Man lär så länge man lever…

Lite mjukstart denna vecka (barnen börjar först nästa) men Micke är tillbaka på jobbet och hösten hänger i luften. Eller nä det gör den väl inte men det känns ju så när det regnar en vecka i sträck eller två. Får hoppas på en varm brittsommar (som jag tills alldeles nyligen trodde betydde att britterna hade det varmt och värmen blåste hit därifrån HAHA. Om det är nån mer som tror det så kan jag berätta att det kallas brittsommar om det är varmt här den veckan Britt har namnsdag 7 okt. Så nu vet ni det.)//Victoria Riis (Matplatsen)

Åh fan, det hade jag ingen aning om.
Hade ni?
Det är synd att Jeopardy! inte går länge för det är sån här skit jag lägger på minnet. Den enda gången jag skulle ha nytta av det är på en frågetävling så som Jeopardy!. Postkodmiljonären är på tok för svårt.

SMHI skriver att det är namnen Britt, Britta och Birgitta den 7 oktober som lett till namnet Brittsommar. 
Jag heter ju Birgitta i andranamn så jag hoppas sannerligen på en ”Birgittasommar” den dagen så jag kan dansa ute på gräset och äta tårta utan att frysa tuttarna av mig!

Vad är den märkligaste eller mest onödiga sak ni lärt er från en influencer eller sociala medier?

Ps. Precis som Calle Schulman så fick jag feeling och skrev inlägg för både kl 06 och 09 eftersom jag inte kunde sova i natt. Men…det betyder inte att sommartiden är över på Bloggbevakning och att inlägg vid de här tiderna kommer publiceras regelbundet?, varje måndag till fredag, utan de kan dyka upp när ni minst anar det om jag får mer feeling. ;-).

125 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Trodde också det hade något med Storbritannien att göra 😂

  Svara

   Jag med!

   Svara

   Jag också

   Svara

  Hmmm, varför att det onödigt kunnande? Jag tycker allt som förklarar min vardag är bra och viktigt kunnande. 😊

  Svara

  Tycker det var sjukare här om dagen i det här kommentarsfältet när jag fick reda på att det heter ”det ska böjas i tid”. mind=blown

  Svara

   Vad trodde du det hette? 🧐

   Svara

    BÖRJAS i tid. Uttrycket ”det ska böjas i tid” betyder ju exakt samma sak som att börja i tid, så kan omöjligt bara vara jag som missat detta??!!

    Samma som att dra alla över samma kam är rätt, men dra alla över samma kant blir samma innebörd.

    Svara

    What? Heter det inte ”börjas”? Tror aldrig jag hört någon säga något annat än det 😱

    Svara

     Säger folk verkligen böjas??

     Svara

      Det HETER ju så, klart man säger det. Är ju del av ett lite längre uttryck

      Svara

      Ja för att det heter så! Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli.

      Svara

       Alltså jag har levt en lögn.

       ALLTID hört börjas!!!!

       Svara

      Det blir ju liksom inte rätt för att många säger fel…

      Svara

      Heter väl ” det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli”

      Svara

   Vänta va?! Börjas väl? 🥺🤯

   Svara

    Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli.

    Svara

     Det ska börjas i tid om det något ska bli har vi alltid sagt

     Svara

      Det har jag också alltid hört

      Svara

      Så säger ju jag med! Kan det inte vara beroende på var man bor…?

      Svara

  Än så länge inte lärt mig nånting av en influenser. Blir bara hela tiden förvånad över hur lite allmänbildning de har. De säger ankor till änder och gäss, de vet inte när de ska använda de och dem, de vet inte var några svenska städer ligger. Att det heter Brittsommar pga av namnsdag visste jag också.

  Svara

   Men det är INTE bara influencers som inte kan använda de och dem! Läste en SvD-artikel senast idag där det var felskrivet. Inte undra på att det går utför….. >.<

   Svara

   Duktig du är

   Svara

    Vad fin du är som berömmer en okänd människa. Eller var det ironi med ett skvätt bitterhet?

    Svara

     Nej, indian summer är samma sak som brittsommar, dvs en varm period under hösten. Ursprungligen ett begrepp från USA.

     Svara

      Inte riktigt samma. Indiansommar kan komma i september, men brittsommar är alltid runt 7 oktober.

      Svara

   Du får min långsamt klappade applåd för dagen. Jag delar bara ut en om dagen, så grattis! 😉

   Svara

   Fåglar som fåglar…

   Svara

    Eh nej. Har jättemycket nytta av att kunna olika fågelarter och växter. Har detta helt naturligt då min mamma var noga med det från att vi barn kunde börja prata. Inte ”titta en blomma” utan ”titta en smörblomma” osv.

