Öppet Spår – kompensationsinlägg

Men fuck! Detta skulle kommit kl 20 men va fan…inte många rätt idag!

Eftersom jag glömde bort Öppet Spår igår och inte fick upp det förrän efter kl 22 så kommer här ett kompensationsinlägg.

Kl 21 kommer ett ordinarie inlägg så ingenting ersätter någonting alls. 🙂

 

466 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Spartips? Inte de vanliga utan mer ”ovanliga” ?

   Ta det i öppet spår imorgon ? ska fundera till dess.

    Förlåt, trodde jag var inne på förra inlägget ?

     dra

    Det är ju öppet spår?

     Ja, precis som jag skrev så fick jag för mig att jag klickat mig in på förra inlägget.

      åhh dumma jag fattade inte att det var samma anonym, sorry!!

   Läs Mr Money Mustache och/eller Fru Efficient Badass från början till slut. Livet blir sig aldrig mer likt. Dagens skrytinlägg om Rolex och champagne blir plötsligt skrattretande.

    Vilken rolig och fin bild på Selma. Tycker djur är det bästa som finns. Heja selma ❤

    Vad menar du med läsa från början till slut? Läsa hela bloggen?

     Ja, och alla kommentarer, exempelvis ett inlägg varje morgon och kväll. Själv var jag fullständigt förändrad långt innan jag nådde slutet.

    Men jäklars vad bra, tack för tips

   Ät Bönor linser kål och rotsaker
   Ta inte bil eller buss, cykla
   Höbg upp tepåsarna på tork o använd dem igen
   Laga och lappa
   Gör ljuvliga grytor på krossade tomater
   Dumpstra
   Fråga på affären, ofta får man ta te x blomkålsblast gratis
   Ät havregrynsgröt till frukost
   Baka ditt eget bröd
   Köp kläder åt barnen på loppis o tradera
   Be en vän klippa ditt hår
   Se över saker man tar för givet tex att alltid ha ost o mjölk hemma, kanske inte nödvändigt

    Torka tepåsar? Du kan ju torka dasspappret och använda igen också

   Vet inte om det här är ett vanligt spartips men jag använder funktionen Spontanspar i Swedbanks app när jag handlar något onödigt tex en kaffe och nuförtiden när jag avstår att köpa.
   Man skickar då pengar från sitt vanliga konto till ett sparkonto. Det hjälpte mig både att bli medveten om hur ofta jag handlade onödiga småsaker och hur stor den summan faktiskt totalt blev varje månad när jag såg hur det växte på kontot. Gav mig både sparpengar och ändrat beteende ?

   Under vinterperioden betalar jag alla fasta kostnader och lägger undan allt på sparkontot förutom 5000 kr. Sen ger jag fan på att överleva haha! Jag gör mycket mer grejer på vår/sommaren som jag sparar till.
   Ett tips är att verkligen gå igenom kyl/frys. Kan enkelt skippa att handla mat i en vecka genom att bara rensa ur frysen.

   Låtsas att du endast har a-kassa dvs ta reda på vad du skulle få ut som mest i a-kassa den summan har du som inkomst resten sparar du.

   Appar som tex Dreams och Tink.

   Köpstopp

   klipp håret själv, färga håret själv, ät hos någon annan om möjligt så ofta som möjligt. 🙂 köp storpack hygien produkter billigt på rusta öob mm.

    ”ät hos någon annan om möjligt så ofta som möjligt”

    Ja, gör det om du vill uppfattas som snål jävel och vill att folk ska bli jätteless på dig.

     Läst mycket Klas Klättermus?

   När t.ex. hudkrämen är slut (om den är på tub) klipp isär tuben så kan du använda slut på det sista. Ibland räcker den två veckor till. Alla bäckar små..

   Om du har ett jobb där du träffar mycket kunder, bjud alltid in till möte klockan 10.
   Chansen till bjudlunch ökar då 😉

    Menar du att kunderna bjuder på lunch eller att arbetsgivaren tycker att du ska bjuda dem på lunch på företagets bekostnad?
    Jag hade en gammal kollega som aldrig tog med sig egen lunchlåda. Hen tiggde till sig rester från oss andra. Väldigt genant och jobbigt för oss men hen sparade onekligen pengar på det.

     Har varit alltför snäll till parasiter som liksom sugit till sig allt för att slippa betala själv. Satte ner foten och de försvann som en löning på fredag✌ Skillnaden mellan att vara sparsam tenderar hos någon att övergå till snålhet och utnyttjande. Föga imponerande.

     Nu menade jag möten där både kund och leverantör är juridiska personer, B2B.

     Självklart bjuder man inte eller tar emot lunch om man jobbar mot privatpersoner!

     Fy vilken vidrigt snål människa. Usch för snåla snyltande jävlar.

   Guld. Små mängder skrotguld varje månad för ett par hundringar.

   Skriv in dig på en kurs på universitetet. Grymt mycket event med gratis mat, frukos, alkohol, goodiebags.

    Studentrabattteerrrrrrrr

    Uppsalas ekonomförening har en massa sånt, typ varje vecka ?

   P

  https://m.youtube.com/watch?v=-7EvEEddvQQ Blondinbellas speeeeeech

  Senaste kommentaren om Umeå ???????

   Vad sa hon om Umeå?

    Att hon har 900.000 läsare där.

    Umeå har 80.000 invånare.

     Runt 120.000 tror jag.

      125 000

     va fan

   På riktigt? Nu måste hon väl testa gränserna bara isf, hon kan inte inte känna till fakta och hur det skrattats åt detta? Hon är sjuk.

   Förlåt för kapning, men camcam kan du snälla ta bort min kommentar från igår ur modd? Den under öppet spår. Jag skrev om min knepiga situation gällande lön och behöver verkligen råd, haha ?
   Skrev absolut inget olämpligt, så den måste bara ha råkat fastna där. Hoppas du ser detta!

  En grej som jag tänkt på ganska länge är att jag som kund oftast är trevligare än själva personalen i olika typer av affärer. Det är oftast jag som ler och säger hej till kassörskan eller säger hej med ett leende till personalen i klädaffären eller mataffären när man går förbi varandra. Känner mig ärligt talat ganska dum som beter så som dom borde göra? Dom flesta ler inte ens. Är jag ensam om detta eller finns det fler kunder här som känner att dom är mer serviceminded än personalen?

   Känner samma !

   Att man inte ler behöver ju dock inte betyda att man är otrevlig. Jag kan typ inte le spontant till alla, det blir bara tillgjort och konstigt. Men självklart kan man ju försöka hälsa på kunderna, åtminstone om det är en lite mindre butik. I en stor matbutik behöver man kanske inte säga hej till varenda människa varje gång man ska någonstans i butiken. Men sitter man i kassan ska man såklart vara trevlig.

    Men tycker det är lite löjligt att man ska förvänta sig att varenda butiksanställd ska vara en leende robot. Det räcker väl att man är trevlig och hjälper till när någon behöver hjälp.

   Det roliga är att på alla annonser som jag sett, där de söker personal till affärer, står det alltid typ hur utomordentligt mycket man måste älska kunder och vilken utomordentlig bra service man måste ge. Plus att man ska vara jätteglad och sätta kunden alltid i fokus etc. Ändå är det inte såna människor som sitter i kassan ?

    Men tror du alla orkar vara så 24/7. Det finns människor som är överdrivet glada hela tiden och översociala osv. Men långt ifrån alla är såna. Och långt ifrån alla kunder behandlar personalen i butiker på ett trevligt sätt. Så förstår att man inte orkar vara jätteglad hela tiden. Och om jag ska vara ärlig tycker jag nästan det är skönt när kassörskan är lugn och inte överglad och överdriven ?

     Men ett hej ska man självklart kunna klämma fram. Men det brukar jag alltid få

     Fast det finns många som skiter i att anstränga sig. Och man får nog vara lite serviceinriktad.

    Det är så mycket kunder som beter sig riktigt illa under dagen som en måste hantera. Sedan är ens arbetsmiljö inte den bästa. En kan ingen vara super glad hela tiden. Trevlig och hälsa men det går inte att le igenom ett 10h pass. På mig jobb går det igenom 300 kunder bara i min kassa, det är rätt många av dessa 300 människor som är otrevliga.

     Jag jobbar i en stor klädkedja och hos oss är det jätteviktigt att le och hälsa och jag försöker alltid vara extra trevlig när jag är i andra affärer som kund. Tycker att det finns mycket butikspersonal som inte är så trevliga men finns också massa kunder som är odrägliga för att inte tala om alla som försöker luras med priser och annat så ibland tröttnar man. Och snälla kan alla sluta prata i telefon i kassan! Så oförskämt.

    Jag jobbade på en matkedja där man satte upp en liten skylt vid kassan där det stod att man skulle ta ögonkontakt med kunden, le och önska välkommen åter. DET kan man kalla onaturligt beteende om man har ett servicejobb och måste lära sig det eller hur tänker ni?

   Håller med! Ibland kan det ta över 1 min tills man får ett Hej (trots att hen börjat scanna in varorna).

   Samma här. Men känns som om dagens väldigt unga personal inte har någon känsla för service eller minsta sociala kompetens.

    Finns supermånga trevliga ungdomar 🙂

    Oj oj nu ska vi nog inte sikta in oss på bara ungdomarna… finns gott om äldre personal också som bitit i det sura äpplet till frulle!!!!

   Jag är likadan. Finns dom som hamnat på fel ställe i livet. På afound är dom så gulliga och hälsar. Är det dålig personal går jag inte ditt mer.

   jag känner också så. Jag jobbar visserligen i butik och hälsar alltid med ett leende, utan att vara överdriven eller för på.
   Sökte jobb på ett ställe, gick på intervju och hörde långt senare att jag inte fick det (fast att dom skulle återkommit två dagar senare….) och varje gång jag handlar där kan jag fundera hur tusan vissa kunde få jobb där men inte jag…. för dom ser fruktansvärt buttra ut hela högen och klämmer knappt fram ett ljud vid kassan?

   Jag har märkt att alla är så mycket trevligare nu när jag är äldre. Vet inte om det dalar sen men livet leker som 40-årig kund.

   Man är serviceminded i början, sedan blir man tyvärr nedbruten av alla otrevliga kunder, och tillslut orkar man inte ens fejk-le längre utan står bara där och känner sig halvt död på insidan…

    Då ska man välja annat yrke 🙂

     Det hade ju varit enklare om folk lärde sig att behandla personal med respekt.

      Okej så bara för att de finns några rövhattar till kunder så ska ALLA kunder bemötas nonchalant och spydigt för att butikspersonalen är sådana snowflakes att de inte fattar att de jobbar inom ett serviceyrke?!?!

      Om man hakar upp sig på enstaka kunder och låter de gå ut över alla kunder så finns det massor med andra jobb man kan ha som INTE har med kundkontakt att göra

       Du har aldrig jobbat med kundservice antar jag? D:

     Så du menar att istället för att människor ska behandla mig med respekt så ska jag byta yrke? Vilken logik.
     Men efter att ha fått en panikattack på arbetet blev jag sjukskriven i 1,5 år, och efter det började jag plugga. Så ja, det blev ju så tillslut.

   Jag tror att många upplever att de är så exceptionellt trevliga kunder bara för att de säger hej och tack. När man har höga förväntningar på andra och låga förväntningar på sig själv blir man ofta positivt överraskad av sin egen förträfflighet.

    Jag menar inte att jag är en exceptionellt trevlig kund. Jag tycker däremot att jag är trevligARE än personen i kassan som inte ens säger hej. Och för att det inte ska bli konstigt så ler jag och säger hej först, efter att jag gett det några sekunder. Det tycker jag är fel helt enkelt. Aja ett ilandsproblem men många verkade känna igen sig!

