Jonna Jinton slipper vindkraftverk i Grundtjärn

Mina älskade läsare, det känns nästan som jag drömmer nu när jag sitter här och får ge er detta fantastiska besked som jag igår trodde att jag aldrig skulle få ge.
Vi får stanna kvar i vårt älskade Grundtjärn. Jag tror aldrig jag gråtit så mycket av glädje innan.
Det här blev både det värsta och det bästa, jag någonsin varit med om.
[…]

Sedan i november när det återigen blev tal om en ny ansökan trots ett nej från Mark och Miljööverdomstolen så har livet inte varit sig likt. Vi är många som levt i en plågsam väntan. Men där har ni kommit in, mina älskade följare, både här i Sverige och i resten av världen, och stöttat och skänkt så otroligt mycket energi när vi behövde det som mest. Jag hade aldrig orkat kämpa det sista nu om det inte vore för alla som engagerat sig runt om och via nätet.// Jonna Jinton

Om du inte känner till bakgrunden till det här inlägget så kan du antingen läsa det HÄR inlägget eller bara ta in min korta sammanfattning:
Under 7 års tid har det pendlat och överklagats fram och tillbaka om huruvida ett företag skulle få bygga en enorm park med vindkraftverk där Jonna bor, något som skulle förstöra den största anledningen till att hon flyttade dit – tystnaden och den orörda miljön.
Nu har överklagandet till Mark och Miljööverdomstolen processats och svaret blev NEJ.
Det slutade med att allt hängde på Vänsterpartiet i Sollefteå, vars besked Jonna och resten av de boende inväntat den senaste veckan. Den längsta veckan i deras liv, skriver Jonna.
Idag gick de ut offentligt med att de röstat nej.
Det blir ingen vindkraftspark och Jonna gråter glädjetårar.

Stort grattis till Jonna!
Utan Grundtjärn skulle inte Jonnas sociala medier vara detsamma.

177 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Helt rätt. Vi behöver mer kärnkraft.

   Ett kalssiskt exempel på ”jag räddar gärna klimatet, men inte på min bakgård”
   OM man nu tror att grön energi är vägen till ett mer hållbart klimat så kan man ju också anse att alla ska offra lite för att alla ska vinna mycket.. Eller?

    Sant och Sollefteå har mängder av vindkraft och vattenkraft, därav problemet i just detta ärende. Det blir exploaterat med för mycket, vilket tar plats från annat så som friluftsliv, turism, rennäring, fågelliv och naturområden. De behöver inte bygga mer i det avseendet. Men alla andra som inte bidragit med något kan för all del göra det. Detta måste folk börja förstå.

  Så HIMLA glad för hennes, resten av invånarna, djurens och naturens skull! Det är så viktigt att det får finnas ”orörda” platser kvar i Sverige. <3

   Och jag är av den åsikten att man kan placera dessa vindkraftverk på platser där det redan är ”förstört”. T.ex. där jag bor, utanför Stockholm. Om man nu måste sälja el till andra länder…

    Nu är ju inte alla platser lämpliga för vindkraft. Ska man sätta upp vindkraftverk så sätter man de ju helst där förutsättningar är optimala.

     Såklart, men det finns nog fler platser som är optimala, än den orörda naturen 🙂

      Typ ute på öppet hav vore bra.

   Tror dock endast älvar är lagskyddade… Vilket då gäller vattenkraft. Helt sjukt.

  kul när det går bra för andra

  Not in my backyard…

  Jonna är helt fantastisk. En motpol till all konsumtionshets och vara så ”inne” man kan. Hon följer sin dröm, försörjer sig som influenser och har skapat sig en tillvaro där hon kan leva på det hon älskar. Blir så inspirerad

   Tror inte på allt du ser på sociala medier, ingen är perfekt!

    Har inte sagt att hon är perfekt? Däremot är det skönt med något annat än ”det vanliga”

   Människan är en hemskt privilegierad och hennes romantiserande av Norrland gör vår del av landet till en möjlig konsumtionsvara, hon till och med använder den norrländska naturen som fototapet för att sälja till andra. Ingen influenser som lever på att sälja sina egna produkter och blogga kan vara en motpol till konsumtion – de lever faktiskt på andras konsumtion av den vara de gör sig till, och det är allt annat än att vara en motpol till konsumtionssamhället.

   Hur åt helskotta har världen blivit när människor på allvar tror att det är bloggare av den här typen (snarare än de icke-bloggande människorna som bor i husen runtomkring henne, människorna som väljer bort att synas, resa och uppträda osv) som utgör motpolen till konsumtionssamhället? Nä huva för det där.

    Det jämförs influencers – inte alla typer av människor..

    Jag skulle vilja påstå att hon i alla fall inte säljer en massa krimskrams och onödigt smink. Samarbetena är noga valda, smyckena handgjorda och jättefina! Om det hade varit en ”influencer” i Norrland som hade sålt sina stickade tröjor, virkade västar samt gjort reklam för den lokala handelsboden som också säljer via internet till utlandet – hade du gett samma kritik då?? Och ”privilegiet” kom verkligen inte direkt, hon fick jobba länge för att ta sig dit hon är idag! Du borde läsa detta: https://jonnajinton.se/i-arlighetens-namn/

     Det är din åsikt, ja. Alla tycker inte som du. Smycken och fotopapper är väl precis lika mycket krimskrams som smink?
     Själv tycker jag att Jonna är precis lika lättköpt som alla andra inflencers. Hon råkar bara ha ett annat tema på det hon gör. Säger inte att hon är en dålig person, men hon står definitivt inte över andra på något sätt.
     Jag har också jobbat hårt för att komma dit jag är idag. Det är liksom ingen anledning till att man ska vara befriad från kritik.

     …och hon säljer bilar på sin Instagram. Känns ju mycket modernt och väldigt 2019. Not.

     Att det Jonna säljer inte är onödigt krimskrams får stå för dig. Jag började försöka läsa det där rationaliserade skitinlägget du postade nu, men förstår inte för mitt liv hur du kan se det där som någonting annat än en privilegierad människas babbel om att hon verkligen inte vill ha ett vanligt arbete utan hon vill minsann försörja sig på att ”inspirera andra”. Det är en skymf mot människor som har riktiga jobb. Stackars lilla Jonna, hon kunde inte försörja sig på att blogga så hon var tvungen att välja mellan att skaffa ett jobb (som hon verkligen inte ville) och att börja sälja reklamplats på bloggen! Hon är en reklampelare, ett kugghjul i det stora konsumtionsmaskineriet.