    Svara

     På vilket sätt har du nytta av det? Genuint nyfiken 🙂

     Svara

     Ja precis som allt annat som jag tycker man bör känna till. Det är samma sak som att fråga ”Vad har du för nytta av att veta namnen på huvudstäder?” Man har användning för det i vardagen och när man minst anar det.🙆🏼‍♀️

     Svara

   som när Paula åkte till Sölvesborg och skrev ”hej Skåne”

   Svara

    Mmmm många som gör det felet och vi som kommer från rätt sida om gränsen vill inte bli förknippade med Blekinge. 😂

    Svara

     Petra, eftersom jag själv bor i Blekinge och tar åt mig av din kommentar – förklara gärna varför du inte vill förknippas med Blekinge?
     Sen en skrattemoji? Det känns lite som ett hån.

     Svara

      Haha det är väl inte så allvarligt. Resten av Sverige skojar friskt med Skåne ju. Finns ju t.o.m skånehistorier precis som det finns Norgeskämt.

      Svara

      Jag låter faktiskt bli med tanke på att du redan tagit illa vid dig. 😌

      Svara

    Men hon har ju aldrig koll på någonting. Skriver konstant konstiga grejer, använder uttryck fel och blandar ihop länder. Inget koll

    Svara

   Men du vet tydligen inte att efter ’p.g.a.’ så ska man inte lägga till ett ’av’, då a:et i ’p.g.a.’ står för just ’av’.
   🙃

   Svara

    Du får mina applåder ikväll.(natt)

    Klockrent svar på typen ovan haha!

    Svara

  Man kan även använda begreppet indiansommar om varmt höstväder 🙂 Det används även på engelska (indian summer).

  Svara

   Man får inte säga indian längre för det är tydligen hets mot folkgrupp, fick jag lära mig av nån PK-brud som blir sekundärkränkt av precis allt. Du får säga amerikansk urbefolkningsommar så du inte kränker någon. Så, nu lärde du dig något nytt! 😉

   Svara

    Haha! AUF-sommar? Det låter inte så bra, det heller…

    Svara

    I usa är det sen länge. I Sverige tror jag inte nån på riktigt bryr sig.

    Svara

   Men va? Indiansommar heter det väl när det är en riktigt varm sommar?

   Svara

    Nej. 😊

    Svara

    Nej, Det är Ryss-sommar

    Svara

     Alla dessa länder!!!!

     …nu hade ju inte Britt med UK att göra men ja…

     Svara

    Nej, en del av definitionen är att den ovanligt varma och torra perioden inträffar under hösten, när vädret borde vara annorlunda.

    Svara

  Jag vet inte om hon räknas som en influencer, men Valkyria Ulvdottir lärde mig på sin blogg att man kan göra sirap av syréner.
  Jag trodde syréner var giftiga…

  Svara

   Man kan göra saft av syrener också 😍

   Svara

    Så gott!! Men vilket pill det är😂

    Svara

     När jag gör saften repar jag klasen bara. Inget pill.

     Svara

   Då borde jag vara död för längesen om det vore så. 😄

   Svara

   Vilket bad ass namn!

   Svara

  Jag är rätt nördigt allmänbildad kring allt möjligt så jo, jag hade koll på brittsommar. Upplever att många influencers verkligen har noll koll på sånt som kan vara bra att veta, många känns väldigt clueless.

  Svara

   OT: Något verkar ha hänt mellan Sara Biderman och Östermalmsbloggänget. Tyckte det var så märkligt att ingen skrivit om hennes bebis (medan man skriver om alla andras) och ser att varken Petra, Forni, Dasha eller Margaux följer henne 😱 Eller är jag blind/knixar min insta?

   Svara

    Snyggt noterat! Tunis och Forni följer inte Sara (hon följer dock dem). Vare sig Margaux, Tunis eller Forni har likeat babybilderna 😱

    Svara

    Margaux följer dock!

    Svara

     Och har skrivit grattis på bilden med bara barnet.

     Svara

      Och Tunis har också kommenterat på samma bild.

      Svara

       Något verkar ha hänt medan hon befann sig i bebisbubblan 🤔

       Svara

        Har hon umgåtts mycket med de andra? Forni och dasha?

        Svara

         Dom var väl ändå på hennes babyshower? Och hon var väl tärna på Petras bröllop?