     Ja en del personal har ju så dålig attityd att det känns som att vad fan gör du här ?

   Det har du helt rätt i. Dom som jobbar i butik ska le för dom vill sälja saker och ska ge service till sina kunder, det är en del av deras jobb.

    Kan berätta att vääääldigt mycket av attityden sitter i hur personalen blir behandlade av chefer/ledningen. Om personalen blir behandlade som skit och ingenting så finns det heller ingen motivation till att prestera på jobbet. Hur personalen beter sig och agerar är ett kvitto på hur arbetsplatsen är.

   AMEN !!!! Butikspersonalen har blivit så jäkla otrevliga, snobbiga och rent ut sagt oförskämda mot kunder. Jag märker en extrem förändring mot vad de var för ca 10 år sedan. Butikspersonalen är varumärkets första kontakt med kunden och därav den absolut viktigaste nyckelkontakten för varumärket.

   Ica har blivit helt fruktansvärda. jag skulle lämna igen mejerivaror som luktade helt gräsligt när jag öppnade dem, de lata ungdomarna i butiken hade troligtvis låtit mjölken och yoghurten stå framma för länge mellan kylbilen och in i kylskåpen…
   Jag fick prata med ägaren som skrattade åt mig, tog emot varorna, jag fick inte pengarna tillbaka och skrattade åt mig igen och sa till mig att jag inte betyder något för dem som kund och att jag kan handla någon annanstans om inte deras varor passar. Wtf

    Men fy! Vilken Ica? Var bor du?

    Lustigt, jag gick ner med en unken creme fraiche och han i kassan bad om ursäkt och sa att jag bara kan hämta två stycken i kylen.

     Du tror att alla butiker ägs av samma person??? Detta var en av de större Ica i Stockholm innerstad! Denna ägare var helt gräsligts vidrig och oförskämd. Har märkt att många butiker slarvar med hanteringen av kylvaror speciellt allvarligt är de med laktosfria varor som blir dåliga snabbare.

   Jobbar i butik och försöker alltid vara trevlig, fastän jag kanske pratar med kund nummer 287 för dagen som har något att klaga på. (Vissa klagomål kan vara helt berättigade, absolut. Men när folk gnäller om att vi inte har t.ex grillkol i lager mitt i vintern blir man lite trött)
   Blir lite jobbigt ibland bara när man har ca 5000 saker att göra, man har jobbat 6 timmar i sträck för man har inte hunnit ta en enda paus ännu, mjölken ska fyllas på i kylen, bröd ska gräddas, så fort man känner att man börjar ha kontroll på läget så tjuter pantautomaten och när man kutar dit stannas man av nästa kund som bara måste berätta att vi inte har kattmat av rätt märke.
   Men försöker ändå stå där, svettig och med blodtryck på 250, och se glad ut så att kunden förhoppningsvis får ett positivt intryck av affären och denne kommer tillbaka i framtiden.
   Men jag älskar mitt jobb, skulle inte byta det mot något annat fast det kanske inte är så ”glamouröst” eller har ”status”. För däremellan får jag plocka ihop matpåsar åt minigrisar(bröd och frukt som annars ska slängas), ge kvitton åt småbarn(förstår inte fascinationen men de är glada) och hjälpa Ingergerd 82 år att hitta laktosfri gräddfil. Och det gör mig glad, att se en nöjd kund gå ut från affären.

    Fast man grillar ju faktiskt året runt..

     Då kanske man kan använda sitt eget förråd som lager för grillkol ist för den lokala Ica-butiken.

      Svårt när man är trångbodd. Dessutom undrar jag var ni som ifrågasätter grillning oavsett årstid har varit de de senaste, åtminstone 10 åren, då det är väldigt vanligt även i Sverige. Inomhus, framför datorn?

     nej, det gör ”man” inte. du kanske gör det, men det skiter väl ica i

   Åh, det smärtar mig att läsa.. men känner igen mig så mycket. Har jobbat i butik (kosmetika) i 3 år i varierande omfattning samtidigt som jag pluggar. Tar för vana att alltid hälsa och le mot varje kund som kommer in. Blir själv så otroligt besviken på hur servicen är i många butiker i detta landet. Personal som tittar ner i golvet när man kommer in i butiken, nästan gömmer sig, låtsas pilla med saker för att undvika kontakt. Blir så otroligt provocerad när man får ögonkontakt och ler mot personen som jobbar och hen inte ens kan bjuda på ett leende tillbaka eller säga ”hej, välkommen”.

   Jag blir mycket mer motiverad att stanna kvar om säljaren hälsar och visar att hen är tillgänglig, än någon som gör allt för att undvika kontakt med kunderna. Då ska man inte arbeta inom handels, alls. Har också haft dåliga upplevelser när man väl fått hjälp, så när man väl får riktigt bra service låter jag personen veta det. Det värmer så att höra.

    Jag är en konstig typ som faktiskt uppskattar om ingen hälsar på mig eller frågar om jag behöver hjälp. Jag vill kolla runt ifred, om någon hälsar och försöker hjälpa mig går jag därifrån xD (ogillar social kontakt med folk generellt så). Jobbar dock själv i ett serviceyrke (telefonjobb) och är alltid trevlig mot folk. Men ja, man blir lite less när man blivit kallad en idiot för 10e gången på raken för att folk saknar empati och respekt för medmänniskor. Vi är inga robotar.

  Är det någon som har varit med eller känner någon som har varit med i tex tunnelbanan ? Hur kändes det att se sig själv?

   Ah, de bröt min arm. Bad macke ringa åklagarn

    Riiiiing åklagaren Macke!!

    Hahahahaha TACK för den här kommentaren. Gjorde min kväll.

     Haha kul o bidra med nått. Har haft en sugig vecka så det får bli ljuspunkten att jag gjorde din afton ?

    Jag är Macke.. ringde aldrig åklagarn…

   Såg mig själv på Hjärnkonoret när jag var 10 år gammal. Det var vid ett tillfälle när de gick runt på stan och frågade folk ”kan du gissa vad det här är?” och höll fram en märklig pryl. Skämdes ihjäl när jag såg mig själv. Men då var jag ju bara 10 år gammal.

   Har inte varit med i några sådana program men i några frågesports-program och så. Det var jättekonstigt att se sig själv på TV, och att höra sig själv såklart.

   Haha skit kan jag säga. Var 19 år när jag var med för ca 7 år sedan. Visades flera år senare och kollegor kände igen mig ca 4 år senare. Hade bara tappat bort mig i stan (bor en bit utanför). De censurerar inte tillräckligt uppenbarligen. Inte druckit för mycket sen dess ??.

  Jag och min syster vill resa under mats. Vi är 37 och 40, reser utan barnen o vill till nåt varmt land med mycket avkoppling. Gärna något speciellt, då det lär ta lång tid innan nästa gång vi har möjlighet att resa utan barnen. Budget ca tio, ungefär. Vad kan ni rekommendera och vad bör vi undvika?

   *mars

    https://www.tui.se/resa/spanien/lanzarote/playa-blanca/timanfaya-palace/?departureCode=CPH&departureDate=2019-12-02&duration=8&

    Bodde förra veckan på hotellet bredvid. Hade åkt hit om jag inte haft barn med mig.

   Men det är ju svårt du skriver ju inget om vad ni vill göra tex som sol o bad eller äventyr?

   Ar budgeten pa 10 per person? Isfall rekommenderar jag Aruba eller Costa Rica for bara avkoppling. Eller om ni vill aka nagonstans dar det kanske itne ar sa vanligt att svenskar reser skulle jg saga San Andres i Colombia.

  Luke Perry (Dylan) har fått en massiv stroke, hoppas verkligen han klarar sig!

  https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/MgVEnB/beverly-hills-luke-perry-till-sjukhus-efter-massiv-stroke

   Va vad tragiskt. Tänker på honom ❤

   neeeeej han är min favorit i riverdale så ledsen nu :((((((((((((((((((((((

  vad är eran favorit-deo? jag har användt aloe vera deon från rexona i många år som alla tycker är så bra, men den funkar inte så bra längre av nån anledning så jag letar efter alternativ. håller nu på att prova den från emma s. men tycker inte den håller så länge. så har ni några rekomendationer tar jag gärna emot dem! gärna inte för dyra heller.

   Jag använder Doves go fresh, den rosa. Tycker att den uppfyller vad jag vill ha ut av en deo.

   Gillar den som är en saltsten, kan ta ett tag innan man blir van men sedan slipper man lukta svett naturligt:)

    Vad menar du med att man slipper lukta svett naturligt efter ett tag??

    Lusch har som en bit tvål men det är deo som man gnider Inn den är också bra. Räcker länge.

   Bats. Utan tvekan!

   Vichys! Med turkos kork

    Vichys. Ja den funkar jättebra!

    Den med rött lock funkar också!

     Jag tycker att den röda luktar illa. Luktar den med turkost lock annars än den med rött lock?

   Biotherm deo pure (turkost lock) är den enda som fungerar för mig, älskar den ??

    Dock är den rätt dyr, läste inte så långt i din kommentar ?

   Jag måste byta någon gång i halvåret, blir typ immun annars? Men DKNY gröna äpplet är väldigt bra. Lite dyr men dryg. Gillar också Rexona, de flesta av deras.

   Barnängen eller Palmolive =) Fast jag har iofs inte problem med att svettas under armarna, så tar bara någon jag tycker luktar gott

   Gillar Vichys och Löwengrips!!!

   Vichy!!!! Toppen har den med röd överdel. Mild men så bra. Kommer aldrig byta. Dom andra är också bra.

   Den enda jag inte får irriterad hud av, speciellt efter rakning, är vichy! Ibland den vanliga blåa men helst mörkblå då den luktar så nice

   Biotherm, som tidigare nämnd! Jo, dyr, men dryg! Har du nån som ska utomlands-be dom köpa på Tax free.

   vichys men numera rituals i sprayform beroendeframkallande den vita med namn sakura.

   Nivea Pearl and Beauty tycker jag fungerar bra i alla lägen?

   Clarins deo. Utan tvekan den bästa jag har provat, och jag tycker att många deos inte håller och att man luktar lite svett efter en dag på jobbet. Den här kan jag typ träna med och känna mig fräsch med. Dyr, men jag älskar den!

   Jag gör egen av kokosolja, potatismjöl och bikarbonat + eterisk olja och slipper onödiga gifter i min kropp.

    Gjorde det och fy vilken allergisk reaktion jag fick! Sved som fasen, har dock hört mycket gott om den så tycker att det är värt att prova iaf, alla är ju inte lika

  Vad ska jag jobba med? Jag har jobbat inom Bank/Finans i 10 år men är urless på det. Tänkte läsa till medicinsk sekreterare men backar på grund av lönen. Nej, jag har ingen högskoleutbildning eftersom jag fastnade på första arbetsplatsen i åtta år.

  Vad har bra utvecklingsmöjligheter, okej lön och är ett yrke som behövs framöver?

   Starta egen bokföringsbyrå? Eller vill du bort från siffror?:)

   Underwriter?

   IT-yrken?

   Influencer nä skoja bara ?

   Scripta. På tv.

   Kan du tänka dig att plugga? Jag jobbar som inköpare och trivs jättebra med yrket. Jag startar datorn och vet aldrig vad dagen har att erbjuda. Finns tre olika inköpare, operativ (beställer dagligen, typiskt för påfyllning av butik), taktiskt som jag håller på med. Innebär att jag orderlägger för grossistföretag och är hela tiden ett halvår framåt tiden. Strategisk inköp jobbar man med större projekt och långa förhandlingar.
   Du kan jobba privat och i offentlig sektor (upphandlare)
   Läste i 2 år och fick fast jobb ett halvår innan examen.