     Hur kan du se det som annat än att hon är privilegierad som har möjligheten att välja bort jobb och istället sälja sig själv som en reklamplats? Hur kan du se det som att en människa som, enligt sig själv, försörjer sig på att göra reklam är någonting annat än en del av konsumtionssamhället? För du förstår väl ändå att hon försörjer sig genom att sälja utrymme till vinstdrivande företag … eller?

     Hon hade haft min respekt om hon inte var ”influencer” alls, utan såg till att skaffa ett riktigt jobb. Hon hade också haft min respekt om hon avstod från att använda bloggen för att samla namnunderskrifter för att slippa ha förnybar energi på just sitt område – eller om hon kanske tog och engagerade sig i landsbygden på ett sätt som påverkade någon annan än henne själv. Men nej, det är en väldigt självcentrerad människa som använder Norrland som sin estetiskt tilltalande bakgrund och lever på att göra reklam för vinstdrivande företag.

     Hon har mer kläder på sig, annars är det ingen direkt skillnad från övriga influencers.

      Bra skrivet!! Snälla bli min vän! 😉

      Till viss del är vi alla delaktiga i konsumtionssamhället med eller utan jobb. Det är tr

      (min kommentar slet sig.) Det är tråkigt att du är så negativ om en person som faktiskt (och jag är inte ensam om att säga detta) verkligen inspirerar väldigt många andra att följa sina kreativa drömmar. Vittnesmålen som hon får ta emot, kommentarerna under hennes YouTube-filmer talar för sig själva.

      Så en annan konstnär, eller en annan person än Jonna som gör något av det mera udda slaget än ett 9 – 5 jobb och som ingenting annat vill än att kunna fortsätta med det – förtjänar alltså enligt dig – inte att få den möjligheten om den erbjuds? Hon lever inte på bidrag för sjutton! Tv

      Det doftar avundsjuka lång väg.

       Åh avundsjuka-kortet, how original!

       Men du kan fortfarande inte påstå att hon inte är precis alla andra, när hon faktiskt är precis just det. Inspirerande eller inte.

       Enda anledningen till att hon kan följa sina kreativa drömmar är att hon har sålt sin själ till reklam. Det tycker jag verkligen inte är någonting att avundas, och den inspiration det ger till andra (särskilt unga) är destruktiv – inte bra.

       Jag är inte avundsjuk. Jag bor själv i norrländska skogarna och är självförsörjande. Utan bidrag, utan att försörja mig genom att göra reklam och utan att lägga halva mitt liv på att blogga.

        Du måste ju med all säkerhet må dåligt eller vara missnöjd med ditt liv iaf om du måste lägga ner din energi på att nedvärdera andra människor och samtidigt försöka höja dig själv. TRAGISKT!

         Jag höjer inte upp mig själv, jag markerar hur jag lever för att förtydliga att jag inte hycklar – det är inget konstigt med det. Det jag gör och sättet jag lever på är inte fantastiskt, men jag har någon som helst integritet och sitter inte och tjänar pengar på att göra min lilla orörda del av skogen till en stämningshöjande bakgrund till selfies. Jonna är inte en del av verkligheten.

         Jag är rätt nöjd med mitt liv men visst, vissa verkar ju tro att man inte kan tycka illa om någon annan utan att det beror på avundsjuka eller missnöje över sitt eget liv. Är det där någon form av snedtändning man fått av allt ”tro på dig själv!”-trams, eller varför tror folk på allvar att allt ogillande av andra bottnar i avundsjuka?

          Bara för att hon lever på något som du inte lever på rättfärdigar inte ditt beteende och gör dessutom inte henne till en hycklare. Vad är det som är så hemskt med att hon arbetar som hon gör och att hon tar bilder ute i naturen? Är det något specifikt ont med det? För det stör ju dig uppenbarligen. Reagerar du så här på alla fotografer, konstnärer och filmskapare du ser på nätet? För jag antar att dom inte heller tillhör ”verkligheten”. Du kan inte sova många timmar om dygnet om du ska hinna med och klanka ner på alla som inte lever upp till dina ”mått”.

          Du får ljuga och förneka detta för dig själv hur mycket du vill. Missunnsamma människor får energi av att klanka ner på andra som det går bra/bättre för. Kolla bara runt i kommentarsfälten här. Det är ju som en mötesplats för praktexemplar av jante och den svenska avundsjukan. Det är inte av en slump att även du är här och kommenterar.

          Det här inlägget/ämnet är av positiv art. Det handlar om två personer som får behålla sitt hem och som är överlyckliga pga det. Konstigt? Fel? Ja, uppenbarligen om du tittar på vad du/folk skriver. Vilket säger ganska tydligt vad det hela handlar om. Att man på något sätt måste bemöta något gott med något negativt, att missunna, hitta/skapa fel bara för att, är ju helt vrickat.

          För all del om allt detta endast handlade om vindkraftfrågan, då hade jag inte mer än sagt: ”Läs på innan du säger något.”

      Låter som någon är lite bitter och avundsjuk här…

      Om du hade haft lite koll så jobbar inte Jonna som ”influencer”. Hon gjorde en del samarbeten tidigare, men gör det ej längre, just pga att det kändes fel att ge sin tid och energi till att få andra företag att tjäna pengar. Nu säljer hon endast sina egna produkter.

      Det många inte förstår är att de ”riktiga” jobben som de flesta av oss har, är de jobb som verkligen stinker. Varför? Jo, för i de ”riktiga” jobben så arbetar de flesta med saker som de egentligen inte vill, men de måste för att kunna betala sina räkningar. De hade hellre valt att sitta hemma och kolla på TV än att arbeta (om de fick välja), men ändå kliver de upp tidigt på morgonen, är borta hela dagen och längtar hela veckan på att helgen ska komma. Bara för att tjäna pengar. De säljer sig själva, sin arbetskraft, sin hälsa och sin tid, och många gör det till företag för att det företaget ska kunna tjäna mycket mer pengar. De flesta av oss är slavar, men vi vill gärna förhärliga vårt slit med att se det som en uppoffring, som att bara för att vi inte njuter av att arbeta så ska vårt jobb respekteras mer. Vilket endast bottnar i bitterhet och förnekelse.

