Öppet Spår

Eftersom jag undanbett mig OT-kommentarer på övriga inlägg så lägger jag in ett litet uppsamlingsheat så här mitt i veckan för era allra mest akuta kommentarer. ?

So get it all out of your systems!!
GO!

518 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag känner mig i ett sånt moment 22…

  För första gången någonsin har jag en heltidstjänst, med ett jobb som jag gillar. Jag är HSP och har tidigare undvikit heltid just för att jag känner att det blivit för mycket intryck och för lite tid till återhämtning för mig. Men nu iallafall har jag en heltidstjänst, planen är att min sambo och jag vill köpa hus utanför stan för lugn och ro. MEN jag märker nu mer och mer att jag verkligen inte mår mitt bästa av heltid. Jag är helt utmattad mentalt och jag känner att jag inte får tid för återhämtning eller umgås med min familj. Jag vet att det är vardagslivet för många, men fortfarande så är vi alla olika och för mig personligen så tär det enormt på psyket. Jag har en lägenhet mitt i centrala Göteborg, förstahandskontrakt. Men jag har börjat vantrivas, jag vill verkligen ut i skogen och lugnet för att bo där, men då måste jag jobba heltid för att spara ihop till ett hus.. Men, jobbar jag heltid är jag rädd att jag kommer bryta ihop totalt. What to do?

   Om möjligt gå ner till 80%? Se över dina utgifter och stryk onödiga grejer och spara längre helt enkelt. Annars får du göra en avvägning mot vad som tär på dig mest: att bo i stan eller jobba heltid.
   Kolla även upp möjligheter att träffa HSP-grupper och sånt. Finns väl HSP-yoga etc?

   Hur länge har du varit på din nuvarande tjänst? Jag är alltid supertrött i första veckorna (t.o.m. månader ibland) innan man har funnit sin ”plats” och känner sig bekväm i arbetet, då blir det helt plötsligt inte lika jobbigt/jag blir inte lika trött/ansträngd. Beroende på vad du har för jobb, kanske det går att ordna så att du kan arbeta hemifrån någon gång i veckan? Har ni flex?

   Bryter du ihop totalt lär du behöva en lång återhämtningsperiod där du inte ens kanske kommer orka jobba halvtid och titta efter hus och planera flytt, det vet vi inte men jag skulle inte våga chansa på det.

   Så gör som Aa skrev; försök gå ner i arbetstid, kolla över utgifter, rensa och se om ni kan sälja något. Kanske att ni tillfälligt kan hyra ut lägenheten och få lite pengar där, alternativt göra ett tillfälle bostadsbyte med någon som bor närmare naturen så att du kan få återhämtning den vägen?

   Jag hoppas att det löser sig till det bästa! ?

   Kolla om någon som bor mer ute på landet är sugna på ett bostadsbyte? Finns flera sådana Facebooksidor ? antingen prova på ett år kanske eller permanent, ni kanske kan få ner hyran också om ni kommer ut på landet.

   Kanske kan det funka bara att flytta ut till fiskebäck eller liknande eller härlanda tjärn kanske, ni kan ju fundera ?

   Det där kunde varit jag som skrivit. Mycket stämmer exakt utom sambo och hus. Förstår dig. Du är inte ensam.

   Hur jobbig det än låter, så ge/hitta dig egentid när du kan gå ut och promenadera ensam. Jag har mycket problem med stress och ångest, så jag behöver tid själv ibland. Nu har jag ”turen” ller vad jag ska säga, att jag bor ihop med dottern pappa, vilket gör att jag går upp tidigt på mornarna och tar en promenad innan de vaknat. DET har hjälpt mig galet mycket. Det är jättesvårt att ha självdisciplin att ta sig upp ur sängen, men när man väl gjort det, tagit sig ut, satt i en podd i öronen och nara ta en promenad i vacker miljö blir mott mående sååå mycket bättre! Att börja dagen så påverkar resten av dagen väldigt positivt!! Kämpa på!!

   Jag pallade inte heller heltid, jag gick ner i tid och var ledig på onsdagar och det var så sjukt skönt att veta att jag bara jobbar två dagar och sen är ledig. Helt klart värt den minskade inkomsten för mig. Jag var tydlig med min chef att jag ville testa detta för att jag kände att jag var på väg in i väggen. Nu pluggar jag och jobbar halvtid istället ?

   Åå va jag känner igen mig i det du skriver.. Tog många år för mig att inse att jag inte kommer må bra och jobba heltid, det tär så på mig med men det tog ett bra tag och inse och faktiskt acceptera en mindre inkomst.

   Jag och min sambo bor i en lägenhet, mitt på landet i en 2:a. Billig hyra och framför allt lungt 🙂 Ligger söder om Borås, tar ca 80 minuter till Göteborg. Skulle du vara intresserad av byte så säg till så kan vi höras på mejl 🙂

  Varför är Bella och Pingis så osympatiska?

  Ska ha fyraårskalas på söndag. Har någon tips på roliga lekar? Kommer vara 6 stycken fyraåringar. Tänkte förutom tårta ha en ”kiosk” där barnen kan komma och handla för låtsaspengar som en aktivitet. Tänkte på fruktspett och saft, men tar gärna emot tips på fler saker man kan ”sälja” i kiosken.

   Fiskedamm också? Eller sälja små överaskningspåsar med någon godisbit och en mindre leksak eller något. 4 åringar brukar inte behöva aktiveras, de river huset så bra själva med sina fantasilekar 😀

    Ja. Skattjakt med fiskdam har vi nog tänkt ha. Självklart lite fri lek, men vill gärna att de inte river huset. Om det går…

     Vi hade fyråringskalas för en månad sedan för första gången och var supernervösa. Vi hade vara 1,5 timme och det var rätt lagom. Korv, leka en stund, tårta, leka en stund och sen fiskdamm och äta fiskdammsgodis. Vi hade preppat med lek typ gå med potatis i sked i munnen och sånt men behövdes inte utan de grejade frileken jättebra. Vi ställde fram lego och bilbana så fick de greja med vad de helst ville.

      Tack för svar. Har haft två fyraårskalas tidigare, så borde ju minnas. Tror det är 5-årskslasen jag minns med skräck. Då bjöd man hela gruppen….

       Haft två femårskalas där hela gruppen var bjuden. Orkar inte en grupp vilda ungar som härjar runt så vi löste det med olika stationer och delade upp ungarna i tre grupper och föste dem mellan de olika aktiviteterna ? Funkade superbra!

       Stationerna var:
       1) göra en liten målning med glitterlim (minsta storleken målarduk) som man fick ta med sig hem när kalaset var slut.
       2) Läskiga lådan. Två olika lådor med hål i där ungarna fick sticka ner handen (utan att se innehållet) och känna på maskar och ögon. Hade överkokt kylskåpskall spagetti i ena lådan och iskalla skalade vindruvor i den andra. En droppe matolja i spagettin så att den blir riktigt hal och läbbig ?
       3) Skattjakt med karta och gåtor istället för fiskdamm.

       Succé!!

     Om ni inte vill att de river huset…. gå ut! ? skattjakt ute i trädgården, gärna med karta. Måla på stenar. Hinderbana. Hoppbana med hinder.

      Vi är alltid ute, sommar som vinter. Skojigare skattjakt, mindre smittspridning, mer självdriven lek, mindre kaos.

       Sist var det ’bowling’ som var poppis: stapla pappmuggar i pyramid, sen får barnen rulla iväg ett klot från lagom avståndoch se hur många de får ner.

    Knorren på grisen? 🙂

     Den är bra! Känner de flesta igen från Alfons om inte annat.

     Och hela havet stormar

      Lite svårt för en liten skara 4 åringar., ? ingen bra idé med lekar där någon vinner.. ??‍♀️

   Låter väl superbra ☺️ Man kan ju ha russin eller annan torkad frukt ?? Eller kanske att man köper någon typ av pyssel (ifall dom är såna dom gillar sånt). Då har man ju en aktivitet att dona med efter shoppingen ?

   Gör en liten hinderbana ute om det är bra väder med stenar, pinnar, hinkar och att man ska åka en en Bobbycar eller springcykel en bit. Alla som går i mål kan få en chokladmedalj. Finns på Ica.

   Lek snurra flaskan när kompisarna ska ge sin present så får den som flaskan pekar på ge sin och så öppnar ditt barn den.

   Vi har tänkt 5-kamp till vår snart 4-åring
   Kasta boll i hink
   Gå balansgång med sackopåse på huvudet
   Kasta pil (bollar på tavla) alt kasta på vattenballonger
   Hoppa kaninhopp
   Sätta svans på häst

   Fika och sen avsluta med Fiskedamm

    Vad heter dessa ’band’ som man använder till svansleken? Vet någon var de finns att köpa?

     Googla idrott lagband så finns det en del (om man inte vill sy själv) 🙂

   På min förskola hade kocken fixat fruktglass.
   Vanliga glasstrutar fyllda med frukt och rostade kokosflarn i stället för strössel. Barnen älskade det

   Korvkiosk eller glasskiosk
   Fiskdamm (ett måste!)
   Dansstopp ( lek där man måste stanna dansen när musiken plötsligt tystnar då och då)

   På min sons fyraårskalas hade en pirat stulit godispåsarna när det var dags att få dem. De fick olika ledtrådar och uppdrag för att få tillbaka skatten – otroligt uppskattat så det fick bli en repris till femårskalaset. Tex målade jag dem till pirater med skägg och mustasch och så fick de piratlappar. De fick gräva upp en ledtråd i sandlådan, leta ledtråd i läskiga lådan som innehöll allt ifrån spaghetti och slajm till mjöl, kasta zombiehänder på ett kryss (gröna handskar fyllda med sand som de fick gräva upp) och kasta vattenballonger där en ballong innehöll en nyckel som kunde öppna skattkistan.. annars var det fri lek, korv med bröd följt av glassbuffé. Kalasen varade i 2,5 h och det var precis att det räckte tidsmässigt 🙂

   Tips när alla har kommit: snurra flaskan. Lägg de oöppnade paketen på ett bord. Barnen sitter i en ring på golvet och så får födelsedagsbarnet börja snurra flaskan i mitten (förslagsvis en tom liten Pet-flaska). Den flaskan pekar på får hämta sitt paket och ge till födelsedagsbarnet, som öppnar. Sedan får barnet som gav paket snurra. Fortsätt tills alla paket är öppnade.

   Ett bra sätt att samla barnen lite, ev bryta isen om några är blyga/inte känner varandra. Samt att det är roligt för alla att få se ”sitt” paket öppnas!

   Eftersom jag älskar bakning har jag alltid sett framför mig att låta barnen få dekorera cupcakes eller liknande på barnkalas… Man kan tex ha (färdigköpta/hembakade) cupcakes, lägga lite frosting på och sen ha lite dekorationer att välja på. Tex riven kokos, strössel i olika färger och former, färska bär. sen får de äta sin cupcake iställer för tårta?
   (Kanske är optimistiskt? ?‍♀️)

  Vad är det för skor? Har börjat trampa innåt med ena foten och har haft benhinneinflammation två gånger i år i samband med motion. Har dåliga skor så behöver tips på nya 🙂

   Bästa är väl att göra ordentliga sulor så kan du ha många olika typ löparskor ?? Man kan börja med att göra lite mer basicsulor på Intersport. Brukar hjälpa superbra och kostar typ 600. Värt att testa innan man gör ”riktiga” sulor för typ 3000 ☺️

   Hur blev du av med din benhinneinflammation? Är du säker på att det var det?