    Oj vad intressant detta lät för mig! Vilket program läste du för att få jobb som inköpare? 🙂

     Jag läste på yrkeshögskola! Testa att söka runt på inköpare yrkeshögskola så kommer det säkert upp olika alternativ.

      Tack så mycket för svar! Ska kolla in det här direkt 🙂

    Jag jobbar också som i köpare.
    Pluggade till högskoleingenjör.

    På mitt arbete har vi inköpare olika bakgrund. En del har pluggat ekonomi, en del någon form av ingenjörsutbildning, några KY, säkert någon som jobbat sig upp också.

    Vad har ni för lön som inköpare då?

     Saxat från inkop24.se

     För inköpare har vi frågat efter två titlar: operativ respektive strategisk inköpare. För strategiska inköpare är medellönen 36 485 kronor, med ett spann mellan 24 750 och 120 000 kronor per månad. Medianlönen för den här gruppen är 35 205 kronor.

     För operativa inköpare är ligger lönerna mellan 21 000 och 60 000 kronor per månad, med ett snitt på 30 592 kronor. Medianlönen är 29 798 kronor.

     Bland inköpsassistenterna är medellönen 26 586 kronor i månaden, och lönerna är spridda mellan 20 000 och 33 500 kronor i månaden.

      MEN. Beror jättemycket på företag, storstad/småstad, industri/textil osv. Jag bor i en liten stad och kommer inte upp i samma lön som en i stockholm. I gengäld lever jag betydligt billigare.

  Har bestämt mig för att hoppa av universitetet, är inne på termin två. Kommer förmodligen börja plugga ett nytt program till hösten men känner mig ändå så dålig och misslyckad med världens framtidaångest.. är i behov av all pepp jag kan få!!

   Varför ska du hoppa av?

    Läser lärarprogrammet, har insett att det är helt fel yrke för mig.

     Se det som att det är svinbra att du insett det redan nu och inte senare när du är klar och sitter i klassrummet och hatar ditt jobb.

     Bra! Det är ett riktigt skityrke. Med vänlig hälsning, hon som gick igenom hela utbildningen, har jobbat i tio år och desperat letar efter annat jobb.

   Tvärtom så ska du se avhoppet som något positivt. Du är modig och tar tag i din situation och vill ändra till något som är bättre för dig.Det är absolut inget misslyckande detta kommer ju bli en vinst för dig! ❤️ Var stolt över dig att du kommit till insikt att du vill ända/byta program isf att du går kvar och vantrivs.

   ”Gör om och gör rätt.” Borde flera göra så skulle fler vara nöjda.

   Det är ju det som är det finaste, vi lever i en värld där man kan VÄLJA, utnyttja det.

   Stor stor kram till dig❤️❤️

   Wow, helt rätt beslut! Nu behöver du inte spendera resten av ditt liv på ett jobb du inte trivs med.

   Se det som något bra! Har två nära vänner som pluggat 7 år för att inse att det inte är yrket de vill ha…

   Lita på magkänslan! Jag läste 2 år på ett program men det kändes inte rätt. Bodde kvar för jag ville ge det en ärlig chans och älskade staden/livet jag hade där. Men sen hittade jag min drömutbildning så jag flyttade 100 mil och jag såg helt plötsligt fram emot varenda kurs och längtade efter mina framtida yrkesmöjligheter! Nu i efterhand kan jag ibland känna ånger för att jag bytte ”ner” mig från civilingenjör till högskoleingenjör, men sen påminner jag mig bara om varför jag gjorde det och då är jag bara så jävla nöjd igen. Hellre att jag får jobba med det jag älskar än att ha lite högre lön!

  Alltså. HJÄLP?

  Jag fick mens idag på jobb. Fick låna en tampong av en kollega (blöder väldigt mycket pga endometrios, så i vanliga fall har jag en XXL-storlek), min kollegas tampong var typ det minsta jag någonsin sett! Jag stoppade upp den i fiffin och inget mer var det med det.

  Tills nästa gång jag skulle på toa (nu precis), den är fasiken inte i min fiffi?! Jag rotade runt i hela sopkorgen för att se om jag, utan att tänka på det, har tagit ut den. Men nej. Ingen där! Försökte även ”gräva” upp handen i fifi, men den är inte där av vad jag kan känna.

  Vad fasiken gör jag?! Tänk om den har fastnat långt uppe och tråden är kvar däruppe? Skäms för att åka in till en läkare/gynakut bara för att be dem kika.

   Men du borde väl hittat snöret om den var kvar inne ?

    Är du säker på att den inte ramlade ut när du var på toa? Den kan iaf inte försvinna upp, är den inte kvar så är den inte…

     Vet när jag hade blodbad deluxe och jag hade en löjligt liten tampong i så kunde jag i princip bara trycka ut den. Så kan vara så.

     Nej alltså, jag har verkligen ingen aning! Kan vara den glidit ut, men jag borde ju ha sett den i toan tänker jag? 🙁

      Nog fulla tamponger glider ut av sig själv vid minsta tryck. Du kanske hade täckt den med papper som du torkat dig med?

       Haha en gång så satt jag på toa och nös och den ba fjooom.

   Skruva av duschhandtaget på duschen och stoppa in slangen och spola ut den.

    Låter som en ganska dålig idé

     Får jag fråga varför? Det är otroligt effektivt och inget farligt alls.

   Ring vårdupplysningen och fråga?

   Om du blöder mycket, halkade den nog ut när du var på toa, utan att du märkte det ?!

    Det hoppas jag verkligen! Men jag borde ha sett den i toan (kissade och precis innan när skulle torka mig märkte jag att bandet ej var där, så hann aldrig slänga ner pappret i toan) och det gjorde jag inte 🙁

   Är den kvar så kommer du märka det till slut iaf…Det kommer börja lukta och du kommer få kraftiga flytningar på några veckor enligt min erfarenhet från gynakuten ?

    Man ska inte vänta så länge, kan bli svårt sjuk av att låta sådana bakterier gro där.

   Sätt dig på huk o försök ”krysta”.
   Eller ring 1177.

  Någon här som levt som gift men som särbo? Jag och min man står inför att flytta i sär efter 20 år tillsammans, vi älskar varandra, har underbara barn ihop (19 år, 17 år och 13 år) har fantastiskt sex ihop, har kul i hop men har tröttnat på vardagen tillsammans.
  Kan det här fungera tror ni?

   Tycker det känns ganska själviskt om ni har ett minderårigt barn.

    Varför?

     Ska man tvinga ett barn att flytta mellan två boenden och träffa föräldrarna mindre pga man är trött på vardagslivet ? förstår om man inte funkar ihop och skilsmässa är sista utvägen.

      Vår tanke är inte att barnen ska flytta utan att vi vuxna är de som flyttar.

      Fattar inte tänket. Dessutom är väl det här ett sätt att försöka uppskatta förhållandet mer? Är väl bättre att ha två lyckliga särboföräldrar än separerade föräldrar, om man nu har valet?

    Hur menar du? Vår tanke är att rädda vårt förhållande och inte behöva skiljas för att vi tycker det är tungt att leva i vardagen med varandra. Våra barn kommer bo i vår gemensamma bostad och vi vuxna kommer flytta och byta till vårt alternativa hem.

     Skaffa någon kvällsaktivitet som ni inte gör tillsammans typ någon kvällskurs så ni slipper se varandra. Skaffa varsitt sovrum.

     När jag var i samma ålder som eran minsta separerade mina föräldrar och gjorde som du beskrev, alltså växlade boende medan jag och syskon bodde kvar. Vi tyckte det var supernice; minimalt med tjafs, vi barn kunde komma ifrån varandra ifall det var mycket bråk eller om vi behövde miljöombyte, mina föräldrar blev lugnare och gladare osv.

     Nu flyttade mina föräldrar ihop igen efter något år men jag vet flera som levt som särbo och trivts. Jag tror dock att det blir extra viktigt med icke vardagliga aktiviteter, både som par men även som familj. Annars är det nog lätt hänt att man börjar se sig omkring efter något annat.

     Jag säger: kör!

      Härligt svar!

      Tack snälla fina du! Det var precis det här jag behövde höra för att känna att vi tagit rätt beslut.

   Det tror jag absolut! Att man inför varje dag väljer varandra aktivt tror jag gör under för förhållandet. Man ses när man orkar och har lust och slipper tråkslitningar. Finns inte en chans att jag skulle flytta ihop med en partner om mitt nuvarande förhållande skulle ta slut.

    Så kan man absolut göra! Men blir ju en annan grej när det är barn inblandat

     Jag tror att folk är väldigt inrutade bara, man har en bild av hur familjeliv ska se ut. Jag tror att sjukt många förhållanden skulle kunna ”räddas” om man bor isär, tror det skulle vara bättre för jämställdheten också dessutom. Man kan ha familjemys och fredagstacos ändå, men man kan även prioritera sig själv, ev jobb eller återhämtning däremellan vid särboliv. Man behöver inte gå och nöta på varandra. Ser inte alls varför det ska vara sämre för barnen.

   Jag tycker det låter bra. Prova!

   Låter hur bra som helst! Att våga bryta vanor och normer är så modigt och sunt. Beundrar er för att ni vågar känna efter vad NI vill och mår bra av, istället för vad ni enligt samhällets fjantiga normer borde. Kör på! Hejar på er! ?

   Gör det som ni tror är bäst för er, fungerar det inte som särbo är det ju bara att flytta ihop igen.
   Som det är just nu så har ni ju provat att bo ihop och det fungerar sådär, välj en annan väg ex, som att bli särbo.

   Det känns som att du redan bestämt dig.❤️
   Vad är det värsta som kan hända? ❤️

   Go for it säger jag! Är själv gift särbo, inga barn dock men att flytta isär räddade vårt äktenskap.

  Vad har ni för åsikter om att köpa produkter/väskor från tex Louis Vuitton & Gucci?

   Köp gärna en svindyr väska så kan du fira inköpet med champagne efteråt 🙂

   Att en guessväska är lika snygg men kostar ca 1500.

    Absolut inte lika snygg.

   Tycker mest att det är ängsligt. Och tramsigt när man pratar om det som en investering.

    Varför tramsigt? Birkin har ju t.ex. slått aktieindex, så bättre investering än indexfonder?

   Att det lätt är värt det med tanke på andrahandsvärdet. Priserna går ju bara upp. Mycket bättre än att köpa en väska för 1500 som du knappt får 200 för om du vill sälja den.

   Tycker att man gör som man vill.

   Har gjort det själv x antal gånger så jag är inte emot, hehe. Lägger gärna mina pengar på det då jag har ett stort intresse för kläder och allt därtill, har inte något överflöd av pengar som student men jobbar vid sidan av studierna och sparar ihop om det är något speciellt jag vill köpa. Skiter totalt i vad andra har för kläder och tycker inte det är ett dugg viktigt generellt men tycker det är kul för egen del. 🙂

   Jag har flera dyra märkesväskor. Älskar väskor och lägger gärna mina pengar på det.

  Äntligen ledigt efter 5 intensiva arbetsdagar. På väg med tåg till Arlanda och sedan ett flyg till Gotland för att vara barnvakt till mitt syskonbarn över helgen! ??❤️

  Hittade denna låt på Spotify då jag är lite av en hip-hop nörd när det kommer till äldre old-school. Gillar denna låten men texten andas ju inte direkt nutid. Även fast han förmodligen är ironisk så är den väldigt grov mot överviktiga. Hur tror ni att den hade tagit emot om den kommit idag.

  https://www.youtube.com/watch?v=cC970jHAwB0

  Någon här som åkt med GoXplore till t.ex. Australien? Det kostar ju lite extra men har å andra sidan en viss trygghet inbakat…. När man är 18 och ska ut i världen för första gången….. Nån som rest med dem?