      Jonna lever på sin talang, hon är sin egen chef och delar tusentals timmar av arbetstid gratis på hennes kanaler för att få folk att må bra (självcentrerad my ass). Hon har byggt upp ett namn och ett märke från grunden och har miljontals följare världen över. Hon är fri och hon förtjänar sin frihet och sin framgång utan minsta tvekan.

       Hej Johan ?

       Jonna lever inte på sin talang, hon lever på sitt kändisskap – ett kändisskap som gör att hon kan sälja bättre av sina produkter. Utan sitt kändisskap (som inte kommer av hennes talang utan av att hon har bloggat om sitt liv) hade hon inte kunnat försörja sig på sin ”talang”.

       Jag bryr mig inte om att hon inte har ett vanligt jobb, jag bryr mig om att hon horar ut (ursäkta uttrycket) en romantiserad bild av landsbygden och använder sitt kändisskap för att pusha för att just hennes område ska hållas bevarat (medan vi andra accepterar den förnybara energi som måste finnas någonstans i våra norrländska skogar), och att det uppfattas som att hon är en slags motpol till konsumtionssamhället. Människan lever på sitt kändisskap, ett kändisskap som är beroende av att andra människor konsumerar det hon skapar.

       Jag håller med om att löneslaveri i kapitalismen är dåligt men till skillnad från dig tycker jag inte att kändisskap är en vettig lösning eller en väg till frihet. Det är en individuell lösning för just henne, utan hänsyn till det samhälle hon är en del av. Hon gör mig veterligen ingenting för att förändra samhället så att fler än hon kan ta del av större frihet. Hennes fokus är att hon ska ha det bra och att just hennes liv ska vara bra. För att uppnå det är hon beredd att sälja sin själ till ett kändisskap. Att hon inte längre behöver vara reklampelare tar inte bort det faktum att hon varit det för att komma dit hon är. Hon är inte självförverkligad, hon har inte kommit dit hon kommit av ren talang utan genom att sälja sig till det kapitalistiska systemet och konsumtionssamhället.

       Alla människor förtjänar frihet. Inte bara de som är beredda att sälja ut sig i bloggar om sina privatliv och sälja reklamplats för att slippa jobba. Ingen människa förtjänar framgång. Så länge vi har ett system där framgång är en möjlighet kommer andra få slava för att vissa ska få glida.

       När engagerade sig människan sist i någonting för resten av landsbygden? För resten av mänskligheten? Och nej, att ”inspirera” andra är inte att engagera sig.

        +100000!

        Du menar att om hon inte hade varit duktig på det hon gör så hade hon blivit känd ändå? Att kändisskap endast är något man ”får”? Lite missunnsamt måste jag säga, vilket samtidigt inte överraskar. Jag har följt Jonnas resa nästan från starten och likt många andra av hennes följare så anser jag att hon är fantastiskt duktig på det mesta som hon gör och hon har bara blivit skickligare med åren. Tror du hon har miljontals följare världen över pga att hon bara startade en blogg? (plz…)

        Jag bor i Sollefteå och det är inte konstigt att Jonna + hundratals andra i närområdet har protesterat mot vindkraften. Det byggs överallt i kommunen trots att vi redan har mängder av vindkraft samt vattenkraft. Just i detta fall var det fokuserat på ett område som var känsligt av många anledningar. Företagare, friluftsliv, turism, fågelliv, rennäring samt närboende och fritidsboende såklart. Jonna har själv gått ut och sagt att hon inte är emot vindkraft, men att den inte bör byggas överallt och till vilket pris som helst. Och vi är många i kommunen som håller med, vilket även lett till ett nytt politiskt styre sen valet, så infekterad är vindkraftfrågan i Sollefteå. Läser man på lite så kommer även en del förståelse.

        Alla vi som tjänar pengar är en del av konsumtionen, så hela diskussionen känns mer som en mening att kunna hitta fel, den är löjlig, iaf i detta avseende. Alla säljer vi oss på ett eller annat vis, men om jag hade fått ändra mitt liv så hade jag gärna sålt mina egna skapelser på mina egna villkor istället för andras.

        Jag tror inte direkt att hennes plan var att bli känd, utan mer att hon gjorde det hon tyckte om att göra och pga hennes talang och person så drog hon mer och mer blickar till sig och allting utvecklade sig, som sagt jag har själv följt henne nästan från start. Hade hon inte haft sin talang och varit den personen hon är så hade hon aldrig blivit känd. Sen att hon gjort reklam tidigare, vad har det med saken att göra? Gör det henne till en ond människa och för resten av livet dessutom? Herregud nån måtta måste det väl ändå vara?! Och finns det någon talang i denna värld som inte säljer sig på något vis till det kapitalistiska systemet och konsumtionssamhället? Idrottsmän, skådespelare, författare, artister, konstnärer m.fl m.fl. Tänk efter lite. Pengar fås inte i hand, om man inte tigger dvs. Någon måste alltid betala för att den andre ska få slanten och det Jonna gör är tydligen av det värsta slag om man jämför dessa yrken?

        Har hon ett krav på sig att engagera sig till resten av landsbygden och dessutom mänskligheten, mer än andra dessutom? Kan hon endast vara en bra och god människa om hon gjorde det? Men skulle du läsa igenom och följa hennes resa så kommer du hitta ett och annat som hon bidragit till i denna värld, det lovar jag. T.ex så läste jag bara för ett tag sedan på hennes Youtube-kanal att hon räddat livet på en tjej som gått i självmordstankar, men att hon kände hopp om livet efter att hon hittat Jonnas kanal. Bemötandet och stödet i kommentarsfältet till den tjejen var så otroligt fin av hennes följare dessutom. Jag blir glad av att se att hon lyckats skapa en ”god kraft” eller rättare sagt, samlat goda människor, genom hennes arbete och jag är ganska säker på att hon känner detsamma.

        Och även om du missunnar henne sin förmåga att glädja och inspirera andra så gör det i alla fall världen till en bättre plats.

        Vad gör du?

         Jag har också följt Jonna i princip sen hon flyttade från Gbg, och det är ju uppenbart att hon gjort precis ALLT för att synas och höras!
         Att det skulle vara så att hon ”råkat” bli känd pga sin talang är inget annat än naivt bullshit.
         Det finns massvis av fotografer, konstnärer och smyckestillverkare som har sjukt mycket mer talang än henne.