    Jag blev av med min genom frenetiskt smörjande med voltaren, åt naproxen, vila, ingen motion på hårda underlag. Fick börja jogga i skogen för att komma tillbaka och sedan fick jag satsa på bra skor. Peppar peppar så har den stannat borta nu i flera år, men så fort jag känner minsta lilla tar jag det lugnt i någon dag.

   Barfotaskor. Alltid barfotaskor

    Se @fotfolket på insta.

   Du kan gå till ställen som löplabbet också för att få hjälp, där tittar de på fötterna och hur man belastar dem vilket leder till vilken typ av sko man behöver. 🙂

  Tips på ett billigt, vitt vin (max 250kr)? Gillar syrligt! Inte för att jag kan så mycket om smak, jag ska bara bli full på det!

   250:- är ju dyrt xD

    Oj haha är det? ? runt 150 då?

     Du kan nog få rätt gott vin för under hundringen (skulle jag kalla billigt)

      Är dålig på syrliga viner. Men ecologica har goda. Speciellt berlina, runt 70-80 kronor. Men inte så syrligt kanske. Skulle säga mer sött/fruktigt men jag är också dålig på smaker.

       I second this, Ecologicas Berlina är jättegott, typ det enda jag köper. Är inte heller bra på vin ska tilläggas, vet bara att det är både gott och billigt så jag har inte sett någon anledning att fortsätta leta när jag shoppat enligt dessa två kriterier ?

       Petit chablis, Syrligt och gott. Typ 120 kr. 250 är jättemycket på systemet ju ?

       Haha oj Berlina är för mig ett fjortisvin vi drack i gymnasiet för att det var så sött. Men smaken är som baken! ?
       Jag gillar Pierre Chavin, ett franskt med en fisk jag inte minns namnet på (bra tips haha), Leths riesling… tex

   Menar du en BIB?

    Vad betyder BIB? googlade men kom inte fram till något!
    Kanske ska testa Chablis!

     Bag in box

   Petit Chablis.

   Tycker Las Mulas, ett vitt vin på box är supergott! Ganska billigt också. Vet inte om det finns som flaska.

   Annars är ju ett kallt glas Chablis gott det med.

    Varför är det bara jag som gillat den här kommentaren?

     Folk fattar inte utan en ?.

      Jag fattar inte med en heller ??‍♀️

       Jag fattar inte heller! Vadå??

        Blondinbella pratar ofta om hur gott det är med ”ett glas kall chablis”…. Det är tydligen så gott att hon börjat dricka igen trots att hon för några månader ”aldrig kunde se att hon skulle gå tillbaka till alkohol”.

         App app, ett kallt glas Chablis ?

         Hehe, ojdå. Hade jag ingen aning om.

         Jävla gnäll om det, folk kan väl ändra sig, bara tröttsamt.

   Gör en liten hinderbana ute om det är bra väder med stenar, pinnar, hinkar och att man ska åka en en Bobbycar eller springcykel en bit. Alla som går i mål kan få en chokladmedalj. Finns på Ica.

   Lek snurra flaskan när kompisarna ska ge sin present så får den som flaskan pekar på ge sin och så öppnar ditt barn den.

    Nu hamnade ju detta under helt fel kommentar!!

    Tack för tips

    Perfekt lek på fyllan!

     Snurra flaskan!

   Köp ett Stoneleigh Savignon Blanc. Kostar ca 120 kr. Gott och syrligt.

   Casal Garcia 59 spänn. Nr 2596.

   Sancerre

   Prosecco! Alla sorter

   Jag skulle satsa på en chablis med mkt smak av gröna äpplen.

   Sancerre, härligt friska och syrliga viner. Kostar från 170 och uppåt.
   Nya zeeländska viner brukar ha hög syra, speciellt de som är gjorda på sauvignon blanc druvan.

   Franken silvaner!

   Tycker Chablis kan smaka för mycket gummi.
   Sancerre är bättre. Den här är en favorit om du ändå tänk dig runt 250:-
   https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/sancerre-les-roches-551401
   Men håller med övriga gänget, 250:- är inte direkt något billigt blask ?

   Gillar du bubbel? Isf Privat(Cava). Kostar ca 115 spänn.

   New port, saint clair och stoneleigh från Nya Zeeland, alla sauvignon blanc. Alla som smakat älskad det. Ca 99-120kr
   Tycker alla friska och fruktiga viner från just Nya Zeeland är väldigt goda, alla ”icke” vin drickare brukar gilla det. Väldigt lätt drucket och inte för sött eller torrt ?

   Om du snackar flaska så riesling från Tyskland! Kolla så att sötman ej är hög. Står det ”Trocken” på den så är den torr, och det är torrt vin du ska ha om du vill ha syrligt. ?

   Maison Blanc, 79:-/flaskan, ekologiskt och helt okej om man inte är så kräsen.

  Jag har fått äran att vara gudmor åt min bästa väns lilla dotter. Jag vill så gärna läsa något i kyrkan, så jag behöver tips på vad! Vad har ni andra som läst en dikt i kyrkan valt för något?

   På dopet då såklart..

   Prästen brukar komma med förslag på kristna texter för gudföräldrarna att läsa. Annars älskar jag ”Ett nyfött barn” av Siv andersson

    Precis. En kristen text passar ju väldigt bra för den som är fadder (gudmor/far sa man förr, inte nu längre) att läsa, eftersom dopfadderns uppdrag handlar om att ta ansvar för dopbarnets kristna fostran ?

   Det finns flera ”färdiga” texter som redan ingår i dopet som du skulle kunna läsa. Tex Evangeliet om Jesus och barnen, eller en förbön. Kolla här: https://www.svenskakyrkan.se/dopsajten/gudstjanstordningen

   Erik Lindorm

   Miljoner år!

   Är det sant att jag håller ett barn på min arm och ser mig själv i dess blick…

   Fin ?
   //Moa

    Får kolla på den, tack!

   ETT GUDBARN
   Av: Siv Andersson

   Att få ett litet gudbarn
   är en gåva och en ära
   – att man är så betrodd
   att stå ett liv så nära.

   Man länkas till varandra
   med ett gudomligt band.
   Så själsligt är man nära
   fast man bara ses ibland.

   Ett gudbarns liv man följer
   av omtänksamma skäl.
   För man har fått till uppgift
   att se till barnets väl.

   Och även i det tysta
   finns detta alltid kvar
   – att man känner något särskilt
   för det gudbarn som man har.

   Eller kanske

   Jag önskar dig
   Jag önskar dig inte guld, mitt barn
   ej heller pengar och makt.

   Jag önskar dig modet att vara dig själv
   och stå för det du har sagt.

   Jag önskar dig inte en stenfri väg,
   men kraften att vägen gå.

   Jag önskar dig kärlek i rikligt mått
   och vänner att lita på.

    Den var fin! Tack snälla.

     Obs, det är två olika alltså. ”eller kanske” separerar alltså de två olika

   Peter Lemarcs text till låten För ett barn.

    Får kika på det, tack!

   Så kom du till oss älskade barn… dikt av Jessica Nilsson. Googla den, den är så fin.
   Finns också en fin dikt om junibarn, men barnet kanske inte är fött nu i juni 🙂

   Jag skrev min egen dikt, tycker det blir finare så

  Någon som hängt med i Jaclyn Hill och hennes läppstiftslansering?
  Thoughts?

   Såg den där videon där en tjej kollar i läppstiften med ett mikroskop. Alltså höll på spy ?

   Vem är jaclyn

    Googla

     Nä vi är ju här för att skriva till varandra.

   JA!!! (Ville inleda med Hi, how are ya i Jeffree-anda men kanske är lite för mycket).

   Ok, här min egna teori: jag tror att hon inte varit så pass involverad i processen (har dålig koll på hennes bakgrund men hur vet hon hur man tar fram bäst formula etc för ett läppstift, den rent kemiska processen liksom), anlitat ”fel” personer för den uppgiften och kvalitetssäkrade inte ordentligt. Men eftersom det nu är lanserat i hennes namn måste hon på något sätt stå bakom detta, annars hade allt ju verkat vara en lögn/hon hade inte verkat genuin.

   mvh behöver en hobby

    GAH!! Bli min kompis??
    Ja, jag är med dig. Hon måste ju ha anlitat ett ”team” (hatar det ordet nu pga Bella) och har nog tyvärr valt ett som kanske inte har hennes best interest at heart utan mer vill tjäna pengar på henne. Hon har nog varit för godtrogen och kanske inte har så mycket makt enligt avtalet. Det är min gissning, jag tror inte på att hon gjorde det här medvetet. Trots att hon har dåligt rykte pga Vault-paletten bla. Oavsett så är det jättetråkigt och tror det kommer bli mycket svårt för henne att få tillbaka förtroendet!

    Mvh behöver också en hobby

    Hittade en annan teori som jag tror skulle kunna stämma. Det står JH på hennes läppstift dvs Jaclyn Hill men ända sen hon och maken gick skilda vägar för nått år sen så har hennes brand gått under namnet Jaclyn Cosmetics istället. Så teorin är alltså att när hon pratade om att hennes smink snart var färdigt att lanseras i typ 2016(?) så var dessa läppstift redan gjorda, med JH loggan på då hon fortf var tsms med maken. Men sen pga turbulent privatliv och skilsmässa så blev lanseringen uppskjuten och läppstiften fick stå och hann då tyvärr bli dåliga. Var väl antagligen inte en kostnad de ville ta, att slänga alla dessa läppstift, så de kollade väl några som verkade fine så de körde på med de gamla läppstiften. You’re exposed sir.

    Är sjukskriven, har för mycket fritid känner jag nu.

     Men märkets instrgram heter fortf JH cosmetics?? Det jag ej får ihop

    Jeffree ❤️

   Sett på twitter att många säger att det som ser ut som hår i läppstiften är mögel. Jaclyn har själv sagt att tillverkandet av läppstiften har pågått i flera år, och med det tror jag på dem som säger att läppstiften högst troligen är gamla och har förvarats för varmt och därav hunnit möglat.

    Ja precis det måste ju vara något sånt. Men vad är förklaringen till att det är hår/fjun i läppstiften, inte kan väl det vara mögel? Labbet har nog inte jobbat hygieniskt och sterilt men Jaclyns bortförklaring att dem använda bomullshandskar är ju största lögnen. Inte okej att ljuga så, we’re not stupid!!

     Jo. Kolla på den tjejen som komlar i mikroskop, det som ser ut som hår växer ut ur läppstiftet ?

      Hon som kollar med mikroskop heter RawBeautyKristi på Youtube, hon är awesome! ?? Och när jag såg hennes klipp om detta samt Tea Spill, så kräktes jag nästan ? sen är jag inte förtjust i Jaclyn sen innan, tycker hon verkar ha djup hybris och verkar osympatisk och rent otrevlig typ ?

     Såg hos någon skvaller youtuber att hon registrerade sitt företag jaclynhill cosmetics år 2016, och nu i början på året så ändrade hon till jaclyn cosmetics. Läste om någon som hade teorin att vissa av dessa läppstift kan alltså vara från 2016. En annan sak som lutar åt att det kan stämma är att hon har loggan JH på läppstiften, vilket vore konstigt (egentligen inte då hon fortfarande heter hill i efternamn) då företaget bara heter Jaclyn cosmetics.
     Jag tror lätt att det är mögel.