   Linn Ahlborg är (var?) i Australien med dem så kolla hennes sociala medier! Kan ju vara så att hon är partisk om det är ett samarbete men… ändå

   Det är många i din ålder som jag träffat i Australien som har rest på egen hand. Det är inte så svårt att faktiskt fixa allting själv och man växer så otroligt och man får mer pengar över till annat roligt. Australien är dyrt att leva i så de extra pengarna kan man lägga på något annat.

  Dejt-tips! Vad kan jag och min nya dejt hitta på? Behöver inte kosta, men behöver lite nya ideér ? Kom gärna med udda grejer. Vi är 30 och 31, behöver absolut inget fancypancy. Träffats tre ggr, känns som vi känt varandra hela livet.

  Kom med alla tips ni kan ?

   Picknick (ja, även den här årstiden)
   Boka en tennisbana och lira lite
   Åk skridskor
   Gå på museum
   Åk på roadtrip, även över dagen är kul (går ju att göra varianter på det också, tex lite a la JLC att typ bestämma ”Vi åker norr”, ”där en gul bil svänger svänger vi också” (men följ inte med dem hem) osv
   Spela TV-spel om ni har något
   Bowling
   Biljard

   Okej jag brukar ha massa idéer för exakt allt är kul när man dejtar eftersom man får se varandra i olika situationer, men kommer inte på mer just nu.

   Boulebar!! ?

   Åka pulka! Om ni bor någonstans med snö

    Åh vi bor i Skåne – typ 8-13 grader och sol sen augusti haha! Inte en snöflinga.

    Men åh tack för tipsen 😀

   Gå på Stand Up Comedy!

  Har någon haft samma problem som jag? I typ en vecka har jag haft spänd mage, nedre delen av magen/runt livmodern. Inte så mycket när jag suttit/legat ner men då jag ställt mig upp och gått så har jag känt mig spänd i magen. Jag har typ känt mig lite förstoppad ibland också, men ändå kunnat bajsa helt ok. Igår hoppade jag ner från en trappa med en vattendunk i handen, då typ högg det till i magen/kändes som om något brast/rörde på sig inne i mig. Fett obehaglig känsla, efter det gjorde det mer ont än tidigare…
  Jag ringde akutens telefonrådgivning på natten då det fortfarande gjorde ont. Sjuksköterskan sa att jag skulle komma in om det blev ännu värre, samt att jag skulle ringa och boka tid för blodprov etc på morgonen. Sagt och gjort, det gjorde jag idag på morgonen, for in och tog blodprov, svampprov för slidan och urinprov. Fick tillbaks de första provsvaren efter någon timme, blodprovet visade CRP 1 och hemoglobin 139, slidprovet visade inget konstigt (sista provsvaren kommer in imorgon bitti), i urinprovet var det minimalt med blod (samma med provsvaren här), då började urinvägsinfektion misstänkas, eventuellt att den skulle vandrat upp till njurarna, men så konstigt då om CRP är 1, borde det inte vara mycket högre om det är uvi? Har någon annan haft liknande? Jag får ju såklart veta mer imorgon bitti men jag är så otålig och orolig… Har ju inte träffat någon läkare ännu, vilket jag antar blir imorgon…

   Jag läste bara ”gravid, gravid, gravid”

    Jag med, jag hade liknande symtom början men trodde att jag hade mensvärk (utan mens) eller ägglossning, tog tre negativa gravtester innan det fjärde visade positivt.

    Isåfall hade väl provsvaren visat det, om hon var gravid ? sådant brukar de väl upptäcka ganska lätt när man söker vård

    Oh boy ???? fan vad ångest jag fick nu

     Det kommer gå bra oavsett om det är så det är så eller inte. Försök att fokusera på vad det annars kan vara innan du fått svar, det hjälper ju inte att oroa sig över något man inte kan styra över precis nu. Inte för att graviditet är det värsta som kan hända en, men jag förstår att det hade vart jävligt jobbigt när det inte är det man önskar!

      Tack, det känns helt okej nu ? har pratat med sambon och han är med mig oavsett vad jag väljer att göra ❤️

   Gjorde ni någon gravtest?

    Inte vad jag vet av iaf.. Uhh ångest vill lipa nu ?

     De gör väl gravtest på typ alla som kommer till gyn med ont i magen? Är väl rutin? De kanske inte sa ngt pga negativt.

      Jag har inte varit till gyn än, kommer väl bli det imorgon isåfall om de vill undersöka mer!

       Vårdfolk out there! Är det inte så att man enligt rutin tar gravtest på patienter med magsmärtor i fertil ålder? Oavsett avdelning.

   Jag hade CRP på nästan 300 när jag hade uvi.. Då hade jag visserligen hög feber också samt ont i njurarna. ?
   Hoppas det fixar sig för dig och att de får reda på vad det är ??

    Tack ❤

   Cysta?

    Hmm, kanske det? Måste undersöka mer

    Jag tycker det låter exakt som när jag hade en cysta senast. Avundas henne inte, blir jobbigt när den spricker.

     Oh my ??

   Det låter helt normalt och du oroar dig i onödan. Kanske du har en graviditetsönskan och nu undermedvetet letar efter tecken? Fast det där låter mer som en förstoppning.. då kan man få ont och bli svullen.. blod i urinet kan komma från slidan också om du har mens, nyss har haft mens eller är på väg att få.

    Nej jag vill inte bli gravid, jag hoppas på en vanlig förstoppning bara ?

    Ska få mens om typ 10-12 dagar… ?

     Då kan det inte vara gravidsymptom iallafall! Men det är nog en förstoppning alternativt urinvägsinfektio .

   Tog ett graviditetstest nu på morgonen, det visade negativt! Har haft ont som tusan i natt i jobbet och kändes som om jag fick mens, när jag kom hem var det ingen mens och smärtan bara försvann!! Hoppas den håller sig borta!

    Skönt att höra! Håller tummarna ♡

  Jag hoppar in och jobbar på ett företag när de behöver hjälp, i min senaste lönespecifikation såg jag att de har missat att betala mig för tre dagar. Konflikträdd som jag är vågar jag inte säga något, eller snarare så vet jag inte hur jag ska formulera mig. Någon som har tips?

   ”Hej, jag kontaktar dig/er för att jag har upptäckt att det har blivit ett misstag med min lön – ni har missat att ge mig lön för dagarna X, X och X (jag bifogar min lönespecifikation i detta meddelande). Jag vore tacksam om detta misstag rättades till så snart som möjligt. Vänligen meddela mig när det är ordnat.
   Tack,
   Med vänliga hälsningar
   X

   Maila bara din chef och säg att du kollat din lönespec och att den inte stämmer. Man får ju lönespec av en anledning. Tänk inte på det som en konflikt/att du är jobbig.

    Håller med Paulina!
    Lugna ner nerverna genom att tänka att vem som helst hade reagerat om dem hade insett misstaget – till och med din chef :). Rätt ska vara rätt! 🙂

   Jobbar med hr/lön på ett stort företag. Det är sånt som händer och får ibland frågan från medarbetare om att något på lönespecen inte stämmer. Reagerar aldrig på det, så det är bara att höra av sig 🙂

  En unge i min omgivning visar upp många tecken på autism (har själv släkt som har den diagnosen). Tex. lyssnar barnet oftast inte på sitt namn, men „ibland reagerar han ju“. Det finns många fler möjliga tecken men jag undrar mest hur känsligt det är. Kan jag påpeka det utan att föräldrarna kommer bli arga på mig? Jag pratade med en mamma vars barn uppenbarligen var introvert om att jag känner igen det från mig själv och det var inte alls uppskattat. Hur laddad är en autismdiagnos?

   Min son har autism. Vi förstod ju själva att det var något och sökte hjälp. Det var vårt första barn så kanske tog lite längre tid att förstå men inte så långt. Tror du inte föräldrarna ser det själva?

    När man läser om autism så upprepas det jämt att det är viktigt att upptäcka det tidigt och jag har också läst att barnläkare fortfarande missar det alldeles för ofta. Men det kanske inte är så? Sen var det tal om en öronoperation och mamman är ledsen för att barnet bytt dagis för ett halvår sen och inte verkar trivas.
    Vi råkar faktiskt tycka om den här lilla människan väldigt mycket och det är inte alls så att jag vill läxa upp föräldrarna. Pappan har en bakgrund med psykisk ohälsa men mycket dåliga vårderfarenheter och pratar knappt med sin fru om vad som hände i hans barndom. Och hon är väldigt snäll men har fullt upp.

     Knepig situation. Man vill ju inte trampa någon förälder på tårna och påstå att man tycker att dennes barn verkar sjuk, finns en risk att hon inte tar det på allvar utan istället avslutar vänskapen med dig. Samtidigt vill man ju barnets bästa och se till att han får hjälp så tidigt som möjligt.
     Om jag var i din situation så hade jag tagit reda på vilken Bvc barnet går på och ringt dit anonymt och meddelar hans sköterska vad jag misstänker.
     Sköterskan kallar barnet för rutinkontroll och är extra uppmärksam. Det blir mer acceptabelt för föräldrarna tror jag om vården upptäcker det än att en kompis ser det.

     Igår under vaccinationsinlägget läste jag att en läkare och några till skrev att man oftast inte upptäcker det förrän barnet är lite äldre. Om det stämmer eller inte har jag ingen aning om. Bara en reflektion.

    Det tog min mamma 15 år att inse att min lillebror behövde hjälp. Han fick sin diagnos i vuxen ålder trots att det varit tydligt hela hans liv. Alla föräldrar är inte bra föräldrar.

   Tycker inte det är din uppgift att ta upp det eller diagnostisera andras barn.

   Det är väl ganska självklart det inte uppskattas att du diagnosticerar andras barn eller leker hobbpsykolog.

    Kanske jobbar på förskola?

     En förskollärare kan inte sätta en diagnos. Och ska absolut inte säga till en förälder att det är något fel på barnet. Det en förskollärare kan göra är att berätta för föräldrar om barnens svårigheter så kanske föräldrarna får upp ögonom för det själva.

      Vem har sagt att personen vill sätta en diagnos? Kanske diskutera kring autism för att kunna förstå barnet bättre i pedagogiska verksamheten? Vad hen kan tänka på osv?

       Har inte barnet fått en diagnos eller utreds för en ska inte en förskollärare diskutera någon diagnos på barnen med föräldrarna överhuvudtaget. Diskutera kring barnet kan man såklart göra men inte nämna någon diagnos.

        Varför ska det vara så känsligt? Ingen ställer ju en diagnos, men att vissa beteenden kan peka åt ett visst håll är väl inget konstigt och borde väl kunna nämnas som en möjlighet. När min systers bebis hade dåliga nätter satt tre mammor och diskuterade vad de kände igen från sina barn: tänder, kolik, för många intryck … ingen skrek „hobbymedicin“ i nästa ögonblick.
        Här gapar nån „hobbypsykologi“ hela tiden (min säger mig att den personen behöver hjälp), men varför ska vi gå på tå runt (möjliga) psykiska besvär?
        Nä, nu har jag tänkt själv. Tack för vettig input (även om det var lite skralt idag)

         Viss skillnad på prata om att barnet kan vara skrikigt pga tänder, kolik osv och att barnet verkar ha autism. Att en förskollärare skulle göra det är fel på såå många sätt. Men för att göra det hela enkelt. En förskollärare får inte(!) säga till en förälder att ett barn verkar ha en diagnos. Det är inte förskollärares jobb och det finns andra som arbetar med att göra det som faktiskt har utbildning och erfarenhet av det.