         Hon är känd för att hon ger en romantiserad, påhittad sagobild av Sverige gentemot utländska fans, det är det hon lever på och har gjort sig sitt namn på.

         Kritiken mot henne är ofta befogad, men uppenbarligen väldigt svår för både henne och hennes anhang att ta in.

          Haters gonna hate…

      ”– eller om hon kanske tog och engagerade sig i landsbygden på ett sätt som påverkade någon annan än henne själv”

      Huvudet på spiken!

      Om man genomskådar Jonnas norrskensskimrande, kaffepimplande och ko-hånglade så är det precis detta man får fram…
      Synd bara att folk är så selektivt blåögda

      Och vad menar du är ett riktigt jobb? Att arbeta som anställd i ett reklamföretag eller att som egenföretagare
      vid några få tillfällen (tydligt markerade) sälja reklam via sin blogg?
      Jonna är med sina företag (som hon byggt upp från grunden) en stor tillgång för bygden!
      Bysse.

       Jag bor i skogen i Norrbotten. Tror du på allvar att jag skulle beskriva reklamverksamhet som ”ett riktigt jobb”? Nej, av skogsfolket är det ytterst få som horar ut sin själ för reklampengar.

    Alltså Vindkraftverk behövs och det är inte direkt så att vi kan bygga dem i Stockholm. Egoism på högsta nivå att inte fatta att clean energy är det enda rätta!!

    Den svenska avundsjukan och jante är som en cancersvulst här inne

     Jante är inte svenskt.

      Sa jag det?

   Hur försörjer man sig som influencer utan att uppmana till konsumtion? Känner inte till vad Jonna gör för typ av samarbeten för att tjäna pengar.

  Norrland producerar redan så mycket el för hela Sverige, på miljöns och invånarnas bekostnad, så kanske dags för södra delen av landet att steppa upp och börja bygga sina egna vindkraftparker, solparker, och damma igen vattendrag om vi nu ska använda så mycket el.
  Jag skulle såklart föredra kärnkraft så att vi slipper dessa väderberoende elkällor som också duktigt förstör miljön, men det verkar inte vara ett alternativ nu när miljöhysterin helt tagit över det sunda förnuftet hos våra beslutsfattare.

   Man kan inte använda kärnkraften som reglerande el. Den passar som basel, men vi behöver också elkällor som går att reglera utefter de kortsiktigare behovsändringarna.

    Va!?

     Reglerkraft

      Ja men det går lika bra att göra på ren kärnkraft. Se på Frankrike tex.

       Förtydligande.

       Det är att varken teknik eller regler hindrar att kärnkraften används för flexibel elproduktion. Det görs i dag i till exempel Frankrike och det är möjligt att rutinmässigt använda sig av lastföljande kärnkraft även i Sverige.

        Mycket bra sammanfattning av en artikel publicerad 2012… https://omvarldsbevakning.byggtjanst.se/artiklar/2012/augusti/behovet-av-reglerkraft-okar/

    Vad menar du med kortsiktiga behovsändringar? Så vitt jag hört så använder vi mer och mer el hela tiden. Behovet verkar bara gå uppåt. Och går inte kärnkraftsrektorerna att reglera alls?

     Den går att reglera men inte på samma sätt som exempelvis vattenkraft. Kärnkraften är ”trögreglerad” och passar därför bättre som just basel där man håller produktionen mer konstant och sedan reglerar med annat.

      Okej. Den konstanta elförbrukningen kommer dock att bara gå upp, det vet vi. Så jag föreslår att vi bygger två nya, moderna reaktorer för att klara av infrastrukturen och samhällsbygget för framtiden, och spara vind och vatten till typ boenden ute på landet och använda detta när sommargästerna anländer och elförbrukningen går upp. Vi behöver inte bygga hela norrland full av vindsnurror för att försörja dom stora städerna med el.

      Som det ser ut idag ja. Men det behövs inte mycket för att ändra på de faktum även i Sverige.

     Och som svar på din fråga om behovet: behovet ändras på månadsbasis och även dygnsbasis. Ex är behöver av el större under kalla halvåret. På dygnsbasis är behovet bostäder störst på morgonen och eftermiddag (när De flesta är hemma). Detsamma gäller behovstoppar i industrier där man ser effekttoppar på morgonen när alla maskiner slår igång. Därför tar elbolagen ut en kostnad för maximal effekten för en industri, och går effekten över det taket blir det dyrt för flretaget. De kan dock styra sina processer för att minska toppen (slå igång maskiner med 10 minuter emellan).

      Ursäkta min dåliga stavning. Borde inte skriva när jag är för trött för att dubbelkolla…

    Jo, den kan regleras och det görs redan idag.

   Och då tycker jag att norra Sverige ska ta emot lika mycket invandrare som södra. =)

    Dom vill ju inte bo här. Folk klev av tåget, sov en natt och hoppade sedan på tåget till Malmö igen

     Alltså iom Syrien-krisen

    Haha ska vi vända det här till en diskussion om invandring a la flashback.

    ”Tips på bra recept på semlor?”
    *5 kommentarer senare*
    ”Typiskt invandrare!!!”

    Räknat i procent på befolkning så gör dom det

   … Du kanske kan ta en tur söderut och faktiskt se hur det ser ut? Det finns gott om vindkraftverk och solcellsanläggningar plus vattenkraft så detta gnäll som även Jonna gör är inte sant. Nej, det finns kanske inte lika stora älvar, men t.ex. Svartån och Motala Ström har haft vattenkraft sen början av 1900-talet. Ta en tur på Östgötaslätten eller i Skånes slätter så är det inte lång mellan snurrorna…

   Men lol. Ok, då kan ju vi i Norrland kanske börja producera all vår egen mat också, så är vi helt oberoende av varandra? Vi lever i ett samhälle, och olika miljöer är lämpade till olika markanvändning. Det går inte att storskaligt odla tomater i Norrbotten, och det finns inga älvar i Blekinge. Det måste få vara ok att olika delar av landet bidrar med olika resurser.

   För kärnkraft är ju SÅ miljövänligt…

    Mer miljövänligt än olja, kol och naturgas (förutsatt att det inte smäller vill säga) men visst, kärnkraft är inte helt oproblematiskt. I nuläget så har vi inget alternativ vettigt alternativ, vi i Sverige ska vara glada att vår energimix består av ca 45% vattenkraft och 45% kärnkraft i länder utan vattenkraft som Frankrike står kärnkraften för ca 75% och ca 10% från värmekraftverk. Globalt dominerar kolet och naturgas med ca 60%. Förnyelsebara källor som solkraft och vindkraft kan i nuläget inte tillgodose basbehovet tyvärr och då får man välja mellan övriga alternativ där kärnkraften, sett till koldioxidutsläpp, är minst dålig.