     Kolla in den här twittertråden om ämnet. Många bilder på äckliga läppstift och på folk som fått sår/blemmor osv.
     https://twitter.com/pandahobbs96/status/1138435361435279362?s=21

      Fan såg nu att någon skrivit typ exakt samma sak lite högre upp ??‍♀️
      Men kolla in twittertråden iallafall 🙂

    Jag trodde hon skyllde på att de använde handskar som inte var gjorda av gummi. Typ nåt med fiber.

  Tips på bra Netflix dokumentär? 🙂 helst ingen true crime bara.

   Jag gillade dokumentär ”Virunga” som finns på Netflix. Kamerateamet följer ett gäng människor som skyddar de sista bergsgorillorna från tjuvjakt. En intressant men väldigt tragisk dokumentär!

   Winter on fire om du inte sett den.

   Se hellre på Dplay, dom har många bra dokumentärer! Särskilt dom som valts ut av Filip och Fredrik

   Platt jord

   Såg igår på SVT Play en dokumentär om Sylvia Plath som berörde mig väldigt mycket. Nu måste jag få tag på hennes enda bok ”Glaskupan” som hon skrev innan hennes självmord.

    *sitt självmord.

    Den är jättebra och en klassiker i min bokhylla.

    Gillade också dokumentären.

    Rekommenderar ” På andra sidan gallret” också SVT-play.

    Handlar om ett kvinnofängelse i Afghanistan. Så berörande!

    //Moa

    Glaskupan är fantastisk! Rekommenderar hennes diktsamlingar också. Tror att det finns ljudinspelningar där hon läser sina dikter på Spotify också. Och, bonustips, filmen Sylvia med Gwyneth Paltrow och Daniel Craig!

  Psalmen Lilla Liv?

  Tandläkare! Eller andra kunniga, jag har sedan ett par år tillbaka emaljskador på mina två framtänder, ca 1/3 av tanden är emaljen borta på, ingen direkt färgskillnad men något jag stör mig otroligt mycket på och vill fixa på något sätt. Jag har ju förstått att emalj inte går att reparera, men vad kan jag göra i rent estetiskt syfte? Fasader, går det på skadad emalj? Tacksam för alla svar!

   Om emaljen är skadad så tycker jag fasader i typ emax ,som är kosmetiskt fint och hållbart ett lämpligt alternativ. Då kommer tandläkaren troligtvis slipa ner lite på framsidan och lite på skäret och sidorna så då spelar inte dina skador någon roll.
   Kan bli superfint! ✨

   Fasader i helkeram skulle fungera utmärkt enligt din beskrivning, det behövs emalj att binda till men om du har 2/3 emalj kvar på tanden ska det vara tillräckligt! Ett billigare alternativ är fasader gjorda i komposit men resultatet är mer beroende av tandläkarens skicklighet än vad fasader i helkeram är.

  Tips på vad man kan göra i Oslo? ? Sevärdheter, caféer, restauranger osv..

   munchmuseet

   Rundtur i operahuset. Jag gick en sådan för något år sedan med en jätteduktig guide. Väldigt häftig byggnad.

   Vigelandsparken m ”sinnetaggen” och alla andra fina statyer.

   //Moa

    Lite udda placerat i den här tråden, men läste precis något du skrev i morse.

    Du är iaf något för mig trots att vi bara ses här på nätet. ?

     Men… Åhh..

     Vad fin skrivet TRH. Detsamma!

     Det värmde!

     ?

     //Moa

     TRH Sluta kapa trådar!?

      Lite positivitet har väl aldrig skadat.
      Gulligt av TRH.

       Nä, man kräks bara.

       Tack 00:18 ?

       00:22 blev bara lite avundsjuk på att hen inte fick en blomma så här får du också en ?

       Moa ?

   Holocaust museum, åka båt i skärgården, restaurang näcken (tror den finns kvar)

   Hei! I Oslo vil jeg anbefale å ta en tur til Grunerløkka?

    Og til botanisk hage?

  Någon annan än jag som sett Fleabag och älskar det?! Jag vill så gärna diskutera serien, som ju är det bästa sedan … jag vet inte vad (!), men det finns inga i min bekantskapskrets som har sett den, så hur är det med er? Älskar geniet Phoebe Waller-Bridge! Älskar The hot Priest, givetvis, men egentligen allt annat också! Humorn, styvmamman, statyn, brytandet av den fjärde väggen, det sorgliga med Boo, slutet (oh my god, slutet! …). Så, någon annan Fleabag-älskare där ute?

   The priest is quite hot

   Hej!! Fleabag är bäst!

    Va skoj! Vad gillar du mest med serien? Favoritavsnitt eller favoritscen eller favoritkaraktär?

     Fleabag-karaktären och systern är mina favoriter.

     Tyler bars den träffar så himla rätt på all sätt. Den är rolig och sorglig och intelligent osv

   Nej men bara hört gott om den, så jag vill se!!! Men är för korkad för att hitta var jag kan se den??

    På Amazon. Du bara måste se den!

     Men allvarligt avslutade amazon för typ en månad sen och skaffade hbo istället pga handmaids tale och veep… alla streamingtjänster gör mig urfattig! Snart kommer ju disneys också…

      DISNEY!!!! ??? måste googla.

   Vill också kolla! Var ser man den?

  någon som äter mysimba? har läst om den och det verkar vara supermycket biverkningar

   Det är extremt mkt och extremt jobbiga biverkningar. Skulle personligen inte ta den om det inte gällde liv eller död helt ärligt.

    tack för svar. ja den låter extrem faktiskt. vågar inte

   Testa Saxenda dåistället

   Vi har ett sånt där och älskar det.
   Roligt att bygga ihop, jättefint att titta på, mysigt att vistas i. Älskar att stå där inne och vattna alla mina små kärlekar

    Det är förresten jävligt lätt (för två) att lyfta om man vill flytta på det.
    Det vi har i vårt är så snortungt att vi ställde i ordning det först, sen lyfte vi växthuset och satte det över allt.
    Trots lätt så är det stabilt för blåst och helvetesväder

   Jaaaa. Köp inte för allt i världen. Jävla skit rent av sagt.

    Vad är det som är dåligt. Ostabilt? Går sönder? Ej tätt?
    Utveckla gärna ?

    Vad roligt att man kan tycka så olika. Vad bar problemen med ditt?
    Vårt har varit skitbra, stått genom alla väder, stabilt som fasen osv osv

  Är affären Sephora så bra som många tycker och ge gärna tips om din favorit produkt därifrån. Tackar!

   Det är ju en vanlig beautyaffär med stort urval av märken. Typ Kicks men fler märken.
   Min favorit är nog Roler laga av Benefit.

    *lash

   Ja men besök inte butiken i nacka. Värre personal finns typ bara på mango i mall of sc.

    Ok då tar jag den i stan. Märkena där får ju så många att åka just till den affären. Undra om glossier kommit till dom. Tror det.

     Det som finns kan du se på sephora.se. Ej hört något om glossier.

     Tyvärr säljs Glossier endast via webben i/till Sverige ?

   Det är ju rätt välsorterat och jag upplever personalen kunnig plus att de har ett ganska bra bonusprogram. Men i övrigt inget extra, förutom att jag verkligen gillar Sephoras egna märke när det läppstift och glans.

  Hur töntigt är det inte att nellie påstår sig vara ärlig och inte fluffifluff. Så drar hon på tävling och river två hinder, men det kan hon ju inte skriva. Utan då skriver hon ”bom föll”. Bommar föll heter det i så fall, verkligen att vilja förfina resultatet. Sen rev hon ett hinder dagen efter, och då kunde de hon stava till ”en bom föll”.

   Jaha?

   Oki

   Hästfolk är väldigt speciella människor. Varför känns de alltid som en sekt?

    Kanske något de andas in från djuren. Ångor från hästskit t.ex.

     #inteallahästtjejer mvh hästtjej

  Dottern och hennes kompisar anlände precis till magaluf, bokat genom nordic invasion. Inte jättebilligt 7500/ person all inklusive. Det första de åkte på att betala var 100 euro i hotellskatt?? Vad fan är det?

   Google är inte jättesvårt att använda men varsågod https://www.apollo.se/resor/europa/grekland/hotellskatt-i-grekland

    Kanske har missat något här, men Magaluf ligger väl inte i Grekland?

     Nä det är väl Mallorca? Och där infördes hotellskatt 2016.

   Vad drygt!! har aldrig åkt på hotellskatt i europa

    Jag har fått det i Grekland och Tyskland såatteh jorå det ör en grej

     Och jag har fått det i Italien.

    Österrike har turistskatt och har haft det länge

    Det händer rätt ofta att det läggs på en skatt på hotellkostnaden i Europa. På charter det kanske inkluderat i totalpriset ibland och då blir det inte lika uppenbart att man betalar en separat skatt.

  Nån som fått vattkoppor i vuxen ålder? Har inte haft det som barn (vad jag vet) och träffade ett barn som var smittat och nu är jag livrädd att jag också kommer få det!! Hört att man blir jättesjuk av det som vuxen .. ??

   Får man det som vuxen utvecklas det ofta till bältros. Ingen fara men jobbigt så klart. Vattkoppor är oftast bara en hälsorisk för äldre människor.

    Men jag har ju förmodligen inte haft vattkoppor som barn. Bältros får man väl bara om man haft det?

     Åh ja så kanske det är ”/
     Hoppas du slipper åka på det i vilket fall!! Och om du gör det, don’t scratch!

    Nej, man kan bara få bältros om man haft vattkoppor. Däremot kan någon med bältros smitta person som inte haft vattkoppor – så att den får vattkoppor. Som vuxen kan man alltså också få vattkoppor om man inte haft det tidigare. Man brukar säga att det är lindrigare ju yngre man är när man får vattkoppor. 1177 is your friend

     Tack jag har läst på 1177. Men min fråga handlade om personliga erfarenheter, och det är det ganska dåligt med på den sidan 🙂

    Ja fick bältros i örat Hela ena sidan av ansiktet hängde ner. Fick massa tabletter att ta. Kände länge innan att jag var så varm inombords som en bastu. Nu finns vaccin. Vaccinera er. Bältros är skit jobbigt att få.

   Gå och vaccinera dig så får du det i mild version. Går att göra i inkubationstiden!

   Vuxen som vuxen, men jag fick vattkoppor när jag var 16-17. I princip alla som hörde om det trodde jag skulle vara sängliggande och må fruktansvärt dåligt, men nä hade kanske en dag där jag hade lite feber annars mådde jag bra. Klådan var det enda jobbiga?

   Jag har inte haft det ännu.. Är gravid nu så tänker nog ta vaccinet i framtiden. (Tänker att även om vi vaccinerar vårt barn också så kan väl kanske smittan ändå komma från dagis eller liknande?)

    Det smittar bara om man träffar en person som själv är smittad, så man kan alltså inte ta med smittan till nån annan om man själv inte är sjuk.

   Jag hade det när jag var 38. Trodde jag skulle dö. Och efter några dar så kändes det faktiskt skönt att jag skulle dö för då skulle jag slippa lida?. Koppor ÖVERALLT. Och då menar jag överallt. I munnen, öronen, in i fiffi. Och hela jävla kroppen. Dom satt så tätt så det inte ens kliade utan bara värkte.
   Jag fick nåt utskrivet som jag bara sov av som tur var. Då och då vaknade jag till och tänkte på döden.
   Önskar jag hade vaccinerat mig.

    Förlåt, men hahah! Så roligt och målande du beskriver! Även om jag såklart tycker synd om dig!

     Humor är en bra grej för överlevnad för det mesta?