         Svara

  Har lärt mig av Bella att man ska nypa sig i armen när allt är så ”lövly”!
  Kanske världens bästa livsvisdom! 🥴

  Svara

  Har genom denna bloggen lärt mig att ironi är något påfallande många har svårt att identifiera, samt att det gör sig mycket dåligt i skrift.

  Svara

   Instämmer med det första men inte slutsatsen att det gör sig dåligt i skrift. 😊

   Svara

   Jag har lärt mig att folk inte kan skillnaden på ironi och sarkasm.

   Svara

   Jag har lärt mig att uttrycket ”Att köra som en blådåre” inte översätts väl till engelska språket. Och vad ÄR egentligen en blådåre? Avses blåljus här? Alltså utryckningsfordon som kör fort?
   Vem vet? 😉

   Svara

    Tänker att det är samma som ”blåneka” att vi använder blå som en förstärkning. Kanske för att man typ tar i, liksom så att man blir blå i ansiktet av ansträngning liksom.

    Svara

    Läs här om blå som förstärkning.
    Finns i en mängd uttryck och talesätt:
    http://www.sqata.se/417215786/2853325/posting/

    Svara

  Jag fick lära mig i kommentarsfältet att man borde säga ”ditt nöt”, inte ”din nöt”, när någon är dum i huvudet. Tydligen kommer uttrycket från nöt som i nötkreatur, inte som i nötter man äter. Därför säger man heller inte ”vilka nötter!”.

  Jag lärde mig också i kommentarsältet på flashback (yes!) hur fel det är att säga ”X antal”. X är ju alltid 1 i de fallen, eftersom det alltid är ETT antal. Sen kan antalet i sig vara 5, 14 eller hundra miljoner, men antalet är ett. Räcker alltså bra att säga ”ett antal”.

  Tänk att flashback kan vara bildande…

  Svara

   På det temat kan man också säga att man inte har ”två val” som många säger. Man har ett val, med två alternativ…

   Svara

    Man man menar val da att man har tva alternativ att valja pa och de ar dessa som raknas som tva val?

    Maste sluta kommentera utan aao ser helt knasigt ut.

    Svara

     Men har du ett val har du alltid minst två alternativ. Utan alternativ har du inget val alls. Ett val, två alternativ. Man behöver inte mer än ett val mellan 1-onändliga alternativ – om man nu inte ska välja två alternativ utan minst tre möjliga då.

     Svara

      Fast man GÖR väl ändå ett väl?
      Jag har ett val.
      Med två alternativ.
      Jag gjorde mitt val/jag valde/mitt väl blev alternativ X/jag valde alternativ X

      Svara

  Kan kallas indiansommar med. Men vet inte varför.

  Svara

   Nyfiken som jag är läste jag denna artikel på Wikipedia:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Indian_summer
   Men som framgår vet man inte med bestämdhet ursprunget eller ens exakta meningen med uttrycket ”indian summer”.
   Svenska Wikipedia skriver: ”Indiansommar är en period med varmt, soligt och sommarliknande väder under hösten.”
   Som brittsommar men indiansommar behöver inte infalla just kring 7 oktober.

   Svara

    Ja vad det änn heter så hoppas jag värmen kommer igen till hösten. Jag älskar solen. 🌞

    Svara

  Älskar sånthär!

  Jag trodde fö det hette Väg-grenen. Mindblown när jag fick veta att det heter Väg-renen. 🤯🤷🏼‍♀️

  Svara

   Jag trodde det hette sanddynor som soffdynor men det var ju visst sanddyner. Lite besviken 😂

   Svara

  Om man lär så länge man lever
  måste de senila definieras som döda

  Anterograd amnesi som hur icke levande står de djärva bi.

  Svara

  YEEES äntligen kunde jag något, detta minns jag från lågstadiet där vår lärare hette Britt 😃 Fick däremot lära mig här i BBs kommentarsfält i veckan att det heter ”det ska BÖJAS i tid..” inte det ska böRjas i tid. Visste ni det?

  Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli. Fortfarande chockad då jag tydligen levt i en lögn i 29 år.

  Svara

   Det berättade det precis för M – som ändå är retoriken – och han hade aldrig heller hört talas om det, jag känner mig inte så dum längre.. 🙂

   Svara

    Anmärkningsvärt att en retoriker inte kan det. Det är allmänbildning.

    Svara

     Ja, men jag valde en sällsynt puckad partner för att själv känna mig smart utan att egentligen behöva göra någonting alls… Ohahahahahahahaha!!!!!