    Många gånger klimatsmartare än vindkraft i alla fall!

   T.ex. så är hela Västergötland belamrat med Vindkraft och nu ska Norrland inte vara så stöddiga som du är för ni lever på Robin Hood skatt.

    Mmmm för gruv och skogsindustrin i Norrland drar ju inte alls in några pengar till Sverige. /s

    En fjärdedel av Sveriges nettoexport kommer från Norrland, men bara 11-12% av befolkningen bor där. Det vill säga att varje norrlänning bidrar mer än dubbelt så mycket till BNP än en genomsnittlig söring
    – så var nu inte så stöddig!

     Oj vilken logik!?‍♀️
     Om vi flyttar LKAB så försvinner genast den lönsamheten..

      Jomen försök du att flytta LKAB (och skogsindustrin) till Sundbyberg – eller vad var logiken?
      Om vi flyttar alla som driver vinstdrivande verksamhet i storstadsregionerna så försvinner lönsamheten där, superlogiskt!
      Du hävdar att Norrland lever på andra, jag hävdar att du lever på Norrland.

   Du har aldrig varit i Skåne om du tror att det inte finns vindkraftverk här.

  Om vi ska klara klimatmålen måste vi bygga ännu fler vindparker då vi ännu inte funnit något som kan tillgodose samma behov vi har, och får genom fossila bränslen.

  Elbilar i all ära, dessa fordon behöver dock (och dessvärre!) fossila bränslen för att kunna tillverkas. Vi som privatpersoner kan inte fortsätta använda energi som vi gör idag.

  Själv jobbar jag i det största energiföretaget i norra Europa, vi producerar bla. olja och gas men det är pga att det finns en stor efterfråga. Vi jobbar och satsar hårt på innovationer för att finna gröna energilösningar varje dag men det tar tid. Och klockan tickar ?

   Och medan hushållen försöker dra ner på elkonsumtionen med lågenergilampor och snåldusch så rear staten bort enorma mängder ström för struntpriser till energikrävande bitcoin-mining… några få berikar sig alltså på att våra gemensamma värden – naturen – byggs ner och förstörs. Snacka om att elda för kråkorna, eller: kapitalisterna…

    Naomi Klein: ”The Battle for Paradise” , beskriver det fenomenet nu i Puerto Rico. Bitcoin och dess likar är ett otyg.

   Bygg 4:e generationens kärnkraftverk. 15x så klimatsmart som vindkraft.

  Jaha, och vems utsikt ska nu förstöras för att vi ska ha förnybar energi?
  ”Not in my Backyard”

   Precis, alla gapar om miljö och världens undergång. Men när det kommer till kritan så vill ingen se kraftverken som vi måste ha för att komma framåt… Eeeh

   Oavsett utsikt och naturvärden så var anledningen till ändringen i det här fallet att Samernas renbetesmarker skulle förstöras om vindkraftverken byggdes. Jag är otroligt glad över att man faktiskt visade hänsyn till detta, glad och tyvärr förvånad.

    +1!

    Mark och miljööverdomstolen huserar landets bästa domare. Svea hovrätt som mark och miljööverdomstolen tillhör är över 400 år gammal så ha tillförlit. Klart de tar sakliga beslut.

     Nu var det dock Vänsterpartiet i Sollefteå kommun som avgjorde detta.. ?

  Lustigt att de som är för vindkraft, är oftast de som inte berörs av det. Vi kommer få Europas största vindkraftspark på land uppsmällt 1 km från vår sommarstuga, där det alltid har varit heeelt tyst. En sån tystnad så att det nästan värker i öronen. Bygget börjar officiellt på fredag. Jippi kay yay ……

   Just ja. Eländena kommer vara 300 (!!) meter höga. Alltså i höjd med Eifeltornet. 70 eifeltorn i skogen.

    Vilken kommun? Vi behöver fler naturreservat, fler områden skyddade från utbyggnad. Varför kan de inte sätta upp dem i havet? De bygger ju vindkraftsparker i Nordsjön.

   Fy fan. Beklagar, verkligen.

   Fy satan vad trist! Bodde ett tag på Varaslätten och hade flera vindkraftsverk ett par hundra meter ifrån huset. Förutom att de förfular, hörde man hela tiden ett swishande ljud från vingarna, men det jobbigaste var det lågfrekventa ljudet/vibrationer som fick en att må riktigt dåligt. Och stackars alla vilda djur som måste leva med skiten!

   Camilla, varför blir jag moddad? Har blivit det ett par gånger nu det senaste, innan kommentaren gått igenom. Har inte skrivit något som borde uppröra.

  Jag blev så glad att jag också grät. Jag har följt henne så länge och jag älskar hennes kärlek och respekt för djur och natur.
  Jag förfäras över hur vår vackra landsbygd blir allt mer svår att leva och bo på samtidigt som den exploateras för att ”vi i stan” ska kunna leva ännu bekvämare.

  Hoppas de slipper den här cirkusen igen.

  Kan såklart förstå Jonna och hennes syn på det hela men samtidigt; ska vi satsa på förnybar energi såsom vatten, vind, sol så måste de också få ta sin plats. Jag håller med de som säger att ”not in my Backyard” för det blir lätt hycklande när folk ska hålla på så, ska vi faktiskt göra något för miljön så får vi också offra en del.

   Problemet är ju att det är landsbygden som får offra sig för oss som lever gott i storstäderna.

    Funkar ju inte direkt att ha vindkraftverk mitt i sthlm…

     Det blåser ju som fan på Gärdet ibland…

      Haha ja men det krävs lite mer

     Nej, men Sthlm ligger på kusten. Sthlm har skärgård. Sthlm har fin fina möjligheter att producera el med hjälp av vindkraft. Det kan dock ändra hela kustbilden, staden och kanske inte ser så snyggt ut. Kanske just därför man vill gömma alla dessa enorma vindparker i Norrland, så att det blir lite av deras problem istället.