      Tror vaccination endast är för de med väldigt stora risker. Exempelvis immunsupprimerade eller gravida. Men blir du sjuk som vuxen kan du få utskrivet valaciclovir som är ett läkemedel som hjälper mot viruset. Används även vid herpes och bältros. Hur du kommer må är väldigt individuellt, men stressa inte upp dig innan i onödan. Se till att köra med Ipren och alvedon också då febern kan bli rätt hög. / sjuksköterskan

       Men nej, absolut inte Ipren vid vattkoppor då det ökar risken för infekterade koppor!
       Alla kan dessutom välja att vaccinera sig mot vattkoppor, men man får bekosta det själv.

   Jag fick det i vuxen ålder, det var inte roligt. Väldigt kraftiga muskelsmärtor i en vecka innan kopporna kom. De kliade så inåt helvete.

   Jag fick bältros andra gången jag fick vattkoppor. Var inte så farligt, fick lite feber och en grupp utslag på ryggen som sved lite. Sen gick det över.

  Vad ska jag bli när jag blir stor?

   Någonting som du tycker är roligt och som gör nytta för samhället 🙂 du behöver inte stressa dig till att komma på vad.

    Om man inte tycker att något är roligt då?

     Hur gammal är du? För mig så tog det tills jag var 29 innan jag visste vad jag ville göra. Om du inte tycker att något är kul så skulle jag rekommendera att absolut inte plugga ”bara för att”, du skuldsätter bara dig själv i onödan. Tycker du att det är kul att resa? Du kanske kan jobba i ett annat land, då brukar själva jobbet spela mindre roll då hela upplevelsen i sig är spännande och roligt samt att du lär dig grymt mycket. Brinner du för någonting? typ människors/djurens rättigheter på något sätt? Då kanske du kan fundera på någonting där.

      Jag ska fylla 24. Jag gillar att resa men är för feg för att jobba utomlands. En dröm är att bygga en van och åka runt i. Men har 0kr.

       Jag var världens fegaste och pratade världens sämsta engelska men jag gjorde det ändå och nu 10 år senare har jag världens bästa liv i London 🙂 säger inte att du måste flytta men du ska inte vara rädd för livet. Flytta till Norge då? (Jag vet, flytt igen ?)Flytta in på svenska föreningen i Oslo? Där får man massa vänner och hyran år låg. Bättre betalt än Sverige och du kan snabbt spara ihop till en van 🙂

       Åh jobba som vikarie på förskola (om du tål ungar), de behöver alltid personal! Sen när du jobbat ett halvår och sparat feta cash kan du ju åka runt i din van. ?

     Då tar du ett jobb som du kan vara kompetent i och som ”passar dig” 🙂

    Så svårt att komma på något man tycker är roligt och vill jobba med.

     Kanske ta ett jobb även om det inte är kul med målsättningen att spara ihop pengar till en van och dra iväg? Tycker inte man behöver ha det mer bestämt än så, livet kommer ta dig till de mest otroliga sakerna ändå! Och när jag känner mig feg eller osäker brukar jag köra klyschan ”vad är det värsta som kan hända” och då känns det mindre skrämmande 🙂

   Vuxen.

    Tackar!

   Lycklig

   Googla det!

   (Skoja! Ville bara vara lite skämtdryg).

   Pensionär!

   Tandläkare är fantastiskt ?

  Sitter någon inne med tips på hur man kan finna ut vilket yrke som kan passa en? Jag trivs inte med mitt nuvarande yrke men det står HELT still i vad jag annars vill syssla med (förutom att jag inte vill jobba för nära människor, alltså exempelvis inom vården/sälj) och tycker det är en djungel. Hur har ni som inte haft en solklar bild av drömyrke gjort?

   Jag blev trött på mitt jobb. Kände att jag ville ha ett jobb i framtiden som har en ”mening”, alltså där jag känner att jag iaf gör något gott. Sedan knarkade jag mer eller mindre alla programutbildningar som fanns på antagning.se i de städer jag kunde tänka mig plugga. Sen blev det en sållningsprocess efter det.

   Programmering. Så varierande och man kan typ slippa människor + tjäna bra pga brist på bra programmerare. Har en vän som läste till det på 4 mån, blev uppköpt av ett företag och lever life med all frihet hon har.

    Vet du vad den utbildningen heter och var din vän läste den?

     Bra om du googlar utifrån där du bor, men hon gick genom academic work (fö världens äckligaste företag, men bra i sådana här sammanhang)

  Har ni några bra sluta snusa råd att ge? Släng in alla nackdelar med snus också som ni känner till, tänker det kan motivera mig lite mer.

  Mvh tjej med dålig karaktär

   Tandköttet. Min enda ångest kring snuset. Snart kommer jag ta tag i det och sluta snusa, men jag orkar inte just nu.

   Alla tumörer som utvecklas i mun-/svalg-/halsområdet (vad jag har hört) är supermaligna (malign=elakartad). SLUTA GENAST SNUSA!!!! Dessutom kan det ge kärlkramp och leda till hjärtinfarkt, det sa kardiologen till patienterna på hjärtlab när jag hade praktik där. Han sa när patienten rullade ut: ”och så slutar du snusa, annars ser vi dig här om ett halvår igen!”

   Du kan googla ”cancer i munnen” också. Mindre kul bilder

   Jobbigt att flytta inom EU eftersom snus bara säljs i Sverige.

    Nej, snus sälj i Sverige, Norge och bara för några timmar sen beslutades det att även Schweiz kommer sälja snus.

     Varken Schweiz eller Norge är med i EU…..

   Åå ja håller också på att sluta snusa ?

   Jag har slutat flera ggr, men börjat igen efter typ ett halvår. Mitt tips är att sakta trappa ned. Gärna med någon snussort man tycker illa om. Nu tex har mitt lager med Ettan portion tagit slut för ca 2 veckor sen å jag snusar slut på min makes LD portion som är så äckliga ? När dom tagit slut får jag väl ta lössnus av min man och det gillar jag verkligen inte. Så jag gissar att jag får nog efter typ en vecka och slutar helt. Vanliga tuggummin funkar bra när snussuget är som värst…

   Lycka till! ?

   Slutade snusa i januari efter ca10 års stadigt snusande. Huvudvärken jag hade de första 5 dagarna utan snus var en riktig ögonöppnare över vilket gift det var jag hade stoppat i mig.

   Det bästa med att sluta: att aldrig mer behöva gå tillbaka till lägenheten bara för att jag glömt min snusdosa.

   Jo förresten, min orsak till att sluta är rädslan för mag- och tarmcancer. Och risken att mitt snusande kan orsaka mag- och tarmcancer hos mina barn under kommande graviditeter och amingar. Jag har snusat när jag varit gravid och ammat tidigare även om jag hållit upp ett par månader innan jag fallit dit igen.? Och efter 9 års snusande har jag nu först insett hur FULT det är när man ler eller skrattar med en snus i munnen ? och hur gula mina tänder blivit…

  Har någon husmorsknep på hur man rengör fogar i badrum? Smutsen försvinner inte med tvättsvamp och typ Ajax!

   Diskmedel. ??

   Tandborste och tandkräm funkar ofta bra!

   Cillit bang, spraya på, gnugga med en svamp och låt stå i 5 min. Gnugga lite till och skölj av.

   Klorin och tandborste.

   Ättika, vatten och diskmedel i en sprayflaska. Spreja, gnugga med tvättsvamp (tandborste i små fogar) låt verka en stund och skölj

    Använd eltandborste

    Provade ättika men står inte ut med lukten. Hualigen.

   Jag använder ångmaskin från Kärcher. Så värt! Inga kemikalier.

   Klorin! Sorry men det är absolut bäst. Skura å låt sitta över natten sen … skinande rent! Miljötänk .. nej..

  Någon mer som har svårt att sova när sambon jobbar natt?
  Hade nattskräck redan som bebis, bott själv osv och då gick det OK ett tag, men nu när jag varit sambo några år har jag blivit värdelös på att sova själv igen. Jag är 25 år, och är rädd för både mörker och att sova själv.

  Någon som har några uppmuntrande ord eller tips?

   ??‍♀️
   Låg i princip vaken i en vecka när maken var bortrest.
   Blivit lite bättre nu efter barn dock då jag somnar av utmattning istället hehe.

   Hur fick du nattskräck? Minns du något speciellt i barndomen som hände?

    Skönt att höra att man inte är ensam. <3
    Brukar försöka att ta det hela med ro, lyssna på podd, vara trött när jag lägger mig etc.

    Nej, minns att min mamma sökte vård då de misstänkte epilepsi eller något (vet inte om de historierna hängde ihop) men har haft en "normal" barndom.. Alltid varit ett oroligt barn och blev således en orolig vuxen, har försökt att utreda det hela hos BUP men vi slutade någonstans i GAD och OCD. Fått bukt med det genom att försöka vara lyhörd på mina känslor och ägna mig aktivt åt avslappning som yoga och spikmatta. Vet inte om man kan göra mer.. behövde nog mest höra att jag inte är den enda som kommer vara lite ängslig inatt.

     Har du testat ASMR? Är samma anonym som svarade ??‍♀️ btw.
     Rekommenderar denna https://www.youtube.com/user/GentleWhispering

     Skönt att du hittat ditt sätt! Skumt hur det där kan uppkomma.
     Mina föräldrar har berättat att dom körde den omdiskuterade 5-min metoden med mig när jag var liten och nu är det ju omöjligt att veta, men kanske det som gett mig nattskräck.

      Tack snälla! Ska testa ikväll ❤️

      Jag tror också mina föräldrar körde den!! Alltid tänkt att jag skulle göra det när jag får barn men kanske får tänka om där..

      Kram på dig!

       ❤️❤️❤️❤️

       ALDRIG 5-minutermetoden!

   Samma! Ibland är min pojkvän på jobb i andra länder och då är jag livrädd. Jag har dessutom ett torn i min lägenhet jag är rädd för ?? jag är 31 ska tilläggas.
   Jag brukar sova med en lampa på, dock i ett annat rum så att det inte blir för ljust. Somnar alltid till en ljudbok.

    Alltså kan inte beskriva hur skönt det här är att höra haha. Även om jag lider med er.

   https://youtu.be/Zo62S0ulqhA

   Kolla på den här. 18 minuter långt och förändrat vad rädsla är för många oavsett vad man är rädd för. Är med fantastiska astronauten Chris Hadfield. ”När jag blev blind på en rymdpromenad.”

    Vilken video. Kollade allt. Fan vilken klok människa. Tack. ?

     Ingen fara. 🙂 Han är väldigt klok. Kollat mycket på hans ”vloggar” från internationella rymdstationen. Han förklarar allt så bra.

    Hade jag haft lärare som pratade som han hade jag haft mvg i alla ämnen! Intressant att lyssna på. ?

   Har PTSD och blir lätt orolig på natten. Någonting som hjälper mig är mitt tyngdtäcke. Mitt har små små glaskulor i sig och det väger 7,5kg. Tyngden hjälper verkligen och är lugnande på natten.

  Nån som har tips om en bra ansiktskräm med spf? 🙂 har hopp om att solen ska komma tillbaka!

   Gillar ACOs spf50 för ansiktet. Känns som en vanlig hudkräm, mycket bättre än Eucerin som jag använde innan. Svider inte som fan ifal man får den i ögonen heller.

   Gillar verkligen exuviance ansiktskräm med spf 50. Dock använder jag den enbart som spf – har alltså min vanliga dagkräm under för upplever den inte alls som tillräckligt återfuktande för att också använda som dagkräm.

   Coola!