     Svara

    Då känns det bättre här med 😎 Och hej camcam, kul med svar och tack för din blogg 😘

    Svara

  Vad tror ni om Annikas flytt till Kanada?

  Svara

   Jag är svinpeppad! Har läst hennes blogg sporadiskt pga tycker träning och beauty är rätt trist men nu hoppas jag att det blir en roligare blogg! Är också extremt peppad på hur bra det går för henne! Lika peppad på hur dåligt det går för hennes äckliga ex som på sin höjd får återanvändas i Paradise Hotel. Äntligen karma på riktigt!

   Svara

   Kolla svenskabloggares.se så ser ni vem hennes nya kärlek verkar vara

   Svara

    Fast det vet vi väl redan 🙂

    Svara

     Noterade att det är många som lyfter att det är svårt/tufft/osäkert osv. att flytta utomlands.

     Huruvida det är svårt eller inte att flytta utomlands är väl inte något som går att generalisera genom att påstå saker som ”det är svårare än MAN tror att flytta utomlands” osv? För alla som kommenterade i samma linje: Det var förmodligen svårare för Er än vad Ni trodde att flytta utomlands.

     Vad det berodde på vet jag inte, men det skulle kunna varit allt från social ångest eller avsaknad av det driv som krävs för att exempelvis bygga ett nytt nätverk av människor omkring sig från scratch / skapa trygghet utan dina nära och kära en promenad bort / rädsla för att inte längre ha möjligheten att gänga fast i sina gamla rutiner / ekonomisk stress / svårt med att ta in nya kulturer / språksvårigheter / hemmakär etc etc. Listan kan göras lång och varierar såklart helt beroende på vem man pratar med.

     Att flytta utomlands för mig till Lissabon själv, då även utan vänner/kille/familj eller ens någon anknytning till Portugal var bland det bästa jag gjort. Just det med att man har ett helt nytt land under sina vingar att utforska och bygga nya broar i.
     Blev kvar i två år för att sedan därifrån flytta direkt till Malta under ytterligare två år till. Samma upplevelse där. Jag lärde mig extremt mycket om mig själv och andra under dessa fyra år.

     I och med att möjligheterna är betydligt större att kunna bosätta sig utomlands än bara tiden då våra förfäder levde så förstår jag inte (om man har möjlighet dvs.) varför man inte tar chansen att göra den typen av resa 🙂

     Gällande familj, vänner och allt man har här i Sverige så kan jag meddela att samtliga relationer blev ännu starkare tack vare att man plötsligt värderade varje telefonsamtal och fysisk träff på ett helt annat sätt när tiden var begränsad och i samband med det mer kvalitetsfylld.

     Så, till alla nyfikna själar som vill ha mer än vad ni redan kan och vet (Sverige) och som funderar på om man borde eller inte, ta chansen och se till att börja lära känna människor direkt. Bara genom att börja i den ändan så har man kommit långt 🙂

     Fungerar det inte, ja men försök lite till när du ändå är där. Fungerar inte det heller, boka flyg hem så är du på din gamla gata i stan inom kort ⭐️😍

     Svara

      Blev precis full i skratt och samtidigt lite snopen, när jag insåg att jag nog tagit rekord i antal tecken på samma kommentar 😳🤦‍♀️ Aja, jag förstår helt att det inte kommer vara många som orkar läsa 😂

      Svara

      Fattar inte hur man ens har råd att flytta i första taget.

      Svara

  Indiansommar är väl när det är sommarväder i september och Brittsommar när det är sommarväder i oktober. Senaste jag upplevde riktig Brittsommar var hösten 2002 då badade jag i sjön varje dag och gick i flipflops i oktober.

  Svara

  Ingen som ska reagera på hur tan by klara har spännt fast barn och hund i bilen eller?

  Svara

   Who???

   Svara

  Influencers vet jag inte om man kan kalla det, men jag lärde mig att det finns de som inte kan se saker i huvudet. De kan tex inte tänka sig hur något ser ut i en annan färg, kan inte i tanken komma ihåg i bilder hur barndomshemmet såg ut osv.

  Svara

  Inte lärt mig av en influencer men tog mig 30 år att koppla varför den där lilla shopping-vagnen på hjul som gamla har heter Dramaten… Dra-maten… MIND BLOWN.

  Svara

   Hahah va jag trodde det var ett käckt och smått irrelevant smeknamn!

   Svara

  Jag har lärt mig av Bellas ex Nils att en aktivt bör tvätta fötterna, inte bara ha dem i duschen. Tänker på det varje gång jag inte orkar tvätta fötterna.