      Inte alla kobbarna är naturreservat ute i ytterskärgården – nog finns det möjligheter att sätta upp några snurror här och var!? (tycker man) Trots allt finns det mer än 20 000 öar från Arholma till Landsort. Och det är bara EN liten bit av Sveriges kust!

      Jag tror du överskattar den effekt man kan utvinna från vindkraften…

     Det finns mellanting mellan orörd natur och Stockholm………..

    det stämmer inte, vi lägger ex ner enorma resurser på vägar och järnvägar för att folk på landsbyggden ska kunna leva där de vill.

    Jaha, gött, använder man inte el på landsbygden?

     Det var ingen som skrev att det inte ska finnas ett enda vindkraftverk på landsbygden. Självklart ska det finnas där, men det är mycket som måste offras (läs: läggas på extra) på landsbygden för att folk som bor i städer ska ha det bättre. Men ni som inte håller med läser förstås vad ni vill läsa och plötsligt är allt bara svart och vitt.

   I det här fallet skulle Samerna alltså offra sina renbetesmarker för ”vår” skull…… Vi hade inte behövt offra ett dugg, samerna hade fått offra väldigt väldigt mycket.

    Jag köper verkligen samernas perspektiv och renbetet osv men har sjukt svårt när detta blivit en kampanj för just Jonna. Känner mer för samerna men i det jag läst i sociala medier har det varit mer ”förbjud så stackars influencertjejen slipper dem”.

     Om du tittar på den video där Jonna förklarar sin syn på saken så säger hon att ”vi klarar oss alltid” men att hon känner sorg att naturen stora områden förstörs att tystnaden försvinner från det området där hon bor etc. Kan hålla med om att det är viktigt att man inte förstör stora delar av Norrlands unika tystnad och natur – också för framtida generationer. Viktigt att det synsättet också kommer med i debatten. Tycket mycket av hennes resonemang är vettigt!

   OM vi ska göra något åt miljön så ska vi satsa på den nya generationen av kärnkraftverk

    Öh nej? Vad ska hända med allt avfall? Alla länder kör på kärnkraft och sen då? Strålen är farliga saker!

     Vi har forskat fram en mycket bra lösning för slutförvar, Sverige ligger i framkant i den frågan. Kärnkraften är det enda energislag som faktiskt tar ansvar för hela sin livscykel.

  Annan grej

  Men hur gick det med Isabelles nya hus
  Har hon köpt det eller hyr hon det bara?

   Köpt

   Köpt och belånat till absurdum.

  Ang ”not in my backyard”, så handlar ju detta också om att vindbygget skulle beröva flera samebyar sin vinterbetesmark. Rennäringen är redan hårt ansatt och har på många ställen trängts undan av skogsbruk och gruvindustrin. Jag ser det här som ett steg på vägen för det här landet att börja respektera ett urfolks markrättigheter. Sverige kan välja att låta företag bygga vindsnurror därför att staten tvångsförflyttade samer och bestämde att vilka som fick fortsätta vara samer och därmed hade någon sorts rätt till mark. Glöm aldrig att det är stulet land vi pratar om när vi snackar om vart man ska bygga vindsnurror och gruvor i Norrland.

   Samerna kan ju börja driva rennäringen med vinst i stället för att leva på skattepengar. Eller så kan de ha sina renar som husdjur och hobby, som alla andra. De har ju inte mer rätt till någon mark än andra svenskar på andra platser i Sverige, vill de ha mark ifred får de väl köpa den som alla andra.

    Hej okunskap och fördomar 🙂

     Fast det stämmer ju. Trots att det är jävligt tabubelagt.

     Jag är i alla fall jättetacksam för alla samer som håller på med rennäring, som orkar kämpa mestadels i motvind. Jag älskar renkött. Renskavgryta med mandelpotatispyré och lingon är bara lycka för mig, och starkt förknippat med barndomen då jag är född och uppvuxen i Norrland. Färsk tunnbröd och torkad renkött hör fjällvandringen till och är en del av Sverige och vår kulturhistoria. Att utländska gruvbolag kommer för att bryta malm och slussar sen både råvaran och pengarna ur landet är bara så himla fel på så många plan. Utan att ens vara same så är jag helt partiskt på deras sida.

      Älskar också renkött men har hellre kvar de skattepengarna. Sjukt att varje kilo renkött är kraftigt subventionerat. Att man tycker om renskav är ett dåligt argument för att hålla en olönsam näring vid liv med konstgjord andning på skattebetalarnas bekostnad.

       Vad är skillnaden mot alla andra bönder som också får bidrag? All mat är subventionerat för vi vill inte betala vad maten kostar att producera.

       Ja, för allt som inte är lönsamt borde avskaffas…

        Ja, det var ju exakt det jag skrev ?

         ”Är du lönsam, lille vän?”

   Stulet land?
   Stulet från vem? Och när?
   Rennäringen utgör ju tyvärr ingen betydande inkomstkälla för Sverige, vilket dock gruvindustrin gör.
   Man kan inte kräva en massa när man utgör en minoritet i ett land. Man ska såklart inte behandla dem respektlöst heller, men i en demokrati så anpassar man sig efter majoritetsbeslut, no more, no less.

    Riksdagen erkände samer som urfolk år 1977. Detta innebär att Sverige har folkrättsliga åtaganden att tillförsäkra urfolk fler rättigheter än andra minoriteter, främst vad gäller land, vatten och självbestämmande.

    Stulet av områdets urfolk samer. Som levde, bedrev renskötsel, jagade och fiskade på land som staten sedan sålde/gav bort. Orkar inte återberätta en flera hundra år lång historia av kolonialism men här kan du läsa själv:

    Kolonialism förr och nu: http://www.samer.se/4493
    Koloniseringen av Sápmi: http://www.samer.se/1218
    Tvångsförflyttningar: http://www.samer.se/1281
    Lappväsendet: http://www.samer.se/4095
    Urfolks bruk av mark: http://www.samer.se/3037

     Javisst, och samerna har ju precis allt det.
     De har land, vatten, självbestämmande, demokratiska rättigheter och en god andel skattefinansierade resurser. Vad mer vill de ha? En kungakrona? Diamanter?!

      Nej, de har de inte. Skogs och fiske-samer har knappt några markrättigheter (en följd av att staten gick in och definierade vem som var same och knöt det till renen), renbetesområden förstörs av skövling, vägar, gruvdrift, hotas av vindparker och svårighet att få skyddsjakt på rovdjur. Om renskötsel vore ett skattefinansierat glidarliv skulle inte självmordsstatistiken för renskötare se ut som den gör. Jag tror många, precis som du, har föreställningen om att det där skattefinansierade är bra mkt mer och omfattande än vad det faktiskt är.

