sådant.

     Läkemedelsverket förlitar sig inte enbart på vad experter säger. Det krävs även flera olika typer av studier, läkemedelsstudier, hälsoekonomiska studier, biverkningsrapporteringar etc.

   För antibiotika är ju så bra att ge ut om det verkligen inte behövs….? Ska du springa till läkaren och be om medicin varje gång du rivit dig på en rostig spik eller blivit klöst av en katt så lär du bli antibiotikaresistent innan du hinner blinka.

  Om ett barn får en allergisk reaktion mot ett vaccin är det förstås rimligt att ta reda på vad det barnet kan ha reagerat på. Men det har ju ingen bäring på det andra barnet så länge man inte misstänker en reagens som man kan ha genetiskt.
  Själv fick jag hjärnhinneinflammation efter påssjuka. Hela andra klass är ett töcken. Jag fick såvitt jag vet ingen kognitiv påverkan, det är 40 år sen och det har gått rätt bra för mig. Min klasskamrat blev av med hörseln på ena örat. Vi låg på sjukhuset samtidigt.
  Mina barn har förstås fått alla möjliga vaccin.

  Och som andra försökt säga: vi är inte bekymrade för våra egna vaccinerade barn utan vi är också rädda om bebisar och barn med vissa allergier. Till skillnad från pro-sjukdoms-gänget så bryr vi inte bara oss om barn vi känner utan alla barn!

   Man är inte allergisk mot ”vaccin” utan mot en enskild ingrediens, en komponent, i vaccinet. Tror många har svårt att förstå skillnaden (menar inte dig nu).

  Alla föräldrar vill sina barn de bästa. Även om man är för eller emot. Jag förstår de som vaccinerar och de som inte gör det. Jag tillhör de som har valt att avstå. Jag själv blev vaccinskadad som liten, tarmfloran förstördes. Min dotter reagerade väldigt starkt på de 2 första sprutorna, efter andra omgången så skrek min magkänsla att något är fan fel. Jag valde att läsa på, pratade med andra föräldrar i samma situation. När man väl börjar läsa så är det som att få en rejäl käftsmäll. Att gå emot normen med att välja att INTE vaccinera sina barn är INTE lätt! Man må ha kött på bena, kunna diskutera varför man inte vaccinerar. Har diskuterat på bvc och ingen barnmorska har kunnat säga emot det jag sagt, den fakta jag lagt fram. Jag är för vaccin, men vaccin som är säkra. Och idag ser inte det ut så, tyvärr. Mycket mörkas. Tycker alla borde gå ihop istället och kräva en större granskning på vaccin, på så vis kan de bli säkrare för våra barn! Men som det det ser ut idag så vaccinerar jag inte mina barn. Filmen vaxxed kan vara värt å se för den som vill dumförklara mig. Men, kom ihåg, de som inte väljer att vaccinera sina barn är de som fått se sitt barn med andningsuppehåll, personlighetsförändringar pga en eventuell hjärnhinneinflammation, eller fått tröstat ett barn med rejäl smärta i benet och som skrikit sig igenom flera nätter av smärta. När man upplevt en sån biverkning hos sitt barn så vill man inte vaccinera mer. Då förstår man att något inte stämmer. Vissa barn tål vaccin mer än vad andra barn gör. Men döm ej de som ifrågasätter och vill ha säkrare vaccin. Vi gör det för allas skull!

   Ska man se Vaxxed kan man ju passa på att läsa den här artikeln också: https://www.google.se/amp/s/amp.theguardian.com/film/2016/apr/02/vaxxed-film-scientist-interview-vaccines-autism och komma ihåg att Andrew Wakefield förlorade sin läkarlicens efter att bland annat manipulerat data för att ”bevisa” sina felaktiga påståenden.

  Du glömde en kategori, nyttan med kolloidalt silver. Den gruppen på FB gav mig högt blodtryck, fick gå ur snabbt. Det fins nog många med foliehattar där.