          Var mina exempel för dåliga? Släng in glutenintolerans i samtalet också, det har jag själv fått höra angående min dotter. Inte från en förskolepedagog, men det borde de inte heller få prata om i sådana fall. Eller gäller det bara psykiska diagnoser? Får de prata om (möjlig) högkänslighet? Ljudkänslighet? Autistiska … drag?

           Nej, det är nog bäst att Lärarna bara håller käft och passar ungarna istället.. Obs! Ironi!

           Nej en förskollärare får inte nämna att ett barn har någon diagnos av någon sort. Varken någon intolerans eller psykisk diagnos. Det får inte göras eftersom en förskollärare är en professionel person som inte har utbildning eller kunskap för att ställa diagnos. De får heller inte säga att ett barn har tex autistiska drag. De får berätta om barnens personlighet och om hur barnet är. Ev diagnoser är inget en förskollärare ska ta upp. Om ett barn sedan får en diagnos fastställd så arbetar självklart personalen efter det. Men sen arbetar personalen alltid utefter alla barnens egenskaper och behov, diagnos eller inte.
           Men en förskollärare ska som sagt aldrig prata diagnoser om det inte finns en fastställd diagnos. Det vore tjänstefel att göra det. Sen om någon annan person säger att ett barn verkar ha en diagnos är en helt annan sak och ingenting som har med diskussionen om vad förskollärare får säga eller inte att göra.

     Åh, haregudrun vad jag inte vill ha hobbydiagnoser på mina barn frå ’en som jobbar i förskola’!

   Du kan omöjligt veta om någon annans barn är introvert. Förstår att det inte var uppskattat.

    Och tror inte det handlar om att man anser att det är fel att vara introvert. Snarare fel/känsligt att någon utomstående börjar analysera ens barn.

     Men vad är det med er? Så många antaganden. Mamman beskrev själv barnets beteende, jag kände igen det, vi pratade om olika situationer. Och jo, detta barn var „introvert“ i ordets alldagliga mening. Det var när jag använde „introvert“ som hon blev missnöjd (vilket jag kände av eftersom jag är högkänslig).

      Högkänslig = tankeläsare?
      Känner kanske mer ’megaloman’ på någon som ställer diagnos åt höger och vänster…

       Haha, ja och du har också en!

   Du letar alltså fel hos andras barn och försöker leka psykolog och kan känna dig duktig som hittat ”rätt” diagnos. Du vill inte påpeka det till föräldrsrna för stt du är orolig för barnen, utan du vill bara vara överlägsen och veta bäst. Det kommer INTE uppskattas.

    Snap! Du är on to something gällande de flesta här inne som lyfter frågor som dessa.

    Jag känner flera högfungerande autister och skulle nog inte vara så snabb med att kalla deras hjärnor för „fel“. Har inte heller påstått att ungen har autism. Har frågat hur det kan uppfattas om man pratar om det.
    Däremot tror nåt pucko på nätet nu att hon vet hur jag tänker „egentligen“ och spyr galla över mig. Fräscht.

   Bvc kommer att tala om för föräldrarna om de misstänker någon diagnos på barnet. Låt dom och föräldrarna sköta det.

    För Bvc träffar ungarna lika frekvent och kan göra samma iakttagelser som läraren, som träffar barnet 6-8 timmar, 5 dagar i veckan? De har inte heller rätt utbildning för det.
    Förskoläraren är däremot utbildad på barns utveckling och vet vad som är ”normalt” för en viss ålder. Diagnos sätter den däremot inte, men om barnet får en kan läraren anpassa sitt arbete efter den. Allt för att göra barnets liv lättare!

    Seriöst Camilla! Modd?

    Enligt den här studien är iakttagelser från familj och vänner viktiga för en tidigare diagnos. “We asked multiple friends and family members about the factors that may contribute to age of diagnosis of autism. We were troubled that about half of the friends and family who were concerned about a child were reluctant to share their concerns. Importantly, frequent interaction with a grandparent, and particularly a grandmother, was associated with earlier diagnosis,” says Joseph D. Buxbaum, professor of psychiatry, neuroscience, and genetics and genomic sciences at the Seaver Autism Center for Research and Treatment at Mt. Sinai.

    https://www.futurity.org/autism-diagnosis-grandparents-1380472-2/

  Vad är era bästa lifehacks? Behöver inte vara stora grejer utan små saker som förbättrat.
  Själv har jag satt upp en remsa magnetisk tejp i badrumsskåpet. På den kan man fästa hårnålar som annars ligger här och var i en låda.

   Att he toalettrullar runt sladdar!! Har ordnat upp min platt- och locktångslåda.

    Alltså stoppar du in sladdarna i rullen eller rullar dem runt? (Seriös undran från en med egna sladdissues)

     Viker ihop dem och stoppar in i rullen!

      Tack för svaret! ❤

   Ta med våtservetter till soffan så man slipper gå och tvätta händerna efter man moffat popcorn eller annat kletigt snacks.
   (WM i soffrodel)

    Våtservetter i sig är ju kletiga och äckliga.

     Nej, inte jämfört med oljiga fettiga fingrar.

   Skiva champinjoner med äggskivaren.

    Whaaaat. Så smart ju! Tack!

    Men lägg av!! ??? Varför har jag aldrig tänkt på det?? Supersmart ju ????

    https://lisabomsjo.vimedbarn.se

     Skiva jordgubbar går också finfint i äggskivaren!

   Fjärrkontroller för att tända och släcka lamporna. Några få tryck så är alla lampor tända. Eller släckta. Så värt!

    Bästa köpet! Älskar min lampa med fjärkontroll!

   Kaffefilter runt hamnburgare när man gör egna hemma. Inget mera kladd!

    Burgaren man har i hamnen?

     Båt-burgare ??

  Försök prata med din bror först.

   Ok, så du vill att man ska säga att du ska skvallra i stället? Fråga din bror om han behöver hjälp, om han vill att du ska lägga upp en budget eller matlista åt honom, om han vill prata. Säger han nej så är det så, men du funderar alltså på att bo där, sen dra till pappa och säga, utan att någon frågat, att brorsan är dum? Men du ”vågar” inte prata med honom? Ok.

    Så du säger inget för din egna vinning

    Du får växa upp lite känner jag. Antingen hålla tyst eller, om din brors ekonomiska situation stör dig, ta upp det med honom. Att ens fundera på att bo hos brorsan och sen skvallra till pappa om att brorsan köper utemat är bara jävligt fegt. Våga stå för vad du för och tycker.

     Haha, ok. Du frågar om råd men du vill bara att man ska ge dig en enkel utväg? Om du tycker att det är så självklart, varför fråga främlingar? Du ”vet” att din bror inte kommer lyssna, så du vågar inte ens försöka. Du vågar inte heller ge honom ett ultimatum. Du vågar bara bo där, och sen, efter att du flyttat därifrån, skvallra, utan att ge din bror, som alltså låter dig bo hos honom, vare sig ge dig sin sida av saken eller erbjuda honom hjälp. Men jag är douchen utan medmänsklighet?

      Men asså, suck. Läs ditt första inlägg igen, sen vad du skrev nu. Du skrev ingenstans att du bara skrev av dig, du bad om råd, sen lackade du ut för att du inte fick svaret du ville ha. Du skrev ingenstans att han utnyttjade din pappa, smusslade med pengar redan tidigare osv osv. Men jag ska hålla tyst?

      Du tycker alltså att jag är omänsklig som ger dig det efterfrågade rådet att prata med bror din först, innan du tar det till din pappa, om inget annat för att åtminstone för dig själv känna att du gett din bror en ärlig chans?

      Håll tyst själv och be inte om råd så ska du se att du inte får några du inte vill ha.

      P tyst med dej !

      Klart jag inte vet det eftersom du inte skrev det? Har ju ingen annan info än den DU valt att ge. Du har därefter valt att tillskriva mig åsikter som att jag ”tycker det är bättre att han lägger sina pengar på skit så han inte kan ge sina barn mat”, detta baserat på att jag tycker att du bör ge dig bror din ärliga åsikt först. Gör vad du vill, ditt liv, din bror, din far. Jag bryr mig inte, jag känner inte dig. Jag uttalar mig efter infon du skrev och jag hade ändå valt att ta upp frågan, för min egen sinnesfrids skull. Du känner dig, din bror och far bäst och du gör valet själv. Men fråga inte andra om råd då, du vill ju faktiskt bara ha medhåll. Lycka till oavsett.

     Ångest syster hoppas det ordnar sig. Det finns riktiga kråkor som svarar här och är dumma i huvudet. Bry dej inte om dom.

     Vart vill du komma med dina kommentarer? Märks att det är känsligt för dig. Men du kan inte begära mer än att få svar på din fråga.

     Klart du ska prata med din pappa och bror. Vill du inte det så varför ska du umgås med honom när du senare ska trash-talka honom? Han gör väl dig en tjänst att du får bo där. Kanske du ska ge stöd/råd tillbaka. Alternativ berätta att du mår dåligt över hans situation.

  Någon som har erfarenhet av Fluoxetin? Vet att alla reagerar olika, men låter som att biverkningarna är färre i jämförelse med andra!

   Kände mig som i en bubbla, emotionellt avstängd, trög i huvudet, tappade aptiten, tappade sexlusten och förlorade förmågan att få orgasm. Inget jag hade rekommenderar men som du säger så får man olika mycket biverkningar…
   Även provat Sertralin som gav mig mildare biverkningar men heller inga bra effekter.

    Fick oxå många biverkningar. De som visade sig som mest var rastlöshet och personlighetsförändring. Fluoxetin hjälpte mig oerhört mycket med ångest, men jag är glad att jag inte använde den så länge då det var jobbigt med biverkningarna.

   Funkade jättebra för mig ????

   Har använt i två år. Inga biverkningar

   Användt i 15 år! Aldrig haft några biverkningar, känner mig inte avtrubbad eller liknande. Slipper där emot mina djupa dalar och höga toppar utan är mer stabil i humöret.

  Hur din bror lever och vad han gör i sitt eget hem är ju ingenting du har med göra överhuvudtaget. Passar det inte så får ju du hitta nån annanstans att bo.

  Jag jobbar ibland på ett företag, alltid samma arbetsplats, när de är i behov av hjälp och såg i den här månadens lönespecifikation att de missat att betala mig för tre dagar. Tips på hur jag borde formulera mig när jag hör av mig till min chef utan att låta typ dryg?

   Var bara rak på sak och säg att du upptäckte att det fattades lön för tre dagar. Du kommer inte uppfattas som dryg för det. ?

  Tråkigt att man inte kan skriva någonting här inne längre utan att få dryga/bitska kommentarer. Letade mig alltid hit för att få pepp och råd innan, nu får man (nästan) bara ifrågasättanden.

   Kan du ge ett exempel på vad för typ av svar du syftar på? ? ställer man en fråga så får man ju vara beredd att folk har åsikter och kanske inte håller med.

    Självklart. Men om en person uttrycker att hen har ett problem eller mår dåligt eller något eller frågar om råd är det tämligen onödigt att komma med en dryg/otrevlig kommentar. Då kan man lika gärna vara tyst och scrolla vidare. Det är ofta folk sparkar på de som redan ligger i Öppet Spår.

     Har kollat igenom hela detta flödet och ser inte något sådant 😮
     Men självklart finns det otrevliga människor överallt, men tycker inte man ska döma ut hela konceptet för att det finns ett fåtal människor som inte kan bete sig.

      Menar inte specifikt idag.

    Ditt tex. „Hur menar du nu? Man måste väl kunna ifrågasätta? Tål du inte kritik? Va? Va?!!“

   Håller med! 🙁 Många är så sjukt otrevliga. Lätt att trycka ner andra bakom skärmen där man är anonym antar jag…

    Ja, det är väl så det är. Skulle vilja se alla vara så nedlåtande som folk är här irl.