       …och jag tro att du argumenterar med känslor istället för fakta.
       Rennäringen lyfter 114 miljoner årligen i statsfinansierade medel, utöver de ca 50 miljoner de får för viltskador. Det är mer än vad t.ex. lokal brottsförebyggande verksamhet i Sverige och Brottsoffermyndigheten får – tillsammans.

        Ok, tack för din reccension av mina argument.

        Och ännu högre summor går till svenska mjölkbönder (300 miljoner i budget år 2015, hittar inga färskare summor med en snabb googling). Ska vi lägga ned även den sortens verksamheten eftersom den också har svårt med lönsamheten och kostar ännu mer i skattepengar?

     Vore intressant om de källor du anger (länkar) var av det mer neutrala slaget. samer.se kan ju knappast anses som endast saklig informationskälla..

      Samer.se är Samiskt informationscentrums hemsida, en rätt saklig organisation. ”Under åren 2001 och 2004 bedrev regeringen en nationell informationskampanj för att öka allmänhetens kunskaper om samerna. Som en del av denna satsning fick Sametinget regeringens uppdrag att bygga upp ett nationellt, permanent, samiskt informationscentrum. Det samiska informationscentrumet, som invigdes den 29 augusti 2005, är en del av Sametingets myndighetsuppdrag. Uppdraget är nationellt med direktiv från regeringen, genom det så kallade regleringsbrevet.”

      Men ok, två källor som inte är samer.se:
      Stulet land: svensk makt på samisk mark av Lennart Lundmark
      UR:s serie Samernas tid

    Läs Sveriges grundlag?!

  Johanna Toftby berättar i AB att hennes galna förföljare gått helt bananas sen hon var med i Trolljägarna. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/p6qdOW/tv-profilen-id-kapad–doda-vannen-hanas-pa-facebook

  Förresten snygg bild på henne som AB valt… Not!

  Jag är inte vara glad för Jonna, Johan och alla andra som bor i Grundtjärn. Jag är glad för samerna och deras renar. Så otroligt glad ?

   Ja, alla NIO personer (varav fyra utgörs av Jonna och hennes familj) som påverkas av det här kan vara nöjda.

   Om alla säger ”inte på vår gata” så blir det ingen förnybar energi.

    Men ni alla som är för vindkraft kan väl slå ihop er och annonsera ”på vår gata”. Gör era röster hörda så att alla får veta vilken stöd det finns. Det underlättar enormt när man ska planera vindkraftparker. Jag kan tänka mig att Stockholms skärgård skulle vara ett ypperligt ställe att smälla riktigt höga master på. Tänk så mycket förnybart energi fastboende och sommarstugegästerna där skulle få. Dom kan ladda sina eldrivna båtar och ha en pålitlig elförsörjning oberoende av Vattenfalls importel. Jag ser bara fördelar där faktiskt.

    Men ni miljöalarmister som vill ha vindkraft kan väl samla er och annonsera ut era marker för vindkraftprojekt. Visa exempel och så. Vad sägs om att smälla riktigt höga master i hela Stockholms skärgård? Det borde vara ett ypperligt ställe. Alla sommarstugegästerna får förnybar el, kan köra runt i elbåtar och får en pålitlig energikälla oberoende av Vattenfalls importel. Det kan mullra lite, men vad gör det, det finns ju hörselskydd. Att fastigheternas värde sjunker i botten borde inte vara det viktigaste, för lite måste man ju offra.

     Vi har vindkraft i mitt område redan.

      Mitt med.

       Och mitt

        Mitt med! Jag blir glad av att de finns som min utsikt. Hellre de än kärnkraft.

     Eller så blir Norrland ett eget land! Då kan de ju klara denna juvel av natur helt själva och de bidrag som går till dit kan helt enkelt användas på mycket bättre sätt.

      Vi i Norrland säger ja till detta. Helst av allt ska Norrbotten bli ett eget land. Utjämningsbidragen som går till Norrbotten hade inte behövts om vi själva behållit värdet av den export som skapas här. Sådana bidrag baseras på invånarnas inkomster, inte på områdets totala värde vad gäller råvaror osv. Norrland står för väldigt mycket i Sverige, men inte när det gäller just inkomstskatt för privatpersoner. Hade de norrländska landskapen varit självstyrande så hade vi klarat oss helt utan bidrag (som för övrigt nästan alla svenska kommuner tar emot …).

  Bor i närheten av Jonna, vi är alla lika lyckliga. Vi har kämpat i motvind men nu är vi i hamn och det är det bästa för djuren, oss människor som hänt oss sedan länge tillbaka. Vi är inte så bortskämda med att få våra viljor igenom eller bli lyssnade på direkt, det är mer nedmonteringar än upprustande av en stor del av landet tyvärr.

   ”Kämpat i motvind”. Har ni vindkraft-värk nu? 🙂

    Haha ja det har vi. Tänkte på humorn då jag skrev det. 😀

  Fy fan så nu måste vi köpa mer svart kol från Tyskland och förstöra framtiden för våra barn

   Ja men viktigast att Jonna kan leka älva på Instagram utan att något förstör hennes kuliss.

    Det är inte Sveriges el som skulle produceras i grundtjärn – utan den skulle skickas söderut… till bla Tyskland. Så vi i Sverige påverkas inte ett skit av det här beslutet.

     Källa på det? Annars får du gärna läsa på igen.

      Vi exporterar mycket el från Sverige. Även vattenkraften exporteras. Energi är en inkomstkälla.

       ja tacka miljöpartiet och västern vilket har gjort att mer å mer av våran el kommer från kol.

        det där behöver du källhänvisa faktiskt

         Elkonsumtion har inte ökat samtidigt som vi stängt ner kärnkraftverk? Varifrån tror du elen ska komma? Vem har varit för nedstängningen?

      Om el som export och att Sverige har el så att det räcker och blir över:
      https://www.uniper.energy/sverige/go-electricelsystemet/elexport

     Nä för vi i Sverige påverkas inte av att tyskarna eldar kol?