   30 spf både mot UVA och UVB, dessutom ett så kallat mekaniskt solskydd vilket skyddar extra bra. Det är framtaget av surfare tydligen, veganskt och miljövänligt.

   Det bästa är att den är mattifying!! Inte samma effekt som puder men det blir faktiskt matt, man slipper alltså ”glow” (dvs svettfejs).

   Enda nackdelen är att den luktar lite småmysko, dock inte alls illa bara lite märkligt 🙂 finns på skincity bland annat.

   Exuviance har några olika med upp till 35. Jag kan använda dem trots problemhy ?

  Jag letar ihjäl mig efter vettiga och roliga människor som håller på med blogg/youtube med hästinriktning. HJÄLP! Nellie’s ordförråd, kassa mobilbilder och ”tease-inlägg” som det aldrig blir någon uppföljare av, fixar inte det. Systrarna Elfstrand som har kass videokvalité, skakiga videos med gråa färger och att dom FORTFARANDE (!?!?!) efter så många år på youtube pratar så stelt och onaturligt, klarar inte av att lyssna på dom. Jennifer Bratt har paus från youtube.

  Ja, finns det egentligen så många fler? Finns det någon vettig att följa och vad tycker ni om hästprofilerna på sociala medier?

   Jag tycker om Lina Dolks blogg, inte fantastisk kvalité men trevlig!

   Jag umgicks också lite med hennes storasyster när vi var i tonåren och kan intyga att bilden hon målar upp av sin familj och sina förutsättningar stämmer!

   Tycker det finns få hästmänniskor jag kan ”relatera till” och se upp till, men kollar mest på systarna Elfstrands och ibland Ninas Rader. Annars gillar jag Jesse Drent och Matt Harnacke. Är absolut ingen tävlingsmänniska och har därför inte helt fastnar för tävlingsryttare

   Gillar också Lina mycket! Väldigt duktig, ödmjuk och jobbar hårt. Hon är dock ingen YouTuber men laddar upp en del filmar på Instagram och bloggen. Nina R är YouTuber och tävlar gp. Okej vloggar men verkar väldigt bortskämd och rätt arrogant. Mamman köpte en fix färdig gp häst och betalar för tävlingar osv trots att hon är vuxen. Raderar och blockar alla kommentarer som är minsta lilla ifrågasättande eller kritiska. Har massa små fjortisfans, oklart varför. Hästen är jättesöt så kanske därför? Lina är riktigt inspirerande, Nina är mest irriterande. ?
   Matt Harnacke, lika snygg som sina hästar.
   Om du är ett barn skulle du säkert gilla Bergåkras kanal, jätteduktig liten tjej.

   Kolla bloggarna på ridenews de är allt mellan himmel och jord. Felicia G är grym, hennes videors om hur det är att sitta i rullstol är underbara, Björn S kan vara kul, och sen är det gästbloggare ibland som är riktigt intressanta. Bukefalos har ju en funktion med bloggar men inget som faller mig i smaken

  Vad är erat bästa barndomsminne?

   Alla gånger ute på vårat landställe i skärgården. Var ute med pappa och mina två småsyskon, farmor och farfar bodde även där.
   Vi badade, fiskade, åkte båt, plockade blåbär, satt och kollade ut över havet när det blixtrade. Var ofta ute en månad åt gången och vi brukade köpa nudlar som vi åt till lunch på någon ö.
   Höjdpunkten var när vi tog tufftufff till Möja för att bunkra. Då fick man sig alltid en Solo-tidning och godis.

    Spendera veckor hos mormor med kusinerna. Ligga och skratta och fnattra hela natten tills mormor ropar gå o lägg er ifrån hennes balkong ut till lillstugan där vi låg haha.

    Kan dock ibland bli lite nedstämd över att jag haft en sån fin barndom som verkligen var helt idylliskt. Hur ska jag någonsin kunna bräcka det? Antar att jag känner en del skuld över att jag hade det så bra som barn men nu som vuxen är en “loser”. Okok vet att jag inte är en loser men känner mig som ett troll som hade så goda förutsättningar och en underbar uppväxt men ändå inte blev en bra vuxen person.

     Du är nog betydligt bättre än du tror. Var snäll mot dig själv och tänk att innerst inne är du den där lilla goa personen som skrattade o fnattrade hos mormor ☺️ Kram på dig?

     Har EXAKT dom tankarna. Hade en Bullerbyn uppväxt med fina traditioner och allt vad man kan önska som barn. Har två barn själv nu och jag vill ge dem exakt samma men det är omöjligt och det gör mig så ledsen.

      Förstår er som känner så, men jag har haft antitesen till Bullerbyn uppväxt och det finns så himla många olika idyller. Bullerbyn är ju fantastiskt men tänk vad som pågår bakom lyckta dörrar i den idyllen. Allt är inte alltid som det verkar, och jag är övertygad att det enda era barn egentligen vill ha av er är den oändliga kärleken de kommer få.

   Alla gånger morfar tog med mig och min syster ut i båten för att fiska. På väg ner till båten plockade vi händerna fulla av blåbär och mitt ute på vattnet slog morfar av motorn och vi satt där och åt bär och metade. Helst ville vi inte få napp för jag och syrran skrek i panik när fiskarna drogs upp i båten och låg bland fötterna och sprattlade. Fina fina morfar ❤

  Jag har kanske missat något stort. Hur är det med Löwengrip och blivande budgetmärket Löwe, är det alltihopa nedlagt bara sådär? Jag tänker nu när IL gör reklam för massa andra produkter på Lyko så verkar ju allt väldigt konstigt. Eller är hon inte längre ”med”? (Som med Flattered, HH och NC?)

   Det är väl ännu ett av hennes luftslott som pyst bort ?

   Fattar inte heller hur hon först babblar vitt och brett om något nytt projekt (som med Löwe) och sedan..? Bara där tappar hon trovärdighet.

  Vad är grejen med att man kan ”låsa” hoteldörrar med ett vred från insidan. De med sånt automatiskt kortlås alltså. De dörrarna är ju ändå låsta från utsidan när de stängs. Vad gör det för skillnad om jag också låser med vredet från insidan då? Förlåt om det är en dum fråga men sitter på mitt hotellrum och funderar.

   Om systemet slutar fungera.

   En gång fick jag och min man kortnyckel vid incheckning, när vi kom in i rummet så var det en tysk i duschen som började gapa. Så det kan bli fel med såna, bäst fan låsa från insidan ?!

   Jag jobbar på hotell och exempelvis kommer inte städ in med sina nycklar om man har låst säkerhetslåset på insidan 🙂 så vill man sova på morgonen är det ett tips!

  ??????

  Boktips någon?! Helst ngt som kan tänkas finnas på ljudbok?! Inga alltför läskiga deckare bara!!!

   Ditt liv och mitt, nötskal, tiden går så långsamt när man tittar på den. Tre lättlyssnade och lagom långa böcker som finns på storytel

    Åh, blev så glad att någon nämnde Nötskal! En så udda bok som jag fortfarande tänker på, trots att det är över ett år sedan jag läste den, kanske två.

    ”Kring denna kropp” av Stina Wollter är bra också. Jag har inte lyssnat på den men men många är nöjd över hennes inläsning.

    Tack!

   Vill du ha en mysdeckare så kolla upp ”Och så var de bara en” av Agatha Christie, ska finnas på diverse ljudbokssidor ?

    Mys och deckare?! Kan det höra ihop?! 🙂 Har dock aldrig läst Agatha… men däremot sett en hel drös av tvserieavsnitt

     Jodå, böckerna är liksom tv-avsnitten väldigt mysiga (jag tycker iaf att tv-serierna är mysiga ?) och går i samma anda. Visst är det spännande ibland men aldrig detaljrikt i själva mordet, alltså en massa blodbeskrivningar och dylikt.
     Om du tycker ”Och så var de bara en” verkar vara för spännande så lyssna på ”Dolken från Tunis” av Christie istället ?

   Anna Karolinas böcker, den första heter Stöld av babian. Svinbra!

    Tack

   Hanna en släktsaga, bästa bokserien på 40 böcker.

    Oj, det var många böcker det. Tack för tipset

    Åh ja är på bok 23 ?

   Läste nyligen ut Celeste Ng ”Små eldar överallt” och kan varmt rekommendera den.

    Tack

   Konsten att höra hjärtslag. Älskade den boken..

    Den blev jag mest ledsen utav ?

   Sambo på försök och En sax i hjärtat (mysig och o-läskig deckare).

   Allt med Margit Sandemo! Börja med Sagan om Isfolket <3

  Vad ska jag köpa åt en 18-årig kille som tar studenten? Några fler idéer än glas?

   Jag gav min bror en receptbok på hamburgare då han älskar hemmagjorda hamburgare när han tog studenten. Han blev glad. Så en receptbok kanske? På någon mat han gillar och ingen basic kokbok med husmanskost, även om det kan vara bra det också kanske, men roligare med något man gillar lite extra.

   Köpte ett spel som heter ”allt du borde lärt dig i skolan” eller nåt liknande åt en som tog studenten. Sen hade vi det som dricklek, svarade man fel fick man dricka. Var kul.

   Vi gav en kabinväska! Sånt man inte pallar lägga pengar på själv då man kan ta sina föräldrars istället ?

   Pengar

   500-1000kr

  Haft ont i magen i några dagar i streck nu. Hugger liksom till i några sekunder någon gång i timmen och även när jag hostar. Som riktigt hemsk mensvärk Har det stressigt på jobbet, kan det endast bero på det, tror ni, eller bör jag kolla upp det?

   i sträck!!!!* förlåt mig alla

    Ha, ha, snygg räddning!

   Vad menar du med magen när du säger att du har ont? Magen magen (strax under bröstet) eller mer tarmarna?

    Typ i mitten av magen

     Var om du försöker beskriva mer exakt? Mellan brösten, strax under i mitten av revbenen typ?

      Mer vid naveln

       //shaboya

        Då låter det inte som magen. Mer tarmar eller annat organ. Eller magmusklerna som spökat kanske? 🙂

   Ring sjukvårdsrådgivningen på 1177 (gratis)

   Låter som magkatarr!
   Vanligt vid stress. Prova ngt receptfritt för magkatarr och se om det lindrar, annars gå till doktorn

    Beror på var hon har hon någonstans. Magkatarr brukar mest kännas av strax under bröstet.

   Äter du ngn medicin?
   Vanlig allergimedicin kan nämligen ibland ha udda biverkningar.

    Ja, faktiskt. En nässpray som jag tar kanske var/varannan kväll.

  Nu bölar Linda-Marie på youtube igen! ?

   Förlåt men stör mig så jädra mycket på henne. Vet inte varför

  Behöver ”prata” av mig lite… har nyss börjat nytt jobb och jag vantrivs verkligen och kan inte riktigt hålla mitt missnöje för mig själv vilket gör att jag tror att både chef och kollegor ser mig som ”en som klagar på allt”. Jag har alltså gått och blivit bitter, vilket också går ut över min familj.