  Svara

   Så sa mamma och pappa när jag var liten. Man kan inte bara sitta i badkaret man måste skrubba sig ren också. Jisses. Och pappa sa äta bör man annars dör man. Äter gör man ändå dör man. Och så skrattade han. 😂

   Svara

  Det tog mig orimligt lång tid att fatta att texten i Staffan stalledräng inte var ”med tack om nus och hjärna”. Vad är nus liksom?
  Tror att jag såg någon referens till låten på egoina blogg (eller var det fotbollsfrun?) och DÅ trillade polletten ner.
  Arbetar med texter och språk, så jag skämdes ögonen ur mig. Gör fortfarande…

  Svara

   Själv har jag hela livet trott att det i sockerbagarens fönster hänger, förutom julgranssaker, även hybriddjuret ”hästagris”

   Svara

    I love you!

    Svara

  Ett av mina irritationsobjekt nu för tiden är begreppet som jag anser bör vara “både – och”. Numera har det blivit allt utom det, flera varianter. Vanligast är “både – men också”.
  – Hur har vädret varit i helgen?
  – Jo tack, det har varit både regn men också solsken.
  Visst är det konstigt? För det här hör du väl aldrig:
  – Hur har vädret varit i helgen?
  – Jo tack, det har varit lite både men också.
  Nej, just det. Det heter “både och” och ingenting annat.

  Så det heter ”både och” och inte ”både men också”
  Annars är det tre saker man får ha med:
  – Hur har vädret varit i helgen?
  – Jo tack, det har varit både regn och hagel men också solsken.

  Svara

   Jag har aldrig sett någon skriva, eller hört någon säga, det du beskriver. Är det möjligtvis dialektalt?

   Svara

    Har du inte hört någon säga typ ”både i Stockholm men också i Malmö” ?
    När det korrekta ska vara ”både i Stockholm och Malmö”

    Svara

     Hahaha…Men va fan…Fortis-språk från särskolan eller…

     Svara

     nej, det har jag inte

     Svara

     Tror aldrig att jag har hört det

     Svara

   Det där felet har jag aldrig hört/sett.

   Svara

   På väderfrågan kan man också svara ”blandat”. Problem löst.

   Svara

    Det är väl dessutom ingen som svarar ”både och” på frågan om hur vädret varit?

    Svara

     Det är väl rimligt om det som idag (Stockholm) har varit både sol och regn?

     Svara

   Faktiskt ”både ock” 😊 även om den stavningen verkar vara på väg bort.

   Svara

    nej, det stämmer inte. Ock kommer från också.

    Svara

  Yup! Det hade jag koll på 🙂

  Svara

  Något som jag finner intressant är genitivändelser. Nu för tiden markerar man ägande med ”s”. Hannas bil. Åkes fru. Tidigare förekom olika genitivändelser, något vi fortfarande ser spår av i vårt dagliga tal. Exempelvis gatukorsning. Det är ju gatans korsning, men den gamla u-genitivändelsen hänger kvar. Samma sak med kyrkogård och kvinnokläder, fast då med o som ändelse.
  Om man någonsin funderat på vad som menas med gatu 🙂

  Svara

   Och en del klämmer vi in ett s i. I Bordsben men inte i bildörr tex

   Svara

  Obildade pack. Ingen ens nämner sambandet heliga Birgitta och brittsommar. Det är alltså ingen Britta som helst vi talar om här. Googla och läs på.

  Svara

   JAG är kopplingen till Heliga Birgitta, men det är ju sedan gammalt ju… 🙂 Samma namn och allt…plus lite annat smått och gott…

   Svara

  Nåt jag stör mig på är när människor inte kan använda ju-desto korrekt.

  Ju större ju bättre är väl vanligaste missen.
  Desto större desto bättre har jag hört nån gång.

  JU större DESTO bättre, tack!

  Svara

  Jag stör mig på folk som tror att de har 50% chans att vinna bara för att de är två kvar i en final. Det stämmer om det är ett lotteri mellan er två, men inte om du ska prestera något för att vinna.

  Svara

  Lite samma som att folk verkar tro att rötmånad faktiskt är en specifik tid på året och infaller oavsett väderlek. Min snubbe fick panik för att vårt mjölkpaket stod kvar på köksbordet medan vi åt middag för det är ju rötmånad nu i augusti. Hörru snubben, det har regnat och varit 12 plusgrader ute i två månader, då blir det liksom inte rötmånad.

  Svara

  Very nice blogs

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.