  Varför fastnar allt jag skriver i modd just nu? Så irriterande. Det börjar så bra, allt jag skriver går igenom, och sen plötsligt ingenting går igenom. Varför är det såhär!? Finns det en förklaring? Om så, kan jag få den?

   Var så för mig också till jag tog bort min email så gick det bra igen. Vet inte varför då inget jag någonsin har skrivit har blivit raderat eller inte släppts igenom modd :/

  Var som helst men inte hos mig!

  OT: men ändå inom området klimat (vindkraftverk, energi, klimat, natur etc för er som tycker att denna ot är orimlig). Jag skrev förut någon gång om att om det skapats ett konto likt aningslösa influencers men mot barnafödande istället då skulle det bli ramaskri och idag finns denna ledare i DN https://www.dn.se/ledare/hanne-kjoller-flygskam-ar-bra-for-klimatet-men-flerbarnsskam-ar-battre/?forceScript=1&variantType=small

  Jag blev väldigt glad över beskedet att det inte blir någon vindkraftspark.

  Vad roligt för Jonna och naturen ?

  Ps. Graafen har tullat för mycket på alkoholen och lägger ut omärkta reklaminlägg. Hur jävla svårt ska det vara att hålla dig till gällande direktiv? ??

   *sig

    Reklam för vad?

  Jonna Jinton – Sveriges bästa ambassadör för turism till Norrland! 🙂 🙂 🙂

   Norrland behöver inte turism, särskilt inte massa ”åh nu ska vi vandra ut i skogen och kolla norrsken”-folk. De skapar mest oreda på vägarna (som schweizarna som körde in i en malmbil, eller alla stockholmare som kommer hit och kör skoter på fyllan).

   Och inte tror du väl att Jonna skulle vilja ha massa turister i sitt område? Hon vill ju ha det lugnt, tyst och bevarat ..

  Men bilden!!! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  Är det bara jag som tycker att hon verkar så falsk? Ryser när jag hör henne prata. Men kul att Grundtjärn får vara kvar!

   Extremt genomskinlig är hon!
   Förstår verkligen inte hur hon kan ha så många beundrare faktiskt, även om de flesta är från utlandet.
   Och neeeeej jag är INTE avundsjuk!

  Allt detta får mig bara att tänka på creepypodden och avsnittet Gröntjärn.

  All mat i Sverige, som produceras i Sverige, är subventionerad. Vi skulle inte ha råd att betala det maten kostar att producera annars. Jag förstår inte hur renbönderna skulle stå på egna ben om inte andra bönder behöver göra det.

  De flesta i samhället är hjärntvättade människor som varken ifrågasätter sina handlingar eller tar ett jävla ansvar för någonting. De flesta av influensers följare är som de flesta människor – de kommer inte ifrågasätta ett jävla dugg – vad än deras favoritinfluenser säger så har hen rätt.

  Hur många ifrågasätter barnskaffande? Köttätande? Rasism? Mobbning? Hur de bor? Vad de köper? Hur saker tillverkats och av vem med vilken lön? Hur transporteras saker? Hur besprutad är ens mat? Hur giftigt plast är? Vad deras vänner och andra gör? Vad deras lärare säger? Vad de studerar och varför man studerar? Vad som sägs på tv? Hur många fattar att samhället är SJUKT orättvist? Vi har ett rättsystem som inte funkar, vi har funktionshindrade som inte kan leva drägliga liv för de får ingen hjälp, vi har människor som lever gömde för att de räknas som illegala MEN INGEN MÄNNISKA ÄR ILLEGAL, Kvinnor får sämre lön än män, kvinnor blir våldtagna och dödade av män, folk far illa av droger och alkohol, folk skräpar ner i naturen, djur sitter inspärrade på anläggningar lik de judarna fick genomlida under förintelsen, människor straffas med fängelse istället för att få hjälp, rika blir rikare på de fattigas bekostnad och fattiga blir ännu fattigare… Bidrag dras in, vinsterna ökar. OCH ALLA BÄR VI ANSVARET för att det ser ut såhär. ALLA. Men hur många gör något?!? Hur många bryr sig?!? Hur många fattar att minsta handling i vardagen påverkar hur samhället ser ut?

  Så less på att influensers inte tar ett jävla ansvar. Att de inte tar chansen att påverka folk till det bättre! Nej oooops jag glömde. Influensers är som de flesta människor. Svenne banan som inte fattar att de är sjukt priviligierade och inte tänker i perspektiv eller förstår att alla inte kan leva som dem och att de påverkar folk med ALLT de skriver.

  Jonna har inget funktionshinder, hon är snygg, blond och kommer från en välbergad familj. Hon har ALLA förutsättningar att lyckas i livet. Men förstår hon det? Förstår hon att andra jobbar tre gånger så hårt som henne och ändå kommer de aldrig nå ens tio procent av hennes sits.

  Det är jättebra för Jonna att hon nu får bo kvar på sin drömplats. Men jag blir så less på folk som bara pratar om saker ur sitt perspektiv och när saker inte går deras väg beter sig som en martyr när det finns människor som PÅ RIKTIGT har det dåligt. Jonna hade kunnat flytta. Alla hade inte haft råd att göra det. Perspektiv tack. Var tacksamma för det ni har människor.

   Du menar att så länge någon har det sämre så ska man inte tillåta eller kämpa för något som får en att ha det bättre än dem? Ska man hellre sluta med det man tycker om för att andra inte sysslar med det som de gillar? Ska man flytta från sitt hem för att andra inte har ett eller inte har råd att lämna sitt?

   Jag gillade hur du lyfte fram de problem som vi har idag och att du ansåg att vi alla kan hjälpas åt för att lösa det. Tyvärr avslutar du något snett. Du riktar kornet åt helt fel håll. Använd den energin till där det behövs. Kolla på allt du drog upp här ovan och fundera sedan hur mycket av det som har med Jonna att göra och hur mycket du EGENTLIGEN behöver engagera dig här i jämförelse på andra platser gällande dessa problem. Perspektiv som du sa.

   Bra inlägg. Känns som om hon måste vara otroligt priviligierad när hon bölar ögonen ur sig över att hennes fotokuliss blir förstörd av miljövänlig eltillverkning.

   Vilken toppenkommentar. Applåder på allt du skriver Kalle, håller verkligen med.

  Har för mig att Vänsterpartiet sa att även om de säger nej till vindkraftparken nu stänger de inga dörrar för framtiden. Har jag fattat fel, eller kan frågan tas upp igen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.