  Varför byter du inte jobb då undrar väl ni? Jo för att enda sen jag tog min examen 2013 så har jag hankat mig fram på vikariat och detta är min första tillsvidaretjänst. Jag har under de senaste 7 åren haft 5 anställningar (inräknat den här) och jag är rädd att ”bränna” mitt cv om jag inte stannar här iaf 2-3 år. Alla potentiella arbetsgivare kommer ju titta på mitt cv och tänka att det inte är någon idé att anställa mig för att jag antagligen kommer sluta snart ändå. Och den andra anledningen är att vi funderar på att skaffa barn om ungefär 1 år. Det är alltså inte ”läge” att börja nytt jobb om några månader då jag inte vill mer eller mindre börja en ny anställning med att bli gravid. Sen känner jag lojalitet till arbetsgivaren (även fast jag inte trivs. Det är nog egentligen inte jobbet det är fel på utan att jag är inte rätt person för det jobbet) och vill inte svika dem nu när jag precis har börjat. Jag känner mig alltså mer eller mindre tvungen att vara kvar på det här jobbet och jag får panik. Hur fan ska jag klara av att inte visa mitt missnöje? Att säga att allt är bra när det inte är det?! Jag är en väldigt känslostyrd människa och kommer ofta med åsikter, har svårt för att ljuga osv. Bra egenskaper när man är nöjd med tillvaron då det ofta betyder positiva hejjarop osv, men väldigt negativt när jag tycker att något är fel eller dåligt för då har jag svårt att hålla inne de känslorna vilket gör att jag sprider negativitet. Sån jobbig sits!!

   Åh jag har lite samma dilemma som dig! Min chef har visat sig va en riktig psykopat och jag klarar knappt av att se honom utan att spy lite i munnen längre. Tog examen 2017 och detta är min tredje anställning sedan dess.. vad gör man lixom? Skulle gärna veta hur rekryterare tänker när de ser cv likt våra. Som ”tur är” så har de kommit fram att chefen har dåligt rykte i branschen så om jag söker mig till en konkurrent så har de kanske förståelse, kan dela något liknande för dig?

    Min chef är egentligen inte dålig utan jag skulle tro att andra ser henne som en bra chef. Det handlar snarare om att vi är vana att jobba i olika sorters organisationer och hon är färgad av sitt sätt och jag av mitt. Jag tycker att effektivitet och leverans är viktigt och hon har andra prioriteringar. Så jäkla svårt sits för dig också! Hur kommer det sig för din del att du haft flera jobb efter examen?

     Aha hm vad svårt! Jag tror man får försöka tänka att inte stressa till nästa jobb, utan ta något som man verkligen vill ha. Så mycket sitter vi ju inte i skiten iaf 🙂 Anledningen till mina tidigare kortare anställningar är att de har varit tidsbegränsade projektanställningar. Det här är min första tillsvidareanställning. Håller tummarna att det löser sig för dig!

      Ja, vi sitter nog båda i en situation där det inte finns några bättre alternativ än att stå ut. Får önska dig lycka till! Kanske möts vi i något annat öppet spår där vi spyr ut vårt missnöje ?

   Jag har lärt mig hålla tyst på jobbet, och istället primalskrika i bilen. Både till och från jobbet. Litet trist om man åker tunnelbana …

   Har du och din närmsta chef en dialog kring det? Finns det några mindre saker som man skulle kunna ändra på för att det ska funka bättre? Har en vän som hade ett säljelement i sin roll som hon verkligen vantrivdes med. Däremot var hon superbra när folk ringde med klagomål så de löste det med att hon fick släppa sälj-delen och ta kundtjänst på heltid. Inget jobb är värt att vantrivas med om man kan göra något åt det tillsammans. Jag är själv chef och när jag rekryterar vill jag absolut veta om någon vantrivs. Ibland krävs det inte så stora förändringar för att det ska kännas bättre.

    Hon är medveten om mitt missnöje och jag har tagit upp förslag till förbättringsåtgärder, men hon vill inte lyssna. Det gäller inte enbart mina arbetsuppgifter utan hur man som organisation jobbar, eller rättare sagt inte jobbar. Jag tycker att man är ineffektiv i hur man gör saker vilket gör att man aldrig får saker gjorda vilket skapar missnöje från de som är beroende av oss på andra ställen i organisationen. Det går att enkelt göra något åt detta men mim chef vill inte. Det finns säkert dem som trivs med att jobba på det sätter vi gör idag, men jag är inte en av dem.

  När tror man att Norweigan konkar då? Jag har hört massa som har strul med dem just nu.

   Nej, men näj… Ska ju flyga med dem på söndag.??

   //Moa

   Utveckla gärna, flyger med dem jämt och ständigt. Har 3 st t o r-resor bokade och betalda as we speak. ?

   Tror inte du behöver oroa dig. Har vänner som jobbar där och enligt dem tuffar det på som vanligt. Om du har ett kreditkort så boka biljetterna med det, så har du försäkring ifall något skulle hända.

   De kommer inte konka, de har ju haft det ryktet om sig i x antal år nu.

    Många anställda söker sig därifrån nu pga konkurshot…

     Anställda i den branschen flyttar på sig ganska ofta. Finns inte så mycket man kan göra som passagerare. Detta konkurshot har man talat om i media i flera år och hittills har ingenting alls hänt.

      Nej det gör de verkligen inte då du om du byter bolag måste börja om på ingångslönen det bolaget har. Du får inte tillgodoräkna dig år du arbetat på annat bolag även om du gjort i princip samma sak. Därför stannar flygbolagsanställda ofta på sitt bolag…

  Ring sjukvårdsrådgivningen på 1177

  Är här någon som på riktigt dragit nytta av Löwengrips hudvårdsprodukter mot acne? Eller som kan rekommendera någon annan produkt? Jag är 27 år, har slutat med p-piller och alltid en viss tid på månaden blomstrar huden. Jag kan leva med det men skulle vilja hitta någon bra produkt. Använder inte pengar på kosmetik eller hudvård, har tyckt att Acos rengörning redan är dyr men har varit OK. Nu räcker den dock inte mera. Tips? Det får kosta, om det på riktigt fungerar. Tack!

   Finacea, på recept, har hjälp mig mot hormon acne. Innehåller Azelainsyra, vilket jag vet ska finnas i receptfria produkter i lägre styrka. Paulas choice och The ordinary vet jag har krämer med det i.
   Annars är det bha syra, finns både starkare samt i produkter och då med lägre %.
   Och satsa på en djurengörande mask två gånger veckan innan du brukar få hormonfinnar, tycker jag hjälper. På mig kommer de på käkpartiet så lägger bara masken där.

   Body shop chacoral purifying glow mask och tea tree night mask!!! Har verkligen räddat mitt fejs

   Paulas choice bha

    Neej!!! Den förstörde både mitt och syrrans ansikte. Rekommenderar INTE.

  Jag har läst en del om fallet i Ystad och jag börjar verkligen bli konfunderad över vad det här är för typ av familj. Enligt Sydsvenskan är föräldrarna svenska och har ingen utländsk bakgrund men barnen kan enbart prata engelska. Föräldrarna har gett dem undervisning på webben kopplad till en skola i Kalifornien. Kan det vara en frikyrklig sekt av något slag eller är de Amish? Vad tror ni? Jag mår så illa av hela den här händelsen.

   Jag läste någonstans att föräldrarna var universitets utbildade vilket jag inte kunde släppa.
   De verkar som att föräldrarna är smarta eftersom de lyckats övertyga myndigeheter under lång tid

    Jag tycker inte att man kan skylla allt på kommunen och myndigeheter. Vi kan inte kräva att kommunens anställda och rektorer alltid ska vara misstänksamma och knacka på hos alla människor.

    Men jag får ont i magen av fallet.

     Fast en rektor påbörjade en undersökning av fallet för tio år sedan. Barnen hade blivit registrerade på skolan som den här kvinnan då var rektor på men de dök aldrig upp när det var tid för upprop. Rektorn kontaktade polisen och olika myndigheter samt åkte till deras hus men hon vågade inte gå in för det var taggtrådsstängsel runt hela huset samt kraftiga grindar med lås.

    Man blir ju inte automatiskt en bra människa som gör det rätta bara för att man gått på universitetet.

   Enligt skolan i USA ljuger föräldrarna om att barnen fått undervisning från dem. Är nog ingen sekt utan tokstollar till föräldrar bara.

  Har börjat dejta en kille, och i helgen låg vi (för mig för första gången på fleeera år). Jag blev så förvånad när han tyckte att sexet var klart efter han kommit? Kan inte minnas att jag varit med om någon som inte iallafall försökt att få mig att få orgasm, men det kanske är vanligt?
  Får ni alltid orgasm med era partners? Eller tar det slut efter han kommit (om ni har manlig partner dårå)?

   Dålig stil tycker jag
   Hsr ni pratat om det

   Min kille frågade alltid i början om jag kom

    Nä jag blev lite konfunderad så jag sa aldrig något. Han har haft ett lååångt förhållande innan så han kanske var van vid ett sätt och han kanske trodde jag kom? Det känns så dumt att ta upp i efterhand.

   inatt fick jag fyra orgasmer fast jag inte gjorde något. hur sjukt är det att komma när man sover. har ingen partner och har inte lekt med mig själv på flera år. har någon samma upplevelse?

    Har kommit många gånger när jag sover. Oftast när jag inte har pippat/onanerat på länge och/eller varit sjukt kåt (i synnerhet när jag varit gravid). Nästan alltid har det varit i kombination med sexdröm. Tror inte att det är ovanligt och tycker inte att det är konstigt.

   Jag tycker det är otroligt vanligt att män gör så, sexet är slut när de är klara.. ?
   De flesta jag legat med har nog varit så. Med min nuvarande dock är det annorlunda, han försöker åtminstone få mig att komma före honom. ? Dock är jag sån som har lite svårt att få orgasm, ofta tar det en stund.. Men så känner jag inte heller att jag måste få orgasm varje gång vi har sex heller, det kan ju vara skönt och mysigt i alla fall. ?
   Men det bästa skulle väl vara att prata om det. Sex ska ju kännas bra för båda.

   Jag tror alla killar jag någonsin legat med (utom nuvarande pojkvän) har avslutat sexet så fort de kommit. Hart inte ens reflekterat över hur svinigt det faktiskt är. Det är först nu när jag läser din kommentar som jag fattar att det är skevt.
   Min nuvarande kille ser iallafall till att jag får komma innan vi påbörjar vaginalt sex (eftersom det går väldigt fort för honom då).

   Han låter som en självisk jävel. Absolut, förstår att han kanske inte kan köra direkt men finns andra sätt att få tjejen att komma. Har också dejtat killar som väljer att avrunda efter att de kommit men killen jag dejtar nu är helt tvärtom mot de andra som endast tänkt på sig själva. Det tar inte slut när han kommit. Inget du skulle vilja prata med honom om?

   Jag har lärt upp min man att om jag inte kommer innan han gör det, så blir det inget. Fungerar oväntat bra!

   Mitt ex är likadan. Va jag nära så gjorde han nåt annat, när han kom så va det över.

   Så jag gav tillbaka när vi låg efter att det tog slut ? Sekunderna innan han kom så förstörde jag det totalt. Hehehe..

   Less på egokillar i sängen (har bara erfarenhet av killar ska tilläggas)

    Tack för svar allihopa! Får ta upp det med honom nästa gång vi ses. Kanske ”lära upp” honom. Om han inte förstår så förtjänar han inte fler dejter!

   Om det är första gången man ligger med någon så är det inte helt säkert att man kommer, kan ta ett tag att hitta varandras knappar. Nu vet jag inte hur länge ni dejtat och hur bekväm ni är med varandra men han kanske tyckte det blev jobbigt att han kom först och sen inte visste hur han skulle ”göra” med dig. Har bara haft fyra sexpartners och alla dem var långa förhållanden men har upplevt att det varit lite stelt i början innan man är bekväm med varandra fullt ut, och då särskilt från snubbens håll 🙂
   Försök vara så öppen du kan och signalera vad du verkligen gillar och blir det ett fortsatt problem får ni snacka om det!