  Min dotter blev jättedålig på vaccin och min BVC sköterska förstod varför vi avstod med vår yngsta. Min sambo var för vaccin tills han läste bipacksedeln och alla ämnen i. Han är formel med vissa ämnen som sanerare. Alla historier är olika och jag står för vår historia. Vaccin fungerar på vissa och andra inte. Samma är det om man prövar llika läkemedel. Jag kan inte äta alvedon medans sambon kan äta alla olika värk tabletter. Vi glömmer lätt att alla människor är olika. Min son har en autoimun sjukdom som vi fick reda på vid 1 års ålder. Om man har någon misstanke om sådant skall man inte vaccinera (ungefär) står det på bipacksedeln. Hur vet du det när barnet är 3 månader? Jag uppmanar ingen att avstå vaccin.. eller inte att vaccinera. Jag säger alltid att de ska veta vad barnet får i sig.. och att konsekvensen av vaccination ellee inte är oavsett HELT OCH HÅLLET PÅ DIG! Jag litar på mina äldre (har riktigt stor släkt) som säger att sjuksomarna inte alls är så farliga som media säger. Man kan dö av att sätta något i halsen, du kan dö av vaccin,allergireaktion, stelkramp, cancer, hjärnhinneinflamation osv. Allt som påverkar imunförsvaret är farligt.. även vaccin. Så varje sjukdom är egentligen en risk isåfall. Gör som DU anser är bäst för dina barn. Bara du känner din magkänsla som burit barnen i din kropp. LYSSNA till din känsla. Inte allas komentarer!!!❤

  Sjukvården måste ju ha en anledning rekommendera vaccin. Det kanske finns forskning som kan visa på risker med vaccin men enligt de vetenskapliga belägg som finns så väger fördelarna över nackdelarna.

  Och ju mindre man vet om ett ämne desto större risk är det att man tror att man är expert inom det. En forskare har inställningen att man inte vet allt och att man kanske kan ha fel. Annars skulle man ju inte hålla på med forskning. Medan ”experter” på sociala medier redan vet allt utan att ha studerat ämnet och tar oftast bara in information som bekräftar det man redan ”vet”. Därför tycker jag det är konstigt att fråga random folk på sociala medier om detta.

   Forskare kan vara uppköpta. Det gäller att veta vilka man ska tro på.

  Jag har inte ett enda vaccin i min kropp. Aldrig varit några problem och jag mår toppen.

   Och du har inte förstått mycket angående vaccin, men… ….grattis till dig..!?
   Pedagogiskt om herd immunity:
   https://www.instagram.com/p/Bm3qSXdBFTC/
   blå prick = ovaccinerad
   gul prick = vaccinerad
   svart prick = smittad
   röda streck = smittspridning

   Det är liksom inte dig vaccination handlar om…

  kolloidalt silver. Också ett sånt ämne.

  Efter att ha läst alla kommentarer under detta inlägg, inväntar jag ett vaccin mot dumhet.

  ”Massvaccinering mot virussjukdomen mässlingen har sedan 2000 RÄDDAT 21 miljoner liv i världen, enligt rapporten som gjorts av världshälsoorganisationen WHO och CDC”.

  https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-who-rapport-kraftig-okning-av-masslingsfall-i-varlden

  Är det inte allmänt känt att man kan få lite bieffekter av vaccin precis i början? Lite febrig, kanske nåt utslag? Som betalning slipper man helt och hållet en sjukdom som kan ta ens liv och andra människors liv. Fan är det för fel på folk. Dessutom blir man upplyst när vaccinet ges vilka bieffekter som kan komma. Är man orolig – ring sjukvården.
  För hel*ete.

   De gånger jag frågat läkare och systrar om de vet innehållet i vaccin blir de stumma. Det räcker.

  Hej alla, jag vill bara ge detta stora vittnesbörd för hela allmänheten om en stor man som hjälper mig i en allvarlig sjukdom. Jag har HSV-1 OCH HSV-2 sjukdom i bra 2 år nu och jag skulle nästan till slutet av mitt liv på grund av sjukdomen. Allt jag har i mitt sinne är att låta mig bara ge upp eftersom livet inte är intressant för mig längre och jag ber också att Gud ska acceptera min själ när jag någonsin är borta lyckligt för mig, min lillasyster springer till mig att hon hittade en läkare på INTERNET som kan bota HSV-1 OCH HSV-2 sjukdom. Hon hjälpte mig med allt, mannen bad om mina detaljer så att han kan förbereda en örtmedicin för mig. Efter att han hade gjort samråd med mina detaljer berättade han för mig hur min medicin kommer att beredas, efter att han var klar med att förbereda min medicin skickade han min medicin och efter att ha använt den i sju dagar började jag senare märka något annat i mitt blod så jag gick för mitt HSV-1 OCH HSV-2 sjukdomstest och jag testades Negativt, jag är så glad att jag kan säga att jag inte är tålmodig med HSV-1 OCH HSV-2 längre. Om du har HSV-1 OCH HSV-2 eller någon sjukdom, HIV / AID, HPV, Cancer, HEPATITS B DIABETITS ALS, PENIS ENLARGEMNT vänligen för din säkerhet, kontakta DR.HAZIM VIA e-postadress (usmandrhazim@gmail.com) eller vad som helst APP-nummer +2349058026857

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.