Som en följ av dokumentären Fyre Festival, där influencers hjälper till att blåsa upp ett enormt luftslott i form av en musikfestival, så har influencers kritiska öga och värderandet av sin trovärdighet ifrågasatts.
Resumé Insikts Yasmine Winberg & Julia Lundin har skrivit en artikel om ett experiment de utfört på 40 mikroinfluencers med en följarskara på mellan 1 000 och 33 000, och som valdes ut genom hashtags som #collaboration och #samarbete samt genom att gå in på profiler som andra influencers följde.
Genom att ta ett gammalt konto med köpta följare, som använts i ett tidigare experiment, och ”branda” om det till konst så försökte de sälja samarbeten till influencers där dealen var att marknadsföra deras konstverk samt uppmana sina följare att följa konstnärens konto.
Eller konstverk förresten. ”Konstverk” är kanske mer rätt, då det var en bild på en kollegas röv med en enda photoshop-effekt på.
Magiskt!
Här under kommer en lista på ”bevis” på denna bluff som enkelt hade kunnat hittas om influencern eller nötverkar gjort en enkel bakgrundskoll:
Så här kunde det se ut när influencerna gjorde reklam för detta magiska ”rövkonstverk”.
Av 40 tillfrågade influencers så var det bara en(!!!!!) som ställde några som helst motfrågor om samarbetet.
Slutligen är det åtta influencers som publicerar, fyra som de själva kontaktat, fyra som de matchats med genom matchningstjänsten Socialmatch.
18 var intresserade av att publicera, fem av dem har de själva kontaktat medan resterande tretton kom från Socialmatch. Att det inte blev något samarbete här beror på att pengarna var slut.
Kunden bad influencerna uppmana följarna att följa konstnärens konto, men fick endast tio st nya följare, varav fem var de influencers de köpt annonsplats av.
Därför genomförde vi köpen
Syftet med experimentet var att blottlägga de problem som kan uppstå vid köp av influencers när det kommer till förtroende. Hur kritiska är de? Hur går det till när vi, som fejkad person, vill köpa annonsyta? Vem gör bakgrundskoll på annonsören och sker det ens? För att komma så nära sanningen som möjligt var vi tvungna att gå hela vägen från förslag till faktiskt köp. Vi är medvetna om att vissa av dessa influencers är små i bemärkelsen att de har få följare. Men alla vi har kontaktat har på ett tydligt sätt haft ambition för och erfarenhet av kommersiella samarbeten. Dessutom växer trenden med mikroinfluencers stadigt. Vi har också valt att anonymisera dem, då syftet inte är att hänga ut någon utan att istället peka på en trend. Experimentet har för få deltagare i sig för att vara statistiskt säkerställt, men det visar ändå en riktning. // Resumé Insikts Yasmine Winberg & Julia Lundin
Resumé Insikts Yasmine Winberg & Julia Lundin vill inte ”hänga ut” några influencers utan mer peka på en trend. Själv är jag av den åsikten att ”har man gett sig in i leken får man leken tåla”.
Dessa ”influencers” kränger samarbeten till sina följare som litar på dem, och då ska man också kunna stå till svars för det!
Eller vad tycker ni?
Det här är SÅ pinsamt och skämmer ut hela branschen, en bransch som med näbbar och klor kämpat länge för att bli tagen seriöst.
Skäms!
Annars har jag bara en sak att tillägga och det är att jag hoppas att den ”opixlade” röv-tavlan sätts upp på Resumés redaktion i guldram!
Typ så här!
Annars tar jag den gärna – det skulle passa SÅ bra över sängen tillsammans med den bild på M som redan hänger där.