   Alla killar fattar inte sånt här, vissa gör men inte alla. Om ni ska ligga igen är det lika bra att säga som det är, att du liksom han ligger för att komma (delvis kanske men iaf). Tro mig killar uppskattar att du berättar sånt här, de vill ju vara bra i sängen. De tror att saker som att hålla ut länge och inte komma fort är viktiga (kanske porren?). Varför skulle då inte tjejens orgasm också vara prio? Prata med honom och säg att si och så gör dig tänd, min erfarenhet är att killar gillar när man öppnar upp sig kring sex.

   Tänkter ibland på om det skulle vara kvinnan och inte mannan som behövde komma för att det skulle bli barn… Imagine ?

  Var hittar Ni bästa recept ???

   undertian.com ? finns även på Instagram.

   Jävligt gott och zeinaskitchen. Ibland följer jag recepten helt och ibland inspireras jag bara och gör mitt eget utifrån deras.

  Tips på hur man lär känna nya vänner?

   Vill också veta. Min stad är katastrofalt svår att lära känna någon i, är man inflyttad kollar folk typ snett på en liksom.

   Testa appen ”GpFrendly”. Den funkar i alla fall superbra i Sthlm!! 🙂

    *GoFrendly

    Funkar nog bäst i stora städer. I min håla (nåja, 40k invånare), not so much. De flesta är småbarnsmammor och det vill jag inte umgås med i dagsläget.

   Camcam borde ha ett hitta vänner inlägg!
   Vill också hitta nya vänner. Hörde om att det fann en tinderliknande app fast för att hitta vänner. Hittade den och den verkade ”död”.

    Fast här hittar man väl mest nya ovänner?

   Hej! Min kompis tipsade mig om en app för tjejer som heter ”go frendly” som är till för att hitta nya vänner ?‍♀️jag flyttar till ny stad efter sommaren och kommer själv pröva den appen då! Min kompis är mycket nöjd med den !

  Jag och mina sambo tänkte åka på semester till Västkusten i sommar. Vi har aldrig varit i västra Sverige någon gång så vad rekommenderar ni att vi besöker när vi är där? Tips mottages gärna!

   Bohuslän (hela), Göteborg och Falkenberg.

   Göteborgs skärgård, och upp mot smögen exempelvis. Sen är ned mot Skåne magiskt, så som Båstad, Torekov, Vejbystrand, Mölle osv. Otroligt vackra landskap!! Sen om ni orkar ta er allra längst med skulle jag tips som Skanör/Falsterbo – FANTASTISKT!!:)

   Nordens ark, sedan till Smögen Bryggan. Handelsman flink god mat, Stocken, Lysekil. Så fint överallt. Bara njut av den vackra naturen och havet. Kram!

   Ta en dag på Tjörn, härligt värre och riktigt härlig ”Västkustskänsla” plus att det finns både fina och mysiga restauranger att fika
   och äta på. Älskar den ön!

  Vad gör man när man har en crush på en person man inte känner (mer än att man setts ute och vi bara stirrade på varandra och han satte sig sedan nära mig på tåget och i en vagn som egentligen inte var rätt för honom).
  Han är dessutom lite känd, så jag kan inte låta bli att googla honom och han är drop dead goergeus! ❤️
  Ser honom enstaka tillfällen eftersom vi bor rätt nära, men han har inte sett mig. Får seriöst hjärtklappning varje gång! Suck! Djukt frustrerande!
  Tilläggas att jag har en sambo sedan typ 100 år, som är snäll osv men ngt saknas

   Vad är det med dessa frågor som handlar om att folk i förhållande trånar efter andra och ni undrar vad ni ska göra? Men visst här kommer svaret du säkert inte vill höra: Gör slut med din kille eller investera i honom igen. Angående crushen gör du ingenting alls innan du avslutat ditt förhållande. Svårt eller? Förlåt för bitterheten men stör mig som fan på dessa icke-frågor. Min teori är att ni frågar och vill att andra ska säga -gumman kör, se om det blir nåt med hunken hihi.

   Hm… man funderar ett steg extra. KAN du verkligen lägga in en stöt/fråga om en dejt? Hade det varit ok?

   Och om det saknas något i ditt förhållande som gör att du öppnar ögonen/blir intresserad för någon annan, är det då ett förhållande du ska va kvar i?

   Jag vet som sagt inget alls om dig eller situationen utan frågar bara och reflekterar över det du skriver 🙂 Kram!!

   Men oj. Gör slut med din sambo innan du gör något annat. Inte rättvist att hålla fast sambon i ett förhållande som du redan verka lämnat mentalt.

    Nä, det är ju det moraliskt rätta så klart. Men känslor är ju inget exakt fakta. Har man en lång relation vet man att det går upp och ner och har man dessutom barn ihop är det ju de dom alltid ska komma i första hand.
    Är nog inte modig nog att hoppa utan fallskärm! ?
    Och en crush vad är det egentligen? Äkta känslor för någon eller en projicering av något man vill ska finnas i ens liv? Svårt!

     Reagerade på ”Är nog inte modig nog att hoppa utan fallskärm!”. Hade inte känt att det kändes helt OK om min sambo gått runt med de tankarna, eller jag själv för den delen. Typ, jag vill lämna men bara om jag har någon annan att gå till. Låter i mina öron som om det är dags att avsluta förhållandet?

     Äh, min kompis säger alltid att man alltid ska kliva ombord på skeppet försiktigt med en fot kvar på kajen ?

   Jag var i samma sits tills ganska nyligen. Kände att jag började bli lite småförälskad i en kille på jobbet och det kändes inte schysst mot min kille även fast jag aldrig skulle komma på tanken att vara otrogen. Så vi gjorde slut förra veckan, vi avslutade det som vänner och jag får chansen att utforska mina känslor utan att känna skuld.

  Vad är det Mona jobbat med innan? Jag fattar det som att det är porr? Har hon spelat in filmer eller producerat?

   Nej. Hennes man har sålt porr.

    Ja fast det verkar som hon också varit inblandad på något vis

     Men sluta sprid dynga.

     Nä jag tror hon sålt sexleksaker bara.

   Vem är denna Mona? Tycker folk skriver så märkliga saker om henne?

    Mona är märklig. Men det här ovan stämmer inte.

     Vilket av det? Mannen eller hon?

    Monas universum

  Kanske lite för privat för denna tråd, men chansar..
  Finns det någon mer här som lider av psykisk ohälsa? (Depression, ångest, tvångssyndrom, panikattacker, oro för allt mm)? Vad gör ni mot det? Och vad äter ni för mediciner om jag får fråga? Sitter i en tuff sits där ingenting verkar fungera på mig… 🙁 behöver tips!!

   Japp jag gör!
   Började äta SSRI (Escitalopram) i höstas. Hjälpte mig ur en svår ångestperiod.
   Det allra viktigaste för mig är helt klart att försöka ta hand om mig själv. Ta långa duschar, smörja in mig, tända ljus. Ta promenader hjälpte mig sååå mycket! Ska helt klart bli bättre på det igen.
   Pratar även med en psykolog.

   Hur är din sits? Berätta! Kram

   Japp!
   Slagits med panikångest, ångest, depression sedan barndomen. Har dock inte gjort något åt det även om jag borde. Mina barn har fått mig att koppla bort och fokusera på annat. Dock behöver jag sova mer än ”vanligt” folk och mer återhämtning efter jobbiga och långa dagar.

   Äter lergigan när jag ska sova mot ångest och oro, ibland seroquel (bara en fjärdels tablett) när jag verkligen inte vill drömma något. Det funkar allra bäst tycker jag men kan tyvärr inte använda det dagtid för jag blir helt golvad. Annars tycker jag att meditation, KBT och gruppterapi har hjälpt mig bäst med att bearbeta de underliggande trauma som gett mig min ångest/panikattacker.

   Hade jobbig ångest förut och år av tvång. Stort kontrollbehov Samt rädsla att göra fel socialt. Detta började i 25 års åldern och eskalerade med graviditeter och småbarnsliv. Innan var jag ganska obrydd. Nu äter jag medicin sedan ett år tillbaka, sertralin, och har ingen ångest längre. Bara lite kontrollbehov av gammal vana ?

   Har Mirtazapin, Lamotrigin, Quetiapin, Oxascand. Lamotrigin har varit den överlägset bästa medicinen för mig. Ges normalt vid bipolär sjukdom men är inte bipolär, har återkommande depressioner och ångest.

   Sertralin och abilify, diagnos borderline samt PTSD. Dbt har varit räddningen för mig. KBT funkar inte lika bra för just borderline.

   Jag lider av ångest, bipolär sjukdom och tvångstankar (BDD) sedan många år. För min BDD har jag fått fantastisk hjälp av psykiatrin i Sverige. Även min bipolaritet men där tycker jag det är svårare med medicinen. Har fått lamictal nu sist men jag har så svårt med rutiner att jag ibland missar och då måste man börja trappa upp på nytt. Upplever också att allt det positiva från mina maniska perioder dämpas, vilket såklart också är meningen.

   Nu bor jag på ett ställe där cannabis är lagligt i medicinskt bruk, och jag är ledsen att säga det men det är det som hjälpt mig mest. Jag har använt dess ångestdämpande effekter att kunna komma över det värsta i min BDD, jag sover bättre och humöret (bipolariteten) mycket stabilare. Jag hoppas att detta kommer bli lagligt även i Sverige i framtiden. Många kramar och all lycka till dig!

  Har ett fruktansvärt jobb, men som tur är bara tre veckor kvar att uthärda innan jag slutar. Fram tills dess är fokus att överleva. Den 1 Juli vill jag göra en nystart. Önskar alla tips och idéer på hur. Önskar bättre kost och träningsbanor, börja ta hand om mig själv igen. Tips på motivation. Tips på att komma från sockersuget. Någon att följa som kan ge inspiration? Träningsprogram? Ni ser jag letar allt. Kram på er alla underbara!

   Jag vet precis hur det är! Gjorde samma för några år sen (sa upp mig från ett jobb jag vantrivdes på).

   Till det andra. För mig funkar det så bra att ha spakvällar för mig själv. Duscha med ljus och meditationsmusik. Lägga ansiktsmask och smörja in mig med en bra olja.
   Alltid ha bekväma kläder på mig.
   Jag tror inte på att ta allt på samma gång. Känn efter vad din kropp behöver. Börja lite långsamt? Typ med promenader redan nu. Förstår om det känns överväldigande att göra något nytt nu iom jobbet. Försök iaf att ta hand om dig! Kanske meditera/yoga? Tända ljus när det blivit lite mörkare ute osv.
   Försök att hitta en inre hälsa och ”compassion”. Då tror jag att motivationen kommer också. Kram!

    Tack för din fina kommentar!
    Jag ska absolut börja med spakvällar. Det låter som en bra start.
    Jag tänker ta en sak i taget med start efter jobbet. Nu finns varken tid eller ork till något tyvärr. Yoga älskar jag så kanske börja där. Tack för inspirationen!

   Vad har du för jobb?
   Har själv ett monteringsjobb som är döden! ?

    Dagbarnvårdare i hemmet… plus två små barn själv! Jobbar dygnet runt. Min sambo jobbar väldigt mycket också, så jag tar hand om mina två dygnet runt plus fem barn till.