     Finns stor risk att de är otrevliga även irl. Man har ju stött på väldigt många otrevliga människor även irl ?

      Sant. Inte i samma utsträckning dock! Det är så många småkommentarer som haglar in som jag inte tror folk skulle säga öga mot öga.

     Men att säga ”alla” är en grov överdrift. De flesta är inte såna.

      När har någon sagt att det handlar om alla?

       Svarade en här ovan som använde just det ordet.

        Alla i den bemärkelsen ”alla som är nedlåtande här”, inte att alla här är nedlåtande.

       Gå och lägg dig.

   Det ironiska i att du genast blir ifrågasatt för att skriva detta ?

   Förstår helt vad du menar och håller med. Det finns en hel del surpuppor härinne som helst av allt bara vill hugga på folk och få andra att känna sig dumma. Har dock också sett en hel del fina svar och råd som folk kommer med, men det är sjukt tråkigt att du inte vågar skriva saker i rädsla för dom där som bara trycker ner. Tillsammans kan vi ju bidra med ett roligare kommentarsfält genom peppande kommentarer. Det smittar av sig! ❤️

    Haha, eller hur. Thanks for proving my piont liksom!

    Det finns helt klart väldigt fina svar också, men tycker de hamnar mer och mer i skuggan av elaka kommentarer. Jag förstår att man kan ha olika åsikter om saker, men jag förstår inte varför man måste uttrycka dessa jämt och ständigt. Och om man nu ska uttrycka dem så kan man göra det på ett finare sätt. Om någon uttryckt att hen mår dåligt över något så BEHÖVER man inte vara där med sina åsikter. Att vuxna människor inte inser att man kan scrolla och gå vidare med livet, utan måste lägga sig i hela tiden skrämmer mig. Och samma människor förskräcks över hur barn beter sig mot varandra.

    Efter mitt senaste inlägg (innan detta alltså) kommer jag vara extremt försiktig med att skriva i Öppet Spår, för det känns inte alls bra tyvärr. Men du har absolut rätt i peppen. Jag är bara för ”svag” för att orka ta emot kränkande kommentarer för tillfället <3

     Håller helt med dig. Undrar om dessa människor reagerar likadant när dom sitter med kollegan i lunchrummet när hen lättar på hjärtat och berättar något jobbigt. Hoppas inte det men det är kanske här dom visar sin verkliga människosyn. Blir så ledsen när jag ser människor skriva här som har det uppenbart jobbigt och så kommer någon hackspett och kör in näbben i dom istället för att hjälpa. Sorgligt ? Hoppas du mår bättre snart! ❤️

   Ja tycker jag med. Några är här medvetet för att vara elaka. Nonchalera dom.

   Håller med! Vissa kan vara riktigt elaka. Jag har själv bara fått snälla svar men läser nästan alla kommentarer och fan va otrevliga vissa människor är helt i onödan.

   Alltså, det är nåt som inte stämmer. Har inte skrivit i Öppet spår på ett tag och det är ju helt fördärvat. Är det Bella och Pingis och hela jävla Löwengrip som gått igång här? Det är folk som vill sabba med spydiga kommentarer, det är väldigt tydligt.

  Jag har ett dilemma , min pojkvän som jag har vart tillsammans med jätte länge lånar pengar av mig och betalar ALDRIG tillbaka. vi var även en son ihop (men vi bor inte ihop) och han betalar ALDRIG något för/till honom heller. Jag vet inte vad jag ska göra. Det är skit jobbigt

   Steg nummer ett är att inte låna ut mer pengar till honom. Han kommer aldrig skärpa sig annars om du fortsätter låna ut

    Nej jag vet men jag erbjuder mig när han inte har några pengar och verkar vara nere och hungrig typ. Förut kunde jag låna ut 1000lappar men nu är det en hundring hit och dit och han får in halva barnbidraget på sitt konto (Vi har delad vårdnad) och han ger mig sällan hela delen och ska betala sen.. han kan säga att han ska absolut ska betala mig enda fram tills dagen innan löning sen är det ”poff” inte ett tal om det. Och han lever ändå på 6000 mer än mig och jag står för alla kostnader för våran son.

   Om du nu vet om allt detta, varför är du dum nog att fortsätta låna ut pengar?

    För att jag är dum snäll och tror att den här gången kommer det att ske. Nu behöver jag ha tillbaka pengarna han har lovat att jag skulle få i måndags men jag vet inte hur jag ska ta upp det utan att låta ”girig” och anklagande.

     Varför ens lägga fokus på vad han kommer tycka? Han som är pinsam. Inte du.

     Girig? Absolut inte! It’s your god damn money girl. Sätt ner foten. Show some balls. Han utnyttjar ju dig till 1000 pga din dumsnällhet.

     Och btw – dumpa skiten.

      Du är värd så mycket mer än en snåljåp. Han borde kamma sig och skaffa sig ett egna jävla jobb och sluta utnyttja sin flickvän

     Han kanske tycker att du är girig och anklagandes men det är du ej. Det är han som är girig och beter sig som en gris emot dig. Han vet att du är “för snäll” och använder det till att köra över dig. Säg till honom att seriöst börja kolla över sin egna ekonomi då du inte är en bank. Han vet att du alltid säger ja så sätt ned foten och visa respekt för ditt egna värde (vilket han inte har) och säg bara nej nästa gång. Om han är ledsen pga hungrig so be it du är inte hans mamma! Du fixar detta <3 Lyssna inte på hans ursäkter och låt han inte manipulera sig till ett ja när du sagt nej, säg då bara ett nej är ett nej. Slut på konversionen.

  Någon här som slutat använda sociala medier men kikar in här ibland för att hålla sig lite uppdaterad om vad som händer?

  Det skulle vara SÅåååå skönt att logga ut från Instagram, FB och leva livet på riktigt!!
  Bli mer sitt egna jag och slippa all påverkan och utseendehets som råder. Allt är bara så fruktansvärt enkelspårigt och ytligt.

  All tid jag skulle få till annat i vardagen.
  Det känns som jag förlorat mig själv genom att följa andras ”perfekta” liv och perfekta bilder.
  Konsumtionshetsen och allt resande gör mig illamående.

  En influenser inom inredning som vill byta ut sitt 5 år ”gamla” ursnygga kök för att det inte är trendigt nog.. då har det börjat gå för långt.

  Livet är så mycket mer än allt det ytliga och jag tror jag ska ta en lång paus från sociala medier för att hitta mitt jag igen.

  Någon som gjort det och är gjorde det dig mer lycklig?

   Jag har haft en flera månader lång period nu där jag öppnat mobilen och kollat instagram och fb kanske 15 ggr i timmen, plus vid varje reklampaus, varje väntan på något, alltid innan jag somnar osv. Jag hatar det. Känner enormt ångest, det har blivit nästan tvångsmässigt. Varje gång jag gör det tänker jag tillbaka på hur skönt jag hade det förut när jag inte ens hade en smartphone (skaffade en flera år efter alla andra). Jag gjorde annat. Låg och funderade. Läste. Fixade hemma. Koncentrerade mig till 100% på något på tv/film. Jag saknar det. Fattar inte vad som hänt.

   Men för att svara på om någon har gjort det: ja, jag har haft långa långa perioder utan fb och instagram och andra såna appar. Det var fruktansvärt skönt!! Jag mådde mycket bättre. Fokuserade på nuet och det enda jag hade telefonen till var att lyssna på spotify, läsa aftonbladet, ringa och sms:a. Det var det bästa någonsin. Och efter min beskrivning ovan samt det här svaret så inser jag att jag ska göra detsamma igen. Är så över det här.
   Skulle så gärna vilja kunna gå in på den här bloggen till exempel en gång per dag istället på kvällen och veta att jag kommer bli överraskad av allt jag ser istället för att redan veta om allt eftersom jag har hängt i träsket.

    Tack snälla för ditt svar!
    Du satte ord på sådant jag också känner och det gav mig en tankeställare.
    Har också haft ångest över all tid jag lägger på min smartphone. Tid man aldrig får igen, så mycket annat kul man kan göra av livet än att följa andras liv dagarna i ända.

    Det känns som sociala medier inte ger mig nån lycka eller tillfredställlelse längre, allt går bara igen när man följt samma i något år.

    Välj en bra bok, ta med den vart du än går, och för varje reklampaus, osv när du vanligtvis plockar upp telefonen så läser du lite ur boken.

     Bra sätt att bryta beroendet ??

   Jag var på ett vipassanaläger för ett par år sedan. 10 dagars ädel tystnad utan mäjlighet till telefon, internet, böcker eller samtal med andra. Bara en jäkla massa meditation och mer sömn än jag nånsin fått innan. Det tog mig 4 dygn att sluta tänka på mitt jobb. 5 nätter att sluta drömma om facebook. Efter den insikten tog jag bort facebook och använder numera bara instagram sporadiskt. Har verklogen blivit lugnare och mer harmonisk. Älskar att gå hemifrån utan min telefon, framförallt då jag är ute och umgås med barnen.
   Det har gett mig ett inre lugn. Helt klart.

    Det lät alldeles ljuvligt!!

    Skulle jag också kunna tänka mig, så välbehövligt i det tekniksamhället vi lever i.

    Det där inre lugnet vill jag hitta, man stressar för så mycket onödiga ytliga saker idag..

   Slutade använda sociala medier och läsa bloggar under typ tre månader och mådde så jäkla bra av det. Har tyvärr fallit tillbaka nu men ska fan sluta med det igen. Kände mig så fri av att inte alltid vara mitt uppe i allas liv konstant. Plus hamnade mer i nuet och kände mig mindre stressad rent allmänt. Testa i en månad och se vad du känner!

    Tack för ditt svar! Jag kommer definitivt testa en månad utan sociala medier, vill känna mig mer fri från alla ofrivillig påverkan och vara mer i nuet.

   Men då kommer du ju missa intervjun med Jordyn Woods på FB imorgon?! ??? Men vet du vad, I’ll fill you in. Hojta till på öppet spår imorgon!

    Hahaha stackars den tjejen. Snacka om att förstöra för sig själv.

   Facebook-fri i över 10 år. Instagram och Snapchat-fri sen i höstas. Läser bara denna blogg. Annars inget.

   För att fatta mig kort. Vill aldrig mer logga in 🙂

   1) jag följer egentligen inga influencers mer än en, det finns många ”vanliga” människor som bloggar så välj bloggar som gör dig på gott humör! 2) Jag har aldrig börjat använda internet på min smartphone – ringer och SMS-ar – ibland någon enstaka gång MMSar och tar foton med den. På tunnelbanan och under jobbrasterna läser jag böcker. Internet blir det hemma och på jobbet bakom datorn. Det är lite som med rökning – lättare att sluta om man aldrig börjar. 😉

   Fördelen är ju att man kan välja att följa de som man mår bra av. Jag följer ingen av de typiska influencerna utan väljer att följa mindre konton som fyller mitt flöde med sådant jag vill se. Ingen konsumtionshets eller kroppsångest eller ytligt svammel.

   Jag har tagit bort ig o Fb och har inget annat och så har det varit i flera år. Jag är ung, och de flesta chockas av att jag inte har något sånt när de frågar då jag är i åldern och ser ut som nån som antagligen hänger på sociala medier. När jag hade ig var det bara sliskiga män som kommenterade mitt utseende och vad de vill göra med en, det passade liksom inte mitt liv då jag är i ett förhållande sedan långt tbx och de enda följare jag hade var män. Det rök och jag har aldrig saknat det. Tycker mer synd om folk som är så besatta och tycker alla såna där videos och bilder nästan är töntiga.