   Börja i små steg. Istället för att ändra hela kosten så lägger du till nyttiga saker, på så sätt finns det mindre rum för onyttiga saker. Tex om du lägger till ett nyttigt mellanmål, säg en näve bär, så kanske det inte finns rum för choklad?
   Hitta en träningsform som du ser fram emot att göra. Tex yoga som du tycker om. Kanske lägg till lite promenader på det efter ett tag? Tvinga inte dig själv utan du ska se fram emot det. Det handlar om att hitta en hälsosam livsstil man trivs med.

    Ja, jag tänker att det är rätt väg att gå. Jag ska börja i lugn takt men jag behöver i alla fall börja. Jag vill precis som du säger hitta en livsstil jag kan ha för livet. Tack för din inspiration!

  Är du igång nu igen??? Schas, bort med dig.

   Vem svarade du egentligen? Har du fått solsting?

    Haha..näe. Den där som försöker sälja något preparat. Men inlägget togs bort.

     Det ligger ett till längre ner, 21:43.

  Bästa parfymen till kvinna?! ?‍♀️

   Beror ju på vad man gillar själv! Men jag älskar ”the scent ” !!

   Miss Dior

   Miracle!

   Lärde mig en ny grej igår, av Michelle Pfeiffer haha, att gå efter undertonen och inte övertonen på parfymer när man väljer. Går förövrigt inte att svara på vilken som är bäst då samma parfym luktar olika på olika personer.

   Black opium.

  Någon som har erfarenhet av ögonfransserum tex. ”X lash ”? Står att resultat är individuellt men hör gärna någons erfarenhet innan man köper ?

   X lash fungerade fantastiskt för mig i början! Första gången jag använde det för några år sedan blev det verkligen ENORM skillnad och fick sååååå mycket komplimanger för mina ögonfransar. MEEN efter att ha ha använt det i två omgångar slutade det fungera, tror typ kroppen ”vant” sig vid ämnet och slutat reagera på det. Så tråkigt, känner mig sjukt ugly nu i korta ögonfransar. Har provat andra märken och de fungerar också till en början men slutar fungera efter en omgång 🙁

    Tack för svar Ella! Nej vad trist att höra! ? men tack för att du delar din erfarenhet… funderar på att pröva men känns ju väldigt tråkigt om det inte varar i längden…

  Jag känner mig lite uppgiven idag. Har länge förstått att jag ”aldrig” (jag vet, hårt ord) kommer att orka jobba heltid. Jag har brutit ihop två gånger, första gången tog det kanske 8-9 månader att ens kunna lämna hemmet utan ångest och nu sist (förra sommaren) så fick jag vara hemma i över ett halvår för att kunna återhämta mig något.
  Men jag känner mig inte återhämtad än.. Är aldrig pigg verkligen. Alltid trött, kan inte ens komma ihåg när jag kände mig utvilad sist.

  Jag har levt med konstant stress i många år pga dålig familjesituation (är nu 28 och bor med världens finaste pojkvän). Försöker verkligen bryta stressen och jag har lyckats väldigt bra (!), men blir fortfarande utmattad.
  Har haft många fysiska (och psykiska) symtom på stress, bland annat flimmer i synfältet, visual snow (bara när jag är i mörka miljöer och helt slut), mycket domningar i kroppen osv. De flesta symtomen har gått över, men efter den här våren är jag slut.
  Pluggar på heltid på en ganska krävande utbildning (läkare) och ibland förstår jag inte hur jag ska orka??
  Hur ska jag orka vara en bra läkare? Det enda alternativet för mig är att inte jobba heltid. Det är den tanken som får mig att orka plugga. Att jag inte behöver jobba heltid sen. Och spendera mycket tid i skogen. Skogen är min bästa vän. Barn vågar jag inte ens tänka på just nu.

  Var så himla skönt att få skriva av mig <3
  Har ni tips på hur jag kan återhämta mig och hitta en bra balans?

   Hej M, jag är i samma situation men några år äldre. Är påväg tillbaka efter en lång sjukskrivning där jag fått hjälp att komma till insikt med många saker om mig själv. Har äntligen accepterat att min energi inte räcker till allt jag vill göra men att det fortfarande går att ha en god livskvalitet. Jag kommer nog heller aldrig att kunna jobba heltid om det inte är ett väldigt stimulifattig miljö. Jag är barnmorska vilket ju är precis tvärtom. Nu jobbar jag 4 dagar i veckan, och har en dag som bara är min. Jag sover, går i skogen (älskar också skogen), har börjat med yoga (trodde jag aldrig) och mediterar. Min lediga dag är bara för min återhämtning och för att jag ska orka med livet. Jag eliminerar aktivt alla stressmoment ur mitt liv: ska jag träffa en vän efter arbetet så ser jag alltid till att få komma hem en stund innan och vila/meditera osv. Jag stressar aldrig till tunnelbana eller liknande, är inte värt stresspåslaget. Massor med små detaljer i vardagslivet som jag fått hjälp att komma tillrätta med av en psykolog och för första gången på många, många år så känner jag att jag orkar med mitt liv och att det finns utrymme för att planera för barn. Så det går att hitta en balans! Det är tufft att acceptera att energin inte är som samhället förväntar sig av oss men det är faktiskt inte värt din hälsa dom där extra tusenlapparna i månaden. Jag har en sämre ekonomi och sparar privat för pensionen men jag har också äntligen livskvalitet! Blev långt det här men ville bara inge lite hopp, kände också som dig under många år.

   Du måste inte jobba heltid, så det är inte en farlig tanke att ha. Visst du får lägre inkomst och lägre Pension men både blir ju ändå lägre om du är sjukskriven i långa perioder. Bättre att få en hållbar situation.
   Sen tycker jag du verkligen ska fundera på vilken inriktning av läkare du skulle må bäst att vara (inte enbart vad som är intressantast) var kan du jobba deltid, få ett regelbundet schema om du mår bra av det. Mår du bäst av många olika patientmöten per dag eller vad passar dig?
   Så kan du redan nu se över AT till ett sjukhus som passar bra.

   Lycka till!

  Någon som haft liknande?

  Har idag fått ont i bröstet, på höger sida. Det hugger till och känns tungt att andas in.

   Låter lite muskulärt, men går ju inte att svara på alls. Var hugger det? Vilka situationer?
   Om du är orolig ring 1177, tror ingen här kan hjälpa dig närmre. <3 kram

  Varför gör Löwengrip reklam för Lyko conceptskin på sin instastory?!

   Bättre betalt än att kränga sina egna produkter?

  Tänkte gå emot alla mina principer och be om ett medecinskt råd, men det gäller inget viktigt så det är OK hehe.

  Jag får vaxproppar i öronen hela tiden. Går till VC och spolar öronen, öronen börjar klia, får en ny vaxpropp (efter en månad typ) och går och spolar den och sen börjar det om.

  Frågar alltid sjuksköterskorna om tips på att förebygga eller om de finns något man kan göra men de säger bara Revaxör (som jag redan använder) samt inte klia, inte ha hörlurar osv.

  Tänkte höra om någon haft liknande problem och lyckats bli av med dem på något sätt? Jag har ju inget att förlora på att fråga er :p

  Visst kan jag gå dit varje månad, har ändå frikort, men känner mig som en vårdmissbrukare som är sån stammis…

   Be om en remiss till ÖNH? Du har inte något slags eksem i hörselgången eller så?

    Hmmm det kanske jag har? Alltså jag har noll erfarenhet av att söka vård i övrigt (utom via akuten då), men jag tänker typ att vården fungerar så att skulle det kunna bero på något sådant botbart så hade sjuksköterskorna jag pratar med när jag bokar tid/ spolar öronen sagt det eller föreslagit att jag skulle typ träffa en läkare? Men de är kanske man själv som ska komma med såna förslag? Avskyr att vara besvärlig och be om vård….

     Tycker absolut att du kan föreslå det. Om du är där så pass ofta och spolar, borde det ju kollas upp vidare av en ÖNH-läkare 🙂

   Testa Vaxol! Det enda som funkade på mig när jag fick vaxpropp. Har i och för sig inte återkommande problem men det kan ju vara värt att prova! 🙂 Hoppas det löser sig! (hehe) 😉 Sorry för låg humornivå. Dags att sova tror jag. Men lycka till!

    Tack för tips!

   Jag har liknande problem. Just nu hör jag inget i båda min öron. Yay liksom. Började för runt två år sedan och har fortsatt sedan dess att jag med jämna mellanrum har så mycket vax att det tillslut blockeras och jag inget hör. Har försökt googla men finner inget svar. När jag var hos sköterskan sist så fick jag medicin utskrivet som jag ska droppa i öronen varannan dag. Frågade hur länge och hon sa i princip så länge jag lever. Kanske du kan fråga om den hade passat dig?

   Inser helt plötsligt att jag glömt bort om medicinen helt från det att jag hämtade ut den fram till nu! Hur det ens är möjligt! Jösses. Ställde den i ett skåp och sen var den ute ur mina tankar, haha. Måste se om den hjälper mot mina problem. Lycka till!

    Tack!

   Vaxol en gång i veckan efter att du varit och fått bort proppen, konstigt att du inte har blivit rekommenderad det

    Tack!

  Okej hur sjutton blir man av med en kille man känner inte känns rätt?
  Vi började prata på Tinder för 1-2 veckor sen. Känts väldigt bra när vi har skrivit med varandra, men jag reagerar på att han svarar otroligt snabbt hela tiden och typ bara ”mycket att göra idag” när det tar ett tag innan man svarar. Precis som att man sitter vid telefonen hela tiden.

  Sen ringde vi igår. Han är trevlig, men känner nog inte att jag vill träffa honom. Han är alldeles för på, och jag känner mig kvävd.. sen har vi bestämt att vi ska ses på söndag, då jag i ett svagt tillfälle på fyllan i helgen fick för mig att det absolut var en toppenidé.
  Får bara en märklig magkänsla. Otroligt mycket snuskfrågor, och jag hade väl kunnat ligga med honom men känner bara att det blir för mycket av allt.

  Snälla, help a sister out. Vad gör/säger man??

   ”Jag vill inte ses.” skriver man.

    True story. Får ta till med det röda kortet direkt, blir nog lättast så.

   Säg bara som det är. Att du inte har lust att gå vidare/ses. Han får skriva till någon annan istället.

   Säg som det är eller blockera bara

   Säg som det är och blocka honom om han inte kan respektera det.

   Och lita alltid på din magkänsla. Den har alltid rätt. Hade en sjukt äcklig magkänsla då jag snackade med en kille och trots allt bestämde jag att träffa honom. Ångrar nu att jag inte lyssnade på den för att han var oseriös och ville bara ha sex. När han visste väl nog att jag ville ha något seriöst och inte nån jävla fuck boy som springer iväg direkt då man börjar snacka om känslor.

  Bra recept på paj sökes

   Efterättspajer

    Leila Lindholms vallmosmulpaj med blåbär är supergod. Extra god blir den med råkrämen som också är med på receptet.

  Hur modiga är ni tjejer när det gäller killar ni är intresserade av?
  Tar ni initiativ till date/träff? Hur vågar ni det isåfall och hur peppar ni er?
  Jag är själv för feg och har dålig självkänsla och tycker inte att jag är snygg nog osv. Vilket innebär att de är rätt svårt att träffa någon

   Bestämde mig för att inte vänta på att killen skulle ta initiativet och fick alltid höra ”vad kul att du frågade om vi skulle ses” när vi sedan sågs. Så kör! 🙂 det värsta som kan hända är att han inte nappar men då vet du och kan gå vidare.

   Skulle aldrig ta initiativ. Är van vid att mannen gör det (ja, jag är efter). Det är bara att ignorera varenda en så flockas de.