  Ni vet helt vanliga svarta leggings från typ h&m osv, såna leggings som typ alla har, materialet på dem… var kan jag hitta såna fast med FOT? Alltså inte strumpbyxor-materialen (inte de glansiga eller matta, inte ens de med mer skönt tyg för de nopprar direkt och känns för varma).
  Om det finns, vad heter de? Tycker det är omöjligt att se på hemsidorna eftersom de nästan bara visar förpackningen och inte hur det ser ut på, samt att namnen är typ siffror.

   Tror man får gå på träningsthigts då. Hm hade med fot sist jag kollade

   Jag hade ett par sådana för ett tag sen. Från Pierre Robert, panikköpta på typ ett Ica Maxi eller nått.

  Jag känner till mest konsultbolag i Göteborg men jag är testare (snart) och ska ut på praktik och funderar på olika produktbolag i Göteborg som anställer direkt och inte är konsulter men kommer inte på några. Finns det några inom IT/testning/mjukvara?

   Unifaun söker

  Jag har ett problem! Träffade en kille under ungefär en månad, men vi märkte att vi inte skulle kunna bli tillsammans. Han kunde vara väldigt elak mot mig, så ville inte fortsätta något med honom. MEN! Förra helgen lärde jag känna en av hans närmaste vänner och vi klickade genast. Vi kysstes. Är det rätt av mig att påbörja någonting med den första killens kompis? Vill gärna lära känna honom, men vill inte skapa något bråk.

   Tänker spontant ja? Om du inte ens var tsm med den första killen, och han dessutom var elak mot dig så kör på!!

   Vad glad jag blev av att läsa ditt inlägg. Jag tycker du skall strunta i elakingen och satsa på kompisen.

   Själv har jag ett liknande dilemma. Jag tror jag börjar få känslor för en vän sedan många år tillbaka. Vi bor på olika orter men ses regelbundet, på senare tid har vi umgåtts mer än tidigare. Hon har sambo och barn, jag är singel. Hennes sambo jobbar inte och hon försörjer familjen men är dödstrött på det. Sist vi sågs sa hon att hon tyckte att vi skulle ha ett förhållande. Är det en bra eller dålig idé? Jag tycker mer och mer om henne ju mer vi umgås, kan inte sluta att tänka på henne.

  Funderar på att fria till min kille i sommar, tips på hur jag kan göra det på ett fint och personligt sätt? OBS! Inget klyschigt, inte någon restaurang med gömd ring i bakelse eller något.

   Vidrig kommentar.

    Ändå lite kreativt.

   Åh vad härligt! Jag vet inte om jag har direkta tips tips, men jag kan berätta om saker som jag alltid tipsar om när detta kommit upp i snack med vänner som tänkte sig fria.

   Först av allt, utgå från hans personlighet och preferenser. Skall det vara bara ni två eller vill du göra det i en offentlig sfär? Jag är mycket privat av mig och min man friade till mig på en balkong, bara oss två. Jag blev så paff (och lycklig!) att jag kunde inte prata på flera minuter. Var så skönt att det bara var vi två – och att vi kunde sitta och flina i tystnad i flera minuter.

   Jag bestämde mig för att fria tillbaka, för jag ville gärna ge en förlovningspresent också. Även om vi redan hade varit genom hans frieri så höll jag på att få dåndimpen av tanken. Det slutade med att jag fnissade, hjärtat bultade, och jag fick knappt fram orden för jag var så nervös. Med andra ord, underskatta inte hur nervös du kommer vara! Så välj också en setting som är bekväm för dig.

   Det är mina främst tips! Hade jag gjort om det så hade jag nog gjort någon form av ”skattjakt” genom stan/lägenheten/internet med olika stopp och ledtrådar som på betydelsefulla platser, fik, etcetc som sedan avslutas med frieriet. Bor i CPH så hade nog gjort det med en lådcykel som transport, där man kan ha fika och bubbel med. Google på det vetja!

   Öh

   Bjud iväg på något ni båda uppskattar, vandring, shoppingrunda, någonting. Överraska med frieriet där.

  Ni som har varit/är gravida! ??
  När har ni känt av de absolut första gravidsymptomen?

  Jag känner mig så jävla gravid (illamående, spänd mage, halsbränna, trött) men hade ägglossning och sex för bara en vecka sen. Inbillar jag mig?

   Började känna mig lite skum typ.. en-två dagar innan beräknad mens, hade som vanligt mensvärk som kändes som det brukade, men kaffet och cigaretterna smakade annorlunda och.. ja alltså jag hade en konstig känsla i kroppen helt enkelt! Kissade plus på stickan dagen efter beräknad mens! En vecka efter ägglossning låter lite väl tidigt, men säkert inte omöjligt. Lycka till om det är någonting du vill! 🙂

   Min första graviditet kände jag av extremt tidigt, typ en vecka-10 dagar efter ägglossning. Det var som att hela kroppen bara slog om från en dag till en annan. Kände mig sjuk/febrig och fick en annorlunda ömhet i brösten, upp mot armhålorna.

    Romantikern you are really trying way to hard. Pinsamt.

   Nä tror inte du inbillar dig. Är själv gravid i v7 och jag kände direkt efter ägglossning. Det var som att ägglossningskänslan satt i varje dag, alltså spände och stack i livmodern och sen hade jag ont i ländryggen i flera dagar och den veckan. Detta gick över ca vid bim. På grund av detta så ”visste” jag att jag var gravid innan jag testade mig. Sen gick det över i extrem trötthet.?

   Jag kände av det väldigt väldigt tidigt. Hade inte alls planerat att bli gravid så gick inte heller och kände efter men loggade alla symptom som pms i min app (ville få koll på hur min cykel fungerade) och tyckte det var konstigt att jag kände av pms-symptomen så tidigt i cykeln (en vecka efter mens-ish) det visade sig att jag dokumenterade mina gravidsymptom ? Dessa var: frossa, tomhetskänsla, cravings, extra åksjuk, magont, förstoppning och gråtig bland annat.

  Efter inlägget om Helen Torsgården blev jag lite nyfiken. Finns det bloggare eller YouTubers som talat öppet om att de inte vaccinerat sina barn? Gabriella är den ända jag vet.

   LDs äldsta barn var inte vaccinerade för ett antal år sen iaf. Hon skröt med att hon gått på Vidarkliniken när hon var gravid med den mittersta. Vet inte med den yngste. Kanske tog hon och maken sitt förnuft tillfånga och vaccinerade barnen till sist.

  Ni som är överviktiga, vad äter ni på en dag?

   Ehm mat ? Eller förväntar du dig svar som 3 big mac, 20 pizzor och 4 l cola?

    Tänkte mer specifikt vad och hur mycket/ofta. Är intresserad av andras kostvanor

     Du är intresserad av överviktigas kostvanor uppenbarligen.

      Precis.

      Varför är det fel att vara intresserad av att veta det?

       Det är inte fel men det är ju inte folks kostvanor generellt som intresserar här. Varför inte bara ärlig med vad man är intresserad av?

        Men jag var ju ärlig när jag frågade ”ni som är överviktiga, vad äter ni på en dag?” Haha. Jag är intresserad av alla människors kostvanor, inkluderat de som är överviktiga och det var dem jag frågade nu.

   Man blir alltså överviktig av dessa piller?

    Dåliga piller ?

   Frukost- Lingongrova med 28%ost, te med mjölk och socker. Eller två ägg. Eller mini keso och hallon.
   Mellanmål- frukt eller macka eller yoghurt. Är jag i skolan kunde de slinka ner nån Snickers är liknande.
   Lunch- om jag är i skolan blir de nån buffé som har typ couscous, falafel, kyckling, hummus å såna grejer eller så köper man i restaurangen husmanskost.
   Mellanmål- sockerfri energidryck, nåt godis.
   Middag- lagar hemma oftast, typ korv stroganoff, köttbullar å pasta, kött å potatis.
   Kvällsmål- godis, Cola zero.

   Dock ändrat mig nu då jag bara gick upp upp upp och äter bara godis på fredagar i rimlig mängd nu? även minskat portionerna till 1 normalportion istället för 1,2-2 portioner, samt minskat kolhydratssidan och lägger på mer grönt. Hållt på i 1,5mån och funkat ok hittills förutom 4 dagar när jag blev jätte sjuk och svulla ?

    Tack för svar! Det låter gött ? Bra jobbat! Det är svårt att bryta gamla vanor..

   Gröt på 1dl havregryn 1msk kokosolja och så en näve blåbär och jordgubbar + mandel

   Plock-sallad eller en färdig soppa till lunch

   Keso och bär till mellis

   Middag oftast några skivor halloumi och matigare sallad med mathavre osv i. Mycket grönsaker och grytor också.

   Snacks frysta bär, någon ost eller linschips på helgen.

    Blev du överviktig genom att äta så eller har du ändrat dina matvanor? ☺️

     Tro det eller ej, men en hel del, främst kvinnor, har medicinska tillstånd som gör att de går upp i vikt och de måste i princip leva på svält för att inte gå upp mer än vad de redan gjort.

      Jag vet, det är därför jag frågar hur personen blev överviktig. Varför får man inte fråga det utan att folk blir stötta? ?

       Jag kan berätta hur jag blev överviktig! 🙂 I have no shame haha 🙂
       Som liten vid 5 års ålder började jag bli ”rund” (verkligen inte fet som typ amerikanska ungar på TV är) och min mamma fick panik och sa ”Nu måste du lära dig hur man bantar”. Jag fick därefter stora skamkänslor runt mat, jag fick ju aldrig ta en andra gång fastän jag var hungrig m.m. Smusslade lite med mat när föräldrarna inte såg vilket jag tror skapade ett väldigt stört synsätt på mat och snacks. :-/
       Som tonåring växte jag ”ifatt” min vikt så att säga och började även själv tycka att det är viktigt för tjejer att vara smala = snygga. Hade en del ätstörda grejer för mig, slängde i smyg mycket mat, och var smal. I sena tonåren fick jag en rejäl depression och all aptit försvann = blev riktigt smal. Mamma var glad suck…
       Efter några år blev jag fri från depressionen, mådde bra, träffade mycket nya vänner, festade mycket och långsamt gick jag upp i vikt p.g.a. mer aptit och mer alkohol. Slutade röka när jag blev 26 och då började vikten verkligen smyga sig på mig! En månad efter att jag slutat röka ställde jag mig på vågen och blev chockerad över att jag gått upp 9 kg på fyra veckor. :-/ I samband med detta träffade jag en pojkvän och han var väldigt intresserad av matlagning. Så han lagade mycket varm god mat (förut hade jag mest käkat mackor och musli) och jag fortsatte långsamt gå upp i vikt. På den vägen är det? Jag äter nyttig och bra mat varje dag, men har svårt att hålla mig från lite snacks och godis på helgerna. Upplever att det är väldigt svårt för mig att gå ner i vikt. Jag får verkligen slita för varje ynka kilo… Hade gärna varit smal igen men vägen dit är så jäkla lång så det är svårt att hålla mig på den nyttiga banan jämt. :-/ Samtidigt är jag lycklig idag och hade aldrig velat falla in i depression och aptitförlust igen.

      Men nu frågade hen hur det var för just denna personen, du behöver inte komma med några uppläxningar. Personen har absolut inte skrivit nervärderande eller dumt om överviktiga. Det var några frågor som det är helt fritt fram att svara på.

      Örjan är en man!

   Det beror ju helt på vilken dag det är och vad man ska hitta på? Jag är 160 cm lång, väger 86 kg. Kan ge dig exempel från förra veckan…
   Tisdag: Chiapudding med mandelmjölk, linssoppa till lunch med liten skiva bröd, en apelsin, många koppar té utan socker/mjölk, till middag kikärtsbiffar med mathavre och avokadoröra.
   Fredag: I princip samma sak men byt ut frukosten mot en fralla med ost och lägg till under På Spåret och Skavlan: En halv påse linschips och 2 glas rött. 🙂

  Igår på ”Cam Cam glömde edition Öppet spår” (roligt skrivet av henne)

  Så frågade jag om någon hade sett denna minidokumentär, så jag ställer den frågan här igen.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/minidokumentar-ett-riktigt-jobb-som-bara-finns-i-fantasin

  Har ni gjort några bra bokrea-fynd? Tipsa mig så att jag inte missar några godbitar!

  Var det bara jag som tänkte att Sigrid B och Robin kommer att gänga under lets dance trots att jag vet att han har fru (?) eller iaf sambo..? Det har väl något att göra med att man hört att det pippas friskt mellan deltagare och dansade i den tävlingen och att Sigrid har ett track-record av att gänga och/ eller bli tillsammans med sina danspartners (no shame, gött för henne!).

   Gänga? Hur gammal är du?

   Du är pinsam.

   Löjlig kommentar.

   Ja gud det tror jag de kommer. Man kommer ju varandra väldigt nära när man dansar ihop 10 timmar per dag. Robin är väl dessutom småbarnspappa och då troligtvis rätt så utsvulten på hett sex… Känns dock som om man inte kan räkna med att ens partner är trogen om de är popstjärna.

  Vet någon vad det kostar att ta bort ett tandsmycke hos tandläkaren?

   För mig var det gratis. Jag var å andra sidan typ 17-18 år och hade gratis tandvård.

   Fan hade typ glömt att jag haft ett. Nästan så jag vill ha ett igen

  https://www.saveoscarsajland.com gick jag in på idag. Hoppas att det kan ordna sig för honom och familjen.

   Trött på alla som tigger pengar. Pengar löser inte obotliga sjukdomar.

    Nu hittade jag ditt svar, jag svarade (då) längst ned för en stund sedan. Läs gärna detta:

    https://www.nsk.se/2018/12/27/oscar-battre-efter-behandling-i-mexiko/

     Källa: Hans föräldrar. Samma personer som tigger pengar.
     Snälla, ha lite källkritik. Står fast vid att jag är trött på folk som tigger pengar för obotliga sjukdomar. Bättre att ge penhar till forskning än bedragare.

  Någon som har koll på om mister spex säljer äkta grejer? Känns så va? ? blir alltid så nojig dock, när man ska lägga 2000kr på solglajjor

   Kolla efter loggan. Fejk/bedragare använder inte riktiga loggan då de åker dit hårdare på det.

  Ni som inte vill stötta Bella, men häbger här inne. Är det för att ni inte vet C’s bakgrund?

   Vad har det med något att göra? ?

   Tror C har delat med sig av det mesta hon varit med om. Hur så??

  Vad hade ni tyckt om er man/kille gick ut på krogen med hans tjejkompis?

   Det beror väl på tänker jag. Skulle min man vilja dra ut på krogen en kväll varesig det är men en kill eller tjejkompis hade jag inte ens höjt ögonbrynet.

   Sagt ”Ha en bra kväll!”. Jag är vuxen.

   Det beror väl på tänker jag. Men skulle min man vilja dra ut på krogen en kväll varesig det är men en kill eller tjejkompis hade jag inte ens höjt ögonbrynet.

   Hade tyckt det var roligt att han hade någon att gå ut med. Jag går ut med alla mina vänner. några är kvinnor och några är män. Vill han tycka nåt om det så får han tycka bäst han vill. De är mina vänner. Jag är trygg i vårt förhållande och inte svartsjuk på hans kvinnliga vänner.

   Jag hade inte tyckt att det var okej. Förstår inte varför man ska ha ”egna” vänner av motsatt kön när man är i ett förhållande… Det känns lite som att utmana ödet. Liksom hur många fall känner man inte till då ”vi är bara vänner” har lett till någonting mer? Bättre att inte utsätta sig för sådana situationer och umgås tillsammans alla tre!

    Låter osunt. Slutar du umgås med vänner av motsatt kön så fort du träffar en partner? Tråkigt för dina vänner…

     Ja, jag har slutat umgås ensam med personer av motsatt kön. Varför skulle vi träffas ensamma? Det är bara konstigt för mig…

      Varför? Om ni bara är vänner spelar det väl ingen roll? Skulle aldrig välja bort mina vänner för en partner. Jag som är bi skulle för den delen varken få ha kvar de av kvinnligt eller manligt kön.

      Kul för dina vänner att bli bortvalda över en pojkvän.

       Jag tycker att det finns en risk i att träffa någon av motsatt kön ensam då känslor/attraktion kan uppstå. Om inte från ditt håll så från den andres. Och jag vill inte utsätta mig för det då jag vet att känslor kan ta över förnuft ibland. Och även om det känns otroligt långt bort för mig att något sådant skulle ske så tycker jag inte att det är värt den lilla lilla risken.

       De blir inte bortvalda då vi fortfarande ses, men då tillsammans med min partner eller med andra kompisar.

        Brukar du och dina vänner ha sex eller är det bara när du har partner du är rädd att ni ska råka ligga med varandra?

        Och jo, man blir bortvald om ens kompis träffar en partner och inte kan umgås utan partnern längre.

         Haha. Jag är inte rädd att vi ska råka ligga, jag är rädd att känslor/attraktion ska uppstå vilket kan komma i mellan mig och min partner. Vissa vill bara inte förstå… ??‍♀️

          Om man är bi, och i en relation, får man inte ha några vänner då?

           Jag har aldrig sagt att man inte får ha vänner, det jag menar är att man inte nödvändigtvis behöver träffa sina vänner ensam. Man är ju ändå ett par och delar livet, varför vill man inte dela vänner med varandra också?

    Du måste vara väldigt dålig på att kontrollera dig själv om du inte kan vara kompis med killar när du är i ett förhållande.

     Handlar snarare om att jag inte vill hamna i situationer där jag behöver kontrollera mig då jag vet hur svårt det kan vara. Och jag är fortfarande vän med killar men jag träffar dom inte ensam. Vi umgås med våra vänner som ett par. 🙂

      Men oj låter märkligt, låter ju inte som att du älskar din partner om allting skulle kunnas förstöras för att du umgås ensam med en killkompis. Jag har killkompisar och vi har kunnat umgås ensamma innan min förhållande och självklart kan vi umgås även nu. ? Man blir ju inte kär i varenda människa som finns, så förstår inte varför folk är så rädda för att ens partner ska ha vänner av motsatta könet. Om man inte kan ”behärska” sig är man nog inte mogen för ett förhållande.

       Det är ju för att jag älskar min partner jag gör det. Jag tycker inte att det är värt risken. Jag vet att man inte blir kär i varenda människa, men om jag träffar 100 killkompisar genom åren kanske jag råkar träffa en som är både snyggare och roligare än min partner och som jag blir attraherad av. Jag säger verkligen inte att jag skulle kasta mig över personen men bara attraktion till en annan man är jobbigt att leva med tycker jag. Så vi har sagt det som en principsak i vårat förhållande, vi träffar inte andra ensamma. Och det funkar jättebra! Men om man inte tycker att det är en biggie så är det ju lugnt.

        Får jag nyfiket fråga hur gammal du är?

         24, hur gammal är du?

          Jag är 32. Frågade då ditt resonemang kring detta lät likt det jag själv hade i mina osäkra övre tonår.

           Aha! Så olika det kan vara. Jag resonerade som du när jag var yngre och det fungerade inte i mina dåvarande relationer. Nu är jag trygg i mig själv och i min partner och vi har det fint och ska gifta oss i sommar!

           Bra 16.12, hoppas att dina vänner är nöjda också.

      Du låter skum. Inte kan kontrollera dig? Tur du intr är man och kan våldta

   Vill han vara otrogen kan han ju träffa en tjej på krogen även om han går dit med sin killkompis. Låter som att det finns tillitsproblem om det skulle vara ett problem att han går ut med en tjejkompis.

   Beror på. Vad betyder ”gå ut på krogen”? Är det dansa hela natten och shotta tequila så nej, sådant omoget beteendet betackar jag mig. Är det ta två öl och sitta och snacka på en bar? Javisst, trevligt han umgås med sina vänner också ju. 🙂

  Men SLUTAAA

  Hej alla!
  Jag är i behov av relationsråd.
  Jag har efter att ha funderat länge bestämt mig för bryta upp med min sambo. Vi har varit tillsammans i två år och jag älskar han fortfarande, men det finns inga andra känslor kvar. Längtar efter nya dejter och singelliv!

  Mitt problem är när jag ska säga detta. Jag är medveten om att det inte finns något ”bra” tillfälle att ta upp detta, men grejen är att vi har en resa planerad ihop om en månad för att fira våra två år. Ser ändå fram till det, för som sagt jag älskar fortfarande killen och vill han så mycket gott bara.

  Vad skulle ni gjort? Hade ni bara droppat det nu direkt eller väntat till efter resan (som är betald och så)?

  Har väldigt ont i magen av att få runt att veta att jag ska göra slut… men vill göra det på ett så bra sätt som möjligt. Hjälp snälla!

   Nu såklart? Ska du fira 2år och sen dumpa honom? Hör du inte hur illa det låter.

    Jo det gör jag… men det är så mycket lättare att säga. Men jo jag hör. Tack.

   Dumpa. Han kommer bli mer knäckt av att åka iväg på firande av ert förhållande och sedan bli lämnad.

   Jag låter ju hemsk när jag jämfört med kommentarerna ovan… men jag hade nog väntat och åkt iväg på resan… Iallafall om det känns ok i magen… men inte annars!

   Det spelar ingen roll vem du träffar, de där förälskelsekänslorna KOMMER dö ut och kvar kommer ”bara” de där älska känslorna att finnas. Att älska är det djupaste och finaste man kan komma i en relation. Du låter väldigt ung och omogen så det är väl bäst att du dumpar och leker vidare.

  Jag håller med SyGytt i vad hen skriver. Härda ut och när du har flyttat kan du prata med din pappa. Det hade jag gjort.

  Och du, lyssna inte på dom andra nötterna där uppe. Dom verkar inte vidare snälla.

  Satte in en spiral för ca 3 år sen. Vet inte om det var en som höll i 3 eller 5 år. Vart ringer jag för att ta reda på det? Gynekologen? Barnmorskan? Hjäääälp ?

   På tal om spiral! Finns det någon barnmorska eller nåt här inne som kan svara på en fråga? Om man har en hormonspiral (typ jaydess) och man har mens, är menscykeln normal (dvs är det kroppens ”egna” menscykel) eller är mensen ”konstgjord” på samma sätt som vid p-piller? Hoppas ni förstår min fråga.. har haft preventivmedel i 10 år och är rädd att jag förstört min kropp och att man inte kommer kunna bli gravid..

   Jag undrar också!!!!

   Jag tror att du kan ringa och fråga 1177 🙂

    Tack!

   Du ringer till samma ställe där du fick spiralen insatt.

  Du Anonym som kommenterade lite högre upp som svar på att jag skrev om Oscars insamling

  https://www.saveoscarsajland.com/

  Du och gärna andra också kan läsa detta:

  https://www.nsk.se/2018/12/27/oscar-battre-efter-behandling-i-mexiko/

  Hur mår lilla Selma??! ? Får lite ont i djurhjärtat när jag följt din lilla vovve på instagram ☺️

   Men var det inte camilla som undrade varför man skaffar insta åt djur osv? Att det var fjantigt.

    Kontot heter Camilla_Gervide och är mitt privata konto – inte Selmas, men hon förekommer på det. 🙂